Ylikontrollointi

omanitsenä

jännitykset ja pelot johtuvat osaksi mielestäni ylikontrolloidusta tunteiden hallinnasta. Esim: sosiaalinen jännittäminen Ihminen ajattelee, mitenkä minun pitää tässä tilanteessa toimia ja minkalaisen viestin annan ympäristölleni. Toimintaa lähetään suorittamaan, ei olla aidosti läsnä.Aletaan toimimaan ihanteiden mukaan. Ajatellaan, että nyt annetaan hyvä kuva, eikä olla idiootteja. Sosiaalinen toimiminen muuttuu kompelöksi ja luovuus laskee. Mietikääpä omalla kohdalla, onko minun käyttäytymisessäni liikaa suorittamista ja järkeilyä. Jos huomaatte tällaista kireyttä sosiaalisissa tilanteissa niin olette huomanneet ongelman. Pyrkikää päästämään irti, hei tässä on nyt liikaa kontrollia mukan, osallistun nyt omana itsenäni keskusteluun, en säätele omaa käytäytymistä yli.

7

743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitalitästähyvästä

      Ihanks totta?
      Nytkö vasta hokasit?

      Ja mitä tuohon läsnä olemiseen tulee, itselläni ainakin on päinvastoin; olen läsnä, mutta ihmiset oudot virnuilut ja tuijotukset saa taas hillitsemään itseni. Ei täällä Suomessa ainakaan vissiin vaan voi elää erilaisena tai rumana, saati onnellisena.
      Jos olet kaiken tuon lisäksi herkkä, pelisi on pelattu.

    • ei.yksinkertaisteta

      Ne pelot ja jännitykset tulee kokemattomuudesta, jotkut on eläneet vähemmillä ihmiskontakteilla ja monet tilanteet on uusia. Kestää kauan tottua kaikkeen, siis satoja kertoja pitää toistaa että aidosti rentoutuu. Ne osaa jotka on lapsesta asti eläneet sosiaalista elämää, toiset tulee eristäytyneisä oloista esim. Maaseudulta, eivätkä ole olleet päivähoidossakaan jossa sosiaalisuutta opitaan.
      Millään kepuli-oivalluksilla ei itsevarmuutta saa, päin vastoin, oleminen vaan mutkistuu.

      Sosiaalisilta taidoiltaan hukassa oleva tarvitsee oikeaa tietoa ihmisten käyttäytymisestä ja vastauksia kysymyksiinsä. Niitä ei osaa monikaan antaa. Tietoa ei taida olla, vain käsityksiä ja oletuksia.

      Kun muita vanhempana opettelee mitä muut jo osaa, voi tulla niin pahasti näpeille että väsyy, ärsyyntyy ja masentuu.

      Tästä jäi pois se kaikista merkittävin asia eli pahat, ilkeät ja tunteettomat ihmiset aiheuttavat pysyviä pelkoja varsinkin jos ovat oman perheen jäseniä. Ne muistot häiritsee valtavasti uusien ihmissuhteiden solmimista.

      • sdgfsdgsdgsd

        Taas sellaisen kirjoitusta, joka ei ole asiaa mitenkään itse henkilökohtaisesti kokenut!

        Jaa vai, että pitää olla jo lapsesta asti arka, että kehittyy sosiaalisten tilanteiden pelko? No miten selität sen, että itse olin yltiösosiaalinen ennen, nykyään välttelen ihmisiä ja pelkoni on pahalaatuinen? Ja kyllä olin myös päivähoidossa ja harrastin ja paljon.

        Ja en ole sosiaalisilta taidoiltani köyhä, päinvastoin. Osaan lukea ihmisten eleitä jopa herkemmin kuin joku tavallinen ihminen, joka ei ole koskaan edes tullut ajatelleeksi, että voi olla olemassa myös sosiaalisten tilanteiden pelko niminen vaiva. Minulla on myös tilannetajua.

        Ja mietin joskus jopa liikaa asioita, mitä muut eivät ole tulleet edes ajatelleeksi. Koettu on. Se siitä tiedon vähyyden teoriastasi.

        Jotkut eivät yksinkertaisesti vain nauti ihmisten seurasta, se väsyttää. Ihmiset ovat pinnallisia, aina vaatimassa jotain ja eivät aidosti kuuntele, kun olkapäätä tarvitsisi. Osaavat olla myös röyhkeitä ja juuri tuollaisia pikkusieluisia, että ns. "heikommat" joutuvat sinnittelemään nahoissaan. Silti ihminen on sosiaalinen ja kaipaisi sitä hyväksyntää ja tasavertaisuutta. Jos näin ei ole, masentuu ja pelot vain voimistuvat.
        Ei tarvitse olla edes mitenkään erityisen ilkeä, jotkut eivät edes huomaa käytöstään ja se voi olla jo herkälle liikaa.


      • ei.yksinkertaisteta

        Moi äkäpussi. Etpäs herkkänä ihmisenä tajunnut että ei.yksinkertaisteta-nimimerkki kärsii aika pahasta sos.til.pelosta. vuosikymmenien kokemuksella.

        Sosiaalisilla taidoilla tarkoitan, että oppii pärjäämään erilaisissa tilanteissa, liika herkkyys ja analysointi ei ole taitavaa olemista. Pitää sopeuttaa itsensä eri ilmapiireihin.

        Meitä tulee näköjään monenlaisella menneisyydellä, olen ollut varmaan liian yksioikoinen. Mutta tuolla tiedon vähyydellä tarkoitin niitä asioita joita psykologit ym. Meille sairastuneille kertoo, ja jotka ei pidä paikkaansa vaan vaikeuttavat selviytymistä.


      • fghfghfgj
        ei.yksinkertaisteta kirjoitti:

        Moi äkäpussi. Etpäs herkkänä ihmisenä tajunnut että ei.yksinkertaisteta-nimimerkki kärsii aika pahasta sos.til.pelosta. vuosikymmenien kokemuksella.

        Sosiaalisilla taidoilla tarkoitan, että oppii pärjäämään erilaisissa tilanteissa, liika herkkyys ja analysointi ei ole taitavaa olemista. Pitää sopeuttaa itsensä eri ilmapiireihin.

        Meitä tulee näköjään monenlaisella menneisyydellä, olen ollut varmaan liian yksioikoinen. Mutta tuolla tiedon vähyydellä tarkoitin niitä asioita joita psykologit ym. Meille sairastuneille kertoo, ja jotka ei pidä paikkaansa vaan vaikeuttavat selviytymistä.

        Juu, sinä tässä se äkäpussi olet. Heti leimaamassa.

        Sinäkään et tajunnut, että minullakin on yli kymmenen vuoden kokemus sosiaalisesta fobiasta, joten se siitä.

        Ja liiallisesta analysoimisesta ja herkkyydestä voi kääntää myös itselleen lahjakkuuden, jos sitä et ole vielä oppinut vaivan kanssa eläessäsi.
        Se, miten ongelmia selvitetään, on taitavaa olemista. Ei suinkaan ongelmien vatvominen ja analysoiminen, mitä sinä juuri teet.

        Viimeinen kommenttisi on varmaan ainoa paikkaansa pitävä. Ihan niin kuin sekin, että se ihminen ymmärtää parhaiten, joka on itse kokenut kyseisenlaisia ongelmia.

        Se, miten muotoilit asiasi, oli jokseenkin jopa koominen:
        "Sosiaalisilta taidoiltaan hukassa oleva tarvitsee oikeaa tietoa ihmisten käyttäytymisestä ja vastauksia kysymyksiinsä. Niitä ei osaa monikaan antaa. Tietoa ei taida olla, vain käsityksiä ja oletuksia. "

        Miksi ihmiselle täytyisi antaa mitään oikeaa käyttäytymis metodia, kun kaikki kuitenkin olemme erilaisia ja se kuuluu ihmisen luontoon? Sitähän terapeutit jatkuvasti hokevat, miten itsekriittisiä ihmispelkoa potevat ovat ja ei tarvitsisi yrittää muuttaa itseään, paitsi siten, että pärjää arkipäivän elämässä.


      • tämä.oli.tässä

        Olet erehtynyt itsesi suhteen, olet kova ja ilkeä. Herkkyys loistaa poissaolollaan. En enää keskustele sun kanssa.


      • dfgfdhfhfh

        Niinhän sä väität, kun et tunne.
        Ole mitä mieltä olet, mutta muista seuraavalla kerralla olla ITSE vähemmän tuomitseva niin voit saada paremman vastaanoton.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2075
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      172
      1497
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1455
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      108
      1189
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1159
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      894
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      775
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      277
      724
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      695
    Aihe