Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

8. Tekijänoikeusrikosta ei ole olemassa

VoihanPerustuslakii

Ei tekijänoikeusrikosta ole olemassakaan musiikin osalta. Näin koska sanaa "teos" ei ole määritelty riittävällä tavalla laissa. 

Perustuslaki edellyttää sitä, että teko, joka on rikos, on täsmällisesti, tarkkarajaisesti ja selvästi säännelty LAISSA. Sanaa "teos" ei olesäännelty riittävällä tavalla laissa, joten lakia ei saa soveltaa lainkaan.

--------------------------------


Tekijänoikeusrikossääntelyä ei ole Suomessa voimassa olevana oikeutena, koska sääntely ei ole perustuslain vaatimalla tavalla tarkkarajainen ja selvä.

Tällä hetkellä Suomessa ei tulkintani mukaan ole tekijänoikeusrikosta olemassa. Näin koska tekijänoikeusrikos on säännelty epäselvästi. Perustuslaki edellyttää sitä, että teko, joka on rikos, on täsmällisesti, tarkkarajaisesti ja selvästi säännelty LAISSA.

Tekijänoikeus ja rikoslaissa on säännelty, että joka levittää TEOKSEN ilman toisen lupaa, voidaan tuomita tekijänoikeusrikoksesta.

Tekijänoikeusneuvoston lausunto 1997:16

Teosharkinta

Tekijänoikeuslaissa ei ole teoksen määritelmää. Suomalaisen lainvalmisteluaineiston ja oikeuskäytännön perusteella voidaan todeta, että tuotteen on oltava itsenäinen ja omaperäinen, jotta se olisi teos. Kirjallinen tai taiteellinen tuote on tekijänoikeudella suojattu, jos sitä voidaan pitää tekijänsä luovan ilmaisun omaperäisenä tuloksena. Tällöin se niin sanotusti ylittää teoskynnyksen eli saavuttaa teostason. Myös teoksen osa voi saada itsenäistä tekijänoikeussuojaa, jos se saavuttaa teostason. Usein todetaan, että teoskynnys ylittyy, jos ei voida olettaa kenenkään muun kuin tekijän päätyvän muodoltaan samanlaiseen lopputulokseen itsenäisesti vastaavaan työhön ryhtyessään. Ratkaisu siitä, onko tietty tuote teos, tehdään tapauskohtaisella harkinnalla.

http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaeno...

Asiantuntija:
Leppämäen väitöskirja:
- On vaikea löytää teoksia, jotka olisivat todella omaperäisiä, luovia, alkuperäisiä ja itsenäisiä. Teoreettisessa keskustelussa kyseiset kriteerit on voimakkaasti kyseenalaistettu ja niistä ei vallitse minkäänlaista yksimielisyyttä, Leppämäki pohdiskelee.

http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&news_id=20067895

Tekijänoikeuslaissa ei siis määritellä sanaa teos. Yleiskielen mukaan ja kuten kaikki sanan "teos" ymmärtävät, se tarkoittaa kaikkia teoksia, joita luodaan. Kuitenkin vain hyvin hyvin pieni osa teoksista on tekijänoikeuslain tarkoittamia omaperäisiä, luovia, alkuperäisiä ja itsenäisiä teoksia. Ehkä vain 1-2% teoksista on niitä.

Tekijänoikeuslakia lukemalla saa siten 98% tapauksissa väärän kuva, mitä tekijänoikeuslaissa tarkoitetaan sanalla teos. Ja siten myös 98% saa tekijänoikeus ja rikoslakia lukemalla väärän kuvan mikä on rikos.

Perustuslaki siis edellyttää että rikos on määritelty LAISSA täsmälllisesti ja selvästi. Jos 98% saa lakia lukemalla väärän kuvan mikä on rikos, niin laki ei voisi epäselvempi ja epätäsmällisempi olla. Tekijänoikeusrikossääntely on siten selvästi perustuslain vastainen.

Perustuslain 106§ mukaan tuomioistuimet eivät saa soveltaa perustuslain vastaisia pykäliä. Niimpä rikoslaki ei ole voimassa olevaa oikeutta tekijänoikeuksia koskevalta sääntelyn osalta. Sen pitäisi myös merkitä että kaikki jo tähän mennessä annetut tuomiot pitäisi purkaa. Se merkitsee myös sitä, että tekijänoikeusrikosta ei ole voimassa olevana oikeutena Suomessa tällä hetkellä.

Myös perustuslakivaliokunta on todennut tekijänoikeuslain olevan vaikeaselkoinen:

Tekijänoikeuslain vaikeaselkoisuus voi muodostua ongelmalliseksi perustuslain 8 §:ssä säädettyyn rikosoikeudelliseen laillisuusperiaatteeseen sisältyvän täsmällisyysvaatimuksen kannalta. Sen mukaan kunkin rikoksen tunnusmerkistö on ilmaistava laissa riittävällä täsmällisyydellä siten, että säännöksen sanamuodon perusteella on ennakoitavissa, onko jokin toiminta tai laiminlyönti rangaistavaa (PeVL 48/2002 vp , s. 2/II, PeVL 26/2004 vp , s. 3/II). Tämä vaatimus ei täyty parhaalla mahdollisella tavalla, kun säännökset tekijänoikeusrikoksesta ja -rikkomuksesta saavat olennaisen sisältönsä vaikeaselkoisen tekijänoikeuslain kautta. Tähän seikkaan on valiokunnan mielestä kiinnitettävä erityistä huomiota sovellettaessa rangaistussäännöksiä yksittäistapauksissa.

Valiokunta pitää edellä esitetyn perusteella tärkeänä, että valtioneuvoston piirissä ryhdytään toimiin tekijänoikeuslainsäädäntöä selkeyttävän kokonaisuudistuksen aikaansaamiseksi.

http://209.85.165.104/search?q=cache:Jr88AQ_N36AJ:www.effi.org/tekijanoikeus/perustuslaki-lausunto-7-2005.html perustuslakivaliokunta
tekij%C3%A4noikeuslaki vaikeaselkoinen&hl=fi&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a

Laillisuusperiaatteen säätävästä perustuslain 8 §:stä ja rikoslain yleisen osan
säännöksestä ilmenevästä laillisuusperiaatteen sisällöstä on johdettavissa seu-
raava rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vähimmäissisältö. Lainsäätäjän
tulee huolehtia siitä, että rangaistava käyttäytyminen on määritetty lain tasoi-
sessa, ei taannehtivaa vaikutusta omaavassa, säännöksessä vähintään

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VoihanPerustuslakii

      Laillisuusperiaatteen säätävästä perustuslain 8 §:stä ja rikoslain yleisen osan
      säännöksestä ilmenevästä laillisuusperiaatteen sisällöstä on johdettavissa seu-
      raava rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vähimmäissisältö. Lainsäätäjän
      tulee huolehtia siitä, että rangaistava käyttäytyminen on määritetty lain tasoi-
      sessa, ei taannehtivaa vaikutusta omaavassa, säännöksessä vähintäänkin sillä
      tarkkuudella, että siitä ilmenee rangaistavan käyttäytymisen luonnehdinta ja
      viittaus siihen aineelliseen säännökseen, jossa käyttäytyminen on tarkemmin
      määritetty.

      http://209.85.165.104/search?q=cache:Uz0fe-Eo8L8J:www.oikeus.fi/uploads/l66mt3jzi(1).pdf epätä
      smällisen rikoslain kielto&hl=fi&ct=clnk&cd=3&client=firefox-a



      Vertaa:



      Veneen sammutin
      Korkein oikeus on perustanut eräässä tapauksessa vapauttavan päätöksen poikkeuksellisesti nimenomaan legaliteettiperiaatteeseen ja täsmällisyysvaatimukseen. Tapauksessa oli kysymys siitä, että syytettyä ei voitu tuomita rangaistukseen veneliikennettä koskevien lakien rikkomisesta kun hänen kuljettamassaan venessä ollutta sammutinta ei ollut vuosihuollettu eikä katsastettu sillä tavalla kun pelastustoimilaissa edellytetään. Veneliikennelainsäädännössä ei ollut määräyksiä sammuttimien huollosta ja tarkistamisesta eikä siinä liioin viitattu pelastustoimilainsäädäntöön. Pelastustoimilainsäädännössä oli määräyksiä sammuttimien tarkastamisesta, mutta pelastustoimen osalta oli kysymys lähinnä rakennusten ja asuntojen sammuttimet. Korkein oikeus perusteli vapauttavan päätöksensä nimenomaan legaliteettiperiaatteella ja lainsäädännölle asetettavalle täsmällisyysvaatimuksella. Alioikeus oli tuominnut syytetyn rangaistukseen sellaisen veneen kuljettamisesta, jossa ei ollut säädettyä varustusta, katsoen, ettei huoltamaton sammutin ollut veneliikenneasetuksen mukainen (pakollinen) "asianmukainen sammutin". Syytetty itse oli puolestaan katsonut, että asia oli vähäpätöinen eikä ansainnut rangaistusta, enintään huomautuksen.[1]
      Jump up↑ KKO 2006:52 Annettu 13.6.2006. Helsinki: Korkein oikeus. 

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Laillisuusperiaate

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1400
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      58
      1307
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe