Meiltä löytyy 11-vuotias poika joka aloitti varastamisen 9-vuotiaana.
Ensin varasti rahaa karkkiin, sitten mobiilipeleihin( käytti salaa vanhempien pankkikortteja). Kun niitä ei enää voinut käyttää siirtyi taas rahaan jonka muutti play-lahjakorteiksi. Varastetut summat yleensä 50-250e luokkaa.
Media- ja pelilaitteet, mukaan lukien kännykkä, ovat olleet käyttökiellossa yhtäjaksoisesti jopa 4kk. PItkistä pelikielloista huolimatta pelit pyörivät mielessä päivittäin. Tälläkin hetkellä menossa peli-ja puhelin kielto.
Kassakaappi hankittiin 2 vuotta sitten jossa säilytetään perheen rahat ja kortit. Lapsi on onnistunut kaksi kertaa murtautumaan kaappiin ja varastamaan rahaa.
Häpeää ja katumusta ei tunne ja kääntää varkaudet vanhempien huolimattomuuden syyksi. Esimerkiksi jos kortti unohtuu käsilaukkuun ja hän saa napattua kortin numerot -> äidin syy.
Rangaistuksiin suopuu mielellään ja näin ne ikäänkuin menettävät tehonsa.
käytettyjä muotoja:
- kotiaresti ja äidin kanssa oleminen viikosta kuukauteen.
- medialaite kielto eli tv, puhelin, pelikoneet pois jopa 4kuukaudeksi kerrallaan.
- varastetun rahan korvaaminen kotitöillä ja omien säästöjen menetys.
Lisäksi on kokeiltu hyvällä:
- korotettu viikkorahaa 5 eurosta 10euroon.
- kehuttu ja kirjoitettu kehuja ylös päivittäin.
Sijoitusta kokeiltiin parin kuukauden ajan mutta tilanne vain paheni entisestään. Lapsen vointi huononi niin ettei kyennyt olemaan koulussa ja kiusaaminen alkoi.
Lapsella diagnisoitu mm. ADHD ja uhmakkuushäiriö.
Onko kenelläkään kokemusta vastaavista tilanteista ja miten niitä on lähdetty hoitamaan?
Lapsen jatkuvaan varastamiseen apua
3
105
Vastaukset
- vihalintu
Kokemuksestani kerron, että varastelu tulee nuoruudessa vastaan. Silloin pohtii moraalista käytöstä, että kun minä teen pahaa, niin minullekin tehdään pahaa. Lapsi arvioi käytöksensä.
Ihmettelen vain, että miten nykynuoriso selviytyy sähkö- ja tietotulvasta. Hyvää kun selviytyy. Toiset eivät. Siksi ei voi vaatia lapsilta liikaa, koska ei ole heidän syynsä. Jopa diagnoosi on suhteellinen siten, että tietyissä toisissa olosuhteissa sellaista diagnoosia ei ole olemassa tai se häipyy. Eli diagnoosi voi päteä vain tietystä näkökulmasta katsottuna esim. kun lapsi ei tahdo mennä kouluun, eikä tiedä miksi istua koulupenkillä.
Koulutus on yksitoikkoita eikä luonnostaan sovellu kaikille lapsille. Opettaja ei kysyy sitä, vaan tuomitsee. Ehkä lapsi oppisi paremmin esim. metsäretkellä, maailmaalla matkustamalla. Pänttäys ei sovi kaikille vaan suppealle joukolle.
Koulutus vaatii reformia, realiteettien tunnustamista.
Oma lapsi on tärkein. Monella on pätemisen stressia. Ja kun koulusta valmistuu, niin ei toipuu takaisin normaaksi. Palautuminen vaatisi enemmän aikaa. Henkilöstä riippuu. Arkinen kipu on hyvinvoinnin mittari. Kun on kipua, niin jotakin on väärin.
Mitä tekisin, jos talo riehuisi mm. lasten kaaoksesta?
Muutimme metsään kaupungista, koska tiesin, että kaupungissa ei voi onnistua eli kasvattaa tasapainoisia lapsia. Mutta maalaiskylien sosiaalitoimistot eivät antaneet kaupunkilaisen kasvaa luonnossa. Ei voi mitään siis kun lapsi käy ylikierroksella ja todellisuuden kuva hämärtyy virtuaalimaailmassa. Pitkittynyt päähän kohdistuva ylikuormitus, mitä koululaitos opettaa - ajatella ja oppia tolkuttomasti, johtaa mielialahäiriöihin. Pitää, jälleen kerran palautua. Jooga pitää tuoda koulutuksiin ja humaanista oppia, kasvissyöntiä, etteivät aivot tukkeudu jo nuoruudessa.
Ennen vanhaan tehtiin fyysistä työtä paljon, niin pä henkinen pahoinvointi oli tuntematon asia, ellei johtunut todellakin jostakin vaikeasta ongelmasta. Yleisesti fyysisellä työllä, että tekee itse alusta loppuu saa parantavia tuloksia: hankkii ruokaa, valmistaa itse, kasvattaa itse, tekee vaatteensa. Eli oppii huolehtimaan itsestään. Jossakin elämän vaiheessa sellainen käy aktuaaliseksi kummiskin.- vihalintu
- autokyydit ovat vaarallinen asia, koska kehon täytyy liikkua paljon
- keinotekoinen leikki kuten liikuntatunnit ovat nekin johdettuja ja suljettuja, niissä ei ole mitään luonnollista riemua, itsenäistä liikkumista luonnossa. Joskus liikuntaa väsyy, koska johdetussa liikunnassa ei ole mieltä. Tahdotaan näyttää vahvoilta ilman järkevää syytä, vain siksi, että tahdotaan NÄYTTÄÄ vahvoilta. :-) Kuntosaleissa ei ole mieltä kanssa. Mitä järkeä on nuoren naisen pumpata itsensä sellaiseen kuntoon, ettei jaksa synnyttää. Jossakin väitettiin, että bodarinaisilla olisi vaikeammat synnytykset ylikehittyneiden lihasten takia (tappaa lasta)
- normaali liikkuminen on tarveliikkumista kun tekee arkiaskarreita. Vanhukset hoitavat pihamaata, johtaja polkypyöräilee töihin. Sen oivaltaa vasta paljon myöhemmin, elämänsä keskivaiheessa kun baarikierrokset on menty. Mitä järkeä kaikessa sitten? Ja omia lapsia tehdään yli 30 v.
- manuaalisella elämällä olisi keholle tarvetta. Ihmisestä muuten tulee kärttyisä, egoisti, tyhmälooginen, joka ei tajua realiteettinsa, elämää. Matkustamme sitten kehitysmaihin, pahimmassa tapauksessa huostaanottaamme etelän lapsia itselleen, koska emme osaa synnyttää. Köyhiltä opimme siten sen, mitä Suomen kouluissa emme oppineet. - vihalintu
kaupungissa asuessaan voi valmistua siihen, että käy kaikki kaupungin tarjoamat palvelut sosiaalitoimistosta poliisiin, vankilasta syöpäpotilaaseen, sukupuolikliniikasta supojen uhriksi, ulosotosta avioeroon, skitsofreenikosta ryöstetyksi, ym. Nämä ovat kaupungin peruspalveluja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S617820- 1334504
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.323757- 213118
- 232662
- 282586
- 502296
- 252170
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3922123- 322059