Struuma ja tyroksiini? (+bipolaarilääkkeet)

voimatpois

Minulla on ollut struuma 10 vuotta. Kilpirauhasarvot ovat aina olleet normaalit. Nyt lääkäri haluaa, että aloitan tyroksiinin, jotta kilpirauhanen pienenisi. Onko kellään kokemusta tällaisesta? Tuliko tuloksia ja millä aikataululla?

Tuo ratkaisu saattaisi ilmeisesti pelastaa minut leikkauspöydältä tulevaisuudessa. Leikkauksen jälkeen joutuisin elämään vajaatoiminnan kanssa lopun elämääni.

Riskit ovat kuitenkin kohdallani suuret. Olen saanut struuman litiumin (lääke kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön) pitkäaikaiskäytön sivuoireena. Tyroksiinista voi mahdollisesti seurata liikatoimintaa, joka olisi suui mielenterveydellinen riski. Lisäksi olen kärsinyt pari kolme vuotta sitten hiustenlähdöstä, jota en halua enää uudelleen. Liikatoimintahan voi aiheuttaa tätäkin?

Minulle määrätty annos on 25mikrogrammaa vuorokaudessa, ilmeisesti hyvin pieni annos? Kahden kuukauden päästä sitten kilpirauhasarvot labrassa. Muita ohjeita ei tullut, kuin että jos tulee liikatoiminnan oireita, niin sitten lopetan tyroksiinin.

Jos minulle tulee liikatoiminta, niin loppuvatko ne oireet kuinka pian tyroksiinin lopetuksesta? Vai onko mahdollista että esim. hiustenlähtö jatkuisi sen jälkeenkin.

Valitettavasti en voi vaihtaa bipo-lääkitystäni. Muuta toimivaa lääkettä ei ole minulle siihen löytynyt.

Olisi kiva kuulla kokemuksia jne... Minulla ei ole ketään kenelle jutella. Ainakaan sellaista joka yhtään ymmärtäisi. Koko tämä terveyden ja mielenterveyden vyyhti tuntuu kiristyvältä verkolta.

2

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alkup

      Tätä saa edelleen kommentoida, mutta kerron nyt itse kuulumisiani, jos vaikka joku ui samoissa vesissä.

      Tosiaan aloitin tyrot 25mikromg:n annoksella. Puoli vuotta meni ihan hyvin. Kilpirauhasarvot kääntyivät laskuun ja lopulta myös alle "normin", mitä sopi odottaakin.

      Sitten kosahti. Ajattelin ensin että minulla on ennenaikaiset vaihdevuodet, kun oli niin omituisen kuuma ja välillä taas hetkessä vilutti. Sitten silmissä sumeni välillä ja kävinkin silmälääkärillä. Löytyi pieni hajataitto toisesta silmästä, ei muuta vikaa. Silmät edelleen tosi kuivat ja väsyneen tuntuiset. (Mutta Basedow on ilm. autoimmuuni-sairaus, joten sitä ei tällaisessa tarvitse pelätä?)

      Sitten tulivat sydämen tykyttelyt ja levottomuus. Vuoroin väsytti aivan jumalattomasti, vuoroin taas ei pystynyt nukkumaan. Painokin laski. TSH oli 0,05. TK-lääkärin mielestä voin jatkaa lääkistystä, mutta puolikkaalla annoksella. Kokeillaan nyt sitten niin.

      En ole huomannut että kilpirauhanen olisi pienentynyt, mutta ei kai se ole kasvanutkaan. Syksyllä TK-lääkäri sen sitten taas painelee. Olen käynyt endokrinologillakin pari vuotta sitten, mutta TK:n mielestä ei tarvetta laittaa nyt lähetettä.

      Lääkäri sanoi että soita jos oireet ei parin kuukauden päästä helpota. En oikein tiedä mikä on mittari. Se että pystyn olemaan. Vai joku muu? Olisi kiva, jos ei kuitenkaan elimistölle kävisi isompaa vahinkoa, vaikka olemaan pystyisinkin.

    • TyrannosaurusT

      Minulla on kokemusta vain tavallisesta vajaatoiminnasta.Thyroxinilla ei kannata aiheuttaa liikatoiminnan oireita ja pilata elämänlaatua.Ylimääräisen tyroksiinin pitäisi poistua melko nopeasti jos lopettaa lääkkeen käytön.
      Jos minä olisin samassa tilanteessa niin pienentäisin annosta sen verran että ylimääräiset oireet poistuu.Tärkeintä on oma hyvinvointi.Mitään liikatoiminnan oireita ei kannata itselle aiheuttaa.Voihan olla myös niin ettei Thyroxinista ole sinulle mitään hyötyä ja kärsit vain haitoista.
      Ongelma on ehkä sen verran harvinainen niin että harva lääkäri osaa arvioida tilannettasi ja antaa sopivaa hoitoa siihen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      76
      1372
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      934
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      86
      880
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      804
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      793
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      776
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      774
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      685
    Aihe