Samyang tarkennusrengas

Ostin Samyang 12mm 2.0 ajatellen lähinnä yökuvauksia. Objektiivin "ääretön" on kuitenkin aivan jossain muualla kuin äärettömässä.
Kyllähän tuo oikea kohta löytyi hakemalla, mutta pystyykö objektiivia säätämään siten, että ääretön on samassa kohtaa kuin se on runkoon merkitty.
Ilmoita


Todennäköisesti rakenne on sellainen, että säädön pystyy kamerakorjaamossa tekemään. Mietin lähinnä sitä, onko kyse samasta asiasta kuin automaattitarkenteisen teleobjektiivin yhteensovittaminen runkoon. Siitä on vanhempiaketjuja runsaasti, koska viisitoista vuotta sitten kaikki luontokuvaajat kuvasivat Canonilla ja f/2.8 300 mm vaati usein käynnin huollossa, niin että se sovitettiin käytettävään runkoon. Nykyään paremmissa rungoissa on hienosäätö, joten tätä ei enää tarvitse tehdä.

Joka tapauksessa kannattaa viedä sekä objektiivi että runko korjaamoon, kyse on aina niiden yhdistelmästä. Itse olen käyttänyt töölöläista Mustonen & Laine korjaamoa. Toinen luotettava mutta hinnakkaampi on JAS-tekniikka. Mustonen & Laine antaa usein jonkinlaisen arvion työn hinnasta ilmaiseksi, kun JAS haluaa avata ja/tai mitata maksusta ennen arviota.
Ilmoita
Laajakulmalla terävyysalue on varsin laaja varsinkin kun mennään yli 2 metrin päähän kamerasta. Ennen kuin alat mihinkään isompaan niin kokeile paljonko sen tarkennusrenkaan kiertely siellä äärettömässä päässä vaikuttaa terävyyteen.

Veikkaan ettei paljoakaan!
Ilmoita
Tuollainen säätö manuaaliobjektiiveissa on usein hyvin helppo.
On kuitenkin muistettava, että ääretön on "elävä", kuten muutkin etäisyydet. Se riippuu objektiivin lämpötilasta ja joissakin malleissa myös himmenninaukosta.

Koska kyse on noin lyhyestä polttovälista en menisi tekemään mitään muutoksia.
Objektiivin terävyysalue on niin suuri, että tarkennus silmämääräisesti tuntuu vaikealta.
Voit kuitenkin hyvässä valossa testata äärettömän sijainnin ja merkitä sen asteikolle.
Jos kuvaa tähtiä on parasta tarkentaa objektiivi valmiiksi ja teipata oikeaan etäisyyteen, ettei käy kuten minulle, että objektiivin tarkennus valuu valotuksen aikana.
Ilmoita
Useimmat objektiivit tarkentuvat ohi äärettömän. Tämä parista syystä: varmuuden vuoksi, jotta toleransseja ei tarvitse pitää niin tarkasti (ettei vain käy niin, että tarkennus jää vajaaksi). Tarkennuspiste vaihtelee lämpötilan mukaan. Jos optiikalla kuvataan infrapuna-alueella, sen pitää tarkentua äärettömään myös noilla aaltopituuksilla.

Tee kuten edellä neuvotaan: tarkenna äärettömään ja vedä kiinni roudarinteipillä.
Ilmoita
Jos kuvaat tähtitaivaan alla, niin tähtiin (eli äärettömään) tarkennuksen pitäisi kyllä onnistua näytön etsinkuvaa zoomaamalla. Siis vaikka peilietsimen kautta näkyy pelkkää mustaa. Pimeässä lähellä oleviin valaisemattomiin kohteisiin tarkennus voi olla todella hankalaa sähköetsimelläkin, mutta siihen ongelmaan ei tuo äärettömän säätäminen tai oikein teippauksetkaan auta. Tosin laajakulmalla terävyysalue ulottuu aika lähelle, kunhan haet sen äärettömän esim. tähdistä.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Samyang tarkennusrengas

Ostin Samyang 12mm 2.0 ajatellen lähinnä yökuvauksia. Objektiivin "ääretön" on kuitenkin aivan jossain muualla kuin äärettömässä.
Kyllähän tuo oikea kohta löytyi hakemalla, mutta pystyykö objektiivia säätämään siten, että ääretön on samassa kohtaa kuin se on runkoon merkitty.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta