tai parantaa ruokavaliolla. Kuitenkin olen netissä nähnyt monia tohtoreita ja heidän artikkeleitaan ja videoitaan, joissa kertovat, että MS-taudin voi parantaa syömällä tietynlaista ruokaa. Myös Youtubessa on videoita, joilla esiintyy MS-taudista ruualla parantuneita.
Esim. amerikkalainen tohtori John Mc Dougall on sanonut, että MS-taudista voi parantua syömällä riisiä ja kasviksia ja välttämällä rasvaa. Tarkistin onko Mc Dougall oikeasti tohtori vai ns. valelääkäri, ja kyllä hän on ihan medical doctor.
Mitä tästä kaikesta pitää päätellä? Kuka on maailman tämän hetken "korkein" neurologi, viisain ja koulutetuin? Olisin valmis lähettämään hänelle sähköpostia, jossa kysyisin vain: "Can MS be cured with diet – yes or no?" En häiritsisi häntä enempää, minulle riittäisi että hän vastaisi vain "Yes" tai "No". Sitten asia olisi loppuun käsitelty.
Osaako joku sanoa tähän jotain?
Minulla on MS-tauti ja käytän siihen Tecfideraa.
Neurologini sanoi, ettei MS-tautia voi hidastaa
26
1952
Vastaukset
- Enoletohtorimutta
En usko, että kukaan tohtori (paitsi poppamiehet) uskovat, että ms-tautia voitaisiin syömällä parantaa tai edes taudinkulkua hidastaa. Tottakai oikeanlaisilla valinnoilla voi oloaan helpottaa (on sitten tautia tai ei) mutta että parantaa...vastaan kysymykseesi "no"!
- tkrstsak
McDougallin pari artikkelia MS-taudista. Hän viittaa artikkeleissaan tohtori Roy Swankiin, joka hoiti 5000 potilasta vähärasvaisella ruokavaliolla. Swankin tutkimus osoitti, että sitoutuminen tähän ruokavalioon vähensi sairauden pahenemisoireita 70 % ensimmäisen vuoden aikana ja tämän jälkeenkin oli merkkejä sairauden muuttumisesta parempaan suuntaan.
https://www.drmcdougall.com/misc/2016nl/aug/swank.htm
https://www.drmcdougall.com/misc/2009nl/jan/ms.htm
Siinä on eräs MS-tautia sairastanut Swankin potilas:
https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-written/donna-mcfarland/
McDougallin tutkimus ruokavaliosta ja MS-taudista:
https://www.drmcdougall.com/2014/07/31/results-of-the-diet-multiple-sclerosis-study/
McDougallin MS-potilaita:
https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-written/karen-cooper/
https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-written/kim-hoffman/
https://www.youtube.com/watch?v=PLnUACQC388
https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-written/deb-tasic/
McDougallin ruokavalio on tärkkelyspitoinen vegaaniruokavalio, jossa syödään mm. täysjyväviljaa, perunaa, riisiä, maissia, hirssiä, tattaria, bataattia, jamssia, papuja, linssejä, porkkanoita, kaurajuurta, maa-artisokkaa, palsternakkaa, talvikurpitsaa, sieniä, hedelmiä sekä vähän tärkkelystä sisältäviä vihreitä, keltaisia ja oransseja vihanneksia. Tuossa tarkemmin:
http://www.chewfo.com/diets/the-starch-solution-by-john-mcdougall-and-mary-mcdougall-2012-what-to-eat-and-foods-to-avoid-food-list/
Lääkäri Michael Gregerin video ruokavaliosta ja MS-taudista:
https://www.youtube.com/watch?v=B-mvh23M3fU
Lääketieteen professori George Jelinek paransi MS-tautinsa vegaaniruokavaliolla. Lisäksi liikuntaa, auringonottoa (D-vitamiini) ja meditaatiota:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3674122/How-beat-MS-17-years-diagnosed-doctor-symptom-free-thanks-simple-7-step-plan-experts-hail.html
Lääkäri Saray Stancicin MS-taudin oireet alkoivat vähentyä vegaaniruokavaliolla:
http://www.forksoverknives.com/my-journey-from-doctor-to-ms-patient-and-back-thanks-to-plant-based-eating/
- Turhaa_vouhotusta
Mistä se voitiin tietää, että oireet parani juurikin ruokavalion johdosta? Miten todetaan? Ms on ennalta-arvaamattomasti käyttäytyvä ja sen etenemistä ei etukäteen osaa kukaan sanoa....ennustaa ehkä...
- EnMMtiiä
Kuulostat samalta arvoituksenesi kuin minä, hyvä kun selvitit nuo ei tarvi noitakaan miettiä.
Samoissa tunnetiloissa vellon minäkin täällä, kuunnellen D vitamiini höpötyksiä(auringonvalon puutteesta) Miks HELVETISSÄ niitä siellä Irakissa,Intiassa ym. auringon porottamissa maissa diagnisoidaan yhtäkään?
Sano minun sanoneen, jotain kummaa tässä on... minulla "lähipiirissä" 2 ms tapausta, toinen on työkaverini sisko. Kuinkas ollakkaan en voi kuin ihmetellä heidän tilannetta, 3 sisarusta suunnilleen samat elintavat myös ikäero pieni,eikä muilla mitään oireita!!!
(minä raukka en kehtaa sitten tietenkään kertoa kaverilleni ms taudistani, ettei vaan haittais tulevaisuuttani...? Oikein valheen vanki, kylläpäs nyt avauduinkin.
Myös siskoni oireton.
Joskus Raivostuttaa kun keskitytään epäolennaiseen, ei ole aikaa miettiä esim. D-vitaminin imeytyisen vaikutusta.- EnMMtiä
Korjaan hieman.. siellä Irakis ym.joitakin Ms tapauksia todetaan.
T: Rebif piikkikone. - PPMS2008
MS-taudille on olemassa geneettinen alttius, joka on selkeimmin havaittavissa MHC- eli HLA-geeniperheen alueella. Tällä alueella geenejä on parikymmentä, mutta ne ovat hyvin muunnosherkkiä (polymorfisia), joten geneettisiä MHC-alueen alleelleja tunnetaan noin 2000.
Selkeimmin riski MS-tautiin löytyy geenistä HLA-DR15, mutta tämä on vain osatotuus. Uusissa tutkimuksissa sekä MS-tautia että tyypin 1 diabetesta sairastavilta on löydetty yhden nukleotidin polymorfismeja (SNP) yhdestä tai useammasta CYP27B1-geenin emäksestä.
Tällaiset yhden nukleotidin polymorfismit (SNP) assosioituvat usein mm. autoimmuunitauteihin, syöpiin sekä muihin kroonisiin tauteihin.
DNA muodostuu karkeasti 3 miljardista emäsparista sekä n. 25 000 proteiinia koodaavasta geenistä ja geenien toimintaa säätelevistä alueista. Tällä vuosituhannella on havaittu, että ympäristö vaikuttaa geeneihin epigeneettisesti merkitsemällä tiettyjä geenejä emäksen pintaan kiinnittyvällä metyyliryhmällä.
"Epi-" tarkoittaa päällä olevaa, joten epigeneettiset säätelytekijät ovat merkkejä, jotka ovat kiinnittyneet geenien päälle ja vaikuttavat geenien "luentaan". Nämä emäkseen kiinnittyneet yhden nukleotidin polymorfismit (muutokset) periytyvät solusukupolvelta seuraavalle yleensä koko ihmisen eliniän. Ne voivat periytyä myös ihmissukupolvelta seuraavalle ja sitä seuraavalle, mutta se on harvinaista. Yleensä SNP:t eivät periydy jälkeläisille.
Tällainen epigeneettinen ympäristö-geeni-vuorovaikutus voi siis vaimentaa geenejä. Syöpä voi kehittyä, kun geeni tai geenit, jotka säätelevät solujen ohjattua kuolemaa, eli apoptoosia, lakkaavat toimimasta ja solut alkavat jakautua hillittömästi, eivätkä kuole kuten niiden pitäisi. Normaalisti elimistössä uusiutuu mitoosissa n. 200 grammaa soluja vuorokaudessa. Tässä replikaatiossa, solujen kromosomit ja niiden sisältämä perimä kloonautuvat, mutta virheitä tapahtuu. Joskus solunjakautuminen tuottaa virheitä, eli mutaatioita kromosomien sisältämään DNA:han, jotka periytyvät solusukupolvelta seuraavalle, mutta potentiaalisesti myös yksilösukupolvelta seuraavalle.
Autoimmuunitaudeissa, kuten MS, kehon immuunijärjestelmän säätely on häiriintynyt siten, että T- ja B-lymfosyytit tuhoavat elimistön omia kudoksia. Palaan tähän pian: se liittyy nimittäin geeniin CYP27B1.
Lähipiirissäni syntyi 3 viikkoa sitten identtiset kaksoset. Identtiset kaksoset ovat samamunaisia ja perivät identtisen genomin - siis samat geenit. Kuitenkaan edes identtiset kaksoset eivät ole täysin identtisiä, vaan heillä on aina jaetun genotyypin lisäksi yksilöllinen fenotyyppi. Fenotyyppi alkaa muodostua jo sikiövaiheessa. Esimerkiksi mainitsemieni identtisten kaksosten paino vaihteli loppuraskauden aikana ja syntymän jälkeen 50-100 grammaa, mikä osoittaa, etteivät he saaneet sikiöaikana täsmälleen samoja ja yhtäläistä määrää ravinteita. Identtisten kaksosten yksilöllisyys siis alkaa kehittyä jo raskausaikana, vaikka heillä onkin identtiset geenit. Epigeneettinen säätely on silta genotyypin ja fenotyypin välillä ja se selittää sen, kuinka toinen identtisistä kaksosista voi sairastua autoimmuunitautiin, vaikka toinen pysyisi terveenä. Jos toinen identtisistä kaksosista sairastuu MS-tautiin, toisen riski sairastua on 40 %. Tämä on seurausta aiemmin mainitsemistani yhden nukleotidin polymorfismeista, jotka voivat kehittyä esimerkiksi virusten, myrkkyjen, ravinnon tai ravinnepuutosten seurauksena.
MS-taudin riski kasvaa sikiöaikaisten matalien D-vitamiinitasojen sekä EBV-infektion seurauksena. Lähes kaikki sairastavat jossain elämän vaiheessa mononukleoosin (Epstein-Barr-viruksen aiheuttama infektio). Erään tutkimuksen mukaan kaikki MS-tautia sairastavat ovat sairastaneet mononukleoosin ja heidän selkäydinnesteestään löytyy ko. vasta-aineita. Syy lienee se, että jonkin geneettisen poikkeaman vuoksi suhteellisen harmiton virus voi laukaista autoimmuunitaudin, jossa immuunijärjestelmän B- ja T-lymfosyytit erehtyvät pitämään elimistön omia kudoksia vieraina taudinaiheuttajina. Tämä sama ilmiö toteutuu toisinaan myös rokotteiden kohdalla: Pandemrix aiheutti narkolepsiaepidemian, mutta syy ei ollut rokote tai mikään sen tehoste- tai säilöntäaine vaan viruksen ydinproteiini, jota rokote sisälsi. Samaan aikaan kun narkolepsia levisi Pandemrixillä rokotettujen nuorten parissa, Kiinassa, jossa rokotetta ei käytetty, narkolepsiatapaukset yleistyivät vieläkin nopeammin sikainfluenssaan sairastuneiden keskuudessa.
Jatkuu... - PPMS2008
PPMS2008 kirjoitti:
MS-taudille on olemassa geneettinen alttius, joka on selkeimmin havaittavissa MHC- eli HLA-geeniperheen alueella. Tällä alueella geenejä on parikymmentä, mutta ne ovat hyvin muunnosherkkiä (polymorfisia), joten geneettisiä MHC-alueen alleelleja tunnetaan noin 2000.
Selkeimmin riski MS-tautiin löytyy geenistä HLA-DR15, mutta tämä on vain osatotuus. Uusissa tutkimuksissa sekä MS-tautia että tyypin 1 diabetesta sairastavilta on löydetty yhden nukleotidin polymorfismeja (SNP) yhdestä tai useammasta CYP27B1-geenin emäksestä.
Tällaiset yhden nukleotidin polymorfismit (SNP) assosioituvat usein mm. autoimmuunitauteihin, syöpiin sekä muihin kroonisiin tauteihin.
DNA muodostuu karkeasti 3 miljardista emäsparista sekä n. 25 000 proteiinia koodaavasta geenistä ja geenien toimintaa säätelevistä alueista. Tällä vuosituhannella on havaittu, että ympäristö vaikuttaa geeneihin epigeneettisesti merkitsemällä tiettyjä geenejä emäksen pintaan kiinnittyvällä metyyliryhmällä.
"Epi-" tarkoittaa päällä olevaa, joten epigeneettiset säätelytekijät ovat merkkejä, jotka ovat kiinnittyneet geenien päälle ja vaikuttavat geenien "luentaan". Nämä emäkseen kiinnittyneet yhden nukleotidin polymorfismit (muutokset) periytyvät solusukupolvelta seuraavalle yleensä koko ihmisen eliniän. Ne voivat periytyä myös ihmissukupolvelta seuraavalle ja sitä seuraavalle, mutta se on harvinaista. Yleensä SNP:t eivät periydy jälkeläisille.
Tällainen epigeneettinen ympäristö-geeni-vuorovaikutus voi siis vaimentaa geenejä. Syöpä voi kehittyä, kun geeni tai geenit, jotka säätelevät solujen ohjattua kuolemaa, eli apoptoosia, lakkaavat toimimasta ja solut alkavat jakautua hillittömästi, eivätkä kuole kuten niiden pitäisi. Normaalisti elimistössä uusiutuu mitoosissa n. 200 grammaa soluja vuorokaudessa. Tässä replikaatiossa, solujen kromosomit ja niiden sisältämä perimä kloonautuvat, mutta virheitä tapahtuu. Joskus solunjakautuminen tuottaa virheitä, eli mutaatioita kromosomien sisältämään DNA:han, jotka periytyvät solusukupolvelta seuraavalle, mutta potentiaalisesti myös yksilösukupolvelta seuraavalle.
Autoimmuunitaudeissa, kuten MS, kehon immuunijärjestelmän säätely on häiriintynyt siten, että T- ja B-lymfosyytit tuhoavat elimistön omia kudoksia. Palaan tähän pian: se liittyy nimittäin geeniin CYP27B1.
Lähipiirissäni syntyi 3 viikkoa sitten identtiset kaksoset. Identtiset kaksoset ovat samamunaisia ja perivät identtisen genomin - siis samat geenit. Kuitenkaan edes identtiset kaksoset eivät ole täysin identtisiä, vaan heillä on aina jaetun genotyypin lisäksi yksilöllinen fenotyyppi. Fenotyyppi alkaa muodostua jo sikiövaiheessa. Esimerkiksi mainitsemieni identtisten kaksosten paino vaihteli loppuraskauden aikana ja syntymän jälkeen 50-100 grammaa, mikä osoittaa, etteivät he saaneet sikiöaikana täsmälleen samoja ja yhtäläistä määrää ravinteita. Identtisten kaksosten yksilöllisyys siis alkaa kehittyä jo raskausaikana, vaikka heillä onkin identtiset geenit. Epigeneettinen säätely on silta genotyypin ja fenotyypin välillä ja se selittää sen, kuinka toinen identtisistä kaksosista voi sairastua autoimmuunitautiin, vaikka toinen pysyisi terveenä. Jos toinen identtisistä kaksosista sairastuu MS-tautiin, toisen riski sairastua on 40 %. Tämä on seurausta aiemmin mainitsemistani yhden nukleotidin polymorfismeista, jotka voivat kehittyä esimerkiksi virusten, myrkkyjen, ravinnon tai ravinnepuutosten seurauksena.
MS-taudin riski kasvaa sikiöaikaisten matalien D-vitamiinitasojen sekä EBV-infektion seurauksena. Lähes kaikki sairastavat jossain elämän vaiheessa mononukleoosin (Epstein-Barr-viruksen aiheuttama infektio). Erään tutkimuksen mukaan kaikki MS-tautia sairastavat ovat sairastaneet mononukleoosin ja heidän selkäydinnesteestään löytyy ko. vasta-aineita. Syy lienee se, että jonkin geneettisen poikkeaman vuoksi suhteellisen harmiton virus voi laukaista autoimmuunitaudin, jossa immuunijärjestelmän B- ja T-lymfosyytit erehtyvät pitämään elimistön omia kudoksia vieraina taudinaiheuttajina. Tämä sama ilmiö toteutuu toisinaan myös rokotteiden kohdalla: Pandemrix aiheutti narkolepsiaepidemian, mutta syy ei ollut rokote tai mikään sen tehoste- tai säilöntäaine vaan viruksen ydinproteiini, jota rokote sisälsi. Samaan aikaan kun narkolepsia levisi Pandemrixillä rokotettujen nuorten parissa, Kiinassa, jossa rokotetta ei käytetty, narkolepsiatapaukset yleistyivät vieläkin nopeammin sikainfluenssaan sairastuneiden keskuudessa.
Jatkuu...Jokaisella on synnynnäinen immuurijärjestelmä, joka takaa yleistasoisen puolustuksen kehoon tulevia taudinaiheuttajia vastaan. Adaptiivinen immuunijärjestelmä kehittyy koko elämän ajan ja se perustuu immunologiseen muistiin, eli B-muistisoluihin, jotka säilyttävät taudinaiheuttajien rakenteen pinnallaan. Kun ihminen altistuu taudinaiheuttajalle, käynnistyy immuunijärjestelmän primaarivaste, joka pyrkii tunnistamaan ja tuhoamaan taudinaiheuttajan sekä kehittämään sitä tuhoavia vasta-aineita (immunoglobuliineja). Kun taudinaiheuttaja on tunnistettu, osa B-lymfosyyteistä erikoistuu vasta-aineita tuottaviksi plasmasoluiksi ja osa muisti-B-soluiksi, jotka säilyttävät viruksen/bakteerin yksilöllisen rakenteen solun pinnalla.
Dendriittisolut jakavat tiedon taudinaiheuttajista kehittyville tappaja-T-soluille, joista aktivoituvat vain ne, jotka tunnistavat kulloisenkin taudinaiheuttajan T-solureseptoreillaan. Jos sama taudinaiheuttaja pääsee uudestaan elimistöön, dendriittisolut aktivoivat B-muistisolut, jotka aloittavat immuunipuolustuksen sekundaarivasteen levittämällä mm. tappaja-T-soluja houkuttelevia kemokiineja ja sytokiineja. Tämä sekundaarivaste on nopeampi ja tehokkaampi kuin primaarivaste. B-soluista erikoistuneet plasmasolut erittävät verenkiertoon sekundaarivasteen aikana 10, 100 tai tuhatkertaisen määrän vasta-aineita, eli immunoglobuliineja, kuten IgG ja IgM, joita mm. verikokeissa mitataan. Immunologinen muisti mahdollistaa immuniteetin kehittymisen eri taudinaiheuttajia vastaan.
Ms-taudissa huomioidaan yleensä ainoastaan immunoglobuliini G (IgG) vasta-aineiden oligoklonaaliset immunoglobuliinijuosteet, mutta selkäydinnesteestä löydetyt muut proteiinijoukot, kuten lipidi-spesifit immunolobuliini M (IgM) oligoklonaaliset immunoglobuliinijuosteet voivat viitata aggressiivisempaan taudinkuvaan. Terveiden ihmisten immunoglobuliinit ovat tyypillisesti polyklonaalisia.
Rokotteiden teho perustuu siihen, että heikennetty patogeeni esitellään adaptiiviselle immuunijärjestelmälle, joka tallentaa taudinaiheuttajan yksilöllisen rakenteen solumuistiin ja voi sen kohdatessaan aktivoitua nopeammin ja tehokkaammin. Näin siis monet taudinaiheuttajat tuhotuvat elimistössä täysin huomaamatta.
Ensimmäiset MS-taudille tyypilliset oireet luokitellaan kliinisesti eriytyneeksi oireyhtymäksi (KEO), joka ei väistämättä johda kliinisesti varmaan MS-tautiin. Sitä ei varmasti tiedetä, miksi osalla oireet jäävät KEO-vaiheeseen ja toisilla etenevät MS-vaiheeseen. On kuitenkin havaittu, että KEO-diagnosoiduilla on selkäydinnesteessä oligoklonaalisia immunoglobuliinijuosteita sekä polyspesifiä vasta-ainetuotantoa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja vesirokkoa aiheuttavaa varizella zoster-virusta vastaan (MRZ-reaktio) sekä näiden lisäksi korkeita B-soluja houkuttelevia CXCL12-kemokiinin pitoisuuksia. Tutkijoiden mukaan nämä tekijät lisäävät riskiä sille, että KEO etenee MS-vaiheeseen. On jonkin verran näyttöä siitä, että riski kliinisesti eriytyneen oireyhtymän muuttumiselle ms-taudiksi on suurempi niillä KEO-potilailla, joiden seerumin MBP- ja MOG-antigeenien vasta-aineet ovat koholla.
B-lymfosyytit tunnistavat solunulkoisessa tilassa vapaina olevia taudinaiheuttajia. Ne luovat vasta-ainevälitteisen immuniteetin perustan, koska osa B-soluista erikoistuu plasmasoluiksi, jotka kehittävät vasta-aineita (immunoglobuliineja) .
T-solut voivat kohdistaa aktivaationsa vain sellaisia taudinaiheuttajia vastaan, jotka ovat kiinnittyneet elimistön omaan proteiiniin. Näitä proteiineja kutsutaan MHC- tai HLA-proteiineiksi ja niitä koodaa MHC-geeniperheen geenit. Auttaja-T-solut tunnistavat taudinaiheuttajia vain MHC II-glykoproteiinien pinnalla ja tappaja-T-solut tunnistavat taudinaiheuttajia, jotka ovat kiinnittyneet MHC I-proteiiniin.
Perinteisesti on ajateltu, että MS-taudin kannalta keskeisiä ovat auttaja-T-solut (Th), koska MS-taudin geneettinen alttius assosioituu vahvasti juuri MHC II-geeniperheen alueelle, joka koodaa kudostyyppimolekyylejä. MHC-geeniperheen koodaamat MHC-proteiinit ovat solujen solupinnan glykoproteiineja, joita kutsutaan myös HLA-antigeeneiksi (human leucocyte-associated antigens). Nämä proteiinit ovat välttämättömiä immuunijärjestelmän toiminnalle, koska immuunijärjestelmän T-lymfosyytit tunnistavat vain sellaisia antigeenejä, jotka ovat kiinnittyneet johonkin elimistön omaan proteiiniin eli MHC-molekyyliin.
Ms-tautiin liittyvien plakkien patologiassa on kuitenkin tekijöitä, jotka eivät täysin tue perinteistä mallia. Lymfosyyttien toimintaa ei välttämättä havaita ms-taudin aiheuttamissa varhaisissa leesioissa. Aivokudoksessa (parenkyymi) lisääntyneet B-solujen kloonit tuottavat oligoklonaalisia immunoglobuliineja. Näitä vasta-aineita tuottavia plasmasoluja havaitaan erityisen paljon ms-tautiin liittyvien plakkien yhteydessä aivojen valkeassa aineessa, mikä voi viitata siihen, että antigeenien ja vasta-aineiden synteesillä parenkyymissä on korrelaatio/kausaalisuhde plakkien kehittymisen kanssa.
Jatkuu... - PPMS2008
PPMS2008 kirjoitti:
Jokaisella on synnynnäinen immuurijärjestelmä, joka takaa yleistasoisen puolustuksen kehoon tulevia taudinaiheuttajia vastaan. Adaptiivinen immuunijärjestelmä kehittyy koko elämän ajan ja se perustuu immunologiseen muistiin, eli B-muistisoluihin, jotka säilyttävät taudinaiheuttajien rakenteen pinnallaan. Kun ihminen altistuu taudinaiheuttajalle, käynnistyy immuunijärjestelmän primaarivaste, joka pyrkii tunnistamaan ja tuhoamaan taudinaiheuttajan sekä kehittämään sitä tuhoavia vasta-aineita (immunoglobuliineja). Kun taudinaiheuttaja on tunnistettu, osa B-lymfosyyteistä erikoistuu vasta-aineita tuottaviksi plasmasoluiksi ja osa muisti-B-soluiksi, jotka säilyttävät viruksen/bakteerin yksilöllisen rakenteen solun pinnalla.
Dendriittisolut jakavat tiedon taudinaiheuttajista kehittyville tappaja-T-soluille, joista aktivoituvat vain ne, jotka tunnistavat kulloisenkin taudinaiheuttajan T-solureseptoreillaan. Jos sama taudinaiheuttaja pääsee uudestaan elimistöön, dendriittisolut aktivoivat B-muistisolut, jotka aloittavat immuunipuolustuksen sekundaarivasteen levittämällä mm. tappaja-T-soluja houkuttelevia kemokiineja ja sytokiineja. Tämä sekundaarivaste on nopeampi ja tehokkaampi kuin primaarivaste. B-soluista erikoistuneet plasmasolut erittävät verenkiertoon sekundaarivasteen aikana 10, 100 tai tuhatkertaisen määrän vasta-aineita, eli immunoglobuliineja, kuten IgG ja IgM, joita mm. verikokeissa mitataan. Immunologinen muisti mahdollistaa immuniteetin kehittymisen eri taudinaiheuttajia vastaan.
Ms-taudissa huomioidaan yleensä ainoastaan immunoglobuliini G (IgG) vasta-aineiden oligoklonaaliset immunoglobuliinijuosteet, mutta selkäydinnesteestä löydetyt muut proteiinijoukot, kuten lipidi-spesifit immunolobuliini M (IgM) oligoklonaaliset immunoglobuliinijuosteet voivat viitata aggressiivisempaan taudinkuvaan. Terveiden ihmisten immunoglobuliinit ovat tyypillisesti polyklonaalisia.
Rokotteiden teho perustuu siihen, että heikennetty patogeeni esitellään adaptiiviselle immuunijärjestelmälle, joka tallentaa taudinaiheuttajan yksilöllisen rakenteen solumuistiin ja voi sen kohdatessaan aktivoitua nopeammin ja tehokkaammin. Näin siis monet taudinaiheuttajat tuhotuvat elimistössä täysin huomaamatta.
Ensimmäiset MS-taudille tyypilliset oireet luokitellaan kliinisesti eriytyneeksi oireyhtymäksi (KEO), joka ei väistämättä johda kliinisesti varmaan MS-tautiin. Sitä ei varmasti tiedetä, miksi osalla oireet jäävät KEO-vaiheeseen ja toisilla etenevät MS-vaiheeseen. On kuitenkin havaittu, että KEO-diagnosoiduilla on selkäydinnesteessä oligoklonaalisia immunoglobuliinijuosteita sekä polyspesifiä vasta-ainetuotantoa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja vesirokkoa aiheuttavaa varizella zoster-virusta vastaan (MRZ-reaktio) sekä näiden lisäksi korkeita B-soluja houkuttelevia CXCL12-kemokiinin pitoisuuksia. Tutkijoiden mukaan nämä tekijät lisäävät riskiä sille, että KEO etenee MS-vaiheeseen. On jonkin verran näyttöä siitä, että riski kliinisesti eriytyneen oireyhtymän muuttumiselle ms-taudiksi on suurempi niillä KEO-potilailla, joiden seerumin MBP- ja MOG-antigeenien vasta-aineet ovat koholla.
B-lymfosyytit tunnistavat solunulkoisessa tilassa vapaina olevia taudinaiheuttajia. Ne luovat vasta-ainevälitteisen immuniteetin perustan, koska osa B-soluista erikoistuu plasmasoluiksi, jotka kehittävät vasta-aineita (immunoglobuliineja) .
T-solut voivat kohdistaa aktivaationsa vain sellaisia taudinaiheuttajia vastaan, jotka ovat kiinnittyneet elimistön omaan proteiiniin. Näitä proteiineja kutsutaan MHC- tai HLA-proteiineiksi ja niitä koodaa MHC-geeniperheen geenit. Auttaja-T-solut tunnistavat taudinaiheuttajia vain MHC II-glykoproteiinien pinnalla ja tappaja-T-solut tunnistavat taudinaiheuttajia, jotka ovat kiinnittyneet MHC I-proteiiniin.
Perinteisesti on ajateltu, että MS-taudin kannalta keskeisiä ovat auttaja-T-solut (Th), koska MS-taudin geneettinen alttius assosioituu vahvasti juuri MHC II-geeniperheen alueelle, joka koodaa kudostyyppimolekyylejä. MHC-geeniperheen koodaamat MHC-proteiinit ovat solujen solupinnan glykoproteiineja, joita kutsutaan myös HLA-antigeeneiksi (human leucocyte-associated antigens). Nämä proteiinit ovat välttämättömiä immuunijärjestelmän toiminnalle, koska immuunijärjestelmän T-lymfosyytit tunnistavat vain sellaisia antigeenejä, jotka ovat kiinnittyneet johonkin elimistön omaan proteiiniin eli MHC-molekyyliin.
Ms-tautiin liittyvien plakkien patologiassa on kuitenkin tekijöitä, jotka eivät täysin tue perinteistä mallia. Lymfosyyttien toimintaa ei välttämättä havaita ms-taudin aiheuttamissa varhaisissa leesioissa. Aivokudoksessa (parenkyymi) lisääntyneet B-solujen kloonit tuottavat oligoklonaalisia immunoglobuliineja. Näitä vasta-aineita tuottavia plasmasoluja havaitaan erityisen paljon ms-tautiin liittyvien plakkien yhteydessä aivojen valkeassa aineessa, mikä voi viitata siihen, että antigeenien ja vasta-aineiden synteesillä parenkyymissä on korrelaatio/kausaalisuhde plakkien kehittymisen kanssa.
Jatkuu...B-solujen homeostaasi ja epänormaali aktivaatio keskushermostossa ovat oleellisia tekijöitä kliinisesti varman ms-taudin (CDMS) etenemisen kannalta. 85 prosentilla ms-potilaista taudin varhaiset oireet luokitellaan tavallisesti kliinisesti eriytyneeksi oireyhtymäksi (KEO). Vain noin 60 prosentilla KEO-diagnosoiduista tauti johtaa toiseen demyelinisoivaan tautitapahtumaan 20 vuoden sisällä ensimmäisistä oireista, jolloin diagnoosi voi täsmentyä kliinisesti varmaksi ms-taudiksi (clinically definite ms).
B-solujen määrä selkäydinnesteessä on koholla potilailla, joilla diagnosoidaan KEO. Ääreishermoston B-soluissa voidaan lisäksi havaita huomattavasti enemmän VLA-4 reseptoreiden α4-tyyppiä, jota tarvitaan lymfosyyttien pääsyyn veriaivoesteen läpi. Kliinisesti eriytyneessä oireyhtymässä (KEO) B-solujen epänormaali aktiivisuus on havaittavissa jo taudin ensimmäisestä manifestaatiosta alkaen, mutta se myös ennakoi taudin muuttumista kliinisesti varmaksi ms-taudiksi.
Ms-taudissa VLA-4 tarttumisreseptori on keskeinen tekijä sille, että T-lymfosyytit pääsevät kulkemaan veriaivoesteen läpi aivoihin. Veriaivoesteen tulisi normaalisti estää immuunisolujen pääsy aivoihin. Eräs lähestymistapa autoimuunireaktioiden ehkäisemiseksi onkin ollut estää VLA-4-reseptorin toiminta, jolloin omiin kudoksiin reagoivat T-solut eivät pääse aivoihin tuhoamaan myeliiniä. Tällaisilla VLA-4-estäjillä on saatu lupaavia hoitotuloksia tulehduksellisten tautien kokeellisessa hoidossa. On toisaalta huomattava, että VLA-4-estäjän – Natalizumabin käytöllä on havaittu hyvin vakavia sivuoireita.
CYP27B1
Sekä tyypin 1 diabetesta että MS-tautia sairastavilta on löydetty geenitutkimuksissa yhden nukleotidin polymorfismeja CYP27B1 geenistä, mutta geenin eri osista. CYP27B1-geeni kooda 1-alfa-hydroksylaasi-entsyymiä. Tämä entsyymi hydroksyloi kalsidiolista kalsiferolia munuaisissa. Kalsiferoli on D-vitamiinin bioaktiivinen hormonintavoin vaikuttava metaboliitti, joka säätelee solujen D-vitamiinireseptoreiden kautta noin 2000 geenin toimintaa.
Mutta kalsitrioli on ensisijaisesti immunomodulatorinen hormoni, jonka tehtävänä on säädellä immuunijärjestelmän toimintaa. Tehdään sellainen hypoteettinen harppaus, että oletetaan, että CYP27B1-geenin vaimentumisen vuoksi keho ei tuota munuaisissa tapahtuvassa hydroksylaasissa tarvittavaa entsyymiä, jolloin kolekalsiferolia ei kehity ja sen immuunijärjestelmää säätelevä ominaisuus ei toteudu:
Viimeaikaisten tutkimusten valossa olen melko vakuuttunut siitä, että MS on kalsiferolin puutostauti. Tämä oli melko tiivis katsaus, mutta aihetta tutkitaan tällä hetkellä aika paljon ja mm. PubMedista voi löytää aihetta sivuavia tutkimuksia.
Sinulle, joka epäilit D-vitamiinin merkitystä - tässä se on perusteltu juuria myöten. Enempää en jaksa kirjoittaa. - EnMMtiä
Moi ja anteeksisi samalla, joskus lähtee käsistä kun tuo tauti jyllää taustalla vaikkei se totaalisesti vieeeeelä työelämää haittaa.
Kolme kertaa lukasin juttusi läpi ja tulin siihen tulokseen (pakko myöntää pikku huppelissa) ettääääää että ihminen ei voi helposti yltää tuollaiseen tietoon?
Tuleva puolisosi ei tarvitse tehdä päivääkään töitä, unohtamatta tietenkään rakkautta. - PPMS2008
PPMS2008 kirjoitti:
B-solujen homeostaasi ja epänormaali aktivaatio keskushermostossa ovat oleellisia tekijöitä kliinisesti varman ms-taudin (CDMS) etenemisen kannalta. 85 prosentilla ms-potilaista taudin varhaiset oireet luokitellaan tavallisesti kliinisesti eriytyneeksi oireyhtymäksi (KEO). Vain noin 60 prosentilla KEO-diagnosoiduista tauti johtaa toiseen demyelinisoivaan tautitapahtumaan 20 vuoden sisällä ensimmäisistä oireista, jolloin diagnoosi voi täsmentyä kliinisesti varmaksi ms-taudiksi (clinically definite ms).
B-solujen määrä selkäydinnesteessä on koholla potilailla, joilla diagnosoidaan KEO. Ääreishermoston B-soluissa voidaan lisäksi havaita huomattavasti enemmän VLA-4 reseptoreiden α4-tyyppiä, jota tarvitaan lymfosyyttien pääsyyn veriaivoesteen läpi. Kliinisesti eriytyneessä oireyhtymässä (KEO) B-solujen epänormaali aktiivisuus on havaittavissa jo taudin ensimmäisestä manifestaatiosta alkaen, mutta se myös ennakoi taudin muuttumista kliinisesti varmaksi ms-taudiksi.
Ms-taudissa VLA-4 tarttumisreseptori on keskeinen tekijä sille, että T-lymfosyytit pääsevät kulkemaan veriaivoesteen läpi aivoihin. Veriaivoesteen tulisi normaalisti estää immuunisolujen pääsy aivoihin. Eräs lähestymistapa autoimuunireaktioiden ehkäisemiseksi onkin ollut estää VLA-4-reseptorin toiminta, jolloin omiin kudoksiin reagoivat T-solut eivät pääse aivoihin tuhoamaan myeliiniä. Tällaisilla VLA-4-estäjillä on saatu lupaavia hoitotuloksia tulehduksellisten tautien kokeellisessa hoidossa. On toisaalta huomattava, että VLA-4-estäjän – Natalizumabin käytöllä on havaittu hyvin vakavia sivuoireita.
CYP27B1
Sekä tyypin 1 diabetesta että MS-tautia sairastavilta on löydetty geenitutkimuksissa yhden nukleotidin polymorfismeja CYP27B1 geenistä, mutta geenin eri osista. CYP27B1-geeni kooda 1-alfa-hydroksylaasi-entsyymiä. Tämä entsyymi hydroksyloi kalsidiolista kalsiferolia munuaisissa. Kalsiferoli on D-vitamiinin bioaktiivinen hormonintavoin vaikuttava metaboliitti, joka säätelee solujen D-vitamiinireseptoreiden kautta noin 2000 geenin toimintaa.
Mutta kalsitrioli on ensisijaisesti immunomodulatorinen hormoni, jonka tehtävänä on säädellä immuunijärjestelmän toimintaa. Tehdään sellainen hypoteettinen harppaus, että oletetaan, että CYP27B1-geenin vaimentumisen vuoksi keho ei tuota munuaisissa tapahtuvassa hydroksylaasissa tarvittavaa entsyymiä, jolloin kolekalsiferolia ei kehity ja sen immuunijärjestelmää säätelevä ominaisuus ei toteudu:
Viimeaikaisten tutkimusten valossa olen melko vakuuttunut siitä, että MS on kalsiferolin puutostauti. Tämä oli melko tiivis katsaus, mutta aihetta tutkitaan tällä hetkellä aika paljon ja mm. PubMedista voi löytää aihetta sivuavia tutkimuksia.
Sinulle, joka epäilit D-vitamiinin merkitystä - tässä se on perusteltu juuria myöten. Enempää en jaksa kirjoittaa.Huomasin tekstissäni kiusallisen asia- ja ajatusvirheen. Tässä korjaus:
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) hydroksyloidaan maksassa kalsidioliksi ja osa siitä edelleen munuaisissa kalsitrioliksi 1-alfa-hydroksylaasi-entsyymin avustuksella. Kirjoitin virheellisesti, että kalsidiolista hydroksyloidaan kalsiferolia, mikä on huolimattomuus- ja ajatusvirhe.
Siis: Sekä tyypin 1 diabetes että ms-tauti saattavat liittyä siihen geenin CYP27B1 deaktivaatioon, jolloin elimistö ei koodaa munuaisissa tapahtuvan hydroksylaasin edellyttämäää entsyymiä ja kalsitriolin tuotanto on häiriintynyt. Taudit voivat siis assosioitua jotenkin immunomodulatorisen kalsitriolin puutokseen. - PPMS2008
PPMS2008 kirjoitti:
Huomasin tekstissäni kiusallisen asia- ja ajatusvirheen. Tässä korjaus:
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) hydroksyloidaan maksassa kalsidioliksi ja osa siitä edelleen munuaisissa kalsitrioliksi 1-alfa-hydroksylaasi-entsyymin avustuksella. Kirjoitin virheellisesti, että kalsidiolista hydroksyloidaan kalsiferolia, mikä on huolimattomuus- ja ajatusvirhe.
Siis: Sekä tyypin 1 diabetes että ms-tauti saattavat liittyä siihen geenin CYP27B1 deaktivaatioon, jolloin elimistö ei koodaa munuaisissa tapahtuvan hydroksylaasin edellyttämäää entsyymiä ja kalsitriolin tuotanto on häiriintynyt. Taudit voivat siis assosioitua jotenkin immunomodulatorisen kalsitriolin puutokseen.Entä voiko ravintotottumuksilla vaikuttaa ms-taudin etenemiseen? Uskoakseni voi.
Tiedetään, että monet substanssit, kuten tupakka, alkoholi ja asbesti kasvattavat syöpään sairastumisen riskiä. Vastaavasti on olemassa ravintoaineita, jotka ylläpitävät elimistön hiljaista tulehdusta ja tuhoavat suolistoa ja suoliston mikrobiomia. Elimistön hiljaista tulehdusta ylläpitävät mm. tupakointi, alkoholi, sokeri ja vehnä, joten niiden rajoittaminen voi vähentää pahenemisvaiheiden riskiä, vaikeutta ja kestoa. Toisaalta vehnän ATI-proteiinien on havaittu lisäävän tulehduksellisia autoimmuunitauteja sairastavien oireita ja gluteenin sisältämä gliadiini puolestaan kasvattaa suoliston läpäisevyyttä, jolloin elimistöön pääsee erilaisia patogeenejä ja glykoproteiineja, jotka voivat altistaa tulehduksille ja autoimmuunireaktioille.
Alessio Fasanon mukaan autoimmuunitaudin kehittyminen edellyttää seuraavat kolme tekijää:
1. Geneettinen alttius sairastua
2. Vuotavan suolen oireyhtymä
3. Taudin laukaiseva ympäristötekijä (virus, bakteeri, toksiini, elimistön omia kudoksia muistuttava vieras glykoproteiini tms.)
Edelleen Fasanon mielestä minkä tahansa tekijän poistaminen tästä yhtälöstä pysäyttää autoimmuunitaudin etenemisen. Siinä mielessä loogisin vaihtoehto on lähteä etenemään suoliston terveydestä. Huonojen ravintoaineiden poissulkemisella ei häviä ainakaan mitään. On myös tärkeä pitää ruokavalio monipuolisena. Suoliston hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat pro- ja prebiootit sekä resistentti tärkkelys. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että keho saa välttämättömät ravintoaineet, koska näin voi kasvattaa remyelinaation - eli myeliinituppien paranemisen todennäköisyyttä.
Erityisesti aaltoilevasti etenevässä ms-taudissa inflammaation estäminen on keskeisessä roolissa pahenemisvaiheiden välttämisessä, sillä pahenemisvaiheet heijastelevat selvästi akuuttien tulehduksellisten leesioiden ja aksonituhojen kumulatiivista yhteisvaikutusta. Etenevässä ms-taudissa invaliditeetin eteneminen korroloi gliasolujen määrän lisääntymisen ja aksonituhojen kanssa. Biologisesti ja patogeneettisesti RRMS ja PPMS ovat hyvin erilaisia sairauksia, vaikka molemmat tuhoavat keskushermoston viejähaarakkeita, eli aksoneita suojaavia myeliinituppia.
Ms-tauti on hyvin monimutkainen ja yksilöllisesti etenevä sairaus. Mitään selkeitä kaikille päteviä ravitsemusohjeita on hankala määritellä. Valkoisen vehnän, sokerin ja muiden makeutusaineiden, alkoholin ja tupakan välttäminen on järkevää joka tapauksessa. Olen itse kokeillut erilaisia ruokavalioita, mutta suhtaudun niiden parantavaan vaikutukseen vähintäänkin skeptisesti.
Osa ms-taudista parantuneista saattaa olla pitkässä remissiossa ja osalla kliinisesti eriytynyt oireyhtymä, joka on ms-taudin ensimmäinen manifestaatio, ei ilmeisesti oloe edennyt kliinisesti varmaan ms-tautiin. Tiedän ihmisen, jolla diagnosoitiin ms-tauti, mutta joka ei ensimmäisten oireiden jälkeen edennyt lainkaan. Hänellä tauti jäi siis kliinisesti eriytyneeksi oireyhtymäksi (KEO), mikä ei kaiketi ole edes kovinkaan poikkeuksellista.
Suosittelen suhtautumaan suurella varauksella nopeaa ja varmaa parantumista lupaaviin sivustoihin ja videoihin.
Lopuksi: omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee mm. solujen uusiutumiseen. (Aivojen kuivapainosta n. 60 % on rasvaa ja 25 % kaikesta elimistön kolesterolista on aivoissa.) 1980-luvulla joukko amerikkalaisia innostui täysin rasvattomasta ruokavaliosta ja mnet heistä kuolivat ruokavalion seurauksena. Mielestäni rasvaton vegaaniruokavalio voikin lyhyellä tähtäimellä toimia elimistön tulehdusta hillitsevänä, muttapitkällä tähtäimellä se voi olla ongelmallinen välttämättömien rasvahappojen saannin kannalta semminkin, kun viimeisimmissä tyydyttyneitä rasvoja käsittelevissä tutkimuksissa on havaittu, etteivät ne aiheuta niihin aiemmin liitettyjä sairauksia, kuten ateroskleroosia. En usko, että rasvaton ruokavalio vähentäisi sairastumisen riskiä tai parantaisi ms-taudin, saati siihen, että kasvimargariinit ja öljyt olisivat terveydellisesti parempia. Ms-tautia esiintyi ja esiintyy myös niillä, jotka ovat jo 1980-luvulta lähtien suosineet vähärasvaisia tuotteita. - EnMMtiä
PPMS2008 kirjoitti:
Huomasin tekstissäni kiusallisen asia- ja ajatusvirheen. Tässä korjaus:
Kolekalsiferoli (D3-vitamiini) hydroksyloidaan maksassa kalsidioliksi ja osa siitä edelleen munuaisissa kalsitrioliksi 1-alfa-hydroksylaasi-entsyymin avustuksella. Kirjoitin virheellisesti, että kalsidiolista hydroksyloidaan kalsiferolia, mikä on huolimattomuus- ja ajatusvirhe.
Siis: Sekä tyypin 1 diabetes että ms-tauti saattavat liittyä siihen geenin CYP27B1 deaktivaatioon, jolloin elimistö ei koodaa munuaisissa tapahtuvan hydroksylaasin edellyttämäää entsyymiä ja kalsitriolin tuotanto on häiriintynyt. Taudit voivat siis assosioitua jotenkin immunomodulatorisen kalsitriolin puutokseen.Tämän kerran annan anteeksi asia/ajatusvirheen!
Myönnän tekstiäsi selatessa että löytyy sieltä mahdollisia syitä taudin puhkeamiseen ..ehkä?
Polttelin tupakkaa parikyt vuotta mutta nyt savuttomana n.10v
Myös db 2 ollut mukana hyvän aikaa (ilman lääkitystä, johtunut kait elintavoista koska ei ylipainoa ja aika liikunnallinen ne geenit)
Myös työssäni jouduin aikanaan monien pirullisten kemikalejen kanssa tekemisiin, aikani mietin josko nuo ois laukaissut tuon ms:n? Olen kyllä hylännyt tuon teorian pikkuhiljaa.
Kyllä se syy löytyy tosiaan jostain kirjoittamastasi tekstistä tai ehkä sieltä "rivien välistä"
Voi olla että tuo db 2 aiheutti jonkinlaisen stressitilan (pomon lisäksi) kehossa ja niin lähti dominopalkat kaatuileen?
Täällä posket lommollaan syödään d-vitamiinia nyt mutta epäilen että tuon aineen puutos tapahtui aikanaan äitini massussa kun se nuukaili varmaan ruokavaliossan aikanaan?
- hiilarit.minimiin
Lue Antti Heikkilän blogeja. Hän kertoo, kuinka MS-taudista voi parantua. Se on todellakin mahdollista, mutta ei rasvattomalla ruokavaliolla. En muista tarkasti, mitä kaikkea pitää syödä, mutta hiilihydraattien rajoittaminen on tärkeää.
- Vapaa_valinta
Jos jossain olis oikeesti todettu ruokavaliolla ja vitamiineilla olevan parantuva vaikutus, neurologit varmaan "määräis" näitä hoidoksi!
Mutta, jos jonkun oireita helpottaa uskominen näihin "hoitoihin" niin sehän on vaan plussaa. - Tinttamiini
Pitipäs minunkin laittaa viestiä, MS-taudista ei parane koskaan. Eli kun sen olet kumppaniksi saanut, se kulkee mukanasi aina. Oireiden pahenemista voi itse esim liikunnalla ehkäistä ja muutenkin terveillä elämäntavoilla. Meillä täällä Suomessa on hyvä terveydenhoito ja MS-potilaat(kin) saavat neurologeilta hyvää hoitoa ja uusinta tietoa sairaudesta ja lääkkeistä. Jos joku uskoo artikkeleihin, että ruokavalio PARANTAA MS-taudin, niin höpönpöpöä.
Sairauden kanssa on opittava elämään ja otettava päivä kerrallaan. itselläni ollut MS reilun neljä vuotta ja Copaxonea pistän. Liikun ja käyn töissä ja nautin elämästä;) Kaikille Mäsä-potilaille mukavaa joulun odotusta ja lippu korkealle!- tkrsts
MS-taudin kehittymiseen, aktiivisuuteen ja etenemiseen vaikuttavat ympäristötekijät:
Rothhammer V1, Quintana FJ2. Environmental control of autoimmune inflammation in the central nervous system. Curr Opin Immunol. 2016 Oct 3;43:46-53. doi: 10.1016/j.coi.2016.09.002.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27710839
Rito Y, Torre-Villalvazo I, Flores J, Rivas V, Corona T1. Epigenetic in Multiple Sclerosis: Molecular mechanisms and dietary intervention. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2016 Feb 26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26915659
Kalorirajoitus, liikunta ja tietyt ravintoaineet voivat muuttaa tulehdusvastetta vaikuttamalla solun aineenvaihduntaan ja suoliston mikrobistoon, mikä puolestaan voi lievittää taudin kulkua:
Riccio P1, Rossano R2. Nutrition facts in multiple sclerosis. ASN Neuro. 2015 Feb 18;7(1). pii: 1759091414568185. doi: 10.1177/1759091414568185. Print 2015 Jan-Feb.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25694551
Vegaaniruokavalio, hedelmä- ja vihannesmehut, ravintolisät, säännöllinen liikunta ja stressinhallintatekniikat ovat hyväksi neurologisissa sairauksissa:
Null G1, Pennesi L2, Feldman M3. Nutrition and Lifestyle Intervention on Mood and Neurological Disorders. J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Mar 14. pii: 2156587216637539.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26976087
Resveratroli edistää remyelinaatiota MS-taudin hiirimallissa. Resveratrolia on esim. tummien rypäleiden kuorissa ja siemenissä, kaakaossa, mustikassa ja maapähkinöissä.´
Ghaiad HR1, Nooh MM2, El-Sawalhi MM2, Shaheen AA2. Resveratrol Promotes Remyelination in Cuprizone Model of Multiple Sclerosis: Biochemical and Histological Study. Mol Neurobiol. 2016 Apr 11.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27067589
Hiiritutkimus osoittaa, että apigeniinilla (luonnollinen flavonoidi, jota löytyy useista kasveista, hedelmistä, vihanneksista, yrteistä ja mausteista) on suojaava vaikutus neurodegeneratiivissa sairauksissa:
Ginwala R1, McTish E1, Raman C2, Singh N3, Nagarkatti M3, Nagarkatti P3, Sagar D1, Jain P4, Khan ZK5. Apigenin, a Natural Flavonoid, Attenuates EAE Severity Through the Modulation of Dendritic Cell and Other Immune Cell Functions. J Neuroimmune Pharmacol. 2016 Mar;11(1):36-47. doi: 10.1007/s11481-015-9617-x. Epub 2015 Jun 4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26040501
Hampunsiemenöljy yhdessä helokkiöljyn ja vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävän ruokavalion kanssa parantavat kliinisiä ja immunologisia parametrejä MS-potilailla:
http://www.thedailychronic.net/2013/23047/study-hemp-seed-oil-associated-with-improved-clinical-and-immunological-parameters-in-ms-patients/
Joel Fuhrman on lääkäri, joka on erikoistunut hoitamaan potilaita vegaaniruokavaliolla. Siinä on Fuhrmanin MS-potilaita:
https://www.drfuhrman.com/lifestyle/success-stories/260
https://www.drfuhrman.com/lifestyle/success-stories/1157
https://www.drfuhrman.com/lifestyle/success-stories/783
https://www.drfuhrman.com/lifestyle/success-stories/370
Nainen paransi MS-tautinsa raakavegaanilla ruokavaliolla:
https://www.youtube.com/watch?v=Fn4hDG_Oz0A
Nainen peruutti MS-tautinsa raakavegaanilla ruokavaliolla:
https://www.youtube.com/watch?v=cbSzCOYS2sY
Mies paransi MS-tautinsa raakavegaanilla ruokavaliolla:
https://www.youtube.com/watch?v=_PWR17BU1_8
Vuoteenomanana ollut MS-tautia sairastanut nainen pystyy jälleen kävelemään raakavegaanin ruokavalion ansiosta:
https://www.youtube.com/watch?v=9M942hniA-8
MS-taudin hoitamista raakavegaanilla ruokavaliolla:
https://www.youtube.com/watch?v=-erzSaw_OJc
MS-taudin peruuttamista kasvipohjaisella ruokavaliolla:
https://www.youtube.com/watch?v=lPf_PUtxYFw
On tietenkin jokaisen oma asia, pitääkö sairauksia uskon asiana. Jos joku sanoo, että MS-taudista ei voi parantua, kannattaako kuitenkaan jättää kokeilematta asioita, joista monet ovat hyötyneet?
- JJJ-ms
Hei! Lääkärit keskittyvät todella paljon lääkkeiden tehoon ja olen kuullut että ravitsemuksesta heillä ei ole niin vahvaa tietoperustaa mitä voisi kuvitella. Suomessahan useimmat lääkärit kyllä kehoittavat syömään terveellisesti mutta sen enempää ohjausta en ole itse ainakaan saanut!
Olen juuri alkanut käydä ravitsemusterapeutilla ja hänellä on vahva usko että ravinnolla voi saada paljon aikaan, olen lukenut tämän ravitsemusterapeutin asiakkaiden kertomuksia jotka ovat saaneet apua vaivoihinsa. Uskon siis itsekin että ravinnolla on suuren suuri merkitys. Se, että voiko ms-tautia parantaa nin siihen en usko! Ms on parantumaton sairaus! Mutta se voi olla lähes oireeton tauti läpi elämän, tähän varmasti vaikuttaa monet asiat mutta jos pienikin mahdollisuus että oikeanlaisella ravinnolla on vaikutusta asiaan, itse ainakin haluan kokeilla ja tehdä kaikkeni :) - Jokuuskooufoihinkin
Ruokavaliolla voi hyvinvointiaan parantaa jokainen, sairauteen katsomatta. Vaikka ei tiedetä mikä ms-tautia aiheuttaa, tiedetään kyllä miten se oireilee. Tautia parantavia lääkkeitä ei kuitenkaan ole löydetty eikä myöskään muita parantavia hoitomuotoja.
Valinnoilla voi takuulla olotilaansa parantaa, mutta on turha väittää, että taudista voi parantua.- EnMMtiiä
Samaa mieltä. Jos lapseni ahmii sipsejä,karkkeja, limuja ym. tähän tahtiin, niin mietin mikä on sitten mahdollisuus siitä syystä sairastua MS tautiin?
Itse liikuin (80 luvulla) ilman tabletteja .kännyköitä, plus muita herkkuja ihan pesäpalloa ym pelaen. kerran viikossa sai ehkä suklaa patukan, niinkuin moni kaverini.
Nykyään entistä huonommat elintavat (10 kertaa) about?
Maalaisjärjellä elintapojen johdosta pitäisi viiiiveelläkin Moninkertaistua?
Nykyään on syötetty D-vitamiinia maidoissa ym. ja huomioitu muutenkin ja AURINKO paistaa tuolta savusumun takaa edelleen !!! Ei käy järkeen.
- MarjaKoonen
Oman kokemukseni mukaan ms-tauti pysyy aisoissa jos syö melko terveellisesti ja käyttää myös vitamiineja ym. luontaistuotteita. Kalaa, lihaa, rasvaa, herkkuja kohtuudella, alkoholia ja tupakkaa mahdollisimman vähän ja paljon kasviksia ja hedelmiä. Sairastuin vuonna 94 ja olen koko ajan käyttänyt järkeä, luontaistuotteita, vitamiineja, ruokavaliota yms. asioita sekä käynyt luontaishoitajien ja hierojien hoidoissa sekä vitamiinimittauksissa. Eläkkeelle pääsin vuonna 99 väsymyksen takia, johon ei ole minulle sopivaa lääkettä muita kuin vitamiinit ja ruokavalio. Koetan syödä mahdollisimman terveellisesti ja liikkua miten jaksan, kotijumppaa tai kävelyä vähän jos ei muuta. Minulla ei ole mitään ms-lääkettä käytössä, eri oireisiin on eri lääkkeitä. Tavallinen lääketiede ei keskity ehkäisemään ms-tautia, vaan ehkäisemään pahennusvaiheita ja hoitamaan oireita. Jokaisen ihmisen on itse otettava vastuu omasta terveydestään, ihan ns. terveidenkin. Kenenkään elimistö ei kestä kovaa rasitusta tai rankkaa elämää vuosikymmeniä, jossain vaiheessa jokin kohta elimistössä pettää. Pitäkää huolta myös läheistenne ruokavaliosta ja neuvokaa elintavoissa, jos eivät itse tajua.
- Jatkasamaanmalliin
Onkos sulla kokemusta myös ms-tautisi oireista, jos elät ns epäterveellisesti? Siis onko vertailupohjaa? Kuinka muuten voit sanoa elämäntapasi auttaneen? Voihan sulla olla ns kiltti ms?
- pähkinän.kuoressa
Pitää ymmärtää faktat "lääketieteestä". John D. Rockefeller perusti vuonna 1901 länsimaisen lääkemafian käyttämällä siihen öljyteollisuuden monopolin rahojaan. Lääkealan haltuunotto tehtiin ottamalla ensin yliopistot ja muut instituutiot hallintaan ja valvontaan. Yliopistoille tarjottiin käsittämättömän suuria summia rahaa ja vastineeksi Rockefellerin porukkaan kuuluvat ihmiset miehittivät yliopistojen johtokunnat ensin Amerikassa ja myöhemmin muualla. Täten "tiedettä" on hallittu rahoittamalla halutunlaiset tutkimukset ja estämällä lääkebisnekselle vahingolliset tutkimukset.
Diagnoositehtailu ja medikalisaatio on vain rahantekobisnes, jossa tarkoituksena on keskittyä oireisiin, ylläpitää oireita ja aiheuttaa lisää oireita. Siksi sairaita ei haluta parantaa eli hoitaa. Oireet ovat rahaa bisnekselle. Jos ihmiset paranisivat oireistaan niin bisnes ei tuottaisi rahaa.
Jos länsimaisen lääkebisneksen rikollisuus paljastettaisiin, niin se romahduttaisi lääkärien aseman "jumalina" tavallisiin ihmisiin nähden.
Siksi neurologisi sanoo, mitä sanoo. Hänellä on kuitenkin subjektiiviset motiivit väittää sairauttasi parantumattomaksi. Ikinä ei kannata lopettaa maailman tutkimista ja vaihtoehtojen etsimistä, vaikka lääkärisi yrittää sinua lannistaa.
Kohdasta 53:00 alkaa noin 6 minuutin tiivistelmä siitä, mistä nykyinen lääkebisnes eli medikalisaatio ja diagnoositehtailu sai alkunsa.
https://www.youtube.com/watch?v=mhFijZCXZy8
PS. Kun globaali sosiaalidemokratia kaatuu, niin tilalle tulee nationalismi. Silloin globaalit patentit eivät sido enää ja mahtavat lääketieteelliset keksinnöt otetaan käyttöön eri puolilla maailmaa. Lääketiede on kehittynyt paljon pidemmälle kuin sairaat ja kuolevat ihmiset voivat edes uneksia riutuessaan mielettömissä epäinhimillisissä oireissa. - eih_näin
MS-taudin hoidosta ruokavaliolla on tehty Cochrane-katselmointi (puolueeton, voittoa tavoittelematon organisaatio) vuonna 2012. Sen mukaan vain 6 tutkimusta aikaisemmista ruokavaliotutkimuksista oli tieteellisesti valideja. Näiden kuuden tutkimuksen perusteella ei voitu päätellä, että ruokavaliosta olisi hyötyä, saatika että se parantaisi MS:n. http://www.cochrane.org/CD004192/MS_dietary-interventions-as-complementary-therapies-for-multiple-sclerosis-ms
- toki_voi
Aivan varmasti MS-taudista voi parantua, useillakin eri menetelmillä. Länsimaisen lääketieteen tutkimuslaitoksessa työskennellessäni näitä ihmeitä tuli tavattua. Lääkäreitä hiersi ennen kaikkea se, että onnekkaat eivät olleet parantuneet heidän toivomallaan tavalla eli meikäläisen lääketieteen menetelmin. Niinpä lääkärien kiinnostus lopahti heti alkuunsa. Tuolloin opin kantapään kautta, että aniharvoja lopultakin kiinnostaa ihmisen parantuminen.
Aivan kuten itämaisessa hoitoperinteessä astmaakin tunnetaan montaa eri lajia, ja joita myöskin hoidetaan eri tavoin, samoin on laita MS:ssakin. Itse sairastuin tuohon rokotteista, mikä onkin hyvin tavallista. Lääkärini edusti edistyksellisempää suuntaa, eikä ihmetellyt rokotetaustaa, kertoi vain tietävänsä, että näinkin voi käydä, valitettavasti. Kuinka parantua, tuohon hän ei osannut ottaa kantaa, paitsi että rokotteista oli viisainta pysyä erillään. Lopulta minulle kävi hyvin. Parannuin, koska niin oli tarkoitettu. Hoito oli ihmeellistä, eikä sitä hyödytä tässä avata, koska sen koommin en ole kenenkään kuullut vastaavaa saaneen. Avunantaja ei ollut julkisuushakuinen, päinvastoin.
Myöhemmin olen havainnut, että tapaturmien jälkeisten operaatioiden jälkeinen vapina raajoissa on ollut sitä tuttua, ja pelonsekaisin tuntein olen seurannut edistymistä. Voimakkaat lääkkeet ovat siis edelleenkin vaikuttaneet hermostoon kielteisellä tavalla. - Lupalatu
Ms diagnoosi vuodesta 2002. Tällä hetkellä lääkityksenä Tecfidera. Kiinnostuin Paleo ruokavaliosta vuosi sitten ja parhaillaan on ruokavalio muutos meneillään. Luen kirjaa nimeltä The Wahls Protocol jonka on kirjoittanut Terry Wahls, amerikkalainen lääkäri joka itse sai MS diagnoosin ja joutui istumaan pyörätuolissa. Nyt kävelee ja pyöräilee koska muutti ruokavalionsa. Uskon siihen että syömällä oikein et voi parantaa itseäsi mutta tulet parempaan kuntoon. Kannattaa tilata kirja ja tehdä elämänmuutos. Olen itse 5 vko jälkeen huomannut muutoksia parempaan suuntaan.
- Mäsä5
MS-taudista ei voi parantua ruokavaliolla eikä myöskään hidastaa sitä. Kuitenkin on eduksi muulle terveydelle (esim sydänterveys) noudatta ravitsemussuosituksia https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussuositukset/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1404441- 922109
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152071Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi741868Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541522Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1421522VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1041385- 751316
- 1001273
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201109