Yksityistie ja ratastus

Osakas_

Voiko yksityistiekunta asettaa osalle tiestä, sen loppupäähän "ratsastus kielletty" merkin?

7

1454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ponileiri

      Merkin voi asettaa, jos saa siihen kunnan hyväksymisen. Eri asia on sitten se, että merkillä ei voi rajoittaa perusteettomasti osakkaan oikeutta käyttää tietä. Jos ratsastuksesta aiheutuu tiekunnalle erityisiä kustannuksia, asia voidaan yleensä hoitaa asettamalla sitä harjoittavalle osakkaalle lisäyksiköitä.

    • Osakas_

      Kiitoksia vastauksesta. Tässä on kyseessä turvallisuusasia, kun harvalukuiset hevoset kohtaavat ajoneuvoja, jotka ratsastajan mukaan "tööttäilevät" jolloin hevoset saattavat säikähtää - arvaamattomin seuraamuksin.

      Siis kyse on vain turvallisuudesta melko vilkasliikenteisellä yksityistiellä.

      • Jjjjjkkaa

        Kuka ääliö keksii tööttäillä hevosille ?


    • tieosakas

      Jos kyse on esim. ratsastustallista, jonka omistaja on tiehoitokunnan jäsen, niin hän maksaa varmastikin osuudet tien hoidosta osuuksien mukaisesti ja silloin voisi olettaa, että siltä osin ratsastus on sallittua. Mutta jos on kyse ulkopuolisesta yrittäjästä tai muuten vaan huvikseen ratsastamisesta viikoittain, niin ratsastustoiminta vaatii luvan hakemisen tiehoitokunnalta, ja myös osallistumisen tien ylläpitokustannuksiin. Koska aloitus tarkoitti yksityistietä, niin hoitokunta voi asettaa kieltoja tielle ilman kunnan hyväksymistä.
      Täällä tuntuu olevan sellainen käsitys, että yksityistietä voi käyttää, kuten yleistä tietä. No jos niin olisi, niin eihän se sitten mikään yksityinen tie olisi. Yksityinen tie on vähän niin kuin toisen piha, ei sinnekään ihan noin vaan mennä.
      Tööttäileminen ei tietenkään ole fiksua, ovat varmaan nekin niitä ulkopuolisia tien käyttäjiä.

      • zxcvvg

        Ratsastaminen ja polkupyöräily ovat jokamiehen oikeuksia.


      • netittää
        zxcvvg kirjoitti:

        Ratsastaminen ja polkupyöräily ovat jokamiehen oikeuksia.

        http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu(17111)

        Saako kävelypolkuja pilata ratsastamalla? Koskevatko jokamiehenoikeudet myös bisnesmielessä tapahtuvaa ratsastamista? Saako yleisille teille laittaa "Ratsastus kielletty" -kylttejä? Saako polun käytön estää rautalangoin? Kuuluuko hevosajelu jokamiehenoikeuksiin?
        Hevosella ratsastaminen on jokamiehenoikeutta mm. metsissä ja teillä. Ratsastusoikeus koskee myös yksityisiä teitä. Sillä, että toimintaa harjoitetaan kaupallisessa mielessä, ei ole merkitystä jokamiehenoikeuksien kannalta.
        Toisen omaisuudelle ei kuitenkaan saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa. Ratsastaja ei saa kuluttaa tietä niin, että se nostaa tienpidon kustannuksia. Perusteena on, että pysyviä jälkiä ei saa jättää. Laajamittainen ratsastaminen poluilla yleensä aiheuttaa tällaista haittaa, jolloin ratsastamisesta tulisi sopia. Yksityisten teiden käyttöön tulee saada lupa, jos ratsastus selvästi lisää tien kunnossapitokustannuksia.
        Järjestyslain nojalla ratsastus on kielletty kuntopolulla, yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla ja urheilukentällä. Hevosajoneuvolla (rattaat ja hevonen) ajaminen voidaan kieltää tietyissä oloissa. Eli hevosajoneuvolla ajaminen rinnastetaan ajoneuvoliikenteeseen, joka ei ole suoranaisesti jokamiehenoikeutta. Hevosajoneuvolla ei saa ajaa pyörä- tai kävelytiellä. Se on liikennesäännön vastaista ja muodostaa merkittävän turvallisuusriskin.
        Liikennemerkin asettamiseen tulee olla kunnan lupa. Laittomat merkit ovat luonnonsuojelulain vastaisia eikä niitä tarvitse noudattaa. Jos tiellä hevosajoneuvon käyttö on kielletty, siitä tulee olla liikennemerkki. Hevosajoneuvon käyttöön sovelletaan yksityisten teiden ajoneuvonkäytön yleisiä periaatteita.
        Aidan rakentamista ei ole kielletty. Aidan saa ylittää ja alittaa sitä rikkomatta. Vaarallisia lankoja ja ansoja ei saa asetella.

        Myöskään ratsastajan käden nosto ei ole mikään seis merkki jota tarvitsee lain mukaan noudattaa kuten jotkut ohjastajat erheellisesti luulee.

        Se on sitten eri juttu jos haluaa olla kohtelias mikä suositeltavaa mutta myös se nelijalkaisen ystävän on kokemuksen mukaan syytä muistaa, niin metsä vastaa kuin sinne huutaa eli sillä minulla on jokamieheoikeudet tehdä mitä haluan yleensä saa toisenkin puolen takajaloilleen.


    • kuinkassitten

      Katsoin tuossa lainkohdat ratsastuksesta: ratsastaa saa pihapiirin ulkopuolella LUONNOSSA muuttamatta maaston alkuperäistä tilaa, ei tehdä polkuja eikä yksityistielläkään saa ratsastaa tilapäistä tarvetta lukuunottamatta ilman erityistä lupaa ja korvausta aiheutuneesta hoitotarpeesta ja kulumisesta johtuen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      442
      2134
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      219
      1888
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1532
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1511
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1273
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1221
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      145
      1211
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      37
      1072
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1026
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1024
    Aihe