Mihin ovat harmaasiepot kadonneet

Pun

Tänä kesänä ei ole näkynyt ainuttakaan harmaasieppoa. Tontillammekin on joka vuosi pesinyt ko. Lintu.

11

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8688446

      Samaa mieltä siitä, että harmaasieppo olisi vähenemään päin. Lintuatlaksen mukaan näin ei kuitenkaan ole. Samaisen atlaksen mukaan Ruotsissa kanta on voimakkaasti taantunut muttei meillä. Yhtään pesintää ei ole omassa pihapiirissäni/ mökillä ollut 3-4 vuoteen.

    • pena222

      Minun havainnoissa ei ole muutoksia edellisvuodesta. Kaksi pesii täällä minun tontillani ja samoissa paikoissa kuin vuosi sitten. Mukava ja varsin hiljainen seuralainen on tuo lintu:)

    • tsiit

      Harmaasieppokanta on Suomessa tosiaan harventunut. Onhan niitä vielä mutta monet entiset pesimäpiirit on autioituneet tai pesinnät enää satunnaisia.
      Siitä mukava laji, että mieluusti palailee samaan pihapiiriin, jopa samaan koloon, missä on kerran pesinyt.

      • 884776353

        Harmaasieppo on tosiaan taantumassa. Ja samaa näyttää tekevän hömötiainen (Oma suosikkilintuni). Luisua vetelevät omassa elin-/pihapiirissäni myös sellaiset lentävät elukat kuin: haapana, kuukkeli, tervapääsky, haarapääsky, korppi, taivaanvuohi, kottarainen ja erityisesti käenpiika. Jonkinlaista nostetta näyttäisi olevan räystäspääskyllä, sepelkyyhkyllä, kuikalla ja pyrstötiaisella. Maakotkiakin pääsee taas näkemään.


    • RengastusHaittaaLintuja

      Helsingin Seurasaaren harvinaisuus idänpikkusieppo hävisi pian sen jälkeen kun se rengastettiin. Ennen häviämistään se lenteli pirteästi lammikon reunoilla käyden välillä lammen pinnassa. Rengastus saattoi vaikeuttaa sen ruokailua, jolloin se varmaankin nääntyi nälkään ja kuoli. Netissä on kuvia pikkulinnuista, joille on pakkasen tullessa muodostunut koipiin jäätä, kun ne ovat kastaneet koipensa veteen. Jos linnulla on lisäksi painolastina rengas jalassaan, ei ole ihme, että lintu tuupertuu ja kuolee kylmässä, kun se ei jaksa lentää normaalisti etsiessään ruokaa. Varmaankin myös harmaasieppoja rengastetaan paljon keväisin ja syksyisin. Monet pikkulinnut ovat kovassa rasituksessa ja laihtuvat muuttomatkallaan. Rengastus rasittaa niitä vielä lisää. Ansaverkkoon joutuessaan lintu roikkuu ja rimpuilee siinä jopa tunteja sotkeutuneena sen lankoihin. Pahimmassa tapauksessa se saa odottaa verkosta irrottamista vesisateessa, jolloin se kastuu läpimäräksi ja kylmettyy. Sitten se saa annoksen lisää stressiä, kun rengastaja irrottaessaan sitä verkosta käpälöi sitä ja laittaa linnun pieneen pussiin muiden lintujen sekaan. Lopuksi pussista otetaan lintu kerrallaan ulos ja sen jalkaan laitetaan rengas tai jopa kaksi. Nykyisin linnuista nyppäistään vielä höyheniä dna-tutkimusta varten. Rengastuksen jäljiltä linnut ovat entistä väsyneempiä ja alttiita pedoille. Osa rengastetuista linnuista on niin sekaisin, että ne eivät pysty edes lentämään. Jotkut linnut saavat sydänkohtauksen rengastuksen yhteydessä ja niitä elvytetään sokerisilla virvoitusjuomatipoilla. Herää epäilys että, onko rengastus kovinkaan eettistä ja tarpeellista toimintaa. Lintujen tavat ja muuttoreitit tiedetään jo varsin hyvin. Siten suuri osa rengastuksesta on aivan turhaa. Rengastajat kilpailevat nykyisin rengastuspinnoista, jolla ei ole mitään tieteellistä merkitystä. Linnut ovat heille vain pelivälineitä, joilla pyritään pinnalistan kärkeen. Rengastusta voisi vähentää huomattavasti ja seurata kuinka Suomen lintukanta elpyy, kun lintuja ei enää kiusata ja rasiteta turhalla rengastuksella.

      • Bongaria-turpaan

        Höpö höpö! Bongarit kuvaa lumessa kituvia lintuja eivätkä tee mitään ettei vaikka voisivat. Menettäävät näin jonku kuukausipinnan tai muuta. Sama ns. luontokuvaajien kanssa jotka hätistelevät väsyneitä rareja turhaan siivilleen että saisivat lentokuvia. Peräkammarin poikia näistä suurinosa. Sairasta touhua.


      • Lintukuvaamista

        Luontokuvaajat ovat useasti toimittaneet lumessa torkkuvan heikkokuntoisen linnun eläinhoitolaan. Luontokuvaajat eivät edes halua kuvata sairaita ja heikkokuntoisia lintuja. Jos luontokuvaaja haluaa lentokuvan linnusta, hän odottaa sopivassa paikassa riittävän etäällä linnusta, että lintu itse lähtee lentoon omalla ajallaan. Jos kuvaaja itse ajaisi linnun pakoon, lähtisi lintu pois päin kuvaajasta, jolloin tuloksena olisi vain huono kuva pyrstöhöyhenistä.


    • talviruokkija

      Viikko sitten aloitin talviruokinnan auringonkukansiemenillä. Nyt vapaapäivänä olen katsellut ketä tuossa lintulaudalla oikein käy. Ja yllätys yllätys talitiaisten lisäksi yksinäinen KIRJOSIEPPO uros. Eikös sen pitäisi olla jo kaukana etelässä? Aivan virkeän näköisenähän tuo käy siemenen nappaamassa.

      • taijatHuijata

        Erikoiselle kyllä kuulostaa. En ole aiemmin kuullut noin myöhäisestä tapauksesta.


      • talviruokkija
        taijatHuijata kirjoitti:

        Erikoiselle kyllä kuulostaa. En ole aiemmin kuullut noin myöhäisestä tapauksesta.

        En huijaa, mutta voinhan erehtyäkin lajista. Ainakin kirjosieppo koiraan näköinen otus kyseessä. Mikähän se voisi olla?


      • mikälieeneeee
        talviruokkija kirjoitti:

        En huijaa, mutta voinhan erehtyäkin lajista. Ainakin kirjosieppo koiraan näköinen otus kyseessä. Mikähän se voisi olla?

        Haiskahtaa sen vuoksi vikamääritykselle, että kerroit kirjosiepon nappaavan siemeniä ... puhtaat hyönteissyöjät eivät siementen syöjiksi taivu edes nälkäkuoleman äärellä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe