Iltalehden uutinen venäläisten maakaupoista leviää

300Amp_sulakkeet

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110122551043_uu.shtml
Iltalehden uutinen venäläisten maakaupoista leviää Venäjällä ja Ukrainassa
Tassin uutinen ei puhu tunnuksettomista joukoista, vaikka muuten siteeraakin Iltalehden uutista. Ukrainalainen toimisto sen sijaan kertoo "vihreistä miehistä".
Supo epäilee, että Suomesa ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää venäläisten tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina.
Jutusta ovat uutisoineet venäläiset ja ukrainalaiset viestimet.

Venäläinen valtio-omisteinen uutistoimisto Tass siteeraa uutisessaan Iltalehden uutista, miten Supo epäilee, että Suomesta ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina. Tunnuksettomat joukot ovat venäläisiä sotilaita, niin kutsuttuja vihreitä miehiä, jotka valtasivat Krimin niemimaan Ukrainalta. Tätä asiaa ei ole Tassin jutussa mainittu vaikka muuten juttu on melko samanlainen kuin Iltalehden uutinen.
Tass nostaa jutussaan esille, miten nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ehdotti aikoinaan, että maa- ja kiinteistökaupat venäläisille kiellettäisiin tai että Suomi tekisi samanlaisia rajoituksia, mitä Venäjällä on ulkomaalaisten omistuksille. Ehdotus ei mennyt läpi.

Myös ukrainalainen uutistoimisto Interfax kertoo Iltalehden uutisesta. Toisin kuin Tassin jutussa, Interfax kertoo myös Krimin valtauksesta ja vihreistä miehistä.

Supo ei ole aiemmin lausunut Venäjän maakaupoista yhtä voimakkaasti. Supon eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittaman lausunnon on allekirjoittanut Supon päällikkö Antti Pelttari.

8

330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OlkaaVaruillanne

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_uu.shtml

      Venäläisfirman maakauppa blokkasi Suomen vesiväylät
      Perjantai 23.1.2015 klo 18.20
      Asiantuntijan mukaan maakaupoilla on selvä strateginen päämäärä: Suomen valvonta.
      Merivoimien kalustohuutokaupasta hankitut alukset kuvattuina Airiston Helmen maatukikohdassa Paraisten Ybbernäsissä.
      Niinistö aikoo kysellä venäläisten kiinteistökaupoista
      Juttu on julkaistu alun perin painetussa Iltalehdessä maanantaina 19.1.2015.
      Venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.
      Hankintojen seurauksena venäläistaustainen yritys on saattanut valvontaansa Turun ja Naantalin satamiin johtavat syvävesiväylät. Kyseessä on viisi Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeistä saaristomeren väylää.
      Kaakosta maata on hankittu Hangosta Turkuun johtavan Pensarin väylän varrelta. Etelästä Utön syväväylän varrelta ja Ahvenanmaan suuntaan Kihdin Väylän varrelta. Rahtiliikenteen käyttämä Uudenkaupungin väylä ja Högön kiertoväylä ovat olleet niin ikään maanhankinnan kohteina.
      Selvä motiivi
      Asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevän sotilaslähteen mukaan kartoilta paljastuva maanhankinta on kiistatta strategista. Järjestelmälliset hankinnat ovat motittaneet Turun ja Naantalin satamat.
      - Tavoitteena on ollut kaikkien merkittävien syvävesiväylien visuaalinen valvonta ja tarpeen tullen myös sulkeminen.
      Asiantuntijan mukaan kyse on venäläisen etupiiriajattelun mukaisesta kohdemaan varaamisesta ja haltuun ottamisesta. Rauhan aikana varaudutaan tulevaan ja rakennetaan tukikohtia.
      - Syvän rauhan tilassa aluehankintoja hyödynnetään tiedustelussa. Mahdollisessa konfliktissa tukikohdat aktivoidaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö hankintoja olisi jo hyödynnetty tiedustelussa.
      Iltalehti haastatteli myös toista, merivoimien reservin päällystöön kuuluvaa saaristomeren asiantuntijaa. Hänkään ei halunnut nimeään julkisuuteen, koska faktoihin perustuva keskustelu poliittisesti vaikuttuneista, tarkoitushakuisista maa-aluehankinnoista leimataan välittömästi Nato-propagandan levittämiseksi.
      - Viimeistään nyt Suomessa olisi kyettävä avoimeen ja asialliseen keskusteluun hankintojen tarkoitusperästä ja seurauksista. Merikartat paljastavat toiminnan motiivit. On tehty älykäs suunnitelma ja toteutettu se.
      - Saarilta käsin on äärimmäisen helppo valvoa väyliä. Väyläliikenteen valvonta voidaan toteuttaa joko konkreettisesti paikalla ollen tai elektronisesti, esimerkiksi videokuvan välityksellä.
      Kalusto Suomesta
      Syvävesiväylien varrella toteutetun järjestelmällisen maanhankinnan lomassa Airiston Helmi on hankkinut omistukseensa myös merivoimien aluskalustoa puolustusvoimien poistomyynnistä. Toinen yhtiön hallussa olevista aluksista on satelliiteilla ja miinanpudotustekniikalla varustettu Kampela-luokan alus. Toinen rannikkotykistön linnakealus.
      Hankinnat on tehty kalustohuutokaupasta muutama vuosi sitten. Molemmat alukset liikennöivät saaristossa yhä edelleen Suomen puolustusvoimien väreissä.
      - Aluksilla on voitu liikkua saaristossa kenenkään ulkopuolisen kyseenalaistamatta. Mistään ulospäin näkyvästä merkistä ei voi ymmärtää, että Suomen puolustusvoimien sijaan liikkeellä ovatkin venäläiset, sanoo Iltalehden tapaama reservin upseeri ja saaristomeren asiantuntija.
      Asiantuntijan mukaan armeijan aluskaluston ansiosta venäläiset ovat voineet laskea mereen kenenkään ulkopuolisen häiritsemättä väylien liikenteestä tietoa välittäviä anturoita.
      - Visuaalisen valvonnan ja merenpohjiin laskettujen anturoiden välittämiä tietoja yhdistämällä saadaan täsmällistä tiedustelutietoa väylien tapahtumista.
      Miinoitusta?
      Myös miinojen laskeminen on mahdollista.
      - Miinojen tiputtaminen on yksinkertaista. Ne voivat odottaa väylien pohjassa laukaisuvalmiudessa vuosikausia.
      Sotilaslähteen mukaan yhdenkin väylällä liikennöivän aluksen upottamisella olisi merkittävät psykologiset vaikutukset.
      - Jo yhden aluksen upottamisella voidaan luoda psykologinen uhka, jonka jälkeen yksikään varustamo ei enää lähetä aluksiaan kyseisille väylille. Taloudelliset riskit olisivat liian suuret. Energiatoimitukset ja muu välttämätön rahtiliikenne Suomeen hidastuisi tai jäisi kokonaan saapumatta.
      Röyhkeä hanke
      Toisin kuin Ruotsin rannikolle, Suomen saaristoon on lähes mahdotonta tulla sukellusveneellä tiedustelutarkoituksessa. Maanhankinta tarjoaa asiantuntijan mukaan kätevän kiertotien.
      - On hyödynnetty tilaisuus, jonka Suomi tarjosi. Avasimme maanhankinnan vapauttaneella lainsäädännöllä selustamme tällaiselle etujemme vastaiselle toiminnalle.
      - Hanke on niin yllättävä, ovela ja röyhkeä, ettei tällaiseen ole osattu varautua. Kokonaistilanteen kannalta mahdollisilla lisähankinnoilla ei ole enää merkitystä.
      Yhtiö ei kommentoi
      Iltalehti yritti tavoittaa Airiston Helmen edustajia haastatteluun.

      • EiköEdesHelikoptereita

        Vieläkö venäläisiä täällä pyörii. Airisto Helmen tuntumassa..


    • Valvonta_olis_paikallaan

      Venäläisten suomen armeijalta ostamiaan pattejakaan ei ole maalattu vaikka siihen on kait kehoitettu.

    • omanpesänlikaajako

      Venäjän rekisterissä olevat autot on mielestäni vähentyneet, mutta se asia on vain järjestelykysymys millä tunnuksilla liikutaan. tosin rakennukset on ja pysyy,kuten airistolla oleva lomahotelli 17 huonetta ja kaikissa wc ja suihku. Rakennuslupa myönnetty perhe loma-asunnoksi jonka ex rakennustarkastaja muutti omatoimisesti pientenvihreiden hotelliksi ,kun muut oli lomalla ja ylikunkku vain paikalla

      • sopankeittäjät

        ex:llä on ollut ihan omat toimintansa .tuskin kaikki kestävät lähempää tarkastelua...
        joita kukaan edes ole halunnut niitä tutkia enempää sillä kaikilla viranhaltikopilla on omassa sopassaan hämmentämistä...


    • Valvonta_olis_paikallaan

      Mitä näille venäläishankkeille nyt kuuluu ,onko kaikki mennyt ihan hyvin, onko tietoa. korppoossa käsittääkseni yksi kahvila on myynnissä joka heidän hoidossaan on ollut, taitaa tämä porukka on taviksia kun taas se ampeeriporukka on jotain muuta, tai luulenko vaan

    • Mahdoton

      Nytkö vasta tähän otetaan kantaa. Yksityisiä mökin haltijoita Paraisilla paljon venäläisten omistuksessa. Ilmeisesti ylemmällä tasolla ei haluttu puuttua aikoinaan näihin kiinteistöjen siirtymisestä veli venäläisille. Hienot on honkarakennukset Peimarillakin meri ja manner takaa loistavat yhteydet ja pienkoneiden lentokenttäkin kuuluu olevan Kemiössä. Kiva yhteys Airiston lomahotelliin. Näin helppoa on toimia Suomessa. Kukaan ei puutu. Väylät on auki ilmassa, merellä ja maalla.

    • en_veneile

      joillekin liivintäyte on muuta tärkeämpi asia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2253
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1468
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1039
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      943
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      855
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      670
    Aihe