Yksityistie ja ratastus

Osakas_

Voiko yksityistiekunta asettaa osalle tiestä, sen loppupäähän "ratsastus kielletty" merkin?

7

1524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ponileiri

      Merkin voi asettaa, jos saa siihen kunnan hyväksymisen. Eri asia on sitten se, että merkillä ei voi rajoittaa perusteettomasti osakkaan oikeutta käyttää tietä. Jos ratsastuksesta aiheutuu tiekunnalle erityisiä kustannuksia, asia voidaan yleensä hoitaa asettamalla sitä harjoittavalle osakkaalle lisäyksiköitä.

    • Osakas_

      Kiitoksia vastauksesta. Tässä on kyseessä turvallisuusasia, kun harvalukuiset hevoset kohtaavat ajoneuvoja, jotka ratsastajan mukaan "tööttäilevät" jolloin hevoset saattavat säikähtää - arvaamattomin seuraamuksin.

      Siis kyse on vain turvallisuudesta melko vilkasliikenteisellä yksityistiellä.

      • Jjjjjkkaa

        Kuka ääliö keksii tööttäillä hevosille ?


    • tieosakas

      Jos kyse on esim. ratsastustallista, jonka omistaja on tiehoitokunnan jäsen, niin hän maksaa varmastikin osuudet tien hoidosta osuuksien mukaisesti ja silloin voisi olettaa, että siltä osin ratsastus on sallittua. Mutta jos on kyse ulkopuolisesta yrittäjästä tai muuten vaan huvikseen ratsastamisesta viikoittain, niin ratsastustoiminta vaatii luvan hakemisen tiehoitokunnalta, ja myös osallistumisen tien ylläpitokustannuksiin. Koska aloitus tarkoitti yksityistietä, niin hoitokunta voi asettaa kieltoja tielle ilman kunnan hyväksymistä.
      Täällä tuntuu olevan sellainen käsitys, että yksityistietä voi käyttää, kuten yleistä tietä. No jos niin olisi, niin eihän se sitten mikään yksityinen tie olisi. Yksityinen tie on vähän niin kuin toisen piha, ei sinnekään ihan noin vaan mennä.
      Tööttäileminen ei tietenkään ole fiksua, ovat varmaan nekin niitä ulkopuolisia tien käyttäjiä.

      • zxcvvg

        Ratsastaminen ja polkupyöräily ovat jokamiehen oikeuksia.


      • netittää
        zxcvvg kirjoitti:

        Ratsastaminen ja polkupyöräily ovat jokamiehen oikeuksia.

        http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu(17111)

        Saako kävelypolkuja pilata ratsastamalla? Koskevatko jokamiehenoikeudet myös bisnesmielessä tapahtuvaa ratsastamista? Saako yleisille teille laittaa "Ratsastus kielletty" -kylttejä? Saako polun käytön estää rautalangoin? Kuuluuko hevosajelu jokamiehenoikeuksiin?
        Hevosella ratsastaminen on jokamiehenoikeutta mm. metsissä ja teillä. Ratsastusoikeus koskee myös yksityisiä teitä. Sillä, että toimintaa harjoitetaan kaupallisessa mielessä, ei ole merkitystä jokamiehenoikeuksien kannalta.
        Toisen omaisuudelle ei kuitenkaan saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa. Ratsastaja ei saa kuluttaa tietä niin, että se nostaa tienpidon kustannuksia. Perusteena on, että pysyviä jälkiä ei saa jättää. Laajamittainen ratsastaminen poluilla yleensä aiheuttaa tällaista haittaa, jolloin ratsastamisesta tulisi sopia. Yksityisten teiden käyttöön tulee saada lupa, jos ratsastus selvästi lisää tien kunnossapitokustannuksia.
        Järjestyslain nojalla ratsastus on kielletty kuntopolulla, yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla ja urheilukentällä. Hevosajoneuvolla (rattaat ja hevonen) ajaminen voidaan kieltää tietyissä oloissa. Eli hevosajoneuvolla ajaminen rinnastetaan ajoneuvoliikenteeseen, joka ei ole suoranaisesti jokamiehenoikeutta. Hevosajoneuvolla ei saa ajaa pyörä- tai kävelytiellä. Se on liikennesäännön vastaista ja muodostaa merkittävän turvallisuusriskin.
        Liikennemerkin asettamiseen tulee olla kunnan lupa. Laittomat merkit ovat luonnonsuojelulain vastaisia eikä niitä tarvitse noudattaa. Jos tiellä hevosajoneuvon käyttö on kielletty, siitä tulee olla liikennemerkki. Hevosajoneuvon käyttöön sovelletaan yksityisten teiden ajoneuvonkäytön yleisiä periaatteita.
        Aidan rakentamista ei ole kielletty. Aidan saa ylittää ja alittaa sitä rikkomatta. Vaarallisia lankoja ja ansoja ei saa asetella.

        Myöskään ratsastajan käden nosto ei ole mikään seis merkki jota tarvitsee lain mukaan noudattaa kuten jotkut ohjastajat erheellisesti luulee.

        Se on sitten eri juttu jos haluaa olla kohtelias mikä suositeltavaa mutta myös se nelijalkaisen ystävän on kokemuksen mukaan syytä muistaa, niin metsä vastaa kuin sinne huutaa eli sillä minulla on jokamieheoikeudet tehdä mitä haluan yleensä saa toisenkin puolen takajaloilleen.


    • kuinkassitten

      Katsoin tuossa lainkohdat ratsastuksesta: ratsastaa saa pihapiirin ulkopuolella LUONNOSSA muuttamatta maaston alkuperäistä tilaa, ei tehdä polkuja eikä yksityistielläkään saa ratsastaa tilapäistä tarvetta lukuunottamatta ilman erityistä lupaa ja korvausta aiheutuneesta hoitotarpeesta ja kulumisesta johtuen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      127
      3227
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1275
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1086
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      13
      1043
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      54
      972
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      966
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      934
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      839
    Aihe