Mandela: STALINgrad vai LENINgrad?

MitäTäälläTapahtuu

Mandela-efekti.

Kävin oppikoulua 1970-luvulla, ja silloin meille opetettiin, että se suuri toisen maailmansodan piiritystaistelu, jossa neuvostoliittolaisen kaupungin asukkaat jäivät ilman ruokaa ja jossa he keittivät ja söivät vastasyntyneiden lastensa lihaa saksalaisten piirittäminä, tapahtui kaupungissa nimeltä STALINGRAD.

STALINGRAD. Nykyinen Volgograd.

Ei siihen aikaan mukaan mitään mistään LENINGRADIN (nykyisin Pietari) piirityksestä puhunut, vaan nimenomaan STALINGRAD oli se kaupunki, jota piiritettiin noin kolme vuotta. Nykyaikajanassa näköjään Stalingrad on muuttunut Leningradiksi.

5

162

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hghddfdf

      bombay on muuttunut mumbayksi

      • HistoriaOpettaa

        Niin, nimi vaihdettiin 1995 ilman mandeloita.

        Vähän samoin kun ei ole mitään Mandeloita siinä että Tele on Sonera. Ja posti on mikälie, ja Alkokaan ei taida enää olla entisensä.

        Kossua sentään vielä tehdään kuten ennen.


    • newsmag

      Leningradin maayhteydet suljettiin ja piiritys alkoi 8.9.1941 ja päättyi vasta 27.11944. Suomalaiset joukot Kannaksellla pidättäytyivät Leningradin pommituksilta, koksa Mannerheim arveli Leningradin kostautuvan Helsingissä, jos sotaonni kääntyy. Suomalaisjoukot pysyttelivät suurinpiirtein näköetäisydellä kaupungin pohjoispuolella ja estivät kaupungin huoltoyhteydet pohjoisessa. Kaupunki eristettiin lähes täysin ja eri arvioiden mukaan kaupungissa kuoli 640 000 - 800 000 ihmistä piirityksen aikana. Suomalaisessa sotahistoriassa Suomen roolia kaupungin piirityksessä on vähätelty, mutta nykyiset sotahistorioitsijat myöntävät Suomen osallistuneen kaupungin huoltoyhteyksien sulkemiseen.

      Ei tässä mitään mandela-efektiä ole. Leningradin piirityksestä ei tosin Suomessa haluttu pitää kovaa ääntä, koska suomalaisilla oli suuri osa kaupungin pojoispuolisella rintamalla.

      Stalingradin taistelu oli yksi historia verisimmistä. Huhtikuussa 1942 Hitler määräsi, että Stalingrad on valloitettava tai eristettävä. Stalingradin teki strategisesti tärkeäksi kaupungin aseteollisuus ja sen kautta kulkeva Neuvostoliiton öljy. 13.7. saksalaiset hyökkäsivät kaupunkiin, mutta jo 4 päivää myöhemmin Hitler lähetti Hothin 4. panssariarmeijan Kaukasukselle. 29. heinäkuuta Hitler tajusi tehneensä virheliikkeen ja lähetti panssariarmeijan takaisin Stalingradiin. Siinä välissä Stalingradin puolustus oli saatu vahvistettua. Neuvostoliiton 62. ja 64 armeija pysytteli niin lähellä saksalaisjoukkoja, ettei Saksan vahvat ilmavoimat pystyneet pommittamaan kaupungin puolustajia pommittamatta samalla omiaan. Kaupungin ahtailla kaduilla kaupunkisotaan tottumattomat saksalaiset kärsivät suuria tappioita. Vähitellen saksalaiset saivat suuren osan kaupungista valloitettua. Volgan itäinen pouoli kapungista jäi neuvostoliittolaisten haltuun. Talven tullen saksalaiset jäivät pulaan. Neuvostoliiton vastahyökkäykseen osallistui puoli miljoonaa miestä, 1100 lentokonetta ja 900 panssaria. Saksalaisten 22. panssariprikaatin vaunuista puolet eivät toimineet, koska hiiret olivat nakertaneet sähköjohdot. Neuvostoliiton hyökkäys alkoi 19.11. ja muutamassa päivässä Paluksen komentama 25 000 sotilaan saksalaisarmeija saarrettiin. Paulus olisi halunnut murtautua saartorenkaasta, mutta Hitler esti tämän.

      "Stalingradin piiritetyt saksalaiset liittolaisineen joutuivat kohtaamaan Venäjän talven kesävarusteissa. Miehiä kuoli punatautiin, pilkkukuumeeseen ja nälkään. Rotat järsivät nukkuvien sotilaiden paleltuneita jalkoja. Armeijan 4 000 hevosta syötiin, ja lihan loputtua sotilaan päiväannos oli määräyksen mukaan kulhollinen keittoa ja 60 grammaa leipää. Stalingradista hävisivät nopeasti myös koirat ja kissat, ja lopulta osa epätoivoisista sotilaista päätyi veistämään lihaa jäätyneistä ruumiista."

    • EipäTässäMuuta

      Kumpaakin piiritettiin; ei sen kummempaa.

    • Ryntäätomaavamies

      Leningradin maayhteydet olivat poikki vain vuoden 1943 alkuun. Sitten oli kapea kannas johon tehtiin heti junanrata.

      Mutta ei kaupunkia koskaan piiritetty täysin. Vesiyhteys ja jäätie riittivät hyvin huoltamiseen. Koko piiritys on valhe. Leningrad oli osa Suomen saartorengasta. Suomessa nähtiin aidosti nälkää. Leningradissa vain sen verran, kuinka Stalin viitis huoltaa sitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet

      Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.
      Sinkut
      28
      2823
    2. Oliko pakko olla taas tyly?

      Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli
      Ikävä
      65
      2633
    3. Kemijärven festarit 2025

      Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️
      Kemijärvi
      15
      1704
    4. Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!

      Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1428
    5. Tekikö mieli laittaa viesti?

      Miten on? 😌
      Ikävä
      102
      1417
    6. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      105
      1399
    7. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      24
      1197
    8. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1106
    9. Kalateltta ja Siipiteltta

      Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la
      Kuhmo
      14
      1093
    10. Jännä tunne kun ekaa kertaa elämässään tuntuu siltä

      Että on tarkoitettu jollekin. Saattaahan tuo olla että on sekaisin kuin seinäkello, mutta silti tunne yhteenkuuluvuudest
      Ikävä
      59
      1005
    Aihe