Koiraa vahtii ja pissailee

Rontti6v

Hei,

minulla on pian 6 vuotta täyttävä urospuolinen, kastroitu pikkukoira. Ongelmana on lähinnä koiran jatkuva pissailu sekä myöskin vahtiminen ja hihnassa vetäminen. Koiran ollessa pentu, siihen oli vaikea saada kontaktia. Sisällä kontaktin ottaminen onnistui helpommin, se oppi käskyjä ja hihnassa kävelykin sujui, mutta heti ulos mentyä kontaktin saaminen loppui. Edelleenkin koira on ulkona kovin arka. Se ei tule esimerkiksi lainkaan toimeen muiden koirien kanssa, vaikka olen yrittänyt tutustuttaa sitä, vaan haukkuu ja murisee tai yrittää pakoon selkäni taa. En vie koiraa ikinä väkisin toisen koiran lähelle. Koira myös vetää kovasti hihnassa. Olen kokeillut nykäistä hihnasta, kun se alkaa vetää, tai kääntyä aina toiseen suuntaan, mutta ei auta. Hankin sille myös noin vuosi sitten vedonestovaljaat, ja ne auttoivatkin, kokonaisen viikon. Koira myös poukkoilee lenkillä puolelta toiselle sekä eteen ja taakse, etenkin silloin jos takana kävelee toinen ihminen, se alkaa kääntyilemisen.

Sisällä ongelmana on lähinnä vahtiminen ja pissailu. Pidin joskus kirjaa koiran pissaamisesta ja päivässä pissaamiskertoja saattoi olla lähes parikymmentä. Koiralta on otettu eläinlääkärillä sokeriarvot; lyhytaikainen sokeri oli koholla, mutta pitkäaikaissokeri ei. Koira on tällä hetkellä kotona lähinnä eteisessä porttien takana, sillä muuten pissalätäköitä on sohvan, tuolin ja hyllynkulmalla jne., jopa keskellä lattiaa. Koira pissaa välillä myös oman petinsä ja ruokakuppinsa. Sillä on sisällä laatikko, jossa se saa käydä pissalla, mutta kun silmä välttää, se pissailee myös muualle. Vieraiden pyytäminen on hankalaa, sillä parin kolmen tunnin vierailun aikana koira pitää viedä ulos jopa kolmekin kertaa ja siitä huolimatta se saattaa pissata myös lattialle. Toisinaan se kuitenkin osaa olla koko päivän pissaamatta väärään paikkaan. Koira myös vahtii jatkuvasti. Se haukkuu aina jos joku perheestä avaa huoneen oven, ottaa juoksuaskeleita tai puhuu toisesta huoneesta. Se haukkuu myös esimerkiksi silloin, kun ovikello soi, tulee postia, pesukone lopettaa käymisen, puhelin soi tai tulee tekstiviesti. Mikäli joku lähtee käymään ulkona, se tuijottaa ulko-ovea ja odottaa. Toisinaan se haukkuu myös ulkoa kuuluvia ääniä. Myös hoitaminen on hankalaa, sillä koira on melko herkkä puremaan. Koiran kanssa lenkkeillään ja leikitään päivittäin. Kieltämistä ja herkuilla palkitsemista on kokeiltu, samoin kuin haukunestopantaa. Apua!

5

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ftftftyy

      Johtajuusongelmastahan tuollainen käytös kertoo. Koira tekee mitä huvittaa, se on talon herra. Pikkukoirilla on usein iso ego, ja hemmotteleva kasvatus, puutteellinen rajojen laitto kasvattaa sitä entisestään. Koiran käytös on teidän omaa aikaansaannosta.
      Ongelmat eivät ole toisistaan erillisiä vaan ne on mahdollista saada hallintaan muuttamalla omaa käytöstä. Suosittelen sinulle lämpimästi johtajuuteen panostavan kouluttajan konsultaatiota, esim. Pevi-kouluttajia. Jos koiran komentaminen ei sovi sinun ajatusmaailmaasi, joudut tyytymään loppuiäksesi koiran ongelmakäytökseen.
      www.pevikouluttajat.fi

      • Rontti6v

        Kiitos vastauksesta ja vinkistäsi! Osuit varmasti asian ytimeen. Olen tietoinen, että koiran koulutuksessa on tehty paljon virheitä, joista yksi suurimmista on ollut sen hemmottelu pentuaikana. Koira on perheessämme ensimmäinen ja vieläpä pieni ja suloinen, mikä ei tietenkään olisi saanut vaikuttaa sen kohteluun. Tähän kun vielä lisätään koiran huomionkipeä ja itsepäinen luonne, on soppa valmis. Yhtenä ongelmana näen sen, että pyrin itse kyllä komentamaan koiraa ja pitämään rajoja, mutta tiedän muiden perheenjäsenten toisinaan lipsuvan näistä yhdessä sovituista säännöistä, eikä käytös siten ole koiran kannalta johdonmukaista. Haluan, että koira oppii talon tavoille, mutta välillä tuntuu, että omat keinot ja voimat loppuvat kesken. Koira on kuitenkin fiksu, ja se esimerkiksi tulee luokse kutsusta sekä osaa käskyjä, kuten istu, maahan, oma paikka, tassu ja vilkuta. Koira myös osaa pysyä paikallaan pitkänkin aikaa, mikäli vain malttaa keskittyä. En siis usko, että toivoa on kokonaan menetetty. Kaipaisin kuitenkin käytännönvinkkejä kuinka tällaisessa ongelmakäytöstilanteessa kannattaisi toimia, jotta juurtuneet pahat tavat saisi vielä kitkettyä. Kuinka paljon huomiota koiralle kannattaa antaa ja kannattaako koiran esimerkiksi antaa lenkillä lainkaan juoksennella pitkässä hihnassa, vai pitäisikö se mieluummin pitää koko ajan vieressä? Miten koiran saisi vielä olemaan pelkäämättä muita koiria ja rähisemästä? Eläinlääkäri suositteli pissailuongelmaan sumupulloa, mutta en ole vakuuttunut siitä, että se on hyvä keino, eikä koiraa joka tapauksessa saa ikinä kiinni itse teossa. Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan!


      • ehkäauttaa

        Hemmottelulla ei koiraa saa pilattua, mutta rajat voi silti vetää. Meidän koira on ns. lellitty, mutta on sosiaalinen ei merkkaile sisälle ja on koulutettu, makupaloilla ja leikin varjolla. Se ei osaa antaa tassua kun ei ole opetettu, mutta osaa olla vetämättä hihnassa, pystyn pitämään irti eikä mene toisten koirien eikä ihmisten luo, tulee luokse kutsuttaessa eli perustottelevainen. Ja on pieni uros.

        Koiran pitää saada haistella, koira tarvitsee liikuntaa, joten turha sitä on koko ajan vierellä pitää. Pidä koiraa löysemmällä kun ei ketään ole lähistöllä ja ota lähemmäksi kun muita tulee, palkitse kun tottelee (muista vähentää palkkiot sitten ruoasta). Koira oppii sosiaaliseksi, jos voit sen päästää irti muiden koirien läsnäollessa, remmissä rähinät syntyy helpoiten, irti siksi että koiran ei pidä puolustautua vaan pääsee pois tilanteesta. Aloita vaikka palkitsemalla eli kun näkee koiran pyydä luokse ja sano iloisesti katso koira, kun koira katsoo toista ja kääntää katseen sinuun anna palkinto jos ei rähise. ja jos mahdollista käy koirapuistossa silloin kun voitte olla kahdestaan, että saa rauhassa juoksennella turvallisesti vapaana. Ja liikuntaa paljon ja sitten vielä lisää.

        ps. meillä on vinkulelu mukana, jos alkaa vetämään (pienriistaverinen), heti seuraa minua kun vingauttaa.


    • akaratti

      Olisi tärkeää, että kaikki perheessä sitoutuvat koiran käytöksen korjaamiseen. Opituista tavoista on vaikeaa luopua ja tilanne on teillä jatkunut pitkään. Oletteko kokeilleet uroshousuja? Suunniteltu merkkaileville pikkukoirille. Niitten avulla voisi kokeilla hiekkalaatikon poisjättämistä. Ylipäätään sääntönä että sisälle ei pissitä lainkaan.

      Lenkkeilystä: kolme kävelytystä päivässä riittää, mutta pitempiä matkoja. Lenkkeilyyn voi liittää leikki- ja koulutustuokioita. Sisälle merkkaaminen on yleensä kiusallisin oire johtajuusongelmasta ja sitä on kaikkein vaikein korjata, joten keskittykää muuhun käytökseen. Vasta kun koira saadaan luopumaan pomoilustaan, voi odottaa että se lopettaa merkkaamisen.

      Huomionkipeälle ja itsepäiselle pitää ottaa käyttöön käsky "POIS!" jolla rajoitetaan koiran oikeuksia. Se on huomattavasti tehokkaampi rajoitin kuin koiraportti. Koiran on alistuttava tottelemaan. Opetatte porukalla, avuksi luudat yms. välineet joilla karkoitatte koiran kielletyltä alueelta. Ei satuteta, vaan tehostetaan käskyä jotta koira oppii sanan merkityksen. Rajoittamista tehostetaan huomioimattomuudella, koira ei saa huomiota vaikka vinkuu tai haukkuu. Siihen ei reagoida. Korvatulpat voivat auttaa pahimman yli. Tällainen rajoittaminen tuntuu usein omistajasta ikävältä, ruvetaan säälimään koiraa ja annetaan periksi. Koira kuitenkin oppii, kunhan vaan maltetaan opettaa. Ei sitä koko ikää tarvitse muistuttaa. Jatkossa riittää vain sanallinen käsky.

      Fleksillä voi kyllä lenkittää, mutta jos koira siinä riekkuu, hihna lyhyelle ja menoksi. Parempi kun ei liikaa kiinnitä huomiota rähinöihin, menee vaan niinkuin ei mitään olisi tapahtunut. Näin voi kertoa koiralle että sen riehuminen on turhanpäiväistä.

      Moni asia koiran käytöksessä saadaan korjatuksi kun vaan ihminen jaksaa pitää loppuun asti kiinni vaatimuksista. Tässä helposti lipsutaan, pikku koira on sinnikäs ja vikkelä eikä sitä aina jakseta lähteä ojentamaan joten se saa tahtonsa läpi. Myöskin taluttimessa on vaikeaa ottaa kontaktia sinne alas.

      Liika vahtihaukkuminenkin on sitä pomoilua. Siinä on hyviä mahdollisia kouluttaa vastaehdollistamalla. Googleta siitä ohjeita ja aloita asia kerrallaan. Kouluttaminen on positiivista toimintaa vastapainoksi rajoittamiselle ja kieltämiselle. Koiran kieltäminen on täysin turhaa, ellei koira tottele.

      Eikä tietenkään koiran elämä saa olla pelkkää komentamista. Koira kutsutaan luokse hellimistä, leikkimistä tai kouluttamista varten kerran-pari päivässä ja myös ihminen lopettaa sen omasta aloitteestaan, eikä koira sitä saa pitkittää.

      Ellei koiran uudelleenkouluttaminen onnistu, kääntykää ongelmakoirakouluttajan puoleen. Suurin ongelma on yleensä omistajan asenteissa, ei koirassa.

    • druroloki

      Eturauhasen höyläys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe