Marja-Aronia vai Koristearonia?

Aroniaa

Tontin reunalle pitää laittaa aroniaa, on kortteisuunnitelman vaatimus.
Mietin kumpaa laittaisi, koristearoniaa vaiko marja-aroniaa.
Joku on joskus kuulemma sanonut, että marja-aroniassa on marjat mehun jatkeeksi ok, mutta ne myös saavat sotkua aikaan kun linnut niitä syövät.
Onko tuo sotkunäkökulma miten vakavasti otettava? Marjamehuja tulee tehtyä joka tapauksessa joihin ne marjat uppoaisivat.

6

3194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1tätönen

      Jos asut vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, et varmaan halua kovin paljon keräillä marjoja ihan tien reunaåensaista. Keräämättä jäävät maahan putoavat marjat sitten aiheuttavat sitä sotkua, ja houkuttelevat vuodesta toiseen vaihtelevasti syksyllä lintuja. Naapurillani on tuollainen aita, ja hän ei kerää marjoja, vaan leikkaa aidan aika tiheään matalaksi Marjathan ovat superterveelliziä.
      Tavallinen aronia on jonkun verran tuuheakasvuisempi haarovampi. Molemmat kyllä peittävät hyvin. Istuta siis marja-aroniaa, jos aiot käyttää ne marjat.

      • 1tätönen

        Tällä alueella on siellä täällä isoja marja-aroniapensaita kadun reunassa, usein täynnä marjoja. Alueella kiertelee syksyllä ilmeisesti muuttoa valmistelevia lintuparvia, jotka napsivat ensin löytämänsä punaiset marjat pensaista, sitten vasta kiinnostuvat jos kiinnostuvat mustista marja-aronian tertuista.
        Meillä on vain kaksi marja-aroniapensasta, sisemmällä pihassa. Olen suosiolla kerännyt vain puolet marjoista ja jättänyt loput talvivaraksi pikkulinnuille ja mustarastaalle. Ikkunasta on hauska seurata, miten marjat vähitellen häviävät.


    • mr.aro.nia

      Molemman marjat ovat ihan yhtä syötäviä. Jos muuta epäilet, niin googlella löytyy tietoa. Olikohan niin, että koristearonian lehdet ja marjat ovat hieman pienempiä, mutta kasvaa ehkä tuuheammaksi.. No, senkin voit halutessasi tarkistaa. Saattaa olla niinkin, että ovat lopulta jalostettuja risteytyksiä, pirukaan noista tiedä..

      Meillä on aitana tavallista ja koristearoniaan, eri istutusajankohdasta ja saatavuudesta johtuen. En niissä mitään eroa huomaa, tosin aurinkoisissa kohdissa aita kasvaa hieman paremmin. Vai onko sitten mullasta kiinni, sitäkin on ainakin kahdesta eri paikasta hommattua. Pitääkin antaa kohta lannoitetta..

      Kolmas kesä aluillaan, olen leikannut taimet istutettaessa, viime keväänä ja eilen. Meinaan leikata joka vuosi niin, että edellisen vuoden kasvua jää n. 30 cm. Pakkohan tuota ei olisi edes leikata, mutta kun haluan tiheän ja tuuhean aidan, en aidannetta.

      Pieni sotku ei haittaa, suurin keräämättömistä marjoista tulee tippumaan nurmikolle. Jos linnut syövät, niin ei ne marjoja mihinkään seinille sentään roiski. Marjoja noissa ei tosin ihmeemmin vielä ole ollutkaan, mutta aroniaa on ollut edellisenkin talon pihassa.

      Liikennöity tie? Onko muunlaista olemassakaan ja mitä se haittaa? Bensassa ei ole ollut lyijyä vuosikymmeniin ja katalysaattoritkin taisivat tulla pakolliseksi joskus 90-luvun alkupuolella. Pölyt voi huuhtoa pois ennen käyttöä :-)

      Ai niin.. Jos haluaa helpottaa rikkaruohojen kitkemistä ja hyvät elinolosuhteet mille tahansa pensasaidalle, niin kannattaa käyttää katetta. Aronia-aitamme juurelle laitoin reilun puolen metrin leveydeltä ja 10 cm paksuudelta kuorikatetta. Maa pysyy kosteana kastelematta hellesäälläkin ja pensaat voivat hyvin.

    • Aroniaa

      Kuinka leveäksi aroniapensas kasvaa? Mietin, että miten lähelle tontin rajaa sen laitan, että se pysyy rajojen sisällä.

    • poltinkarva

      Jos annat ihan vapaasti kasvaa, niin marja-aronia kasvaa kolme metriä korkeaksi ja viisi metriä leveäksi. Noihin mittoihin kasvamiseksi menee noin viisitoista vuotta.

      • 1tätönen

        Kas vaan. Minulla on naapuristossa rivitalo, jossa aiemmin isompana kukkinut marja-aroniaryhmä on alettu leikkaamaan puolen metrin korkuisiksi pallopensaiksi. Eivät taida välittää marjoista. Hyviltä ne viherpallotkin näyttävät nyt.
        Jos et aio pitää pihaasi täysin luonnontilassa, voit toki leikkaamalla rajata kumman tahansa tyyppisen aroniapensaan kasvun haluamaasi korkeuteen ja leveyteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      16
      1216
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1149
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      3
      1149
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe