Kansanvalta Suomessa

hanttiinvaan

Kansalla on ylin valta Suomessa. Romuttuuko tämä valta kun kokoomus vaatii Eduskunnan enemmistön päätöstä Natoon liittymisestä.

Kysymyksessä ei liene kansanvallan romutus vaan varautuminen mahdolliseen hätätilanteeseen. Eduskunta voi tehdä päätöksen siltä istumalta, kansanäänestykseen ei ole aikaa.

Mitä sanoo perustuslaki tuosta kokoomusratkaisusta?

8

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ohi.silmien.mennyt

      Vaatiiko? Missä uutinen siitä?

    • Kat.leija

      Ottamatta kantaa erityisesti Natoon liittymiseen, niin olen jotenkin ulalla tuosta kansanvallasta.

      Suomen hallitusmuodossa sanotaan,
      2 §
      Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

      Eikö tämä toteudukaan ilman kansanäänestystä. Kansanäänestyksen tulos on joko suuntaa antava tai sitova.
      Minun tiedossani on vain pari kansanäänestystämme, kieltolain kumoaminen ja EU:hun liittyminen. Kummankaan tulos ei ollut sitova, päätös tehtiin aina eduskunnassa.

      Yleisesti Euroopassa kansanäänestykset ovat lisääntyneet, Sveitsissä kansanäänestyksillä on pitkät perinteet ja niillä määrätään sitovasti hallitusta.

      Kai tuo Kansalaisalotteiden lisääntyminen kielii jostain muutoksesta meilläkin. Eihän tällä digi-aikakaudella ole temppu eikä mikään saada 50 000 ääntä kasaan.
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae

      • Kyllähän eduskunnan enemmistö kansan enemmistöä edustaa.

        Nato-jäsenyys on asia. ,joka nähdäkseni jakaa kansaa, eri tavalla kuin maan sisäiset asiat.

        Kokoomus haluaa päättää mikä on kansan parhaaksi.

        Käsittääkseni kansa, minä yhtenä, ei halua minkään kokoomuksen eikä muunkaan Puolueen neuvoja.

        Suomi on porvarillinen maa, jossa on muitakin porvarillisia puolueita kuin kokoomus, sanonko vielä keitä? Enhalua kokoomusta Suomen diktaattoripuolueeksi ja sen oma toiminta alentaa kannatustaan, mikä on hyvää ja oikein!


    • sitoutuma_ton

      Demokratian eli kansanvallan heikkous on siinä, ettei kansa voi millään omata tarvittavaa kykyä oivaltaa kaikkien etua, valitessaan ratkaisujaan. Tasa-arvo tuntuu olevan väärin ymmärretty.

    • Kieltolakia koskeneessa kansanäänestyksen tilanteessa meidän eduskuntamme oli etukäteen täysin kyvytön ratkaisemaan asiaa sen mukaisesti kuin kansa halusi ja se "kansan tahto" saatiin pätevällä tavalla esille ja vaikuttamaan myös poliittisen päätöksenteon tasolla kansanäänestyksellä. Raittius oli niin "hyvä asia", että kansanedustajilla ei ollut henkistä kanttia ryhtyä asettumaan eri kannalle kuin erittäin voimakas raittiusväen painostusryhmä. Solmuun ajautunut asetelma saatiin ratkaistuksi kansanäänestyksen avulla.. Kansanedustajatkin saivat sillä tavalla "kunniallisen" perusteen kääntää kelkkansa tervejärkiseksi. Raittiudesta oli päässyt tulemaan ikään kuin uskon asia, joka oli kuitenkin inhimillisen elävän elämän todelliuuden kannalta vieras kanta. Kansaa ei pystytty "kasvattamaan" elämälle vieraaseen ihanteellisuuteen ihan miten tahansa.

      Kun meidän nykyiset EU-uskovaisemme kytkevät Suomea kaikin mahdollisin nyörein "Länteen", niin usein käyettynä perusteluna on länsimainen demokratia. Mitä se sitten oikein on? Mitä länsimainen demokratia pitää sisällään? Mitä se tarkoittaa? Eli kysymys siis kuuluu: Eikö kansanäänestys kuulu eikä sisälly länsimaiseen demokratiaan? Eikö Sveitsi ole länsimainen demokratia? Skotlannin kansanäänestys kelpasi EU-uskovaisille, koska se meni "oikeinpäin". Nyt Brexit-tulos ei näytä kelpaavan EU-uskovaisille, koska se meni "väärinpäin".

      Jotain tuttua tuossa vimmatussa Brexit-äänestäjien arvostelussa eli heidät pyritään leimaamaan ymmärtämättömiksi typeryksiksi. Meillä käytetty ilmaus on impivaaralainen, impivaaralaisuus. Samalla kansanäänestys halutaan menetelmänä heittää tunkiolle, koska asiat ja aiheet ovat muka liian monisäikeisiä äänestäjien ymmärrettäviksi. Juuri sitä ilmausta käytti taannoinen puolustusministerimme Enestam, kun hän väitti, että Nato-jäsenyysasia on liian monimutkainen teema, jotta tavalliset ihmiset sitä kykenisivät ymmärtämään. Tässä on aiheellista esittää kysymys: Mitenkä tavalliset ihmiset pystyvät sitten ottamaan kantaa ehdokkaitten ja puolueitten kesken vaaleissa ylipäätään, jos ihmiset kerran olisivat muka niin umpitietämättömiä, ettei heille voisi antaa äänioikeutta kansanäänestyksissä?

      Mitäpä jos kielenkäytössämme otettaisiin käyttöön näin kotisuomalaisittan impivaaralaisuuden rinnalle vankkasuomalainen Jukola ja jukolalaisuus? Mitähän Aleksis Kivi tuumaisi semmoisesta ilmausten käyttämisestä?

      • jo-kojo

        Luulisi että Ruunemanni innostuisi keskustelemaan luettuaan Leiriniekan kirjoituksen. Eikö tuo osoita ruunenkin peräänkuuluttamaa tietämistä ja osaamista.


      • jo-kojo kirjoitti:

        Luulisi että Ruunemanni innostuisi keskustelemaan luettuaan Leiriniekan kirjoituksen. Eikö tuo osoita ruunenkin peräänkuuluttamaa tietämistä ja osaamista.

        Kyllähän minä jo yritin ja petratakin ehkä pitää.


    • Otinpa minäkin ihan tahallani tässä yhteydessä esille länsimaisen demokratian käsitteen, johon tosiaan näkee ja kuulee usein vedottavan. Se vetoaminen on kuitenkin usein kovin "valikoivaa" eli niin kuin monien ihmisten muistikin sattuu olemaan valikoivaa. Kyllä Sveitsin systeemissä on runsaasti ominaisuuksia, joita ainakin minä myönnän pitäväni onnistuneina ominaisuuksina, kun valtiojärjestyksiä tarkastellaan ja vertaillaan. Sveitsiläisessä järjestelmässä muutosten tekeminen on tehty hankalaksi. Ja usein muutokset tyssääntyvät nimen omaan kansanäänestykseen. Sillä tavalla muotivirtausten mukaiset ja sinänsä ainakin hetkellisesti trendikkäät muutokset jäävät syntymättä eli pelkän muuttamisen ilon vuoksi kaavailtuja muutoksia on hankala saada menemään läpi Sveitsin järjestelmässä ja se on meikä-äijän näkemyksen mukaan hyvä ominaisuus valtiojärjestelmässä.

      Mikä tilanne on sitten semmoinen kansallinen hätätilanne, jolloin kansanäänestykseen ei olisi aikaa? Tämän ketjun aloittaja "hanttiinvaan" tuumiskelee siis mahdollisen hätätilanteen sopimista Suomen Nato-jäsenyyteen. Kokoomuksen rinnalla myös meidän ruotsinkielistä väestöä edustava puolueemme lienee samalla Nato-kansanäänestystä turhana ja tarpeettomana pitävällä kannalla. Juuri sillä kannalla on ollut myös aikaisempi puolustusministeri Enestam.

      Sodan jälkeen järjestytty sotasyyllisyyttä koskenut oikeudenkäynti toteutettiin eduskunnan päätöksellä. Laillisuuden kannalta katsottuna lienee todettu varsin perustelluksi, että tuo oikeudenkäynti ei ollut laillinen. Neuvostoliiton painostus tilanteen taustalla oli ankaraa ja Puna-armeija muodosti vakavan uhkan. Hotelli Tornissa päivysti Valvontakomissio. Sodan voittajien puolelle asettuneet eli Neuvostoliiton puolella olleet länsiliittoutuneet olivat kääntäneet Suomelle selkänsä ja antaneet Stalinille vapaat kädet toimia Suomen suhteen. Siihen asetelmaan ei tuonut muutosta edes saksalaisia vastaan käyty Lapin sotakaan. Mitä olisi tapahtunut, jos eduskunta ei olisi hyväksynyt sotasyyllisyysoikeudenkäynnin järjestämistä? Ainakaan minä en osaa arvioda sen lailisuuskannan seurauksia. Joka tapauksessa me selvisimme noista sodanjälkeisistä vaikeista ajoista.Presidentti Paasikiven kerrotaan huokaisseen helpotuksesta Porkkalan palautuksen yhteydessä ja todenneen, että "Me selvisimme!".

      Presidentti Kekkosen toimikauden jatkaminen neljällä vuodella ilman vaaleja poikkeuslailla hyväksyttiin eduskunnassa 17. tammikuuta v.1973. Normaali järjestys olisi edellyttänyt valitsijamiesvaalien järjestämistä v.1974. Onhan pesidentin valintoja tehty ilman varsinaisten vaalien järjestämistä aikaisemminkin, mutta tuo 1970-luvun alun tilanne ei sinänsä ollut vastaavalla tavalla poikkeuksellinen kuin "vanhojen valitsijamiesten" sekä eduskunnan tekemät presidentin valinnat 1940-luvulla. Oma laillisuuskysymyksensä on edelleen kansakunnan muistiin jäänyt Suomen EU-jäsenyyspäätös v.1994. Kansanäänestys toki järjestettiin, mutta riittikö se täyttämään laillisuuskriteerin täyttymisen ilman asian perustuslain säätämisen järjestyksessä tehtyä käsittelyä? Ainakaan mitään kansallista hätätilaa ei ollut olemassa tuolloin v.1994. On huolestuttavaa, jos meille Suomeen näyttää pesiytyneen tapa kävellä käytännössä laillisuuden ylitse tärkeissä päätöksenteon saumoissa ilman todellista hätilaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      305
      3497
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      249
      1951
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      97
      1414
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1333
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      89
      1273
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1188
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1143
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1014
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      976
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      904
    Aihe