A-katsastuksen tilastot

autonomistaja

Valhe, emävalhe, tilasto. A-katsastus kertoo julkisesti kuinka suuri hylkäysprosentti on milläkin heidän konttorillaan käynneellä autolla. Onko tämä tilasto luotettava? Tuskin!

Otetaan tarkempaan syyniin kaksi listan kärkipäähän sijoittunutta suhteellisen erilaista ja siten erityyppisessä käytössä olevaa autoa, Toyota Corolla ja VW Tiguan.
Corollan hylkäsprosentit ja kilometrit: 0,31/43, 3,03/70, 4,3/110 ja 4,1/122. VW:n vastaavat 1,08/68, 3,07/114, 1,07/144 ja 4,29/156. Luvuista huomataan, että Corolla "paranee" välillä 110tkm vs 122tkm. VW "paranee" merkittävästi välillä 114tkm vs 144tkm ja kunto "romahtaa" välillä 144tkm vs 156tkm. Eli Volkkari huononee 12 tkm matkalla niin paljon, että hylkäyksien lukumäärä yli nelinkertaistuu.

Toinen paljon merkittävämpi seikka on se, että Trafin tekemien mystery-shopping testeissä katsastuksessa havaitaan pitkäaikaisen keskiarvon perusteella vain noin 50% autoissa olevista vioista. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että katsastuksen hylkäysprosentit pitäisikin olla kaksinkertaiset nyt kerrottuihin verrattuna!

Vaikka yleisesti on tiedossa, että halvin tapa ylläpitää autoaan, on viedä se katsastukseen ja korjata vain ne viat, jotka katsastuksessa huomataan, on varmasti turha väittää, että neljäsosa Suomen teillä liikkuvista autoista on liikenneturvallisuuden kannalta huonossa kunnossa. Jos näin olisi, niin se varmasti näkyisi tutkintalautakuntien raporteissa! Mutta ei näy!

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että katsastustoiminta on verrattavissa Lottoon ja erinomaisena liiketoimena katsastuskonttorit haluavat pitää kiinni saavutetuista eduistaan.

6

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ertvwer

      Joo, katsastaja tekee itseään tarpeelliseksi, jos me emme tarkastaisi näitä autoja, tulisi paljon uhreja maantiellä viallisten autojen takia. Tämän takia ei katsastusta kannata harventaa tai vähentää. Mutta entäs kun katsotaan onnettomuuksien syitä niissä maissa missä ei mitään katsastusta ole ollenkaan, kyllä ne kuskit niissäkin maissa kolarit aiheuttavat ihan ajovirheiden takia.

    • korjaamonajatuksia

      Missä vaiheessa Trafi julkaisee omat tilastot katsastuskonttoreista? Viimevuonnahan tilastot julkaistiin ja se se vasta karua luettavaa olikin. Vai toimiko tilastot väärin päin ja ihmiset hakeutuivat konttoreille, jotka eivät vikoja löydä? MOT julkaisi joulukuussa Trafin tilaston https://drive.google.com/file/d/0B2ufflLRWJvUY3RFdkdvUy03Z1E/view?pref=2&pli=1
      josta käy ilmi, että kahdeksan katsastuskonttoria on löytänyt valvotuissa olosuhteissa kaikki viat autoista. Tarkastettuja konttoreita on ollut 346. Tilastosta näkee, että Trafi pitää hyväksyttävänä tuloksena 6,3 / 9,0 . Suoraan kouluarvosanaksi muutetuna tämä on 7. Eli Trafin mielestä seiskan suoritus on kiitettävä!

      Vahvasti näyttää siltä, että tämä A-katsastuksen tilasto ruokkii itseään. Haetaan vain niistä autoista niitä vikoja, mitä tlastot kertovat löytyvän. Ei edes etsitä muita vikoja. Fiksu auton omistaja laittaa kuntoon omasta autostaan ne viat, mitkä löytyy tilastoista ja unohtaa muut.

    • Hjhuhubj

      Eiköhän nuo selity jarrulevyjen ja renkaiden kestoiällä hyvin pitkälti. Niitä kun ei tunnetusti uusita ennen kuin katsastuksessa määrätään. Menevät sykleissä.

      • korjaamonajatuksia

        Minun autoistani ei ole koskaan katsastuksessa tutkittu jarrulevyjä ja paloja. Tämä siksi, että omistamieni autojen katsastus on osunut aina talveksi ja talvirenkaissani on ollut ja on peltivanteet.


      • näkeenesisäpuoleltakin

        Ehkä sinulle pitäisi järjestää teatterikatsastus, jossa katsastusmies ilmoittaa kuuluvalla äänellä tarkastavansa jarrulevyt ja näyttää samalla karttakepillä.


      • purkuosa
        korjaamonajatuksia kirjoitti:

        Minun autoistani ei ole koskaan katsastuksessa tutkittu jarrulevyjä ja paloja. Tämä siksi, että omistamieni autojen katsastus on osunut aina talveksi ja talvirenkaissani on ollut ja on peltivanteet.

        Luuletko että inssi tiirailee ulkoapäin niitä levyjä. Yhtä helppoa ne on mitata montusta oli vanteet mitkä tahansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8925
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1247
    Aihe