Bane-trilogia: Osa I

BigBoomers

Tässä tarkoituksena on esitellä palstalla liikkuville faneille Drew Karpyshynin erinomaista Darth Bane trilogiaa. Valitettavasti trilogia ei ole (vielä) päässyt elokuvaksi saakka (ja on vaara, että siitä saadaan valkokankaalle jokin Rey-tyylinen girl power -sovellus jos/kun se pääsee leffamuotoon.) mutta toiveena olisi että se tulisi jonain päivänä myös (kunnollisena) leffana ulos.

Darth Bane siis oli modernin Sithin veljeskunnan perustaja. Hänet mainitaan romaaniversiossa ykkösepisodissa lyhyesti. Kuitenkin hän todella herää eloon vasta Karpyshynin erinomaisessa romaanitrilogiassa. Syyskuun 26. päivänä tulee täyteen kymmenen vuotta siitä, kun tämä trilogian avausosa julkaistiin.

Aluksi lyhyt yleiskatsaus ja sen jälkeen spoilereita sisältävä erityiskatsaus.

Tuhat vuotta (noin) ennen episodi IV.n tapahtumia galaksi on sodassa. Sithin veljeskunta, johtajansa Kaanin johdolla, aikoo tuhota Tasavallan valtaamalla sen alueet. Samalla myös jedejä odottaisi sukupuutto. Jedien ja Tasavallan tärkein toivo näyttäisi olevan nerokas mutta kopea jedimestari, lordi Hoth.

Samaan aikaan Dessel niminen nuorukainen työskentelee velkaorjana kaivoksissa galaksin ulkosyrjällä. Hänen orjatyöpäiviinsä ei mahdu muita unelmia kuin valtavan velkataakan pois maksaminen ja lähtö suurempaan maailmaan, joka odottaa kaivosmaailman ulkopuolella. Paras toivo mikä hänellä siihen on, on hänen outo lahjansa, kyky nähdä ennakolta tulevaisuuteen ja häikäilemättömyys tulevaisuuden lupausten hyödyntämiseen.

Nämä kyvyt tekevätkin Desistä erinomaisen kandidaatin Sithin veljeskunnan jäseneksi, mutta Sithin veljeskunta myös saa hieman enemmän hänessä kuin mihin on varautunut.

Tähän päättyy yleinen osa. Seuraavaksi mukana on spoilereita, joten lue vain jos et välitä juonipaljastuksista.

Kirja lähtee liikkeelle Sithin veljeskunnan syntyplaneetan, Korribanin valtaamisen jälkitunnelmista. Sithin veljeskunta on hiljalleen kasvattamassa valtaansa Galaksissa ja Korriban on tässä tärkeä virstanpylväs. Planeetalle perustetaan Sithin lordeja kouluttava akatemia.

Taustasta voidaan mainita, että Sithillä on lukuisia eritasoisia akatemioita. Esimerkiksi Umbarissa ja Honoghrissa on salamurhaajien akatemioita, joissa koulutetaan Sithin salamurhaajia jotka lähetetään Tasavaltalaisten kimppuun. Mutta korkein akatemioista perustetaan Korribanille, jolta Sith sai alkunsa. Se tuottaa mustia lordeja, Sithin korkeimpia ja pelätyimpiä johtajia.

Samaan aikaan nuori Dessel, lyhyesti Des, raataa raskaassa pakkotyössä Apatrosin kaivosmaailmassa ulkosyrjällä. Desin niskoilla on oma ja edesmenneen isänsä, Hurstin koko mittava velkataakka. Kaivosyhtiö ORO haluaa sen viimeiseen krediittiin maksetuksi ennen kuin Des voi päästä pois Apatrosilta.

Des saa tilaisuutensa surmattuaan kimppuunsa sabakki-pelissä rahansa hävinneen laivastoupseerin, joka pyrki kostona hyökkäämään Desin kimppuun. Des toimi itsepuolustukseksi surmatessaan tämän upseerin, mutta arvelee, että Tasavalta ja ORO eivät näe asiaa niin, joten hän pakenee neimoidianilaisen kapakanpitäjän avulla liittyäkseen Sithin armeijaan.

Des osoittautuu hyväksi sotilaaksi ja ylenee kersantiksi taistellessaan sellaisia vihollisia kuin wookieita ja trandoshalaisia vastaan. Desin miehet (ja naiset, kun armeijaan otetaan heitäkin) palvovat häntä erinomaisena johtajana, jolla näyttää olevan kuudes aisti, joka on pelastanut usein joukkueen isoilta tappioilta.

Valitettavasti joukkueen komentaja, luutnantti Ulabore, on eri maata. Ulabore nöyristelee Sith-ylipäälliköitä terveen järjen kustannuksella ja joutuu erimielisyyteen Desin kanssa Phaseeran hyökkäyksen toteutuksessa. Joukkueen tulee eliminoida ennen armeijan pääosan hyökkäystä Tasavallan tykkiveneiden aiheuttama uhka. Des kritisoi hyökkäyskäskyä ja kertoo Ulaborelle, miten tappiot voitaisiin minimoida vaarantamatta itse koko operaatiota. Ulabore kuitenkin kieltäytyy (pelosta Sith-ylipäälliköitä kohtaan) muutoksista suunnitelmasta joten Des eliminoi hänet tilapäisesti komentajana ja ottaa itse joukkueen komentoonsa.

Phaseeran hyökkäys onnistuu pienin tappioin Desin joukkueelle, mutta Ulabore luovuttaa Desin sotilaspoliiseille.

Kaanin eräs alipäälliköistä, lordi Kopecs, ottaa Desin tapauksen hoitaakseen ja menee tapaamaan Desiä vankilaan. Des saa mahdollisuuden välttää sotaoikeus, jos hän on valmis menemään mustia lordeja kouluttavaan akatemiaan Korribanille. Des valitsee akatemian.

Des on vanhempi kuin useimmat muut oppilaat akatemiassa, mutta hän ottaa aluksi kovaa vauhtia näitä muita kiinni taidoissa. Sitten hän kuitenkin eräänä päivänä surmaa toisen oppilaan haasteottelussa. Haasteotteluissa oppilaat haastavat toisiaan ja sitten taistelevat kunnes toinen on lyöty. Des poikkeuksellisesti menee Voiman pimeän puolen valtaan ja surmaa vastustajansa. Häntä ei rangaista siitä, mutta hän ymmärtää tuon tapauksen myötä enemmän kuin haluaisi.

Hän surmasi myös oman isänsä.

Jatk...

1

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BigBoomers

      Tullessaan akatemiaan, Des luopuu lopullisesti vanhasta nimestään ja ottaa lordinimekseen "Bane". Hänen isänsä kutsui häntä tuolla nimellä (Tarkoittaa henkilöä, joka tuo epäonnea.).

      Tuon isäntappamisoivalluksen myötä Bane alkaa menettämään intohimoaan ja hänen kehityksensä näyttää aluksi pysähtyvän ja sitten taantuvan. Epätoivoissaan hän haastaa harjoitusottelussa akatemian huippuoppilaan, zabrakin nimeltä Sirak. Sirak kuitenkin vie voiton ja pahoinpitelee Banen pahanpäiväisesti. Banesta tulee katemian hylkiö eivätkä oppilaat tai opettajat halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Bane saa olla mukana opetuksessa, mutta ei saa yksityistä opetusta kuten suosikit. Opetuksen ulkopuolella hän viettää aikansa tutkimalla akatemian kirjastossa vanhoja käsikirjoituksia ja niistä Sithin historiaa.

      Samoihin aikoihin Kaanin armeijan sotaonni on kääntymässä planeetalla nimeltä Ruusan. Jedimestari Hoth on keskittänyt suurimman osan jedeistä vastustamaan Sithin armeijoita Ruusanille ja Kaanilla onkin vaikeuksia taistelussa. Sitten hän kuitenkin saa omalaatuisen "lahjan" kun nuori jedioppilas, kuvankaunis nainen nimeltä Githany, loikkaa hänen puolelleen ja opastaa Sithin iskemään Tasavallan armeijan heikkoon kohtaan. Kiitoksena Kaan lähettää Githanyn - Korribanin akatemiaan.

      Githany haluaisi lyödä akatemian huippuoppilaan, Sirakin, mutta koska hän ei pystyisi siihen yksin, hän lähestyy Banea ja ehdottaa liittolaisuutta. Bane hylkiönä on erinomainen liittolainen koska hanke tulee pitää salassa. Bane lähestyy Githanyn tietämättä akatemian opettajista parasta, miekkamestaria nimeltä Qasim. Hän suostuttelee Qasimin auttamaan itseään valomiekkatekniikan oppimisessa muiden tietämättä. Githany on onnistunut palauttamaan Banen sitoutumisen Voiman pimeään puoleen ja Bane vahvistuu päivittäin. Sitten hän eräänä päivänä asettuu uudelleen Sirakia vastaan ja lyö tämän kehässä suht helposti.

      Kuitenkin Bane on saanut tietää vanhasta Darth-arvonimestä. Se myönnetään ylimmälle Sithille, mutta se ei ole käytössä nykyisin. Akatemian johtaja, mestari Qoordis selittää, että Veljeskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia. Bane ei halua sulattaa ajatusta vaan lähtee etsimään kaipaamaansa totuutta Korribanilla olevista kuolleiden mestareiden haudoista.

      Banen ollessa poissa Githany, pettyneenä siihen, että Bane jätti Sirakin henkiin, liittoutuu Sirakin kanssa Banen lyömiseksi. Bane palattuaan kuitenkin välttää täpärästi kuolemansa ja yhdessä Githanyn kanssa tappaa paitsi Sirakin, myös tämän Zabrak-ystävät Jevrahin ja Lokayn.

      Tässä vaiheessa Kaan päättää, että Korribanin oppilaat tulee heti tuoda mukaan sotaan, jotta hän voisi vihdoin lyödä lopullisesti Hothin armeijan. Bane kuitenkin lähtee etsimään lisää tietoa Lehon nimiselle planeetalle anastamallaan aluksella. Hän löytääkin etsimänsä, Darth Revanin holokronin, planeetalla olevasta pyramidista.

      Kaan lähettää miekkamestari Qasimin etsimään Banea Lehonilta (Githany on saanut tietää Banen olinpaikan.) ohjeinaan saada tämä alistumaan Veljeskunnalle tai tappaa tämä. Bane kuitenkin onnistuu surmaamaan Qasimin ja pistää samalla merkille, että kunniantunto on hölmöjä varten.

      Kaan lähettää Githanyn Banen luo. Nainen aikoo eliminoida Banen tämän olinpaikassa Ambriassa myrkyttämällä ja lähes onnistuukin, mutta Bane onnistuu saamaan paikallisen parantajan, Calebin, avukseen uhattuaan tappaa tämän tyttären. Bane sen jälkeen menee Ruusanille ja antaa Kaanille kohtalokkaan lahjan -ajatuspommin.

      Bane manipuloi tilannetta niin, että Hothin vahvistukset pääsevät laivastosaarron läpi planeetalle. Hän myös surmaa Qoordisin ja Kaan
      päättää käyttää ajatuspommia tuhotakseen Hothin armeijan. Lordi Kopecs ei halua mukaan ajatuspommi-hankkeeseen vaan kuolee kaksintaistelussa. Ajatuspommi tuhoaa loput Kaanin armeijan johtajistoa, mukaanlukien Githanyn sekä Hothin ja lukuisia tämän miehiä.

      Bane tapaa ajatuspommiepisodin jälkeen tulevan oppilaansa, vielä kymmenvuotiaan tytön nimeltä Zannah. Zannah on eksynyt serkustaan Tomcatista, joka kutsuu häntä nimellä Rain (Huomaa miten se rimmaa "Banen" kanssa). Rain on juuri surmannut kaksi jediä tavalla, joka osoittaa hänen virittäytyneen vahvasti Voiman pimeälle puolelle. Bane tarjoaa tytölle asemaa oppilaanaan ja Rain suostuu tähän. Tähän päättyy ensimmäien osa trilogiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      233
      14204
    2. Tuomas Sakari Matias Salminen. S.2005

      Nimi on ihan julkista tietoa. Ei tarvitse poistaa. Julkaistu monilla sivuilla.
      Valkeakoski
      49
      3429
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      323
      2819
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      89
      1651
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      56
      1182
    6. Mikko Leppilampi ahdistellut useita!?

      Jotenkin on aina jäänyt lipevän oloinen fiilis kun hänen esiintymisiä on katsellut. Nyt rikosepäily seksuaalisesta ahd
      Kotimaiset julkkisjuorut
      39
      1130
    7. Farmasia valintakoe 2024

      Miten meni farmasia valintakoe teillä? Minun mielstä se oli ihan oko en voi sano, että se oli tosi vaikea.
      Pääsykokeet
      48
      1069
    8. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      62
      1055
    9. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      61
      995
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      58
      989
    Aihe