Susi lampaan vaatteissa

TuollaisiaTunnetaan

Iltalehdessä hyvä artikkeli!

Joskus ihmisen ylläpitämien, päällepäin vilpittömiltä vaikuttavien kulissien taakse on vaikea nähdä.

Psykiatri Abigail Brenner neuvoo Psychology Today -sivustolla, miten välttyä joutumasta manipulatiivisen ihmisen pelinappulaksi.

- Valppaana olo, varautuminen tulevaan ja itsensä muistuttaminen siitä, mikä on totta ja mikä ei, auttavat välttämään ristiriitatilannetta ja ylläpitämään eheyttä oman itsen suhteen.

Brenner luettelee yhdeksän piirrettä, joista manipulaation voi tunnistaa.

1. Kontrolloivat, hyväksikäyttävät ja manipuloivat ihmiset eivät kyseenalaista itseään. Heissä ei ole vikaa, vaan ongelma on jossakussa muussa. He eivät välitä siitä, mitä muut ajattelevat, tuntevat tai haluavat.

2. Manipulatiiviset ihmiset eivät ymmärrä rajojen käsitettä. He tekevät mitä vain saavuttaakseen haluamansa eivätkä välitä siitä, keitä matkalla satuttavat. Kyse voi olla niin fyysisistä, henkisistä kuin psykologisista rajoista. Vastapuolelle kokemus voi olla uuvuttava ja nöyryyttävä.

3. Manipuloija välttelee vastuun ottamista omista teoistaan ja vierittää syytä muiden niskoille. Hän ei näe siinä mitään väärää. Muille ja muiden tarpeille ei ole sijaa.

4. Manipulatiiviset ihmiset käyttävät hyväksi muiden heikkouksia, herkkyyttä sekä tunnollisuutta. Aluksi he voivat ylistää toisen hyvyyttä ja kiltteyttä, mutta aikaa myöten niiden merkitys häviää. Vain sillä on väliä, mitä hänen itsensä hyväksi on tehty.






5. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla he puhuvat muista ihmisistä. He puhuvat selkäsi takana sinusta samalla tavalla kuin miten he puhuvat sinulle muista heidän selkänsä takana. He ovat mestareita aikaansaamaan yhteisöön kilpailuasetelmia, vehkeilyä ja kateutta.

6. Ihmisiin, jotka eivät millään ymmärrä sinua, ei kannata tuhrata aikaa. Ei kannata jäädä odottelemaan muutosta ja yrittää saada heitä ymmärtämään sinua ja pitämän sinusta, sillä et ihmisenä kiinnosta heitä.

7. "Tee päätelmäsi ihmisestä hänen tekojensa perusteella, niin hän ei kykene sinua sanoin huijaamaan." Sitaatti muistuttaa, että usein se, mitä joku sanoo, ja se, mitä hän tekee, ovat kaksi erillistä asiaa. Usein kannattaa luottaa siihen, mitä näkee ja mitä on havainnut.

8. Jos panostaisi olemaan hyvä ihminen yhtä kovasti kuin teeskentelee olevansa sitä, voisi todellisuudessakin olla hyvä ihminen. Sanonnan tarkoituksena on tähdentää ensivaikutelman merkitystä. Ensikäsitys ja ensivaikutelma ihmisestä värittää paljon siitä, minkälainen suhteesta muodostuu. Jos näkisimme alusta asti, ettei henkilö olekaan ihan sitä mitä antaa ymmärtää, olisimme ehkä enemmän varuillamme.

9. Ihmisiä pystyy helpostikin kontrolloimaan valheiden aavulla, sillä elämme paljolti uskomuksiimme pohjaten ja uskomuksemme ovat alttiita manipuloinnille. Tästä syystä on tärkeä käydä säännöllisesti omia arvoja ja uskomuksia läpi. Elämän edetessä uskomukset ja asenteet voivat muuttua. On syytä pohtia, miten ne meihin vaikuttavat. Omista arvoista ja uskomuksista epävarma ihminen on helpompi maalitaulu tarkoitukselliselle manipuloinnille.

Lähde: Psychology Today

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UskonAsia88

      Tämä tulisi tiedostaa kaikkien, tuollaisten uhreiksi joutuvien elämä tehdään mahdottomaksi- kaikin tavoin. Onneksi myös nämä manipuloivat ihmiset saavat uhreiltaan sympatiaa, eihän sairas voi itselleen mitään. Hoitoon ohjautuminen on ensimmäinen askel onneen kuitenkin, onnea ei saavuteta toisten alistamisella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe