Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

vesikatto kerrostalossa

lissu1983

Tehdäänkö katto samalla periaattella joka talotyypissä? Oli kyse sitten kerrostalosta,paritalosta tai omakotitalosta. Eli katon rakennustekniikka ei sinällään muutu talosta riippumatta?
Opiskelen alaa ja tämmönen tuli vastaan. Eli katto kun katto? :D
toki isompi ja pienempi kohteesta riippumatta.

kiitän jos joku osaa vastata

5

1154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rakennus-insinööru

      Vesi on huono rakennusmateriaali.

    • silmätaukikulkeva

      no ei tehdä. kerrostaloissa harvemmin on harjakattoja, vaan siellä lasketaan huopakatetta betonielementin selekään. Olempa nähnyt hallityömaan, tai on parasta aikaa tekeillä Uudessakaupungissa, jossa hallin liimapalkkirunko on pystyssä, katto, tuoleineen, ruoteimineen, räystäslautoineen, ja pellityksineen, on siinä maassa, odottamassa nostoa paikoilleen, joten sekin poikkeaa melkoisesti perinteisestä tyylistä.

      • ei_mitään_eroa

        Tehdäänhän OK-talojakin elementeistä. Ei perusrakenteet sinällään ihmeesti erilaisia ole, jos tehdään puurunkoinen katto. Riippumatta siitä, kasataanko katto yhtenä tai useampana blokkina maan pinnalla vai palikka kerrallaan suoraan paikoilleen. Kattotuoleja taitaa ani harva enää turata paikan päällä eli vähintäänkin ne tulevat esivalmistettuina.

        Ja kyllä kerrostaloihin edelleen tehdään erilaisia harja- ja pulpettikattojakin, mutta yleensä aika loivina. Syystä ettei hirveästi kaivata lumen/jään tippumista katolta. Loiva katto = katemateriaaliksi ei juuri muita vaihtoehtoja kuin bitumikermi.

        Yleisin ratkaisu on kuitenkin tasakatto, joka tehdään betoniontelolaattojen päälle. Tämä kyllä kestää - kokemusta on 70-luvun alun taloista, joihin piti tehdä kattoremontti = uusi bitumikermi n. 30 vuoden iässä. Ei voi hirveän heikoksi kestävyyttä haukkua.

        Pientaloissa yläpohja on melkein poikkeuksetta puurakenteinen, myös tasakatoissa ja tässä osasyy tasakattojen huonoon maineeseen. Puurakenteet kuitenkin painuvat hieman aina eivät ole asukkaat viitsineet käydä puhdistamassa kattokaivoja -> järvi katolla. Lisäksi tasakatto = ei räystäitä (joita arkkitehdit jostain syystä hyljeksii) -> seinien säärasitus suurempaa = huono idea tästäkin syystä. Onneksi arkkitehdit osaavat suunnitella myös harjakattoja, joissa on ihan olemattomat räystäät ;-D

        Niin, ja onhan sitä kyllä joitain suht isojakin rakennuksia tehty harjakatolla. Jopa jyrkkäkulmaisella & tiilipintaisella. Ei hyvä, ei todellakaan. Katolla pitää olla lumiesteet - jostain 8 m korkeudesta tippuva jää tekee muutakin kuin pienen kuhmun otsaan. Mutta kun lunta tulee paljon, niin eihän ne esteet pidä -> tarvitaan lumenpudotusporukka siivoamaan liiat pois. Luonnollisesti näissä lumenpudottajissa on jotain eteläsuomalaisia tms. huippuammattilaisia, jotka siinä sivussa hakkaavat 200 kpl kattotiiliä rikki. Samaa ongelmaa on ollut myös mm. Helsingin keskustan vanhojen kerrostalojen peltikattojen kanssa eli joka kevät löytyy katosta 30 uutta reikää lumenpudottajien jäljiltä.


    • lissu1983

      Luin "riskirakenteesta" jostain nettisivuilta,jossa oli aiheena home

      Riskirakentehin kuului mm
      -päiväkodit,vanhat virastotalot
      -rivitalot,koska matalat perustukset
      -kerrostalon ylin kerros,kattovuodot ja viistosade
      -kerrostalon alin kerros,maakosteus
      -tasakatot
      -betonirakennukset
      Ym..

      Sitä mietin ,että eikö se ole sama asutko rivitalossa,omakotitalossa tai paritalossa,niissä kaikissa mahdollisuus kattovuotoihin?Miksi kerrostalon ylin kerros mainittu,saati alin kun myös noissa muissa taloissa ollaan "aina alhaalla". Onko jollain tietoa asiasta?

      • vasara_ja_naula

        No esim. wanhoissa kerrostaloissa, joissa on rivi/konesaunapeltikatto, kattovuodot eivät ole mitenkään harvinaisia. Joko tulee jääpato räystäälle ja vesi puskee rivipeltikaton saumoista läpi (ominaisuus) tai sitten nämä eteläsuomalaiset lumenpudottaja hakkaavat katon täyteen reikiä.

        Tasakatoissa huonosti tehtyjä läpivientejä ja ylösnostoja kattokaivoja ei pidetä kunnossa. Myös rikkinäisiä alipainetuulettimia näkee tosi usein. Eli kahteen sanaan tiivistettynä: kunnossapidon laiminlyönti.

        Lisäksi tuulenpaine pystyy ajamaan vettä vähän matkaa ylämäkeenkin ja silläviisiin räystäiden tuuletuksista sisään. Suunnitteluvirhe.

        Kerrostalojen alimmissa kerroksissa vaivat vaihtelee. Vanhat talot voi olla ihan pommeja siinä mielessä, että on jotain homehtuvaa tojalevyä lämmöneristeenä kellarikerroksen seinissä. Toisaalta näissä taloissa ei yleensä ole asuntoja alimmassa kerroksessa. Kosteussa voi nousta myös lattiaan ja jos lattiassa on muovimatto, niin sen liima rupeaa hajoamaan ja tuottaa myrkkyjä sisäilmaan. Tyypillinen ongelma betonirakenteisten virastotalojen yms. kellarikerroksissa.

        Tuulettuvalla ryömintätilalla varustetut, modernimmat, kerrostalot aika turvallisia, mutta aina löytyy niitäkin, missä on jotain asuntoja maanvaraisella lattialla ja sinnehän voi sitten kosteutta nousta, jos/kun ei ole kapillaarikatkot & salaojat tikissä.

        Koulut ja päiväkodit... etenkin pienemmissä näistä voi rakenteet olla hyvinkin samanlaisia kuin OK-taloissa. Näihin on myös haluttu lattia maanpinnan tasoon eli rakenne hyvin usein maanvarainen laatta valesokkelit. Väliseinien alaosatkin voivat olla valettuina lattialaatan sisään. 80-luvulla mukaan tuli vielä arkkitehtoninen kikkailu eli tehtiin kaikenmaailma pyöreää koristetornia ja vesikattoon lapetta moneen eri korkoon ja suuntaan. Eli paljon liitosdetaljeja, joiden yksityiskohdat jätettiin työmaalla ratkottaviksi.

        Isoissa kouluissa taas mättää yleensä tiili-villa-tiili julkisivurakenne ilman tuuletusrakoa. Tiili ei ole vesitiivistä, joten viistosateen kastellessa seinää kastuu myös lämmöneriste. Jossa ajan mittaan rupeaa mikrobit pitämään pirskeitään. Sehän ei sinällään haittaisi, kun tiili villa eivät lahoa, mutta mikrobien piereskelyn tuotteet pääsevät sisäilmaan, koska tiiliseinä ei ole ilmatiiviskään. Tässä auttaa kovasti ilmanvaihto, joka tuppaa kouluissa olemaan joko koneellinen poisto tai koneellinen tulo&poisto, joka on suunniteltu ja säädetty reilusti alipaineiseksi. Essonvaarien mielestä alipainetta pitää olla tarpeeksi, riittävästi ja ennen kaikkea varman päälle.

        Uusissakin kouluissa on kämmätty liimaamalla muovimattoja liian tuoreen ja kostean betonin päälle. Ohjeita on noudatettu, mutta nämä ohjeet ovat osoittautuneet vääriksi...

        Niinkuin näkyy, hyvin usein ongelma ei liity homeisin eikä mikrobeihin ylipäätään. On silti hyödyllistä, että niin itsensä omasta mielestään pätevöittäneet maallikkoasiantuntijat ja toimittajat määrittelevät kaikki ongelmat siten, että kyseessä on hometalo. Tulee heidän asiantuntemuksensa kertalaakista selväksi = ei tarvitse horinoista piitata.

        Kun on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe