Hartausohjelmavelvoite pois YLE-laista

EsaYlikoski

Hartausohjelmia esitetään poistettavaksi Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä, joissa hartausohjelmien tarjoaminen asetetaan nyt ehdottomaksi velvollisuudeksi. Tämä Vapaa-ajattelijain liiton esitys on lähetetty YLEn julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta pohtivalle parlamentaariselle työryhmälle.
– Tällaisesta ehdottomasta lainsäädännöllisestä vaatimuksesta on hyvä luopua nyt, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski. Emme elä enää luterilaisessa yhtenäiskulttuurissa, vaan yhteiskunta maallistuu jatkuvasti.
– Tulevaisuudessa YLEn ohjelmatarjonnan tulee heijastaa tätä muutosta ja yhteiskunnan katsomuksellista monimuotoisuutta.
Vapaa-ajattelijain mukaan uskonnollisilla yhdyskunnilla on tekniikan kehittyessä entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. Ne voivat hyödyntää omien jakelukanavien lisäksi myös yhteisömedioita.
– Sikäli kuin uskonnollisia ja uskonnottomia vakaumuksia tai yhteisöjä käsitellään YLEn julkisten palvelujen kautta, mitään katsomuksellista ryhmää ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan uskonnon tai vakaumuksen perusteella, lisää Ylikoski
Vapaa-ajattelijain kannanotossa mainitaan lisäksi, että TV- ja radiotoimintaa säätelevästä laista voidaan kumota pykälä, joka kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin keskeyttämisen mainoskatkolla. Asia ei kuulu valtiolle, vaan kyseiselle uskontokunnalle, tv-kanavalle ja mainostajalle.

Kannanotto kokonaisuudessaan
Vapaa-ajattelijain Liitto ry
Yleisradion asemaa pohtivalle parlamentaariselle työryhmälle
Hartausohjelmavelvoite pois Yleisradiolaista
Vapaa-ajattelijain liitto ry esittää kunnioittavasti, että hartausohjelmat poistetaan Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä.
Suomessa yhteiskunta maallistuu jatkuvasti. Sekulaarin humanismin sekä ajatuksen ja uskonnon vapauden vahvistuminen on ilmeinen ja hyvä kehityssuunta. Tulevaisuudessa YLEn ohjelmatarjonnan tulee heijastaa tätä muutosta ja yhteiskunnan katsomuksellista monimuotoisuutta.
Voimassaoleva laki asettaa hartausohjelmien tarjoamisen ehdottomaksi velvollisuudeksi. Tällaisesta ehdottomasta lainsäädännöllisestä vaatimuksesta on hyvä luopua nyt. Emme elä luterilaisessa yhtenäiskulttuurissa.
Tekniikan kehittyessä on uskonnollisilla yhdyskunnilla entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. Ne voivat hyödyntää omien jakelukanavien lisäksi myös yhteisömedioita. Sikäli kuin uskonnollisia ja uskonnottomia vakaumuksia tai yhteisöjä käsitellään YLEn julkisten palvelujen kautta, mitään katsomuksellista ryhmää ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan uskonnon tai vakaumuksen perusteella.
Huomautamme samalla, että TV- ja radiotoimintaa säätelevästä laista voidaan kumota pykälä, joka kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin keskeyttämisen mainoskatkolla. Asia ei kuulu valtiolle, vaan kyseiselle uskontokunnalle, tv-kanavalle ja mainostajalle.
Vapaa-ajattelijain Liitto ry

http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/04/04/hartausohjelmavelvoite-pois-yle-laista/

17

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • a.matsoni

      Onko YLE-laissa sanottu mitään hartausohjelmien lähettämisvelvollisuuden laajuudesta?

      Kompromissina voisi sallia muutama j-palveluksen YLEn televisiossa ja radiossa vuosittain. Vaikka 4 molemmissa - evl. kirkko valitkoon ajankohdat ihan vapaasti mielensä mukaan.

      Hartausohjelmiakin joka pv. aamuin illoin Radiossa, ainakin aamuisin muistaakseni ihan tuplasti, lisäksi hartaita säveliäkin päivittäin.

      Vähintäänkin joku tolkku noihin määriin, kiitos!

      • Ei tässä varmaankaan kieltämässä olla, joten ei tarvitse puhua sallimisestakaan. Supistamisen varaa uskonnollisessa ohjelmistossa toki olisi. Tärkeintä on kuitenkin ettei YLEä enää velvoitettaisi lähettämään ev.lut. propagandaa.


      • dyui
        SekulaariSavolainen kirjoitti:

        Ei tässä varmaankaan kieltämässä olla, joten ei tarvitse puhua sallimisestakaan. Supistamisen varaa uskonnollisessa ohjelmistossa toki olisi. Tärkeintä on kuitenkin ettei YLEä enää velvoitettaisi lähettämään ev.lut. propagandaa.

        Ei sekään olisi hyvä tilanne että velvoite pois YLEltä mutta yksittäiset kirkkomieliset toimittajat voisivat tuottaa evlutikkapropagandaohjelmia YLEn kanaville liukuhihnatahtiin.


    • " Sikäli kuin uskonnollisia ja uskonnottomia vakaumuksia tai yhteisöjä käsitellään YLEn julkisten palvelujen kautta, mitään katsomuksellista ryhmää ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan uskonnon tai vakaumuksen perusteella."

      Kyseinen ehdotus on ristiriidassa itsensä kanssa. Jos mitään vakaumuksellista ryhmää ei saa suosia, silloin ei saa suosia Vapaa-ajattelijoidenkaan ryhmää, poistamalla hartausohjelmat TV:stä ja radiosta.

      • Neutraalimpi vaihtoehto on poistaa velvoitteet uskonnollisten ohjelmien lähettämisestä kuin velvoittaa YLEä lähettämään vapaa-ajattelijoiden, muslimien, pastafarien ja satanistien ohjelmia.


      • fda

        "Kyseinen ehdotus on ristiriidassa itsensä kanssa. Jos mitään vakaumuksellista ryhmää ei saa suosia, silloin ei saa suosia Vapaa-ajattelijoidenkaan ryhmää, poistamalla hartausohjelmat TV:stä ja radiosta."

        Se kun Sinua, koko maailman tärkeintä ihmistä, ei suosita on tietysti muiden suosimista... eikö vain?


      • dghkg

        Vaikea uskoa että edes sinä voit lausua jotain noin typerää. Jos syrjitylle annetaa tasa-arvo, niin sekö on "suosimista". Jos on niin ainakin sellainen "suosiminen" on oikein ja hyvin perusteltua.

        On se onni että eduskuntaapäätti "suosia" homoja uudella tasa-arvoisella, sukupuolineutraalila avioliittolailla.


    • vm41

      Siinä jälleen tuli esiin se, että uskonnot ovat pääosiltaan hallintomuotoja, jotka on lakien avulla saatu palvelemaan omistavaa/riistävää pientä kansanosaa.

    • yujhg

      Se on kummallista että tosiaankaan ei ole käyt keskustelua siitä että onko nykyinen täysin kohtuuton määrä uskonnon tuputusta YLEn kanavilla perusteltua.

      Miten on päädytty nykyisiin runsaisiin ohjelma-aikoihin uskontuputusohjelmille?

    • Olkoon radiossa hartaus joka alkaa olla todella pitkä perinne ja on vanhuksia jotka haluavat sitä kuunnella.
      Mutta valtiopäivien avaus ja siihen liittyvä jumalanpalvonta osion voisi hyvin lopettaa, sillä eihän uskonto ja politiikka (lainsäädäntä valta) kuulu mitenkään yhteen - eihän.

      • Vapaa-ajattelija

        Voihan hartauksia olla, vaikka laki ei siihen velvoita. Useammallakin kanavalla. Miksei myös YlenRadioYkkösessä,
        Valtiopäivien avajaisjumalanpalveluskin poistettiin laista jo ajat sitten! Samoin yliopistojen avajaisten jumalanpalvelus. Silti niitä yhä tarjotaan.
        Toisin tarkkaan ottaen tuomiokirkossa tarjottava ja ekumeenisen neuvoston organiseeraama avajaisjumalanpalvelus on ennen valtiopäivien avajaisia. Helsingin yliopistossaa sen sijaan se taitaa olla avajaisohjelman osana, mutta siellä on puolestaan vaihtoehtona samanaikainen "tunnustukseton tilaisuus", jollainen alettiin tarjota kolmisen vuotta sitten, Helsingin vapaa-ajattelijain tekemän aloitteen jälkeen.


      • uipy6
        Vapaa-ajattelija kirjoitti:

        Voihan hartauksia olla, vaikka laki ei siihen velvoita. Useammallakin kanavalla. Miksei myös YlenRadioYkkösessä,
        Valtiopäivien avajaisjumalanpalveluskin poistettiin laista jo ajat sitten! Samoin yliopistojen avajaisten jumalanpalvelus. Silti niitä yhä tarjotaan.
        Toisin tarkkaan ottaen tuomiokirkossa tarjottava ja ekumeenisen neuvoston organiseeraama avajaisjumalanpalvelus on ennen valtiopäivien avajaisia. Helsingin yliopistossaa sen sijaan se taitaa olla avajaisohjelman osana, mutta siellä on puolestaan vaihtoehtona samanaikainen "tunnustukseton tilaisuus", jollainen alettiin tarjota kolmisen vuotta sitten, Helsingin vapaa-ajattelijain tekemän aloitteen jälkeen.

        YLE-verolla rahoitettavan YLEn pitäisi kuitenkin olla puolueeton eri vakaumuksiin nähden, joten on ongelmallista jos YLE jatkaa yhtä massiivista tunnustuksellisten uskonnollisten ohjelmien/rituaalien, jumalanpalvelusten, (vahvasti evl. uskoon painottuen - vaikka se toki isoin uskonyhteisö Suomessa onkin), lähettämistä kanavillaan radiossa ja TV:ssä, vaikka siltä poistettaisiinkin velvoite/pakko siihen.

        Sekin olisi vain hyppy ojasta allikkoon, jos vielä uskonnolista tunstuksellista ohjelma YLE:llä lisättäisiin, antamalla aikaa muillekin uskonnoille kuin kristinuskolle.

        Nythän taitaa YLE antaa aikaa vain krsitillisille yhteisöille, evl. kirkolle leijonan osan, mutta myös ohjelma-aikaa pienemmille kristillisille lahkoille.

        Jos annettaisiin aikaa muillekin uskonnoille niin se pitösi tehdä ottamalla pois aikaa kristityiltä, ei niin että uskonnlliselle ohjelmalle annettua kokonaisaikaa paisutettaisiin entisestään, se minisi jo liiallisuuksiin, valtaisi kohta koko YLE Radio1:sen, josta tulisi totaaalisesti uskontokanava, jota se jo puoliksi on. Liekä pitäsi ihan oma kanva perustaa tunnustukselliselle uskon tuputukselle.

        Uskovaiset tietenkin haluavat mieltää kaiken muun kuin selkeän uskonnollisen ohjelman "ateistiseksi". Mutta kyllä tasa-arvon nimissä YLEn pitäisi antaa ohjelma-aikaa myös vakaumuksellisen asteistisille ja uskonto-/kirkkokriitisille ohjelmille omilla viikottaisilla vakio-ohjelmapaikoillaan, (vaikka klo 20 jälkeen kun uskovaiset ovat jo unten mailla), jos kerran tunnustuksellisilla uskonnollisilla ohjelmillakin sellaiset on.


    • vm41

      Kyllä ne siltä osin kuuluvat yhteen, että uskovaisuuden varjolla
      "kiilloitetaan kilpeään", sekä peitellään osaamattomuuttaan ihmisyyden hoidossa.

    • TuliMieleen

      Ateismista ja ateistien tapakulttuurisista asioista voi vaatia juttuja Ylen eri toimituksilta. Uuti- ja ajankohtaistoimitus. Kultuuritoimitus. Jne.

    • Tiedän ettei tämä ole pitävä argumentti. (Sanokaapa muuten mikä tällaisen argumentin nimi on.)

      Jos jumalanpalvelukset YLEllä kielletään, ihmiset alkavat katsomaan Taivas TV:tä, vai mitä näitä hihhulikanavia on, ja maltillisiakin uskovaisia altistuu kiihkouskovaiselle propagandalle.

    • Äkkiä se kuulostaa hyvältä ajatukselta. Ehkä pääsisi eroon ainaisista jumalanpalvelusten pakkosyötöistä. Omalla tavallani uskon, en tarvitse siihen kirkkoa. Onhan muitakin kanavia ja telkkarin saa sammutettua. Siitä huolimatta jumalanpalvelusten lähettäminen telkkarista tympii. Olisi kiva tietää, mitä tuolle esitykselle hartausohjelmavelvoitteen poistosta kuuluu. Tietysti Sipilä ei lestadiolaisena siihen ikinä suostu.

    • q.v

      Tai sitten annetaan kaikille yhtälainen mahdollisuus messuun.

      Tällä viikolla luterilaiset, ensi viikolla muslimit, sitten satanistimessu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1174
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1006
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      13
      691
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      48
      687
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      604
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      35
      575
    Aihe