Samyang tarkennusrengas

Tarkemmaksi

Ostin Samyang 12mm 2.0 ajatellen lähinnä yökuvauksia. Objektiivin "ääretön" on kuitenkin aivan jossain muualla kuin äärettömässä.
Kyllähän tuo oikea kohta löytyi hakemalla, mutta pystyykö objektiivia säätämään siten, että ääretön on samassa kohtaa kuin se on runkoon merkitty.

5

95

  Vastaukset

  • Todennäköisesti rakenne on sellainen, että säädön pystyy kamerakorjaamossa tekemään. Mietin lähinnä sitä, onko kyse samasta asiasta kuin automaattitarkenteisen teleobjektiivin yhteensovittaminen runkoon. Siitä on vanhempiaketjuja runsaasti, koska viisitoista vuotta sitten kaikki luontokuvaajat kuvasivat Canonilla ja f/2.8 300 mm vaati usein käynnin huollossa, niin että se sovitettiin käytettävään runkoon. Nykyään paremmissa rungoissa on hienosäätö, joten tätä ei enää tarvitse tehdä.

   Joka tapauksessa kannattaa viedä sekä objektiivi että runko korjaamoon, kyse on aina niiden yhdistelmästä. Itse olen käyttänyt töölöläista Mustonen & Laine korjaamoa. Toinen luotettava mutta hinnakkaampi on JAS-tekniikka. Mustonen & Laine antaa usein jonkinlaisen arvion työn hinnasta ilmaiseksi, kun JAS haluaa avata ja/tai mitata maksusta ennen arviota.

  • Laajakulmalla terävyysalue on varsin laaja varsinkin kun mennään yli 2 metrin päähän kamerasta. Ennen kuin alat mihinkään isompaan niin kokeile paljonko sen tarkennusrenkaan kiertely siellä äärettömässä päässä vaikuttaa terävyyteen.

   Veikkaan ettei paljoakaan!

  • Tuollainen säätö manuaaliobjektiiveissa on usein hyvin helppo.
   On kuitenkin muistettava, että ääretön on "elävä", kuten muutkin etäisyydet. Se riippuu objektiivin lämpötilasta ja joissakin malleissa myös himmenninaukosta.

   Koska kyse on noin lyhyestä polttovälista en menisi tekemään mitään muutoksia.
   Objektiivin terävyysalue on niin suuri, että tarkennus silmämääräisesti tuntuu vaikealta.
   Voit kuitenkin hyvässä valossa testata äärettömän sijainnin ja merkitä sen asteikolle.
   Jos kuvaa tähtiä on parasta tarkentaa objektiivi valmiiksi ja teipata oikeaan etäisyyteen, ettei käy kuten minulle, että objektiivin tarkennus valuu valotuksen aikana.

  • Useimmat objektiivit tarkentuvat ohi äärettömän. Tämä parista syystä: varmuuden vuoksi, jotta toleransseja ei tarvitse pitää niin tarkasti (ettei vain käy niin, että tarkennus jää vajaaksi). Tarkennuspiste vaihtelee lämpötilan mukaan. Jos optiikalla kuvataan infrapuna-alueella, sen pitää tarkentua äärettömään myös noilla aaltopituuksilla.

   Tee kuten edellä neuvotaan: tarkenna äärettömään ja vedä kiinni roudarinteipillä.

  • Jos kuvaat tähtitaivaan alla, niin tähtiin (eli äärettömään) tarkennuksen pitäisi kyllä onnistua näytön etsinkuvaa zoomaamalla. Siis vaikka peilietsimen kautta näkyy pelkkää mustaa. Pimeässä lähellä oleviin valaisemattomiin kohteisiin tarkennus voi olla todella hankalaa sähköetsimelläkin, mutta siihen ongelmaan ei tuo äärettömän säätäminen tai oikein teippauksetkaan auta. Tosin laajakulmalla terävyysalue ulottuu aika lähelle, kunhan haet sen äärettömän esim. tähdistä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Coronasta jo parantuneet sairastuneet uudestaan

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/665a88cc-27e7-4aa9-8ce1-5e7a4f027914 Sairaus voi hetkellisesti mennä lepotilaan ja aktoivoitua uudestaan. Taitaa
   Maailman menoa
   285
   6450
  2. Marin: "Uuden virustaudin leviäminen on asetettava myös oikeaan mittakaavaan."

   Pääministeri puhuu eduskunnalle koronaviruksesta ja rauhoittelee tilanteesta. "Tavalliseen kausi-influenssaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 pr
   Maailman menoa
   88
   4263
  3. Miksi vihreät ja myös pääministeri vähättelee korona virusta..

   ..verrataan flunssaan ja "kuoleehan siihen se turha sakki muutenkin "-tyyliin. Koronavirus voi olla kohtalokas epidemia myös tuhansille suomalaisille.
   Maailman menoa
   135
   1545
  4. Skotlanti lupaa ilmaiset tamppoonit naisille

   "Skotlannin parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille maassa asuville naisille. Lain mukaan tamponeja ja s
   Maailman menoa
   69
   1327
  5. "Kuule kundi, jos kondis on noin huono, tilaisit taksin"

   Vanhempien ihmisten kunnioittaminen on sivistynyt piirre. Hiljattain Kaarina Suonperä kertoo seuranneensa raitiovaunussa tilannetta, jossa sotaveteraa
   Maailman menoa
   82
   759