Raymarinen mittavirhe/A57d

Kuten muistelinkin, palstalla oli joskus aiemmin ollut keskustelua otsikossa mainitun plotterimallin virheestä kuljetun matkan mittaamisessa. Itsellänikin on sama plotteri ja virheen olen havainnut. En tiedä, esiintyykö muissa malleissa, onhan tuo jo vähän vanha malli eikä ymmärtääkseni enää myynnissäkään.
Mutta siis: muistin tuon keskustelun, kun tultiin taannoin pläkässä Tallinnasta ja ajanvietteeksi ryhdyin tekemään vertailumittausta. 30 mpk matkalla jokseenkin suoraviivaisesti tosisuuntaa 15 astetta ajaen laite teki n. 7,5 prosentin virheen alaspäin. Sitten pari viikkoa myöhemmin osui kuljettavaksi aivan suora itä-länsisuuntainen kolmen mailin pätkä, jolla virhe oli rajusti suurempi, yli 40%.
Johtopäätös: koska kuljettu suunta vaikutti noin rajusti tulokseen, veikkaan, että masiinan sisäinen algoritmi ei osaa ottaa leveysasteen vaikutusta huomioon oikein. Jossain Jäämerellä olisi samojen leveysasteiden välillä tuo kuljettu matka kohdillaan :)

3

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mattikee

      Niin... Aikaan ja koordinaatteihin perustuva matkan laskeminen ei oikeesti ole mitään rakettitiedettä. Valmiiksi ohjelmoidun laitteen (oli se sitten vaikka Simrad) tuskin kykenee tekemään kovinkaan suuria laskuvirheitä, ellei sitä mahdollisuutta masiinalle ole suotu?

      Olihan rannekellonne oikeesti viritetty priimakuntoon ja kuljettu matkannekin (esim vanaveden suhteen) edes kohtuu suorassa?

      • No, molemmissa tapauksissa ohjauksen hoiti Raymarinen autopilotti jokseenkin suoraan ja vertailumittarina oli veneen oma loki, joka näytti samaa nopeutta ( /- 0,1 solmua) plotterin kanssa.

        As said, olin ennestään tietoinen siitä, ettei tämän plotterin väitteeseen kuljetun matkan pituudesta ole luottamista. Yllätys oli se, että etelä-pohjoissuunnassa virhe pieneni lähes olemattomiin. Viitsimättä ruveta laskutoimituksella tarkistamaan sanoisin, että laitteen osoittama matka taitaa vastata melko tarkasti alku- ja loppupisteen leveysasteiden välistä eroa.

        Mielenkiintoisinta on oikeastaan se, että virhe esiintyy vain matkan, ei nopeuden mittauksessa. Siitä voi päätellä, että laitteen sisällä on kaksi erillistä algoritmia laskemaan kuljettu matka (täytyyhän se laskea myös nopeuden selvittämiseksi) ja vain toinen niistä toimii väärin.


    • 211065

      Aikanaan yritin selvittää ongelmaa Raymarinen huollosta . Lähetin laitteen huoltoon syystä että se lopetti matkan mittaamisen nopeuden pudotessa alle 2,5kn . Laittoivat takaisin todeten että mitään vikaa ei ollut , uhkauksella että voisivat veloittaa ehjän laitteen tutkimisesta ( takuuaikana) . Esitin kysymyksen heille spostissa , onko kysymyksessä vika vai ominaisuus ? Saamatta vastausta ! Jos laite lopettaa matkan mittaamisen alle 2,5kn nopeuksissa se pitäisi näkyä laitteen tek.tiedoissa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1575
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1292
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      282
      1226
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      110
      1040
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      867
    6. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      218
      797
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      785
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      719
    9. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      42
      685
    10. Kristitty kuvittelee olevansa Jumalan yläpuolella

      Kristinusko eroaa muista väkivaltaisuuden osalta, henkisen väkivallan, pakottamaisen osalta. Psyykkinen väkivalta on jop
      Hindulaisuus
      373
      658
    Aihe