Mietteitä ja ajatuksia kaksisuuntaisesta

Tikkuli

Tunnen olevani kovin yksin sairauteni kanssa, joten ajattelin keventää mieltäni hieman tänne kirjoittamalla. Sain bipolaari diagnoosin (II-tyypin) keväällä ja olen siitä asti pohdiskellut asiaa yksikseni ilman tukea. Aina en oikein edes jaksa uskoa koko diagnoosiin. Diagnoosistani tietää mainoastaan perheeni enkä ole ystävilleni asiasta kehdannut kertoa. Ennen diagnoosia olen oireillut vuosia (masennusta ja mielialan vaihteluja)mutta viime talvena liiallisen stressin ja masennuslääkkeen käytön seurauksena puhkesi hypomania. Vauhtii riitti ja elämä oli ihanaa. Tunnetta voisi verrata nousuhumalaan. Myös seksuaaliset halut lisääntyivät, mikään ei riittänyt. Sitten keväällä alkoi ahdistus ja masennus, jollaista en toivo enää koskaan kokevani. Itsemurha ajatukset olivat päivittäisiä ja ahdistus jotain aivan käsittämätöntä. Sanomattakin selvää, että jäin töistä pitkälle sairauslomalle (8 vko). Mieli tasaantui sitten lopulta viikkojen jälkeen Lamictalilla, mutta annosnostojen yhteydessä olo pahenee aina hetkellisesti. Tällä hetkellä annos on 75mg/vrk. Nyt olen palannut töihin ja tsempannut itseäni jaksamaan, vaikka välillä onkin raskasta. Olisi kiva löytää uusia ystäviä, joilla on myös todettu tämä elämää hankaloittava häiriö. Vertaistukihan tässä sairaudessa olisi tärkeää. Itse en ainakaan halua perhettäni kuormittaa liiallisella asian vatvomisella eikä tätä juttua tietysti niin hyvin ymmärrä, jos ei ole omakohtaista kokemusta asiasta.

7

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • panic

      Olen myös saanut diagnoosin bibo 2 nyt kesällä. Lääkäri otti mielialalääkkeen pois, vaikka olin masentunut ja ärtynyt kovan työ- ja opiskelustressin vuoksi. Sain vain rauhoittavia lääkkeitä ja jatkoin terapiaa. Sain valtavat paniikkihäiriöt jotka ovat olleet aluksi jokailtaisia ja melkein kestämättömiä. Nämä paniikkikohtaukset alkoivat tämän vuoden alussa pikkuhiljaa paheten iltaisin. Asun yksin ja ahdistus oli valtava, itkin ja tunsin olevani kehoni vanki. Menin siis lääkärille aikeena vaihtaa mielialalääkkeeni toiseen, mutta hän teki heti kyseisen diagnoosin ja otti pois tuon lääkkeen. Nyt olen käyttänyt Lamictalia kaksi viikkoa 25mg /vrk annoksella ja tänään nostetaan seuraaville kahdelle viikolle 50mg /vrk annos. Lääke on auttanut vähän ahdistukseen, muttei paniikkiin niinkään. Nyt olen pyytänyt tähän rinnalle mielialalääkettä paniikin hoitoon, mutta lääkäri ei sitä kirjoita, koska hänen mukaansa menisin hypomaniaan. Silloin, kun käytin mielialalääkettä, voin paljon paremmin kuin koskaan. Käytin sitä lääkettä 10 vuotta ja sitten kertalaakista lääkäri, joka näki minut ekan kerran, tekee diagnoosin ja ottaa lääkkeen pois. Tunnen kokeneeni kohtuutonta vääryyttä ja kesäni on mennyt täysin pilalle paniikin ja ahdistuksen vuoksi. Olen nyt siis vaihtamassa lääkäriä joka sanoikin jo, ettei kyseinen diagnoosi ole välttämättä oikea ja että sitä pitää tutkia vielä. Onko täällä ketään, kuka olisi joutunut samankaltaiseem tilanteeseen ja joka käyttäisi samaan aikaan lamictalia sekä jotain ssri- lääkettä? Tämä tilanne ahdistaa kovasti ja nuo paniikkikohtaukset ovat niin hirveitä, etten toivo niitä kellekään. Vain saman kokeneet ymmärtävät miltä ne tuntuvat.

    • Mukava kuulla (jos niin nyt tässä tilanteessa voi sanoa ;)) muidenkin kokemuksia tästä häiriöstä ja sen oireista. Itselläni oli myös keväällä noita ahdistus ja pelkotiloja. Mitään erityistä syytä niihin ei yleensä ollut. Myös minulla ahdistus oli pahimmillaan illalla, mutta myös päivisin sain hysteerisiä itkukohtauksia. Nyt muutaman kuukauden lääkehoidon jälkeen oloni on jo paljon parempi. Vaikka kyllä synkkiäkin hetkiä aina silloin tällöin ilmaantuu. Eilen oivalsin, että minun täytyy huonoina päivinä vain olla armollinen itselleni, levätä ja hyväksyä vain tuo ikävä olotila. Toki ymmärrän, että voin tällä hetkellä hyvin, verrattuna tuohon keväiseen ahdistukseen. Panic ymmärrän miltä sinusta tuntuu tällä hetkellä. Voin kuitnkin lohduttaa, että vielä tulee se aika, jolloin kaikki on paljon paremmin. Toivottavasti löydät lääkärin, joka osaa auttaa sinua ja sopivat lääkkeet löytyisivät. Onko sinulla läheisiä, joiden kanssa voisit jutella ja viettää aikaa? Yksin olo vain pahentaa ahdistusta ja asioita tulee pyöriteltyä mielessä taukoamatta..

    • suruline

      Miksi et tahdo kertoa kavereille? Ei sairautta tarvi hävetä.

      Kaverini ei kertonut minulle, paljon turhaa riitaa olisi jäänyt riitelemättä, jos olisin tiennyt käytöksen johtuvan sairaudesta eikä kusipäisyydestä.

      • exczusez

        lol. kaverisi on joko ollut psykiatristen huumeiden vaikutuksen alaisena ikävä, niiden vaurioittama ikävä tai siiten hän vain on, sinua lainaten, kusipää. mikään käytös ei ole sairautta. toki saat niin kuvitella.


      • nvmcnvm
        exczusez kirjoitti:

        lol. kaverisi on joko ollut psykiatristen huumeiden vaikutuksen alaisena ikävä, niiden vaurioittama ikävä tai siiten hän vain on, sinua lainaten, kusipää. mikään käytös ei ole sairautta. toki saat niin kuvitella.

        Valista itseäsi.


      • itäjatätä
        exczusez kirjoitti:

        lol. kaverisi on joko ollut psykiatristen huumeiden vaikutuksen alaisena ikävä, niiden vaurioittama ikävä tai siiten hän vain on, sinua lainaten, kusipää. mikään käytös ei ole sairautta. toki saat niin kuvitella.

        On olemassa kusipäitä, jotka tekevät pahaa tahallaan. Jos et ole sellaista tavannut, toivottavasti tapaat. Ettei jää epäselväksi.
        Narsismi on tahallista pahantekoa, biposairaus ei.


    • WiseMan6

      Kaikkea hyvää elämääsi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe