Poni ollut jo 4vuotta, luottamus katosi(ko)?

avutonko

Moi, eli mulla on ollut ny jo noin 4vuotta vuonohevostamma, jonka hoitamisen aloitin yksityistallilla, missä sain aina apua tarpeen tullen. Meillä oli niin paljon ongelmia tämän tallinomistajan kanssa,että päätettiin rakentaa talli omalle pihalle yms. Eli tamma on ollut nyt 2kesää omalla tallilla. Kävin viime kesänä vielä säännöllisesti jokapäivä hoitamassa ja ratsastamassa ja ihmettelin miten sain hevoseni menemään niin hyvin, koska sillä on aina ollut ongelmia ratsastuksen kanssa: pukittelee, pysähtelee ja temppuilee muuten vaan. Silloin tunsin että meillä on luottamus kohdillaan, koska olin ainoa joka sai sen tosiaankin liikkumaan. Mutta nyt, olen pitänyt taukoa ratsastuksesta, koska hevoseni oli aloittanut koettelemaan rajojani. Ensimmäiset kerrat kun se aloitti pukittelemisen esim. liinassa menossa, sain sen pidettyä hallinnassa, mutta huomasin kaikki merkit siitä, että se kyseenalaisti sitä kumpi oli johtaja, esim. tuomalla peräpäätä "uhkaavasti" kohti. Yhden kerran kun harjasin sitä, niin se kääntyi yhtäkkiä ja oli kenties potkaisemassa? Siltä se ainakin näytti ja siinä sitten pelästyin enkä ole uskaltanut käydä ratsastamassa tämän jälkeen. Mikä neuvoksi? Miten saisin takaisin hevoseni otteeseeni niinkuin se ennen oli? Eihän se ole voinut unohtaa luottamusta välillämme?

8

224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkennapa vähän.
      "Olen pitänyt taukoa ratsastuksesta, koska hevoseni oli aloittanut koettelemaan rajojani". Tarkoittaako tämä siis sitä, että hevonen alkoi temppuilla sinulle, ja siinä vaiheessa sinä lakkasit ratsastamasta sitä? Toisin sanoen, osoititko sinä hevoselle, että temppuillessaan sinulle sen ei tarvitse lähteä töihin?

      Toinen asia: Onko hevonen nyt yksin, kun se siirrettiin omaan talliinne? Jotkut hevoset ovat tyytyväisiä yksinkin, mutta toiset kaipaavat seuraa ja turhautuvat jos niillä ei ole muuta tekemistä kuin oleilla yksinään päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Tuskinpa sinäkään ehdit sen kanssa olla aamusta iltaan. Eli oletko varma, ettei poni ole vain turhautunut ja ikävystynyt ja pura sitä tuollaiseen käyttäytymiseen?

      Ja paljonko hevosella ylipäänsä on tekemistä, jos et sillä nyt siis ratsasta? Saako se mitään liikuntaasäännöllisesti? Jotkut hevoset purkavat ylimääräistä energiaa temppuiluun, ja energiasta pääsemmekin seuraavaan kysymykseen, eli mitä se syö? Jos se saa väkirehua, kokeile jättää ne kaikki pois pariksi viikoksi ja katso mitä tapahtuu.

      Miten poni käyttäytyy kun muuten käsittelet sitä? Kulkeeko nätisti taluttaessa? Miten käyttäytyy harjatessa ja satuloidessa? Antaako koskea joka paikkaan vai kiukutteleeko esim kylkiä tai vatsaa harjatessa? Antaako kiinni tarhasta/laitumelta?

      Joka tapauksessa sinä tarvitset nyt osaavaa apua joka voi tulla paikanpäälle katsomaan miten poni toimii, ja antaa sitten neuvoja siihen miten tilanne olisi parasta hoitaa. Sanoit suunnilleen suoraan että pelkäät hevosta nyt kun se kerran ilmeisesti uhkasi potkaista sinua, ja jos tosiaan pelkäät sitä, se kyllä jo tietää sen, ja siinä tapauksessa olet jo hävinnyt pelin ellet saa osaavaa apua ponin palauttamiseksi ruotuun.

      Netin kautta näkemättä on vaikea antaa mitään täsmällisiä neuvoja kun ei näe ponin reaktioita eri asioihin. Mutta juoksuttaessa, pidä poni hiukan lyhyemmässä liinassa ja kävele itse reippaasti ympyrää niin että poni voi kulkea normaalilla ympyrällä. Jos se yrittää kääntää peräpäätään sinua kohti, nykäise liinasta hevosen päätä sisäänpäin, niin sen ei ole niin helppo kääntää selkäänsä sinulle. Ja vaihda välillä suuntaa, ettei sen pää mene pyörälle. Meillä heppa alkoi helposti temppuilla liinassa jos sitä pyöritti vähänkään liian kauan samaan suuntaan.

      • avutunko

        Poni ei ole yksin tallilla, mutta tällähetkellä on yksin tarhassa koska on sairastanut kaviokuumeen, jonka takia ruokailua tarkkaillaan eikä pääse vihreille toisen hevosen kanssa. Lopetin ratsastuksen osittain innostuksen loppuessa ja osittain sen takia että tosiaan poni aloitti temppuilemisen ihan jo vain harjatessa. Nyt se on saanut liikuntaa toisen hevosen omistajalta, joka on siis aikuinen ja jolla on paljon kokemusta. Hänellä on vain niin erilaiset tyylit opettaa ja ratsastaa, mihin minä ja ponimme olimme tottuneet, että jopa ponini on ihmeissään tästä uudesta liikutustyylistä.

        Se ei saa mitään muita rehuja kuin kivennäisiä juurikin tämän kaviokuumeen takia, onneksi on jo parantunut siitä, jonka takia sen liikuntaa tarkkaillaan nyt. Kävin tänään taluttamassa sitä, se tuli tarhassa vastaan, lähti liikkeelle ilman että tarvitsi nykäistä, ja pysähtyi aina kun minä pysähdyin, sehän on hyvä merkki vai?

        Aloitin kaikella tuollaisella pienellä ja aijon jatkaa maasta käsittelyä niin kauan kunnes tosiaan uskallan oikeasti toimia ponini kanssa missä vain tilanteessa.

        Lisää ongelmia, tämä toisen hevosen omistaja, sanotaan häntä nyt vaikka Piiaksi, aikoo viedä hevosensa pois syksyllä meidän tallilta, koska hänen mukaansa hänen hevosensa ei voi tarhata yksin, vaikka meidän poni on viereisessä tarhassa, ja ne pääsevät aidan yli haistelemaan toisiaan yms.. Olen miettinyt jos hankkisimme rauhallisen ruunan ylläpitoon, sehän voisi rauhoittaa meidänkin ponia, koska tämä Piian hevonen ei ole mistään rauhallisimmasta päästä..


    • Varmasti poni onkin hämillään jos liikutustyyli on yhtäkkiä muuttunut täysin erilaiseksi kuin mitä se on ennen ollut. Sekin saattaa olla yksi syy käytökseen.

      On tosiaan hyvä merkki, että poni tulee luokse ja seuraa kiltisti taluttaessa, mutta toisaalta herää kysymys että jos se harjatessa temppuilee, tekeekö se niin myös tälle Piialle, vai ainoastaan sinulle? Jos se temppuilee kaikille, on kenties syytä miettiä, sattuuko sitä jonnekin harjatessa. Onko esim. vatsa tai kylki kipeä, tai onko harja liian kova, tai jos se tekee niin vain sinulle, onko tapasi käsitellä sitä jotenkin muuttunut aiempaan verrattuna.

      Mitä hevonen tekee, jos olet vain harjaavinasi sitä? Siis että silittelet sitä kädelläsi niin kuin tekisit harjatessakin, mutta ilman harjaa? Protestoiko sittenkin, vai onko kiltisti? Oletko huomannut, onko sillä jotain tiettyjä paikkoja joiden harjaamista se vastustaa, vai onko ihan sama? Jos sen ruokavalio sallii, voisit kokeilla onko se rauhallisempi, jos sille antaisi kourallisen kuivaheinää naposteltavaksi siksi aikaa kun sitä harjaa. Sillä tavalla harjaustuokio muuttuisi ylimääräiseksi välipalaksi mikä voisi tehdä harjaamisesta sille mukavampaa. Tai ellei ylimääräistä heinää voi antaa (tai vaikka voisikin) voisit kokeilla auttaako yhtään, jos harjatessa samalla silittelisit tai rapsuttelisit heppaa sellaisesta paikasta mistä se tuntuu pitävän. Meillä esim poni tykkäsi kovasti kun sitä rapsutti harjanjuuresta, ja toinen paikka oli lautasilla. Kokeile rapsutella hevosta toisella kädellä samalla kun harjaat sitä kevyesti toisella jollain pehmeällä/pehmeähköllä harjalla. Ja jos se pitää erityisesti vaikka harjan juuresta rapsuttamisesta, voit välillä keskeyttää harjaamisen hetkeksi ja keskittyä rapsutuksiin, ja sitten jatkaa taas harjaamista.

      Ja muista, että hevosta saa kyllä komentaa jos se käyttäytyy huonosti. Jos se kiukuttelee, voit kyllä ärähtää sille tai vaikka tökötä sitä kyynärpäällä kylkeen tms, mikä sille parhaiten toimiikin, ja sitten taas kehua sitä kun se alkaa käyttäytyä hyvin.

      Et kertonut mitä kaikkea olet sen kanssa puuhannut maasta käsin, mutta minusta sinun kannattaisi myös ratsastaa sillä. Silloin kun istut sen selässä, se ei pääse uhittelemaan sinulle, ja kun se käyttäytyy kiltisti, sinä rentoudut ihan huomaamattasi, mikä taas todennäköisesti rauhoittaisi hevostakin.

      • avutonko

        En tiedä yhtään kuinka se käyttäytyy tämän Piian kanssa, koska jostain syystä Piia käy aina silloin liikuttamassa poniani kun minä en ole kotona, ja ainakun satun tulemaan tallille samaan aikaan Piia on jo valmis ja lähdössä kotiin.. Mutta koska Piia liikuttaa poniani aina meidän vastapäätä olevalla pellolla, niin sieltä kuuluu kaikki äänet meidän pihalle niin aika paljon se sille huutaa ja toruu joten epäilisin että en ole ainoa kelle ponini pistää vastaan.

        Jos sitä silittää tai muutenvain rapsuttaa niin seisoo ihan nätisti paikallaan ja saattaa rapsuttaa takasin jos löytyy hyvä kohta. Ponilla ollut oston aikana ongelmia takakavioiden putsauksen kanssa, yritti aina potkia kun nosti takajalkaa, mutta se ongelma saatiin aikapäiviä sitten ratkotuksi,ja siitä lähtien on nostanut kaikki jalat ihan hyvin paitsi nyt sen kaviokuumeen aikana kun sillä oli kaviot kipeinä, joten sen ei pitäisi aristaa mitään paikkoja, eikä ole ennenkään aristanut. Luulisin että ihan yleistä rajojen koittelua vain tai jotain sinnepäin?

        Olisiko ihan huono idea ensin kokeilla leikkiä sen kanssa, ja vasta sitten mennä selkään kun ollaan saatu ns. luottamus takaisin raiteilleen?

        Jotenkin olen nykyään niin epävarma ponini kanssa, että kuvittelen mielessäni tilanteita mitä voisi tapahtua jos se vaikka yhtäkkiä säikähtää jotakin, jonka takia olen hieman pelokas koska tosiaan mielikuvitukseni saa jotenkin kokonaan vallan....


    • Niin, ja se rauhallisempi heppa kaveriksi kuulostaa hyvältä. Tee niin, jos vain kukkaro kestää kahden hevosen kulut ja aika riittää niiden hoitamiseen ja liikuttamiseen.

    • Toisaalta poni saattaa vastustella Piian ratsastuksia siksi että hän toimii eri tavalla eikä poni välttämättä ymmärrä mitä hän siltä haluaa. Jos niin on, voi huonommassa tapauksessa käydä niinkin, että Piiasta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Hän saa kyllä annettua liikuntaa, mutta jos hän koko ajan huutaa ponille, toruu sitä ja mitä muuta lieneekään (kun poni ei ymmärrä mitä hän haluaa), hän tekee ratsastamisesta ponille epämiellyttävää, mikä saattaa vai pahentaa asiaa. En toki voi näkemättä väittää että asia on niin, mutta sen perusteella mitä juuri kerroit, en sulkisi sitä mahdollisuutta poiskaan. Jos Piia ratsastaa lähipellolla, menepä joskus katsomaan miten hän ratsastaa ja miten poni käyttäytyy.

      Ponin kanssa leikkiminen kuulostaa hyvältä ajatukselta, kunhan säännöt ovat selvät molemmille. Kun molemmilla on kivaa, yhteistyöstä tulee mukavaa kummallekin. Mutta pystytkö antamaan sille riittävästi liikuntaa vain leikkimällä sen kanssa (jos siis tarkoitat leikkimistä maasta käsin), vai ajattelitko, että Piia ratsastaa sen mitä ratsastaa, ja sen lisäksi sinä kävisit leikkimässä ponin kanssa? Jaksaako se leikkiä enää liikutuksen jälkeen, tai jos leikkiminen on ensin, jaksaako tai pystyykö se sen jälkeen keskittymään työhön, jos selässä on joku joka huutaa sille yhtä mittaa ja vaatii ponilta käsittämättömiä juttuja joihin poni ei ole tottunut?

      Aivan suoraan sanottuna, tämän hetkisen tiedon valossa, olen sitä mieltä, että sinun kannattaisi alkaa ratsastaa ponia itse ja hankkia joku osaava teitä opettamaan, tai etsiä liikuttajaksi joku taitavampi ratsastaja joka osaa lukea hevosta paremmin. Sen perusteella mitä olet Piiasta kertonut, en päästäisi häntä oman hevoseni selkään.

      Ja mitä leikkimiseen tulee, leikkiä voi selästäkin käsin. Temppuratoja, kuviteltuja hippaleikkejä jne. Itse tunnet ponisi parhaiten ja tiedät mistä se pitää. Jos se tuntuu viihtyvän maastoretkillä, voisit tehdä pieniä lenkkejä sen kanssa. Ensin vain lyhyitä ja rauhallisia, vaikka vain kävellen kortteli ympäri, ja pikkuhiljaa luottamuksen kasvaessa pidempiä ja vauhdikkaampia. Mutta se opettaja tekisi todella hyvää sekä sinulle että ponille.

      Tulipa vielä sekin mieleen, että vuonikset yleensä opetetaan ajolle ennen ratsukoulutusta. Voiko ponilla ajaa ja osaatko sinä? Se antaisi vaihtelua tavanomaiseen, ja sinunkin olosi saattaisi olla luottavaisempi kärryillä kuin satulassa.

      • avutonko

        Ponilla on ajettu ennenkin, meillä ei vain ole kärryjä mutta minunkin mielestäni tuntuisti luottavaisemmalta kärryjen kyydissä kuin selässä tällä hetkellä.

        Jokatapauksessa aijon tänään mennä selkään ja ratsastaa pellolla ja kokeilla miltä se tuntuu tai että temppuileeko
        se vieläkin samalla tavalla.

        Piia ei ratsasta sillä jokapäivä, joten ne päivät kun sillä ei ratsasteta niin sen kanssa voisi leikkiä. Täällä päin ei ole kauheasti ketään kokeneita ja osaavia ratsastajia joten apua on melko vaikea saada tähän hätään.. Koska olisi kuitenkin jotenkin kiva tietää tämä henkilö, joka voisi mahdollisesti minua ja poniani auttaa.

        Ärsyttävää kun haluaisin niin kovasti touhuta ponini kanssa mutta en näin alkuun yksin, mutta en saa ketään innostumaan mukaan tulemisesta..


    • Siinä tapauksessa en oikein tiedä miten voisin auttaa... Harmillinen tilanne sinulla.
      Ratsastuksen suhteen voisit ehkä kokeilla aluksi ratsastella jotain kivoja metsäpolkuja pitkin jos teillä päin sellaisia löytyy. Vaikka vain kävellen löysin ohjin, niin että teillä kummallakin on mukavaa. Tärkeintä on, että saat itsesi rentoutumaan; sen jälkeen sinun on helpompi alkaa tehdä muutakin. Ensin vaikka pikku pätkä ravia, sitten pikkuhiljaa fiiliksen mukaan pidempiä, edelleen sen mukaan mikä itsestä tuntuu vielä hyvältä. Sitten kun ravissa on mukavaa, pieni pätkä laukkaa ja taas vähän kerrassaan pidempiä pätkiä omien tuntemusten mukaan.

      Ja jos jäät kentälle leikkimään, muista, että jos leikit selästä käsin (tai sen puoleen maastakin), hevosen on oltava kuulolla vaikka tarkoitus onkin vain leikkiä ja huvitella. Jos sinä haluat oikealle ja poni vasemmalle, poni taipuu sinun tahtoosi eikä päinvastoin.

      Jos poni tekee tenän eikä suostu liikkumaan eteenpäin, lähde yksinkertaisesti peruuttamaan. Peruuta ensin 10 askelta ja kokeile liikkuuko eteenpäin, jos ei, peruuta 20 askelta jne. Jos poni kieltäytyy peruuttamastakin, voit vaikka napauttaa raipalla etujaloille niin että se havahtuu likuttelemaan jalkojaan.

      Jos peruutat, muista, että peruutat siihen suuntaan minne olit alunperin menossa. Jos siis olet esim kentällä menossa pois päin portilta, matka jatkuukin pois päin portilta, vaikka sitten takaperin. Peruuttaminen on hevoselle raskasta, ja ennemmin tai myöhemmin se kyllä oivaltaa pääsevänsä vähemmällä vaivalla jos se menee heti pyydettäessä sinne minne ratsastaja haluaa. Omani kanssa jouduin kerran peruuttamaan maastossa melkein 3 km ennen kuin se lopulta luovutti.

      Jos se yrittää pukitella, se oletettavasti painaa päätään alaspäin sitä ennen. Kun pää alkaa painua liikaa, nykäise toisella ohjalla suoraan ylöspäin niin että poni nostaa päänsä asialliselle korkeudelle. Silloin sen on vaikea pukittaa. Et kertonut mitä se "muu temppuilu" on, mutta ainakin pukitteluun ja pysähtelyyn löytyy lääkkeensä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      173
      7135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4172
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2095
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      32
      1642
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe