Narsistinen luonnehäiriö ja epäterve uteliaisuus

Idontgetit

En ole kovin tuttu narsismin kanssa, joten kysyisin, että voiko narsismiin/narsistiseen luonnehäiriöön liittyä sairaalloinen uteliaisuus? Kyse on ex-kollegasta, joka oli ylettömän utelias toisten ihmisten ja heidän asioidensa suhteen. Minun kohdallani kävi niin, että läppäri hakkeroitiin ja seurattiin kaikkia tekemisiäni siellä, laitettiin nettin kuvia musta, jokaiselle joka vähänkään tunsi mua kerrottiin kaikki virheeni, yksityisasiani, ongelmani,... Lähdin ko. duunipaikasta reilu viisi vuotta sitten ja edelleen sama homma jatkuu. Asun pienellä paikkakunnalla ja nykyisessäkin duunipaikassa asiani tiedetään esimiehiä myöten. Täällä on myös toinen samanlainen pakkomielteisen sairaalloisen utelias ihminen, jolle olen pakkomielle, eli kaikki menneet tekemiseni ja olemiseni kaivetaan pohjamutia myöten ja kertoillaan niistä omia versioita. Se, että vanhoja asioitani kaivellaan ja tarkoituksellisesti mustamaalataan, ei häiritse, sillä menneet ovat menneitä, mutta ihmetyttää että vuosien jälkeenkin kaikki tekemiseni, ym. jaksaa kiinnostaa. Mikä on kun ex-kollega ei pääse irti minusta? Olen miettinyt monet kerrat, että mikä ruokkii noin pakkomielteistä uteliaisuutta ja koska olen pdykologiasta kiinnostunut, haluaisin vain ymmärtää mikä tuollaisen pakkomielteisen käytöksen takana on.

29

2063

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luulen

      Luulen, että se voisi olla narsismia, sillä narsistihan on utelias ja pakkomielteinen.

    • Narsistin

      loputon huomionhaku on sen uteliaisuuden moottori. Jos utelee jostain henkilöstä, haluaa ehkä hänestä uuden lähteen itselleen ja tarvitsee taustatietoja etukäteen että tietää miten hurmata tai vietellä hänet,,,,

    • Anonyymi

      Yrittää uhriksi Sinua

    • Anonyymi

      Narsisti ajaa vain omia etujaan, manipuloi toisia tulemaan mielipiteensä taakse. Uhri luulee että hän on syyllinen kaikkeen mitä narsisti on kertonut.

    • Anonyymi

      Kyllä varmasti on, mutta täytyy muistaa, että usein kyseessä on hyvinkin tökerö tapa lähestyä ihmistä. Itsenikin on narsistiksi määritelty, mutta ei itseäni kiinnosta muiden ihmisten elämä sen erityisemmin. En itse edes ymmärrä syvällisemmin mitä narsismi tarkoittaa. Sen mitä omia tuntemuksiani ja diagnooseja luin, niin ilmeisesti olen sosiopaatti. Tämä on täysin oma mielipiteeni, mutta olen sitä mieltä, että sosiopaatti tekee itsenäisesti oman päätöksensä asioista. Sosiopaatti toki heijastaa yhteiskuntaansa ja vaikka uskontoaan päätöksiin. Mutta psykopaatti tai narsisti on jotenkin sairas, mitä en täysin itse ymmärrä. Sosiopaatti taas tekee päätöksensä itsenäisesti riippumatta yhteiskunnan normeista. Eli kärjistetysti tilanne on - jos henkilö löytää 10 000 euroa kadulta, niin normaali ihminen ilmoittaa asiasta 112 ja poliisit tulevat paikalle ja asiaa käydään selvittelemään. Sen sijaan sosiopaatti arvioi itse tilanteen ja voi olla että hän ottaa rahat itselleen.

    • Anonyymi

      Kyllähän sinulla teksteistä päätellen päästä vippaa. Nykyään on melko turha puhua siitä jos joku henkilö ei jätä rauhaan. Sen perusteella voi saada sekä lähestymiskiellon, että rikosoikeudellisen tuomion tälle henkilölle. Jos ei toimi, niin käytössäsi on viranomainen nimeltä poliisi. Itse kipuilin pitkään ex kumppanini kanssa hänen tökeröiden lähestymiensä vuoksi. Käänsin asian päälaelleen ja olin hänen kanssaan tekemisissä juuri niinkuin minä tahdon. Tämä ei hänelle käynyt joten vaadin häntä hakemaan minulle lähestymiskieltoa. Niin hän tekikin yhteistyössä paikkakunnan oikeusaputoimiston kanssa. Itse en mitenkään prosessiin osallistunut ja oikeus ei määrännyt minulle mitään lähestymiskieltoa. Ilmeisesti kuitenkin exäni on saanut hyvää hoitoa ja terapiaa. Nimittäin hänestä ei ole kuulunut tämän jälkeen mitään.

    • Anonyymi

      Lyhyesti ja yksinkertaisesti sanottuna narsismi ja uteliaisuus ovat eri asioita.
      Meissä jokaisessa on ripaus narsismia ja uteliaisuutta sekä monen monta muuta ominaisuutta. Joillakin jokin piirre korostuu. Joskus jokin piirre korostuu liikaa häiriöksi asti.

      Narsismi ja uteliaisuus eivät sulje toisiaan pois mutta eivät myöskään liity toisiinsa. Toisaalta uteliaisuuttakin on monenlaista eikä se useinkaan kohdistu kovin voimakkaana johonkuhun ihmiseen.

      Aloittaja saattaa olla mielenkiintoinen ihminen ja herättää ympäristössään uteliaisuutta omalla olemuksellaan ja menneisyydellään.

    • Anonyymi

      Voi olla että jokin sinussa saa tämän uteliaan henkilön tuntemaan itsensä epävarmaksi ja tämä pitää yrittää pakkomielteisesti kontrolloida olemuksesi herättämää epävarmuutta haalimalla sinusta kaiken mahdollisen tiedon jota pitää sitten muunnella pään sisällä kontrollin säilyttämiseksi. Voisit kysyä itseltäsikysymyksiä tähän mysteeriin liittyen, sillä on melko harvinaista että ei-julkisuuden henkilöllä on stalkkereita, jokin sinun kehossasi herättää näiden pakkomielteisen kiinnostuksen.
      Voit kirjoittaa esim. koneella ylös:
      Miksi vedän puoleeni pakkomielteisiä ihmisiä? Mikä minunhenkilökohtaisessa psykologiassani vetää puoleensa pakkomielteisiä stalkkereita? Onko kehossani esim. jonkinlainen hermovaurio mikä saa ihmiset pois tolaltaan?

      Sen jälkeen voit kirjoittaa vastauksia näihin kysymyksiin, mitä mieleesi ikinä tuleekin.

      Sitten kun olet saanut kysymyksiä ja vastauksia kirjattua ylös, niin voit arvioida niiden todenmukaisuutta ja etsiä todellisia syitä sille miksi vedät puoleesi stalkkereita.

      Ehkä tällaisen perusteellisemman itsetutkiskelun jälkeen ymmärrät tilannetta paremmin

      • Anonyymi

        Ihan voi taviksella olla stalkkereita. Tietenkään ei jonkun paskiaisen takia tarvisi rajoittaa omaa elämää, mutta itse olen havainnut että voin paremmin kun minua ei löydä netistä.
        Syyt voi olla vaikka mitä. Yhden vanhemmat oli eronneet, ja kai hän kadehti normaalin näköistä perhettä. Kateuden juuret on syvällä narsistin lapsuudessa.
        Aloittajan tapauksessa, ilmoitus poliisille on aiheellinen, jos todisteita löytyy.
        Vika ei ole kiusan kohteessa vaan syy on yksin kiusaajassa.


    • Anonyymi

      Hyvä kirjoitus ja hyviä kysymyksiä. Kiva kun jaat omia kokemuksiasi! Olen itsekkin tavannut yhden ihmisen jolla oli mielenterveysongelmia käynyt psykoterapiassa ja sen jälkeen terapiassa jo reilu 10 vuotta, mutta vaikutti kuitenkin niin normaalilta ja perus mukavalta että en antanut asian haitata. No se jossain vaiheessa alkoi menemään sairaaksi touhuksi. Hänestä tuli ystäväni ja huomasin juttujeni leviävän kuin rutto sen jälkeen kun olin kertonut hänelle jotain. No lopetin sen ja aloin pitämään yksityisyydestäni kiinni sitten hän alkoi keksiä asioita minusta muille joita olin sanonut tai tehnyt joita ei ollut ikinä tapahtunut, eli mustamaalasi minua tutuillemme ja uusille kavereilleni joihin olin koulun kautta tutustunut. Täysin absurdeja juttuja kuten olen neitsyt ja olen tämmöinen ihminen ihminen joka aina särkee kaikki asiat kaikkien luona minun uudet kalliit astiat ja lasit ym ja todellisuudessa kuivauskaapista putosi lasi johon tuli halkeama reunaan. Tässä hyvä esimerkki miten narsisti lähtee jalostamaan tarinoita muille. Hän raivostui jos olin muiden ystävieni kanssa. Hän kyseli kaikkea ystäviltäni minusta ja uteli missä olin ja yritti kostaa sitä minulle kun en halunnut olla hänen kanssaan. Mustamaalaaminen jatkui alkoi haukkua minua muille. Tuntui aina siltä että hän vihaa minua Vaikka olimme ystäviä silloin. En tiedä mitä hän nykysin tekee toivotaan että on löytänyt elämälkeen jotain muuta sisältöä kuin minut

    • Anonyymi

      Narsisti on kiinnostunut tietämään ihmisistä kaiken, koska koskaan ei voi tietää, kuka tuntee kenet ja mistä lähteestä saa heruteltua tietoja tai juoruja, juttuja joilla voi jonkun nolata tai jopa kiristää häntä. Tämän vuoksi narsistilla on tietoa sellaisistakin ihmisistä, jotka eivät ole nassea koskaan tavanneetkaan. Tiedonhankinta keskittyy tietysti etupäässä tuttuihin, ennen muuta uhrien ja heidän läheistensä asiat kiinnostavat.

      • Anonyymi

        Tästä täytyy olla eri mieltä, sillä narsisti on kiinnostunut vain ja ainoastaan itsestään! Tavallisesti kunnon narsisti ei koskaan kysy, mitä sinulle kuuluu eikä kuuntele, kun puhut omista asioista. Narsisti on täynnä vain itseään ja omaa paremmuuttaan. Kehuja hän sinulta odottaa, silloin hän kuulee sinua, mutta muuten et ole narsistille mitään.


      • Anonyymi

        Siksi kannattaa suojella kaikkia kavereita ja sukulaisia niin ettei esittele heitä narsistille ollenkaan.
        Se uteliaisuus millä hän on tunkemassa. Se on jotain niin sairaalloista. Esim kuuli että olen muuttanut ja ehdottomasti halusi tulla katsomaan uutta kämppääni. Seisoi vaan oven takana ja riuhtaisi oven auki. Marssi sisään esittäen teennäinen leppoisaa.
        Vähemmästäkin menee pää sekaisin muilla.
        Uteliaisuus on yksi narsistin keskeinen ominaisuus. Hän ei voi elää ilman muita. Hän elää muiden kautta. Ilman muita hän ei ole mitään. Hänen on päästävä kiusaamaan ja vahingoittamaan muita.


    • Anonyymi

      Narsisti on sellainen tietopankki ettei tietokoneen muistikaan pysty samaan. Painaa mieleensä pikkuasiatkin.

    • Anonyymi

      Siinä tapauksessa Suomi on täynnä narsisteja vastemielisempiä "henkilöitä" ei ole kuin toisten asioiden tonkijat valitettavasti heitä on yhteiskunnan yläluokka väärällään sekä niitä jotka ovat kuuluvinaan siihen "yläluokkaan"

      • Anonyymi

        On ja jos ovat epäonnistuneet parisuhteistaan, niin kuvittelevat kaikkien muiden olevan täällä viihdyttämässä heitä.


    • Anonyymi

      Tuollainenhan on vallankäyttöä, tai sen yrittämistä. Valehtelu, mustamaalaus, sepittäminen jne. Kiinnostaako narsistista ihmistä valta - eiköhän joitakin heistä kiinnosta, historiakin tuntee vähän suuremman mittakaavan narsisteja, jotka janosivat valtaa itselleen.

      • Anonyymi

        Niin, se on ainakin yritystä hallita kaikkea, koska kaikkihan pyörii narsistin ympärillä. Se uteliaisuuskin liittyy häneen, ei se mitään aitoa uteliaisuutta ole.


    • Anonyymi

      Työpaikalla on tullut vastaan tällainen tapaus: haluaa tietää jokaisen työkaverin puoluekannan, mitä lehtiä tilaa, mitä syö. Viimeksi mainittuun liittyen antaa auliisti ravitsemusneuvoja.

      Moralisoi toisten siviilielämää onkimiensa tietojen avulla ja tämä on henkilön pääasiallinen harrastus työpaikalla. Omii työtehtäviä itselleen, jonka seurauksena peukaloita pyörittämään jääneet lähtevät muualle.

      Itse on tuloksekas työntekijä, joten säilyttää työpaikkansa. Vaikka manipuloi, niin on yllättävän epävarma tilanteissa, joita ei voi hoitaa hänen onkimiensa tietojen avulla. Niin sanottu tunneäly puuttuu lähes täysin, kateus ilmeisesti hallitseva tunne.

    • Anonyymi

      Narsisti vertaa itseään jatkuvasti muihin, ja siksi on selitettävissä, että narsisti on myös utelias.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Pitää saada tietoa millä mustamaalata yms.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Narsistille on kunnia-asia olla tietävinään kaikkien ihmisten asiat. Ehkä tämä liittyy jotenkin hallinnan tunteeseen? Arkaluontoisille tiedoille saattaa ilmetä ties mitä käyttöä. Mitättömän tuntuisen yksityiskohdan ympärille voi kehitellä huimia p*skajuttuja ja syöttää ihmisille uhrin lokaamistarkoituksessa. Narsisti nauttii voidessaan pudottaa juorupommeja, joiden vuoksi haukotaan henkeä ja kuhistaan viikkokausia.

    • Anonyymi

      Ja mitä porukka täällä tekee?
      KESKITTYY MUIDEN ASIOIHIN JA ONGELMIIN!!!
      aivan samalla tavalla kun nämä narsistit.
      Ja narsistista sen verran, että jos tällä narsistilla on eri arvot,
      niin luonnollisesti hän toimii sen mukaan.

      Kyllä pitäisi täällä vastapuolienkin katsoa peiliin, kun keskittyä
      yksittäisten ihmisten luonteenpiirteisiin ja näin heitä syrjitään....

      Ja mitä väliä sillä on jos ihmisellä on kiinnostus jostain, ei sun ole pakko kertoa.
      Ja jos on jotain salattavaa, niin ei sekään ole oikein että tieto pimitetään henkilöltä
      ja annetaan hänen kulkea sokeana täällä, ja yleensä niissä salaisuuksissa on jotain
      mikä kuuluu hänelle myös.
      vilppiävilppiä

      • Anonyymi

        Jee ihanaa tervettä näkökantaa. Palstan narsistit ovat jo niin sekaisin, että ovat saaneet oman mustansa valkaistua, etsiessään muista vikaa


    • Anonyymi

      Sanoman toimittaja haluaa, että hänet pahoinpidellään.

    • Anonyymi

      Moktar.Gubta
      16.02.2021 15:12
      UUSI

      "Moktarin työ on kirjoittaa tänne."
      Kyllä nyt kyllä sanoit rumasti.

      Minun tehtäväni on, kuten Kirjakin meitä opettaa, on tuoda järjen valoa pimeyteen, valaa uskoa uskottomaan, antaa toivoa toivottomalle ja taluttaa sitä, joka ei itse jaksa kulkea. Sen me olemme jokainen velkaa laupiaalle ja armahtavaiselle Jumalalle.

      Terveisin Moktar. ;)

      • Anonyymi

        Olet väärällä palstalla


    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe