Kuuma suomenhevonen

Ongelmash

Olisin kysellyt miten lähteä ratkaisemaan hevosen välttämiskäyttäytymistä? Hevonen kuumuu ratsastettaessa, eikä mielellään menisi käyntiä laisinkaan. Ohjia kiristäessä vauhti vain lisääntyy ja myötäämälläkään hevosta ei saa jarruttamaan. Hevonen vaikuttaa stressaantuneelta. Miten lähteä purkamaan tilannetta?

8

84

Vastaukset

 • Näin äkkiseltään kuulostaa siltä, että hevosella on liikaa energiaa. Aivan ensimmäisenä jätä kaikki väkirehut pois ruokinnasta jos se sellaisia saa. Ja jos se saa jotain pöperöä mikä edes sisältää väkirehua, jätä nekin pois. Tilalle voi halutessaan antaa vaikka kourallisen porkkanan paloja tms, jos tuntuu pahalta ajatella ettei hevonen saisi "mitään hyvää" kuppiinsa. Vaikutuksen pitäisi näkyä viikon, parin kuluessa, kun ruuasta saatu ylimääräinen energia ehtii poistua elimistöstä.

  Seuraavaksi kokeile mitä tapahtuu, jos juoksutat hevosta ennen kuin lähdet ratsastamaan. Silloin se saisi purettua pahimmat paineet jo ennen kuin nousetkaan satulaan. Ratsasta hevonen hikeen, niin tiedät että se on saanut suunnilleen riittävästi liikuntaa. Toki jotkut hevoset hikoavat helpommin kuin toiset, mutta jos ei hikoa lainkaan, on liikunta ollut niin kevyttä ettei luultavasti riitä jos hevonen on luonnostaan energistä tyyppiä.

  Jos se ratsastaessa alkaa kaahailla, tee sillä paljon kiemurauria, voltteja ja suunnanmuutoksia sen verran tiukoilla kaarilla kuin hevosen taidot antavat myöten. Jos hevonen on ex ravuri joka nyt kantaa ihmisen selässään muttei juuri muuta, sillä ei vielä voi pieniä voltteja tehdä, joten se sinun täytyy arvioida itse. Kaarevilla urilla hevosen on hankalampi kiihdytellä vauhtiaan. Tee myös paljon siirtymisiä, varsinkin käynnistä raviin ja takaisin. Hidastuksissa juttele sille rauhallisesti, ja jos hevonen kuuntelee äänikomentoja, käytä niitä. Ja kehu sitä, kun se tekee niin kuin pyydät, vaikka vain parin askeleen verran.

  Pidättäessäsi älä jää vetämään ohjista, vaan tee mieluummin pieniä, lyhyitä pidätteitä. Jos jäät ns. vetämään kilpaa hevosen kanssa, jäät varmasti toiseksi. Varsinkin ex ravureilla lyhyet pidätteet toimivat tavallisesti paremmin. Ja varo ettet huomaamattasi anna samalla sille pohjetta, kun pidättelet sitä.

 • Kiitos paljon perusteellisesta vastauksesta.

  Hevonen ei saa laisinkaan väkirehuja. Hevosella ei myöskään ole ravitaustaa, vaan on ihan puhtaasti ratsu ja kisannutkin estepuolella.

  Hikeen ollaan ratsastettu joka kerta ja juoksutustakin kokeiltu.

  Kiemurauria, siirtymisiä, voltteja, ym. ollaan treenailtu paljon. Hevonen pysähtyy vaikka ravista ja laukan nostaa kauniisti vaikka suoraan pysähdyksestä, mutta ainoa ongelma on tosiaan tuo käynnin vältteleminen. Ei oikein suostu edes loppukäynteihin vapaalla ohjalla kiemuraurista tai minivolteista tuntumalla puhumattakaan.

  Jotenkin tuntuu, että teen itse jotain väärin tai sitten tuossa on tosiaan kyse välttelykäyttäytymisestä. Olen asian suhteen aika neuvoton.

 • Miten hevonen käyttäytyy jos joku muu ratsastaa sillä? Jos se ravailee muidenkin alla, vika ei ole ratsastajassa. Mutta oli tai ei, ehdotan, että hankit opettajan/valmentajan ellei sinulla jo ole. Opettaja näkisi paikanpäällä miten sinä ratsastat ja miten hevonen siihen vastaa, ja osaisi antaa neuvoja paremmin kuin kukaan täällä netin kautta.

  Muutoin minulle ei tule mieleen mitään mistä tuollainen voisi johtua, ellei sitten kyse ole jonkinlaisesta kipukäyttäytymisestä... Mutta jos kaikki muu toimii normaalisti ja ainoa asia on se, että hevonen mieluummin ravaa kuin kävelee, ei kipuilukaan oikein tunnu uskottavalta.

  Muuttuuko hevosen liikkuminen jos ratsastat ilman satulaa?
  Ja onko hevonen aina ollut sellainen vai onko käytös alkanut enemmän tai vähemmän hiljattain?

  Nyt tuli mieleen sekin, että millainen kuolain sillä on? Jos hevonen vastustaa ohjastuntumaa, sillä saattaa olla turhan kova kuolain. Onko sinulla mahdollisuutta kokeilla jotakin pehmeämpää?

  Tai oletko kokeillut kuolaimettomia suitsia? Jos ongelma on suussa tavalla tai toisella, hevosen pitäisi toimia paremmin ilman kuolaimia. Kuolaimettomat suitset tai hannoverilainen turpahihna johon saa ohjat kiinni, voisi olla hyvä ainakin kokeilla.

 • Tämä ei ole uusi ilmiö ja on ilmennyt muidenkin ratsastaessa. Satula on laadukas ja hevoselle sovitettu, eli pitäisi olla kaikin puolin sopiva, eikä aiheuttaa oireilua.

  Mutta: Tänään oli sattumalta käytössä uusi pehmeämpi kuolain ja hevonen tuntui reagoivan siihen hyvin. Nuo kuolaimettomat suitset on itse asiassa olleet harkinnassa ja ehkäpä nyt sitten tämän kokemuksen ja suosituksesi perusteella laitan ne hankintaan. Hevonen vaikuttaa muutenkin olevan melkoinen herkkis, eli varmasti mitä pehmeämmin sitä pystyy ratsastamaan, sen parempi :)

 • Hienoa, jos ongelma ratkeaa niinkin helposti kuin kuolainta vaihtamalla, tai jättämällä se pois kokonaan! Kuolaimettomat suitset ovat hyvä vaihtoehto, etenkin jos muutenkin olet sellaisia suunnitellut, mutta jos haluat ensin kokeilla edullisempaa ratkaisua, voisin suositella nova kuolainta. Itselläni oli todella herkkäsuinen hevonen; novalla se toimi erittäin hyvin, kaikilla muilla kuolaimilla se vastusti pientäkin ohjastuntumaa.

  Nova oli silloin ja on kai vieläkin pehmein kuolain mitä markkinoilta löytyy, ja se on sopinut monelle muullekin herkkikselle. Mutta sinä tunnet hevosesi parhaiten ja tiedät mikä sen kanssa toimii parhaiten.

  Nova tosin ei ole sallittu ainakaan koulukisoissa enkä totta puhuen ole varma kuolaimettomista suitsistakaan, mutta jos kyseessä on puhdas harrastuskäyttö, sillä ei ole sen kummempaa merkitystä.

 • Kiitos tiedosta. Tuo nova onkin itselleni uusi tuttavuus. Nopealla googlailulla katsottuna on tosiaan melko edullinenkin, eli voisin hyvin sellaistakin hevoselle kokeilla.

  Toivottavasti tämä ongelma lähtisi nyt tästä purkautumaan. Tämän päivän perusteella itselläni on ainakin hurjasti luottavaisempi olo. Kiitos tuhannesti sinulle avusta ja hyvistä vinkeistä :)

 • Eipä kestä! Kerrotko sitten miten asiat etenevät? Parantumattoman uteliaisuuden vuoksi olisi kiva tietää miten heppa toimii todella pehmeällä kuolaimella, tai tosiaan kuolaimettomilla suitsilla jos siihen päädyt.

 • Palailen kyllä kertomaan kuulumisia, kunhan saadaan noita uusia varusteita kokeiluun :)

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  143
  5981
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  153
  1834
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  31
  771
 4. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  26
  463