Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Poliisi moporatsioiden tuloksesta

SamaMenoParaisilla

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/poliisi-moporatsioiden-tuloksesta-kyllä-kotiväen-pitäisi-tietää-millaisilla-välineillä-lapset-liikkuvat/ar-BBttOxY

Poliisi moporatsioiden tuloksesta: Kyllä kotiväen pitäisi tietää, millaisilla välineillä lapset liikkuvat!

Poliisin suorittamat moporatsiat toivat taas esiin mopoiluun liittyvät ongelmat.

Jo perinteiseksi muodostunut Oulun poliisilaitoksen niin sanottu "moporyhmä" suoritti kolmen viikon tehostetun mopovalvonnan toukokuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Ryhmän muodostivat kaksi moottoripyöräpoliisia ja kahden hengen autopartio.

Tämän kevään osalta tulokset olivat huolestuttavia, erityisesti mopojen virittämisen ja epäkuntoisuuksien näkökulmasta. Toisaalta erittäin positiivisena asiana voidaan todeta, että yhtään rattijuopumustapausta ei tarkastettujen mopoilijoiden joukosta löytynyt, joka kuitenkin kuvastaa nuorten suhtautumista alkoholiin ja sen vaikutuksen alaisena ajamiseen.

Mopoja tarkastettiin Oulun talousalueen lisäksi poliisilaitoksen pohjoisella alueella Iissä ja Kuivaniemellä sekä Kajaanista Kalajoelle yltäneellä valvontamatkalla.

Yhteensä ryhmä tarkasti 270 mopoilijaa, joista 35 määrättiin ajokieltoon, pääsyynä mopon virittäminen niin, että mopo katsotaan moottoripyöräksi, jolloin myös kuljettajan ajokorttivaatimus nousee merkittävästi.

Noin 150 sakkoa

Erilaisista virittämisistä ja muista epäkuntoisuuksista annettiin yhteensä 125 rangaistusvaatimusta eli sakkoa sekä 24 rikesakkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että vain joka toinen tarkastetuista mopoista selvisi korkeintaan huomautuksella tai ilman minkäänlaista moitteen sijaa.

Toki ryhmän tarkoituksena olikin kohdistaa valvontaa esimerkiksi kansalaisten palautteiden perusteilla tulleisiin vihjeisiin sekä poliisin oman ammattitaidon myötä tietoon tulleisiin, eniten vaaraa aiheuttaviin tapauksiin. Näin ollen suoraa johtopäätöstä siitä, että joka toinen mopo olisi esimerkiksi viritetty, ei voida vetää, poliisin tiedotteessa todetaan.

Edellä mainitut tulokset kuitenkin osoittavat, että valvonnalle oli ja on edelleen tarvetta, mutta tuloksien pitäisi myös herättää vanhemmat tutustumaan lastensa ajopeleihin.

Vaikka useimmiten kyseessä onkin yli 15- vuotta täyttänyt kuljettaja, kyllä kotiväen tulisi tietää, mitä omat lapset tekevät ja millaisilla välineillä liikkuvat.

Hurjimmat nopeudet viritetyillä mopoilla liikkuvat lähes 100 km/h olevilla nopeuksilla. Mopojen jarrut ja hallintalaitteet eivät ole todellakaan tehty sellaisiin nopeuksiin ja vaaran mahdollisuus vakavaankin onnettomuuteen on olemassa.

Mutta jo pienemmät viritykset ja nopeuden nostamiset lisäävät onnettomuusriskiä oleellisesti.

Toivomme, että kotona keskusteltaisiin myös hyvistä tavoista ja toiset huomioon ottavasta käyttäytymisestä liikenteessä.

Oulun poliisille on tullut useita valvontapyyntöjä. Yleisimmin aiheena on mopoilijoiden liikkuminen siellä, missä se ei ole sallittua tai on häiritsevää mm. pyöräteillä ajaminen, puistoalueella revittäminen ja koulujen pihoilla tapahtuva häiritsevä ajaminen.

Oulu poliisilaitos tulee jatkamaan mopojen ja muidenkin kaksipyöräisten valvontaa koko kesän ja tulevan syksyn ajan.

Poliisista halutaan muistuttaa että mopo on oiva ja taloudellinen liikkumisväline, kunhan muistaa huolehtia mopon kunnosta siinä, missä aikuiset pitävät huolta autoistaan. Liikennesääntöjä noudattamalla mopoilu on hyvä tapa opetella liikenteessä liikkumista ja varmasti osaltaan helpottaa muun muassa auton rattiin siirtymistä.

Myös Raumalla samansuuntainen tulos

Lounais-Suomen poliisi tarkisti keskiviikkona 25.5.2016 mopoja Raumalla Raumanmeren koululla. Tarkastus tehtiin koulun kanssa yhteistyössä ja aloite tarkastukseen oli tullut koululta.

Tarkastettuja mopoja oli noin 30 ja näistä kymmenen poliisi määräsi ajokieltoon ja poisti niistä rekisterikilvet. Kaikissa ajokieltoon määräämisen syynä oli mopon koeajossa todettu yli 60 km/h nopeus.

Kolmeen mopoon oli tehty niin suuria rakenteelliseen nopeuteen vaikuttaneita muutoksia, että ne on katsottava kevytmoottoripyöriksi ja niiden omistajille saattaa sakon lisäksi tulla vielä veroseuraamuksia.

Poliisi kehottakin vanhempia aina silloin tällöin tarkastamaan lastensa ajoneuvojen kunnon. Jo silmämääräisellä tarkastelulla pystyy havaitsemaan mopossa olevat suurimmat puutteet.

Tällaisia ovat muun muassa jarru- ja kytkinkahvojen kunto sekä mopon valolaitteiden toimivuus.

Parhaan tuntuman mopoon luonnollisesti saa, jos on mahdollista tehdä sillä koeajo. Tällöin pystyy toteamaan jarrujen kunnon sekä sen, että onko mopoa viritetty kulkemaan sallittua kovempaa.

Yhteenveto Oulun poliisin valvonnan tuloksista
Tarkastuksia 270 kpl
Annettuja rangaistusvaatimuksia 125 kpl
Annettuja rikesakkoja 24 kpl
Ajokieltoja 35 kpl
Valvontailmoituksia 60 kpl
Kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta 23 kpl
Ei yhtään rattijuopumusta


Lue tästä

1

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiMitäänValvontaa

      Sama meno täällä Paraisilla, mopokuskt vetävät keskustassa ja saaristotiellä ja muuallakinkahva ääriasennossa, jopa poliisilaitoksen ohi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe