Aihe

Kuinka lopetin juomisen

AlkoholismistaParanee

Alkoholismi on sairaus ja sen voi hoitaa. Moni kuuluisuus on siitä parantunut. Positiivisia tarinoita on tuhansia. Lääkeriippuvuuskin on parempi kuin alkoholiriippuvuus.

Mutta ennen sairaalaan ja lääkehelvettiin siirtymistä, vedin vielä kerran kännit mutta päätin että käytän sen ajan lukien kuuluisien ex-alkoholistien tarinoita. Muistin seuraavana aamuna krapulassa herättyäni monta positiivista tarinaa ja kuten yhdessä tarinassa, alkoi tehdä mieli lenkille ja kahville. Ajattelin että vetäisen lenkkivaatteet päälle, heitän jonkun leivän naamaan ja käyn hakemassa kioskilta kahvin. Sitten pitkä lenkki luonnossa kahvin voimalla.

Kahvi ja pitkä lenkki toi hyvänolontunteen lisäksi sen tunteen, että perkele tätähän voi tehdä joka aamu. Niin sitten teinkin. Se oli ainoa päätös mitä tarvi tehdä. Joka aamu kun heräsin, laitoin lenkkivaatteet päälle, söin yhden leivän tai vastaavaa, sitten kävelin kioskille ja ostin kahvin. Kioskin myyjästä tuli se mun tukihenkilö. En edes sanonut mitään miksi yhtäkkiä aloin käymään siellä joka aamu, ehkä se ymmärsi vanhan viinan hajusta. Mutta kun sinä yhtenä aurinkoisena aamuna en haissut viinalle, myyjä huomasi ja hymyili ikäänkuin tiesi mistä on kyse. Mitään ei koskaan tarvinut sanoa ääneen.

Kun siihen rutiiniin kerran pääsee, ei sitä halua lopettaa koskaan. Kohta huomaa että juominen on jäänyt paljon vähemmälle. Sitten voikin juoda vain kerran viikossa, sitten kerran kahdessa, sitten kerran kuussa, sitten kerran kahdessa kuussa. Sitten ei enää olekaan alkoholisti.

Vaihdoin riippuvuuteni alkoholista kahviin ja eräänlaiseen uuteen ihmissuhteeseen. Eikä sillä ole mitään väliä onko kioskin myyjä aina sama edes. Tuo ihmissuhde on turvallinen eikä tuomitse. Tärkeintä siinä on se rutiini. Alkoholisti on riippuvainen. Sitä ei moni tiedä että tuo riippuvuus on vain tarve rutiinille. Kun rutiinin on löytänyt, huomaa ettei alkoholia enää tarvitse kuten ennen.

Joskus varsinkin kuumina päivinä teki mieli olutta kaiken touhuamisen jälkeen. Annoin itselleni luvan käydä ostamassa yhden oluen jos oli pakko. Annoin itselleni luvan juoda yhden saunassakin, jos teki mieli. Tämä oli tärkeää, tieto siitä että minulla on lupa juoda olut silloin kun siltä tosissaan tuntuu. Mutta huomasin usein että oluen voi korvata kylmällä limulla ja kahvilla, tai ihan vaan kylmällä kokiksella. Eikä ollut maailmanloppu jos joi oluen ja alkoi tehdä mieli lisää. Sitten menin ja ostin lisää. Kuitenkin taas aamulla kioskille ja lenkille. Pääasia että elämäntapani oli muuttunut.

Tuo muutos oli ensimmäinen iso askel pois juomisesta ja yksinäisyydestä. Luonnossa liikkumisesta tuli harrastus, aloin opiskelemaan kasvien nimiä ja ominaisuuksia. Ajan myötä huomasin että elämälläni oli aivan uusi sisältö. Tuntui että olin saanut uuden mahdollisuuden ja kaikesta paskasta huolimatta elämä oli upeaa ja tunsin onnellisuutta pitkästä aikaa. Sitten ymmärsin viimein kasveista jotain sellaista mikä toi sen lopullisen valaistumisen.

Kahvi, kokis, sokeri, alkoholi. Kaikki ne mistä olen aina ollut riippuvainen, kaikki ne tehdään kasveista. Silloin aloin tuntemaan todellista ykseyttä luonnon kanssa. Ymmärsin että enhän minä voi koskaan elää ilman kasveja. Eikä ole tarkoituskaan. Opin sen että minähän voin itse kontrolloida täysin mitä kasveja käytän ja kuinka paljon. Mitä jos alan käymään läpi kaikkia kasveja. Opiskelen itse niin paljon kuin mahdollista. Ehkä joskus minulla on talo ja oma puutarha, joissa kasvatan haluamiani kasveja.

Ettekä ikinä uskoisi mitä kaikkea minulla nyt on. Kaikki vain siksi että otin sen ensimmäisen askeleen, luin pari positiivista tarinaa ja sitten tein kuten niissäkin oli tehty.

11

210

  Vastaukset

  • Onkohan kuuluisuuksilla enemmän tuohta ja muitakin mahdollisia suuntautumisvaihtoehtoja sen varallisuuden ja kuuluisuuden vuoksi. Olisko vaikka tukijoukkoja, lääkäreitä, harrastus- lomailu ja kaikkea virkistäytymisvaihtoehtoja enemmän kun tavallisella suomipojalla tai -tytöllä. Olisko enemmän menetettävää kuin velkavankeudessaelävällä tai yksinäisellä, vammautuneella... moniongelmaisella ja ei niinkään miljonäärillä.
   Tosin, alkoholismi koskettaa myös suomalaista hyväosaista, mutta hehän eivät ole kuuluisuuksia tms. Kuuluisuus saa fyffee myös lehtikirjoituksista joissa hänen kamppailustaan kerrotaan. Mitä saa yhtään keneltäkään tavis alkkis. Hänelle sanotaan että valinta on sinun, päätös on sinun omasi.
   Muutama kuuluisuus kyllä kuuluu ja näkyy... silti hyttysen kusi valtameressä.
   Kannustava aloitus silti.

  • Hyvä kuvaus. Kiitos kirjoituksesta. Mielenkiintoinen näkökulma! Pääasia, että elämäntapa muuttui. Täytyypäs minunkin ryhtyä tutkailmaan kasveja uusin miettein. Oli miten hyvänsä, raitistumisessa ei ole yhtä kaavaa. IPidän omaa raitistumistani uuden suunnan löytämisenä, uutena mahdollisuutena. Kuin valtamerilaiva käännyin hitaasti, mutta varmasti uuteen suuntaan. Kuinka lopetin juomisen on hyvä otsikko. Ja mitä siitä seurasi elämässä...to be continued.

  • Työnnä löylykauha perseeseesi raitistelija!

   • Buahhahahan yöshow!

    Heippa!


  • Avaajalle

   Et kerro kuinka kauan uusi elämäntapasi on ollut voimassa. Raitistuminen ei tapahdu kovin lyhyessä ajassa; pari vuotta vähintään kuluu ennen kuin voi olla kohtuullisen turvallisella mielellä. Itse palasin juomaan yli vuoden juomattomuuden jälkeen.

   Lainaan tekstisi sitä osaa joka ajattelutti minua:
   "Joskus varsinkin kuumina päivinä teki mieli olutta kaiken touhuamisen jälkeen. Annoin itselleni luvan käydä ostamassa yhden oluen jos oli pakko. Annoin itselleni luvan juoda yhden saunassakin, jos teki mieli. Tämä oli tärkeää, tieto siitä että minulla on lupa juoda olut silloin kun siltä tosissaan tuntuu. Mutta huomasin usein että oluen voi korvata kylmällä limulla ja kahvilla, tai ihan vaan kylmällä kokiksella. Eikä ollut maailmanloppu jos joi oluen ja alkoi tehdä mieli lisää. Sitten menin ja ostin lisää."

   Mieli siis tekee. Se on vaaran merkki. Ja lipsahtelut. Mainitset myös, että tietyn tapahtumakulun jälkeen "ei enää ole alkoholisti"; väärin - kerran alkoholisti, aina alkoholisti. Mutta voi olla juomaton alkoholisti vaikka loppuelämänsä, iloisesti ja vapaana.

   AA-ihmiset puhuvat AA-humalasta, joka valtaa äsken raitistuneen. Se tarkoittaa valtavaa innostusta ja halua raitistaa kaikki muutkin juopot. Silloin ollaan harhateillä. Todellinen raittius on ihan normaalia elämää iloineen ja suruineen, vain alkoholi ei siihen kuulu.

   Ei ole tarkoitus masentaa, puhun omista kokemuksistani. Toivon, että raittiutesi jatkuu.

  • "kerran alkoholisti, aina alkoholisti. Mutta voi olla juomaton alkoholisti vaikka loppuelämänsä, iloisesti ja vapaana."

   Iloisuus ja vapaus voisi olla ehkä aidompaa jos ei koko ajan ajattelisi itseään alkoholistina, niin kuin joillakin tiettyyn vertaistukiryhmään kuuluvilla tahtoo olla tapana.
   Varsinkaan jos ei ole aikomustakaan juoda koskaan alkoholia.
   Miksi lyödä itseensä sellainen leima loppuiäksi, jolla on todellisuuspohjaa vain menneessä ajassa?
   Alkoholistiksi, eli alkoholiriippuvaiseksi, ei voi sanoa vuosia raittiina ollutta entistä juoppoa.
   Jos on jokin pakollinen tarve käyttää jotain nimitystä suhtautumisessa alkoholiin, niin absolutisti olisi oikeampi.

   • Parantunut syöpäpotilas on parantunut syöpäpotilas lopun ikäänsä, vaikka eläisi kuinka kauan sen jälkeen ja kuinka terveenä tahansa. Mistä lienet saanut idean, että alkoholin jättänyt ajattelisi "koko ajan" itseään alkoholistina? Ei hän ajattele, se on vain yksi fakta muiden joukossa. Eikä se ole leima; suhde alkoholiin on muuttunut, sen osuus elämän kokonaisuudessa on vähentynyt, lähes poistunut.

    Todellisuuspohjaa ilmaisulla on sikäli, että paitsi ei ole aikomusta eikä tarvetta juoda koskaan alkoholia, ei myöskään v o i juoda koskaan enää. Jos ei halua palata entiseen elämänmuotoonsa.

    Summa summarum: termit eivät ole tärkeitä, vaan viinasta erossa pysyminen. Mitä minuun ja kirjoitelmiini täällä tulee, toivon että voisin omilla kokemuksillani auttaa jotakuta hänen kamppaillessaan eroon alkoholista. Olen aika kova kirjoittamaan muuallekin ja muista aiheista; tämä palsta on ainoa jossa käsittelen alkoholiaihetta.


   • "Parantunut syöpäpotilas on parantunut syöpäpotilas lopun ikäänsä, vaikka eläisi kuinka kauan sen jälkeen ja kuinka terveenä tahansa."

    No mutta kun ne raittiit "alkoholistit" sanoo ettei alkoholismista voi parantua. Siinä on se (iso) ero parantuneeseen syöpäpotilaaseen.


   • Alkoholisti ei voi "parantua" sillä tavoin, että hänestä tulisi kohtuujuoja. Hän on joko juova tai juomaton alkoholisti lopun ikäänsä. Tätä tarkoitin vertauksella syöpäpotilaaseen.


   • 6000-päivää kirjoitti:

    Alkoholisti ei voi "parantua" sillä tavoin, että hänestä tulisi kohtuujuoja. Hän on joko juova tai juomaton alkoholisti lopun ikäänsä. Tätä tarkoitin vertauksella syöpäpotilaaseen.

    Ainakin näin entisen juopon näkökulmasta kohtuukäyttö kuulostaa niin naurettavalta kuin olla ja voi.
    Jos on käyttänyt alkoholia koko ikänsä päihtymystarkoituksessa, ei kohtuujuomisen opettelu tulisi kysymykseenkään.
    En edes tiedä mikä on kohtuukäytön tarkoitus, mitataanko sillä ihan oikeasti raitistuneiden alkoholistien terveydentilaa?


  • Olennaista on muuttunut suhde alkoholiin. Ikäänkuin ihminen, josta ennen tykkäsi, mutta sitten välit viilentyivät - erkaantuivat. Tärkeää on pysytellä erossa alkoholista. En pysty kohtuujuomiseen, en. Se on humalahakuista, jos juon. Niinpä en juo.

   Luulen, että 6000-päivää -nimimerkillä kirjoittava on oikeassa: aika tekee tehtävän raitistumisessa. Kovasti hän sitä aika-näkökulmaa korostaa, joten varmaan aika on merkittävä tekijä alkoholittomassa elämässä, tai sanoisinko elämäntapamuutoksessa. On hyvä, että täällä kannustetaan raitistumiseen. Raittiuteen.

   Jos mahdollista, näe raitistumisesi ikäänkuin polkuna. Kulje eteenpäin, älä syöksy vaaroihin, ansoihin, retkahduksiin. Et kai vuoristossakaan kiipeile vaaranpaikoissa. Mielikuva tämäkin. Raitistumisessa tärkeää on elää tavallista elämää, mutta jättää alkoholi kokonaan pois. Ihan neutraalisti pystyt kuumana kesäpäivänä ohittamaan kaljahyllyt kaupassa, kulkemaan alkon ohi. Kohautat olkapäitäsi, keskityt muihin juttuihin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   408
   21918
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   379
   14532
  3. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14344
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10242
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   140
   5835