Syitä epäillä ADHD:ta?

ADHDKO

Hei!

Ajattelin, että täältä voisi löytyä kohtalotovereita.

Olen 17-vuotias poika, lukiolainen ja asun yksin vuokra-asunnossa opiskelupaikkakunnallani. Yläasteikäisenä menestyin hyvin koulussa, keskiarvoni oli 9 kun lähdin lukioon. Olin lapsena ja yläasteikäisenä vilkas, ehkä vilkkaampi kuin muut, mutta se ei haitannut elämääni. Päiväkodissa taas tilanne oli päinvastainen, kun keskityin liikaa tiettyihin asioihin, ja minulla epäiltiin Aspergeria, mutta testien jälkeen sain puhtaat paperit.

Yläasteen lopulla tilanne muuttui, huomasin luonteessani muutosta. Kärsin yläasteen alussa masennuksesta, josta kuitenkin parannuin rippikouluikäisenä. Ysiluokan keväällä aloin saamaan ns. hermostuskohtauksia, jos koin jonkun tilanteen hankalaksi. Saatoin suuttua ihan nollasta sataan ja sitä on tapahtunut vielä joitakin kertoja lukiossakin. Stressaan todella herkästi asioista, ja koulumenestykseni on laskenut huomattavasti, kun aineet vaativat enemmän. Tuntuu, etten voi hallita kaikkia kouluaineita ja esimerkiksi lukioni 3. jakso oli teoriatäyteinen, joka sai minut ahdistumaan ja siksi olen ottanutkin jaksoon enemmän käytäntöä (esimerkiksi kuvataide).

Arjessa tuntuu, että en osaa hahmottaa kunnolla kokonaisuuksia ja esimerkiksi unohtelen asioita, jos niitä on paljon, luulen juuri sen hahmottamisen takia. Joskus kotiin koulun jälkeen tultuani tuntuu helpommalta lössähtää sänkyyn ja olla tietokoneella kuin siivota, joka tuntuu "erittäin tylsältä".

Tein tänään maanantaina ADHD-testin, josta sain yli 70 pistettä, mutta kannattaako minun todella mennä tutkimuksiin? Kenelle minun kannattaisi puhua asiasta? Onko muita, jotka ovat saaneet diagnoosin lukioikäisenä tai vanhempana?

6

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Addnainen

      Tärkeimpiä kriteereitä ADHD:n diagnosoinnissa on se, että oireet aiheuttavat merkittävää haittaa usealla elämäsi osa-alueella.

      Jos susta tuntuu siltä, että asia on niin, niin kannattaa lähteä koulun terveydenhuollon kautta hakemaan apua. Voit vaikka tulostaa sen ADHD-testin, jonka teit ja mennä sen kanssa terveydenhoitajalle. (En oikein tiedä, millaiset terveydenhoitosysteemit lukiossa on, kun en ole itse käynyt lukiota, mutta eiköhän kaikissa kouluissa joku terveydenhoitokäytäntö ole?)

      Jos koet, että ADHD-oireet aiheuttavat merkittävää haittaa opiskelussa, niin painota sitä. Jos saat apua opiskeluaikana, niin se todennäköisesti tulee näkymään myös todistuksessa ja sitä myötä jatko-opinnoissa.

      Muista myös huolehtia säännöllisestä ruokailusta, liikunnasta ja riittävästä unensaannista. Varsinkin nukkuminen pn ADHD-ihmisille erityisen tärkeää ja unen tarve on muita suurempi, sillä unen laatu on monesti heikompi.

      ADHD on vähän konstikas elämänkumppani, mutta sen kanssa oppii elämään. Opettele tuntemaan vahvuutesi ja rajoituksesi ja kunnioita niitä. Älä haali elämään niin paljon sisältöä että väsyt sen kaiken alla, mutta älä myöskään koteloidu yksin kotiin. Puhu avoimesti siitä, mikä sulle on vaikeaa ja pyydä apua tarpeen tullen.

      Jos paikkakunnaltasi löytyy ADHD-vertaistukiryhmiä, voit hakeutua mukaan niihin. Siellä on porukkaa, joilla on taatusti samanlaisia kokemuksia kuin sinulla ja heiltä saadut neuvot ovat monesti kullanarvoisia. Kuten myös ihan vaan sen huomaaminen, että et ole ongelmiesi kanssa yksin.

    • kreativekaos666

      Luovien aivojen kanssa oppii elämään. Varsinkin kun hakeutuu taidekouluun. Olen kokenut myös nuorena olevani ylivilkas mutta kaverit sanoivat, että olen luova nero.

    • Viiiia

      Kannattaa tosiaan mennä opon tai terveydenhoitajan ja heidän kauttaan lukiopsykologin juttusille. Itse olen käynyt psykologilla maaliskuusta asti aspergerepäilyksen tiimoilta, mutta sitten se väistyi taka-alalle ja minulla alettiin epäillä ADD:ta tai ADHD/ADD:ta. Psykologi kirjoitti lähetteen, ja nyt pitäisi saada lääkäriaika, että saisin lähetteen MT:hen... Siellä on kuulemma puolen vuoden jonot. Olen 18-vuotias nyt, joten en tiedä, saisinko diagnoosista lasten vai aikuisten version. Lapsuudesta eli alle 7 vuoden iästä ei nimittäin ole oikein ketään antamassa luotettavaa tietoa. Omia muistoja ei tietääkseni oteta vakavasti.

    • jnb44

      Mulla ala-asteella lähemmäs 9 keskiarvo todistuksessa mutta yläasteella oli 6 pintaan jo tippunu numerot. lähinnä tuli juostuu pallon perässä ja innostuttuu ylipaljon hetkittäin millon mistäkin mut kaks ajatus oli nuorena aina yli muiden toinen oli tappelutilanteet ja niiden voittaminen ja toinen oli mite ja mist asennost nussit mitä kuumempia mimmejä... Itsellä on adhd diagnoosi vaikkakin myöheen saatu vasta yläasteen jälkeen.. lääkäreit siihen aikaan aina välteltiin joten ehti monet virheet tapahtua mulle, vaikee sitä on kuvitella miten hyvin menis jos diagnoosi ois aijemmin tehty. hyvä näinkin. tietää suunnan mitä tulee välttää ja on oppinu virheistä ja on vahvempi. nykyään olen poikeuksellisen luova hauska ja kevytpäinen jäbä, se on tärkeint et vaik on mitä sairauksii ja masennust niin yrittää parhaansa. monesti ku puskee täysil kohti parempaa masentuneena ja sitkun alkaa meneen paremmin sul on sitä parempi olo mitä enemmän oot taistellut ittes eteen vaikeina aikoina. tähtää matkaan, myönnä virheet ole itsesi valmentaja ja manageri seikkailijan lisäksi, rakasta elämää, kerää kokemuksia, tee sitä mistä saat voimaa ja kehitystä!

    • reltih

      Terve ja ota iisisti,

      helpotusta löytyy, eli kun seuraat ja teet näin kun seuraavassa kerron:

      eli ADHD , itse tiedät mikä se on joten en mene siihen:

      se mitä ehdottomasti tarvitset ja mitä sinulta puuttuu:
      ___________________________________________________________________
      B 12 vitamiini, annostus purkissa oleviin tietoihin tulee olla 3:n kertainen

      Biotin, 3-4:n määrä

      D 3 vitamiini (tärkein vitamiiini mitä tarvitset, mutta älä jätä muitakaan pois) > annostus 10:n kertainen mitä purkissa mainitaan > itse otan 20 000iü (kansaivälinen yksikkö) per vuorokausi-

      C vitamiini, 3-5 kertainen määrä mitä purkissa, esim yksikköinä että huomaat sen vaikuttavan oloosi on 3-5000mg

      Q10, erittäin tärkeä sydämen toiminnan perusvitamiini, 3-6:n määrä....

      L-arginin, purkin suosituksen mukaan alussa...

      L-carnitin, 3 :n määrä.....

      Nämä kaikki avot ovat sinulla alhaalla, jopa kriittisellä tasolla (sen tiedän jo nyt),kun otat nämä vitamiinit ja aminohapot ja riittävän määrän huomaat 1-2 viikon päästä huomattavaa parannusta oloosi ja yleiskuntoosi. Eli lue tarkkaan ja kirjoita lista edellisestä. Tueksi ota verikoe tärkeimmistä > Q10, d3. B12, maksavat thietysti jonkun verran, muista ei tarvitse välttämättä ottaa verikoetta, koska tiedän niiiden olevan jo nyt liian alhaalla....tavallinen lääkäri joka sinuakin hoitelee ja kertoilee mitä sattuu, tarjoisee sinulle klemiallisia lääkkeitä jne...ei ne tiedä näistä asioista mitään, koska keskittyvät ainoastaan lääkkeiden myyntiin eikä todelliseen potilaan auttamiseen...tämä on fakta, jaä lisäksi tärkeä osio: ala juomaan (tee itse) mistä tahansa pääasiassa vihreästä kasviksesta (voi olla muitakin)tehty juoma, iso lasillinen 2 kertaa päivässä ja hypit 2:n viikon päästä kuin nuori pukki ympäriinsä.......jokainen ilta kun menet nukkumaan käyt vielä läpi sen, että oletko ottanut kaikki "vitamiinit" ja juonut juomat.......
      terv. pete
      IlmiannaJaa

    • Tsemppiä

      Minusta aloittajan ongelmat eivät kuulosta adhd:lta. Monella lukiolaisella laskee keskiarvo huimasti ja opiskelu ahdistaa. Tiedän tämän opettajana. Pojallani on adhd, eikä hänellä ole mitään toivoa edes päästä lukioon, kun ei pysty keskittymään kouluasioihin minuuttiakaan. Häntä ei kuitenkaan itseään ahdista mikään, eli omasta mielestään muut, kuten opettajat, huolehtivat turhasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe