Näin Talvivaaralla yhä rahastetaan

ViksuVeijari

Perseentervaaja kirjoitti tässä taannoin seuraavasti:

"Siinä vaiheessa, kun kansanjoukot vyöryvät yhteen suuntaan, fiksut veijarit kulkevat sivukujia myöden jo toiseen suuntaan."

"Talvivaara oli onnellinen tarina siinä mielessä, että se lisäsi hieman varallisuuttani. Olen ihan samaa mieltä: Sole mihkän rikos jos mie vähä vaurastun."

Salla Vuorikoski kirjoittaa uudelle työnantajalleen:

http://yle.fi/uutiset/analyysi_nain_talvivaaralla_yha_rahastetaan__pekka_pera_kuittaa_yli_26_000_euroa_kuukaudessa/8893807

"Pekka Perällä ei tiettävästi ole edes kulkukorttia kaivokselle, mutta valtion hoidossa oleva Talvivaara tarjoaa hänelle edelleen muhkean elannon. Vanhalle kaivosyhtiölle ympäristörikosjutussa määrätyt yhteisösakot ja palautettavat rikoshyödyt jäävät sen sijaan maksamatta, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski."

"Kainuun käräjäoikeus totesi viikko sitten, että Talvivaara-johtajat Pekka Perä, Harri Natunen ja Lassi Lammassaari syyllistyivät rikokseen kaivoksen sotkiessa lähijärviä."

"Velkaa Perän putiikilla riittää, omaisuutta vähemmän. Pörssiyhtiön aineellisen omaisuuden arvoksi on taseessa on määritelty vajaat viisi miljoonaa euroa. Työntekijöitä yhtiöllä oli viime vuoden lopussa 39. Näinkin pieneksi kutistuneella firmalla on silti varaa ylläpitää viisihenkistä hallitusta. Hallituksessa istuvat puheenjohtaja Tapani Järvinen, brittiläinen kaivosammattilainen Stuart Murray, muun muassa Destian hallituksen istunut Solveig Törnroos-Huhtamäki, valtion Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen ja Pekka Perä.

He kuittasivat yhtiöstä viime vuonna yhteensä 653 000 euroa. Summasta noin puolet eli 315 000 euroa on Perän vuosipalkkaa."

"Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Matti Hietanen jätti virkamiestehtävät syksyllä toistaiseksi ja hyppäsi emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtajaksi. Palkka pomppasi 13 000 euroon kuukaudessa. Mukava potti entiselle virkamiehelle,"

"Valtion kannalta kuvio olisi tietenkin yksinkertaisempi, jos aikanaan Talvivaaran kaivoksen koko omaisuus olisi siirtynyt konkurssin kautta sen haltuun. Toisin kävi, joten nyt Perän johtama pörssiyhtiö kitkuttelee eteenpäin ja pystyy hoitamaan palkkiokulunsakin valtiolta saatavan kassavirran avulla. Veronmaksajallakin on oma tehtävänsä: hän kuittaa toistaiseksi laskut ja siivoaa aikanaan myös kaivoksen aiheuttamat ympäristösotkut."

Summa summarum, Perseentervaaja ylpeilee rikoksella karttuneesta varallisuudestaan - lain mukaanhan toisen tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä paitsi silloin kun valtio on itse mukana rikoksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kuten Salla Vuorikosken erinomaisesta analyysista on havaittavissa Talvivaara-rikoksella rahastetaan edelleen.
Törkeydellä ja häpeilemättömyydellä ei ole mitään rajaa kun entiset valtion virkamiehetkin hyppäävät kahmimaan oman osuutensa loppupeleissä veronmaksajien maksettaviksi koituvista rikoksen jälkimainingeista.

"Fiksut veijarit", kuten Perseentervaaja itseään ja kaltaisiaan kutsuu, ovatkin itse asiassa talousrikollisten raskasta sarjaa, joita ei tulla koskaan saamaan vastuuseen tekosistaan.

Saunan takusille olisi käyttöä....

87

466

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ”...Perseentervaaja ylpeilee rikoksella karttuneesta varallisuudestaan...”
      Kovinpa ontuvan puuhevosen veistelit näistä ainespuista, ystävä hyvä.

      Käymällä laillista pörssikauppaa, ostamalla ja myymällä pörssissä noteraattuja osakkeita on vaikea syyllistyä rikokseen. Ainoa mahdollisuus taitaa olla se, että olisin sisäpiiriläinen ja käyttäisin väärin sisäpiiritietoa.

      Omistin tovin Talvivaaran osakkeita. Ostin ja myin sitten pois. En ollut edes yhtiön omistaja enää siinä vaiheessa, kun pata halkesi ja tuomiopäivän vedet vyöryivät yli kauniin Kainuun maan. Mitäpä se asia enää minulle kuuluu, sivulliselle.;)))

      En ota enempää kantaa Perän seikkailuihin. Huimat oli suunnitelmat, mutta huono tuuri iski. Allas oli pohjustettu huonosti, muovikalvon alla oli isoja kivijä, kun olisi pitänyt olla tasaava hiekkakerros. Sitten iskivät vetiset vuodet ja katastrofi oli sillä valmis.

      Yhä vieläkin Terrafame olisi pystynyt könyämään jaloilleen, mutta Vaasan hallinto-oikeuden antamat kaivoksen ympäristölupia koskevat päätökset varmistivat sen, että kaivos menee varmasti kanttuvei ja koko soosi tulee veronmaksajien maksettavaksi. Sääli sinänsä, sillä kaivos ja sen rikastusmenetelmä toimivat.

      Semmoinen seikkailu se oli. ;)))

      Hyvä avaus sinänsä. Missä tässä on talousrikos?

      • ViksuVeijari

        "Käymällä laillista pörssikauppaa, ostamalla ja myymällä pörssissä noteraattuja osakkeita on vaikea syyllistyä rikokseen. Ainoa mahdollisuus taitaa olla se, että olisin sisäpiiriläinen ja käyttäisin väärin sisäpiiritietoa."

        Niin, kysehän on tois(t)en tekemästä rikoksesta, josta on jo näyttöä käräjäoikeuden tuomion verran.
        Toisenkaan tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä, olipa sitten tietoinen kipsisakka-altaiden pohjustustöiden laadusta elikkä ei. Tai YVA-menettelyn kummallisuuksista. Tai virkamiesten ja poliitikkojen salailuista ja kähminnöistä.

        Saatu hyöty on tuomittava valtiolle menetetyksi, kuten olemme saaneet oppia kieli poskessa Suomen suurimmaksi talousrikokseksi kutsutun jutun yhteydessä.

        "Yhä vieläkin Terrafame olisi pystynyt könyämään jaloilleen, mutta Vaasan hallinto-oikeuden antamat kaivoksen ympäristölupia koskevat päätökset varmistivat sen, että kaivos menee varmasti kanttuvei ja koko soosi tulee veronmaksajien maksettavaksi. Sääli sinänsä, sillä kaivos ja sen rikastusmenetelmä toimivat."

        Joopajoo, Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu on pieni askel siihen suuntaan, että valtion fiskaaliset edut eivät voi ohjailla tuomioistuinten toimintaa. Liekö sitten kyseessä laajempikin suunnan muutos KKO:n presidentin vaihduttua vuoden vaihteessa vai onko kyseessä vain työtapaturma? Hallintoylioikeus aikanaan lyö sinetin tälle asialle ja silloin ollaan mekin luultavasti viisaampia.

        Vaasan hallinto-oikeuden päätös oli mielestäni oikea, sillä siinä torpattiin mm. Oulujoen saastuttaminen.
        Suhteellisenkin puhdas luonto on korvaamaton arvo ja luontoa tulee kunnioittaa enemmän kuin joidenkin raskaan sarjan talousrikollisten ahneuden vaateita.

        "Missä tässä on talousrikos?"

        Puita on ympärilläsi niin sakeasti, ettet enää erota metsää.

        Koko Talvivaara on talous- ja muidenkin rikosten yhtenäinen ketju, johon tietoisina asioiden oikeasta tolasta ovat osallistuneet nyt jo tuomion saaneiden lisäksi myös ne poliitikot, virkamiehet ja YVA-selvityksen tekijät, jotka ovat omien yhteyksiensä kautta saaneet rahallista tai muunkaltaista hyötyä yhtiön toiminnan aloittamisesta, jatkamisesta sekä pitkittämisestä.

        Pörssiosakkeilla voitollista kauppaa käyneet ovat hyötyneet taloudellisesti toisten tekemistä rikoksista.

        Tapaus Talvivaara tullaan avaamaan muutamien kymmenien vuosien kuluttua, jolloin nyt vallassa olevat henkilöt irvistelevät lihattomin kalloin mullan alla tai ovat pölähtäneet savuina taivaan tuuliin.


    • rouvaTappinen

      Hyvä saarna näin sunnuntaiaamuna...

    • ”Toisenkaan tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä...”
      Tässä pelittääkin vilpittömän mielen suoja nyt.

      Kun pankkiryöstäjä pakomatkallaan kurvaa nakkarin kautta ja ostaa ryöstörahoilla nakit ja muusin, ei tyhminkään syyttäjä vaadi nakkikiostin pitäjää luovuttamaan rahat valtiolle. ;))))

      Aiheen sivusta: Mitähän sille imatralaiselle nakkarille kuuluu? Joko bisnekset ovat karahtaneet kivelle?

      Muuten kirjoituksesi Talvivaarasta oli niin sekalaista hullun huttua, että en viitsi jokaista virkettä alkaa tässä oikomaan. Kouhota ihan rauhassa vaan, kyllä tähän maailmaan kaunaista kouhotusta mahtuu.

      • ViksuVeijari

        "”Toisenkaan tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä...”
        Tässä pelittääkin vilpittömän mielen suoja nyt."

        Mitenkäs se menikään, lain edessä kaikki ovat tasa-arvoisia?

        Erään surullisen kuuluisan sijoitusklubin kohdalla vilpittömän mielen saantosuojalla on pyyhitty persettä oikeusistuimissa.

        Eikös sinunkin mielestäsi olisi hyvä mittauttaa oikeuslaitoksemme periaatteet ja toimintatavat kun on jo olemassa ennakkoratkaisut KKO:tta myöten ja nyt on käsissä tapaus, jossa valtio on ainakin kyynärpäitään myöten mämmissä?

        "Muuten kirjoituksesi Talvivaarasta oli niin sekalaista hullun huttua, että en viitsi jokaista virkettä alkaa tässä oikomaan."

        Viatonhan minä olen sinun vajavaisuuksiisi, ellet sitten ole sattumalta nuoruuteni hairahduksen johdannaisia.

        PS. Tyynyni pehmeyden varmistukseksi on myönnettävä, että kuuluin itsekin noihin Talvivaara-pelureihin ja olen valmis maksamaan ko. toiminnasta koituneet vaatimattomat varallisuuteni karttumat Talvivaarassa huijatuiksi joutuneille.
        En kuitenkaan valtiolle, jota on pidettävä ansaitusti yhtenä päätekijänä tässä jupakassa.


    • maalaisliittolainen

      Paskalaki Paulan ja Setä Sipilän bisnekset saavat jatkua kansan varoilla, kun Mauri Pekkarisen valinta kauppa- ja elinkeinoministeriksi sisäisellä kähminnällä estettiin. Kepun sisällä tapahtunut vallankaappaus ja kansalaisten etua puolustava linja saa väistyä Paskalaki Paulan ja Setä Sipilän omien taloudellisten intressien tieltä.

    • ds2016

      Taloudesta, ympäristöstä ja hallinnosta:

      - Talvivaara on Suomen teollisuushistorian suurin taloudellinen katastrofi.

      - Talvivaara on Suomen ympäristörikosten historiassa vailla mitään vertailukohtaa.

      - Talvivaara ja Sipilän hallitus ovat lahjottavuudellaan tuhoamassa miljoonien kansalaisten uskon maamme poliittiseen järjestelmään vain muutaman dollarin tähden.

    • ViksuVeijari

      https://www.uusisuomi.fi/raha/208237-yksityista-rahaa-ei-vielakaan-talvivaaran-kaivokselle-100-milj-eu-hallitukselta

      "Kaivosyhtiö Talvivaaran valtio-omisteinen seuraaja saa hallitukselta 100 miljoonan euron lisärahoituksen ensi vuoden budjetista, kertoo Kauppalehti.

      – Tällä päätöksellä halutaan osoittaa luottamusta yritystä kohtaan ja sillä tavalla parantaa sen tulevaisuuden edellytyksiä, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

      Yksityistä rahoitusta kaivostoiminnalla ei siis edelleenkään ole. Neuvotteluja kuitenkin käydään.

      – Terrafame voi jatkaa yksityisen rahoittajien etsintää myös vuodenvaihteen jälkeen, Rehn sanoi."

      Että näin.
      Talvivaaran seuraaja saa 100 miljoonan euron lisärahoituksen.

      Kuinkas se menikään silloin kun STX-varustamon Turun telakka sai miljardiluokan tilauksen ja valtion olisi pitänyt lainoittaa 50 miljoonan edestä sittemmin ranskalaisille puliveivattua hanketta?
      Jan Vapaavuori, joka on jo muhkeapalkkaisen palkkiovirkansa Kataisen ohella saanut, totesi, ettei valtion rooli ole rahoittaa eikä olla osallisena yritystoiminnan tukemisessa.
      EU:n komonokat lobbasivat (synonyymikin löytyy, mutten pane sitä tähän näytille, ettei pölähä piha täyteen vilikkuvaloja) risteilijätilauksen Ranskaan kun siellä näytti talous olevan kuralla enemmän kuin täällä Onnelassa.
      Istuva ministeri hoiteli asian ja nousi Brysselin koneeseen.
      No, onneksi Turun telakalla menee tällä hetkellä vallan erinomaisesti Vapaavuoresta riippumatta.

      Talvivaaraa tuetaan niin kauan kuin maahamme saadaan hallitus, joka näkee virkamiesten valheiden läpi, sulkee kaivoksen kannattamattomana ja vielä senkin jälkeen rahoitusta tarvitaan ainakin kymmenen vuoden ajan ympäristöhaittojen pitämiseksi kurissa.

      Talvivaara on kaikkien aikojen puhallus ja talous- sekä ympäristörikos vailla vertaansa, kuten tuossa jo aiemmin todettiin.

    • HärskiäKusetusta

      Ottakaas selvää mitkä tahot toimittavat raaka-aineet talvivaaran toimintaan. Sekä siellä olevat toimijat. Ja yllätytte miten ne kytkeytyy nykyisiin päättäjiin. Nyt on kyseessä, kaikkien aikojen hulluin verorahoilla kusetus.

    • http://yle.fi/uutiset/3-9164548
      Humppa-einari oli aktiivinen ja päätti tehdä kansalaisaloitteen ulkomaalaisten karkoittamisesta. Aloite jopa keräsi tarvittavat 50.000 tukijaa. Eduskunta joutui kuitenkin hylkäämään aloitteen, koska se olisi tarkoittanut huomattavaa lievennystä jo voimassaolevan lainsäädäntöön. Ku emmä tiennyt että oli jo laki, kertoialoitteentekijä.

      http://www.hs.fi/talous/a1478836746063
      Hallitus myönsi lisärahaa Talvivaaran kaivoksen pyörittämiseen.
      Kaivospopulistin harras toive olisi tämä: ” ...maahamme saadaan hallitus, joka näkee virkamiesten valheiden läpi, sulkee kaivoksen kannattamattomana...”

      Toki kaivos voidaan sulkea, mutta kaivoksen saattohoito vasta kalliiksi tuleekin. Sulkemispäätöksen jälkeen vesiä on koottava talteen ja puhdistettava, kasat olisi peiteltävä, jotta bakteeritoiminta sammuisi. Avolouhokselle ja altaillekin olisi jotakin tehtävä. Taitaisi olla lähes kymmenen vuoden arbeeti tässä. Arvelisin,että puoli miljardia ei taida piisata.

      Ennen kuin juoksee nenän seinää, kannattaa aina harkita tovi. Mutta eihän humppa-einarit mitään harkitse. Ensin huudetaan, miettiä ehtii myöhemminkin. ;))))

      • HumppaEinarinKaveri

        Narsistin juttuja.


      • yksinkertaista

        Eiköhän miljoona litraa rikkihappoa tapa kaikki bakteerit. Kaivos kiinni ja rikolliset linnaan.


    • "Kun kivikasat on peitetty, lakkaa metallien saostuminen."

      Tätä minä tarkoitin älyttömällä melskaamisella. Kivikasassa nikkeli ei saostu vaan liukenee. Voisin kertoa senkin, miten kaivos suljetaan hallitusti kaivostoiminnan päätteeksi, mutta eipä taida kannattaa vaivautua.

      Olen muuten uistellut Nuasjärvestä suuren kuhan, että terveisiä vaan. ;))))

    • seonsenttiosake

      "On muuten aivan pöyristyttävää että kaivos sai toimintaluvan, ympäristöselvityksessä ei huomioitu lainkaan sitä että syntyy lumien sulamisvesiä!"

      Onko tämä todellista, miten sadevedet? Kuka oli tässä tapauksessa konsulttiyhtiönä, tuskin valtio tai ympäristökeskus puuhasteli asiassa yksin? Jos taidon taso on tuota luokkaa, vain hullu käyttäisi tuollaista yhtiötä missään vastaavassa asiassa enää koskaan.

      "Kun kivikasat on peitetty, lakkaa metallien saostuminen."

      Juuri näin: kun liukeneminen lakkaa, myös saostuminen lakkaa. Ja tietenkin kääntäen, koska kyseessä on pH:sta riippuvainen hapetus-pelkistys -reaktio. Oleellista on pitää kasat erillään vedestä, jos paska halutaan ajaa hallitusti alas.

    • ”...kyseessä on pH:sta riippuvainen hapetus-pelkistys -reaktio.”

      Sanon nyt suoraan: Älä torvea, kun et ymmärrä asiaa. Nikkelin liukeneminen tässä on se ympäristöriski. Talvivaarassa se saostaminen tapahtuu nikkelin talteenottovaiheessa kemikaaleilla. Se ei valittevasti tapahdu spontaanisti.


      https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/8590/Heikkinen.Hannu.pdf?sequence=2
      Tässä on yleistajuinen kuvaus nikkelin liuotuksesta tai liukenemisesta kasassa. Opiske vaikka tästä, niin tiedät edes jotakin.

      Talvivaaran kaivosta ei voi sulkea noin vain. Vaikka liuotuskasat saataisiin eristettyä ja bakteeritoiminta sammumaan, jäljelle jäävät laajat kalliopinnat kaivoksessa. Nikkeliä liukenee myös paljastetun nikkelimalmion pinnasta veden ja bakteerien vaikutuksesta ihan samalla tavalla kuin kasassakin. Se olisi vuosisatoja kestävän nikkelipäästön lähde Talvivaarassa. Jotakin sillekin pitäisi tehdä.

      Huoh – hölmöjä ei kynnetä eikä kylvetä, niitä syntyy itsestään biokasoissa. ;)))))

      • seonsenttiosake

        Siinäpä taas yksi omituinen hiippari, joka leikkii tietävänsä Talvivaarasta jotakin. Mitä oikein kuvittelet olevasi että käyt haukkumaan heti aluksi muita kirjoittajia?

        Onko joku väittänyt, etteikö nikkelin liukeneminen olisi pääongelma? Totta kai se on, koska kyseessä on nikkelirikas mustaliuske. Lukuun ottamatta sitä, että alueella on myös muita metalleja kuten kupari, sinkki, mangaani ja uraani, jotka ovat myös ongelma. Samoin kuin rikistä muodostuva sulfaatti vastaanottavissa vesistöissä.

        Nikkeli ei liukene ellei ole vettä (tai happoa) tai vastaavaa liuotinta mukana. Kiinteästä ja kuivasta malmikasta ei liukene eikä edelleen saostu kerrassaan mitään. Elleivät bakteerit saa tarvitsemaansa kosteutta ja ilmaa, bakteerit vain huutavat kurjuuttaan. Ymmärrätkös, ne kuolevat huonouttaan.

        Talvivaaran sulkeminen onnistuu parissa vuodessa ihan kepeästi, jos niin halutaan. Kun kasat peitetään kunnolla ja rapautuvan uuden aineksen muodostuminen lakkaa tuotannon alasajon seurauksena, kaivos on kuin mikä tahansa entinen kaivos. Sadevesien muodostumista ei voi estää, mutta tämän osuuden käsittely on helppoa heinäntekoa nykykokonaisuuteen verrattuna.

        Et tunnu juuri ymmärtävän asiaa, vaan kopioit orpona lukemaasi tietoa, joten tutustu aluksi asian alkeisiin hakusanalla kaatopaikkojen sulkeminen ja kaivosten sulkeminen. Täsmälleen samat periaatteet sopivat Talvivaaraan.

        Taidat kuitenkin olla sen sarjan pösilöitä, että sinulle on turha selittää mitään järjellistä.

        Terveisin Matti Saarniston oppilas.


    • "Onko joku väittänyt, etteikö nikkelin liukeneminen olisi pääongelma?"
      On. Tuolla puhuttiin saostumisesta ja sinä höpisit myös hapetus/pelkistysreaktiosta.

      Pahaa mölyä pitävistä humppa-einareista poikkean siinä, että olen kiertänyt kaikki Talvivaaran tuotanto-osastot muutaman hengen porukan kanssa vuonna 2010. Kierros kesti koko päivän. Kun lisäksi omaan kemiaa sivuavan korkeakoulututkinnon, luulisin ymmärtäväni jotakin tuotantoprosessistakin.

      Aivan keskeinen ongelma on, että Talvivaaraa ei voida sulkea noin vain kuin tallin ovea. Sulkeminen vie sekä aikaa että valtavasti rahaa.

      Totisesti olin oikeassa, kun väitin, että hölmöjä ei kynnetä eikä kylvetä, niitä syntyy itsestään biokasoissa. Sinä olet hyvä esimerkki tästä. ;)))))

      • PS. Lueskelin mielenkiinnolla muutaman professori Matti Saarniston artikkelin. Hän korostaa sitä, että mustaliuske rapautuu ihan luonnonoloissa, jolloin syntyy sekä rikkihappoa, että liukoisia metalleja.

        Ja mitäpä muuta louhitut kalliopinnat ja avattu malmio ovat tuoneet näkyviin kuin mustaliusketta. Jos joku on käynyt paikan päällä, tajuaa kyllä tämän: Koko Talvivaaran aluetta on mahdotonta panna katoksen alle niin, että se olisi suojattu sateelta ja ilman hapelta. Jos kaivostoiminta ja vesien käsittely alueella loppuun, hapanta nikkelipitoista vettä voi valua kaivosalueelta vesistöihin satoja vuosia.

        Ei tämä ole niin yksinkertainen asia, että laitetaan lappua luukulle. Ei, vaikka hölmöt näin huutelevat. ;))))


      • Jukka-Joensuusta

        Mustaliuskeessa olevat mikrobit tarvitsevat kunnolla toimiakseen yli 20 asteen lämpötilan. Silloin mikrobit alkavat kasvaa nopeasti ja liuottaa malmista metalleja. Mineraalien biologinen hapetus tuottaa lopulta itsessään lämpöä. – Nyt kun mikrobit nukkuvat kivessä, ne tarvitsevat herättelyjakson, jolloin kasteluveden on oltava reilusti yli 20-asteista. Jos kasteluvesi on sitä kylmempää, bakteerit kasvavat heikosti. Ja jos bakteerit eivät toimi, metalleja liukenee vain vähän eikä vettä haihdu.
        Siis kaivos voidaan turvallisesti sulkea vaikka paljaita kalliopintoja mustaliusketta jäisi näkyviin. Pääasia että kasat peiteteen. Bioliuotuksesta voi hyvin käyttää myös sanaa "saostuminen" jos malmi erotetaan tällä prosessilla sulfidimineraaleista.


    • ViksuVeijari

      "Koko Talvivaaran aluetta on mahdotonta panna katoksen alle niin, että se olisi suojattu sateelta ja ilman hapelta. Jos kaivostoiminta ja vesien käsittely alueella loppuun, hapanta nikkelipitoista vettä voi valua kaivosalueelta vesistöihin satoja vuosia."

      Myönnän kernaasti, etten ole pätevöitynyt Talvivaara-asiantuntijaksi omaamalla kemiaa sivuavan korkeakoulututkinnon, en ole käyttänyt kokonaista päivää kierrellessäni Talvivaaran kaivosaluetta eri tuotantopisteitä tarkastellen, en ole myöskään uistellut Nuasjärvestä kuhaa enkä kuulu talousrikollisten raskaaseen sarjaan kuten en myöskään siihen sisäpiirilaisten kerhoon, joille järjestetään mahdollisuus tutustua liiketoimintoihin sisältyviin uhkiin ja mahdollisuuksiin biolietekasoissa sikiäviä hölmöjä paremmin.

      Kuulun siis tavisten joukkoon, itseasiassa siinäkin porukassa tunnen itseni sangen vähäarvoiseksi, jopa tyhmäksi.

      Vanha sanonta kertoo, jotta yksi tyhmä kysyy enemmän kuin sata viisasta ehtii vastata.

      Kaikkien onneksi meillä on tällä foorumilla yksi joka alan ekspertti, guruksi kai häntä voinee hyvällä syyllä kutsua, joten rohkenen esittää yhden, joskin moniosaisen kysymyksen liittyen ylläolevaan, gurun kirjoituksesta kopioituun tietoiskuun.

      Kysymykseni kuuluu alustuksineen seuraavasti:

      Talvivaaran kaivoksen ympäristöluvasta päätettäessä piti suoritettaman ympäristövaikutusten arviointimenettely, YVA, jonka suorittajaksi oli pestattu rovaniemeläinen laboratorio, jonka omistaja/johtaja istui Talvivaaran hallituksessa ja oli samalla yhtiön yksi merkittävimmistä yksityisistä osakkeenomistajista.

      Nousiko missään vaiheessa, oi guru, kiertäessäsi Talvivaaran tuotanto-osastoja, uistellessasi kuhaa Nuasjärvella, ihaillessasi kemiaa sivuavaa korkeakoulututkintoasi, keskustellasi virkaveljiesi, so. talousrikollisten raskassarjalaiset, kanssa tai tutustuessasi YVA-selvitykseen tai missään muussa yhteydessä esiin se seikka, että kun Talvivaara kerran avataan se on käytännössä lähes loppumaton, vuosisatainen hallitsematon ympäristöä vaarantava ja tuhoava prosessi?

      Sinulla olisi pitänyt olla kompetenssia kyseenalaistaa Talvivaara paitsi yllä esitettyjen pätevöitymistesi myöskin ylivertaisen viisautesi ansiosta.

      Oletko missään vaiheessa esittänyt yhdellekään tehtaan johdossa (tai itsellesi, mikäli kuulut em. ryhmään) olevalle, YVA-selvityksen tekijälle, lupa- ja muille viranomaisille näkemystäsi kaivoksen avaamisen seuraamuksista?

      Kyseenalaistitko missään vaiheessa bioliuotusmenetelmän soveltuvuutta liki arktiseksi alueeksi miellettävällä alueella?

      Hyväksyitkö silmää rapayttämättä vuosikausia jatkuneen Talvivaaran tuotantolupauksista lipsumisen?

      Otitko selvää tai tuliko tehdaskierroksesi aikana esille kipsisakka-altaiden näennäinen eristäminen ulkomaailmasta?

      Uskoisin, että yleisen elämänkokemuksesi ansiosta pystyit jo aikaisessa vaiheessa ymmärtämään hulevesien hallitsemisen mahdottomuuden noinkin isolla alueella kuin Talvivaara ottaen huomioon sääolosuhteet ja lumien sulamisvedet.
      Kyseenalaistitko kertaakaan vesienhallintaprosessin toimivuutta?

      En viitsi tällä erää jatkaa kysymystäni tämän pidemmälle, sillä luultavasti se onkin vain sekavaa huttua, jota et kykene kommentoimaan muuten kuin vähättelemällä kysymyksen tekijää.
      Tosin siinä voit parhaasi yrittämälläkin pahasti alisuoriutua, sen kernaasti ja nöyrästi myönnän.

      Vai ajattelitko ovelasti, että parempi olla hiljaa ja kuitata voitot kotiin?
      Siis tässä tapauksessa parempi sinä ja jossakin muussa tapauksessa (KRP:n henkilötietojen raiskaus) parempi joku muu kuin sinä.

      Tunnistatko itsessäsi narsistin piirteitä?
      Kysymyshän on, kuten varmaan huomasitkin, perin retorinen eikä tuollaiseen edes voi olettaa olevan vastausta, ainakaan normitampparilla, mutta sinulle, oi guru, mikään ei liene mahdotonta.

      • TeeveeTeevesiJaTeeliitin

        Sai nauraa kippurassa tätä silkkaa asiaa sisältävää tekstiä lukiessaan!

        10/10!


    • Vastaan sen minkä tiedän ja muistan näin lonkalta. En viitsi enää penkoa vanhoja papereitani tämän asian tiimoilta. En omista enää Talvivaaraa, joten asia ei siinä mielessä ole enää relevantti.

      Tehdashanketta suunnitteleva taho vastaa hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA). On jokapäiväistä se, että avuksi palkataan asiatuntijoita, laboratorioita, konsulttitoimistoja – mitä nyt milloinkin tarvitaan. Päivänselvää on, että tämä YVA:aa tekevä tiimi on tehdashankkeen maksama ja siinä mielessä myös hankkeen ”puolella”. Toisella puolella pöytää on sitten YVA-menettelyä ohjaava ja valvova viranomainen ( ELY-keskus).

      En lainkaan ymmärrä paheksuntaasi rovaniemeläisestä laboratoriosta.

      ”Talvivaara....on käytännössä lähes loppumaton, vuosisatainen hallitsematon ympäristöä vaarantava ja tuhoava prosessi?”
      Tästä ei ollut puhetta. Nyt kun laitos käy, ympäristövaikutukset ovat oikeastaan minimaaliset. Se kuuluisa mädän kananmunan (rikkivety) hajukin on saatu jo aikoja sitten kuriin. Vesitasekin on toivottavasti hallinnassa eikä enää ole akuuttia pelkoa vedenpaisumuksesta.

      ”...bioliuotusmenetelmän soveltuvuutta liki arktiseksi alueeksi miellettävällä alueella?”
      Hyvin tuo näyttää puksuttavan talvellakin, höyry nousee kasoista ja kasan sisällä taitaa olla 50 C kesäkelit.

      ”...Talvivaaran tuotantolupauksista lipsumisen?”
      Tämäkin on kovin yleinen väite. Talvivaaran täyden tuotankapasiteetin arveltiin olevan luokkaa 50.000 t/a nikkelituotannolle. Ylösajo ja bioliuotusprosessin virittely oli silloin 2010 meneillään. Sittemmin pata halkesi, tuli vedenpaisumus ja vedenkäsittelyn virittely uusiin puihin. Useinkaan ihmiset eivät ymmärrä, että monimutkaisen tehdasprosessin viilaus täyteen vauhtiin kestää tovin. Ei tämä mikään Datsuni ole, jossa kaasu vain survaistaan pohjaan ja sitten mennään.

      Tänä vuonna saavutetaan tuotanto 10.800 t/a nikkeliä ja suunta on ylös. Kannattavan tuotannon raja on 30.000 t/a nikkeliä , kun nikkelin hinta on 10.000 $/t. Kannattava tuotanto näyttäisi olevan mahdollista. Uutta takaiskua ei Talvivaara enää kestä. Tässä mielessä valtio joutuu pelaamaan riskillä.

      ”...kipsisakka-altaiden näennäinen eristäminen ulkomaailmasta?” Ei tullut puheeksi. Ihastelin kyllä helkutin suurta dumpperia. Oli se raju auto.

      Miksi minun olisi pitänyt esittää cityvihreää tehdaskierroksen aikana? Luvat oli kunnossa ja laitosta ajettiin ylös. Uskoisin, että ELY-keskus on kysynyt nämä nyt sinunkin esittämät tarkentavat kysymykset jo lupavaiheen aikana.

      ”Tunnistatko itsessäsi narsistin piirteitä?”
      Olettaisin, että minun ei tarvitse tehdä itsediagnoosia. Tämä palstahan on tunnettu siitä, että täältä saa diagnoosin ihan ilmaiseksi ja aina heti. ;))))

    • katkera-pala

      >>Tänä vuonna saavutetaan tuotanto 10.800 t/a nikkeliä ja suunta on ylös. Kannattavan tuotannon raja on 30.000 t/a nikkeliä , kun nikkelin hinta on 10.000 $/t. Kannattava tuotanto näyttäisi olevan mahdollista. <<

      Tämä olisi uutta tietoa kaivoksen kannattavuudesta. Itse aikanaan laskin Talvivaaran osakkeisiin sijoittaessani, että kannattavan tuotannon rajahinta on noin 20.000 $/tonnilta nikkeliä. Tuotannon määrä olisi oltava 25.000 t/vuosi.

      Kaivos ei ole koskaan saavuttanut kuin 16.000 t vuotuisen nikkelituotannon. Tästä syystä kaivostoiminnalle tuskin löytyy yksityistä rahoitusta, koska kannattavuuden saavuttaminen toiminnalle on erittäin epätodennäköistä.

      • http://www.hs.fi/talous/a1478849299866
        Terrafame arvio itse tuon kannattavuusrajan. Luku perustunee nykyisiin tuotantokustannuksiin. Uskoisin arvion oikeaksi, onhan Terrafame jo riittävän kauan pyörittänyt tuotantoa.


    • NeRahastajat

      Aina kun tulee eteen kysymys. Mitkä tahot hyötyvät talvivaaran ylläpidosta. Alkaa saitille tulla mitä ihmeelisempia sepustuksia, Jostain Prosessin toiminnasta, tai muuta epäoleellista asiasta. Eli trollit lähtevät postaamaan jotain jolla ne kääntäsivät mielenkiinnon muuaalle.

    • ViksuVeijari

      Perseentervaaja kirjoitti:

      "Tehdashanketta suunnitteleva taho vastaa hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA). On jokapäiväistä se, että avuksi palkataan asiatuntijoita, laboratorioita, konsulttitoimistoja – mitä nyt milloinkin tarvitaan. Päivänselvää on, että tämä YVA:aa tekevä tiimi on tehdashankkeen maksama ja siinä mielessä myös hankkeen ”puolella”. Toisella puolella pöytää on sitten YVA-menettelyä ohjaava ja valvova viranomainen ( ELY-keskus).

      En lainkaan ymmärrä paheksuntaasi rovaniemeläisestä laboratoriosta."

      Yritän vajavaisten kykyjeni sallimissa rajoissa laajentaa ymmärrystäsi tällä sektorilla.

      "Tehdashanketta suunnitteleva taho vastaa hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA)."

      Juuri näin.

      "On jokapäiväistä se, että avuksi palkataan asiatuntijoita, laboratorioita, konsulttitoimistoja – mitä nyt milloinkin tarvitaan."

      Viranomaisen tehtävänä on arvioida YVA:n suorittajan pätevyys.
      Viranomainen auktorisoi kyseisen toimijan, jolla se osoittaa, että toimijan osaaminen, järjestelmät ja toimintamallit ovat tarkastetut ja hyviksi havaitut.

      " Päivänselvää on, että tämä YVA:aa tekevä tiimi on tehdashankkeen maksama ja siinä mielessä myös hankkeen ”puolella”."

      Kyllä ja voimakas ei.

      Päivänselvää on, että hankkeen vetäjä on vastuussa kustannuksista - perin outoahan se olisikin jos maksajaksi määrättäisiin joku ulkopuolinen taho.

      Asiakassuhde hankkeen vetäjän ja YVA:n suorittajan välillä ei saa missään nimessä johtaa siihen, että YVA suoritettaisiin pelkästään toimeksiantajan etua silmällä pitäen.

      YVA:n suorittajan tulee olla täysin puolueeton, toistan täysin puolueeton ja tarkastella käynnistettävän toiminnan vaikutuksia ympäristöön sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä niin kattavasti kuin se ylipäätään on mahdollista.

      Jokaisella hankkeella on vastustajansa, maanomistajat, vesialueiden omistajat, griinpiisin miehet ja naiset, luontoliitot, kansalaisjärjestöt, kettutytöt, viherpiipertäjät, cityvihreät jne..., listahan lienee loputon.

      Myös lupaviranomainen voi vastustaa hanketta.

      Hankkeen vastustus johtaa väistämättä oikeusprosesseihin, joissa YVA:lla on kaikkein painavin merkitys asioita arvioitaessa ja niistä päätettäessä.

      YVA:n kyseenalaistaminen maallikoiden toimesta on lähinnä surkuhupaisaa touhua, vastassahan on auktorisoitu laboratorio, sen asiantuntijat, välineistö ja yleinen luottamus sen vilpittömyyteen.

      Nyt astelemme sille alueelle, jossa alkaa paljastua Talvivaaran suunnitelmallisuus ja oveluus.

      Talvivaara-hankkeen vetäjäthän eivät raapaisseet ideaa bioliuotuksesta omasta päänupistaan vaan toivat sen muualta ja yrittivät istuttaa sen tänne karuun Pohjolaan hyvin tietoisina hankkeeseen sisältyvistä riskeistä.

      Ympäristölupa oli se ensimmäinen ja vaikein kynnys ylitettäväksi ja niinpä rovaniemeläinen laboratorio valittiin YVA:n suorittajaksi, sehän oli viranomaisen auktorisoima laboratorio ja siten kelpoisuusehdot täyttävä.

      Laboratorio oli kuitenkin ensin saatava, kuten sinä asian osuvasti ilmaisit, "hankkeen puolelle".
      Siispä laboratorion omistaja sitoutettiin yhtiöön.

      Nyt jälkikäteen asioita tarkastellen on huomattu, että Talvivaaraa koskevalla ympäristövaikutusten arvioinnilla ei ole eikä ole koskaan ollutkaan mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

      Paperit on kirjoitettu vain ja pelkästään siitä lähtökohdasta, että ympäristölupa on saatava, sehän on ollut paitsi hankkeen vetäjien myös laboratorion omistajan, joka samalla on ollut yksi hankkeen puuhamiehistä, etu.

      Kriittisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkia osapuolia kohtaan arvioiden voidaankin todeta, että Talvivaara on saanut ympäristöluvan maan tavan mukaisessa toimintaympäristössä suoritetun YVA-menettelyn tuloksena.

      Virkamiehet ja poliitikot, jotka ovat suhmuroineet Talvivaaran ympärillä vaativatkin sitten jo ihan oman selvityksensä.

      Nyt, kuten sanonta kuuluu, paska on lävähtänyt tuulettimeen ja mitä enemmän valtio pumppaa rahaa kaivokseen sitä enemmän se on sidoksissa uppoavaan laivaan.

      Elikkä, kuten sinä osuvasti asian osuvasti ilmaisit, "Sittemmin pata halkesi".

      Niin teki ja nyt siitä haljenneesta padasta yritetään saada paskavedenpitävää rahan voimalla.
      Vaan sitähän meillä onneksi piisaa...

      • ViksuVeijari

        Ketjun aloituskirjoituksessa esiin tulleisiin palkkioihin ja edellisessä kirjoituksessa mainittuihin maan tapaan ja rahan piisaavuuteen liittyen en malta olla postaamatta seuraava uutista ameriikan mantereelta:

        http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/174650/25c01260f4

        "– En aio ottaa vastaan palkkaa. Luulen, että laki vaatii, että otan yhden dollarin vuodessa, joten otan yhden dollarin vuodessa, Trump sanoi."

        On se helekkarin hyvä kun asutaan näinkin vakavaraisessa maassa kuin Suomi.
        Ameriikassa resitenttikin kuuluu köyhälistöön, taalalla per vuosi ei syödä yli kylkien, ainakaan joka päivä.

        Toista se on meillä.
        Neljälle resitentille, yhdelle istuvalle ja kolmelle makaavalle maksetaan palkkiot eikä tunnu missään.

        Perkules, sanon minä.


    • MistäRahat

      Jos Talvivaaran alasajo maksaa miljardin. Ja kestää noin 5-7 vuotta. Ja kun Talvivaaran ylläpito maksaa veronmaksajille 350 miljoonaa/vuosi. Eli tällä aikavälillä noin kaksimiljartia. Aika järjetön tilanne. Noin veronmaksajien kannalta.

    • Kirjoitit hyvän ja asiaatuntevan tekstin, kiitos siitä. Olen monessa kohden samaa mieltä kanssasi.

      Ennen YVA:n aloittamista tehdään suunnitelma, miten YVA toteutetaan. Siinä kerrotaan, kuka tekee mitäkin, milloin ja miten. Viranomaisella on mahdolluus kommentoida ohjelmaa ja tarkistaa, että YVA veivaavilla tekijöillä on riittävä asiantuntemus asiasta.

      Sen sijaan en ole koskaan kuullutkaan, että toimija tai tässä tapauksessa laboratorio olisi ympäristöviranomaisten etukäteen auktorisoima.

      Huomattavaa on, että viranomainen ei sinällään voi hyväksyä tai hylätä YVA:aa. Viranomainen vain antaa lausunnon siitä. Tämä lausunto – muiden lausuntojen ohessa- vaikuttaa tietysti siihen, myönnetäänkö hankkeelle ympäristölupa vai ei.

      Olen samaa mieltä siitä, että ympäristövaikutusten arviointi tulisi tehdä mahdollisimman puolueettomasti. Muistettava kuitenkin on, että YVA:n laatija ei itse kokoa kaikkea tietoa. Myös viranomaisella on tässä aktiivinen rooli. Yhteysviranomainen tiedottaa hankkeesta ja kokoaa myös mielipiteitä ja lausuntoja.

      Jos väität, että Talvivaaran YVA on tietoisesti tehty väärin tai harhaanjohtavaksi, väite pitäisi myös osata näyttää toteen. YVA:n hyvyyttä tai huonoutta pitäisi tarkastella sen laadintahetken tietojen valossa eikä pelkästään viisastella lähes kymmenen vuotta myöhemmillä tiedoilla.

      On väärin väittää, että bioliuotus istutettiin Suomen hankeen noin vain. Itsekin olen nähnyt selostuksia ja valokuvia siitä, miten pilot-koon kokeilla selvitettiin bioliuotuksen toimivuutta Kainuun oloissa.

      http://www.turvallisuustutkinta.fi/material/attachments/otkes/tutkintaselostukset/fi/muutonnettomuudet/2012/k2wFN7MMJ/Y2012-03_Tutkintaselostus.pdf
      On väärin väittää, etteikö sadantaa tai lumen sulamisvesi olisi huomioitu tehtaan suunnittelussa. Onnettomuustutkintakeskus kertoo selkeästi, mikä meni lopulta pieleen. Kuten aina, onnettomuuden taustalla on monien virheiden jatkumo. Onnettomuus alkoi kumuloitus jo 2007, jolloin prosessivaikeuksien vuoksi vettä alkoi kertyä alueelle liikaa.

      On väärin väittää, että Talvivaarassa tapahtunut kipsisakka-altaan vuoto olisi ollut Suomen suurin ympäristökatastrofi. Harjavallassa lorahti vuonna 2014 Kokemänjokeen 66 tonnia nikkeliä, Talvivaarasta luontoon pääsi 2 tonnia.

      ”Talvivaaran suunnitelmallisuus ja oveluus on tai tahallisen kieroilun ...”
      En osaa mitenkään nähdä tässä salaliittoa tai tahallista kieroilua. Tosiasiat eivät viittaa siihen suuntaan.

      Mutta eihän tosiasiolla tällä palstalla pitkälle pötkitä, senkin tiedän. Mölyäminen on niin mukavaa, että siihen eivät mitkään järkipuheet tehoa. ;))))

      • katkera-pala

        >>On väärin väittää, etteikö sadantaa tai lumen sulamisvesi olisi huomioitu tehtaan suunnittelussa.<<

        Tässä olet oikeassa ja väärässä saman aikaisesti. Hulevesiin oli varauduttu, mutta tämä ei ollut riittävää ottaen huomioon, että hulevesiä kumuloitui kaivosalueelle useiden vuosien aikana. Varoallaskapasiteettia olisi pitänyt rakentaa huomattavasti enemmän reaktiona ilmeinneisiin vesitaseen ongelmiin nähden. Yhtiö laiminlöi nämä varotoimet.

        >>En osaa mitenkään nähdä tässä salaliittoa tai tahallista kieroilua. Tosiasiat eivät viittaa siihen suuntaan. <<

        Totta. Onnettomuus ei johtunut Perän tai muidenkaan vastuullisten henkilöiden kieroilusta tai ahneudesta, vaan uudenlaisen prosessin toiminnan heikosta ymmärtämisestä ja siitä aiheutuvien ongelmien varautumiseen liittyvien toimintojen kehittämisen laiminlyönnistä. Perussyy on yhtiön ylimmän johdon heikko johtamien ja liian suuri riskinotto erityisesti siinä vaiheessa, kun raffinaattia ryhdyttiin pumppaamaan kipsisakka-altaisiin. Riskit olivat tältä osin yhtiön tiedossa, mutta varautumista mahdollisesti esiintyviin ongelmiin ei tehty riittävästi.


    • ViksuVeijari

      Terrafamen ympäristövaikutusten selvitys julkaistaan ihan lähiaikoina.

      Rovaniemeläislaboratio taisi kastella paperinsa kipsisakka-altaassa niin pahoin, ettei enää kelvannut YVA:n suorittajaksi vaan tehtävään valittiin Pöyry Finland Oy, joka herättelee hieman luottamusta Terrafamen toimintaa kohtaan.

      Ihmeen pitkään rovaniemeläislaboratorio onkin saanut suhmuroida.
      Jo noin 20 vuotta sitten Vaasan vesiylioikeuden järjestämässä maastokatselmuksessa laboratorion johtaja valehteli silmää räpäyttämättä sulamisvesien kulkusuunnan 180 astetta todellisuudesta poikkeavaksi.
      Jälkikäteen lusmulta asiasta kysyttäessä, hän totesi, että hänen täytyy katsoa toimeksiantajan etua.
      Laboratorion silloisena tehtävänä oli valvoa erään jätevesipuhdistamon lupaehtojen toteumista sekä vesistönäytteiden perusteella arvioida puhdistamon vaikutuksia erään, 1960-luvulla maantiedon oppikirjoissa Euroopan suurimmaksi lähteeksi kehutun suurjärven tilaan.
      Jälkeenpäin selvisi, että 14 vuoden aikana lupaehdot oli ylitetty reippaasti 13 vuotena ilman sanktioita.
      No, onneksi Vaasan vesiylioikeuden tuomarit eivät olleet eilisen teeren poikasia ja jätevesiyhtiö tuomittiin mittaviin korvauksiin sekä saneeraamaan kahteenkin eri otteeseen puhdistamoaan.
      Euroopan suurimmaksi lähteksi mainittu suurjärvi on sittemmin voimakkaasti rehevöitynyt ja alkuperäinen jalokalakanta (mm. järvilohi) kadonnut toisen, verestäväsilmäisen eväkkään tieltä.
      Onneksi sinilevää on ihan riittämiin kesäaikaan niin etteivät ihmiset turhanpäiväisillä uintireissuillaan pasko vesistöön.

      Korjaamaton vahinko vain muutaman markan tähden.

      Pääministerimme saapasteli Terrafamen mannekiinina parisen päivää sitten ja kertoi, talvisodan ihmettä mukaillen, Talvivaaran ihmeestä.

      Vähän vetivät Terrafamessa Sipilätä höplästä kun eivät mokomat hoksineet kertoa, että yhtiön nollatasonkin tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu ehdottomasti uraanin louhinta ja kaupallinen hyödyntäminen.
      Tuotantotilathan siellä ovatkin jo valmiiksi rakennetut veronmaksajien varoilla (75 miljoonaa euroa tuohonkin upotettiin), lupaa uraanin louhimiseen ei ole edes haettu (eipä tietenkään kun ei yhtiö täytä luvan myöntämiseen vaadittuja kriteerejä) puhumattakaan luvan myöntämiseen (tai mitä todennäköisimmin epäämiseen, ellei sitten ympäristöministeriön virkamiehet sorvaile jo uutta lakia, vrt. Lex WinCapita, parasta aikaa ja pikavauhtia) vaadittavia oikeusprosesseja, jotka parhaimmillaankin kestänevät sen viitisen vuotta.

      Sipilä puhalteli herneitä sieraimistaan tänään kun oli selvinnyt, että Terrafame itse asiassa jo myy uraania nikkelin kylkiäisinä ja jyrähteli, jottei yhtiöllä ole mitään lupaa hyödyntää uraania ennen luvan myöntämistä.

      Pitkä rivi ulkomaisia sijoittajia ei tuosta hätkähtäne vaan par´aikaa keräilevät kolehtia ensimmäistä Terrafamen toiminnan jatkumisen mahdollistavaa miljardia varten.

      Yellowcakesta tulee mieleen pikkulapsen paska.
      Terrafamesta ei sitäkään...

    • Sipilä kävi Talvivaarassa sanomassa ääneen sen, mitä minä olin jo ehtinyt kertoa tällä palstalla. Sen verran pitää aina olla sisäpiirin tietoa, että poliitikonkutaleet pysyvät jonkuna askeleen perässä. ;))))


      Sillä Talvivaarassa on tehty Talvisodan ihme. Cityvihreät ja perussuomalaiset koijarit ovat valehdelleet sen minkä ehtivät, mutta totuus onkin vallan toinen.

      Kaivos ja rikastamo toimivat. Vedenpaisumuksen vedet ovat enää kaukainen muisto vaan, vesitase on hallinnassa. Kaivoksen nykyiset päästöt ovat enää murto-osa siitä, mitä lupaehdot sallisivat. Missä onkaan se päällekaatuva ympäristökatastrofi?

      Kaivokselle on myös löytynyt vakavasti otettava ostajaehdokas.

      Kannattisiko myydä vai pitäisikö kuitenkin panna lappu luukulle, kas siinäpä onkin lapsellinen ongelma. ;))))

      • jhdhdjdjdkd

        minäminäminä


      • ViksuVeijari

        "Kaivokselle on myös löytynyt vakavasti otettava ostajaehdokas."

        Uskotkohan tuota itsekään?

        Kaivos tuottaa tällä hetkellä n. kolmanneksen siitä mikä on positiivisen kassavirran l. omillaan toimimisen rajapyykki nykyisellä nikkelin hintatasolla.
        "Vakavasti otettavan" ostajaehdokkaan tulee varautua useiden satojen jopa miljardin euron rahoitukseen kaivoksen ylös ajon aikana.
        Hukattujen miljoonien takaisin kelaamiseen saattaapi vierähtää tovi jos toinenkin, vaikka kaivos saataisiinkin iskuun.
        Ympäristölupa on katkolla jälleen ensi kesänä.
        Ensi kevään tulvavedet aiheuttanevat ympäristöluvan ylittäviä juoksutuksia vesistöön.
        Vajaalla tuotannolla ja ylimääräisten vesien pakkojuoksutuksella höystettynä ennätyskuivalla syksyllä on saatu puhalleltua savuverhoa, jota "vakavasti otettava" ostajaehdokas ei voi ohittaa hieman puhaltelemalla pahimpia sumuja sivummalle.
        Riskibisnes.
        Noin niinkuin nätisti ilmaistuna.

        Kyllä se vain taitaa olla niin, että "vakavasti otettava" ostajaehdokas odottelee kaikessa rauhassa suomalaisten veronmaksajien ajavan ensin kaivoksen ylös ja sitten ostaa, mikäli ylösajo onnistuu uraanilupineen kaikkineen, mokoman hirvityksen pois kuleksimasta.
        Pilkkahinnalla.

        Sipilän puheista sai sen käsityksen, että kaivoksen alasajo ei ole prioriteetti ja valtion piikki on auki taivaita myöten.
        Saahan valtio omiaan takaisin veroeurojen muodossa ja hallituspuolueet ääniä tulevissa vaaleissa.
        Tosin solisaliratitkin ovat tuolle jälkimmäiselle apajalle pyrkimässä, kuten oli havaittavissa asiaa käsittelevästä eduskuntakeskustelusta.

        "Sillä Talvivaarassa on tehty Talvisodan ihme."

        Keisarilla ei ole edelleenkään vaatteita...
        Ei vaikka kuinka niin vakuutetaan.

        Ei siinä mitään jos on tehty päätös, ettei kaivosta ajeta alas.
        Kansalaisten aliarvioiminen pakkaa vaan hivenen ärsyttämään.

        Jos YVA-selvitys olisi aikoinaan tehty ilman suhmurointeja, meillä ei olisi Talvivaara-pommia (tai ihmettä, miten vain) käsissämme.


    • ”Uskotkohan tuota itsekään?”
      Ainakin satuin kuulemaan, että hyvin vakavasti otettava yhtiö on jo käynyt neuvotteluja Talvivaarasta. Uskoisin, että tämä poksahtaa julkisuuteen vielä tämän vuoden puolella.

      ”Ensi kevään tulvavedet aiheuttanevat ympäristöluvan ylittäviä juoksutuksia vesistöön.”
      Väite on vailla todellisuuspohjaa. Kaivoksen vesitilanne on nyt niin hyvä, että se kestää kyllä lumisen talven.

      ”Kaivos tuottaa tällä hetkellä n. kolmanneksen siitä mikä...”
      Juuri nyt mehumaijaan ladataan lisää mustikoita ja keitetään mehut irti. Ensi vuonna on tarkoitus tosissaan heruttaa nikkeliä ulos. Oletko kuullut, että uusia liuotuskasoja on rakennettu ja kiertävää liuosta väkevöidään? Jos olet kuullut, miksi et ymmärrä asiaa?

      ”Hukattujen miljoonien takaisin kelaamiseen.... ”
      Tämä on kummallinen ajatus. Uusi yrittäjä ostaa kaivoksen jollakin rahalla. Uusi yrittäjä ei tule ottamaan mitään kantaa siihen, miten rahaa on aiemmin kulunut tai kuka on hävinnyt mitäkin Talvivaaran vuoksi. Valtion tarkoituksena taas on vain tappioiden minimointi, luonnonsuojelu ja työpaikkojen säilyttäminen Kainuussa. Mikäli tuotanto jatkuisi vuosikymmeniä, valtion tähän mennessä satsaama raha tulisi sitten pikkuhiljaa takaisin verotuloina.

      Uraani tuntuu olevan sellainen mörkö, että cityvihreä tuhnauttaa huonot housuihinsa. Metalli se vaan on, eikä luonnonuraani (238) ole edes järin vaarallista. Talvivaarassa on jo uudet 70 miljoonan laitteet uraanin erottamiseksi. Kysymys on enemmänkin siitä, heitetäänkö uudet vehkeet vatukkoon vai otetaanko ne käyttöön. Samalla voitaisiin hieman parantaa tuotetun nikkelin laatua. Itse kaivoksen talouteen uraani ei juurikaan vaikuta sitä eikä tätä.

      ”Sipilän puheista sai sen käsityksen, että kaivoksen alasajo ei ole prioriteetti ja valtion piikki on auki taivaita myöten.”
      Huonostipa ymmärsit Sipilän puhetta. Sipilä sanoman keskiset kohdat olivat: Talvivaara toimii, ostaja saadaan, alasajo ei enää tarvitse pohtia.

      Talvivaarassa on tehty ihmeitä. Sinun ja minun kannattaisi heitellä kuperkeikkoja silkasta riemusta. Veronmaksajien rahaa säästyy nyt lähes puoli miljardia. ;))))

      • ViksuVeijari

        "Talvivaarassa on tehty ihmeitä. Sinun ja minun kannattaisi heitellä kuperkeikkoja silkasta riemusta. Veronmaksajien rahaa säästyy nyt lähes puoli miljardia. ;))))"

        Varmuuden vuoksi pari kärrynpyörää kävin tuolla jälleen paljastuneella nurmella kierähtämässä.
        Naapuri mokoma näki ja tuli ihmettelemään kun vanha mies tuolla lailla, pyhäpäivänä.
        Onneksi vaihdoin aamusella maasturiin uudet renkaat ja sen hökäsin tekosyyksi paskakärryn rattaisiin kun en kehdannut totuuttakaan kertoa.

        Yksi helpotus tuli kun on nyt varmuuden vuoksi iloittu Talvivaaran ihmettä, mutta toinen painajainen jäi kytemään kun piti naapurille luikuria lasketella.

        Eipä silti, isot ja hyvät kumit tuli niin maasturiin kuin Talvivaaran rattaisiinkin, että kyllä sitä olisi ollut syytä kärrinpyöriin ilman tuota Talvivaaran ihmettäkin.

        No, korjaan asian naapurille sitten kun tuo ihme minullekin valkenee.
        Jospa sitä vuoden loppuun saakka jaksaisi sinnitellä tuon synnin kanssa. ; )))


      • Uraani-halkeaa

        Talvivaara on Suomen suurin yhdistetty talous- ja ympäristörikos, ja paskahousu sen kuin jaksaa kehua, miten kaikki on aivan helevetin hienosti. Täysin idioottimaista ajattelua.

        Tähän mennessä valtion rahaa on palanut yli 600 miljoonaa euroa, ja pahimmillaan toinen mokoma on palamassa, parhaimmillaan kuitenkin vain 300 miljoonaa.

        Kasva jo aikuiseksi, ja lopeta virkamiesten tekemien typeryyksien ainainen puolustaminen.


    • Ei pitäisi vanhan miehen valehdella, ei eritoten naapurille. Viksu Veijari potekoot ihan syystä huonoa omatuntoaan. Näillä vuosilla kuolema voi tulla varoittamatta ja silloin jää valhe tunnon päälle ja lisää selityksiä vaaditaan tuomiolla. Käyppä katumassa, kun vielä ehdit.

      Sen sijaan tuo meidän Trölli on vallan katumaton kutale. Tuossa se kirjoittaa ympäristöasioista ja uraanista, vaikka asiasta tietää yhtä paljon kuin mykkä revasta.;))))

      • Uraani-ei-halkea

        Sinua täytyy kyllä tavalla kehuakin: kemian peruskurssia sivuava kurssi Otaniemessä vuonna 1986 ja päivän kiertoajelu Talvivaarassa. Sillähän sitä pätevöityy Talvivaaran osalta sekä sijoittamisen, tuotannon että ympäristöasioiden asiantuntijaksi. Heh... ja vitut siihen päälle - mutta mummosi pojaksi olet pitkälle päässyt tuollaisella cv:llä!

        Olisit edes paneutunut teknillisen geologian ja tuotantotekniikan alkeisiin, niin tietäisit, mistä paikalla on kysymys. Ja toisekseen, 600 miljoonaa valtion rahaa on aina 600 miljoonaa.

        Kuten täälläkin sanottua, pari vuotta ja muutama kymmenen miljoonaa euroa riittäisi vallan hienosti sulkemaan koko paska.


      • Uraani-ei-halkea kirjoitti:

        Sinua täytyy kyllä tavalla kehuakin: kemian peruskurssia sivuava kurssi Otaniemessä vuonna 1986 ja päivän kiertoajelu Talvivaarassa. Sillähän sitä pätevöityy Talvivaaran osalta sekä sijoittamisen, tuotannon että ympäristöasioiden asiantuntijaksi. Heh... ja vitut siihen päälle - mutta mummosi pojaksi olet pitkälle päässyt tuollaisella cv:llä!

        Olisit edes paneutunut teknillisen geologian ja tuotantotekniikan alkeisiin, niin tietäisit, mistä paikalla on kysymys. Ja toisekseen, 600 miljoonaa valtion rahaa on aina 600 miljoonaa.

        Kuten täälläkin sanottua, pari vuotta ja muutama kymmenen miljoonaa euroa riittäisi vallan hienosti sulkemaan koko paska.

        Äläpä nyt turhaan polta hihojasi. Eräät – kuten minä – tietävät ja osaavat.

        Talvivaaran sulkeminen olisi vuosien ja satojen miljoonien projekti. On tyhmyyttä huudella muuta. ;))))


      • Uraani-halkeaa
        Perseentervaaja kirjoitti:

        Äläpä nyt turhaan polta hihojasi. Eräät – kuten minä – tietävät ja osaavat.

        Talvivaaran sulkeminen olisi vuosien ja satojen miljoonien projekti. On tyhmyyttä huudella muuta. ;))))

        Tuossa oli paha virhe: sinä et tiedä etkä osaa. Sinulla kun puuttuu koulutus ja kokemus.

        Talvivaaran sulkeminen olisi helppo homma, ja sulkeminen taas olisi valtiolle huomattavasti halvempaa kuin jatkaminen.


    • ”Sinulla kun puuttuu koulutus ja kokemus.”
      Voi Trölli-kulta. Miten sinä aina osaatkin olla näin surkeasti väärässä. Ihan naurattaa tämä sinun hakuammuntasi – aina niin sikasurkeasti väärin. ;))))

      Noin pienenä vihjeenä voisin kertoa, että enhän minä Talvivaarassa käynyt turistina pällistelemässä. Olin siellä asiantuntijakäynnillä.

      Tuosta kaivoksen sulkemisesta meidän ei kannata enempää keskustella, kun et kerran asiasta mitään ymmärrä. ;))))

      • Uraani-ja-sitärataa

        > Olin siellä asiantuntijakäynnillä.

        Heh...! ;))))

        (Huutonaurua!)


      • Uraani-ja-sitärataa kirjoitti:

        > Olin siellä asiantuntijakäynnillä.

        Heh...! ;))))

        (Huutonaurua!)

        Edelleenkin naurattaa sinun sikasurkea hakuammuntasi. ;))))


      • Uraanit-ja-muut-kaasut
        Perseentervaaja kirjoitti:

        Edelleenkin naurattaa sinun sikasurkea hakuammuntasi. ;))))

        Taidat olla tällä foorumillakin pitkäksi venyneellä asiantuntijakäynnillä - hiihaa ja huutonaurua tähänkin päälle? :)))))

        (Loistavaa toisten ihmisten naurattamista ja viihdyttämistä sinulta tällä kertaa, kiitos! Vai että ihan oikealla asiantuntijakäynnillä. Hehee...!) :)))))


    • ”Taidat olla tällä foorumillakin pitkäksi venyneellä asiantuntijakäynnillä..”
      Enhän toki, joko taas olet unohtanut?

      Muistatkos, kun täällä mölyttiin, että totuus ei pala tulessakaan. Muistatkos, kuinka kaikki kivet käännetään ja totuus kaivetaan esiin, olipa se sitten kuinka tuskallista vaan. Tämmöistähän täällä mölyttiin. Sinä – Trölliseni – mölysit muiden mukana.

      Lupasin silloin tulla mukaan kivien kääntäjäksi, ja sitä työtähän tässä vieläkin tehdään. Onhan tässä jo kiviä käännetty ja monta matoa tongittu päivän valoon. Pikkurikolliset paskanpuhujat ovat jo aikoja sitten luikkineet karkuun, vain sinä, Trölli olet enää täällä.

      Mutta taitaa se loppusuorakin häämöttää. Eihän tässä ole enää jäljellä kuin rahan jako kolhoosiämpäristä ja tarina on lopussa.. ;)))))

      • Uraani-ja-muut-kaasut

        > ...totuus ei pala tulessakaan.

        Tämä totuuden tai uraanin palaminen ei minua hirveästi kiinnosta. Minua kiinnostaa näyttö asiassa.


      • Uraani-ja-muut-kaasut kirjoitti:

        > ...totuus ei pala tulessakaan.

        Tämä totuuden tai uraanin palaminen ei minua hirveästi kiinnosta. Minua kiinnostaa näyttö asiassa.

        "Tämä totuuden tai uraanin palaminen ei minua hirveästi kiinnosta. "

        Ei niin. Eihän silläkään ollut väliä, mistä rahat tulevat. ;)))))


      • uraania
        Perseentervaaja kirjoitti:

        "Tämä totuuden tai uraanin palaminen ei minua hirveästi kiinnosta. "

        Ei niin. Eihän silläkään ollut väliä, mistä rahat tulevat. ;)))))

        "Eihän silläkään ollut väliä, mistä rahat tulevat."

        Juuri näin oikeustieteen professori käräjäoikeudelle Itä-Suomessa kertoi. Paha käydä arvostelemaan, kun meillä muilla ei ole OTT:n papereita, kuten proffalla oli. Enemmän kuin totuus minua kiinnostaa näyttö sekä Talvivaara- että Wincapita-keiseissä.


    • Rikosoikeuden professori Aulis Aarnio - toden totta - kertoi, että klubi toimi sääntöjen mukaisesti, eikä klubista saatu tuottokaan ollut rikoshyötyä. KKO ei jostakin syystä ollut mitenkään kiinnostunut Aarnion löpinöistä. Kumma juttu?

      “...meillä muilla ei ole OTT:n papereita...”
      Ei niin. Eivätkä kaikki edes pääse asianajajaliiton jäseneksi. On sekin kumma juttu. ;))))

      PS.
      Vieläkö käännetään kiviä, vai joko sinua alkaa väsyttää?

      • Uraanikaasu

        "Vieläkö käännetään kiviä."

        Käännetään sen verran, että korjaan virheesi.

        Professori Jussi Tapani Turun yliopistosta on lausunut, että jäsenille ei ollut väliä eikä pitänytkään olla väliä mistä tuotot tulevat, kunhan niitä tulee.


      • Uraanikaasu kirjoitti:

        "Vieläkö käännetään kiviä."

        Käännetään sen verran, että korjaan virheesi.

        Professori Jussi Tapani Turun yliopistosta on lausunut, että jäsenille ei ollut väliä eikä pitänytkään olla väliä mistä tuotot tulevat, kunhan niitä tulee.

        Kiitoksia korjauksesta.

        Onko minun ymmärrettävä niin, että rikosoikeuden professori Aulis Aarnio on horissut - jos on horsiisut - vallan omiaa ja erityisesti hän ei ole puhunut klubista saatujen tuottojen laillisuudesta yhtään mitään?


      • Perseentervaaja kirjoitti:

        Kiitoksia korjauksesta.

        Onko minun ymmärrettävä niin, että rikosoikeuden professori Aulis Aarnio on horissut - jos on horsiisut - vallan omiaa ja erityisesti hän ei ole puhunut klubista saatujen tuottojen laillisuudesta yhtään mitään?

        http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2014/20140072?search[type]=pika&search[pika]=wincapita

        Muistini mukaan tämän KKO:n tuomion mukana upposivat sekä Tapanin että Aarnion kootut selitykset.

        Pitkään ja ahkerasti palvellut aasi on kuollut, haudatkaamme raato. Älkäämme enää yrittäkö ratsastaa kuolleella aasilla. Amen. ;))))


      • Uraani-ja-lampunvalkea
        Perseentervaaja kirjoitti:

        http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2014/20140072?search[type]=pika&search[pika]=wincapita

        Muistini mukaan tämän KKO:n tuomion mukana upposivat sekä Tapanin että Aarnion kootut selitykset.

        Pitkään ja ahkerasti palvellut aasi on kuollut, haudatkaamme raato. Älkäämme enää yrittäkö ratsastaa kuolleella aasilla. Amen. ;))))

        "Onko minun ymmärrettävä niin, että rikosoikeuden professori Aulis Aarnio on horissut - jos on horsiisut - vallan omiaa ja erityisesti hän ei ole puhunut klubista saatujen tuottojen laillisuudesta yhtään mitään?"

        Kyllä myös prof. Aarnio on ottanut kantaa WinCapita-asiaan ja on toiminut asiassa kunnianarvostetun lisensiaatti, VT, ekonomi Ilkka Pitkäsen asiantuntijana.

        Prof. Aarnion mukaan WinCapita on toiminut sääntöjensä mukaan, ja vaikka varojen keräämisessä olisikin tapahtunut rikos, klubista saatu tuotto ei ollut jäsenistölle rikoshyötyä. Professori Aarnio jatkoi, että jäsenten ei tullutkaan osata erottaa lisenssipörssistä saamiaan tuloja mahdollisesta rikoksen tuottamasta tai rikoksen mahdollistamasta tuotosta. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia professori Jussi Tapanin lausuma.

        Professorien lausumat - tosin vasta äänestyksessä - upposivat Itä-Suomen hovioikeudessa neuvoksien oikeustajuun kuin kuuma veitsi suolattomaan voihin tai kylmä häkä murrosikäisen kehittymättömään tajuntaan. KKO tosin ei halunnut syystä tai toisesta siunata hovioikeuden näkemystä asiassa, joten aasinraato saattaa olla ratsastuskelvoton - tämähän on makuasia vaikkakaan ei enää näyttökysymys. KKO:ssa näytöt ovat näytetyt.

        Talvivaarassa näytöt ovat vasta tulossa, ja jutun "Aarniot ja Tapanit" vasta keräävät aineistoa kasaan.


    • ”...joten aasinraato saattaa olla ratsastuskelvoton..”
      Kyllä se on. Tämä todettiin tällä palstalla jo vuosi sitten. Sinä kuitenkin halusit kaivaa pahasti mädäntyneen aasinraadon kuopasta ja yrittää ratsastusta vielä kerran.

      Uskoisit jo. Lihava leidi on laulanut, KKO on pistänyt asialle pisteen, rahat menee eikä piisaakaan, Laiho oli oikeassa, Pitkänen ei edellenkään ole asianajaja, sinä olet saanut pataasi joka käänteessä.

      Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, sanoi Paasikivi. Olisiko jo aika tunnustaa tosiasiat?

      Mitä taas tulee Talvivaaraan, olen vain oikonut täällä pahimpia valheita. Tuskin viitsin keskustella asiasta sen enempää, en ole niin kiinnostunut cityvihreilystä.

      • Uraanieihalkea

        Paskahousu: "Sinä kuitenkin halusit kaivaa pahasti mädäntyneen aasinraadon kuopasta ja yrittää ratsastusta vielä kerran."

        Paskahousu: "Eihän silläkään ollut väliä, mistä rahat tulevat."

        Sinullahan se lapio on edelleen käsissäsi!

        Paskahousu: "Mitä taas tulee Talvivaaraan, olen vain oikonut täällä pahimpia valheita.... Olin siellä asiantuntijakäynnillä."

        Heh...! ;))))

        (Huutonaurua!)


    • Unohdit tuon Paasikiven lausuman viisauden.

      Kun huutonaurultasi ehdit, pohdippas tovi, mitä se Paasikivi tahtoi sanoa. ;))))

      • UraaniJaSitäRataa

        Paasikivi ei minua juurikaan naurata, mutta sinä nauratit! Kiitos siitä - vai vielä asiantuntijakäynnille...!

        Heh... Tuo juttusi naurattaa vieläkin ;))))


    • Toden puhuakseni en odottanutkaan, että olisit ymmärtänyt Paasikiven sanomaa.

      Mutta mukavaahan se on, että sinulla on mukavaa. Olet sinä täällä parkunut itkettäviä tarinoitasi jo kyllikiksi yhden miehen osalle.;)))))

      • uraanitjamuut

        "Mutta mukavaahan se on, että sinulla on mukavaa."

        Kyllä, kyllä, ja sinun kustannuksellasi.

        Vai että olit Talvivaaraassa oikein asiantuntijakäynnillä, olisikos se asiantuntemus miltä puolelta - onko Talvivaara kirjoittamassa lyhyttä satu- ja kuvakirjaa toiminnastaan? Satuillahan sinä kyllä osaat.

        Heh...! ;))))

        (Huutonaurua! Asiantuntijakäynnillä.)


      • uraanitjamuut kirjoitti:

        "Mutta mukavaahan se on, että sinulla on mukavaa."

        Kyllä, kyllä, ja sinun kustannuksellasi.

        Vai että olit Talvivaaraassa oikein asiantuntijakäynnillä, olisikos se asiantuntemus miltä puolelta - onko Talvivaara kirjoittamassa lyhyttä satu- ja kuvakirjaa toiminnastaan? Satuillahan sinä kyllä osaat.

        Heh...! ;))))

        (Huutonaurua! Asiantuntijakäynnillä.)

        ”....olisikos se asiantuntemus miltä puolelta...”
        Ymmärrettävä kysymys. Vastaan kuin mies Tröllille.

        Paras asiantuntemukseni lienee lämpö- ja diffuusiotekniikan puolella.
        Netissä aiheesta ei näytä olevan juuri muuta suomenkielistä materiaalia kuin professori Jorma Sohlon - nyt jo edesmennyt - aikaiset luentomonisteet jostakin 80-luvulta.

        Englanninkielistä materiaali kyllä löytyy kuukkelihaulla ” heat and mass transfer”. Löysin myös hauskan Intiassa julkaistun nettikurssin. Katselin sitä nostalgisella haikeudella. Mukavaa, kun jossakin päin maailmaa vielä viitsitään luennoida eikä vaan tehdä ryhmätöitä.
        https://www.youtube.com/watch?v=qa-PQOjS3zA

        Muistinko kertoa, että naurattaa tuo sinun kiivas hakuammuntasi. Intosi on kylläkin kiitettävää, mutta osumatarkkuutesi taas on heikonlainen. ;)))))


    • Uraania-Putkeen

      "Noin pienenä vihjeenä voisin kertoa, että enhän minä Talvivaarassa käynyt turistina pällistelemässä. Olin siellä asiantuntijakäynnillä."

      Hiihaa...!

      Annan sinulle vaihtarin.

      Minut kutsuttiin vuonna 2015 Olkiluoto 3:sen, siis sen ison 70 atm:n padan, tarkastukseen. Katsoin japsien 15 senttiä paksun reaktorin hitsaukset läpi, eikä ne minulle silmämitalla kelvanneet. Rumaa oli sekä räkäsaumaa - ihan molempia - eli kahta sorttia paskaa saumaa olivat vetäneet ihan kattilan laidasta laitaan.

      Vedin Hiltin rälläkällä vanhat japskien saumat helvettiin ja puolaisilta lainasin kosaanipullon ja muut tinakolvit. Vedin ne kaikki paskat saumat juotostinalla uusiksi parissa illassa, eikä ole sen jälkeen tullut siltä puolelta valituksia. Kepeästi kestää uudet saumat 1000 atm:ää eli kymmenen kertaa tarvittavat Nivean suojakertoimet.

      Betonipuolenkin olisin pistänyt siellä saman tien uusiksi, mutta asiantuntijuuttani tarvittiin myös muualla, erityisesti kansakunnan varallisuutta ja turvallisuutta vaativissa tehtävissä. Näin jo silloin että paskaa betonia silloin, ja paskaa se on nytkin ainakin Turun suunnalla.

      Että sen sortin asiantuntijakäyntejä minullakin - tutkintoonihan on yhdistetty tekniikkaa, lääketiedettä, valtiotiedettä ja taloustiedettä ja vieraalla kielellä se on alalta "National Safety and Gross Capital in Nuclear Power Assets in Hospitals". Ja jos kertoisin yhtään enempää valtakunnan turvallisuudesta, joutuisin itse vaatimaan tämän keskustelun poistoa.

      (Asiantuntijakäyntejähän ne ovat!) ;)))))

      • AsianTuntijaKäyvijä

        ""National Safety and Gross Capital in Nuclear Power Assets in Hospitals""

        Kyllä Perseentervaajan "” heat and mass transfer”" jäi nyt pahasti hopialle.


      • Kysyit ja minä vastasin.

        Johtopäätökset ovat sitten ihan sinun henkilökohtainen ongelmasi. ;))))


    • TopraHujanen

      Harvinainen asiantuntijahaastattelu Talvivaarasta.
      Haastateltavana Perseentervaaja.
      Lämpö- ja diffuusiotekniikan tohtori, fuusiotekniikan fil.kand., lignistiikan lisensiaatti, sijoitusneuvoja, wannabeviranomainen.
      Hammastekniikan harjoittelija.
      Sekä standup- että knockout-koomikko.

      https://www.youtube.com/watch?v=lWqUVg_TyTI

      Aikas samoilla linjoilla mennään...

    • TopraHujanen
    • Uraani-halkesi-jo

      "Kysyit ja minä vastasin."

      Vastasit mitä vastasit. Satusetä sinä olet ja turistina käynyt kylässä ja kiertoajelulla Talvivaarassa - ihan kuten minäkin Olkiluodossa.

      Mutta... täällähän kuka tahansa voi olla mitä tahansa, ja sinä voit pitää itseäsi Talvivaaran asiantuntijana. Oikeassa elämässä tietonsa ja taitonsa joutuisit kuitenkin osoittamaan muullakin kuin väitteillä ja tarinoilla - ja satujahan sinulla riittää vaikka muille jakaa.

      Vai vielä asiantuntijakäynnillä....Hiihaa...! "Hit and mass transfer": ettei vain olisi kohdallasi "Hit and run"? ;)))))

    • ”Vastasit mitä vastasit.”
      Mitäs sitten kyselet, jos vastaukset eivät kelpaa. ;))))

      ”...sinä voit pitää itseäsi Talvivaaran asiantuntijana.”
      Taas on luettu niin kovin hutiloiden. Kerroin, että paras asiantuntemukseni lienee lämpö- ja diffuusiotekniikan puolella. Tokihan muutakin asiantuntemusta löytyy.

      Kuten jo totesin, sinä kysyit, minä vastasin, johtopäätökset ovat sitten ihan sinun henkilökohtainen ongelmasi. Miten minusta tuntuu, että sinuun taisi iskeä loiva paniikki. ;))))

      • skkfk

        Kysykää sammakkofrovessorilta. Se on perehtynyt näihin asioihin. Ja pystyy. Kyllä tämän kiistan ratkaisemaan. On se sen verran viisas mies. Tämämkin tasoisissa keskusteluissa.


      • UraaniPiparminttuJaKaasu

        "Kerroin, että paras asiantuntemukseni lienee lämpö- ja diffuusiotekniikan puolella. "

        Uskon minä vähemmälläkin. Minä taas puolestani vastaan valtiollisista turvallisuus- ja talousasioista. Voitaneen yksissä tuumin sopia, että myös minä olen Talvivaaran "Hit and run" -asiantuntija, ja kiersin taksilla sekä dumpperilla valtion piikkiin koko kaivosalueen. Kuivaan aikaan.

        Hiihaa... ja malja asiantuntijuudelle sekä Talvivaaran kiertoajeluille!


      • skkfk kirjoitti:

        Kysykää sammakkofrovessorilta. Se on perehtynyt näihin asioihin. Ja pystyy. Kyllä tämän kiistan ratkaisemaan. On se sen verran viisas mies. Tämämkin tasoisissa keskusteluissa.

        Vuonna 2011 sammakkoprofessori siirtyi 73-vuotiaana autuaammille sääennustusmaille. Hän oli mainio mies, ennustuksissa kun oli myös huumoria mukana. Jäikö sitten virkasammakko yksinään kutjehtimaan Hyrynsalmelle, en tiedä. Mutta tuskinpa yksi sammakko kovin pitkäikäinen on, joten sekä tieto että värkit hyrynsalmelaisesta sääennustustavasta ovat jo maan povessa.

        Mtä taas tulee Trölliin, näyttää siltä, että hänellä alkoi siivapyörä heittämään. Tuossa se höpisee omiaa ja huutaa hiihaata päälle. En kehtaa enää vastata. ;)))))


      • UraaniSiippaPyörä
        Perseentervaaja kirjoitti:

        Vuonna 2011 sammakkoprofessori siirtyi 73-vuotiaana autuaammille sääennustusmaille. Hän oli mainio mies, ennustuksissa kun oli myös huumoria mukana. Jäikö sitten virkasammakko yksinään kutjehtimaan Hyrynsalmelle, en tiedä. Mutta tuskinpa yksi sammakko kovin pitkäikäinen on, joten sekä tieto että värkit hyrynsalmelaisesta sääennustustavasta ovat jo maan povessa.

        Mtä taas tulee Trölliin, näyttää siltä, että hänellä alkoi siivapyörä heittämään. Tuossa se höpisee omiaa ja huutaa hiihaata päälle. En kehtaa enää vastata. ;)))))

        "Mtä taas tulee Trölliin, näyttää siltä, että hänellä alkoi siivapyörä heittämään. Tuossa se höpisee omiaa ja huutaa hiihaata päälle. En kehtaa enää vastata."

        Vastasit kuitenkin, muista että sinun pitää aina saada viimeinen sana. Hit and run! ;))))

        Hiihaa... ja toinen malja asiantuntijuudelle sekä Talvivaaran kiertoajeluille!


    • ViksuVeijari

      ""Fiksut veijarit", kuten Perseentervaaja itseään ja kaltaisiaan kutsuu, ovatkin itse asiassa talousrikollisten raskasta sarjaa, joita ei tulla koskaan saamaan vastuuseen tekosistaan."

      Katoppa ku tähänkin on tulossa muutos.
      Perkule, mehän asutaan kohdakkoin oikeusvaltiossa. ; )))

      http://yle.fi/uutiset/3-9349015

      "Syyttäjä vaatii Talvivaaran kaivoksen johtajalle vankeutta epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä

      Pääkäsittely jatkuu huomenna keskiviikkona, jolloin vuorossa on yhtiön toimitusjohtajaa Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta sekä entistä talous- ja rahoitusjohtajaa vastaan nostettujen tiedottamisrikoksia koskevien syytekohtien läpikäyminen.

      Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syytteet. Asioiden käsittelylle on varattu Helsingin käräjäoikeudessa aikaa ensi maaliskuun alkupuolelle saakka."

      Tottahan toki.
      Ovat kiistäneet.

      Mitenkähän se käynee tuolle meijän perseitten tervaajalle?
      Asiantuntijana kehuskentellee tepastelleensa Talvivaaran tanhuvilla.
      Ja näin elvistelee:
      ""Talvivaara oli onnellinen tarina siinä mielessä, että se lisäsi hieman varallisuuttani. Olen ihan samaa mieltä: Sole mihkän rikos jos mie vähä vaurastun.""

      Epäilykynnys Perseentervaajan kohdalla on jo ylitetty.
      Syyte- ja tuomitsemiskynnykset kun vielä hoidetaan pois päiväjärjestyksestä niin voidaan aiheesta todeta, jotta Perseentervaajan pilkka napsahti omaan nilkkaan.
      Ja pahemman kerran.

      https://www.youtube.com/watch?v=NS-QwXy5D8A

    • "Epäilykynnys Perseentervaajan kohdalla on jo ylitetty."

      Pörssiyhtiön osakkeita myymällä ei mitenkään voi syyllistyä rikokseen, ellei sitten itse ole sisäpiiriläinen tai suhmuroi yhdessä sisäpiiriläisen kanssa. Järjen käyttäminen osakekaupoissa on edelleenkin sallittua ja sitähän minulla on.

      Rikokseen ei voi syyllistyä, mutta voi kylläkin rikastua. Tästä minä olen elävä esimerkki.
      Sole mithän, jos mie vähä vaurastun. ;)))))

      • ViksuVeijari

        No perkele.
        Minä hävisin kaikki Winkaputissa eikä minua edes koskaan kuulusteltu, mitä nyt puhelimessa Markku Ylikoski maaliskuussa 2009 kyseli joutavanpäiväisiä.
        Ja minä vastailin.
        Niin eiköhän vain keskusrikospoliisin rikollisjärjestö myynyt minun henkilötietoni alehintaan ja rikosoikeudellinen asemahan oli "epäilty törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta".
        Eikä edes kuulustelupöytäkirjaa ollut täytetty saatikka että olisi minulle näytetty tai pyydetty allekirjoittamaan.
        Näköjään sitä voi syyllistyä rikokseen täällä banaanivaltiossa tietämättään ja joutua linnaan viideksi vuodeksi ihan ilman esitutkintaa.
        Voi hevonvittu.

        Ja sitten vastapainona voi olla harrastavinaan kaivostoimintaa, joka tuottaa pelkästään tappiota ja saada siitä miljoonien hyödyt eikä toiminnassa mukamas havaita mitään eriskummallista.
        Tappiollisesta toiminnasta jopa satojen miljoonien hyödyt.
        Jos tuo ei ole rikollista niin mikä se sitten on?
        Kysynpähän vaan.
        Ja miten tuo Talvivaara käytännössä eroaa Winkaputista?
        Yriteltiin, valehdeltiin ja mentiin perseillensä.

        Toisenkaan tekemästä rikoksesta ei saa hyötyä.
        Rikoshyöty on tuomittava valtiolle menetetyksi.
        Tässä tapauksessa (Talvivaara) siis pääkonnalle.
        Ja niinhän on osittain jo tapahtunutkin kun pääkonna päätti siirtää Talvivaaran omaan omistukseensa Terrafamen nimellä.
        Talvivaara-tunkkeja kustiin silmään jo toistamiseen.

        Minä ainakin epäilen Perseentervaajan olleen tietoinen vilunkipelistä Talvivaarassa, onhan hän saapastellut tehdasalueella ihan asiantuntijana ja kai jonkinlaista raporttiakin tyrkännyt päättäjille.
        Ja suhmuroinut samalla sisäpiiriläisten kanssa.
        Vaikka kunnon konnana kaiken kiistääkin.

        "Sole mithän, jos mie vähä vaurastun."

        Ihan sama mistä se raha tulee kun sitä vain tulee.
        Vai miten se menikään?


    • ViksuVeijari

      Heh.

      Aikoinaan (syyskuun 23. armon vuonna 2007) Salla Vuorikoski teki jutun netissä leviävästä pyramidihuijauksesta nimeltään WinClub.
      Jussi Eronen (Iso-Jussi) taisteluparinaan kaksikko hysterisoi uutisia jopa ameriikan malliin juosten pitkin Konneveden katuja kamera olkapäällä ja haastatellen hedelmäpeliä pelaavia kylän ukkoja.
      Aiheena tietenkin WinClub ja siihen liittyneet hölmöt.

      Palkkioksi maksetusta toiminnastaan tuo lahjomaton kaksikko sa Lumilapio-palkinnon vuoden 2008 keväällä jo ennen kuin KRP edes tiesi mistä klubissa oli kysymys ja esitutkintaakaan ei ollut virallisesti aloitettu.

      No, kaksikko aiheutti tuolla toiminnallaan kielteistä julkisuutta MTV3:lle, joten he joutuivat hakeutumaan Yle:n leipiin.

      Siellä he ajattelivat toistaa tuon WinClub-konseptin ja tuoda julkisuuteen huomattavasti suuremman talousrikoksen johon oli sotkeutunut niin poliitikkoja kuin valtion virkamiehiäkin "fiksuista veijareista" puhumattakaan.

      Journalistipalkinnon toivossa he julkaisivat mm. tämän ketjun aloitukseen linkitetyn uutisen Talvivaarasta.

      Vaan kuinkas kävikään?

      http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kaksi-toimittajaa-irtisanoutui-Ylestä-tässä-heidän-tilityksensä-tilanteesta/893468?pwbi=573b9ea0e49e5a156c1e15570641750b

      " Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja Ylen toimittaja Salla Vuorikoski ovat irtisanoutuneet tehtävistään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) viestitteli taannoin vuolaasti Vuorikosken kanssa Ylen uutisoinnista Sipilän Terrafame-kytköksiin liittyen. Jussi Eronen kertoo irtisanoutumisestaan seuraavaa Facebook-sivullaan."

      Astuivat mokomat Lumilapioineen liian isoille varpaille lähtö tuli.
      Työttöminä, tai freelancereina ; ))), he nyt voinevat alkaa kilpailla vaikkapa Postin kanssa.
      Postihan leikkaa nurmet, tekee halot, pesee ikkunat, keittelee kaurapuurot ja pontikat, panee maltaat, voitelee ja hoitelee emännät, isännät sekä puskee lumet siinä päätoimen ohessa.
      Salla ja Jussi voivatkin nyt aloitella ajankohtaan sopivasti noilla lumitouhuilla - heillähän on työkalutkin jo valmiina.

      Ei ole suurtakaan eroa Winkaputilla ja Talvivaaralla, vai kuis Salla ja Jussi?
      Paitsi ne Lumilapiot.

    • Irtisanoutunut Jussi Eronen: “ Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä.”
      Tästähän se ongelma tuli. YLE oli pyrkimässä MV-lehden linjoille.

      YLE:n tähtitoimittajat olivat saaneet fiksaation, että Talvivaaran kaivosta on vastustettava, kaivos on paha. Kun sitten Sipilä esiintyi kaivoksen haalareissa ja kertoi, että Talvivaarassa on tehty ihmeitä, oli löydettävä Sipilän teoistakin jotakin epämoraalista. Oli ihan pakko saada aikaiseksi paljastusjournalismin mukainen juttu. Kuten Vuorikoski kertoi, hän penkoi asiaa lähes viikon löytääkseen jotakin.


      http://yle.fi/uutiset/3-9315671
      Yle julkaisi tämä uutisen Sipilän yhteyksistä Katera Steel Oy:n kanssa.

      Sipilälle ei annettu käytännössä mahdollisuutta kommentoida juttua, koska kommenttipyynnön ja uutisen julkaisun välillä olisi ollut aikaa vain 1h 40 min. Kun lisäksi uutisessa esitettiin tekopyhästi väite, että Sipilä ei kommentoinut uutista, syyllistyttiin uutisessa tahallisesti väärän tiedon antamiseen.

      Uutisessa oli yhdistetty asioita, joilla on vain löyhä asiayhteys, jos sitäkään. Juha Sipilä siirsi 5%:n omistuksensa Katera Steelistä lapsilleen. Tosin uutisessa ei kerrottu, että kyseessä ovat jo aikuiset lapset, joiden kaikesta tekemisestä Sipilä tuskin on edes tietoinen. Uutinen korosti näkyvästi sitä, että Katera Steelin omistus on Sipilän sukulaisten käsissä. Kertomatta jäi, että mitkään jääviyssäädökset eivät ulotu näin kaukaisiin sukulaisiin, serkkuihin tai enoihin saakka.

      Terrafamen kokoisella yrityksellä on satoja tavaratoimittajia. Puolen miljoonan kauppojakin tehdään useita vuosittain. On kummallista ajatella, että Sipilä olisi jotenkin sidonnainen tai vastuussa siitä, että Terrafame tekee kaupan Katera Steelin kanssa – vallankin kun Sipilä ei edes tiedä asiasta. Katera Steel Oy:n Markku Jauhiaisen kommentti asiasta on kovin valaiseva: ”Ei kukaan pöljä tuollaista, ei kenelläkään tule mieleen, että rupeaisi tuollaista puhumaan.” Tuli kuitenkin Sallan mieleen.

      Sipilää koskeva uutinen oli taitavasti laadittua. Jokainen yksitäinen lause on tosi. Silti uutinen maalaa kuvaa, että Sipilä olisi toiminut epämoraalisesti ja omaa tai sukunsa etua tavoitellen myöntäessään Talvivaaralla 100 mil. EUR lisärahoituksen. Tällaista uutisointia kutsutaan maalittamiseksi. Näytetään uutisessa sopiva maali. Kun sosiaalisen median vajakit tarttuvat täkyyn, he saavat aikaiseksi myrskyn likasangossa. Hetkessä myös iltalehdet tulevat mukaan paskanheittokisaan.

      Soppa paisuikin yli äyräiden. Sos.dem puolue oli innolla mukana. Tytti Tuppurainenkin pääsi ihan uutisiin saakka kertomaan mestariajatelmansa siitä, että pääministeri ei saa suuttua.

      Tragikoomista kaikessa on se, että YLE itsekin sai oman osuutensa loan heitosta. Kun esimiehet yrittivät ohjata toimittajien työtä, heitä syytettiin sensuroinnista. Ja taas iltalehdet revittivät lööppejään.

      Kaiken melskaamisen keskellä herkkänahkaiset toimittajat unohtivat työlainsäännön pykälän, jonka mukaan esimies johtaa ja jakaa töitä. Näin se on myös YLE:ssä. Ei sen takia kannata irtisanoutua, että esimieskin tekee omaa työtänsä. ;))))))

      • Tukanvärjääjä

        JOS Sipilä ei tiedä lastensa tekemisistä. JOS sipilä ei tiedä sukulaisten tekemisistä. JOS sipilä ei tiedä raha-asioistaan mitään. Miksi häntä ei ole laitettu holhouksen alaiseksi. Se vielä kun Sipilä on vakaumukseltaa lestadiolainen. Jotka yleensä tietävät tasan tarkaan. Lastensa ja sukulaistensa tekemiset. Niin perin outoon valoon menee toi sinun juttusi. Tästä tietämättömyydestä.


      • ViksuVeijari

        "Kertomatta jäi, että mitkään jääviyssäädökset eivät ulotu näin kaukaisiin sukulaisiin, serkkuihin tai enoihin saakka."

        Nii-iin, ei kait niitä sen kaukaisempia sukulaisia taida ollakaan kuin omat lapset. ; )))

        " Tällaista uutisointia kutsutaan maalittamiseksi."

        Kas kun ei valtakunnanmaalittamiseksi.

        En tuosta Sipilästä ja hänen tietämyksestään sukulaistensa bisneksistä myöntäessään lisärahoitusta Terrafamelle voi mitenkään varma olla, mutta eihän tuo hyvältä vaikuta.
        Ja kysehän ei ole vain yhdestä urakasta vaan kun kaivoksen alasajosta on nyt Sipilän kertoman mukaan luovuttu niin oletettavasti tarjouskilpailuja tulee olemaan tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin.
        Ja eppäillä soppii, jotta vastavuoroisuus maan tavan mukaan toimii kitkattomasti - Sipilä näki ihmeen ja Terrafamen johto osannee hoitaa urakat "kotiin".

        Noita Sallan, Jussin, Katera Steelin ja Sipilän kommentteja lienee turha edes lainailla.
        Uskottavuustaso sama kuin KRP:lla - voep pittee paekkansa vuan tuskinpa.

        Syvästi ihmettelen tuota Perseentervaajan ajatuksenkulkua.
        Eikös yhteiskunnan varojen käyttämisen tulisi ainakin näyttää avoimelta ja rehelliseltä.
        Ihan sama mitä se todellisuudessa on, mutta eikös tuon tulisi olla se minimivaatimus.

        Salla teki hyvän jutun ja se koira älähti johon kalikka kalahti.
        Ja näytti se kalikka hipaisevan Perseentervaajankin sivuja. ; )))

        Olen muuten sitä mieltä, että tuosta Talvivaara - Terrafame - sopasta on maisteltu vasta suolat.


      • A-JosJos
        ViksuVeijari kirjoitti:

        "Kertomatta jäi, että mitkään jääviyssäädökset eivät ulotu näin kaukaisiin sukulaisiin, serkkuihin tai enoihin saakka."

        Nii-iin, ei kait niitä sen kaukaisempia sukulaisia taida ollakaan kuin omat lapset. ; )))

        " Tällaista uutisointia kutsutaan maalittamiseksi."

        Kas kun ei valtakunnanmaalittamiseksi.

        En tuosta Sipilästä ja hänen tietämyksestään sukulaistensa bisneksistä myöntäessään lisärahoitusta Terrafamelle voi mitenkään varma olla, mutta eihän tuo hyvältä vaikuta.
        Ja kysehän ei ole vain yhdestä urakasta vaan kun kaivoksen alasajosta on nyt Sipilän kertoman mukaan luovuttu niin oletettavasti tarjouskilpailuja tulee olemaan tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin.
        Ja eppäillä soppii, jotta vastavuoroisuus maan tavan mukaan toimii kitkattomasti - Sipilä näki ihmeen ja Terrafamen johto osannee hoitaa urakat "kotiin".

        Noita Sallan, Jussin, Katera Steelin ja Sipilän kommentteja lienee turha edes lainailla.
        Uskottavuustaso sama kuin KRP:lla - voep pittee paekkansa vuan tuskinpa.

        Syvästi ihmettelen tuota Perseentervaajan ajatuksenkulkua.
        Eikös yhteiskunnan varojen käyttämisen tulisi ainakin näyttää avoimelta ja rehelliseltä.
        Ihan sama mitä se todellisuudessa on, mutta eikös tuon tulisi olla se minimivaatimus.

        Salla teki hyvän jutun ja se koira älähti johon kalikka kalahti.
        Ja näytti se kalikka hipaisevan Perseentervaajankin sivuja. ; )))

        Olen muuten sitä mieltä, että tuosta Talvivaara - Terrafame - sopasta on maisteltu vasta suolat.

        Tiedän. Ja sitä suolaa tulee todella lisää. Minimerkki JosJos täällä. Olen saanut ja kerännyt tietoa. Tulen taas mukaan keskusteluihin tossa lähenpänä vaaleja. On sitten mukavan oloista asiaa joillekkin tahoille. Nyt olen myös varmistanut sen. Ettei talvivaaralaiset enään pääse poistamaan kirjoituksiani, niin helposti kuin ne sen aiemmin teki. Käyttämällä nikkiäni ja poistamalla kaikki kirjoitukseni asiasta.


    • "Nii-iin, ei kait niitä sen kaukaisempia sukulaisia taida ollakaan kuin omat lapset. ; )))"

      Muistamme jälleen, että Sipilän aikuisilla lapsilla on vain 5% omistusosuus Katera Steel Oy:stä. Valtaa ýhtiössä käyttävät enot ja sedät. Kuljetinkauppa tehtiin Katera Steelin ja Terrafamen välillä. Kaupan kilpailutuksen hoiti konsulttitoimisto (Pöyry).

      Sipilä itse ei tiennyt kaupasta tuon taivallista. Todennäköisesti Sipilän aikuiset lapsetkaat eivät tiedä yhtiön operatiivisesta toiminnasta yhtään mitään. Vaikeaa tässä on nähdä, että Sipilällä olisi omaa intressiä asiassa, josta hän ei edes tiedä mitään.

      Laajemminkin, jos tälle tielle jääviydessä mennään, maan hallitus tuskin voi tehdä yhtään päätöstä tai säätää lakia, joka koskisi Fortumia, Outokumpua tai Nestettä. Aina siinä jonkun sukulaisukko, eno tai äiti omistaa osakkeita, sekä hyötyy tai kärsii vahinkoa hallituksen päätöksen vuoksi.

      Sipilän jääviys toki selvitetään. Pahoin pelkään, että oikeuskanslerin tulkinta ei tule Kuikalle riittämään. Kohta taas kuuluu kauhea möly, että herrat on olleet yhdessä marjassa eikä korppi korpin silmää noki.

      • ViksuVeijari

        "Pahoin pelkään, että oikeuskanslerin tulkinta ei tule Kuikalle riittämään."

        Elä pelekää.

        Oikeuskansleri ei tuohon puutu kun sitä hoitelee eduskunnan oikeusasiamies.
        Päätös tulee olemaan Sipilälle myönteinen eikä siinä mitään.

        "Laajemminkin, jos tälle tielle jääviydessä mennään, maan hallitus tuskin voi tehdä yhtään päätöstä tai säätää lakia, joka koskisi...."

        No no, eihän hallitus siitä halvaannu jos yksi tai kaksikin sen jäsentä vetäytyy niistä äänestyksistä, joissa on oma kanttura ojassa.

        Sipilä-gaten myötä varmaan monikin oppii olemaan varovaisempi ja jäävää itsensä kun palikat ovat sillä mallilla.
        Ainahan asiat voidaan hoitaa mieleisiksi bulvaanien avulla.

        Pidemmällä aikavälillä Sipilä-gaten hyöty tullee hivenen hakusessa olleen moraalin palautumisessa suomalaisen eliitin toimintatapoihin.

        Suomen telakkateollisuuden Grand Old Man Martin Saarikangas kertoi taannoin tapaamisestaan USA:n tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa 1990-luvulla.
        Trumpin haaveena oli laajentaa bisneksiään risteilyaluksiin ja liikelounaallakin herrat kävivät.
        Donald Trump maksoi, kertoi Saarikangas, koska hän (Martin) ei halunnut joutua korruptiosta epäillyksi.
        Noin toimii henkilö, jonka moraali, arvot ja asenne ovat kohdillaan.

        Mites nykyään?

        Liikelounaat, kosteat illanvietot, risteilyt, jääkiekkopelit, ulkomaanmatkat, panama-tilit jne ovat arkipäivää liikeneuvotteluiden edistämisissä.
        Jopa EU-komissiossa tarvitaan "runsaasti muutakin kuin poliittista pääomaa" lipsautti eräs Suomen Brysselissä toimiva lobbari metsien hiilinielukysymyksen yhteydessä.

        Tapaus Talvivaara - Terrafame on kähmintöjen ja suhmurointien jatkumo, jonka ei luulisi edes olevan mahdollista nyky-Suomessa.
        Asiallisesti ja rehellisesti tehdyt selvitykset ennen kaivoksen käynnistämistä olisivat säästäneet suomalaisilta veronmaksajilta muutaman miljardin, luontoarvoista puhumattakaan. Niitähän ei edes huomata ennen kuin ne on menetetty.

        Iso-Jussi Erosen ja Salla Vuorikosken eron takana lienee se, että kaksikko oli kerännyt juttuaineistoa Talvivaara - Terrafame - sopasta ja Sipilän vedettyä herneen sieraimiinsa Yle joutui ilmoittamaan Lumilapioiden omistajille, että sori vaan, näitä juttuja ei tulla koskaan julkaisemaan.
        Pitäähän se joku roti olla lehdistönkin sananvapaudella.

        Äkkipikaistuksissaan ja hermostuksissaan sekä kloonajiksi joutumisen pelossaan toimittajat sitten päätyivät irtisanoutumiseen.
        Kilpailukieltoa koskeva lainsäädäntö haudannee asian joksikin aikaa.

        Kaikesta huolimatta toivotan onnea Sipilän mission toivottoman tuntuiselle menestymiselle.
        Suomi on suossa eikä sieltä silmänkääntötempuilla nousta.
        Rahaa vain tuntuu riittävän - hävittäjähankinnat lienevät saaneet jo siunauksen kun sotalaivastosta jo haaveillaan.
        Ja talvivaaroihin pumpataan lisää euroja.
        Eikä uudesta nokiasta, joka nosti Suomen 1990-luvun kotikeittoisesta lamasta ole hajuakaan.


    • Tuota jääviyskantaasi en oikein sisäistä.

      Lain mukaan virkamiehen tai luottamusmiehen on itse ratkaistava oma esteellisyytensä. Ajatuksena tietysti on, henkilö itse tietää parhaiten, koskeeko asia häntä itseää tai hänen läheisiään. Entäpä jos ei tiedä koko asiasta tuon taivaallista? Onko esteellinen silloin esteellinen ja millä logiikalla hän jääväisi itsensä, kun asiasta ei mitään tiedä?

      “Mites nykyään?”
      Niin sanottu edustaminen on aivan totaalisesti muuttunut viimeisten vuosien aikana. Suuret yritykset ovat järkiään ohjeistaneet, mikä on sopivaa vieraanvaraisuutta ja mikä taas epäsopivaa. Virkamiesten ohjeet ovat tätäkin tiukemmat. Kokouskahvit ja pullat voi virkamiehelle tarjota, työlounaskin onnistuu. Jos ehdotan illallista ja sopivia ruokajuomia, alkaa virkamies rykiä ja etsiä pakotietä.

      Toista se oli 90-luvun kultaisina vuosina. Iso yritys sponssasi meitä porukan Saariselälle, maksoi lennot, majoitti, syötti ja juotti. Oma lompakko oli totaalisesti tarpeeton, kun sponssiyrityksen petteri juoksi perässä ja maksoi kaiken, jopa kioskiostokset lentokentällä. Tämä oli arkipäivää ennen vaan eipä ole enää. Kyllä sinulla Kuikka on kovasti vanhentuneet tiedot asiasta.

      ”Noin toimii henkilö, jonka moraali, arvot ja asenne ovat kohdillaan.”
      Tuo Trump juttu nauratti kovasti minua. Eihän siinä tilanne miksikään muuttunut. Nyt vaan korruption kohteena oli Saarikangas, ei Trump.

      Vai onko ylevämpää tarjota korruptiota kuin ottaa sitä vastaan, sitäkö tarkoitit? ;))))

      • ViksuVeijari

        "Tuo Trump juttu nauratti kovasti minua. Eihän siinä tilanne miksikään muuttunut. Nyt vaan korruption kohteena oli Saarikangas, ei Trump."

        Myyjähän se yleensä on se lahjova osapuoli.
        Mitäs se Trump kaupitteli Saarikankaalle?
        Eioota.
        Kauppoja ei syntynyt.
        Olisiko syntynyt sittenkään, vaikka Martin olisi tarjonnut Donaldille?
        Epäilen, sillä Trump kävi presidenttivaalin aikana läpi sellaisesta seulasta, että jos jotakin olisi ollut kaivettavissa Trumpin menneisyydestä niin kyllä se olisi kaivettu.
        Rehellinen mies.
        Mitä nyt taputellu neitokaisia pyllylle, kaikin puolin normaalilta vaikuttaa.
        Ja saunajutut ovat saunajuttuja.

        "Toista se oli 90-luvun kultaisina vuosina. Iso yritys sponssasi meitä porukan Saariselälle, maksoi lennot, majoitti, syötti ja juotti. Oma lompakko oli totaalisesti tarpeeton, kun sponssiyrityksen petteri juoksi perässä ja maksoi kaiken, jopa kioskiostokset lentokentällä. Tämä oli arkipäivää ennen vaan eipä ole enää. Tämä oli arkipäivää ennen vaan eipä ole enää. Kyllä sinulla Kuikka on kovasti vanhentuneet tiedot asiasta."

        Voipi olla vaikka vanhentuneetkin, en tiedä kun en ole noihin sekaantunut.
        Muutaman kymmenen kertaa on tilaaja tarjonnut ruoat ja huurteiset, joskus jopa pakastetut Jägerit, urakoiden valmistuttua.
        Itse en ole koskaan tarjonnut mitään, visu kun olen.
        Jos ei työ kelpaa niin pitäköön tunkkinsa.

        Et ole varmaan huomannutkaan, mutta nyt tuosta 90-luvun brutaalista meiningistä on siirrytty hienovaraisempiin ja suunnitelmallisempiin käytänteisiin.

        Esimerkiksi käy vaikkapa Jyrki Katainen, joka piti hallitusta muodostaessaan vuonna 2011 kelpoisuusehtona sitä, että hyväksyi tulevan hallituksen (siis Kataisen) linjan Euroopan pankkitukiaisissa, joka oli kätketty Kreikan avustuspaketin muotoon.
        Palkkioksi Katainen sai komissaarin viran EU:sta, josta hän omien sanojensa mukaan oli tietoinen jo hallitusta muodostaessaan.
        Jan Vapaavuori on toinen mallioppilas tuolla saralla.
        Ja mitä isot edellä sitä pienet perässä.

        "Lain mukaan virkamiehen tai luottamusmiehen on itse ratkaistava oma esteellisyytensä. Ajatuksena tietysti on, henkilö itse tietää parhaiten, koskeeko asia häntä itseää tai hänen läheisiään. Entäpä jos ei tiedä koko asiasta tuon taivaallista? Onko esteellinen silloin esteellinen ja millä logiikalla hän jääväisi itsensä, kun asiasta ei mitään tiedä?"

        On velvollisuus ottaa asiasta selvää - valta tuo myös vastuita.
        Sipilän tapauksessa eduskunnan oikeusasiamies selvittää nyt onko Sipilä ollut kyllin huolellinen osallistuessaan Terrafamen rahoituspäätökseen ja onko ylipäätään edellytyksiä tulla esteelliseksi noilla kytköksillä, vaikka olisikin ollut niistä tietoinen.
        Ja toivottavasti myös tulevaisuuteen kohdistuvat vaikutukset tulevat puntariin.

        Suomen laki on vajavainen ainakin esteellisyysasetusten osalta.

        Esimerkiksi oikeudenkäymiskaaren 13 luvussa määrätään tuomarin esteellisyydestä, kuinka tuomarin on jäävättävä itsensä tai virkatoverinsa jne.
        Laki asettaa siis voimakkaat velvoitteet tuomareille havaita mahdolliset esteellisyysongelmat ja tarvittaessa jäävätä itsensä.

        No, entäpä jos käykin niin, että tuomari ei havaitse tai ei ole havaitsevinaan esteellisyysongelmaa ja jatkaa tuomarointia?
        Asianosainen, jonka oikeuksia tuomarin esteellisyys loukkaa tekee tietenkin esteellisyysväittämän.
        Nyt tuleekin laissa vastaan outo kummajainen.
        Yleisen oikeustajun mukaanhan esteellisyysväitteen tutkii ja ratkaisee joku muu kuin esteellisyysväitteen kohde.
        Mutta näinpä ei aina olekaan.
        Mikäli esteellisyysväite havaitaan täysin perusteettomaksi, esteellisyysväitteen kohde voi ratkaista väitteen itse tai osallistua esteellisyysväitteen ratkaisuun.
        Missään ei kuitenkaan kerrota sitä, että kuka voi todeta esteellisyysväitteen täysin perusteettomaksi.
        Voiko sen tehdä esteellisyysväitteen kohde itse ja sen jälkeen ratkaista jutun itselleen myönteisesti?
        Näin on toimittu eräässä käräjäoikeudessa ja tietenkin Winkaputtiin liittyvässä jutussa.

        Tähän asiaan toivottavasti palaamme tällä palstalla joskus tulevaisuudessa.

        "Ajatuksena tietysti on, henkilö itse tietää parhaiten, koskeeko asia häntä itseää tai hänen läheisiään."

        Juuri näin.
        Joskus vain tilaisuus tekee varkaan.


    • "Myyjähän se yleensä on se lahjova osapuoli."

      Tai sitten ostaja haluaa ostaa alle torihintojen ja voitelee myyjän edustajaa. Tai ostaja haluaa ostaa alle torihintojen ja sopii jakavansa saamaansa hyötyä myös myyjän edustajalle.

      Sinulla Kuikka on vielä paljon opittavaa kavalasta maailmasta. ;))))

    • ViksuVeijari

      "Sinulla Kuikka on vielä paljon opittavaa kavalasta maailmasta."

      Olen pannut merkille.

      Vieläkö se muuten on se Instru*********** Costa Rica-juttu avoimena Suomen oikeuslaitoksessa?
      Costa Ricassahan pantiin entinen presidenttikin muutamaksi vuodeksi kaltereiden taakse tuon jupakan seurauksena ja ehti vapautuakin ennenkuin Suomessa oli saatu edes esitutkintaa toimitettua.

    • södl74893

      Tulee mieleen entinen Ma--e. Sanoi tuomarille. En tiennyt että se oli jonkun muun. Ja otin sen.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe