ASUMISTUKI LASKEE!

TulotPIENENEE

Hallitus rokottaa asumistuensaajia KAIKKIALLA muualla, paitsi pääkaupunkiseudulla

Yleinen asumistuki laskee osalla tuen saajista ensi vuonna.

Hallituksen budjettiesityksessä kerrotaan, että yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja alennetaan kolmella prosentilla kuntaryhmissä 3 ja 4.

Esimerkiksi Tampere ja Nokia kuuluvat kuntaryhmään 3 ja muut Pirkanmaan kunnat ryhmään 4.

Asumismenoja ovat esimerkiksi vuokra-asunnossa vuokra sekä mahdollisesti erikseen maksettava lämmitys ja vesi.

Tukea voi saada myös omistusasuntoon.

Tamperelaisen yksinasuvan yleisessä asumistuessa huomioitavat asumismenot ovat nyt 411 euroa kuukaudessa.

Kolmella prosentilla alennettuna se on 398,67 euroa.

Tämän ylittäviä asumismenoja ei huomioida tuen määrää laskettaessa.

Kuntaryhmässä 1 eli Helsingissä ja kuntaryhmässä 2 eli Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla enimmäisasumismenoja ei budjettiesityksen mukaan alenneta, mutta ei korotetakaan.

Enimmäisasumismenojen alentamista perustellaan sillä, että opiskelijoiden siirtyessä yleisen asumistuen piiriin, tuen kustannukset nousevat.

No mutta sehän PERUTTIIN?!

http://keskustelu.suomi24.fi/t/14454553/opiskelijoiden-as-tuki-muutos-peruttiin

Summa on tarkoitus kattaa enimmäisasumismenojen alentamisella.

Lain mukaan ruokakunnalla on oikeus saada asumistukea 80 prosenttia hyväksyttävistä, mutta enintään enimmäismääräisistä asumismenoista, josta on vähennetty ruokakunnan tulojen mukaan määräytyvä perusomavastuuosuus.

Asumistuen alentamisen vuoksi, toimeentulotukeen tulee asumiskustannusten omavastuu takaisin:

http://keskustelu.suomi24.fi/t/14454503/tttuen-asumiskustannusten-omavastuun-tuli!

Siis jottei toimeentulotuki korvaa asumistuen alentamiskuluja.

35

1895

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3434ddsf

      Kovin on pukkoilevaa hallituksen linja. Köyhän on vaikea siinä mukana pysytellä. Ensin nostetaan ja sitten taas lasketaan. Kannattaisi päättäjien kokeilla muutama vuosi köyhän elämää ennen päätöksentekoa.

    • Eiseihanniinmene

      Oudoltahan se kuulostaa, että muut asumistuen saajat maksavat opiskelijoiden asumistuen muutoksen kustannukset ja samaan aikaan jaetaan verovähennyksiä tuloveroihin. Köyhiltä otetaan ja hyväosaisille annetaan. Suomi 2016.

    • SoWhatsThePoint

      Mitä väliä?

      Toimeentulotukihan korvaa täysimääräisesti asumistuen ja työmarkkinatuen alenemiset.

    • jkll

      Ei korvaa. Asumistuen omavastuu tulee takaisin.

      • TTukeenOmavastuu

        Olet aivan oikeassa.

        Asumistuen omavastuu tulee takaisin toimeentulotukeen.

        Tämä tarkoittaa tilannetta joka oli 1997 - 2006 välisenä aikana, jolloin toimeentulotuen perusosaan sisällytettiin 7% asumiskuluista.

        Toimeentulotuen perusosaan sisällytettiin 7% toimeentulotuen asiakkaan tarpeellisten suuruisten asumismenojen määrästä.

        Eli siis jos hyväksytyt vuokra, sähkö ym. asumiskulut ovat esim. 1000 e/kk, niin siitä 70 euroa katsotaan kuuluvan perusosaan, joten sitä ei sossu maksa sen 485,50 perusosan lisäksi.

        Vaan se jää toimeentulotukea hakevan omaksi tappioksi.

        Myöskään asumistuki ei tätä kata.

        Juuri tästä syystä se omavastuu osuus nyt palautettiin ja samalla alennettiin asumistukea, jotta toimeentulotukea käyttävät saavat huomattavasti vähemmän tukea asumiseensa, ja niiden on pakko muuttaa halvempiin kämppiin.

        Tosin ei se toiminut ennenkään. Sosiaalihuollon työntekijöiden antaman palautteen mukaan omavastuuosuus ei vaikuta toimeentulotukiasiakkaiden pyrkimykseen pienentää asumiskustannuksiaan, koska asiakkaat eivät laskelman vaikeaselkoisuuden takia hahmota omavastuuosuuden merkitystä.

        Usein asiakkaalla ei myöskään paikkakunnan suppean asuntotarjonnan vuoksi ole tosiasiallista mahdollisuutta muuttaa edullisempaan asuntoon.

        Toimeentulotukilakia säädettäessä tavoitteena oli, että asiakkaan kiinnostus asumiskustannuksiinsa säilyisi ja edistettäisiin hakeutumista kohtuuhintaiseen asumiseen.

        Järjestelmä on kuitenkin ollut asiakkaille vaikeaselkoinen ja ehkä osin sen vuoksi laille asetetut tavoitteet ovat jääneet usein saavuttamatta.

        Sosiaalityöntekijöistä 43 % oli sitä mieltä, että omavastuu oli lisännyt häätöjä, kun hakijoilla ei ole enää ollut varaa asua asunnoissaan.


    • KöyhyysLISÄÄNTYY

      Toimeentulotuen korvaamia maksimivuokria alennetaan!

      TEMmin mielestä vaihtoehto olisi asettaa asumismenoille esim, 20 prosentin omavastuu.

      Aikaisemmin toimeentulotuen asumismenoihin sisältyi 7 prosentin omavastuu, mutta sitä pidettiin eriarvoistavana.

      Eli OSA vuokrasta pitää kattaa toimeentulotuen PERUSosasta.

      Siis siitä 485,50 e/kk.

      Esim. Tamperella asumistuen maksimi laskee n. 398 e/kk.

      Eli tämän ylimenevän osan vuokrasta pitää kattaa itse omalla saamallaan työmarkkinatuella.

      Jos työmarkkinatuen lisäksi saa toimeentulotukea, niin enää toimeentulotuki ei korvaa asumistuen jälkeen korvaamatta jäänyttä vuokran osaa, vaan sen katsotaan kuuluvan perusosaan.

      Hallitus päätyi tähän siksi että köyhät pakotetaan etsimään halvempaa kämppää, kun niillä ei ole enää varaa asua kalliissa kämpässä.

      Ongelma vain on että tilastojen mukaan esim. Tampereella on lähes yhtä kalliit vuokrat kuin Hesassa, Espoossa, Vantaalla.

      Tuskin Tampereella saa mistään yksiötä tai muutakaan kämppää alle 400 sadan?

      • 2455

        Kimppakämppään pääse Tampereella juuri ja juuri alle 400€/kk.


    • Hyvääpaskaa

      Tuskin tuo intrumjustitiaa työllistää.._ vaikka laskisikin. Tosin firma ei leiville lyö.

    • maantapaan

      Alentamalla yleistä asumistukea pääkaupungin ulkopuolella rahoitetaan opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin. Näin kaikkein köyhimmät pannaan auttamaan toisiaan perinteiseen maan hyvävelitapaan. http://yle.fi/uutiset/3-9270804

    • narxu

      mikti te asutte sielä kalliisa hesasa, tyhymä ei kannata olla ja maksa liika.
      tule pois sieltä!

    • huomioo

      KIMPPAKÄMPÄSSÄ YKS TYÖSSÄ EI KUKAAN SAA ASUMISTUKEA. UUS LAKI . OPISKELIAN KAVERI TYÖSSÄ NYT SIIHENKÄÄN EI SAA ASUMISTUKEA KOSKA MUUTTUU YLEISEKSI ASUMISTUEKSI. ELI KAIKKI ASUMAAN ERILLEEN . NÄIN ASUNTOSIOITTAJAT RIKASTUU. . TAI OLKAA OVELIA JA LAITTAKAA OSOITTEENNE TYÖSSÄ KÄYVÄT PUOLISOT, TOISEN TYÖSSÄ KÄYVÄN KÄMPPÄÄN. tai yrittäkää päästä valtion hotelliin . sielä auerkin sai hyvät verotulot . enemmän kuin työssä käyvät

    • tuesta

      Valtio päätti sitten MUUTTAA LEIKKAUSPROSENTIN 5 PROSENTTIIN. Mikään media vaan ei kirjoita aiheesta. YLE:ä asia ei kiinnosta uutisoinnin kannalta, kun sen politiikan toimitus on keskitetty Pasilaan, ja leikkaus koskee muuta Suomea. Ja maakuntatoimitukset eivät saa kirjoittaa valtakunnan politiikasta uutisia.

      Iso leikkaus on siis tulossa monille pienituloisille yllätyksenä vuodenvaihteessa aika monelle, kun siitä ei ole kerrottu oikein missään. Onneksi samaan aikaan toimeentulotuensaantimahdollisuudet paranevat, kun toimeentulotuesta tulee kysi Kelan hoitamista perustukimuodoista. Samalla myös omistusasujat voivat saada aiempaa paremmin toimeentulotukea niin kiinteistöverojen kuin muidenkin menojen maksuun, jotka myös nousevat ensi vuonna. Mutta jos ennen vuodenvaihdetta ei kerrota, että asumistuki laskee, niin miten ihmiset ehtivät ehtivät hakea toimeentulotukeen korotusta, että ehtivät saada sillä maksettua tammikuun asumiskulut?

      Asumistuen laskun myötä myös yhä useampi ihminen on oikeutettu toimeentulotukeen. Menot kun kasvavat, ja tulot laskevat, niin sitten on yhä lähempänä tilanne, jossa toimeentulotukea voi saada.

      • PaskaaSataaNiskaan

        Mulla oli asumistuen tarkistus joulukuun alussa (muutto), vaikuttaako tuo alennus siihenkin? Ainakin silloin kun noihin on korotuksia tullut niin ne tulee vasta vuosi- tai välitarkistuksen yhteydessä.
        Vaikka ei sillä väliä, lääkekulut nousee monta sataa (diabetes) vuodessa, toimeentulotukea joudun joka tapauksessa hakemaan.


      • asiastatuosta

        Olisi tosiaan kiva, jos valtio ja Kela infoaisivat näistä leikkauksista. Nyt vain määräillään leikkauksia. Mutta ei tiedoteta, että milloin leikkaukset käytännössä päivittyvät erilaisissa tilanteissa yms. Olisihan se monen kiva tietää, että tipahtaako tulot jo tammikuun alussa, vai vasta joskus myöhemmin. Tulevaisuutta voi olla hankala suunnitella, jos ei tiedä tuloista.


      • nmjkui

        Asumistuki laski 14 euroa työmarkkinatuki laski 5 euroa ja vuokra nousi. Enimmäisasumiskustannukset laskivat 344 euroon, joten tuskin saa toimeentulotukea kelasta.Ihmettelen mistä löytyy niin halpoja asuntoja, kuin kela vaatii kaikissa vuokra vähintään 500 euroa.


      • siitänoin

        Toimeentulotuessa on paljon korkeammat hyväksytyt asumismenorajat kuin asumistuessa. Toimeentulotukea voi saada asumismenoihin, vaikkei asumistukea edes saisi. Enemmistöllä toimeentulotuen saajista asumismenot ylittävät asumistuen enimmäisrajan. Eli se on ihan normaalia.


      • bvbnhjyu

        Tähän asti on ollut näin, mutta nyt toimeentulotuen maksamisen siirryttyä kelaan kela pitää tiukasti kiinni kuntakohtaisista enimmäisasumiskustannuksista. Kelan pääjohtaja on ilmoittanut ,että kohtelu on näin tasapuolista kaikille.


      • vbghtyui

        Saako toimeentulotukea jos käteen jää vuokran jälkeen 170 euroa. Tulot alle 800 euroa.


      • dndmdmm

        Rahaa pitäisi kohtuullisten asumismenojen ja terveydenhoitomenojen jälkeen jäädä 487 euroa kuussa. Ja satasen tai kaksi vähemmän, jos on työikäinen eikä suostu hakemaan töitä. Jos ei jää, Kela maksaa sen verran paljon että jää. Todennäköisesti saat toimeentulotukea parikin sataa euroa kuussa. Jos ei ole rahavaroja tilillä. Kannattaa hakea heti Kelasta, jotta saat tuen jo tälle kuulle.


      • dmmsms
        bvbnhjyu kirjoitti:

        Tähän asti on ollut näin, mutta nyt toimeentulotuen maksamisen siirryttyä kelaan kela pitää tiukasti kiinni kuntakohtaisista enimmäisasumiskustannuksista. Kelan pääjohtaja on ilmoittanut ,että kohtelu on näin tasapuolista kaikille.

        Ei ole noin. Jos saa kunnalta lausunnon, että halvempia asuntoja ei ole tarjolla, Kela maksaa niin paljon kuin asunto tällöin maksaa. Kela on itse tiedottanut asian olevan näin. Ja uusien asiakkaiden kohdalla on 3 kk aikaa etsiä halvempi asunto. Aluksi Kela maksaa täyden vuokran, vaikka se ylittäisi normit. Ja sen jälkeenkin, jos kunta toteaa, ettei halvempaa asuntoa ole osoittaa.


    • eivalitetaenää

      ei oo mittää hättää, minun eläke nousi 5 euroa ja kyllä sillä kahvin ja pullan saa...

    • maaaaaaaalainen

      Just. Mun pitää muuttaa 130e kalliimpaan koska on isompi ja lapset menevät kouluun niin tässä 40m2 yksiössä ei ole tilaa. Vuoroasuminen ja yhteishuoltajuus. no se sitten menee miten menee mutta muutettava on vähän suurempaan. Ei ole vaihtoehtoja.

      • noinmenee

        Todennäköisesti Kela hyväksyy täydet asumismenot, kunhan on kohtuuhintainen siinä kokoluokassa, mikä tarvitaan. Jos ei muuten hyväksy, niin sitten pitää vain pyytää kunnalta lausunto siitä, että tuon hintaisia ne asunnot oikeasti kunnassa ovat. Kelan normit ovat nimittäin joissain kunnissa aivan irroneet todellisuudesta. Varsinkin niissä kunnissa, joissa lämmityskustannukset ovat isompia, eli vähän kauempana etelästä, kun Kela normeja laskiessaan oletti mm. lämmityskulujen olevan 40 euroa per nuppi, kuten yleisessä asumistuessa on tietoisesti väärin vain päätetty. Mutta kun todellinen menotaso on osassa Suomea moninkertainen, niin Kela määritti toimeentulotuen enimmäisnormit asumistukipohjaisella määritystavallaan osassa Suomea päin metsää, eikä Kelan hintatason asuntoja löydy asumiskuntoisina osasta kunnista ollenkaan. Pääkaupunkiseudulla Kelan normit toimeentulotuessa vastaavat jo valmiiksi suunnilleen asuntojen hintoja, mutta monissa kunnissa eivät.


    • paluu50luvulle

      Yleisen asumistuki enemismäärä riippuu myös paikkakunnasta ja ruokakunnan määrästä. Joten jos on vuokra riippumatta asunnon koosta.
      Asuntojen vuokrat ovat nouseet myös muualla,kuin pääkaupunkiseudulla.
      Et sisäsuomessa alkaa vuokrat hipua pääkaupungin hintoihin.
      Ja pienillä paikkakunilla ei ole edes kunnollisia kulkuyhteksiä(ei edes lääkäriin).
      Ja yleisen asumistuen enemismäärä on aluella IV:llä kahden ruokakunnan enemismäärä on 400,80euroa.
      Ja ruokakunnan lasketaan enemismäärä 501euroa.
      Joten eipä siinä pienituloinen pahemmin mällää.

      • sitenvaan

        Monissa kunnissa on paljon asumiskelvottomia tyhjiä vuokra-asuntoja. Ne ovat halpoja siksi, että niissä on jotain vikaa, kuten se, ettei niitä ole remontoitu 40 vuoteen. Uusien asuntojen vuokrat on lähempänä samaa tasoa kaikkialla Suomessa. Mutta joissain kunnissa uusia asuntoja on vähän ja toisissa paljon, ja missä niitä on paljon, siellä vuokrien keskitasokin on korkeampi.


    • kurjuutta_on_oltava
    • ammutaan-kaikki

      Nyt tuli jo uusi lakiehdotus joka laskisi kaikilla 200€ kuussa asumistukia. Kestääkö sinun talous sen?Eikö olisi aika kiikarikivääri ottaa naulasta ja mennä tappamaan noi politkot.

      • sitenvaan

        Ei ollut lakiehdotus, vaan vaihtoehtojen pohdintapaperi, josta päätöksiä tehdään huhtikuussa - ja sen jälkeen tulee sitten lakiehdotukset, kun on päätetty, mitä muutetaan ja miten. 200 euron leikkaus koskisi paperissa vain opiskelijoita, joille jatkossa huomioitaisiin opintolaina tulona myös asumistuessa. Pääsääntöisesti leikkaus olisi 20 % enimmäisasumismenoista, eli asuinpaikasta riippuen noin satanen tai sen alle oleva summa. Jokin tuon kaltainen muutos lienee tarpeen, jottei käy niin, että ensi syksystä lähtien kun opiskelijat tulevat yleisen asumistuen piiriin, on yhtäkkiä valtava yksiönhakubuumi, koska yksiöön saa niin korkeat asumistuet verrattuna esim. kaksiossa olevaan kimppakämppään. Nykyisinhän opiskelija saa yhtä paljon tukea kimppakämppään kuin yksiöön. Mutta jatkossa tuki yksiöön voi olla kaksinkertainen kimppakämppävaihtoehtoon nähden, joten opiskelijat hamuavat niitä, ja Kela maksaa viulut. Samalla muidenkin yksiöiden hinnat pomppaavat ylöspäin.


    • Säästöäeileikkausta

      Pääkaupunkiseudulla suunnitellaan työttömille asumistuen saajille siirtoa akselille Kokkola - Kuusamo, jolla aluella vuokrat noin puolet pääkaupunkiseudun tasosta. Alentaa voimakkaasti yhteiskunnan asumistukikustannuksia. Pelastaa muuttotappiokuntia. Virkistää maalaiskouluja ja koulukuluthan ovat kuntien kustannuksia. Vapaaehtoiset saavat parhaat paikat.

      • kmmmi

        "Pääkaupunkiseudulla suunnitellaan työttömille asumistuen saajille siirtoa akselille Kokkola - Kuusamo"

        Oikeastaan se on työvoiman liikkuvuutta.


    • SAAKELINSaakeli

      On tuo ihmeellinen toi kuntajako tossa taulukossa!
      Kuka helvetti on tonkin tehnyt !

      I kuntaryhmä: Helsinki
      II kuntaryhmä: Espoo, Kauniainen ja Vantaa
      III kuntaryhmä: Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Nokia, Nurmijärvi, Oulu, Pori, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vaasa ja Vihti
      IV kuntaryhmä: muut kunnat

      Että niin kuin 2 ryhmässä joku kauniainen ja vantaa ja sitten 3 ryhmässä Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Riihimäki, joissa vuokrataso on aivan sama kuin vantaalla ja kauniaisissa ja sitten noi loput kunnat 3 ryhmässä joista mainittakoon esim jyväskylä jossa vuokrat on satasia halvemmat kuin helsingin lähiseudun kaupungeissa.

      Aivan epäreilu asetelma jossa ei ole kyllä vertailtu vuokria ollenkaan. mitä vittua kela!

      • pienenee

        Vuosi sitten hain ensimmäistä kertaa asumistukea työttömyyden vuoksi, saan Kelan peruspäivärahaa. Nyt vuositarkastuksessa tuki vähenee 14e, tulot ovat pysyneet samoina. Missä tää on päätetty. Kuntaryhmässä IV ollaan.


      • Näinsevaanmenee

        Näitä kuntaryhmien jaottelujakakaan ei ikävä kyllä ole Kela keksinyt vaan lainsäätäjät ja ne on olleet voimassa jo iät ja ajat..


      • voieii

        Todellakin tyhmää syyttää Kelaa, kun kaikki lait säätää maan hallitus. Kela vain toteuttaa hallituksessa tehtyjä päätöksiä.


      • serehhe

        Kuin myös tavan tallaajakin tekee niinkuin kela sanoo.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe