Voiko ubuntun asentaa ulkoiselle usb-levylle? Koneessa on windows 10 ja en halua että ubuntun asennus muuttaa windowssin käynnistystä. Minne siis grub pitäisi asentaa?
Ubuntun asennus ulkoiselle kovalevylle
48
2866
Vastaukset
- tätä-et-ehkä-halua
Jos buntun voi asentaa USB-tikulle, niin miksei myös ulkoiselle USB-levylle?
Niin, että siitä tulisi eräänlainen Live USB levy, mutta tätä ilmeisesti et tarkoita?- Anonyymi
Eikä siis grub tarvitse muutella!
- ubuntu_ulkoiselle
Ei, en takoita live levyä vaan että käyttöjärjestelmä olisi asennettuna ulkoiselle ubs-levylle jotta voisin halutessani käynnisttää sen sieltä ja myös päivittää sitä.
Ihan niin kuin se3 olisi asennettu kovalevylle mutta ei sotke windowssin boottia vaan sillä olisi oma bootti.- tsetsetxer
Asenna se sinne ulkoiselle ( 32G tikkukin riittää), Grub myös sinne.
Käynnistyksessä valitset ulkoisen.
- wink_wink
USB on vähän huono väyläratkaisu, ehkä 3.0:lla voisi toimia riittävän nopeasti. Täyttä hyötyä koneestasi et tule saamaan tuollaisella. Eli asenna mieluummin win-levyn rinnalle toinen levy, jos haluat olevan eri levyllä. Niitä saa mm. CF-Card mallisia pikkulevyjä kympillä - parilla, joilla toimii hommat todella vauhdikkaasti, jos ei halua ihan aitoa SSD-levyä koneeseen tunkea.
- Nauha-asema
>>USB on vähän huono väyläratkaisu, ...<<
Vaikka USB-väylä onkin turhan hidas, on järjestelmä asennettavissa ongelmitta USB-tikulle tai USB-kiintolevylle. Hitaammin ohjelmat toki käynnistyy, mutta jos koneessa on riittävästi muistia, toimivat ohjelmat (ohjelmista riippuen) latauduttuaan täysin ongelmitta.
Vertailukohtana olisi toki SSD-levy ja nopea (Sata) väylä, mutta mille tahansa ulkoiselle laitteelle Ubuntu, kuten muutkin Linux-jakelut on asennettavissa. En tosin mene takuuseen, että reikäkortti enää nykypäivänä kelpaisi Linux-jakelun alustaksi. - käytössä.on
Toimii vallan mainiosti 3.0 USB:llä. Ei mainittavaa hidastelua.
- HenkkaPeso
Olisiko tähän joitain ohjeita kuinka asentaa esimerkiksi virtualboxilla?
- usbbox
HenkkaPeso kirjoitti:
Olisiko tähän joitain ohjeita kuinka asentaa esimerkiksi virtualboxilla?
Virtuaalikoneen asentaminen ulkoiselle asemalle käy helpoiten luomalla kyseisen koneen virtuaalilevy ko. asemalle.
Sen voi siirtää toki myöhemminkin, mutta vaatii mm. Virtual Media Managerin käyttöä. Ohjeet vaikka tässä linkissä: https://dirkstrauss.com/moving-virtualbox-vm/ - qwdqwwddq
HenkkaPeso kirjoitti:
Olisiko tähän joitain ohjeita kuinka asentaa esimerkiksi virtualboxilla?
Tuolla kuvien kera
http://www.wikihow.com/Install-Ubuntu-on-VirtualBox - HenriPes
qwdqwwddq kirjoitti:
Tuolla kuvien kera
http://www.wikihow.com/Install-Ubuntu-on-VirtualBoxTuo taitaa olla ohje siihen miten se asennetaan kovalevylle. Saan asennettua sen tikulle näitten ohjeitten mukaan: https://askubuntu.com/questions/16988/how-do-i-install-ubuntu-to-a-usb-key-without-using-startup-disk-creator mutta mikään kone ei suostu boottaamaan tikulta.
- Anonyymi
HenkkaPeso kirjoitti:
Olisiko tähän joitain ohjeita kuinka asentaa esimerkiksi virtualboxilla?
Jos on ubuntu mate 20.04 virtual boxissa, niin ensin sallit usb-laitteen näkyvyyden virtual boxin asetuksista em. linux-koneelle. Tämän jälkeen itse kirjoitin 'usb' Valikko-hakuun ja saa näkyviin 'Käynnistyslevyn luonti' - eli englanniksi startup disk creator(aiemmin usb boot disk creator). Sieltä valkkaa haluamansa iso-imagen - vaikka sitten juurikin tuon ubuntu-mate-20.04.3-desktop-amd64.iso tiedoston ja kohde-levyksi usb-tikku. Itselläni oli vanha usb-2.0 5m pitkän johdon päässä kirjoitusongelmia (usb3 tikku) tuon kanssa joten tökkäsin tikun suoraan koneeseen ja se kirjoittui nopeudelle 14.4Mt/s eli n. 3 gigan tiedostoa sai silti jonkin aikaa odotella. Tämän jälkeen tikun voi siirtää koneeseen, johon haluaa tuon asentaa. Virtuaalikoneeseen asentamista varten kun pelkkä iso-image riittää - ei tarvita tikkua lainkaan!
Käyttökokemuksesta: Ainakin ensimmäisellä kerralla tuo varmistaa kaikkien tiedostojen olevan kunnossa ja tähän menee aikaa 2-3 minuuttia. Itse kone käynnistyy n. 20 sekunnissa tämän jälkeen live-distro tilaan josta se on helppo asennella pysyvämmin tarvittaessa. Itse käytän tikkua rescue-mediana eli jos kone ei boottaa pääsen sen avulla katsomaan mistä se mahtaisi johtua.
Tuo asennusohjelma tekee nykyään uefi-yhteensopivan tikun jos mahdollista ja käyttää tikulla yli olevan tilan lisäosion luomiseen, jota voi käyttää omille tiedostoille.
Tarkempia ohjeita voi katsoa vaikkapa tästä:
https://ubuntu.com/tutorials/create-a-usb-stick-on-ubuntu#1-overview
Sellainen vinkki, että tuo LTS-version image päivittyy aina välillä uudemmalla kernelillä ja ohjelmistojen bugi-korjauksilla ja nyt on menossa .3 -pistejulkaisu. Voi siis kannattaa päivittää asennusmediaakin välillä, niin ei tarvitse ladata niin isoa järjestelmä-päivitystä heti aluksi.
- e6y56
Ei tuosta asennuksesta mitään iloa ole hylkää koko homma, tai tee kunnolla
- virtualisoi_se
Hanki toinen tietokone. Minulla on selkeä periaate: yksi tietokone ja yksi käyttöjärjestelmä.
Minulla on tämän vuoksi kaksi (2) tietokonetta, toisessa on yksi Windows ja toisessa yksi linuxdistro.
Ei mitään ongelmia multiboottien kanssa. Olet unohtanut virtuaalikäytön mahdollisuuden kokonaan. Asenna siihen Windowsiin virtuaaliohjelma ja sitten sen Ubuntun voi asentaa siihen virtuaalikoneeseen. Luulisin olevan mahdollista sitten virtuaalikäyttöä varten Ubuntun asennuksen ulkoiselle kiintolevylle Windowsissa.
Tutustu virtuaaliohjelmiston asennukseen ja voiko siinä käyttää ulkoista kiintolevyä.
Minulla ei ole virtuaaliohjelmistoa käytössä joten en voi antaa tarkkoja tietoja. Luulisin Oraclen "Virtuaboxin" (tai muun) osaavan ulkoisen kiintolevyn tunnistuksen.
Kyllä modernit käyttöjärjestelmät tunnistaa ulkoiset kiintolevyt hyvin.
Ainakin minun kummatkin kaksi (2) tietokonetta tunnistaa automaattisesti ulkoisen kiintolevyn. Riittää kun tälläisen tökkää usb-johdolla tietokoneseen kiinni.
(Windows tosin vaati uuden aktivoinnin ulkoisen kiintolevyn kytkennän vuoksi ensimmäisellä käyttökerralla, linuxdistro ei temppuillut ollenkaan)- Kun-jotain-tekee-oikein
Näinhän se on
- irkfkgk
Osta toinen kiintolevy ja asenna Ubuntu siihen. Ulkoiselta kiintolevyltä käytettynä todella hidas.
- toimiihanse
Asenna Ubuntu Virtualboxiin. Voit käyttää molempia käyttiksiä samaan aikaan. Rinnalle asennus onkin sitten hieman työläämpi juttu.
USB-levylle voi myös asentaa, mutta muista asentaa ubuntun käynnistin myös sinne ulkoiselle, niin et sotke Windowsin käynnistintä. - Minttuilija
Linuxin voi ihan hyvin asentaa ulkoiselle kovalevylle, varsinkin jos koneessa on usb3. Itsellä on ollut jo muutaman vuoden mintti terasella usb3 levyllä ja se on toiminut moitteetta.
GRUB pitää asentaa sille usb levylle. Jos haluaa että kone boottaa automaattisesti linuxiin kun usb levy on koneessa kiinni niin se pitää muuttaa BIOSsin asetuksista. Toisaalta silloin pitää varoa ettei koneessa ole milloinkaan käynnistettäessä kiinni asiaankuulumattomia usb tikkuja. Jos koneella on useita käyttäjiä suosittelen että boottaus linuxiin tehdään biossin boottivalikon kautta.
Aikaisemmin joidenkin usb levyjen kanssa tuli ongelmaksi niiden hidas käynnistyminen jolloin levy ei ollut vielä valmiina kun bios yritti sitä lukea. Siihenkin auttoi biossin boottivalikon kautta käynnistäminen ja hetken odottaminen siinä ennenkuin jatkoi boottivalikosta linuxin käynnistämiseen.
Ohjelmien käynnistyminen usb levyltä on hitaampaa mutta ei merkittävästi. Itse asiassa win 7 aikaan sen bootti käynnistyminen vei moninkertaisesti enemmän aikaa kuin mintin käynnistyminen usb levyltä.
Jos on jotain isoja datatiedostoja joita pitää käsitellä niin ne voi pitää siellä windows levyllä nopeuden nostamiseksi, varsinkin jos se on ssd levy.- HenriPes
Mistähän löytyisi ohjeet tuollaisen tkun tekemiseen?
- Yksinkertaisuudessaan
HenriPes kirjoitti:
Mistähän löytyisi ohjeet tuollaisen tkun tekemiseen?
Tökkäät tikun koneeseen ja asennat samanlailla, kuin asentaisit kiintolevylle. Valitset vain kohteeksi sen usb-tikun.
- HenriPes
Yksinkertaisuudessaan kirjoitti:
Tökkäät tikun koneeseen ja asennat samanlailla, kuin asentaisit kiintolevylle. Valitset vain kohteeksi sen usb-tikun.
Mutta voiko sitä sitten käyttää muissakin koneissa?
- Yksinkertaisuudessaan
HenriPes kirjoitti:
Mutta voiko sitä sitten käyttää muissakin koneissa?
Ainakin Debian tikkua voi kiikuttaa koneelta koneelle, eli luulis Ubuntu tikunkin onnistuvan.
- Anonyymi
Yksinkertaisuudessaan kirjoitti:
Tökkäät tikun koneeseen ja asennat samanlailla, kuin asentaisit kiintolevylle. Valitset vain kohteeksi sen usb-tikun.
Toi tapa muutaa käynistintä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Toi tapa muutaa käynistintä!
Käynnistää virtual-boxiin live-imagen ja asentaa siitä usb-asemalle? Jostain F11 tjsp. näppäimestä saa boottilaitteen valinnan - sen voi bootata sitä kautta ilman että tarvitsee asentaa grubia päälevylle. Ja usb-tikulla voi olla grub, jolla pääsee boottaamaan kiintolevyltä, mikäli tekee pysyvän asetuksen. Grub-install asentaa oletuksena koneen root-osiolle, joten jos se on usb-tikulla - ei kiintoley muutu.
Ja jos käyttää live-mediaa, jonka tietää olevan kunnossa - voi lisätä komentoriville 'fsck.mode=skip' eli ei tarkisteta enää uudestaan.
- wdqwdqqdeda
Ubuntun voi asentaa samalle levylle wintowsin kanssa ja grubin sitten tikulle. Kun haluaa boottailla ubuntuun niin tikku kiinni koneeseen ja boot.
- ubuntuleikkiin
Kyse on ilmeisesti kannettavasta.
Helpoimmalla ja halvimmalla pääset Linux-leikkiin kun hommaat halvalla ns. romukoneen (joka oikeasti ei ole romu) ja laitat sen Ubuntusi siihen.
Kympillä ja kahdella voi saada aivan yllättävän hyviä koneenraatoja joista pikku lisäinvestoinnilla korjaa laatuunkäyvän vekottimen.
Itsellä noita pyörii nurkissa viisi ainakin tälläkin hetkellä.- Puppy_Linuxit_mulla
Totta. XP:n poistuessa ostin 20 euron läppäreitä ja kevyet Linuxit toimivat kivasti
- Anonyymi
Tässätää kirjoitti:
Suomenkielinen Puppy Linux toimii tikulta mukavasti. http://www.keijos.arkku.net/
Se on kamala.
- Linuxmintti
Minulla on samsungin teran kiintolevy , voiko siihen asentaa linuxia, linux mint olisi tarkoitus asentaa, läppärissä yksi kiintolevy joka osioitu, en mielellään laita siihen, koska voisi windows 10 kanssa mennä bitit poikittain
- windows-trolli_
Käyttöjärjestelmän asentamisessa ulkoiselle kiintolevylle ei ole mitään järkeä, Mintti sillä tietysti "toimii" toisin kuin Windows.
- Anonyymi
windows-trolli_ kirjoitti:
Käyttöjärjestelmän asentamisessa ulkoiselle kiintolevylle ei ole mitään järkeä, Mintti sillä tietysti "toimii" toisin kuin Windows.
Kyllä minulla toimii ulkoisella SSD-levyllä Windows 10 paremmin kuin läppärin alkuperäisellä HDD-levyllä.
Täytyy kyllä olla vähintään usb-3.0 koneella.
Ainoat haitat on, että käynnistyksessä se ei pysty hyödyntää Windowsin nopeaa käynnistystä.
Eikä myöskään Windowsin asennusohjelma hyväksy ulkoista usb-levyä asennus kohteeksi.
Joutuu asentamaan erillisellä asennusohjelmalla.
Silti se käynnistyy samassa ajassa kuin vanha HDD-levy ja sivut latautuvat nopeammin.
Apuva! Vaikka luin koko keskustelun en löytänyt mitään vedenpitävää varmuutta siihen että onnistuisin asentamaan Linuxin USB:llä läppärissä kiinni olevaan ulkoiseen kovalevyyn? Minulla on USB tikku jossa on Ubuntu eli se on ns Bootable Linux Installation Media". Siitä voi testailla minkälainen se Ubuntu on...mutta onko siinä mahdollisuus asennettaessa valita asennuskohteeksi joku ulkoinen kovalevy kuin koneen oma HD? -- Syy tähän outoon kysymykseen: mulla on vanha, peritty läppäri jossa BIOS on lukittu eikä hyväksuy muuta käynnistystapaa kuin koneen HD:n. Saan kaverin läppärin jossa on voi käynnistää tuon Linux-tikun mutta siinä masiinassa en halua asentaa kovoa vahingossakaan Linuxiksi (se on windows) vaan siinä koneessa USB-kovon täksi Linuxeksi. Sitten voin vaan siirtää sen kovalvelyn omaan perintökoneeseeni ja HUMPS, mulla on LINUX siellä. Miten on, onnistuuko tuo????
- Anonyymi
Muistathan että upuntu rikkoo herkästi biosin! ?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muistathan että upuntu rikkoo herkästi biosin! ?
Älä TAAS viitsi tulla jauhamaan p*skaa tänne! Ubuntu ei mitään biossia hajota!
- Anonyymi
TEE SE KUIN USB TIKUN !!!!
ei siis asentamalla! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muistathan että upuntu rikkoo herkästi biosin! ?
Hypää sinä saimaaseen!
- Anonyymi
Kysynpä uudestaan:
Toimiiko Ubuntu USB-flash drive (tikku) niin että valitessa Ubuntu-asennuksen voi vailita samaan tietokoneeseen yhdistetyn ulkoisen USB-kovalevyn asennuskohteeksi???
Odottelin vastausta JOO tai EI... mutta tuli kaikenlaista muuta... :-( - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kysynpä uudestaan:
Toimiiko Ubuntu USB-flash drive (tikku) niin että valitessa Ubuntu-asennuksen voi vailita samaan tietokoneeseen yhdistetyn ulkoisen USB-kovalevyn asennuskohteeksi???
Odottelin vastausta JOO tai EI... mutta tuli kaikenlaista muuta... :-(Joo mutta ei sitä siihen asenneta, vaan siiretään levykuva.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joo mutta ei sitä siihen asenneta, vaan siiretään levykuva.
Asennus muutaa aina oikeaa käynistintä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kysynpä uudestaan:
Toimiiko Ubuntu USB-flash drive (tikku) niin että valitessa Ubuntu-asennuksen voi vailita samaan tietokoneeseen yhdistetyn ulkoisen USB-kovalevyn asennuskohteeksi???
Odottelin vastausta JOO tai EI... mutta tuli kaikenlaista muuta... :-(Kyllä toimii!
Asennus kohteen valitsee vain Usb -levyn, ei kiintolevyä. - Anonyymi
Voi toki asentaa suoraan - asennus-dvd:n bootti valikosta pitää valita vain oikea kohta. Itse tykkään silti käynnistää ensin sen live-tikun samaisesta valikosta ja sieltä vasta valita 'asenna ubuntu-mate-xxx..'. Tämä siitä syystä, että asennus-medialla ei välttämättä ole kaikkia ajureita - joillakin voi olla vaikeuksia jos yrittää ajaa suoraan ilman X:n apua tuota asennusohjelmaa - ne on eri ympäristöissä ja voi näytönohjaimesta riippua esim. se, näkyykö mitä ruudulla. Mutta jos X:n on saanut käyntiin - se yleensä takaa myöskin sen, että asennusohjelmasta löytyy riittävä tuki näytölle.
Pieni epämukavuustekijä, mutta sama koskee myös windowsin mediaa - ja kuka oikeasti käyttää päivittäin näitä asennus-työkaluja! Kone asennetaan ja sitten menee taas vuosia ilman tarvetta asentelulle joten se toimii riittävästi.
Tuo ylläkuvaamasi humps-tapa onnistuu myös, mutta vaatii aika paljon teknistä osaamista. Helpommalla pääset tekemällä asennustikun ja sentamalla sieltä..
- Anonyymi
Kyllä, ihan vastaavasti kuin usb tikullekkin.
Laita Finnis Remix niin on suoraa suomenkielinen!- Anonyymi
Miksi teet kirjoitusvirheitä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi teet kirjoitusvirheitä?
Sihteerillä on talviloma.
- Anonyymi
Kokeilussa UbuntuDDE Remix 21.10: Millainen on Ubuntu kiinalaiseen tapaan?
19.1.2022
Ubuntu Deepin Desktop Environment (DDE) Remix on mielenkiintoinen tuttavuus.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 663035
Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai252113Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä671699Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t251564Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian161307- 281301
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni61216Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja281170Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101127Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu621021