Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vaikuttaako osatyökyvyttömyyseläke paljon tulevaan

Katariina57v

Olen syntynyt 1959 ja ollut työssä täysipäiväisesti nuoruudesta saakka. Nyt olen jäänyt osatyökyvyttömyyseläkkeelle 01.09.2016 Kysynkin nyt, että vaikuttaako tämä osa työkyvyttömyyseläkkeellä oleminen kovinkin paljon tulevaan eläkkeeseeni. Eläkeikäni on 64v ja muutama kk päälle.

10

1306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osatyötön

      En ole asiantuntia, mutta itselläni on lähes sama tilanne.
      Käsittääkseni eläkeikämme on 63 v, koska osatyökyvyttömyyseläkkeemme on tullut voimaan "vanhan lain aikana" tuo sinun mainitsemasi 64v ja muutama kuukausi päälle,tule vasta voimaan 1.1 2017 ja sen jälkeen tehtyjä päätöksiä.
      Meillä on myös mahdollisuus päästä täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle 60v. koska 60 vuotta täyttäneille. katsotaan lievemmin perustein pääsyä eläkkeelle, esim ,minulla joka olen ammatiltani metallimies, ja ei pysty tekemään raskasta metallityötä .ja muuta ammattia ei ole

    • kaavala

      Tulevaan eläkkeen määrän ei nykyinen osatyökyvyttömyyseläkkeesi ei vaikuta.
      osatyökyvyttömyyseläkkeesi on laskettu ,sillä tuloilla niinkun olisit töissä.
      tuleva eläkkeesi on nykyinen osatyökyvyttömyyseläke x2 . tietenkin jos tulee indeksikorotuksia ,tai tienaat lisää, yms

      • Anonyymi

        Osatyökyvyttömyyseläkkeeltä on pakko jäädä 64v vanhuuseläkkeelle, en voi pidentää 65v varsinaiseen kansaneläkeikään vaikka haluaisin koska työeläke on niin pieni ettei tiedä miten sillä tulen toimeen. Liitonraha olisi ollut tarpeen vielä vuoden mutta laki on laki. Pakkoeläkkeelle, ei voi mitään, tai tietääkö joku muuta?


    • Cempura

      Mitenkä tuo lasketaan, jos jää osatyökyvyttömyyseläkkeelle niin otetaanko siinä huomioon tulevat työvuodet vaikka eläkkeellä olisikin eli eläkekertymä lasketaan sen mukaan kuin olisi työssä?
      Häviääkö tässä paljon tulevaa eläkettä jos ei työssä ole vaan osatyökyvyttömyyseläkkeellä?

    • eivo

      Siinä voi hävitä ,mutta siinä voi myös voittaa.
      Jos esimerkiksi ennen osatyökyvyttömyyseläkettä olet menneinä vuosina tienannut hyvin. jostakin syystä ,esim tehnyt paljon ylitöitä. ja tulevina vuosina et tienaisi niin paljon, niin silloin voitat. mutta jos on toistepäin ,niin häviät. yleensä ihmisen vanhetessa esim sairauslomat lisääntyy ja ylityöt vähenee,niin myös vuosiansiot saattaa tippua.

    • Vastaus nimimerkille ”Katariina57v”:

      Ennen vuotta 2017 myönnettyyn työkyvyttömyyseläkkeeseen sovelletaan nykyistä lainsäädäntöä. Tämä tarkoittaa sitä, että työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 63 vuoden iässä. Siihen ei vaikuta vuoden 2017 eläkeuudistus.

    • lkjhgfdgfds

      En ymmärrä tuota osatyökyvyttömyyseläkettä. Ihminen on joko työkykyinen tai ei. Mutta nykyisessä sossulandiassa tietenkin keplotellaan kaikin tavoin.

      • Katariina1959

        Mulla tämä menee niin, että teen työtä osittain ja saan pienen osan siihen sitten osatyökyvyttömyyseläkkeenä. Useiden sydänvikojeni takia en enää jaksanut tehdä työtä täysillä tuntimäärillä, niin teen 50 % tunneista. Olen tyytyväinen kun voin olla kuitenkin vielä puolet töissä sairauksistani huolimatta. En tosiaan koe olevani mikään sossulandian elätti


    • Vastaus nimimerkille ”Cempura":

      Työkyvyttömyyseläkkeen taso
      Työkyvyttömyys voi kohdata ketä tahansa. Työkyvyttömyyseläkkeellä pyritään säilyttämään suurin piirtein se eläkkeen taso, jos henkilö olisi sairastumisvuonna jäänyt ikään kuin vanhuuseläkkeelle (63 vuoden iässä).

      Nuorille työkyvyttömäksi tulleille maksetaan eläkkeeseen kertakorotus viiden vuoden eläkkeellä oloajan jälkeen: https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing/vepa/document.faces?document_id=306583.

      Jos henkilö jää osatyökyvyttömyyseläkkeelle (eikä tee työtä eläkkeen ohella), niin eläke perustuu ennen sairastumisvuotta ansaittuun työeläkkeeseen ja sen lisäksi ns. tulevan ajan eläkeosaan. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä. Eläke kaksinkertaistuu henkilön täyttäessä vanhuuseläkeiän.

      Jos henkilö tekee työtä osatyökyvyttömyyseläkkeen ohella, niin siitä karttuu lisää eläkettä.

      Tulevan ajan oikeus
      Oikeus tulevan ajan eläkkeeseen on silloin, jos henkilö on ansainnut vähintään 17 254,08 euroa (v. 2016) työkyvyttömyyden alkamisvuotta edeltäneiden kymmenen kalenterivuoden aikana. Jos ansioita on vähemmän, eläkkeeseen ei lisätä tulevan ajan osuutta.

      Tulevan ajan laskennassa käytetyt ansiot ja sosiaalietuudet
      Eläkettä karttuu tulevalta ajalta 63 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka. Karttuma on 1,5 prosenttia vuodessa eläkettä edeltäneestä vakiintuneista tuloista. Vakiintunut tulo määräytyy pääsääntöisesti työkyvyttömäksi joutumista edeltäneiden viiden viimeisen kalenterivuoden ansioiden perusteella. Tulevan ajan ansiota laskettaessa otetaan huomioon myös työansiot ja sosiaalietuuksien perusteena olevat ansiot. Sosiaalietuuksia ovat muun muassa sairaus-, työttömyys-, vanhempainpäiväraha ja vuorotteluvapaakorvaus.

    • pakko sanoa, etten tiiä tästä niiku mitään..
      yhä omillaan ja Kommee, baby

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2384
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      60
      2114
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      100
      1951
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1868
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1682
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1602
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1466
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1440
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1400
    Aihe