Neuvokaa pannarintekijää

Litteäkuinpannukakku

Ensin meinasin kirjoitta jollekin ruokapalstalle mutta sitten arvasin, että täältähän ne parhaimmat ohjeet tulee!

Kun teen normaalipannarin niin laitan siihen 4dl vehnäjauhoja 1,5dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, leivinjauhetta ja suolaa aluksi sekoittaen. Sitten lisään maidon (8dl) sekä voita 100gr ja lopuksi pari munaa.

Ohjeen mukaa uunin pitäisi olla 200 astetta ja 30 minuuttia paistoaikaa. Huomasin jo joskus aikaisemmin, että parempi tulee jollain 180 - 190 asteella vähintään 40 - 45 min, koska pinta ei silloin pala.

Jossain on kuitenkin vielä vikaa. Pannari tahtoo olla jotenkin kova ja koppurainen sekä ylä- että alapinnaltaan ja sisus on hieman liian raaka luultavasti. Lisäksi koko hoito jää mielestäni liian ohueksi vaikka tavaraa tulee pellille aluksi lähes parin sentin paksuudelta. Ja sitten valmis tuote on vain 4 - 5 mm paksu. Homma lätsähtää kuin pannukakku!?

Olettaisin, että lämpöä pitää alentaa vielä enemmän ja mahdollisesti paistoaikaa pidentää. Ja pitääkö leivinjauhoa olla enemmän kuin tuo 1tl?

Uuni on yksinkertainen sähköhella ilman mitään kiertoilma- tms. hienouksia.

Yllämainittu resepti on vaimovainaan resepti. Hänellä kaikki oli eri luokkaa. Olenko siis jotain jättänyt pois tai muuten teen väärällä tavalla?

Kun muistelen lapsuudenajan ja jopa armeijan ajan (yli 50v sitten) ja myöhemminkin muiden tekemiä pannareita, niin ne olivat paksua ja jämäkkää tavaraa ilman kovia ja rapeita kuoria ja hyviä.

En usko, että aika kultaisi niin paljon muistoja, vaikka en ole aikoihin syönytkää muita kuin omia tekeleitäni.

Ohjeita kaipailisin.

24

2539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pönttösauhustaja.adam

      No pannukakku onnistuu aina. Jos menee huonosti, siinäkin tapauksessa paistotulos menee pannukaksi.

      Mutta miten valmistetaan graavilohi. En ole koskaan tätä googlelta kysynyt.
      Ripottelen voipaperilla karkeaa suolaa. Sen fileen painan tuorena siihen suolaan. Mkä siinä pysyy, se riittää.
      Sitten laitan lalan matalaan lasi tai posliini alustalle. Alle hiukan sokeria ripottelen.
      Mutta ei kala liikasuolautuu. Jas jätän kalan nahkoineen, se ei pilaannu, mutta tuoksahtaa jostain syystä vanhalle kaiteelle.

      Kun taas tilipäivänä ostan marketista myytävänä olevaa graavilohta, se on sopivan suolaista ja herkullisen makuista.
      Perkeekka, pitääkö tässä alkaa opettelemaan rakettitiedettä vanhalla iällä kun graavauskaan ei kerran onnaa, sano.

      • MarjaMuori

        Laitan fileen nahkapuoli alaspäin leivinpaperille johon olen ripotellut karkeaa merisuolaa, ripottelen fileen päälle hyppysellisen hienoa sokeria ja reilusti karkeaa merisuolaa ja lopuksi peittelen tuoreella tillillä koko höskän. Taittelen voipaperin päälle ja kietasen paketin vielä folioon jonka suljen nestettä pitäväksi. Laitan paketin astiaan ja paketin päälle painon. Illalla jos teen, niin seuraavana aamuna sitten käännän paketin toistenpäin naama alaspäin, illalla kala onkin sitten työntivalmis kun vaan pyyhkäisee ylimääräiset suolat ja tillit pois.

        Paketin voi myös pakastaa jos sen tekee heti, ottaa sitten sulamaan 1 vrk ennen nauttimista, on ehtinyt silloin sopivasti suolaantua.


      • adam.sama
        MarjaMuori kirjoitti:

        Laitan fileen nahkapuoli alaspäin leivinpaperille johon olen ripotellut karkeaa merisuolaa, ripottelen fileen päälle hyppysellisen hienoa sokeria ja reilusti karkeaa merisuolaa ja lopuksi peittelen tuoreella tillillä koko höskän. Taittelen voipaperin päälle ja kietasen paketin vielä folioon jonka suljen nestettä pitäväksi. Laitan paketin astiaan ja paketin päälle painon. Illalla jos teen, niin seuraavana aamuna sitten käännän paketin toistenpäin naama alaspäin, illalla kala onkin sitten työntivalmis kun vaan pyyhkäisee ylimääräiset suolat ja tillit pois.

        Paketin voi myös pakastaa jos sen tekee heti, ottaa sitten sulamaan 1 vrk ennen nauttimista, on ehtinyt silloin sopivasti suolaantua.

        Nyt pompsahti mieleen velimiehen ohje tuosta painosta. Hän laittoi katajan oksia tai kuusen pieniä havuja ja sitten kova paino päälle.
        MarjaMuurin ohje on hyvä että ottaa se irtosuola pois, ettei loppu kala ylisuolaannu. Nyt hokasin. Kiittelee MMmuoria.


    • Marjamuori

      Paistan pannarin 225 asteessa (ei kiertoilma) n. 20-25 min. Ethän tee etukäteen taikinaa, pannaritaikina tehdään juuri ennen uuniin laittoa.

      • Tyhjäätäynnä

        Eihän tehdä. Vehnäjauhoja tms. kuuluu turvottaa. Munat voi panna vasta ennen uuniin laittamista.


      • meilläpäin
        Tyhjäätäynnä kirjoitti:

        Eihän tehdä. Vehnäjauhoja tms. kuuluu turvottaa. Munat voi panna vasta ennen uuniin laittamista.

        jos käyttää leivinjauhetta niin kuin aloittajakin niin ei turvotella etukäteen


    • Monenlaisialätsähdyksiä

      Mistä lähtien pannariin on pantu leivinjauhetta? Tai vaniljasokeria? Ihan hirrrvee määrä sokeria! Voitakaan en ikinä ole lisännyt. Miksi 8 dl, miksi ei täysi yksi litra?

      Silloin kun vielä tein pannaria, korvasin osan vehnäjauhoista jollain kuituisemmalla jauholla. Nyttemmin en ole enää tehnyt koko pannaria, koska se on miltei täysin ravinnotonta 'ruokaa' kuten kaikki pullat ja kakutkin.

      Tunnen kaverin, joka ei riko vatkaten munia taikinan joukkoon, jättää siis munan rakenteen kokonaiseksi. Ja toisen, joka no. vatkaa munat erikseen vaahdoksi ennen kuin lisää ne taikinan joukkoon.

      • meilläpäin

        Eiköhän se ole tekijän asia tekeekö leivinjauheella vai ilman? Itse teen aikalailla samalla tavalla kuin SkillaN, paitsi vain 8dl maitoa, 50 cm lieden uunipeltiin se on riittävä määrä.
        Pannari ei ole ainakaan meillä mitään terveysruokaa, se on herkkua mitä nautitaan kermavaahdon ja hillon tai marjojen kanssa.


      • Sokerionmyrkkyä

        Juuri siksi taikina ei tarvitsekaan sokeria juuri lainkaan tai ollenkaan.


    • Minun pannukakku kupruilee uunissa ja sitten kun otan uunista kuprut tasaantuu ja yleensä hyvältä maistuu.
      Tapoja on monia, minä laitan 3-4 munaa, sokeria reilu dl, suolaa, sulaa voita 50g(joskus vaan reilummin voitelen pellin) ja en käytä leivinjauhetta, joskus vaniljasokeria, ja jauhoja sen verran, että tulee vellimäinen, hieman lettutaikinaa paksumpi taikina.
      Tarpeet useinkin noin arvoja.
      Paistan 1/2 tuntia 200 astetta lämpöä.
      Makeaksi en tee, koska syön marjojen kanssa.
      Kraavaan lohen kuten Marjamuori, mutta laitan sitruunapippuria ja joskus sitruuna mehua, sopii lohen makuun.

    • Maito unohtui, noin litran laitan ja pannukakkuun ei munia tarvitse vatkata, sekoitus vain.
      Ei tämä mikään terveyspommi ole, mutta joskus mieli tekee herkutella, vaikka vaan pannukakulla;)

      • Ai jaj, nyt alkoi tehdä mieli pannaria viikonlopuksi! Uuni 225°

        Teen vain 6 dl maitoa
        2,5 dl vehnäjauhoja
        1 tl leivinjauhetta
        pari kierrosta suolaa
        3 kananmunaa
        1/2 dl voisulaa
        30 min. 225°

        Voitelen uunivuuan hyvin, reunat tulee kivan rapsakoiksi, ja muutenkin pannari nousee kupruilemaan. 20-30 min.


    • seniorierakko

      alkuperäisen ohjeen mukaisesti valmistettuna taikinan pitäisä seistä vähän aikaa, kaksi teelusikallista leivinjauhoja ilmeisesti vähimmäismäärä, silti pannarista tulee kiinteä.

      • Sattuipas somasti, eilen teinkin pannaria pellillisen. Ihan syötävän hyviä läpysköjä ovat, omenasoseen kanssa nameja.


    • ulpulta

      Taattu resepti on: 2munaa,4 dl maitoa,1 vajaa tl suolaa, 1 rkl sokeria, 2 dl vehnäjauhoja. Jauhot ja maito saavat turvota puolisen tuntia, lisätään suola, sokeri ja vatkatut munat, hyvässä lämmössä 20 miin. Kupruilee kauniisti. Koskaan en ole pannut taikinaan leivinjauhetta, voita.

      • Lorenaa

        Ihmettelen aika suuriakin valkoisen sokerin käyttöä pannareissa - no makeaa pannaria siinä tulee. En ole sokerisen ystävä joten sokerin jätän hvn vähäiselle, sillä onhan vehnäjauhoissa ja maidossakin sokeria tosin hieman eri muodossa mutta makeutta niistä saa. Voita käytän vain vuoan voiteluun. Resepti siis sama kuin Ulpulta. Kuprupannukakku on paitsi näyttävä myös maultaan hyvä.


    • Ramoona_

      Joka emännällä ja isännällä näyttää olevan oma reseptinsä, ja uunipannut tuntuvat olevan hyvin erikokoisia, koskapa maitomäärä vaihtelee 4dl- 1 l. Meillä pannari on isojen ja pienten herkkua, sen voi pyöräyttää nopeasti yllätysvieraillekin. Muuntelumahdollisuuksia on makeasta suolaiseen herkkuun. Perustaikinaan tulee minulla 3 munaa, lisään hiukan suolaa ja muutaman ruokalusikallisen sokeria (suolaiseksi tarkoitetusta pannarista jätän sokerin pois) ja vatkaan kevyesti. Maitomäärä minulla on 8 dl aika isolle pannulle, maidoksi kelpaa hiukan vanhentunutkin ja kermanloputkin voi laittaa sekaan . Jauhot lisään näppituntumalla, lettutaikinaa paksumpi saa olla. Lorauksen ruokaöljyä lisään taikinaan, ja se saa turvota puolisen tuntia.Joskus lisään vaniljasokeria tai kanelia, jos teen omenapannarin. Uunin laitan 225 asteeseen ja pellille paistopaperin, sen päälle voinokareita. Sulatan nuo nokareet kuumassa uunissa ja sen jälkeen kaadan taikinan pellille. Tämä kikkia auttaa ihanien kumpujen muodostukseen ja ihana voin maku ja mehevyys tulee jo muutamasta nokareesta. Pinaattipannarikin on hyvää ja käy eturuuasta, kinkku-paprikapannari samoin, juustoraastetta ja kypsän kalan rippeitä ja ruohosipulia ...mitä kotoa löytyy. Useimmin teen kuitenkin tuollaisen peruspannukakun, joka syödään hillon, tuoreen marjasurvoksen tai omenasoseen kanssa. Kermavaahtoja ei siihen tarvita.

      Kaloista mieluiten graavaan siikaa, tietysti myös lohta ja kirjolohta. Karkeaa merisuolaa kokemuksen tuomalla näppituntumalla, sokeria pieni määrä ja muutama rouhittu valkopippuri, ehkä tillin varsia, jos sattuu olemaan kotona. Yön yli jääkaapissa alumiinifoliokäärössä, tai aamulla graavatun voi jo illalla syödä. Pakastaakin voi ja ottaa jääkaappiin sulamaan, ei maku eikä rakenne kärsi. Sitruunaa laitetaan vasta tarjolle, jokainen saa puristaa lohkosta makunsa mukaan. Kerroinkin jo aiemmin, että sitruunalla voi kalan raakakypsentää myös, se on silloin cevicheä.

    • Litteäkuinpannukakku

      Hienoja ohjeita, kiitos niistä!

      Pari kysymystä tuli mieleen.Aloin itsekin ihmettelemään sokerin määrää. Tarkistin vielä uudelleen reseptin siltä varalta, jos siinä olisi lukenut "dl:n" sijasta "tl". Kyllä siinä luki selvästi "dl". Sehän on todella hirveän iso määrä!
      Toinen on se, että itse käytän leivinpaperia taikinan alla, jotkut kaatavat taikinan suoraan voidellulle levylle. Lopputuloksen kannalta asialla ei kai ole merkitystä.

      Täytyypä tallentaa kaikki ohjeet ja reseptit vastaisen varalle.
      Harvoin teen koko herkkua ja seuraava kerta voi mennä vaikka jo ensivuodellekin. Ei se todellakaan joka viikkoista ruokaa ole minullekaan. Ja seuraava satsi sitten uudella sekoituksella.

    • Litteäkuinpannukakku

      Vielä yksi kysmys jauhoista. Olen käyttänyt Sunnuntai-vehnäjauhoja. Onko se oikea laatu ja kumpi on parempi, karkea vai puolikarkea?

    • namnamm

      Eiköhän mikä tahansa merkki ja tavallinen puolikarkea tavallinen vehnäjauho ole sopiva pannariin. Karkeita jauhoja käytetään yleensä täytekakkupohjiin ja kääretorttuihin, joiden pitää olla kuohkeita. Ruokalusikallisen tai pari minäkin sokeria laitan ja leivinjauhetta ei missään nimessä, pannarin pitää olla litteä mutta kuprukas. Ramoonan tapaan laitan voin tai margariinin pannulle nokareina leivinpaperin päälle ja sulatan siinä. Pitää vaan vahtia ettei pala, sillä se sulaa hetkessä.

    • ukonköril

      Minä miehenä teen pannaria melkein jokaviikko, litraan maitoa 5 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja, sokeri,leivinjauho, vaniliasokeri ei senkummempaa tietysti hilloa päälle.
      Graavikirjolohi lähikasvattomasta, kasvattaja koukkaa altaasta haavilla on muuten tuoretta. Suolakalana käy fileoitu särjenselkä jos viitsin siitä saa monellaista fariaatiota makunsa mukaan ja tekijän taidosta.

    • akankupelo

      Kyllä ukonkin pitää munia laittaa pannariin, ei se ilman niitä onnistu.

      • erkkic

        Noh, noh! Rauhotu nyt vähän akankupelo niine muninesi täällä ihan julkisestikin. Ei täällä puhuta erotiikasta ollenkaan.
        Kaikki kyllä onnaa aikanaan muutenkin.


    • Olen.laittanut.Käy.hyvin

      Graavikalaan voi laittaa mausteeksi vaikka rommia tilkan, mieluummin tietenkin konjakkia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      72
      3289
    2. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      27
      2343
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      68
      1879
    4. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      31
      1851
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      16
      1431
    6. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1381
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      6
      1286
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      24
      1281
    9. Noh joko sä nainen oot lopettanut sen

      miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu
      Ikävä
      63
      1197
    10. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      10
      1187
    Aihe