Voiko yksi sisarus tehdä isästään dementikon?

oudoo

Voiko olla mahdollista, että muiden sisarusten tietämättä tilatuilla lääkärinlausunnoilla vanhus tehdään kyvyttömäksi päättämään omista asioistaan. Jos iäkäs ihminen leimataan henkilöksi, jolla ei ole itsemääräämisoikeutta, niin luulisi, että henkilön muillekkin lapsille asiasta pitäisi kertoa? Tässä tapauksessa iäkäs ihminen on täysin hyvämuistinen. Ja täysin järjissään. Testamentin tekeminen kuitenkin yritetään estää, pankissakin oli outo suhtautuminen. jos pankissa ei suostuta laatimaan testamenttiä, niin eikös sen voi tehdä ilman pankkiakin? Ja eikös se ole yhtä pätevä?

8

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etteet

      Pelkkä testamentin laatiminen ilman terveydentilaa osoittavaa lausuntoa ei kerrotussa tilanteessa enää riitä, vaan testamentin tekijän pitää käydä lääkärissä ja pyytää lausunto, jossa todetaan olevan täydessä ymmärryksessä ja sitten samantien on syytä tehdä se testamentti lainmukaisinen todistajineen. Muistisairauden kohdalla tämä on mahdollista, koska tyypillisesti on kirkkaampia hetkiä välissä.

      • 00530

        Testamentin pätevyys ratkaistaan jälkikäteen, jos testaattorin perillinen nostaa testamentinsaajaa vastaan testamentin moitekanteen. Tällöin kantajan (moittijan) tulee näyttää kanteensa toteen eli joko

        - että testamentin tekemiseen oli vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö, tai

        - että testamentin tekijä oli pakotettu tekemään testamentti tai hänet oli siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka hänet oli petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi hän oli muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se oli määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa. (PK 13:1, 3-4)

        Testamentti siis voidaan laatia ilman testamenttauskelpoisuutta tukevaa lääkärinlausuntoakin. Toki sen hankkiminen olisi hyvä varotoimi mahdollisen moitteen varalta. Oikeudenkäynnissä lääkärinlausunto on tarpeen, sen puuttumisen riskin lähtökohtaisesti kuitenkin kantaa kantaja, jolla on näyttövelvollisuus kanneperusteista.

        Pelkkä lääkärinlausunto testamentin pätemättömäksi julistamiseen tuskin kuitenkaan riittää, yleensä lääkäriä kuullaan lisäksi henkilökohtaisesti todistajana - ainakin, jos lausunto kallistuisi siihen, että kelpoisuus testamentin tekoon puuttui.

        Jos pankissa on arveltu, että testaattori olisi kelpoisuuden kannalta rajatapaus, on ymmärrettävää, että pankki ei ole halunnut testamenttia laatia ja todistaa testamentin allekirjoitetuksi "täysin oikeustoimikelpoisena" tai "terveellä ja täydellä ymmärryksellä".

        Samalla tavoin asiaan tietysti tulisi suhtautua muidenkin testamentin todistajaksi pyydettyjen. Mutta jos todistajat testaattorin hyvin tuntevat ja ovat sitä mieltä, että hän sen allekirjoittaessaan on "terveessä ja täydessä ymmärryksessä" eli että hän täysin käsittää, mikä testamentin merkitys on, he voivat testamentin todistaa. Testamentti on pätevä, kunnes se mahdollisella lainvoimaisella oikeuden päätöksellä on pätemättömäksi julistettu.


      • etteet

        "Voiko olla mahdollista, että muiden sisarusten tietämättä tilatuilla lääkärinlausunnoilla vanhus tehdään kyvyttömäksi päättämään omista asioistaan."

        Aloittaja voisi selventää, että epäileekö vasta asiaa puuhattavan, vai onko jo olemassa lääkärintodistus dementiasta?

        Se voi olla hieman hankalaa alkaa kaatamaan sitä näyttökannetta, jos ei ole mitään muuta kuin todistajien kertomukset ja vastapuolella on osoittaa dementiasta lääkärinlausunto.


      • toinenmielipide

        Eiköhän riitatapauksissa voida pyytää toisenkin lääkärin mielipide ja tehdä vaikka kuvaukset joissa voi näkyä tai ei näkyä dementia muutokset.


    • lausuma

      "Lausunto voidaan antaa tutkittavan pyynnöstä. Holhousviranomaiselle (maistraatille) tai tuomioistuimelle lausunto voidaan antaa ilman tutkittavan suostumusta. Tutkittavan suostumuksella tai tutkittavalle määrätyn edunvalvojan suostumuksella lausunto voidaan antaa myös sille, jolla on oikeus panna vireille edunvalvojan määrääminen tai toimintakelpoisuuden rajoittaminen (ks. kohta 1.3.).
      Lausunnon antaa laillistettu lääkäri, joka nykyisen tai aikaisemman hoitosuhteen perusteella tuntee tutkittavan terveydentilan. "
      http://www.muistiasiantuntijat.fi/media-files/STMn määräys lääkärinlausunto holhousasioissa.pdf


      Maistraatti kyllä pyytää muidenkin lausumat esim. puolisolta ja lapsilta.

    • tjääh

      Onko henkilöllä edunvalvoja? Tuleeko rintaperillisten olla tietoisia, jos edunvalvoja on? Siis käytännössähän edunvalvoja voisi valvoa enemmän omia etujaan, kuin dementoituneen henkilön. Oon kaiketi kattonu salkkareita, jossa huijjari tekeytyy puolison pyynnöstä edunvalvojaksi?

    • virallinenvalvojakyllä

      Tottakai pitää olla tietoisia rintaperillisten.Yleinen edunvalvoja yleensä jos perillisten kesken ei luottamus oikein pelaa edunvalvoja perillinen vetäisi kotiinpäin.

      • kjäähm

        Salkkarit sarja siis kertoo satuja tässäkin. Jos leski on käytännön syistä halunnut nimetä itselleen edunvalvojan, koska ei ehkä kykene hoitamaan enää esim. pankkiasioitaan, niin voiko tehdä sen lastensa tietämättä? Kyseessä jakamaton kuolinpesä ja iäkäs leski.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7907
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      176
      1734
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      60
      1006
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      190
      928
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      910
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      876
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      803
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      704
    Aihe