AUTTAKAA MINUA

Jokuhulluvissiin

Olen 17-vuotias nuori tyttö, jolla on ollut aina positiivinen asenne elämään ja paljon haaveita, vaikkakin taustalla on hankala lapsuus isän päihde-ongelman takia ja koulussa yhdessä välissä syrjityksi tuleminen. Eräs mielenterveydellinen ongelma on kuitenkin alkanut rajoittaa onnellisuuttani ja tuntuu etten kestä enää. Se on niinkin typerä että pelkään lähes jatkuvasti kusevani housuun.

Kaikki alkoi tämän vuoden helmikuussa. Yhtäkkiä koulussa ollessani päähäni vaan napsahti ajatus, että apua jos kusen housuun ja sit sitä ajatusta en oo saanu pois mielestä. Tätä about kuukautta ennen olin säikähtänyt, kun liksatunnilla hyppiessä tuli kusta housuun aika reilustikin (Ponnistusinkontenssi). Ensimmäiset neljä kuukautta olivat pahimmat. Joka kerta vessassa ollessani tarkistin housut ja lähes jatkuvasti jännitin lihaksiani ettei kuset tulisi housuun. Sitten kesä-heinäkuussa oireet helpottivat kun tapasin erään pojan, joten näitä ajatuksia ei tullut enää nii paljon. Tarkistin housujani vähemmän ja lihasten jännittäminen väheni. Rasittaa vaan jälkikäteen että en voinut aluksi nukkua edes hänen vieressään lähekkäin ajattelematta, että entä jos kusen vahingossa siihen paikkaan. Kyseessä oli vieläpä ensirakkaus, jonka kokeminen pitäisi olla ihana asia, eikä ressata tällaisesta.

Luulin jo kesän jälkeen, että olen parantumaan päin, mutta sitten PAM.. Tuli ero. Luulen, että se sai minut taas ressaamaan enemmän tätä, vaikka kokoajan tämä on ollut mielessä kesälläkin, tosin lievempänä. Minulla ei ole enää niin kovaa pelkoa siitä, että kusisin housuun, vaan enemmänkin rasittaa se etten saa itseäni rentoutumaan. Jatkuva lantionpohjalihasten supistaminen ja pissahädän miettiminen alkaa väsyttää jo. Ja pelko siitä, etten saa tätä vaivaa ikinä pois mielestäni. Ja kyllä se housuun kusemisen pelkokin välillä kummittelee vielä mielessä tottakai.

En tiedä miten saisin ajatuksen pois päästäni, että pystyisin elämään taas normaalia elämää. Kaiken lisäksi en tiedä mitä tämä on. Minulla on aika psykoterapeutille, mutta se on vasta 12.10..

Onko muilla samanlaisia kokemuksia? sillä vielä raastavamman tästä tekee, että olen löytänyt vaan muutaman samanlaisen kokemuksen.

8

922

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joiääkkäämpi

      Ei ole juuri tuollaista ongelmaa ollut, mutta jokin muu pikkuinen juttu oli nuorena, että jospa yllättäen se sattuu ja nolaan itseni porukassa totaalisesti.
      Tällaiset pelot ovat hirveän yleisiä.
      Luultavasti taustalla on jokin alitajuinen pelko, joka on jäänyt muistiin kokemuksena niin kuin sinulla sattui se pieni pissiliri.
      Tätini pelkää mennä yleisötilaisuuteen, kaikuvaan tilaan kirkkoon, jos vaikka alkaa yhtämittaa yskittämään. Ei halua nousta ja lähteä kesken tilaisuuden ulos ja tulla katseiden maaliksi.
      Itselläni on myös pienenä pelkona mennä konserttiin, erikoisesti klassisen musiikin tapahtumaan, koska astmaoireiden vuoksi se kakistelu ja yskiminen voi tulla ihan milloin vain ja sehän on todella suuri häiriötekijä konsertissa. Jäänkin yleensä taakse, josta voin hiljaa poistua.
      Ihminen pelkää menettävänsä kontrollin, itsehallinnan ja pelkää että joutuu yleisen häpeän kohteeksi.
      Sinulla konkretisoituu varmaan paljon salattua muutakin häpeää ja pelkoa tuohon yhteen asiaan. Kun itsetunto kasvaa ja saa varmuutta, niin uskaltaa ottaa riskin. Kaatuuko siitä maailma jos joltain pääsee julkisella paikalla pieru, tai lirahtaa pissi. Olen ollut tilanteessa, jossa naiselta pääsi suuri pieru muutaman kerran. Emme tehneet siitä mitään numeroa. Me olemme kaikki inhimillisiä ja ruumiintoiminnot voivat valskata.
      Ei ole väärin jos nainen reenaa kohtuudella alapään lihaksia, mutta pakkomielle ei siitä tarvitse tulla.

      • Keskustelunaloittaja

        Kiitos vastauksesta! Tämä auttoi hieman ymmärtämään omaa pelkoani. Minulla on nimittäin aina ollut huono itsetunto (nykyisin se on kyllä paljon parempi), mutta ehkä pelkään, että nykyisin oleva hyvä itsetuntoni murtuu taas ja siksi minulla on tullut pakkomielteinen pelko asiaa kohtaan. Nyt kun mietin, olen pelännyt aiemmin myös sitä, että likaan itseni, pieraisen julkisella paikalla, vetoketju jää farkuista auki.. Monesti olen pelännyt nolaavani itseni ja nyt minulla on kehittynyt tähän pissa-asiaan pakko-oireista käytöstä.. Vuotta aiemmin minulla oli liiallista käsienpesua ja muidenkin tavaroiden puhdistelua, josta pääsin eroon, mutta tästä tuntuu hankalammalta päästä pois. Tuntuu, että tähän on jo tottunut liikaa, vaikkei haluaisi, mutta toivo elää vielä.


    • SammaloitutKivi

      Sanot kivasti, että sinulla on aina ollut positiivinen asenne elämään. Voisiko siitä olla apua? Luulen, että vahvistamalla lisää jo ennestään myönteistä asennetta tyyliin "kyllä tämä helpottuu ja menee ohi", voisiko se ajatus pissin lirahtamisesta mennä ohi? Olet rohkea ja etsit ulospääsyä elämääsi haittaavasta ajatuksesta. Hyvä!

      Oletko tutustut sellaiseen juttuun kuin mindfullness? Voit googlettaa. Lyhyesti siinä hiljennytään kohtaamaan se häiritsevä ajatus, ja jotenkin ajattelemaan, että "se on vain ajatus, ne tulevat ja menevät". Tärkeintä siinä on pysähtyä keskittymään jotenkin hengittämiseen. En ole asiantuntija.

      Valitettavasti ajat psykologeille ovat aina pitkän ajan päästä. On olemassa silti auttavia puhelia, kriisipäivystyksiä - jonne voit soittaa, jos ahdistaa. Nuorten auttava puhelin - voit puhua ihan kaikesta!

      Aikuiseksi kasvaminen on pitkällinen, aikaa vievä prosessi. Monenlaisia vaiheita, ahdistuksia, jostain pinnan alta kumpuavaa pahaa oloa voi nousta pintaan, elämää haittaaviksi ajatuksiksi . On hyvä, että olet tutustunut lantionpohjan lihasten ja virtsaamisrefleksiin, yms. fysiologiseen anatomiaan, tiedät siitä paljon. Pissaaminen, ja monet muut ruumiin toiminnot ovat yhteydessä henkisyyteen, psyykeen. Sinulla on jostain syystä paha mieli. Toivon, että saat puhua pahasta mielelestäsi, ehkä surusta, psykologille. Mutta olen varma, että sinua tällä hetkellä vaivaava pelko pissimisestä housuun menee ohi. Olet kaikesta päätellen iloinen, ihana tyttö.

      • Keskustelunalottaja

        Voi kiitos, tämä helpotti oloani paljon! Olet ihananoloinen ihminen!
        Olen ajatellut tosi paljon, että kyllä tämä menee ohi ja elämäni paranee ja että ehkä tälläkin pelolla on vaan tarkoitus vahvistaa minua ihmisenä. En tiedä onko se vaan ollut kompastuskivi, sillä nyt jälkeenpäin kaduttaa, että ajattelin tämän menevän ohi itsestään enkä hakenut ammattiapua aiemmin.

        En ole tutustunut mindfullnessiin ja sitä voisin kyllä kokeilla vaikka musta tuntuu, että tähän tarvitaan järeämpiä keinoja. Kiitos silti ehdotuksesta! Myös kriisipuhelimeen soittamisesta voi olla hyvinkin apua.

        Uskon, että tämä on tätä aikuiseksi kasvamisen vaikeutta tosiaan.. Sitä alkaa tässä iässä miettimään liikaa asioita ja menee ihan sekaisin.
        Olen aina havitellut "täydellistä" elämää ja liikaa vaatineena olen harvoin ollut mihinkään tyytyväinen. Tämä ajatus, joka on häirinnyt elämääni nyt jo lähes vuoden ärsyttää senkin takia, kun koen, että olen pilannut koko elämäni eikä mistään tule enää mitään, mutta täytyy pitää toivoa yllä. Tuskin enää kauaa jaksan kamppailla asian kanssa ja ehkä unohdan sen sillä tavalla, etten jaksa enää pelätä koko asiaa.


    • Anonyymi

      Vastaan nyt aloitukseen hyvin myöhässä, mutta mulla on täysin sama ongelma, enkä myöskään ole löytänyt kuin satunnaisia englanninkielisiä keskusteluja aiheesta. Tää ongelma on mulla kestänyt jo useamman vuoden, mutta tämä keskustelu osui silmään vasta nyt.

      Miten aloittajalla menee nykyään? Oliko terapiasta/psykologista tms. apua? Itsekin olen käynyt terapiassa, ja saanutkin sieltä ihan hyviä keinoja asian käsittelemiseen, mutta ongelma itsessään on yhä olemassa. Ja ongelmalla tarkoitan nimenomaan jatkuvaa pelkoa siitä housuun kusemisesta, en sitä, että se tapahtuisi. Ois tosi kiva löytää joku ihminen, joka käy läpi samaa, mutta ne ihmiset tuntuu olevan hyvin harvassa.

      Toivottavasti aloittajalla menee paremmin nykyään. En toivo tätä ongelmaa kenellekään, vaikkakin vähän helpottaa ajatus siitä, että en ole ihan täysin yksin tämän asian kanssa.

      • Anonyymi

        Miten sulla menee nyt?

        Mulla myös sama ongelma ja oisi kiva kuulla mitä vinkkejä oot saanut terapiasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sulla menee nyt?

        Mulla myös sama ongelma ja oisi kiva kuulla mitä vinkkejä oot saanut terapiasta!

        Sama ongelma on yhä olemassa. Oon käynyt tän asian vuoksi vuosia lääkärissä, terapiassa, psykologilla, urologian poliklinikalla, you name it. Kaikki keinot kokeiltu, terapiasta saadut vinkit auttoivat hetken, kunnes eivät auttaneetkaan. Mietin tätä asiaa joka päivä, joka tunti, joskus jopa vartin välein. Äärimmäisimpänä vaihtoehtona mulle on hiljattain ehdotettu jopa tahdistinta virtsarakkoon (tulisi ristiluun alle), mutta koska elän tällä hetkellä ihan normaalia elämää (käyn koulussa ja töissä tästä ongelmasta huolimatta), en koe että haluaisin viedä asiaa niin pitkälle. Mikäli mikään keino ei auta, on paras varmaan vaan hyväksyä tämä ongelma osana itseäni.


      • Anonyymi

        Satuin tulemaan tänne vanhaan ketjuuni kun edelleen mietityttää kun en ole löytänyt monia joilla samaa. Kiitos kysymästä, nykyään menee paljon paremmin ja terapiasta ollut apua. Oli tuossa pari vuotta että oiretta ei ollut enää nimeksikään mutta stressaava elämäntilanne sai oireet palaamaan 2021 syksyllä 😞 Terapia uudelleen aloitettu ja pyrin viemään ajatusta syvemmälle oireen hyväksymisestä, sillä kun otan paineita että sitä ei saisi ollenkaan olla, sitä enemmän se pysyy mukana stressaavammissa elämänvaiheissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3970
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3782
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      605
      3758
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      15
      2419
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      72
      2342
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      328
      1995
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1980
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1819
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1509
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe