Millä papereilla haetaan amk:aan?

myöhässä

Olen 46-vuotias merkonomi. Yo-todistus on vuodelta 1988 ja merkonomipaperit 1992. Haluaisin opiskella kirjastoalaa amk:ssa monimuotona. Otetaanko siinä todellakin huomioon 30 v vanhat yo-paperit, jotka eivät todellakaan silmiä hivele (B)? Vai onko pääpaino jollain muulla? Onko sinne pääsykokeet? Kielitaito on tietenkin rapistunut. Kuinka hyvä kielissä pitää olla pärjätäkseen?

11

1001

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhvbj

      AMKiin haetaan yo-todistuksella. Sillä ei ole väliä, miltä vuodelta paperi on. Sama koskee lukion päättötodistusta. Luulisin, että voit hakea sillä merkonomin todistuksella. Nämä hakuasiat varmaan selviäisivät Opintopolusta tai sitten kyseisen koulun verkkosivuilta.

      Kielistä englanti on tärkeä. Ammattikorkeassa vaaditaan myös ruotsin osaamista (hyvin vaatimatonta).

    • huvaaapaivaaa

      Ihan sama kummalla haet. Valintakoe ratkaisee.
      Kirjastoalan valintakoe on kuulemma tosi helppo. Pitää osata aakkoset ja numerot hyvin, että osaa laittaa kirjat hyllyyn aakkosjärjestykseen tai aiheen mukaan (vaikka historia 33.3). Kannattaa kerrata ne molemmat huolella ennen valintakoetta.

    • Nimeke

      Ei sitä tarvitse itse miettiä. Normaalisti hakulomakkeessa kysellään kaikki koulutus (sekä yo että ammatillinen) ja hakijan kannalta paremmat pisteet tulee automaattisesti. Kieliä ei tarvitse osata sen kummemmin kuin missään muuallakaan amk-opinnoissa. Perusjuttuja ja vähän oman ammattialan sanastoa opetellaan.

    • amktamk

      Todennäköisesti haet AMKiin yo-todistuksella ja mahdollisesti myös lukion päättötodistus katsotaan. Ammattikorkeakouluissa on pääsykoe ja kaikki opiskelevat jonkin verran englantia ja ruotsia (ns. virkamiesruotsi).

      Ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin koulutusohjelmiin on myös pääsykoe englannin kielellä.

    • poihlajdkfhg

      Kaikkiin monimuotoihin ei ole ollut pääsykokeita aina ja se on todella turhauttavaa, jos hakee jollain 15v vanhalla yo-paperilla, joka on parhaimmillaankin vain keskitasoa (n. 8 keskiarvo). Menin vaikeimman kautta, eli avoimen kautta. Kustansin itse siis ekan vuoden opinnot, mutta se kannatti, sillä tuloksillani menin heittämällä sisälle ja kohta valmistun tutkintoon.

    • hghkjhljgkg

      Saatan olla väärässäkin, mutta eikö käytännössä lähes kaikilla kirjastonhoitajilla ole ylempi korkeakoulututkinto?

      En nyt tarkoita teoreettista pätevyys vaatimusta vaan käytäntöä.

      Olen ymmärtänyt, että kirjastot toimii jonkinlaisena suojatyöpaikkana niille, jotka valmistuvat arkeologiasta, muinaiskielistä, kirjallisuudesta... maistereiksi ja joilla ei ole käytännön mahdollisuutta työllistyä koska tällaiselle osaamiselle ei käytännössä ole kysyntää.

      • kirjastosetä

        Kirjastossa on myös kirjastosihteereitä yms. henkilökuntaa, jolta ei vaadita ylempää korkeakoulututkintoa ja siihen sisältyviä tai erikseen suoritettuja kirjastotieteen ja informatiikan opintoja.

        Kirjastoja on loppujen lopuksi aika monenlaisia. Yksityiseen kirjastoon on kirjastotradenomi päässyt jopa kirjastonhoitajaksi.


      • fjhfggffffffff

        Yksityiselle puolella kai voidaan ottaa tehtävään myös sellainen, jolla ei ole mitään pätevyyttä... Siellä kun yleensä riittää, että osaat asian, mitä teet ja sinun kanssasi tulee toimeen.

        Yleisellä puolella sitten mennään enemmänkin papereiden mukaan ja joku "toimeentulo toisten kanssa" on seikka johon ei haettaessa juurikaan saa kiinnittää huomiota (ellei sitten ole kaksi muuten yhtä pätevää hakijaa).


      • Eikannata

        Ei kannata missään nimessä opiskella kirjastoalaa. Kirjastoalan työpaikkoja on äärimmäisen vähän, ne menee suhteilla ja palkkaus on äärimmäisen kehno. Alalla on paljon korruptiota, vakoilua ja osa tietysti kyykytetään sinne suojatyöpaikkaan, halusit tai et.

        Kirjastonhoitajan tutkintoon vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa, mutta silloinkin palkkaus koulutukseen nähden on hemmetin pieni plus paikat osa paikoista on määräaikaisuuksia (sillä et elä loppuelämää etkä pääse työpaikasta irti kesken kaiken). Kaikki menee suhteilla ja korruptiolla.

        Lisäksi alemman tason (kirjastomerkonomin) paikkohin "palkataan" sivareita, nuoria alaikäisiä sekä mamuja harjoitteluun/tutustumaan työelämään sekä maisterin/tradetason ihmisiä palkataan jollain tonnilla töihin jos edes palkataan (jos olet tarpeeksi " tyhmä" ja epätoivonen menemään maisterin papereilla tonnin bruttopalkalla töihin)

        Ala vaatii oikeaa, todellista kiinnostusta työhön ja paljon sekä korruptiota ja suhteita. Jos et ole kiinnostunut alasta, mutta haluat helposti jonkun höpö höpö tutkinnon, ei missään nimessä kannata opiskella. Jos et ole kiinnostunut alasta, työsi jos sellaista saat tai johon sinut väkisin kyykytetään, tulee olemaan äärimmäisen tylsää ja raskasta. Työpäivät voivat heittelehtiä kuin kaupassa, aamua, iltaa, viikonloppua, mitä voi olla vaikea sovittaa muuhun elämään.

        Koulutuksessa sinulle tullaan valehtelemaan, että 99% työllistyy alalle, mikä missään nimessä ei pidä paikkaansa.


    • sipisipin

      Ylioppilastodistus ei vanhene koskaan. 30 vuotta vanha todistus on yhtä pätevä kuin juuri saatu.

      • fgjhklö

        Olen aikanani mennyt Yliopistoon ammattikoulupohjalla (todistus ei ollut kovin kaksinen, sillä nuorena ei koulu kiinnostanut) ja uskon siitä olleen minulle etua. Kun ei ole Yo-todistusta, niin on aina katsottu muita asioita kun olen pyrkinyt johonkin.
        Huono Yo-todistus olisi saattanut tulla jossain esteeksi, mutta ketään ei kiinnostanut millaiset ammattikoulupaperit olivat (ne kun ei ole millään tavalla vertailukelpoiset lukion päättärin ja kirjoitusten kanssa)

        Täytyy vielä sanoa, että huolimatta menneisyydestäni, niin keskiarvoni Yliopistossa oli (lukihäiriöstäni huolimatta) 4/5 ja gradusta hyvä arvosana. Eli nuoruuden kapinointi ei indikoinut suinkaan oikeaa osaamistani tai kykyä oppia asioita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      277
      2943
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1552
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1320
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      261
      1152
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1001
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      951
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      814
    Aihe