Yle: Suomessa lähes miljoona köyhää!!!

oiuhyt

Yle: Suomessa lähes miljoona köyhää!!!

Ilman rahaa olet kuin vieras omassa maassasi. Moni hakee ruokansa soppajonosta, masentuu ja jää yksin kotiin - jos sellaista enää on.

Suomessa on lähes miljoona köyhää. Kuva on Helsingistä seurakunnan elintarvikejonosta.

Ylen mukaan väliaikaisessa köyhyydessä, joka johtuu esimerkiksi opiskeluista tai lyhyehköstä työttömyydestä, elää tällä hetkellä noin 800 000 henkilöä.

Pitkään jatkuvasta huono-osaisuudesta, kuten pitkäaikaistyöttömyydestä ja asunnottomuudesta, kärsii puolestaan noin 100 000 ihmistä.

- Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta, Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari toteaa Ylelle.

Moni rahaton ja työtön ihminen vetäytyy kotiinsa. Saari huomauttaa, että kun ihminen elää köyhyysrajan alapuolella tarpeeksi pitkään, alkaa köyhyys määritellä paitsi sitä, miten he voivat osallistua yhteiskunnan toimintaan, myös ihmisen omaa identiteettiä.

- Kaikista heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä on tullut niin sanotusti muukalaisia keskuudessamme.

Suomessa on liki miljoona köyhää –”Heikoimmassa asemassa olevista on tullut muukalaisia

köyhistä ei osata pitää huolta. Pitkään työttömänä ollut lahtelaisnainen on nähnyt lähipiirissään köyhyyden aiheuttamaa masennusta ja yksinäisyyttä.
Työllisyysluvut eivät näytä paranemisen merkkejä ja talous sakkaa. Uusia työpaikkoja ei synny. Esimerkiksi Lahdessa työttömien osuus oli heinäkuussa 18,7 prosenttia, joka on suurten kaupunkien korkein lukema.
köyhyydestä kärsii tällä hetkellä noin 800 000 henkilöä, kertoo Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari.
Nimettömänä leimautumisen pelon vuoksi pysyttelevä lahtelaisnainen vietti 500 pitkää päivää työttömänä. Hän rustaili hakemuksia ja haastattelukutsujakin tuli eteen. Monta kertaa työpaikan saanti oli lähellä.

Noin viisikymppinen nainen epäili, ettei häntä enää työmarkkinoille huolittaisi.

Naisen lähipiirissä on useita pitkäaikaistyöttömiä, osa heistä yksinhuoltajia.

Yleisen määritelmän mukaan köyhyysrajan alapuolella olevan ihmisen käytössä oleva rahamäärä on alle 60 prosenttia suomalaisesta mediaanitulosta.
Köyhyys on lamaannuttanut monen ikätoverini ja vähän vanhemman ihmisen. Masennus ja yksinäisyys ovat jatkuvasti läsnä, lahtelaisnainen kuvailee lähipiiriinsä kuuluvien ihmisten arkea.
Usean köyhän ihmisen elämää lähietäisyydeltä seurannut entinen pitkäaikaistyötön ei allekirjoita julkisuudessa esitettyjä väitteitä siitä, että nykytasoinen perusturva passivoisi ihmisiä.
– Karvat nousevat pystyyn, kun niitä lausuntoja kuulee. Kyllä suurin osa ihmisistä haluaa tehdä työtä ja hakee sitä koko ajan.
Pitkään jatkunut köyhyys on omiaan aiheuttamaan ylivelkaantumista, päihteiden käyttöä ja asunnottomuutta.
– Köyhyys tuo mukanaan mielenterveysongelmia, sosiaalisten suhteiden hajoamista ja yksinäisyyttä. Ylipäätään elämän peruspilareiden murtumista, Saari luettelee.
Pihtiputaan mummot” eivät ole hyötyneet talouskasvusta siinä määrin kuin olisi mahdollista, Saari toteaa viitaten suureen vanhusväestön köyhyyteen.
Suomi on Saaren mukaan sosioekonomisesti latautunut luokkayhteiskunta. Erot ääripäiden välillä ovat kasvaneet entisestään.
– Kaikista heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä on tullut niin sanotusti muukalaisia keskuudessamme.
http://yle.fi/uutiset/suomessa_on_liki_miljoona_koyhaa_heikoimmassa_asemassa_olevista_on_tullut_muukalaisia/7436047

9

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei me köyhät mitään "hoitamista" tarvita. Me tarvitaan vain riiston ja ahneuden loppumista. Kun eliitti pelaa "hyväveli" peliään politiikassa niin pakostihan ne verovarat vähitellen hupenee nollaan. Kun jokaisesta projektista valuu rahaa oikealle ja vasemmalle erilaisille suorittajille joiden työn on täysin tarpeetonta. Milloin kenenkin serkun kummin kaima saa osansa projektien menoista.
      Olaisuutta katoaa rakennustyömailta ties mihin viroon ja puolaanniin tokihan se loppu summa on moninkertainen. Verot meni sinne, ei jää mitään köyhille ei uusille työpaikoille.
      Jos ahneet osakkeenomistajat lopettaisivat rahan syöttämisen ulkomaisille suuryrityksille ei tarvitsisi nähdä tuhansien irtisanomisia ja taas uusien köyhien syntymistä. Lista on loputon koska koko yhteiskunta on rakennettu sairaalle ahneelle perustalle.
      Ei me köyhät tarvita "hoitamista" vaan sairas yhteiskunta tarvii todellisen lääkekuurin.
      Mutta kukaanhan ei tee mitään ellei joku anna virallista toimeksiantoa parin tutkimuskomitean lausuntokierroksen jälkeen. Joten se siitä.
      P.s. meitä työttömiähn voisi palkata niihin mketintä kometioihin. Eihän niissä tarvita muuta kuin haastatella paria "asiantuntijaa" ja keksiä "ennusteita". Kyllä ne meidän ennusteet on ihan yhtä hyviä kuin teidänkin ennusteet. Miksi samat ihmiset on palkattu kymmeniin eri komiteoihin. Eihän ne ehdi muuta tehdäkään kuin istua kaikenmaailman kissanristiäisissä.
      Miksi ette palkkaa työttömiä akateemikkoja niihin kissanristiäisiin. Köyhyys voisi puolittua.

    • Kun perusturva siirtyy Kelaan saamme me köyhät asua missä tahansa joten muutetaan ostovoimamme kanssa sinne pienelle ihmisläheiselle paikkakunnalle jossa ei pomoina ole elitistisiä riistäjiä vaan inhimillisiä ihmisiä. Näin olemmekin yllättäin eduksi köyhälle kunnalle emmekä taakaksi!

      • Varmuuslukko

        Miten köyhä ei tähän asti olisi voinut asua missä tahansa?


      • Hyvä kysymys :p

        Mutta antamani perustelu on silti yhteiskunnallisesti hyväksytympi vai kuinka.
        Eli koska olen vain "ostovoima" niin voinhan perustella itsellenikin kelvollisuuttani paremmin näin. Siis yhteiskuntakelpoisuuttani.

        Koska yhteiskunnan arvot ja perusteet on sairaan kieroja niin joutuuhan tässä väkisin muotoilemaan ajatusmaailmaansa oudoksi löytääkseen sen niin laajasti vaaditun positiivisen asenteen.


      • höylä12

        "Siis yhteiskuntakelpoisuuttani."

        Se on nyt kovalla koetuksella.


      • Varmuuslukko
        SuomenKöyhä kirjoitti:

        Hyvä kysymys :p

        Mutta antamani perustelu on silti yhteiskunnallisesti hyväksytympi vai kuinka.
        Eli koska olen vain "ostovoima" niin voinhan perustella itsellenikin kelvollisuuttani paremmin näin. Siis yhteiskuntakelpoisuuttani.

        Koska yhteiskunnan arvot ja perusteet on sairaan kieroja niin joutuuhan tässä väkisin muotoilemaan ajatusmaailmaansa oudoksi löytääkseen sen niin laajasti vaaditun positiivisen asenteen.

        Jep, en vai ymmärtänyt, miten asia muuttuu, kun perusturvan hoito siirtyy Kelaan. Muuten samaa mieltä.


    • höylä12

      Poliittisesti köyhyydestä ja kurjuudesta ei ole mitään järkeä poistua. Jatkukoon loputtomiin asti.

      Machiavelli aikoinaan totesi tosiasian: "Hallitsijan tulee olla pelätty, jotta voi vaimentaa soraäänet"

      Eikö se olisi jotenkin järjen vastainen asetelma, jos päättäjät eivät valvoisi omia etujaan?

    • höylä12

      "Mutta antamani perustelu on silti yhteiskunnallisesti hyväksytympi vai kuinka."

      Juuri tässä lauseessa tullaan ongelmien eteen.

      Machiavellin mukaan sivistynyt yksinvaltius on tuhat ja sata kertaa parempi asia, kuin huono demokratia.

    • Siis eihän kieropositiivisuus tarkoita että olisin oikeasti sitä mieltä mutta yhteiskunta vaatii joten kannattaahan sitä jossain määrin pohtia. Toiseksi luotan siihen että Kela kohtelee kaikkia samoin kun taas nykyinen kuntasossujen mielivalta perustuu kunnanvaltuuston elitistisiin mielipiteisiin. Siis kunnanvaltuusto jossa määrää kokoomus päättää miten paljon sallitaan realistisia menoja perusturvan laskuissa.

      Vaikka vuokrasi olisi 580€ , sossun mielestä se saa olla vain 560€ joten saat perusturvaa 20€ vähemmän kuin Hesalainen. Kuitenkin menot ovat samat riippumatta kunnasta. Köyhälle 20€ on kolmen päivän ruokarahat joten sossun mielestä pärjäät ihan hyvin kolme päivää ilman ruokaa. Sitä kutsutaan diktatuuriseksi mielivallaksi.
      Luulen, ettei Kela tule toimimaan näin.
      Ehkä olen väärässä. Mutta koska olen kuitenkin kaikesta diktatuurista huolimatta kiinnostunut kunnan taloudesta niin ajattelen siirtyväni Kelan tuella mieluummin hyödyttämään ihmisläheistä kuntaa pois tästä elitistien eliittikunnasta.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1837
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1534
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe