Tiedetään, että valon nopeuden mittaaminen yhteen suuntaan on mahdotonta kellojen synkronointiongelman vuoksi. Mutta entäpä vain sen selvittäminen, että muuttuuko nopeus? Oletetaan mahdollisimman pitkä putki, jonka toisesta päästä lähetetään valopulssi tietyllä intervallilla. Toisessa päässä rekisteröidään saapuneiden pulssien aikaväli. Putken suunta ja paikka maapallolla valitaan siten, että putki vaihtaa suuntaa oletettuun maapallon kulkusuuntaan nähden avaruudessa maapallon pyörimisliikkeen johdosta. Jos valon nopeus muuttuisi, niin vastaanotettujen pulssien intervalli muuttuisi. Onkohan tällaista koetta suoritettu?
Valon nopeus sama jokaiseen suuntaan?
149
1627
Vastaukset
- OnMitattu
Michelsson Morley koe oli juuri sellainen, vaikka mitään putkia siinä ei käytetty, eikä intervalliakaan. Valonnopeuden mittaus perustui peileihin ja interferenssiin.
Jos saat jostain käsiisi vanhan Bernard Jaffen kirjan "MICHELSON ja valonnopeus", niin lue. Siinä on Michelsonin tieteellinen ura lyhyesti selitettynä ja myös koejärjestelyt, joilla hän mittasi valonnopeutta "eetterin" suhteen. Muutenkin kirja kertoo valonnopeuden mittauksen historiasta.Tiedän tuon kokeen, mutta siinä mitataan edestakaisen valonnopeuden keskiarvon muutosta suhteessa suuntaan. Tällaista muutosta ei ole ja se on jo monella tapaa testattu. Kysymykseni liittyy yhdensuuntaisen valonnopeuden mittaamiseen haasteeseen: https://www.youtube.com/watch?v=e9PAGpwS8G0
Valon nopeutta on mittailtu tuhansia kertoja vuosikymmenten varrella ihan oppilastöinäkin ja vakioon valonnopeuteen perustuvia varsin hyvin toimivia teknisiä sovelluksia on laajalti tavallisenkin kansan käytössä.
Mitä voimme tästä päätellä?Voimme päätellä, että fysiikan palstalla kirjoittaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä fysiikkaa. Valonnopeuden muuttuminen suunnan funktiona edellyttäisi sitä, että tyhjiön permittiivisyys ja permeabiliteetti olisivat suunnan suhteen varioivia. Eivät ole.
jumak kirjoitti:
Kannattaisi lukea kysymys ennen kommentointia. Sen voimme tästä päätellä.
GPS- navigaattorin kaltaisessa teknisessä sovelluksessa oletetaan valonnopeus vakioksi. GPS-satelliitin lähete on yksisuuntaista, eikä valonnopeuden poikkeamista johtuvia suunnistusvirheitä olla havaittu.
Mitä voimme tästä päätellä?- suhteellisuus
agnoskepo kirjoitti:
Voimme päätellä, että fysiikan palstalla kirjoittaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä fysiikkaa. Valonnopeuden muuttuminen suunnan funktiona edellyttäisi sitä, että tyhjiön permittiivisyys ja permeabiliteetti olisivat suunnan suhteen varioivia. Eivät ole.
Niin siis noista saadaan valon etenemisnopeuden arvo, mutta ei sitä minkä suhteen se etenemisnopeus on niiden mukainen vakio. Tämä on myös oleellinen asia. Asia ei välttämättä ole niin yksiselitteinen, kuin hätäisesti ajatellen saattaa näyttää.
- Antti-Invariantti
"Niin siis noista saadaan valon etenemisnopeuden arvo, mutta ei sitä minkä suhteen se etenemisnopeus on niiden mukainen vakio."
Minkä tahansa inertiaalikoordinaatiston suhteen, aivan minkä tahansa... - peräkamarin-poika
Kollimaattori kirjoitti:
GPS- navigaattorin kaltaisessa teknisessä sovelluksessa oletetaan valonnopeus vakioksi. GPS-satelliitin lähete on yksisuuntaista, eikä valonnopeuden poikkeamista johtuvia suunnistusvirheitä olla havaittu.
Mitä voimme tästä päätellä?€ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14383956/gps-satelliitit-ovat-huijausta
peräkamarin-poika kirjoitti:
€ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14383956/gps-satelliitit-ovat-huijausta
Tuo menee jo naurettavan salkkari-idiotismin puolelle.
- Entäpä-jos
Valon nopeus olisi erilainen vain auringon vetovoiman suunnassa ?
Mahdollisesti. Sitä en kuitenkaan tässä epäile tai hae. Koe vain vahvistaisi tai kumoaisi suppeellisen suhteellisuusteorian postulaatin kiiteästä maailmankaikkeuden tilan koordinaatistosta jonka suhteen valon nopeus on vakio. Sitä ei siis pitäisi olla olemassa koska nopeus on suhteellista. Tämän vahvistaminen vaatisi sen, että valon nopeus jokaiseen suuntaan on vakio havainnoitsijaan nähden. Aika dilaation ja pituuden lyhenemisen kaavat on johdettavissa myös sillä oletuksellla, että absoluuttinen tilan koordinaatisto on olemassa. Erona suppean suhteellisuusteorian oletuksiin olisi ainoastaan valon nopeuden eroavaisuus liikkeen suuntaan tai sitä vastaan. Eli siis maapallon liike suhtessa avaruuden absoluuttiseen koordinaatistoon. Suhteellisuusteorian mukaan tällaista absoluuttista koordinaatistoa ei ole olemassa. Eli absoluuttista paikkaa avaruudessa ei ole olemassa. Valon nopeuden muuttuminen suhteessa suuntaan kumoaisi tämän väitteen.
- Ohman
Arvoisa jumak:
Kerroit juuri, että yhteen suuntaan valon nopeutta ei voi mitata vaan ainoastaan edestakaisin kulkeneen valon nopeuden keskiarvo on mitattavissa. Ja tällöin tuohon suuntajuttuun vastaa esim. Michelson-Morleyn koe.
Mutta jos haluat mitata kulkeeko valo suuntaan 1 nopeudella v1 ja suuntaan 2 nopeudella v2 missä v1 =/ v2 sinun pitäisi mitata nuo nopeudet v1 ja v2. Kerroit siis kuitenkin itse ettei tämä ole mahdollista.
Mitä siis kysymyksesi tarkoitttaa? En tainnut oikein ymmärtää sitä.
OhmanParhaiten näytit ymmärtävän. Absoluuttisia nopeuksia v1 ja v2 ei tosiaan ole mahdollista mitata. Ehdottamallani kokeella voitaisiin kuitenkin käsittääkseni osoittaa v1 ja v2 samoiksi tai eriäviksi. Jos ne jostain kumman syystä eriäisivät sen mukaan mihin päin avaruutta putki sojottaa niin vastaanottavassa päässä havaittaisiin vaihtelua pulssien saapumisväleissä. Esim. lähetetään vuorokauden ajan 1 pulssi per sekunti ja kirjataan saapuvien pulssien ajankohdat toisen pään kellolla. Jos saapuvien pulssien intervalli vaeltaa 1s molemmin puolin niin v1 ei ole v2.
- lkjhljljljljlj
Mikä siinä kellojen kalibroinissa on niin vaikeaa? Kalibroidaan kellot pisteessä A ja siirretään toinen labran toiseen päähän pisteeseen B. Kalibroidan toiset kellot pisteessä B ja toinen siirretään pisteeseen A. Jos nyt molemmat pisteen A ja pisteen B kellot ovat täsmälleen samassa ajassa, siirto ei ole vaikuttanut kellojen käyntiin. Tai jos olisi, pitäisi keksiä jo niin monimutkainen viritys, että Ukko Occamin luut kolisisivat haudassa.
Kokeesi ei itse asiassa osoittaisi yhtään mitään. Ensinnäkin, miksi ihmeessä siinä pitäisi olla putki? Toiseksi, mitä se intervalliin (pulssiväliin?) vaikuttaisi vaikka nopeus muuttuisi putkesisojottaessa toiseen suuntaan? Nopeuden pitäisi muuttua pulssista toiseen, jotta pulssiväli muuttuisi.
Alkaa olla Savorisen logiikkaa. lkjhljljljljlj kirjoitti:
Mikä siinä kellojen kalibroinissa on niin vaikeaa? Kalibroidaan kellot pisteessä A ja siirretään toinen labran toiseen päähän pisteeseen B. Kalibroidan toiset kellot pisteessä B ja toinen siirretään pisteeseen A. Jos nyt molemmat pisteen A ja pisteen B kellot ovat täsmälleen samassa ajassa, siirto ei ole vaikuttanut kellojen käyntiin. Tai jos olisi, pitäisi keksiä jo niin monimutkainen viritys, että Ukko Occamin luut kolisisivat haudassa.
Kokeesi ei itse asiassa osoittaisi yhtään mitään. Ensinnäkin, miksi ihmeessä siinä pitäisi olla putki? Toiseksi, mitä se intervalliin (pulssiväliin?) vaikuttaisi vaikka nopeus muuttuisi putkesisojottaessa toiseen suuntaan? Nopeuden pitäisi muuttua pulssista toiseen, jotta pulssiväli muuttuisi.
Alkaa olla Savorisen logiikkaa.Jos on lähetys- ja vastaanottopää niin on aika luonnollista, että siinä on jonkinlainen putki välissä. Tai voihan siinä olla vaikka tori välissä kunhan ensin hätistää ihmiset pois. Tuo kellojen siirtäminen vaikuttaa niiden käyntiin. Mitä pidemmälle siirrät sitä enemmän se vaikuttaa. Tässä kokeessa mahdollisimman pitkälle. Kuinka paljon se vaikuttaa? Riippuu valonnopeudesta. Mitäs tässä oltiinkaan mittaamassa? Muuten idea kuulostaa hyvältä, mutta kun kellot yhdessä päässä eivät näytä samaa aikaa niin kalibroitko ne siihen väliin keskiarvon mukaan? Tätä on tosissaan mietitty ja kukaan ei ole keksinyt kalibrointiin toimivaa ratkaisua. Esittämäni koe ei vaadi kellojen kalibrointia. Juuri tuota nopeuden muutosta tässä ollaan mittaamassa. Kuten itsekin sanoit, se vaikuttaisi pulssiväliin.
- jkhgjhggjhg
Jos kellot siirretään, kuten tuossa esitettiin, ei siirtäminen vaikuta niiden käyntiin. Jos siirtäminen tapahtuu hitaalla nopeudella, ei siirtäminen vaikuta mitattavalla tavalla kellojen käyntiin. Kun kellot ajastetaan molemmissa päissä ja toinen kelloista siirretään toiseen päähän, voimme todeta joko sen, ettei niiden käynti muuttunut tai sitten sen, että käynti muuttui. Synkkaongelma tulee vain jos yritämme aikauttaa kaukana toisistaan olevia kelloja.
Eikä se pulssien "intervalli" muutu yhtään mihinkään, kulkee pulssi hitaammin tai nopeammin. En sanonut sen vaikuttavan pulssiväliin, koska se ei siihen vaikuta. Tunnut olevan melkoisen pihalla.
- ämootee
Valon nopeus on vedessä pienempi ja veden yllä nopeampi. Sen takia äänikin kuuluu kauas tyynen järven pinnalla.
No onhan sillä aaltoliike yhteistä. Ei tosin liity mitenkään tähän aiheeseen :) Kauas kuulumiseen taitaa kuitenkin vaikuttaa enemmän tyyni ilma kuin tyyni veden pinta, vaikka ne korreloivatkin keskenään. Kuten jäätelön myynti ja hukkumiskuolemat: Kesä.
- dfghjk
Muistakaa aina, että MM-koe on silkkaa puutaheinää. M&M yrittivät löytää eetterin, eivät valon nopeuden vakioisuutta. Eivät M&M löytäneet eetteriä, kun laskelmointi oli sitä sun tätä ja havaintotuloksetkin ovat hukassa.
- EiOoEetterii
MM koe oli aivan validi ja se toistettiin moneen kertaan. Nykyään asian toteaminen on jo rutiinijuttu instrumenttien parantuessa. Esimerkiksi LIGO, joka havaitsi gravitaatioaallot, mittaa koko ajan sivutuotteenaan samalla valon kulkusuunnan vaikutusta valonnopeuteen.
Taidat olla ettereinesi pahasti kujalla. - dfghjk
Höböhöbö. MM-koe on validi vain fysiikan oppikirjoissa, joihin se on kopioitu muista oppikirjoista. Michelson julkaisi sanomalehdessä ensimmäisen neljännesvuosikatsauksen, ja sitten koko juttu painui unholaan, vaikka vuoden verran, eli Maan kierroksen ajan oli tarkoitus havaintoja tehdä.
MM-koetta tai jotain vastaavaa on yritetty suunnilleen kymmenen vuoden välein viime vuosituhannella. Yksi koe ei siis riittänyt jostain syystä. Morley jopa yritti alkuperäisellä MM-koelaitteistolla toistaa kokeen joskus vuoden 1920 tietämillä, mutta ei päässyt puusta pitkään.
Monenlaisia tuloksia eetteritutkimuksista on saatu, mutta ei mitään kovin vakuuttavaa. - dfghjk
Aikuisten oikeasti Michelson etsi eetteriä, jossa valoaalot kulkevat. Ei hän yrittänyt todistaa, että valon nopeus on vakio. Hän yritti selvittää onko valon nopeus riippuvainen siitä, mihin suuntaan valo avaruudessa kulkee.
Lopputulos oli, että Michelson ei eetteriä löytänyt, mutta tuo ei eetterin olemassaoloa sulkenut pois, koska Michelson sotki systeeminsä laskentamenetelmillään, ja hukkasi havaintotulokset, joten niitä ei voi käsitellä uudestaan. MM mittasi edestakaisen valon nopeutta. Toistettu useasti samoin tuloksin. Nopeus ei muutu. Ei kiinnostavaa tämän keskustelun osalta ja on aiheen vierestä.
- dfghjk
Höböhöbö.
MM-kokeessa nimenomaan interferometriä pyöritettiin pöydällä, että saataisin selville valon etenemissuunnan vaikutus, ja sitä alunperin kysyttiin.
Voithan sinä keskustella keskenäsi ihan mistä tahansa, mikä itseäsi kiinnostaa. Että saataisiin edestakaisen nopeuden keskiarvo eri suunnissa. Ja siitähän tässä keskustelussa ei ole kyse.
EiOoEetterii kirjoitti:
MM koe oli aivan validi ja se toistettiin moneen kertaan. Nykyään asian toteaminen on jo rutiinijuttu instrumenttien parantuessa. Esimerkiksi LIGO, joka havaitsi gravitaatioaallot, mittaa koko ajan sivutuotteenaan samalla valon kulkusuunnan vaikutusta valonnopeuteen.
Taidat olla ettereinesi pahasti kujalla.LIGO on interferometri. Mitta valonnopeuden edestakaisesta keskiarvosta. Sama kuin MM koe ja melkein kaikki muut valonnopeutta mittaavat kokeet.
Doupattujen ihmisten hiihtokilpailu: Lähdöt minuutin välein, maaliintulot noin minuutin välein.
Douppaamattomien ihmisten hiihtokilpailu: Lähdöt minuutin välein, maaliintulot noin minuutin välein.- khggjgjhgkjh
jumak kirjoitti:
Doubatut ja douoppaamattomat sekaisin, lähdöt minuutin välein: Maaliintulot miten sattuu.
Tarkoitat siis, että kahteen samanmittaiseen eri suuntaan sojottavaan putkeen lähetetään samaan aikaan pulssit. Pulssit saapuisivat eri aikaan perille, mikäli nopeus eri suuntiin olisi erillainen, mutta taas tulisi synkronointiongelma. Pulssiväliin ei nopeus vaikuta mitenkään. Jos lätkytät putkiisi pulsseja sekunnin välein, tulevat ne toisiin päihin sekunnin välein, on kulkuaika ihan mikä tahansa.
Usko nyt, että mainitsemasi synkkausongelma voidaan kiertää. Ei se kellojen aika ole paikkariippuva, kunhan kelloja ei siirretä relatibistisilla nopeuksilla. Erityinen suhtin on jo järjellisen epäilyn ulkopuolella. Näytöt ovat aivan liina vakuuttavat. Tässä yksi linkki, muitakin löytyy. Usko nyt, että synkkausongelmaa ei voi kiertää.
https://www.youtube.com/watch?v=e9PAGpwS8G0jumak kirjoitti:
Tässä yksi linkki, muitakin löytyy. Usko nyt, että synkkausongelmaa ei voi kiertää.
https://www.youtube.com/watch?v=e9PAGpwS8G0Ja jos lätkytetään sekunnin välein, tulevat ne toisiin päihin sekunnin välein vain, jos kulkuaika ei muutu.
- OlipahanVäite
jumak kirjoitti:
Ja jos lätkytetään sekunnin välein, tulevat ne toisiin päihin sekunnin välein vain, jos kulkuaika ei muutu.
No tuo ei nyt pidä paikkaansa. Jos täsmälleen tasaväkiset hiihtäjät lähtevät viidenkympin lenkille minuutin välein, he tulevat minuutin välein maaliinkin. Jos samat hiihtäjät lähtevät minuutin välein vitosen lenkille, he hiihtävät varmasti paljon suuremmalla nopeudella, mutta tulevat silti maaliin minuutin välein.
Siirtotien nopeus ei todellakaan vaikuta pulssiväliin, jos se ei muutu pulssista toiseen. - HGJHGJHJF
jumak kirjoitti:
Tässä yksi linkki, muitakin löytyy. Usko nyt, että synkkausongelmaa ei voi kiertää.
https://www.youtube.com/watch?v=e9PAGpwS8G0Linkkiäsi ei löytynyt, mutta selitähän mikä estää synkronoimasta kelloja kuten kerroin.
A pisteessä synkataan kellot A1 ja A2 -> B pisteessä synkataan kellot B1 ja B2. Siirretään A2 kello pisteeseen B ja B2 kello pisteeeen A. Jos kaikki neljä kelloa näyttävät samaa aikaa (kuten näyttävätkin hitaalla siirtonopeudella vakiogravitaatiossa) kellot ovat todistettavasti synkassa. Jos aikaeroa löytyy, kertoo aikaero korjaustermin suuruuden. Missä mielestäsi mättää jos mättää?
Nämä suhtiksenkaatosivustot ovat peräkammariwannabefyytsikkoiden tekemiä ja siksi niiden todisteet ontuvat usein kuin Rautavaaran Erikson.
- aikana
”Entäpä-jos”
Tuo Auringon vetovoiman herätti kysymyksiä.
Mistä voimme tietää missä suunnassa aurinko nyt on? Missä se oli silloin kun näemme maassa sen lähettämän valon? Jos näemme auringon lähellä horisonttia niin paljonko sen kuva on taipunut matkalla maan vetovoiman takia? Onko aurinko todellisuudessa horisontin takana silloin kun näemme sen ”taivaanrannassa?
Kulkeeko valo maapallolla suoraan vain maapallon säteen suunnassa? Valon taipumiseen vaikuttaa lähinnä ilman taitekertoimen muutos, joka normaalitapauksess taivuttaa valoa n. 35 kaariminuuttia. Maan gravitaatio on niin pieni, ettei sillä ole juurikaan merkitystä.
- aikana
”Maan gravitaatio on niin pieni, ettei sillä ole juurikaan merkitystä”
Jos noin on niin mikä selittää sen, että kuunpimennyksessä (auringonpimennys kuussa) maan varjo on punainen ja paljon pienempi kuin sen pitäisi olla? Kuun halkaisija on n. 3 475 km.
Kuusta (maan varjossa) katsottuna auringonpimennys on täydellinen (maa peittää koko auringon).
Näemme auringon valon n. 8 minuuttia 10–25 sekuntia myöhemmin kuin sen valo lähti auringosta, eli aurinko ei ole siellä missä se näyttää olevan? Maan etäisyys Auringosta on n. 147,1–151,6 milj. km (kasvaa koko ajan) ja sen keskikohta on 700 000 km lähempänä kuin reuna. Eli reunalta tuleva valo tulee vielä pari sekuntia myöhemmin kuin keskeltä.
Kuun etäisyys maasta vaihtelee noin 360 000 kilometristä noin 406 000 kilometriin.
Esim
Jos maapallo on kuvassa 1 mmm kokoinen. Niin kuu on silloin 1/4 mm ja sen etäisyys 3 cm maapallosta. Ison omenan kokoinen aurinko, on 10 metrin päässä maasta. Kiertotähtien etäisyys n. 4– 300 m auringosta.
- dfghjk
MM-kokeessa nimenomaan haluttiin selvittää ero eri suuntiin kulkevan valon nopeus, ei todellakaan mitään valonnopeuden keskiarvoa eikä valon nopeutta.
Pöytää kierrettiin, että pystyttiin tekemään havaintoja eri suunnissa, ja havaintoja tehtiin erikseen aamupäivällä ja iltapäivällä.
Alunperin oli tarkoitus oli tehdä havaintoja vuoden ajan, että saataisiin selville Maapallon Auringon ympäri tapahtuvan kiertoliikkeen vaikutus, joka on paljon suurempi kuin Maapallon pyörimisliikkeen vaikutus.
Jos jossain fysiikan oppikirjassa väitetään, että MM-kokeessa todistettiin valon nopeuden vakioisuus, niin kirjassa kirjoitetaan Silkkaa Basskaa.
Googlettamalla ja hiukan etsimällä löytyy M&M:n alkuperäinen tutkimusselostus.Eri suuntiin joo, mutta yhä edestakaisesta valosta.
https://www.technologyreview.com/s/421603/the-one-way-speed-of-light-conundrum/
- rrrrrrrrrrrww
Ei valolla mitääm nopeutta ole Siinä vaa fotonit kääntyvät samaan aikaan Yli 300000km:n matkalla syntyy aikaviive ihmisen käsityskyvyssä joka aiheuttaa mielikuvan, että valolla olisi nopeus vaikka kyseessä on vain painovoiman aiheuttama harha.
Ensinnäkin kellojen sykronoinnissa ei ole ongelmaa kuten väitit. Toiseksi, ajatusleikkisi eivät muuta faktoja - ei edes valon nopeuden suhteen - luuletko, ettei "pari kolme ukkoa" olisi Einsteinin jälkeen jo testannut hänen teoriaansa?
Koitetaanpa vielä kerran. En väitä Einsteinin teorioita vääriksi. En myöskään usko mihinkään eetteriin. Kysymys on vain yksinkertaisesta kokeesta. Lähes kaikki valon nopeutta mittaavat kokeet ovat perustuneet valon heijastamiseen peilistä ja valon nopeus (tai eroavuus toisen suunnan nopeuteen) on mitatattu valon EDESTAKAISEN kulkeman matkan perusteella. Jos yhteen suuntaan nopeus on 0.9999 jotain ja toiseen 1.0001 jotain, niin nopeudeksi saadaan 1.0 (keskiarvosta). Miksi valonnopeus olisi erilainen eri avaruuden suuntiin? Miksi ei? Jos toiseksi inertiaalikoordinaatistoksi otetaan taustasäteily, niin siihen verrattuna maapallo liikuu avaruudessa noin promillen valonnopeudesta. Jos valonnopeus olisi vakio esim. tähän taustasäteilyn koordinaatistoon, niin edelleen suppea suhteellisuusteoria pitäisi paikkansa. Suppean suhteellisuusteorian mukaan kappaleen pituus liikkeen suuntaan lyhenee juuri sen verran, että mihin tahansa suuntaan lähetetyt valonsäteet heijastuvat yhtä kaukana "meidän mielestä olevista kohteista" takaisin niin, että ne palaavat samaan aikaan lähetyspisteeseen. Juuri tämän M&M koe totesi ja hylkäsi typerän eetteriteorian. Eetterin puuttuminen ei silti hylkää sitä mahdollisuutta, että avaruudessa paikka on paikka. Eli absoluuttinen koordinaatisto voi olla olemassa olematta ristiriidassa suppean suhteellisuusteorian kanssa. Eli kysymys on siitä, että liikkuuko valo samalla nopeudella suhteessa JOHONKIN inertiaalikoordinaatistoon vai onko kaikki tosiaankin täydellisen suhteellista. Tämän voisi ratkaista kokeella, joka osoittaisi valonnopeuden olevan sama (suhteellisuus voittaa), tai eri (absoluuttinen koordinaatiosto voittaa) eri avaruus-suuntiin. Kaikki tällaiset kokeet, mitä netistä löytää, toteavat valonnopeuden muuttuvan. Kaikki nämä kokeet on joko jätetty huomiotta tai lytätty tylysti sen perusteella, että koejärjestely oli surkea ja täynnä mahdollisia mittavirheitä. Yhtään arvostetun tutkijan koetta tästä ei löydy, eli sitä ei pidetä tutkimisen arvoisena. Kuitenkin yhdellä hyvin suoritetulla kokeella voitaisiin pistää piste keskustelulle ja todeta asia suuntaan tai toiseen. Minä ehdotin tällaista koetta, joka on mahdollisimmman yksinkertainen: Ei GPS käyttöä, kellojen synkronointia tai muuta sellaista. Esim. monen kilometrin valokuitu ja siihen sykäyksiä tarkalla intervallilla. Jos valonnopeus muuttuu kun maapallo pyörähtää, niin vastaanottavassa päässä ei sykäyksiä saada tarkallen sillä intervallilla millä niitä lähetettään. Koetta pitäisi luonnollisesti jatkaa pitkään, jotta mahdollinen toistuva kuvio löytyisi suhteessa maapallon asentoon ja sen kulkusuuntaan avaruudessa.
Tässä muutama linkki noihin kokeisiin, joita ei ole otettu vakavasti:
https://arxiv.org/pdf/physics/0612201.pdf
http://www.ptep-online.com/index_files/2012/PP-30-08.PDF
https://arxiv.org/pdf/physics/0608205.pdf
http://www.cellularuniverse.org/AA5Contradiction_Ranzan.pdf7
http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/39778.pdf
- jumak2
Mikä tahansa tulos tuosta kokeesta saataisiin, niin pohjimmiltaan kysymykseni ei ole pelkästään siitä. Yleinen suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka tuo niin vaikeita matemaattisia lausekkeita, että pohtiva ihminen ilman vuosien perehdytystä ei saa niistä otetta. Fyysikot/matemaatikot pyörittelevät numeroita ja saavat kokeet vastaamaan ennustuksia. Harvassa ovat ne, jotka yrittävät selittää, että mitä se tarkoittaa. Jos tuloksista ei saa muodostettua järkevää selitystä todellisuudesta, niin missä on hyöty? Filosofit ja todellisuuden hakijat on tiputettu kelkasta, jolloin ymmärrys tuloksista ja niiden merkityksestä jää uupumaan. Pienen porukan salaista puuhastelua ja muiden ajatusten mitätöintiä. Tulee mieleen uskonto ja evoluutioteorian kieltäminen. Analogia on kiistaton.
Analogia taitaa olla vain korviesi välissä. Maallikon on pakko tyytyä siihen, ettei kykene syvällisemmin ymmärtämään mitään luonnontieteen alaa. Kuten Räsänen ja Enqvist artikkelissaan kertoivat, maallikoilla ei ole aikoihin ollut luonnontieteille mitään annettavaa.
"Molemminpuolinen keskusteluyhteys, joka vielä 1700luvulla oli avoinna valistuneen maallikon ja luonnontieteilijän välillä, on katkennut. Tutkijat voivat puhua alansa tutkimuksesta suurelle yleisölle vain yksinkertaistaen ja kuvaillen, eikä asiaan perehtymättömillä ole luonnontieteelle mitään annettavaa. "
Tähän on vain tyytyminen.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiC09y8s__PAhWCDCwKHV_dAEYQFggbMAA&url=http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/41570&usg=AFQjCNGT-tCfafN0WdQrKrNRJeXsgBYXsgTuo on juuri sitä ylimielisyyttä mistä puhuin. Näppärä keino sulkea muut ulkopuolelle keskustelusta.
Mitä ylimielisyyttä on siinä, että toteaa selvän faktan?
Itselläni ei kompetenssi riitä ainoankaan luonnontieteellisen teorian faktuaalisuuden arviointiin, enkä usko että riittää kenelläkään palstan nykyisistä kirjoittajista. Mikä tahansa luonnontieteen osa-alue vaatii nykyään usean vuoden yliopistokoulutusta, ennen kuin kykenee itsenäiseen tutkimustyöhön.
Toki asiasta voi keskustella ja keskutelun kautta oppia uutta, mutta ei näillä palstoilla mitään tiedettä tehdä.agnoskepo kirjoitti:
Analogia taitaa olla vain korviesi välissä. Maallikon on pakko tyytyä siihen, ettei kykene syvällisemmin ymmärtämään mitään luonnontieteen alaa. Kuten Räsänen ja Enqvist artikkelissaan kertoivat, maallikoilla ei ole aikoihin ollut luonnontieteille mitään annettavaa.
"Molemminpuolinen keskusteluyhteys, joka vielä 1700luvulla oli avoinna valistuneen maallikon ja luonnontieteilijän välillä, on katkennut. Tutkijat voivat puhua alansa tutkimuksesta suurelle yleisölle vain yksinkertaistaen ja kuvaillen, eikä asiaan perehtymättömillä ole luonnontieteelle mitään annettavaa. "
Tähän on vain tyytyminen.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiC09y8s__PAhWCDCwKHV_dAEYQFggbMAA&url=http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/41570&usg=AFQjCNGT-tCfafN0WdQrKrNRJeXsgBYXsgValitettavasti näin kuten sanoit.
Hieman sama kuin peruskoulusta päässyt yrittäisi keskustella
hedelmällisesti kielitietieteilijän kanssa muinais-hepreasta.
Näin ei tapahdu oikeasti ikinä vain siksi, ettei heprean kieli
kiinnosta muita kuin puoli-hulluja - leikillä.
Mutta fysiikan ilmiöt ovat jokaiselle meistä arkipäivää - ne
ovat "käsinkosketeltavia" asioita, joista jokaisella
on jonkinlainen mielikuva - ainakin tällä palstalla.
Valitettavasti fysiikan lait eivät noudata sitä "Newton'laista"
mekaanista mielikuvaa, mikä asiaan perehtymättömillä yleensä on.
Se vaatii hyvin rankkaa vuosien opiskelua, jotta voi seistä
Jättiläisten Hartioilla ja nähdä pidemmälle.
Onneksi on ihmisiä, kuten Enqvist, jotka osaavat kirjoittaa
hyvin vaikeasti ymmärrettävissä olevista asioista helpommin
pureskeltavassa muodossa - ilman heitä olisi olemassa vain
se yksi promille ihmisistä, jotka asioista jotakin oikeasti tietävät.
Se ei oikein olisi sopivaa tällä vuosituhannella.
- heleppoo
Paine ja lämpötila vaikuttaa valonnopeuteen, eli voit tiitauttaa lasertutkalla mitatut ylinopeutesi vallan hyvin. Sinun tulee vain todistaa vallitsevat mittausolosuhteet ja mittauspaikan lämpötilat käräjäoikeudelle. Voitat joka tapauksessa, kun käräjäoikeus ei edes ymmärrä mistä puhut.
Paine ja lämpötila voivat vaikuttaa marginaalisesti valon nopeuteen, mutta eivät valonnopeuteen c, joka on valon nopeus tyhjiössä. Valonnopeus c on luonnonvakio, joka riippuu ainoastaan tyhjiön permittiivisyydestä ja permeabiliteetista.
Vaikutus on ilmassakin varsin pieni. Esimerkiksi tyhjön ja kuivan ilman permittiivisyydessä ero on vasta viidennessä merkitsevässä numerossa. Kosteus varmasti vaikuttaa vähän, mutta ei niin, että sillä olisi nopeuden mittauksessa käytännön merkitystä. Samaanhan voisi vedota tutkamittauksen yhteydessä. Sähkömagneettisesta säteilystähän siinäkin on kyse.- dfghjk
Puutaheinää jälleen kerran. Eipä taida agnostiikaskepolla todellakaan olla mitään annettavaa tieteelle tällä palstalla tai missään muuallakaan, kun et edes fysiikan oppikirjoja lue.
Ilman kosteus vaikuttaa niin paljon, että sillä on merkitystä 10 GHz taajuudella viidennessä numerossa. dfghjk kirjoitti:
Puutaheinää jälleen kerran. Eipä taida agnostiikaskepolla todellakaan olla mitään annettavaa tieteelle tällä palstalla tai missään muuallakaan, kun et edes fysiikan oppikirjoja lue.
Ilman kosteus vaikuttaa niin paljon, että sillä on merkitystä 10 GHz taajuudella viidennessä numerossa.Jos sillä on viidennessä numerossa merkitystä, ei se taida poliisien nopeusmittaukseen vaikuttaa. En ole missään nähnyt, miten ilmankosteus vaikuttaa SM-aallon nopeuteen, vaikka uskon sen voivan vaikuttaa. Sen vaimenemisesta tiedän taajuuden funktiona sentään jotain. Sekin tieto perustuu Ismo Lindellin opukseen "Radioaaltojen eteneminen".
Mutta kun sinä tiedät, niin voit varmaan kertoa, paljonko se vaikuttaa. Voit varmasti myös laittaa linkin, jossa näkyisi käppyrät kosteuden vaikutuksesta ilman suhteelliseen permittiivisyyteen ja suhteelliseen permeabiliteettiin.
Itse en ole ikinä kuvitellut, että minulla olisi tieteelle mitään annettavaa, mutta eipä taida olla useimmilla muillakaan heistä, jotka tänne kirjoittavat.agnoskepo kirjoitti:
Jos sillä on viidennessä numerossa merkitystä, ei se taida poliisien nopeusmittaukseen vaikuttaa. En ole missään nähnyt, miten ilmankosteus vaikuttaa SM-aallon nopeuteen, vaikka uskon sen voivan vaikuttaa. Sen vaimenemisesta tiedän taajuuden funktiona sentään jotain. Sekin tieto perustuu Ismo Lindellin opukseen "Radioaaltojen eteneminen".
Mutta kun sinä tiedät, niin voit varmaan kertoa, paljonko se vaikuttaa. Voit varmasti myös laittaa linkin, jossa näkyisi käppyrät kosteuden vaikutuksesta ilman suhteelliseen permittiivisyyteen ja suhteelliseen permeabiliteettiin.
Itse en ole ikinä kuvitellut, että minulla olisi tieteelle mitään annettavaa, mutta eipä taida olla useimmilla muillakaan heistä, jotka tänne kirjoittavat.Ai niin. Olin ihan unohtaa. Onhan minulla nimi yhdessä tieteellisessä julkaisussa. Eli vaikutukseni tieteeseen poikkeaa vähän nollasta, joskin niin vähän, että se häipynee kohinaan. :D
Montako julkaisua sinulla "dfghjk" on?- kuuttentaakvaan
Ai nimi jossain? Olet kai ollut painokoneen rasvarin apulaisena. Kyseinen paino tai monistuskone kopioi tieteellisen tutkimuksen Aku Ankan ylähuulen suhteesta alahuuleensa. (Aku Ankka numero 37/2011)
Että, jos ei edes suomi24-palstalla muuten päde, niin painava argumentti on ainakin, että nimi tai ainakin alkukirjaimet esiintyvät jollain suomi-24:n sivulla kyseisen akuänkän lisäksi!
Mitenkä minusta tuntuu, että tunnenkin sinut. kuuttentaakvaan kirjoitti:
Ai nimi jossain? Olet kai ollut painokoneen rasvarin apulaisena. Kyseinen paino tai monistuskone kopioi tieteellisen tutkimuksen Aku Ankan ylähuulen suhteesta alahuuleensa. (Aku Ankka numero 37/2011)
Että, jos ei edes suomi24-palstalla muuten päde, niin painava argumentti on ainakin, että nimi tai ainakin alkukirjaimet esiintyvät jollain suomi-24:n sivulla kyseisen akuänkän lisäksi!
Mitenkä minusta tuntuu, että tunnenkin sinut.Et sitten laittanut pyytämääni linkkiä, etkä kertonut monessako tutkimusartikkelissa itse olet ollut mukana. Taisit sen 10 gigaakin vetää stetsonista. Jotta edes vaimennusta syntyisi kyseisellä taajudella tarvittaisiin todella rankka vesisade (25 mm/h) , sumulla tai heikolla sateella ei ole vielä 10 gigassa mitään vaikutusta vaimennukseen. Tosin sinä puhuit etenemisnopeudesta, mutta et kyennyt siitäkään antamaan näyttöä.
Tässä ketjussa esittämäni kommentit ovat olleet mielestäni oikeita. Jos sinulla on niihin jotain huomautettavaa, niin kerro. Lapsellinen länkytyksesi sinun kuitenkin kannattaisi lopettaa. Sillä sinä nolaat minun sijastani vain itsesi.
Voin sanoa melko varmasti, ettet tunne minua. On pieni mahdollisuus, että tietäisit kuka olen, mutta siitä on pitkä matka tuntemiseen. Lähempään tuttavapiiriini ei kuulu kaltaisiasi.- dfghjk
En ollenkaan epäile, että kommenttisi olisivat omasta mielestäsi oikeita. Tosin lukijan näkökulmasta nuo saattavat olla ns. syvältä.
Jokainen maanmittari joka on joskus mitannut 10 GHz etäisyysmittarilla, tietää että aina pitää olla kosteusmittari mukana. Kernin Mekometrissä, jossa oli 3 GHz resonaattori taajuuden stabiloimiseksi, oli erikseen ilmankuivain.
Tasasähköllä veden permittiviteetti on 80. Taajuuden kasvaessa veden permittiviteetti pienenee niin, että näkyvän valon aluella toimivissa etäisyysmittareissa vesihöyryä ei tarvitse erikseen ottaa huomioon. Tuonkin löydät esimerkiksi Alonso-Finn: Fundamental University Physics.
Jos kiinnostaa oikeasti, niin TKK:n kirjastosta löytyy runsaasti aineistoa. Joku Instrumentenkunde Der Messtechnik saattaisi olla aivan kohdallaan. dfghjk kirjoitti:
En ollenkaan epäile, että kommenttisi olisivat omasta mielestäsi oikeita. Tosin lukijan näkökulmasta nuo saattavat olla ns. syvältä.
Jokainen maanmittari joka on joskus mitannut 10 GHz etäisyysmittarilla, tietää että aina pitää olla kosteusmittari mukana. Kernin Mekometrissä, jossa oli 3 GHz resonaattori taajuuden stabiloimiseksi, oli erikseen ilmankuivain.
Tasasähköllä veden permittiviteetti on 80. Taajuuden kasvaessa veden permittiviteetti pienenee niin, että näkyvän valon aluella toimivissa etäisyysmittareissa vesihöyryä ei tarvitse erikseen ottaa huomioon. Tuonkin löydät esimerkiksi Alonso-Finn: Fundamental University Physics.
Jos kiinnostaa oikeasti, niin TKK:n kirjastosta löytyy runsaasti aineistoa. Joku Instrumentenkunde Der Messtechnik saattaisi olla aivan kohdallaan.Alkoi kiinnostaa tuo 10 GHz:n etäisyysmittari. Yritin löytää mittarin teknisiä tietoja, mutta ainakaan pienellä googlauksella sellaisia ei löytynyt. Tuo 3 GHz:n resonaattori tuntuu vähän oudolta ja tekniikasta vieläkin kiinnostuneena olisi mielelläni perehtynyt mainitsemasi härpäkkeen sielunelämään.
Veden suhteellinen permittiivisyys löytyy kyllä Lindellin kirjastakin, joka sekin löytyy TKK:n kirjastosta mutta myös omasta kirjahyllystäni. Olen kyllä lukenut Saksaa, mutta en ole käyttänyt kieltä kymmeniin vuosiin, niin joudun pitäytymään englanninkielisiin kirjoihin.
Ps.
"Tosin lukijan näkökulmasta nuo saattavat olla ns. syvältä."
Kun puhutaan fysiikasta, ei ole kyse mielipiteistä tai näkökulmista. Voit varmaan kertoa, missä kohtaa olen esittänyt paikkaansapitämättömän väitteen.
- peräkamarin-poika
Valon nopeus on ääretön. Sen voi todistaa sillä, ettei tähdestä tuleva valonsäde taivu sivuttaessaan auringon.
- uuninpankkoboy
Valehtelet taas. Sehän taipuu niinku äitiskii paskalla.
- Konsta_Pylkkönen
No mittee varten se valo aarinkoo sivuttaa ja mitenkä? Mihinkä se aarinko sivuja tarvihtoo? Jonnii kirjanko sivuja sinne pitäs laettoo?
- Huutiukko
Taas ketju jossa aloittajan ihan hyvän kysymyksen käsittely sotketaan vaikka millä asiaankuulumattomalla lavertelulla.
"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience".
Sopisiko tämä Mark Twainin lausahdus tähänkin ketjuun? - Ohman
Henri Arzelies :Relativistic Kinematics (Pergamon Student Editions,1966) käsittelee tätä jumakin probleemaa varsin paljon.Itse asiassa niin paljon, että en edes yritä tehdä tähän selostusta kirjan esityksestä.
Mainitsen vain tämän: Kellot pisteissä A ja B voitaisiin synkronoida siirtämällä kello A:sta B:hen erittäin pienellä (negligible) nopeudella. Tällöin A:sta B:hen matkaavan signaalin nopeuden mittauksella on täysin selkeä merkitys ja tuo operaatio on teoreettisesti mahdollinen (feasible) tuossa yksinkertaisessa muodossa. Mutta jotta saataisiin käyttökelpoisia mittaustuloksia meidän pitäisi pystyä synkronoimaan A ja B huomattavasti tarkemmin kuin on kokeellisesti mahdollista tällä menetelmällä.
Einstein joutui siis postuloimaan valon nopeuden isotrooppisuudeen ja tämä käy hyvin yksiin kokeiden kanssa. Michelson-Morleyn koekin on uusittu monesti ja entistä tarkemmin mittauksin.Se tosin ei koske tätä probleemaa mutta jättää kuitenkin vapauden olettaa tuo isotropia.
On kuitenkin tehty myös kokeita (Miller, Esclangon) joissa olisi näyttänyt näkyneen avaruuden optista epäsymmetriaa ainakin maanpäällisen havaitsijan kannalta. Arzelies toteaa hauskasti, että on hyvä ettei näitä tuloksia saatu kuin paljon vuoden 1905 jälkeen joten ne eivät voineet ehkäistä relativististen teorioiden kehittelyä.Ja että näitä tuloksia ei pitäisi piilotella ehkäisten niitä antamasta näyttöä.Arzelies lupaa palata niihin myöhemmin kirjassa ja pohtia miten nuo tulokset saataisiin sovitettua suhteellisuusteorian kehikkoon.
En nyt ruvennut etsimään, löytyykö uudempaa näin seikkaperäistä esitystä tästä probleemasta ja mahdollisesti uudemmista kokeista. Mutta jos jollain on tietoa niin kertokaa.
Ohman- Ohman
Tuossa yhdessä jumakin kommentissa näkyikin olevan viittauksia erinäisiin tehtyihin kokeisiin. Minkähän takia niitä ei ole otettu vakavasti? Onko niissä tosiaan huomattu jokin koevirhe tai periaatteellinen virhe?
Ohman taas. - Ohman
Ohman kirjoitti:
Tuossa yhdessä jumakin kommentissa näkyikin olevan viittauksia erinäisiin tehtyihin kokeisiin. Minkähän takia niitä ei ole otettu vakavasti? Onko niissä tosiaan huomattu jokin koevirhe tai periaatteellinen virhe?
Ohman taas.On ehkä niin, että erikoinen suhteellisuusteoria on testattu niin monta kertaa niin monella eri tavalla, että sen paikkansapitävyyttä ei juuri epäillä. Tuollaisten koetulosten mahdollisten virheiden etsiminen on pitkäpiimäistä puuhaa, ensin etsiä jokin periaatteellinen virhe kokeesta ja jos sellaista ei löydy pitäisi koe suorittaa uudestaan, ehkä useita kertoja.Tähän puuhaan ei ehkä kukaan tutkija mielellään ryhdy koska on parempaakin tekemistä, uusien ongelmien tutkimista ja mahdollisuutta ,että tuollaista virhettä ei löydy, pidetään olemattomana.
Ohman
- tiedoksi.vain
Fotonin energia on
E = h f
Fotoni voidaan ajatella myös massallisena hiukkasena, jolloin massa on
m = hf / c^2
Ei fotonin energia tai "massaenergia" riipu siitä, mihin suuntaan se on etenemässä.
Esimerkiksi elektronin ja positronin annihilaatiossa syntyy kaksi vastakkaiseen suuntaan valon nopeudella etenevää gammakvanttia. Niiden kummankin energia on sama. Liikemäärä on E/c. Liikemäärän säilymislaki edellyttää, että se on sama ja vastakkaismerkkinen. Jos c olisi eri eri suunnissa, niin myös kvanttien energian E pitäisi olla vastaavasti erilainen.- KHKHKHKH
Tuo oli mielestäni hyvä perustelu. Toisaalta liikemäärän säilyminen taitaa olla paremminkin havaintoihin perustuva kuin johdettu jostain. Viimekädessä aina jää pieni reikä epäilylle.
Toisaalta valonnopeuden vakioisuus alkaa olla Räsäsen sanoja vapaasti lainatakseni: "Järjellisen epäilyn ulkopuolella..." - Ohman
KHKHKHKH kirjoitti:
Tuo oli mielestäni hyvä perustelu. Toisaalta liikemäärän säilyminen taitaa olla paremminkin havaintoihin perustuva kuin johdettu jostain. Viimekädessä aina jää pieni reikä epäilylle.
Toisaalta valonnopeuden vakioisuus alkaa olla Räsäsen sanoja vapaasti lainatakseni: "Järjellisen epäilyn ulkopuolella..."Liikemäärän säilyminen seuraa avaruuden translaatioinvarianssista (Noetherin teoreema).Jos avaruus on sellainen, liikemäärä säilyy.
Ohman - Ohman
Kyllä tuo massaenergia on syytäkin panna lainausmerkkien sisään
Fotonilla ei ole massaa.
Entisaikoihin puhuttiin "lepomassasta" mutta ei nykyisin. On vain yksi massa m, E= mc^2 kun kappaleen nopeus on 0 ja jos nopeus on v niin suhteellisuusteorian peruskaavoja on
(1) E^2 - p^2 = m^2 c^4,
missä E on energia,p = liikemäärä ja m on massa (se ainut massa, Newtonin massa).
Ennenvanhaan otettiin käyttöön "lepomassa" m(0) ja sitten "massa" m, joka määriteltiin
(2) m = m(0) / sqrt(1 - v^2/c^2).
Einstein itse jo totesi, ettei noin määritellyllä "liikemassalla" ole fysikaalista sisältöä, se on vain merkintätapa, jolla kaavasta (1) saadaan "nätti" kaava
(3) E = mc^2.
Valitettavasti tuo kaava (3) alkoi elää omaa elämäänsä ja tartutti puheisiin tuon "liikemassan".
Tämä asia on tälläkin palstalla ties kuinka monta kertaa useankin kirjoittajan toimesta selitetty mutta yhä vaan fotonin massa jatkaa eloaan!
Ohman - Ohman
"tiedoksi vain": kaikki ne pähkäilyt ja kokeet jotka tutkijat ovat suorittaneet tuon c:n invarianssin (myös suunnan suhteen) toteamiseksi ovat siis olleet turhia? Noin yksinkertaisella "tiedoksi vain"-päättelyllä asia selvisikin. Vai selvisikö...?
Ohman - tiedoksi.vain
Ohmanin kommentteihin:
"Liikemäärän säilyminen seuraa avaruuden translaatioinvarianssista (Noetherin teoreema).Jos avaruus on sellainen, liikemäärä säilyy".
Maanläheisemmin kyseessä on voimatasapainon laki. Voimalla on aina vastavoima. Mutta huomionarvoista on, että myös massattomalla fotonilla on liikemäärä (E/c).
"Kyllä tuo massaenergia on syytäkin panna lainausmerkkien sisään
Fotonilla ei ole massaa".
Samaa mieltä. "Liikemassan" käsite joutaa roskikseen. Termi m0 c^2 putkahtaa integroimisvakiona, kun liikemäärästä p(v)=m0 v/ sqrt(1-(v/c)^2) lasketaan liike-energia. Osaatko muuten perustella tuon p(v) kaavan.
"Noin yksinkertaisella "tiedoksi vain"-päättelyllä asia selvisikin. Vai selvisikö...?"
En ole koskaan hoksannut epäillä, etteiko c olisi sama joka suuntaan. Asia oli minulle uusi. Heitin vain tuon mieleen tulleen näkökohdan ketjuun. - Ohman
tiedoksi.vain kirjoitti:
Ohmanin kommentteihin:
"Liikemäärän säilyminen seuraa avaruuden translaatioinvarianssista (Noetherin teoreema).Jos avaruus on sellainen, liikemäärä säilyy".
Maanläheisemmin kyseessä on voimatasapainon laki. Voimalla on aina vastavoima. Mutta huomionarvoista on, että myös massattomalla fotonilla on liikemäärä (E/c).
"Kyllä tuo massaenergia on syytäkin panna lainausmerkkien sisään
Fotonilla ei ole massaa".
Samaa mieltä. "Liikemassan" käsite joutaa roskikseen. Termi m0 c^2 putkahtaa integroimisvakiona, kun liikemäärästä p(v)=m0 v/ sqrt(1-(v/c)^2) lasketaan liike-energia. Osaatko muuten perustella tuon p(v) kaavan.
"Noin yksinkertaisella "tiedoksi vain"-päättelyllä asia selvisikin. Vai selvisikö...?"
En ole koskaan hoksannut epäillä, etteiko c olisi sama joka suuntaan. Asia oli minulle uusi. Heitin vain tuon mieleen tulleen näkökohdan ketjuun.Olkoon ct = x(0), x =x(1) , y = x(2) ja z = x(3). Ominaisaika ("proper time") olkoon T.
dT^2 = ds^2 /c^2 = dt^2 - (dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2) / c^2 . missä ds on neliavaruuden viivaelementti.Jos 3-nopeus on u (3-vektori), niin
dT^2 / dt^2 = 1 - u^2/c^2 ja dt/dT = (1 - u^2 /c^2)^(- 1/2) = g(u), tässä siis g(u) on nimi joka annetaan tuolle lausekkeelle.
Nelinopeus U = (dx(0)/dT,dx(1)/dT,dx(2)/dT,dx(3)/dT) (nelivektori).
Mutta dx(i)/dT = dx(i)/dt * dt/dT joten
U = g(u) (c, u)
U on siis 4-vektori jonka 1. komponentti on c ja loput 3 muodostavat 3-vektorin u joka on se Newtonin nopeus.
4-liikemäärä on P =
mU = m g(u) (c,u) = (m g(u) c, m g(u) u)
jonka avaruudellinen komponentti on 3-liikemäärä (se Newtonin)
p = m g(u) u.
Siinähän se.
Ohman
. - nimimerkki.toinen
Ohmanilla on tainnut taas kerran mennä puurot ja vellit pahasti sekaisin. Ei mitään teoriaa sillä todisteta, että väännetään kaavoja ja suoritetaan laskelmia. Ja väännetään lisää kaavoja. Ja laskelmia.
Tosiasia on, että aina, kun joku on keksinyt jonkun uuden tavan selvittää eetterin olemassaoloa, on joku sen myös tehnyt. Tuommoista on tapahtunut läpi koko 1900-luvun suunnilleen kymmenen vuoden välein. Ja varmaan tapahtuu jatkossakin. - tiedoksi.vain
Ohman kirjoitti:
Olkoon ct = x(0), x =x(1) , y = x(2) ja z = x(3). Ominaisaika ("proper time") olkoon T.
dT^2 = ds^2 /c^2 = dt^2 - (dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2) / c^2 . missä ds on neliavaruuden viivaelementti.Jos 3-nopeus on u (3-vektori), niin
dT^2 / dt^2 = 1 - u^2/c^2 ja dt/dT = (1 - u^2 /c^2)^(- 1/2) = g(u), tässä siis g(u) on nimi joka annetaan tuolle lausekkeelle.
Nelinopeus U = (dx(0)/dT,dx(1)/dT,dx(2)/dT,dx(3)/dT) (nelivektori).
Mutta dx(i)/dT = dx(i)/dt * dt/dT joten
U = g(u) (c, u)
U on siis 4-vektori jonka 1. komponentti on c ja loput 3 muodostavat 3-vektorin u joka on se Newtonin nopeus.
4-liikemäärä on P =
mU = m g(u) (c,u) = (m g(u) c, m g(u) u)
jonka avaruudellinen komponentti on 3-liikemäärä (se Newtonin)
p = m g(u) u.
Siinähän se.
Ohman
.Avaisitko hieman lisää.
Vektorimuodossa "neliavaruuden viivaelementti" on
ds = dx(0) ? dx(1) i dx(2) j dx(3) k
Kun oletetaan, että kaikki yksikkövektorit ?, i, j ja k ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan, niin
ds^2 = dx(0)^2 dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2
Mistä poikii esittämäsi muoto
ds^2 = dx(0)^2 - [ dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2]
Mistä tietää, mikä ? tulee olla. - Ohman
tiedoksi.vain kirjoitti:
Avaisitko hieman lisää.
Vektorimuodossa "neliavaruuden viivaelementti" on
ds = dx(0) ? dx(1) i dx(2) j dx(3) k
Kun oletetaan, että kaikki yksikkövektorit ?, i, j ja k ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan, niin
ds^2 = dx(0)^2 dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2
Mistä poikii esittämäsi muoto
ds^2 = dx(0)^2 - [ dx(1)^2 dx(2)^2 dx(3)^2]
Mistä tietää, mikä ? tulee olla.Siitä poikii, että ES:ssa ei käytetä euklidista metriikka vaan Minkowskin avaruuden Lorentz-metriikkaa jossa viivaelementillä on tuo mainitsemani muoto. Jotkut käyttävät siinä etumerkkejä toisin päin eli dx(0)-termin edessä on miinusmerkki ja
3-avaruustermien edessä plusmerkki.
Ohman - t.vn
" p = m g(u) u "
Tuossa siis m on sama kuin lepomassa, jota usein merkitään myös m0. Eli on vain yksi invariantti massa, mutta nopeus u pitää kuvata muodossa g(u) u.
Kouluissakin opetettu liikemassan käsite lienee sitten syntynyt siitä ajatuksesta, että m = m0 g(u) edustaa liikemassaa ja silloin p = m u. - hhhkjkhjhk
nimimerkki.toinen kirjoitti:
Ohmanilla on tainnut taas kerran mennä puurot ja vellit pahasti sekaisin. Ei mitään teoriaa sillä todisteta, että väännetään kaavoja ja suoritetaan laskelmia. Ja väännetään lisää kaavoja. Ja laskelmia.
Tosiasia on, että aina, kun joku on keksinyt jonkun uuden tavan selvittää eetterin olemassaoloa, on joku sen myös tehnyt. Tuommoista on tapahtunut läpi koko 1900-luvun suunnilleen kymmenen vuoden välein. Ja varmaan tapahtuu jatkossakin.Eikä sitä eetteriä ole löydetty eikä taideta löytää. Ei ainakaan aloittajan esittämällä tavalla.
Ps. Ohmanilla ei ole mennyt mikään sekaisin. Sinulla taitaa olla. - Ohman
t.vn kirjoitti:
" p = m g(u) u "
Tuossa siis m on sama kuin lepomassa, jota usein merkitään myös m0. Eli on vain yksi invariantti massa, mutta nopeus u pitää kuvata muodossa g(u) u.
Kouluissakin opetettu liikemassan käsite lienee sitten syntynyt siitä ajatuksesta, että m = m0 g(u) edustaa liikemassaa ja silloin p = m u.Ei ihan noin.Katsoisit, mitä kirjoitin. U = g(u) (c,u), missä U on nelinopeus ja u se tavallinen Newtonin nopeus. Ei u:ta tässä "kuvata muodossa g(u) u " vaan u on ihan vaan u.
Mutta 4-liikemäärä P määritellään näin:
P = mU = mg(u) ( c,u) = (m g(u) c, m g(u) u)
ja tämän 4-vektorin avaruudellinen 3-ulotteinen komponentti p on
p = m g(u) u.
Huomaatko eron?
Tuo on totta että ennen vanhaan käytettiin tuon ainoan oikean massan m tilalla "lepomassaa " m0, sitten merkittiin m = g(u) m0 (m oli "liikemassa" tai "relativistinen massa") josta saatiin kaava p = mu. Mutta tämä oli "silloin ennen...".
Ohman - t.vn
Ohman kirjoitti:
Ei ihan noin.Katsoisit, mitä kirjoitin. U = g(u) (c,u), missä U on nelinopeus ja u se tavallinen Newtonin nopeus. Ei u:ta tässä "kuvata muodossa g(u) u " vaan u on ihan vaan u.
Mutta 4-liikemäärä P määritellään näin:
P = mU = mg(u) ( c,u) = (m g(u) c, m g(u) u)
ja tämän 4-vektorin avaruudellinen 3-ulotteinen komponentti p on
p = m g(u) u.
Huomaatko eron?
Tuo on totta että ennen vanhaan käytettiin tuon ainoan oikean massan m tilalla "lepomassaa " m0, sitten merkittiin m = g(u) m0 (m oli "liikemassa" tai "relativistinen massa") josta saatiin kaava p = mu. Mutta tämä oli "silloin ennen...".
Ohman"mutta nopeus u pitää kuvata muodossa g(u) u "
Tarkoitin, että perinteisessä liikemäärän koulukaavassa p = m u pitää relativistisessa käsittelyssä nopeuden u paikalle panna g(u) u. Tuo lähinnä "muistisääntönä". Ei tässä mitään väärinkäsitystä ole, tiettävästi. - Ohman
Lisäselitys:
Kun Newtonin fyysikko ja Einsteinin fyysikko mittaavat inertiakoordinaatistossa massakappaleen m nopeutta, molemmat ovat sitä mieltä että se on u.Ja että kappaleen massa on m.
Sen sijaan Newton-fyysikko sanoo, että liikemäärä p = mu ja Einstein-fyysikko sanoo että 4-liikemäärän 3-ulotteinen avaruuskomponentti on p = m g(u) u. Hän ei siis sano, että nopeus olisi g(u) u tai massa olisi m g(u).
Tietysti voit sanoa että "nopeuden paikalle"kaavassa pantiin tuo g(u) u mutta väärinkäsityksen välttämiseksi tämä lisäselitys. Ja itse asiassa siinä pantiin massan paikalle m g(u) joka sekin on väärin.
Ohman - nimimerkki.toinen
Jo on taas jutut Ohmanilla. Todistaako tuo jotain valon nopeudesta? Ja mihin suuntaan kulkevan valon nopeudesta?
- AiheenVierestä
Taidat olla vähän kujalla. Herrat fysiikan osaajat keksutelevat nyt vähän eri asiasta kuin mitä aloitus koski.
- Konsta_Pylkkönen
nimimerkki.toinen kirjoitti:
Jo on taas jutut Ohmanilla. Todistaako tuo jotain valon nopeudesta? Ja mihin suuntaan kulkevan valon nopeudesta?
On se katkera ukko tuo nimmerkkitoenen! Mihin lie sillä sattunna? Liekö joku sille pahasti sanonna?
- t.vn
Ohman kirjoitti:
Lisäselitys:
Kun Newtonin fyysikko ja Einsteinin fyysikko mittaavat inertiakoordinaatistossa massakappaleen m nopeutta, molemmat ovat sitä mieltä että se on u.Ja että kappaleen massa on m.
Sen sijaan Newton-fyysikko sanoo, että liikemäärä p = mu ja Einstein-fyysikko sanoo että 4-liikemäärän 3-ulotteinen avaruuskomponentti on p = m g(u) u. Hän ei siis sano, että nopeus olisi g(u) u tai massa olisi m g(u).
Tietysti voit sanoa että "nopeuden paikalle"kaavassa pantiin tuo g(u) u mutta väärinkäsityksen välttämiseksi tämä lisäselitys. Ja itse asiassa siinä pantiin massan paikalle m g(u) joka sekin on väärin.
OhmanNiin. Tarkemman teorian approksimaationa saadaan Newtonin kaavat.
Väärinkäsitysten välttämiseksi voitaneen sitten sanoa vaikkapa näin:
Liikemäärän kaavassa Newtonin kaavaan päädytään, kun korvataan termi g(u) ykkösellä. Näin voidaan tehdä pienillä nopeuksilla.
Yleensä kouluissa mennään kylläkin toisin päin eli approksimaatiosta tarkempaan teoriaan. Eipä ihme, että opettajatkin siinä välillä puhuvat "läpiä päähänsä". - nimimerkki.toinen
Joo ja kun Ohman jotain kirjoittaa ja ja julistaa niin sitten kuoro lasuu että hallelujaa. Ohman voisi asiaankuulumattomia turinoita mennä vaikkapa julistaamaan jonnekin ilmastopalstalle. Siellä on tilaa. Ja hyvää seuraa.
Hyvä, että keskustelua syntyy :) Nelivektoreissa mennään kuitenkin jo aika-avaruuteen ja yleisen suhteellisuusteorian puolelle. Jos nyt minäkin heitän kaavoja peliin, ihan vain erityisen suhteellisuusteorian hengessä. Pitänee todistaa aiemmmat väittämäni. Johdetaanpa aikadilaatio ja pituuden lyheneminen seuraavien postulaattien pohjalta:
- valonnopeus on vakio suhteessa johonkin inertiaalikoordinaatistoon, jota voidaan tässä nimetä vaikkapa "nollakoordinaatistoksi" (tosin tämäkin nollakoordinaatisto saa liikkua suhteessa "johonkin", joka ei meitä tässä kiinnosta. Poikkeavuutena alkuperäiseen teoriaan on juurikin tuo suhteellisuus johonkin "fiksattuun" koordinaatistoon, ei kaikkiin koordinaatistoihin. Siis vähän alkuperäistä järkevämpi ja hahmotettavissa oleva oletus.)
- eri inertiaalikoordinaatistoissa olevat havaitsijat mittaavat edestakaisen valonnopeuden samaksi (aikadilaatio)
- kun havaitsija vaihtaa inertiaalikoordinaatistoa, hän edelleen mittaa edestakaisen valonnopeuden samaksi riippumatta valon suunnasta (vaatii pituuskontraktiota)
Yllä oleva summattuna: Ei kiihtyvässä liikkeessä oleva havaitsija ei huomaa ajan tai tilan suhteen muutoksia, vaikka hän kiihtyvän liikkeen kautta vaihtaa inertiaalikoordinaatistoa.
Hahmottamisen helpottamiseksi ajatellaan, että nollakoordinaatisto on se, minkä suhteen maapallo kiitää avaruudessa nopeudella c/1000. Tästä nollakoordinaatiosta joku heebo on neliön muitoisen peilihuoneensa kiihdyttänyt samaan vauhtiin kuin maapallo. Alkutilanteen parametrit merkataan isoilla kirjaimilla ja lopputilanteen pienillä. c on c. Eli matka/aika valolle havaitaan vakiona, toki nimittäjä ja osoittaja voivat muuttua, kunhan suhde on sama.
Nyt heppu heijastaa valon sivuseinästä takaisin ja laskee matkaksi ct. Nollakoordinaatistoon jäänyt kaveri laskee matkaksi cT. Maapallo ja heebo liikkuu
hänen mielestään VT. Heebo ei mielestään liiku. Kun tästä piirretään kuva, niin saadaan kaksi identtistä suorakulmaista kolmiota. Sivusuunnassa kaikki on symmetristä, jolloin voidaan oletta, että t = t1 t2 ja t1 = t/2 (sama isolle T:lle). Supistetaan teet kahdella ja pythagoran lausekkeella saadaan geometriasta:
(cT)^2 = (VT)^2 (ct)^2 => t = T(1 - (V/c)^2)^1/2 eli ertyisen suhteellisuusteorian aikadilaatio. Arkijärjellä tarkoittaa, että kiitävän heebon sisäinen liike/kello on hidastunut juuri sopivasti seinää kohti viistosti (hänestä suoraan) matelevaan valoon nähden. Nollakoordinaatistosta valo menee pidemmän matkan. Ja ajan.
Jotta paikallaanolon illuusio olisi täydellinen, täytyy heebon esim. etuseinään lähettämän valon saapua takaisin samaan aikaan kuin sivuseinään lähetetyn.
Jos mittasuhteet eivät vaihtuisi ja valo liikkuisi vakionopeudella tausta/nollakoordinaatistoon nähden, niin tämä ei pitäisi paikkaansa. Oletetaan, että mittasuhteet vaihtuvat. Merkitään välimatkaa huoneen keskeltä etuseinään nollakoordinaatistossa (siis puolet peilihuoneen leveydestä ennen kiihdytystä) S ja liikkeessä s. s siis todellinen, heebo luulee edelleen liikkeessä, että se on S. Merkitään nollakoordinaatiston havaitsijan valon etuseinään laskemaa aikaa T1 ja takaisin keskipisteeseen T2. Edestakainen aika on T = T1 T2. Sama aika ja matka pitäisi siis molempien koordinaatistojen mukaan olla sivuseinän kautta heijastetulla valolla.
Saadaan kolme kaavaa. Piirrä, että ymmärrät. Kaksi ekaa ovat eteen ja takaisin menevästä valonsäteestä ja kolmas sivupeilistä heijastetusta:
VT1 s = cT1 => T1 = s/(c -V)
VT2 cT2 = s => T2 = s/(c V)
S^2 (VT/2)^2 = (cT/2)^2
Sijoita kahdesta ekasta T1 T2 T:een paikalle kolmanteen kaavaan, niin saat:
s = S(1 - (V/c)^2)^1/2 eli pituuskontraktio.
MOT. Erityinen/suppea suhteellisuusteoria kaavoineen, mittaushavaintojen selityksineen ja ilman vaatimusta "täydellisestä suhteellisuudesta". Tässä mallissa liikkeen suuntaan ja sitä vastaan kulkevien valojen nopeuden suhde liikkeessä olevaan mittaajaan on (d 1)/(1-d), missä d = V/c. Tämän johtaminen jätetään kotitehtäväksi :)Tarkennus:
"Sama aika ja matka pitäisi siis molempien koordinaatistojen mukaan olla sivuseinän kautta heijastetulla valolla. "
Tarkoitan siis, että sama "matka/aika" molemmissa koordinaatistoissa on c. "Nollakoordinaatistossa" sekä aika, että matka ovat suurempia, mutta suhde, eli valonnopeus, sama.Ja vielä lisämotivaatio siihen, miksi tällaista voisi olettaa. Massaton fotoni ei liikkeelle lähtiessään välitä siitä, mikä sen "senhetkinen" kappaleen liiketila on, mistä se emittoituu. Liikemäärän säilyminen koskee vain massallisia hiukkasia. Jos fotonin nopeus on riippumaton sen kappaleen liikkeestä, mistä se lähtee, niin mistä sen nopeus sitten riippuu? Sen nopeus on riippumaton kappaleen nopeudesta mistä se emittoituu, joten sen nopeus on vakio jossain muussa (avaruuden nollakoordinaatistossa?) koordinaatistossa. Alkuliiketila ei siihen massattomana vaikuta.
Eli massattomalla fotonilla ei ole liikemäärää. Sillä on kuitenkin energiaa, joka vasta massallisen kappaleen menettämää energiaa sen emittoidessa fotonin. Työ/energia on voima kertaa matka. Newton pätee edelleen. Fds = mads = mdvds/dt = m(dv)^2, eli työ mikä tehdään fotonin irroittamiseen massasta on mc^2, koska dv = c. Eli tämä m, mille työ tehtiin, on se m mikä alkuperäisestä massasta irtosi. Ikinä helpoin E=mc^2 johtaminen. Alkuperäisestä aineesta luonnollisesti hävisi potentiaalienergiaa juurikin tuon verran, joka näkyy puntarilla massana.
Ja koska fotonilla ei ole lepomassaa, kiihdytystä ei tarvita. Se on "instant" nollasta valonnopeuteen. Sen vuoksi tuon kaavan voi johtaa noin ilman integraalilaskentaa.
Vielä yksi mielenkiintoinen seuraus olisi, että jos kiihdytetään tuohon valon "nollakoodinaatistoon" nähden kiihtyvästi, niin aika hidastuu ja jannu säilyy nuorena. Jos kiihdytetään (hidastetaan) vauhtia toiseen suuntaan, niin vanhetaan vinhasti.
- sdfghjkl.qeg
Kerrotko vielä, miten tuo lässytyksesi liittyy aiheeseen?
- GGJHGHJHJGJHG
jumak kirjoitti:
Eli massattomalla fotonilla ei ole liikemäärää. Sillä on kuitenkin energiaa, joka vasta massallisen kappaleen menettämää energiaa sen emittoidessa fotonin. Työ/energia on voima kertaa matka. Newton pätee edelleen. Fds = mads = mdvds/dt = m(dv)^2, eli työ mikä tehdään fotonin irroittamiseen massasta on mc^2, koska dv = c. Eli tämä m, mille työ tehtiin, on se m mikä alkuperäisestä massasta irtosi. Ikinä helpoin E=mc^2 johtaminen. Alkuperäisestä aineesta luonnollisesti hävisi potentiaalienergiaa juurikin tuon verran, joka näkyy puntarilla massana.
Fotonin liikemäärä:
http://peda.net/img/portal/imagemodule/dfb491242850ebb4c95a662578050011.jpg - Ohman
Nytpä jumak erehtyi, ei nelivektoreissa mennä yleisen suhteellisuusteorian (YS)puolelle.
Erikoisen suhteellisuusteorian(ES) avaruus on neliulotteinen avaruusaika (spacetime), ns,. Minkowskin avaruus, jossa metriikkana on tuo
(1) ds^2 = c^2 dt^2 - dx^2 - dy^2 - dz^2 tai jos käytetään ominaisaika, dT^2 = ds^2 / c^2.
Tämän avaruuden vektorit ovat nelivektoreita, esim. nelinopeus
U =( g(u) c, g(u) u(x),g(u) u(y),g(u) u(z)) tai kuten lyhentäen kirjoitin
U = g(u) (c,u).
u on se tavallinen Newtonin nopeus jonka x- ,y- ja z-komponentit ovat
nuo u(x),u(y) ja u(z).
ES:ssa lasketaan nelivektoreilla.
Yleisessä suhteellisuusteoriassa metrinen perusmuoto on yleisempi kuin (1) eli muotoa
ds^2 = Summa(i,j) (g(X,i,j) dx(i) dx(j)) missä siis tuo g riippuu myös paikasta X = (x(i)).
ES:n metrinen perusmuoto on tämän erikoistapaus kun kertoimet ovat vakioita ja nimenomaan
g(0,0) = 1 , g(1,1) = g(2,2) = g(3,3) = -1 ja g(i,j) = 0 kun i =/ j.
Ja YS:n "avaruus" on yleisempi differentioituva monisto kuin tuo Minkowskin laakea avaruus, sitä ei voi käsitellä yhtenä vektoriavaruutena kuten ES:n avaruutta vaan sen jokaisessa pisteessä on tangenttiavaruutena Minkowskin avaruus.
No, tämä meni ehkä vähän liian pitkälle mutta pääasia on, että nelivektorien käyttö on oleellista ES:ssa.
Ohman GGJHGHJHJGJHG kirjoitti:
Fotonin liikemäärä:
http://peda.net/img/portal/imagemodule/dfb491242850ebb4c95a662578050011.jpgNo joo. Ei se fotonin liikemäärä ole nolla, mutta tämä riippuu määritelmästä ja on semantiikkaa. Jättäisin liikemäärän klassiseen mekaniikkaan ja puhuisin vain energiasta. Fotonilla on massattomana ja valonnopeutta liikkuessaan energiaa, jonka voidaan ajatella vastaavaan massallisen hiukkasen liikemäärän siihen tuomaa lisäenergiaa. Massa ja aika ovat molemmat vain laskennallisia, sekundäärisiä suureita. Todellisuus on liikettä ja siihen liittyvää energiaa. Esim. massa on vain hiukkasten sitomaa potentiaalienergiaa joka havaitaan inertiana eli vastuksena nopeuden muutokselle. Koska fotonilla ei ole lepomassaa vaan se vapautuessaan kiitää heti valonnopeutta, niin mitään massallisille kappaleille ominaista kiihdytysvaihetta ei ole. Potentiaalienergia, joka siis aiheuttaa massan, vain vapautuu välittömästi fotonina. Tämän kiihdytyksen puuttuminen aiheuttaa sen, että integraalilaskentaa ei tarvita E=mc^2 johtamisessa.
Ohman kirjoitti:
Nytpä jumak erehtyi, ei nelivektoreissa mennä yleisen suhteellisuusteorian (YS)puolelle.
Erikoisen suhteellisuusteorian(ES) avaruus on neliulotteinen avaruusaika (spacetime), ns,. Minkowskin avaruus, jossa metriikkana on tuo
(1) ds^2 = c^2 dt^2 - dx^2 - dy^2 - dz^2 tai jos käytetään ominaisaika, dT^2 = ds^2 / c^2.
Tämän avaruuden vektorit ovat nelivektoreita, esim. nelinopeus
U =( g(u) c, g(u) u(x),g(u) u(y),g(u) u(z)) tai kuten lyhentäen kirjoitin
U = g(u) (c,u).
u on se tavallinen Newtonin nopeus jonka x- ,y- ja z-komponentit ovat
nuo u(x),u(y) ja u(z).
ES:ssa lasketaan nelivektoreilla.
Yleisessä suhteellisuusteoriassa metrinen perusmuoto on yleisempi kuin (1) eli muotoa
ds^2 = Summa(i,j) (g(X,i,j) dx(i) dx(j)) missä siis tuo g riippuu myös paikasta X = (x(i)).
ES:n metrinen perusmuoto on tämän erikoistapaus kun kertoimet ovat vakioita ja nimenomaan
g(0,0) = 1 , g(1,1) = g(2,2) = g(3,3) = -1 ja g(i,j) = 0 kun i =/ j.
Ja YS:n "avaruus" on yleisempi differentioituva monisto kuin tuo Minkowskin laakea avaruus, sitä ei voi käsitellä yhtenä vektoriavaruutena kuten ES:n avaruutta vaan sen jokaisessa pisteessä on tangenttiavaruutena Minkowskin avaruus.
No, tämä meni ehkä vähän liian pitkälle mutta pääasia on, että nelivektorien käyttö on oleellista ES:ssa.
OhmanOhman. Olet selvästi opiskellut enemmän kuin minä. Luo vaikka joku huuhaa email ja laita se tänne. Laitan viestiä ja voidaan jatkaa keskustelua. Voit sitten poistaa sen tunnarin.
- Ohman
jumak kirjoitti:
Ohman. Olet selvästi opiskellut enemmän kuin minä. Luo vaikka joku huuhaa email ja laita se tänne. Laitan viestiä ja voidaan jatkaa keskustelua. Voit sitten poistaa sen tunnarin.
Vaikka olisikin hauska keskustella, niin enpä taida tuota sähköpostia luoda. Palstalla on sen verran hörhöjä nimimerkkejä etten halua halua heiltä sähköpostia jota luultavasti alkaisi tulla.
Ohman
- Tapani3
Kaikki olisi yksinkertaisempaa jos uskoisitte väitteeni, että valon nopeus on ääretön. Valonsäde on perillä samalla hetkellä kun on lähtenytkin. Sen voi myös todistaa yksinkertaisella astronomisella kokeella.
Tuossa on se ongelma, että kaikki sähkömagneettinen säteily on "valoa". Kaikki koostuva aines/energia on sitä samaa, ellet sitten tätä myös kyseenalaista. Jos valonnopeus olisi ääretön, niin myös kaikki tapahtumat tapahtuisivat äärettömän nopeasti. Ei olisi aikaa eikä elämää. Kaikki tapahtuisi nyt, heti ja tässä. Kaikki olisi ohi ennen kuin ehti edes kunnolla alkaa.
- jotjo
jumak kirjoitti:
Tuossa on se ongelma, että kaikki sähkömagneettinen säteily on "valoa". Kaikki koostuva aines/energia on sitä samaa, ellet sitten tätä myös kyseenalaista. Jos valonnopeus olisi ääretön, niin myös kaikki tapahtumat tapahtuisivat äärettömän nopeasti. Ei olisi aikaa eikä elämää. Kaikki tapahtuisi nyt, heti ja tässä. Kaikki olisi ohi ennen kuin ehti edes kunnolla alkaa.
Valonnopeuden voi hyvinkin ymmärtää äärettömäksi sen omassa koordinaatistossa. Tämä riippuu vain siitä miten matkat ja nopeudet määritellään.
Erikoisen suhtiksen mukaan kuljettu matka kutistuu nollaan liikuttaesssa valonnopeudella, mikä on sama asia jos etäisyys taitetaan äärettömällä nopeudella.
Jos esim. maasta lähetetään raketti vakio kiihtyvyydellä g, ja lasketaan nopeus integroimalla kiihtyvyyttä, niin näin määritelty nopeus voi ylittää valonnopeuden. Kellojen hidastumiset/matkojen lyhenemiset maassa olevan havaitsijan näkökulmasta johtavat täysin samaan lopputulokseen. Kyse on lähinnä näkökulmasta.
Mutta takaisin alkuperäiseen kysymykseen. Tiettyjen satelliittien välillä on testattu optista kommunikaatiota, joka perustuu laser pulssien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkän matkan yli. Näistä voisi saada jotain irti.
P.S. olisiko kelloja mahdollista synkronoida lomittumisen avulla?
- Tapani3
Kaikki aine koostuu protoneista, neutroneista ja elektroneista. Lisäksi on sähkömagneettista säteilyä, jonka osajoukko valo on. Miten perustelet, että kaikki tapahtuisi äärettömän nopeasti. En ymmärrä.
- ValonnopeusONVakio
Valonnopeuden rajallisuus on mitattu "astronomisilla kokeilla" lukemattomia kertoja.
Wiki laseretäisyysmittarista: "Yksinkertaisin tapa mitata etäisyys laserilla on lähettää laserpulssi, joka heijastuu kohteesta ja havaita heijastus. Koska valon nopeus on tunnettu vakio, voidaan pulssin lähettämisen ja heijastumisen välisestä ajasta laskea helposti kuljettu matka. "
- kjjjkkjllkjlkj
"valonnopeus on vakio suhteessa johonkin inertiaalikoordinaatistoon, jota voidaan tässä nimetä vaikkapa "nollakoordinaatistoksi""
Valonnopeus on invariantti kaikissa inertiaalikoordinaatistoissa. On aivan sama, mihin sitä verrataan. Palataanpa vielä kerran alkuperäiseen aiheeseen. Valonnopeus todellakin mitataan samaksi kaikissa inertiaalikoodinaatistoissa. Avainsana tässä on mittaus. Jonkin nopeushan mitataan jakamalla sen kulkema matka sen siihen käyttämään aikaan. Jos uskotte erityiseen suhteellisuusteoriaan kuten minä, niin sekä matka että aika ovat eriäviä kahdessa toistensa suhteen eri vauhtia kulkevissa inertiaalikoordinaatistoissa. Valonnopeuden vakioisuus siis tarkoittaa vain sitä, että valon kulkeman matkan ja sen siihen käyttämän ajan suhde mitataan aina samaksi/vakioksi riippumatta havainnoijasta. Havannoijasta riippuen matka ja aika ovat kuitenkin eri suuruisia eri inertiaalikoordinaatistojen havannoijille.
Erityisen suhteellisuusteorian idean ydin on siinä, että havannoija ei voi havaita omaa kulkunopeuttaan. Valo heijastuu peileistä takaisin yhtä nopeasti jokaisesta suunnasta, vaikka havainnoija kiihdyttäisi nopeutensa kuinka suureksi tahansa. Tästä on päätelty, että mitään absoluuttista avaruuden koordinaatistoa ei voi olla olemassa. Nopeus on vain suhteellista toiseen nopeuteen. Tämä päättely on virheellinen. Mikään erityisen suhteellisuus teorioan laskelmista ei poissulje sitä vaihtoehtoa, että valonnopeus on vakio nimenomaan johonkin tiettyyn koordinaatistoon nähden. Tässä koordinaatistossa valo kulkisi samaa nopeutta jokaiseen avaruus-suuntaan erikseen. Kun tästä "vakio" koordinaatistosta poikettaisiin (siis kulkemalla eri nopeutta), niin edellen mitattaisiin edestakainen valonnopeus samaksi jokaiseen suuntaan. Tästä pitää huolen aikadilaatio ja pituuskontraktio. Ainoa ero olisi, että valonnopeus mitattaisiin samaksi ainoastaan kokeilla, joissa mittaus tehdään valon edestakaisin kulkemasta matkasta. Jos voitaisiin mitata valonnopeus eri suuntiin ilman edestakaisuutta tai edes se, että eri suuntiin saataisiin eriävä valonnopeus, niin täytyisi harkita uudelleen nopeuden täydellistä suhteellisuutta.
Valonnopeuden vakioisuutta eri suuntiin ei ole kokeellisesti osoitettu. Ainoat kokeet, joissa tätä on pyritty mittaamaan, ovat saaneet valonnopeudelle eri suuruuden eri suuntiin. Olen aiemmin tässä keskustelussa liittänyt linkit noihin netistä löytämiini kokeisiin. Yhtäkään koetta en löytänyt, jossa olisi osoitettu päinvastaista tai jos näin väitettiin, niin oltiin itseasiassa mitattu edestakaisen matkan nopeuden keskiarvoa. Olen myös aiemmin tässä keskustelussa esittänyt kaavat aikadilaation ja pituuskontraktion johtamiseen siitä näkökulmasta, että valonnopeus on vakio johonkin tiettyyn inertiaalikoordinaatistoon nähden.
Jos kommentoidaan, että jokin on "järjellisen epäilyn ulkopuolella", niin pitäisihän siitä olla edes jonkinlaisia kokeellisia todisteita.- Tapani3
Valon nopeus on tosiaan sama eri nopeudella liikkuvien havainnoijien suhteen, sillä se on ääretön.
- kjhkhkhk
Miksi jankutat asiasta, joka on ilmiselvästi väärin? Valonnopeuden rajallisuuden osoitti jo Maxwell. Käytämme päivittäin lukemattomia laitteita, jotka eivät toimisi, jos valonnopeus olisi ääretön.
Totta. Fotonin, elektronin ja muiden kvarkkien löytämisten jälkeen on selvää, että mitä pienempiä hiukkasia tutkitaan, niin päädytään lopulta valonnopeudella liikkuviin massattomiin hiukkasiin, joista materia koostuu. Sellaisia ovat maailmankaikkeuden rakennuspalikat. Jos valonnopeus olisi ääretön, niin kaikki romahtaisi. Ei olisi tapahtumia vaan kaikki tapahtuisi heti, nyt ja tässä. Ei kerettäisi pohtimaan tällaisia asioita.
- IhankoVarma
jumak kirjoitti:
Totta. Fotonin, elektronin ja muiden kvarkkien löytämisten jälkeen on selvää, että mitä pienempiä hiukkasia tutkitaan, niin päädytään lopulta valonnopeudella liikkuviin massattomiin hiukkasiin, joista materia koostuu. Sellaisia ovat maailmankaikkeuden rakennuspalikat. Jos valonnopeus olisi ääretön, niin kaikki romahtaisi. Ei olisi tapahtumia vaan kaikki tapahtuisi heti, nyt ja tässä. Ei kerettäisi pohtimaan tällaisia asioita.
Ei päädytä. Mittabosoneista ainoastaan fotoni on massaton. Tietenkin niillä on massaa vastaava energia, mutta vaikka niitä käsiteltäisiin kentän häiriöinä, eli energiana, ei niiden nopeus olisi c.
Mistä tiedät, ettei päädytä? Massa on sekundäärinen, mittauksilla saatu arvo. Kappaleen/hiukkasen massan aiheuttaa sen sisältämä kineettinen ja potentiaalienergia. En yllättyisi, jos näiden "massallisten" hiukkasten tutkmuksessa havaittaisiin niiden koostuvan pienemmistä hiukkasista. Jotka liikkuvat. Ja ehkä potentiaalienergiakin on lopulta vain kineettistä, kun saadaan purettua palikat riittävän pieniksi. Mutta tämä on tietenkin vain arvailua ja teoreettista/filosofista, mutta loogista. Aiemmin staattisina pidetyistä asioista on vähitellen löytynyt sisäisiä liikkeitä ja niiden sisältä lisää sisäisiä liikkeitä. Lopulta valonnopeuteen saakka.
Vielä yksinkertaisemmin. Kun kierrejousella toimiva kello viritetään se painaa enemmän. Kun akku/paristo ladataan se painaa enemmän. Tämä on faktaa, googlatkaa. Tarvitaan vain vähän tarkempi puntari. Kun tämä energia vapautuu "havaittavana" liikkeenä, niin massa/paino putoaa.
- Tapani3
Miten niin materia koostuu "valonnopeutta kiitävistä massattomista hiukkasista"? Materia koostuu elektroneista, protoneista ja neutroneista. Siinä kaikki aine.
- IhankoVarma
Elektronit ovat tuosta joukosta ainoita alkeishiukkasia. Neutronit ja protonit koostuvat kvarkeista ja niiden massastakin ainoastaan 1% on kvarkkien "omaa" massaa. Loppu on gluonin sidosenergiaa ja nollamassaisena gluonin nopeus on c. Atomissa vaikuttaa myös heikkoa ydinvoimaa välittävät mittabosonit W ja Z, jotka ovat raskaita alkeihiukkasia.
- preonit_alkeishiukkasia
Elektronit koostuvat preoneista, eivätkä ne ole alkeishiukkasia sen enempää kuin kvarkitkaan. Preonit ovat leptonien, kvarkkien ja mittabosonien rakenneosia.
Preonien havaitsemiseen tarvitaan LHC:täkin tehokkaampi hiukkaskiihdytin, mutta voi olla että ne lähiaikoina havaitaan jo LHC:llä kun sitä käytetään suuremmilla energioilla. - KoostuvatkohanVain
Wiki: "Preonit ovat hypoteettisia alkeishiukkasia, joiden arvellaan olevan kvarkkien, leptonien ja mittabosonien sisäisiä rakenneosasia."
"Minkäänlaista empiiristä todistusaineistoa preonien olemassaolosta ei ole tähän mennessä löytynyt oli sitten kyseessä fermionit tai bosonit, minkä takia valtaosa fyysikoista on odottavalla kannalla hiukkasen suhteen."
Mitään havaintoja ei preoneista ole, eikä mikään teoria edellytä niiden olemassaolosa. Hypoteesi on jo yli 40 vuotta vanha, eikä sille ole tullut vahvistusta. - Tapani3
IhankoVarma kirjoitti:
Elektronit ovat tuosta joukosta ainoita alkeishiukkasia. Neutronit ja protonit koostuvat kvarkeista ja niiden massastakin ainoastaan 1% on kvarkkien "omaa" massaa. Loppu on gluonin sidosenergiaa ja nollamassaisena gluonin nopeus on c. Atomissa vaikuttaa myös heikkoa ydinvoimaa välittävät mittabosonit W ja Z, jotka ovat raskaita alkeihiukkasia.
Ette pysty kvarkkeja, gluoneja ettekä W-ja Z-bosonien olemassaoloa todistamaan.
- preonit_seuraavaksi
KoostuvatkohanVain kirjoitti:
Wiki: "Preonit ovat hypoteettisia alkeishiukkasia, joiden arvellaan olevan kvarkkien, leptonien ja mittabosonien sisäisiä rakenneosasia."
"Minkäänlaista empiiristä todistusaineistoa preonien olemassaolosta ei ole tähän mennessä löytynyt oli sitten kyseessä fermionit tai bosonit, minkä takia valtaosa fyysikoista on odottavalla kannalla hiukkasen suhteen."
Mitään havaintoja ei preoneista ole, eikä mikään teoria edellytä niiden olemassaolosa. Hypoteesi on jo yli 40 vuotta vanha, eikä sille ole tullut vahvistusta."Mitään havaintoja ei preoneista ole, eikä mikään teoria edellytä niiden olemassaolosa. Hypoteesi on jo yli 40 vuotta vanha, eikä sille ole tullut vahvistusta."
Uusia vallitsevia malleja ei ihan joka vuosi tule. Jaksollinen järjestelmä kehitettiin vuonna 1869 monien vaiheiden kautta, ja standardimalli tuli vuonna 1973, sitä ennen vallitsi paha kaaos atomien rakenteen selittämisessä. Empiirisiä todisteita standardimallille on etsitty ihan viime vuosiin asti ja myös LHC on enemmän kehitetty standardimallin oikeaksi osoittamiseen.
Preoniteoria on seuraava vaihe ja sen havaitsemiseen tarvitaan paljon nykyistä järeämmät laitteet. Sekavan hiukkassekamelskan tilalle tulee ainoastaan 4 alkuainetta tai alkeishiukkasta: V, T, anti-V ja anti-T. Sähkövaraus 1/3 elektronin varauksesta. Niiden avulla voidaan ristiriidattomasti selittää kaikki leptonit, kvarkit ja mittabosonit joita standardimallissa on aika paljon. Elektronit ja kvarkit koostuvat kolmesta, ja bosonit kuudesta preonista.
- Tapani3
Vanhan mallisen kuvaputki TV : n toiminta perustuu siihen ettei suhteellisuusteoriaa oteta huomioon, vaikka elektronit kiitävät siinä vinhaa vauhtia. Valonnopeus oletetaan olevan ääretön, niinkuin se onkin.
Massalliset elektronit saattavat katodisädeputkessa kulkea "vinhaa vauhtia" kiihdytysjännitteestä riippuen, mutta miksi siinä tarvittaisiin eisnteinilaisia korjauksia?
Valonnopeus ei todellakaan ole ääretön vaan tunnettu vakio. Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että c olisi vakio.agnoskepo kirjoitti:
Massalliset elektronit saattavat katodisädeputkessa kulkea "vinhaa vauhtia" kiihdytysjännitteestä riippuen, mutta miksi siinä tarvittaisiin eisnteinilaisia korjauksia?
Valonnopeus ei todellakaan ole ääretön vaan tunnettu vakio. Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että c olisi vakio.Korjaan... , että c olisi ääretön.
- tyjtyjteejt.ytejej
Valon nopeus ole luonnonvakio, eikä sen suuruuden tietäminen ratkaise yhtään mitään. Jonkun sekunnin ja metrin suuruus tai niiden suhteen selvittäminen on mielenkiintoisenpaa.
Sekunti on määritelty cesiumatomin perusteella ja metri taas määritellään juurikin valonnopeuden mukaan. Wiki: "Metri määritellään nykyään pituudeksi, jonka valo kulkee tyhjiössä 1⁄299 792 458 sekunnissa." Eli jos jokin muuttaisi valonnopeutta, muuttuisi itse asiassa vain metrin pituus. ;-)
Kilogramma taitaa olla enää ainut SI-järjestelmän suure, jota ei ole sidottu johonkin luonnonvakioon.
- tyjtyjteejt.ytejej
Jos joku keksisi metrille tai sekunnille tai molemmille uuden määritelmän, niin se ei valon nopeuteen vaikuta ns. paskaakaan.
- Tapani3
agnoskepo kirjoitti:
Massalliset elektronit saattavat katodisädeputkessa kulkea "vinhaa vauhtia" kiihdytysjännitteestä riippuen, mutta miksi siinä tarvittaisiin eisnteinilaisia korjauksia?
Valonnopeus ei todellakaan ole ääretön vaan tunnettu vakio. Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että c olisi vakio.Eräs Lötjönen kerto.
- Tapani3
Ei puhunu
- PelloMikäPeelo
Miten joku voi olla niin peelo, että jankuttaa asiasta, joka on ollut tunnettu jo 150 vuotta eli Maxwellin ajoista lähtien. Vai onko Lötjönen mielestäsi suurempi fyysikko kuin Maxwell, Einstein ja kaikki heidän jälkeensä tulleet.
Nyt äkkiä hakemaan Lötjöselle Nobelia. - Tapani3
PelloMikäPeelo kirjoitti:
Miten joku voi olla niin peelo, että jankuttaa asiasta, joka on ollut tunnettu jo 150 vuotta eli Maxwellin ajoista lähtien. Vai onko Lötjönen mielestäsi suurempi fyysikko kuin Maxwell, Einstein ja kaikki heidän jälkeensä tulleet.
Nyt äkkiä hakemaan Lötjöselle Nobelia.Epsilonin ja myyn tulo potenssiin -1/2 antoi tosiaan 3,0EE8 m/s, mutta se ei ole valon nopeus. Miksi olisi?
- Tapani3
Minustakin Lötjönen ansaitsee Nobelin.
- TyhjääTyhjää
Eli olet pelkkä pelle.
- Tapani3
Lötjönen on niin vaatimaton ettei taida viitsiä mennä yliopistoon väittelemään.
Taas vähän keskustelu rönsyilee ja jotku ottaa vitsin totena...Lötjönen ;)
Mutta siis tuo oikea aihe. Onko kukaan katsonut noita linkkejä jotka laitoin? Onko kukaan ajatellut asiaa? Osaatteko antaa pointterin yhdensuuntaisen valonnopeuden (tai sen vaihtelun) kokeeseen, joka kumoaisi nuo linkkieni kokeet? Itse en ole löytänyt mitään. Ja lisäksi yksinkertaisella matematiikalla (vaikeinta pythagora) päädytään siihen, että erityisen suhteellisuusteorian kaavat (aikadilaatio ja pituuskontraktio) voidaan johtaa oletuksella "fiksatusta" koordinaatistosta, jonka suhteeen valonnopeus on vakio. Ja unohtakaa se eetteri, ei sitä tässä tarvita.- hgjhgjghhj
"erityisen suhteellisuusteorian kaavat (aikadilaatio ja pituuskontraktio) voidaan johtaa oletuksella "fiksatusta" koordinaatistosta, jonka suhteeen valonnopeus on vakio."
Mutta näinhän se asia onkin. Einsteinilaisen ( tai Minkowskin) epäeuklidisen avaruuden koordinaatisto joustaa ja valonnopeus on absoluutti toisin kuin newtonlainen absoluuttinen avaruus ja absoluuttinen aika. Mitään muuta ei fysiikka väitäkään.
En viitsi alkaa katselemaan linkkejä valon nopeuden suuntariippuvuudesta. Jos ne olisivat vakuuttavia, väitteistä olisi jo tullut yleisesti hyväksyttyä fysiikkaa. Fysiikan tutkimuksessa tapaa jatkuvasti hypoteeseja tai malleja, jotka poikkeavat totutusta ja joiden oikeellisuuden arvioimiseen maallikolla on hyvin vähäiset mahdollisuudet. "En viitsi", "Olisihan joku jo jos ne olisivat vakuuttavia". Juuri tuollaiset kommentit ja asenne ovat omiaan hidastamaan tieteen kehitystä. Vilkaise nyt edes tämä monien joukosta: http://www.espenhaug.com/OneWaySpeedOfLight.html
Jos jotain kyseenalaistetaan, niin ei älykkään ihmisen vastaukseksi riitä, että ei voi pitää paikkaansa, koska onhan joku jo tuonkin miettinyt. Jos ei ymmärrä, mitä toinen väittää, niin parempi olla hiljaa kuin vedota toisten ihmisten jo tutkineen asiaa. Kyllä vasta-argumenttien tulee perustua kokeisiin, joilla asian osoitetaan olevan toisin. Tästä aiheesta löytyy ainoastaan minun mielipidettäni tukevia tutkimuksia. Ei ainuttakaan koetta, jossa asian osoitettaisiin olevan toisin.- nimimerkki.toinen
Kerrotko vielä, mitä kokeita ja mielipiteitä olet linkeissäsi tehnyt.
Enhän minä niitä kokeita ole tehnyt. En mä nyt mikään davinci oo. Katoppa noita linkkejä joita tässä keskustelussa olen laittanut. Ja mielipiteistä: Vaikuttaisi siltä, että valonnopeus ei ole vakio jokaiseen avaruus-suuntaan. Tämä havainto perustuu noiden linkkien kokeisiin. Se on myös loogisesti ajattelevalle ihmiselle luonnollinen päätelmä erityisen suhteellisuusteorian pohjalta. Einstainin aivopieuru sanoo toista, meni siitä mistä aita on matalin: Kaikki on suhteellista.
" Einstainin aivopieuru sanoo toista, meni siitä mistä aita on matalin: Kaikki on suhteellista. "
Ei ole Einsteinin mukaan. Valonnopeus ja aika-avaruus ovat absoluutteja. Etäisyys ja aika ovat suhteellisia. Kyseinen Einsteinin aivopieru taitaa olla yksi parhaiten todennettuja fysiikan teorioita.
Syksy Räsänen: "Suhteellisuusteoriaa voisi yhtä hyvin kutsua absoluuttisuusteoriaksi. Tai tarkemmin: teoriaksi absoluuttisesta aika-avaruudesta."
Olisi kiva saada kommentti alkupeäiseen viestiin. Pieni vihre tuli otsikkoon, nyt puhun siis valonnopeudesta, en valon nopeudesta. Vaikuttaa tosiaankin siltä, että valtavirta fyysikoista ei ole kiinnostunut valonnopeuden mittaamisesta. Sehän on vakio joka suuntaan. Aivan yhtä itsestäänselvä asia kuin se, että maapallo on litteä kuin pannukakkakku. Turha sitä on mittailla. Jos joku yrittää, niin lyödään lyttyyn. Myrkyn saavat juoda tollaset uskonnottomat.
On olemassa lukuisia teknisiä laitteita, jotka virheettömästi soveltavat käytännössä oletusta valonnopeuden vakioisuudesta.
Mitä tästä voisimme päätellä?- nimimerkki.toinen
Vai että virheettömästi.
Voimme päätellä että Kollimaattori on täysi idiootti.
- Tapani3
Katsokaa täältä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/12450203/valon-nopeus-on-aareton
- hgjhghjgj
Eivät tosiasiat inttämällä muutu.
Nyt löysin artikkelin, jossa on laskettu asiat täsmälleen samoin kuin minä. Erityinen suhteellisuusteoria (aikadilaatio ja pituuskontraktio) selitettynä yksinkertaisemmin ja perustuen absoluuttiseen taustakoordinaatistoon (myös massan olemus ja yksinkertaistettu E=mc^2 johtaminen):
http://cds.cern.ch/record/944378/files/0604207.pdf
En ymmärrä miksi pitää vängätä vastaan jos löydetään yksinkertaisempi teoria joka myös vastaa paremmin tehtyjä kokeita:
https://arxiv.org/pdf/physics/0608205.pdf
http://www.espenhaug.com/TorrKolen1984.pdf
Ja tuossa siis vain pari koetta, löytyy puoli tusinaa lisää. Ei yhtään kumoavaa koetta.
Mutta näinhän se on aina ollut. Enemmistö määrää, vaikka olisi väärässä. On sitten kyseessä tiede tai politiikka.- nimimerkki.toinen
Niinhän se on. Todisteiden olemattomuus on olemattomuuden todiste. Vai miten se nyt menikään.
Jos ei joltain palstalta löydy jotain asiaa, niin ei sitä löydy mistään muualtakaan. Amen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Vakava rikosepäily Seinäjoella
Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html412431Mitä on woketus?
Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k3891954Oletko jo luovuttanut?
Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?1381654Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin
Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin1071447Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens141341Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,01042Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat21983- 65868
Kerro mulle miksi juuri me
Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.63845- 43802