Taitoluistelijoiden psyyke

Jaksaakovaiei

Haluaisin herättää keskustelua miten Suomessa hoidetaan psyykkistä valmennusta?

15

733

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kauheaajatus

      Luin erään luistelijan blogia ja kavahdin kun tyttö kirjoitti vaikean kauden jälkeen (ja ilmeisesti nyt lopetti luistelun): "Ei pakotusta, ei paineita, ei odotuksia, ei rahahuolia, ei pelkoa unettomuudesta, ei enää stressiä painosta ja ulkonäöstä. En halua enää olla onneton luistelun takia. Luistelu ei saa enää määrittää sitä mitä oon ihmisenä. Urheilijoilla identiteetti muodostuu niin hurjan paljon siitä suorituksesta ja siitä mitä on urheilijana, ei niinkään ihmisenä."
      Miten urheilija joutuu tähän tilanteeseen? Eikö valmentajien pitäisi ensisijaisesti huolehtia ihmisten henkisestä jaksamisesta? Elämää on urheilun jälkeen vai halutaanko nuoret ajaa loppuun kunnianhimoisten valmentajien toimesta? Onko meillä psyykkistä valmennusta seuroissa, tekevätkö valmentajat yhteistyötä psyykkareiden kanssa, miten huippuluistelijoista pidetään huolta? Tällaista lajiako lapsemme harrastavat missä ajetaan täysin loppuun niin henkisesti kuin fyysisestikin? Onko tämä ammattitaitottomuutta vai välinpitämättömyyttä?

    • psyykettäsaa

      Tällaista lajiako lapsemme harrastavat missä ajetaan täysin loppuun niin henkisesti kuin fyysisestikin?
      Ollaan asian ytimessä.
      Jos urheilijan tukijoukot lähinnä perhe ei ole hereillä niin mitä vaan uskomatonta voi sattua. Urheilija on siinä keskiössä kun Liitto,Seura, Valmentaja lyttäävät tämän jonkun aktiivisen vanhemman masinoidessa koko asian. Siinä saa sitä Suomalaista henkistä valmennusta kun kaikki kääntävät selkänsä. Ainoastaan pappi puuttuu. TV ruutu tuo kauniin kuvan lajista jonka huipulla on vain parhaat perseennuolijat.

    • Voivoivoivoivoi

      Inhottavaa ja surullista. Luistelijoille kasataan aivan kohtuuttomia paineita, liitto kiristää koko ajan silmukkaa huippuluistelijoiden vaatimusten kanssa. Jopa maajoukkueluistelijoiden on vaikea pitää paikkansa vaatimusten edessä. SM-tasolle pääseminen vaikeutuu vuosi vuodelta. Ei siinä psyykkarit tai henkiset valmentajat auta jos taidoissa tulee raja vastaan tai rahat loppuu. Perseennuolentaa ja pohjaton kukkaro, siinä avaimet huipulle.

    • kahdenluistelijanäiti

      Sen lisäksi, että tämä 'hieno' laji on sekä fyysisesti että henkisesti kuormittava, sen sääntö- ja ikäpykälät ovat jatkuvasti muokanneet kilpailusuoritusta ja harjoittelua HYPPYPAINOTTEISEMPAAN suuntaan. Myöskään ikärajoja ei ole 'NOSTETTU' vaikka niin pitäisi tehdä: rasitusvammojen ja psyykkisen oireilun kannalta kannattaisi viivästyttää rajuin harjoitteluvaihe selkeästi yli murrosiän - nähdään samalla kuka pystyy oikeana NAISENA ja NAISEN kokoisena (yli 16, miksei vaikka yli 17 v) harjoittelemaan ja tekemään suorituksia.

      Tuntuuhan se nimittäin aika rajulta kun 13-15 vuotiasta pitää viedä / tarjota PSYYKKISTÄ valmennusta säännöllisesti.

      Täydellisyyttä tavoitellaan, kuinka moni sitä kestää? Vanhempien kannattaa tarkkailla lastaan, siinä vaiheessa kun rupeaa kiukuttamaan , ja varsinkin itkettämään ja raivostuttamaan usein, niin herätäänkö siellä kotona niistä unelmista ?

      Ulkomaillahan moni myös putoaa pois, mutta kuulemmeko me niistä tuhansista venäläisistä, amerikkalaisista, kanadalaisista, ja japanilaisista, tod.näk. emme koskaan.

      Olipa kerran hieno - mutta nykyään sairas - laji ?

    • Taustatselväksi

      Haluaisin todella kuulla näitten loppuun palaneitten entisten luistelijoiden kommentteja. Anni Järvenpää, ei vielä lopettanut, kuvaili oloaan lehtiartikkelissa että kaipaa omaa iloista itseään. On se hirveää, jos nuoren ihmisen elämästä imetään ilo pois ja homma on pelkkää suorittamista. Millaista koulutusta nämä nk. huippuvalmentajat saavat ja mitä ovat itse taustoiltaan? Entisiä (epäonnistuneitako?) luistelijoita? Hehän ovat nk. ammattivalmentajia mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

    • Luistelunystävä

      Hyvä keskustelunavaus. Kun tätä palstaa on jonkun vuoden seurannut, niin ei ihmetytä se, että luistelijat palavat loppuun. Koskaan ei luistelun taso ole hyvä, aina on kaikki surkeasti. Haikaillaan menestyksen vuosia, mutta kuitenkin haukutaan niitä, jotka sen menestyksen tekivät. Joskus ehkä nähdään joku pikkutyttö tulevaisuuden lupauksena, mutta parin vuoden päästä sekin lytätään kun ei olekaan mennyt tarpeeksi eteenpäin. Jos meno kentän laidalla on samanlaista kuin tällä palstalla, niin sääliksi käy luistelijoita.

      • Elämänystävä1

        Nyt on huoli nimenomaan nuorista luistelijoista joilla on elämäkin vielä edessä. Voimmehan nauttia ulkomaalaisten luistelijoitten tekemisistä koska asiaa ei Suomessa osata hoitaa siten että lapsilla säilyisi ELÄMÄN ILO. Eikö se ole mielestäsi tärkeää? Minä en välitä kisamenestyksistä tai mistään muustakaan. Laji on kaunis mutta onko huipulle päästäkseen tultava hulluksi??


    • psyykettäsaaa

      Sen lisäksi, että tämä 'hieno' laji on sekä fyysisesti että henkisesti kuormittava, sen sääntö- ja ikäpykälät ovat jatkuvasti muokanneet kilpailusuoritusta ja harjoittelua HYPPYPAINOTTEISEMPAAN suuntaan.
      Lajihan on taitoluistelu. Siihen kuuluu niin perusluistelu, piruetit, askelsarjat mutta myös hypyt. Jos niitä ei osata opettaa tulee näitä vammoja.Korkean vapaajalan kaikki ymmärtävät ettei sukkula pysy kasassa joten vaikeimpia hyppyjä ei voi viedä eteenpäin. Nuoret oikein odottavat jotta pääsevät harjoittelemaan vaikeimpia elementtejä. Valitettavan harvassa näkee entisten huippujen valmentamassa tulevia lupauksia. Seurat palkkaavat mieluummin niitä tätisarjan valmentajia joilla ei ole omaa riittävän korkeaa urheilu taustaa. Liitto odottaa että joku seura tuottaa jonkun lupauksen ja alkaa hypettämään sitä tekemättä itse mitään.
      Nautitaan lajista ja odotetaan uusia Jennejä, Kiiroja ja muistetaan että laji kuuluu myös pojille

      • Mikäsekoulutuson

        Voisiko joku avata millainen tämä "ammattivalmentajakoulutus" nyt sitten oikein on? Kalskahtaa siltä, että käyt pari kurssia, seisot piirissä kivoissa kuvissa tätien kanssa ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Sitten 25 vuotiaana olet pedagogisessa vastuussa pienistä luistelijoista. Näinkö?


      • Täältävoilukea
        Mikäsekoulutuson kirjoitti:

        Voisiko joku avata millainen tämä "ammattivalmentajakoulutus" nyt sitten oikein on? Kalskahtaa siltä, että käyt pari kurssia, seisot piirissä kivoissa kuvissa tätien kanssa ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Sitten 25 vuotiaana olet pedagogisessa vastuussa pienistä luistelijoista. Näinkö?

        Ei nyt ihan noinkaan: http://www.stll.fi/koulutus/ohjaaja-ja_valmentajakoulutus/i-iii_tason_valmentajakoulutus/


      • amiksessavaikeampaa

        Jokunen viikonloppu ja etätöitä. Aivan.


      • taitoluistelu25vseurannu

        Erittäin hyvä keskusteluketju. Toivottavasti lisää keskustelua ja korjaa taitoluistelutoimintaa Suomessa. Laji on todella vaativa myös tässä ulottuvuudessa. Luistelijan pitää olla erittäin vahva henkisesti kestääkseen kaikki iskut. Niitä alkaa tulemaan heti luistelijauran alusta lähtien. Taitoluistelijaa ei ymmärrä muu kuin toinen taitoluistelija mitä hän joutuu kokemaan. Monelle uran lopetus on tosiaan sitten lopulta valtva henkinen helpotus myös huipulla olleille mistä olemme myös julkisuudessa lukeneet. Voi jos voisimme luoda ilmaston lajin sisällä sellaiseksi kun se on lajin suurvalloissa (jenkit, venäjä) niin silloin urheilijat jaksaisivat harjoitella niin paljon kun laji oikeasti vaatii. Ilmapiiri pitäisi olla huipuille hyvin positiivinen, ymmärtävä, toisiaan tukeva ja kannustava.


    • naisissapiileevoimaa

      Otsikossa 'psyyke' käsitetään aika usein ongelma-asiana joka koskettaa yhä nuorempia luistelijoita, viimeistään murrosikäisiä.

      Taitoluistelu on ikä-näkökulmasta viimeisten vuosien aikana 'tullut' yhä nuoremmaksi ja nuoremmaksi eli varhaisemmaksi lajiksi. Syypäitä tähän ovat ISU (Kans.Väl.Luisteluliitto) ja jokaisen maan kansallinen luisteluliitto , Suomessa STLL. Perusteena tähän se, että VAIKKA PSYYKKISEN ja FYYSISEN (rasotusvammakierteet) YLIRASITUKSEN on varmasti jokainen liitoissa työskentelevä tiedostanut, niin liitot eivät ole tehneet mitään sen hyväksi, että ikärajoja eri kisasarjoissa olisi nostettu, päinvastoin.

      Juuri ylirasitusriskistä johtuen taitoluisteluun olisi hyvä palauttaa 'vanhat kunnon ikärajat : varsinkin Kans.väl.- ja Sm-sarjoissa, SM-naisiin pääsisi aikaisintaan vasta 18 vuotiaana, ja SM-junioreihin aikaisintaan 16 vuotiaana.

      Tämä muuttaisi lajin luonnetta terveempään suuntaan.

    • Harmillistaon
      • todharmillista

        Nämä Kiiran tuntemukset on hienoa lukea. Keskinkertaisuudesta juniorina ( Kiira)isä huusi lisää rahaa liitolta Kiiran menestyksen varmistamiseksi. Moni jäi ilman sitä euroakaan sponssoreiltä koska liitto puhui vain "meidän tytöt" jotka olivat Laura ja Kiira. Seuran valmennus voi viedä eteenpäin vain ohjelman rakentamisessa sekä tekniikassa. Henkinen valmennus ei todellakaan voi kuulua heidän agendaan. Kuten tuomarit he arvostelevat ne sovitut elementit ja kontrollerit arvioivat laadun. Niin seuroissakin tulisi ajatella asioita. Ei yksi valmentaja voi tehdä kaikkea. Liiton rooli, voisi todella olla parempi. Heilä ne rahat on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe