VVO huijasi korjausrahat itselleen asuntokaupassa

http://www.rakennuslehti.fi/2016/06/ara-ei-pystynyt-estamaan-erikoista-jarjestelya-vvon-ja-y-saation-asuntokaupassa/



VVO hyödynsi laissa olevaa porsaanreikää, kun se myi Y-Säätiölle Ara-asuntoja.

Asukkaiden keräämät korjausmiljoonat eivät siirtyneet asuntojen ja asukkaiden mukana VVO:lta Y-Säätiölle, kun Ara hyväksyi puolet jättimäisestä vuokra-asuntokaupasta.

Myyjä eli VVO hyödynsi laissa olevaa porsaanreikää eikä Aralla ollut vanhentuneen lainsäädännön takia mahdollisuutta estää kauppaa.

Ara hyväksyi 24.3.2016 tekemällään päätöksellä noin puolet (4 089 asuntoa) asuntokaupasta, jossa VVO myy Y-Säätiölle tai uuden brändin mukaiselle Kiinteistö Oy M2-Kodeille yhteensä 8 631 Ara-asuntoa. Asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausvarat eivät siirry kaupassa mukana.

Yhtiöt kertoivat viime marraskuun lopussa asuntokaupan esisopimuksesta. Rakennuslehti teki joulukuussa jutun siitä, että asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausmiljoonat uhkaavat jäädä kaupassa VVO:lle.

12.1.2016 yhtiöt tiedottivat kaupan tekemisestä, mutta kaupalta puuttui Aran hyväksyntä ja se oli siten lain mukaan mitätön.

Aran papereista käy ilmi, että kauppa aiottiin tehdä erikoisella järjestelyllä. VVO Asunnot Oy:n kiinteistöt olisi siirretty ensin VVO Asuntojen tytäryhtiöön, minkä jälkeen kiinteistöt olisi myyty osakekaupalla Y-Säätiölle.

Lakiteknisestikin järjestely olisi ollut Aran mukaan hankala, mutta se piti järjestelyä myös yleishyödyllisyyslain tarkoituksen ja hengen vastaisena. Asukkaiden korjaamiseen kerätyt varat eivät olisi siirtyneet järjestelyssä VVO:lta Y-Säätiölle.
Vastoin lainsäädännön henkeä

Väliyhtiökaupan epäonnistuttua VVO ja Y-Säätiö toteuttavat kaupat toisenlaisella poikkeuksellisella tavalla. VVO Asunnot tyhjennetään myymällä asunnot kiinteistö kerrallaan Y-Säätiölle.

Aikaisemminkin on myyty yksittäisiä Ara-kiinteistöjä, mutta koskaan aikaisemmin kokonaista yhtiötä ei ole Aran mukaan tyhjennetty kiinteistä kerrallaan myymällä. Tällä menettelyllä VVO Asuntoihin sisältyvä varallisuus ei siirry kaupassa Y-Säätiölle.

”Aran käsityksen mukaan on selvää, että kauppa, kun se toteutetaan myymällä vain vuokratalokiinteistöt ja jättämällä vuokrissa kerätyt korjausrahat myyjäyhtiöön, ei ole arava- ja korkotukilainsäädännön hengen mukaista”, todetaan paperissa, jossa Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti esitteli asiaa Aran johtokunnalle.

Ara käytti ulkopuolista juristia selvittäessään, voisiko se estää kaupat VVO:n ja Y-Säätiön kaavailemalla tavalla. Rossilahden mukaan virastolla ei ole keinoja kaupan estämiseen. 1990-luvulla Ara-yhtiöissä mahdollistettiin korjausrahojen kerääminen ennakkoon, mutta Ara-asuntojen luovutuksia eli kauppoja koskevia säännöksiä ei ole vastaavasti päivitetty.

”Lainsäädäntö ei tunne tilannetta, jossa korjaamiseen kerätyt varat siirtyisivät kiinteistökaupassa uudelle omistajalle. Tapaus tuo esille sen, että Ara-asuntojen luovutuskorvauksia koskevaa säännöstöä pitää ajanmukaistaa”, Rossilahti sanoo.
Omakustannus ei toimi

Ara-asuntojen vuokrissa on noudatettava omakustannusperiaatetta. VVO:n ja Y-Säätiön kiinteistökaupoissa tällä periaatteella ei näytä olevan merkitystä. Asukkaat ovat säästäneet vuokrissaan tulevia korjauksia varten, mutta asuntojen omistajan vaihtuessa he eivät pääse enää hyötymään ennakkosäästöistään.

Asukkaat, kiinteistöt ja niihin sisältyvät velat siirtyvät uudelle omistajalle, mutta vuokralaisten maksamat korjausvarat jäävät entiselle omistajalle.

Kyse on merkittävistä summista. Rakennuslehden teettämän arvion mukaan Y-Säätiölle myytävien asuintalovarausten määrä voisi olla 35 miljoonan euron suuruusluokkaa.

Aran jo hyväksymien 4 089 asunnon kauppahinta on korkeintaan 42,4 miljoonaa euroa. Siirtyvien velkojen lisäksi kauppahinnaksi tulee 10 360 euroa asuntoa kohti.

Loppujen noin 4 500 asunnon kauppojen hyväksynnästä Ara pyrkii päättämään juhannukseen mennessä.

0

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Suomi on täysin sekaisin

        Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
        Maailman menoa
        452
        4901
      2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

        minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
        Ikävä
        15
        1742
      3. Aivan täysin tahallinen teko

        Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
        Suomussalmi
        94
        1478
      4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

        Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
        Suomussalmi
        53
        1369
      5. Olet saanut minut sekoamaan

        Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
        Ikävä
        23
        1357
      6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

        Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
        Suomussalmi
        53
        1248
      7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

        Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
        Suomalaiset julkkikset
        0
        1085
      8. Myönnän sinulle nyt

        Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
        Ikävä
        54
        1010
      9. Pysytäänkö nainen

        edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
        Ikävä
        57
        905
      10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

        eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
        Ikävä
        62
        894
      Aihe