Onko Suomessa ollut oikeita neroja?

minkälaistakansaa

Muutama nobelin voittaja on mutta onko tässä maassa ollut oikeita ajattelijoita? En hae semmoisia menestyjiä liikemaailmassa tai tietotekniikassa vaan esim filosofeja.

27

1353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neroista

      Nero-termiä ei oikeastaan käytetä nykyaikaisissa älykkyysluokituksissa. Perinteisesti "nerojen" on yleisimmin ajateltu omaavan ÄO:n, joka on ollut ehdottomasti vähintään 140, ehkä yleisimmin vähintään 145 ja joskus myös vähintään 150.

      Jos tarkastellaan Suomen nykyistä väkilukua (noin 5489000) ja vähintään tietyn ÄO:n määritelmällisesti jakauman perusteella (tavanomaisella keskihajonnalla 15) omaavien määriä, niin tuloksena ovat seuraavat määrät (kaikki luvut ovat 'noin' ja etenkin korkeilla ÄO-tasoilla vain karkeita, joskin varmaankin suuntaa-antavia arvioita):
      ÄO>132 (Sigma-II, Mensa > 130): 1/43, 128000 kpl.
      ÄO>148 (Sigma-III, Triple Nine Society > 145): 1/770, 7100 kpl.
      ÄO>164 (Sigma-IV, Prometheus Society > 163): 1/33000, 160 kpl.
      ÄO>180 (Sigma-V): 1/3300000, 1-2 kpl.
      ÄO>196 (Sigma-VI): 1/1000000000, 0.005 kpl.

      Jos nerolla tarkoitetaan henkilöä, jonka ÄO olisi todennäköisesti mitattaessa ollut vähintään 145, niin niitä lienee ollut Suomen itsenäisyydenaikana yli 25000. Jos taas nerolla tarkoitetaan "todellista neroa", jolla tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa ÄO>164, niin niitäkin lienee ollut noin 300. Henkilöt, joiden ÄO>164 ovat varmasti neroja mm. sanan tavanomaisessa merkityksessä.

      Älykkyys korreloi vahvasti akateemisten saavutusten; kuten esimerkiksi filosofisten saavutusten, kanssa, mutta ei takaa niitä. Esimerkiksi yliopistojen pääsykokeissa ja älykkyystesteissä menestymisen välillä on toisaalta mitattu ulkomailla jopa 0.80 tasoisia korrelaatioita. Toisaalta samantasoisia korrelaatioita on mitattu myös mm. muiden resurssitekijöiden ja älykkyystesteissä menestymisen välillä, eli pelkkä älyllinen potentiaali ei siis takaa saavutuksia, mutta toisaalta todellisten huippusaavutusten osalta sen saavuttaminen on epäilemättä yksi niiden edellytyksistä.

      Tieteellisesti suuresti meritoituneiden osalta älykkäimmät löytyvät hyvin todennäköisesti matematiikan, fysiikan ja teknisten tieteiden professorikunnista. Esimerkiksi Suomalaisessa tiedeakatemiassa on yli 700 kotimaista jäsentä, mutta jäsenyyksiä ei tietenkään ole myönnetty älykkyyden, vaan lähinnä tieteenalakohtaisten saavutusten perusteella. Jäsenistä vain 333 saa olla alle 65-vuotiaita ja nuo paikat jaetaan tieteenalakohtaisten kiintiöiden perusteella. Jos nuo paikat jaettaisiin pelkän ÄO:n perusteella niin ÄO:n mediaani tuossa porukassa olisi todennäköisesti noin 156-158, mutta käytännössä se siis on huomattavasti matalampi (koska kaikki älykkäät eivät ole päätyneet akateemiselle uralle), joskin hyvin todennäköisesti >140.

      Tuossa akatemiassa on käytössä on matemaattis-luonnontieteellinen ja humanistinen osasto. Ns. kovilla (ja käytännössä suhteellisen vaativilla) tieteillä, kuten esimerkiksi matematiikalla ja tietojenkäsittelytieteellä on yhteensä suurin piirtein yhtä monta paikkaa kuin ns. pehmotieteillä kuten esimerkiksi filosofialla, psykologialla ja kasvatustieteillä yhteensä. Tieteenalojen metodinen vaativuus ja edellytettävä formaalisuuden aste vaihtelevat suuresti. Ainakin matematiikan yms. korin osalta ÄO:n mediaani tuossa porukassa on hyvin todennäköisesti >145 (ehkä jopa >150). Tuohon koriin on sijoitettu mm. teknisen fysiikan emeritusprofessori Teuvo Kohonen, joka lienee yksi älykkäimmistä suomalaisista professoreista.

      Suomalaiseen tiedeakatemiaan kuuluu myös mm. 23 filosofisten ja esteettisten tieteiden koriin sijoitettua tieteentekijää, joista 12 on alle 65-vuotiaita filosofian professoreja. Ns. kovien tieteiden näkökulmasta filosofiaa usein pidetään vähän niin kuin mielipiteenä ja jokaisellahan on mielipide omasta takaakin, kuten esimerkiksi sekin mielipide, että filosofia on vain mielipide jne. Filosofia tuntuu siis varsin monista (varsin perustellusti) vähän niin kuin oman häntänsä jahtaamiselta, mikä taas ei vaikuta erityisen älykkäältä toiminnalta ainakaan, jos välillä ei tee jotain muutakin, mutta voihan sekin tietysti jonkin mielestä olla älykkäintä mahdollista toimintaa jne., mutta tämä nyt oli vaan vähän tällaista filosofointia...

      Asiaan palatakseni, esimerkiksi yleistä tiedon kiteyttämistä ja tieteenfilosofiaa kylläkin tietysti tarvitaan yhteiden kielen luomiseksi ja esimerkiksi tuohon koriin sijoitettu professori Ilkka Niiniluoto on myös mm. opiskellut matematiikkaa, toiminut Helsingin yliopiston rehtorina ja kirjoittanut mm. oppikirjoja tieteenfilosofian perusteista.

      Älykkäimpiä meritoituneita kannattanee etsiä ensisijaisesti tuon luokituksen korista 1.1. ja osin mm. korista 1.2. (vaikka tiedän kokemuksesta, että osa noistakaan ei ole oikeita neroja kuin vain hyvin kapeilla älykkyyden osa-alueilla) ja lisäksi pitäisi tutkia erikseen tekniikan professorikunta, koska tuo akatemia ei ole allokoinut heille lainkaan omaa koria. Olisikin mielenkiintoista järjestää älykkyysliiga noiden korien (ja tietysti myös teknisen korin) sisältöjen välille...
      http://www.acadsci.fi/suomalainen-tiedeakatemia/jasenet/jasenet-ryhmittain.html

      • NerousOnMielenkiintoista

        "Tuohon koriin on sijoitettu mm. teknisen fysiikan emeritusprofessori Teuvo Kohonen, joka lienee yksi älykkäimmistä suomalaisista professoreista."

        Teuvo Kohonen on Suomen tunnetuimpia tieteentekijöitä kansainvälisesti ehdottomasti, mutta hyvin vähän tunnettu neuroverkkopiirin ulkopuolella Suomessa. Miksi näin? Ehkä osittain syynä on ohjaamattoman oppimisen huono maine tilastotieteilijöiden parissa (ei sinänsä koske SOMia) ja että itseorganisoituvia karttoja on vaikea soveltaa itse tieteellisessä tutkimuksessa muuta kuin visualisointitarkoituksissa.

        TK on ehdottomasti hyvin älykäs ihminen - hänen kekseliäisyytensä on tästä riittävä todiste.

        Jarl Waldemar Lindeberg on myös mielestäni erittäin älykäs suomalainen matemaatikko, joka todisti keskeisen raja-arvo lauseen yleisessä muodossa ensimmäisenä maailmassa - esim. ennen Alan Turingia. Tämä merkittävä tulos on osoitus huippuälykkyydestä, mutta Lindeberg on täysin tuntematon heppu suomalaisten keskuudessa. Keskeinen raja-arvolause on usein väärin ymmärretty mm. älykkyystutkijoiden keskuudessa.

        Mutta lähinnä neroutta suomalaisista ensimmäisenä mieleen tulee Linus Torvalds; voin toki olla väärässä, mutta Linux ei ainakaan ole pieni juttu.


    • IsoKiitos

      Olipa harvinaisen asiantuntevasti ja mielenkiintoisesti kirjoitettu kommentti S-24 sivustolla. Iso Kiitos. Nimeltä mainitsemasi Niiniluoto on vaikuttanut (insinööri)ajatteluni melkoisen paljon, vaikka hänen ammattialansa onkin melkoisen kaukana omasta koulutusalastani.

      Itse pääsin hätäsesti ensimmäisenä mainitsemaasi luokkaan, tai pääsin ainakin vähän nuorempana: "ÄO>132 (Sigma-II, Mensa > 130): 1/43, 128000 kpl." Tälläkin älyllä on ihan hyvin elämässä pärjätty, joskaan en akateemista uraa edes havitellut.

    • vähän_järkeä

      Varmasti on ollut neroja. Hyvin harva niistä on kuitenkaan pitänyt meteliä itsestään. Tämä tasapäistävä koulujärjestelmä tappaa kyllä nerouden.

      Lähes kaikki tuolla tiedeakatemissa on jotain laitosten johtajia, jotka ovat pyrkineet haalimaan valtaa itselleen. Tieteelliset saavutukset ovat olemattomia.

      • Neroista

        Suomalaisessa tiedeakatemiassa jäsenyys myönnetään ikään kuin elämänsaavutus -tyyppisenä tunnustuksena tieteellisten saavutusten perusteella. En havaitse vinoumaa tuossa suhteessa, joskaan en ole analysoinut jäsenkunnan saavutuksia systemaattisesti kuin oman tieteenalani osalta.

        Suomen tieteen taso lienee varsin tavanomainen verrattuna muihin länsimaihin, eli tällä väestömäärällä ei voida realistisesti olettaa merkittävästi suurempia saavutuksia, etenkin kun otetaan huomioon, että maa sijaitsee periferiassa, eikä maalla ole anglosaksisten maiden kotikenttäetua, joka johtuu siitä, että tieteen kieli on käytännössä englanti.

        Usein laitoksen johtajuus on perinteisesti langennut suomalaisessa systeemissä vähän niin kuin ikävänä hallinnollisena velvollisuutena ansioituneille professoreille. Toisaalta, järjestelmä on muuttunut tuossa suhteessa noin viimeisten viiden vuoden aikana siten, että johtajilla on merkittävästi enemmän valtaa kuin aiemmin, mikä on aiheuttanut sen, että kyseisiin tehtäviin hakeutuu myös entistä enemmän vallanhaluista väkeä, joilla ei välttämättä ole mitään merkittäviä tieteellisiä saavutuksia.

        Tiedeakatemian jäsenet ovat suhteellisen iäkkäitä, koska jäsenyyskriteerinä toimivat saavutukset, eikä niiden saavuttamisen nopeus, joten pitkäkestoisella ahkeruudella ja päämäärähakuisuudella on iso merkitys. Toisaalta, nykyisenkaltaisessa yliopistomaailmassa saavutuksia enemmän uralla etenemisen mahdollisuuksien kannalta vaikuttaa niiden saavuttamisen nopeus, joten vuonna 2050 tiedeakatemiassa voi olla enemmän sellaista väkeä, joka on onnistunut keräämään saavutuksia suhteellisen nopeasti, mutta ei toisaalta välttämättä kykene saavuttamaan niitä enää lisää myöhemmällä iällä, vaan siirtyy esimerkiksi hallinnollisiin tehtäviin.

        Oma lukunsa tietysti on se, että akateemikoksi ei käytännössä yleensä pääse, jos ei ole onnistunut jollain konstilla pääsemään professoriksi, missä prosessissa käytännössä edes todelliset tieteelliset saavutukset eivät riitä; etenkään nykyisessä järjestelmässä, mutta jossa älykkyydestä kyllä on etua, kuten myös etenkin kyvystä tehdä joustavasti yhteistyötä ja liittoutua niiden kanssa, joilla on vaikutusvaltaa professuurivalintoihin ja halukkuudesta pomppia eri yliopistojen välillä (myös ulkomailla) uransa eri vaiheissa avautuvien mahdollisuuksien mukaan.


    • martta00

      "Muutama nobelin voittaja on mutta onko tässä maassa ollut oikeita ajattelijoita? En hae semmoisia menestyjiä liikemaailmassa tai tietotekniikassa vaan esim filosofeja"

      viime aikojen kuuluisin (joskaan ei varmasti nero) filosofi on tietenkin jyrki kataiselle sen kuuluisan raportin toimittanut filosofi pekka himanen

    • NeroudenOlemuksesta

      Albert Einsteinin mukaan nerous on 99 % kovaa työtä, 1 % lahjakkuutta.

      Oliko Albertti oikeassa vai väärässä?

      • huomomaajattelu

        Ei päde lapsineroihin. Kenenkään heittoja ei kannata pitää absoluuttisina totuuksina, vaikka olisikin joku julkkis kuten Einstein. Liekö sanonut tuon naurattaakseen yleisöä ja ollakseen vaatimaton. Menestymiseen tuo väite jokseenkin sopii. Nerous on kyllä synnynnäinen ominaisuus, mutta se pysyy kyllä pimennossa jos ei tee uraa tieteessä.


      • Einsteinista_vielä
        huomomaajattelu kirjoitti:

        Ei päde lapsineroihin. Kenenkään heittoja ei kannata pitää absoluuttisina totuuksina, vaikka olisikin joku julkkis kuten Einstein. Liekö sanonut tuon naurattaakseen yleisöä ja ollakseen vaatimaton. Menestymiseen tuo väite jokseenkin sopii. Nerous on kyllä synnynnäinen ominaisuus, mutta se pysyy kyllä pimennossa jos ei tee uraa tieteessä.

        Albertti vannoi tosissaan, ettei syntynyt yleinen suhteellisuusteoria päässään vaan joutui oikeasti tekemään paljon töitä yleisen suhteellisuusteorian eteen. Esim. tensorilaskenta tuotti oikeasti Albertille vaikeuksia.

        BTW, nimeä muutama lapsinero, joka on saanut jotain merkittävää aikaan esim. tieteen saralla. Itselleni ei todellakaan tule kuin kaksi nimeä mieleen.


      • Neroista
        Einsteinista_vielä kirjoitti:

        Albertti vannoi tosissaan, ettei syntynyt yleinen suhteellisuusteoria päässään vaan joutui oikeasti tekemään paljon töitä yleisen suhteellisuusteorian eteen. Esim. tensorilaskenta tuotti oikeasti Albertille vaikeuksia.

        BTW, nimeä muutama lapsinero, joka on saanut jotain merkittävää aikaan esim. tieteen saralla. Itselleni ei todellakaan tule kuin kaksi nimeä mieleen.

        Sivusta voisin hutaista sen verran, että useimmat lapsineroista tosiaan eivät ole saavuttaneet suuria tieteellisiä saavutuksia. Joukossa on kuitenkin poikkeuksiakin, joista tulee mieleen ainakin: Norbert Wiener, Bertrand Russell, Francis Galton, Thomas Young, Srinivasa Ramanujan, Blaise Pascal, John von Neumann ja Terence Tao. Nikola Teslakin oli lapsinero ainakin siinä mielessä, että osasi kouluaikoina mm. integroida päässään. Hänellähän oli mm. valokuvamuisti.

        Vanhoilta ajoilta erottuu enemmän tieteessä menestyneitä lapsineroja ehkä sen vuoksi, että jos he eivät olisi menestyneet tieteessä, niin emme edes tietäisi heistä mitään. Nykyään sen sijaan lapsineroista tehdään isoja numeroita ja tieto leviää nopeasti kaikkialle. Lisäksi on joukko aiempia lapsineroja (kuten esimerkiksi Kim Ung-yong), jotka ovat menestyneet tieteessä hyvin, mutta eivät kuitenkaan niin loistavasti, kuin mitä varhaiskypsyyden ja käsittämättömän nopean opiskelun perusteella olisi ehkä voinut olettaa tapahtuvan.

        Kaikenkaikkiaan tieteessä tarvitaan muutakin kuin älykkyyttä, joten tuo ilmiö ei siinä mielessä ole kyllä mitenkään yllätyksellistä. Einsteinia mukaillen voisin todeta, että tiede on kestävyyslaji ja nykyään tieteessä tarvitaan huipulle pääsemiseksi terävän pään lisäksi myös teräviä kyynärpäitä. Jos esimerkiksi lapsinero polttaa itsensä loppuun jo alle 20-vuotiaana, niin motivaatio ei myöskään enää välttämättä riitä tieteen kukkulan kuninkaaksi pyrkimiseen.


      • Neroudesta

        "Norbert Wiener, Bertrand Russell, Francis Galton, Thomas Young, Srinivasa Ramanujan, Blaise Pascal, John von Neumann ja Terence Tao. Nikola Teslakin oli lapsinero"

        Jaa-ha, kuka näistä ylipäänsä on nero. Bertrand Russell ei ollut nerokas filosofi, vaan ennen kaikkea viisas filosofi, eikä missään nimessä "lapsinero". Russellin oppilas Wittgenstein oli toki nero filosofina, muttei lapsinero.

        F. Galtonia en pidä nerona. "Hänen" tilastotieteelliset ajatukset regressiosta oli keksinyt Gauss Legendre, standardi tulomomenttikorrelaatiokertoimen krediitti kuuluu Pearsonille ja normaalijakauman keksintö menee de Moivrelle ja Gaussille. Yliarvostettu heppu tuo Galton.

        Nicola Tesla ei ollut lapsinero. Psykologinen profiili Teslalla on verrattavissa Newtonin, joka myöskään ei ollut lapsinero.

        Nerous ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan tiedollinen ominaisuus, joka realisoituu uuden, toimivan ja merkityksellisen asian keksimisessä.

        Monet nerouteen liittyvät myytit ovat legendoja, ei muuta, esim. tuo omenan päähän pösäytys Newtonin kohdalla.


      • monen.tekijän.summa
        Einsteinista_vielä kirjoitti:

        Albertti vannoi tosissaan, ettei syntynyt yleinen suhteellisuusteoria päässään vaan joutui oikeasti tekemään paljon töitä yleisen suhteellisuusteorian eteen. Esim. tensorilaskenta tuotti oikeasti Albertille vaikeuksia.

        BTW, nimeä muutama lapsinero, joka on saanut jotain merkittävää aikaan esim. tieteen saralla. Itselleni ei todellakaan tule kuin kaksi nimeä mieleen.

        Epäilemättä Einstein näkikin paljon vaivaa yleistä suhteellisuusteoriaa kehittäessään. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kuka tahansa olisi samalla määrällä vaivannäköä pystynyt kehittämään saman teorian. Lahjakkuus, intohimo ja vaivannäkö ovat toisiinsa kietoutuneita, mutta itsenäisesti olemassa olevia tekijöitä, jotka kaikki vaikuttavat siihen, mitä ihminen voi saavuttaa.


      • cvxcvxcxvc

        Yksi merkittävä tekijä Einsteinilla oli mielikuvitus jonka avulla kykeni nähdä asiat eri tavalla kuin muut. Tämä hänellä oli jo lapsuudessa.

        Mitä esim koululaitoksemme tuottaa? Ihmisiä jotka yrittävät saada mahdollisimman parhaan numeron todistukseen. Tämä ei tuota muuta kuin yhteiskuntaa palvelemaan kun herrat kaikessa tyhmyydessä laatii suuria linjanvetoja. Ei tällä menolla neroja synny jotka ajattelevat ja uskaltavat luoda täysin uutta.


      • Neroista
        Neroudesta kirjoitti:

        "Norbert Wiener, Bertrand Russell, Francis Galton, Thomas Young, Srinivasa Ramanujan, Blaise Pascal, John von Neumann ja Terence Tao. Nikola Teslakin oli lapsinero"

        Jaa-ha, kuka näistä ylipäänsä on nero. Bertrand Russell ei ollut nerokas filosofi, vaan ennen kaikkea viisas filosofi, eikä missään nimessä "lapsinero". Russellin oppilas Wittgenstein oli toki nero filosofina, muttei lapsinero.

        F. Galtonia en pidä nerona. "Hänen" tilastotieteelliset ajatukset regressiosta oli keksinyt Gauss Legendre, standardi tulomomenttikorrelaatiokertoimen krediitti kuuluu Pearsonille ja normaalijakauman keksintö menee de Moivrelle ja Gaussille. Yliarvostettu heppu tuo Galton.

        Nicola Tesla ei ollut lapsinero. Psykologinen profiili Teslalla on verrattavissa Newtonin, joka myöskään ei ollut lapsinero.

        Nerous ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan tiedollinen ominaisuus, joka realisoituu uuden, toimivan ja merkityksellisen asian keksimisessä.

        Monet nerouteen liittyvät myytit ovat legendoja, ei muuta, esim. tuo omenan päähän pösäytys Newtonin kohdalla.

        Mielestäni nämä kaikki ovat neroja; suurin osa hyvin selvästikin. Osa on selvästi myös lapsineroja (tai ainakin varhaiskypsiä) ja osa tosiaan on vain lähinnä kandidaatteja tuon tittelin saajiksi (äkkiä hutaistu ehdokaslista).

        Darwinin serkku Galton oppi kuulemma mm. puhumaan 2.5-vuotiaana. Ainakin Terman arvioi Galtonin lapsuusiän älykkyysosamäärän (älykkyysikätyylisesti) olleen peräti 200, joskin Termanin arviot ovat isoja myös monien muiden osalta. Galton oli kuitenkin pioneeri mm. eugeniikan ja nerokkuuden tutkimuksen aloilla.

        Russell ei selvästikään ollut pelkästään pehmo-filosofi, vaan myös loogikko ja matemaatikko (mm. Principia Mathematica, jonka hän julkaisi keski-ikäisenä). Häntä ei tosiaankaan perustellusti voida luokitella lapsineroksi, mutta hän oli kuitenkin erittäin kiinnostunut matematiikasta jo varhain. Minulla on jäänyt se mielikuva, että hän oli terävä jo varhain, mutta en muista, mistä tuo mielikuva on syntynyt. Ilmeisesti kyse oli siitä, että hänen kykyjään ei tunnistettu varhaisiässä. Hän uppoutui yksinään perusteellisesti matematiikkaan heti päästyään siihen käsiksi.

        Tesla oli jo nuorella iällä niin taitava matematiikassa, että häntä syytettiin mm. perusteettomasti lunttauksesta. Teslan elämä oli sarja menestyksiä ja vastoinkäymisiä, jotka alkoivat jo koulussa. Newton taas oli syntyessään äitinsä mukaan niin pienikokoinen, että epäiltiin jäisikö hän edes henkiin, eikä hän ilmeisesti erottunut erityisesti edukseen kouluiässä.

        "Nerous ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan tiedollinen ominaisuus, joka realisoituu uuden, toimivan ja merkityksellisen asian keksimisessä."

        Neroutta tosiaan tuskin kehittyy tiedollisessa tyhjiössä. Erityisesti varhaislapsuuden kokemukset ovat tärkeitä kognitiivisten kykyjen kehittymisen kannalta.


      • Neroista
        Neroista kirjoitti:

        Mielestäni nämä kaikki ovat neroja; suurin osa hyvin selvästikin. Osa on selvästi myös lapsineroja (tai ainakin varhaiskypsiä) ja osa tosiaan on vain lähinnä kandidaatteja tuon tittelin saajiksi (äkkiä hutaistu ehdokaslista).

        Darwinin serkku Galton oppi kuulemma mm. puhumaan 2.5-vuotiaana. Ainakin Terman arvioi Galtonin lapsuusiän älykkyysosamäärän (älykkyysikätyylisesti) olleen peräti 200, joskin Termanin arviot ovat isoja myös monien muiden osalta. Galton oli kuitenkin pioneeri mm. eugeniikan ja nerokkuuden tutkimuksen aloilla.

        Russell ei selvästikään ollut pelkästään pehmo-filosofi, vaan myös loogikko ja matemaatikko (mm. Principia Mathematica, jonka hän julkaisi keski-ikäisenä). Häntä ei tosiaankaan perustellusti voida luokitella lapsineroksi, mutta hän oli kuitenkin erittäin kiinnostunut matematiikasta jo varhain. Minulla on jäänyt se mielikuva, että hän oli terävä jo varhain, mutta en muista, mistä tuo mielikuva on syntynyt. Ilmeisesti kyse oli siitä, että hänen kykyjään ei tunnistettu varhaisiässä. Hän uppoutui yksinään perusteellisesti matematiikkaan heti päästyään siihen käsiksi.

        Tesla oli jo nuorella iällä niin taitava matematiikassa, että häntä syytettiin mm. perusteettomasti lunttauksesta. Teslan elämä oli sarja menestyksiä ja vastoinkäymisiä, jotka alkoivat jo koulussa. Newton taas oli syntyessään äitinsä mukaan niin pienikokoinen, että epäiltiin jäisikö hän edes henkiin, eikä hän ilmeisesti erottunut erityisesti edukseen kouluiässä.

        "Nerous ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan tiedollinen ominaisuus, joka realisoituu uuden, toimivan ja merkityksellisen asian keksimisessä."

        Neroutta tosiaan tuskin kehittyy tiedollisessa tyhjiössä. Erityisesti varhaislapsuuden kokemukset ovat tärkeitä kognitiivisten kykyjen kehittymisen kannalta.

        "Darwinin serkku Galton oppi kuulemma mm. puhumaan 2.5-vuotiaana."
        Korjaus: pitää tietysti olla "lukemaan" :)


    • Nerous.loistaa

      Onhan meillä Eva Biaudet, Emma Kari, Tytti Tuppurainen, muutamia mainitakseni.

    • vaikea_homma

      Neron määritelmä on aika hatara. Tyypillisesti neroiksi mielletään menestyneet fyysikot ja matemaatikot, kuten Einstein ja Gauss. Monet menestyneet taiteilijat katsotaan myös neroiksi. Neroutta on siis monenlaista.

      Neroa on vaikea tunnistaa ilman merkittäviä saavutuksia, mutta saavutuksiin vaaditaan suotuisa ympäristö. Toisaalta monet merkittävät löydökset on tehty sattumalta. Mikä katsotaan riittäväksi saavutukseksi, että voidaan kutsua neroksi? Voiko olla nero pelkästään korkean älykkyysosamäärän perusteella? Mielestäni korkea älykkyysosamäärä ei vielä tee kenestäkään neroa, vaan lisäksi vaaditaan luovuutta.

      Suomalaisissa keksijöissä on tödennäköisesti jokunen nero.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_keksijät

      Suomalaisissa professoreissa on todennäköisesti jokunen nero. Professoreista n. 99 % ei kuitenkaan ole mitään neroja.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_professorit

      Suomalaisissa fyysikoissa on todennäköisesti jokunen nero.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_fyysikot

      Suomalaisissa matemaatikoissa on todennäköisesti jokunen nero.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_matemaatikot

      Suomalaisissa insinööreissä on todennäköisesti jokunen nero.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_insinöörit

      Suomalaisissa kemisteissä saattaa olla jokunen nero.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_kemistit

      • vois_kuvitella

      • Neroista
        vois_kuvitella kirjoitti:

        Tieteen akateemikoissa voisi kuvitella myös olevan joku nero.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Akateemikko#Suomalaiset_tieteen_akateemikot

        Suomen Akatemian tieteen akateemikoksi (32 kpl.) pääsy on vielä huomattavasti vaikeampaa kuin Suomalaisen tiedeakatemian jäseneksi (yli 700 kpl.) pääsy, joten varmaankin tuosta joukosta monien pitäisi olla neroja. Oletettavasti ÄO:n mediaani tieteen akateemikoiden keskuudessa on jotain 145-155, mikä tarkoittaisi, että suurin osa noista olisi neroja sanan perinteisessä merkityksessä, edellyttäen tietysti mm., että valintaprosessit eivät ole olleet vinoutuneita, vaan todellisiin tieteellisiin ansioihin perustuvia. Kovien tieteiden osalta ÄO:n mediaani voi olla jopa jossain 160:n tienoilla. Kovatasoista porukkaahan tuolla näyttäisi olevan ainakin tuolta osin; esimerkiksi Kohonen, Salomaa ja Nieminen.

        Mielenkiintoista muuten, että myös Väinö Linna on tieteen akateemikko, vaikka hänellä ei ole edes akateemista tutkintoa tai tieteellistä tuotantoa. Absurdia. Linna oli näkyvästi Kekkosen tukija ja Kekkonen myönsi hänelle tieteen akateemikon arvonimen. Taiteiden kunniatohtorius olisi kyllä ollut huomattavasti vähemmän älytön ja ansioihin suhteutettuna myös mitoiltaan sopivampi ratkaisu ilmaista kiitollisuutta osoitetusta tuesta ja suosituista populaarikirjallisista tuotoksista. Tieteen akateemikoksi nimittäminen on hirveän järeä toimenpide, eikä sitä pitäisi tehdä kevyillä perusteilla. Poliittinen ohjaus ja tiede sopivat ylipäätään huonosti yhteen.


      • Miten_Olikaan

        Vaaditaanko nerouteen edes korkeaa älykkyysosamäärää?

        Richard Feynman oli 1900-luvun kovimpia neroja, mutta IQ hänellä oli 125.

        Feynmanin puhetta on hauska kuunnella, koska siitä todellakin huokuu läpi hänen terävä huippuälynsä.


      • Neroista
        Miten_Olikaan kirjoitti:

        Vaaditaanko nerouteen edes korkeaa älykkyysosamäärää?

        Richard Feynman oli 1900-luvun kovimpia neroja, mutta IQ hänellä oli 125.

        Feynmanin puhetta on hauska kuunnella, koska siitä todellakin huokuu läpi hänen terävä huippuälynsä.

        Voidaan ajatella myös niin, että neroudesta seuraa määritelmällisesti korkea älykkyysosamäärä. Esimerkiksi, Feynmanhan oli nero ja sen perusteella hänen älykkyysosamääränsä oli hyvin korkea testaustuloksista riippumatta :)

        Älykkyysosamääräähän voidaan arvioida sekä testitulosten, että saavutusten perusteella. Yleensä kai ajatellaan, että testit ovat luotettavampi tapa arviointiin, mutta Feynmanin tapauksessa ilmeisesti saavutukset olivatkin se luotettavampi tapa. Älykkyystesteihinhän liittyy rajoitteita, kuten esimerkiksi se, että testissä voi ns. epäonnistua; tarkoituksella tai tarkoituksettomasti. Esimerkiksi maha voi olla kipeä testaustilanteessa tai testaus vaan tuntuu tyhmältä ja tehtävät naurettavan helpoilta, eikä niitä viitsi tehdä kunnolla.

        Eihän älykkyystestillä mitenkään pystytä osoittamaan sitä, että henkilön ÄO on alle jonkin arvon, vaan vain sen, että ÄO on testaustilanteessa yli jonkin arvon; jollakin tilastollisella luottamusvälillä. Jos tuota luottamusväliä halutaan yrittää kaventaa ja siten tarkentaa arviota, niin sitten pitäisi suorittaa (sisällöltään erilaisia) testejä useilla eri testauskerroilla. Olisi tietysti aika karseaa, jos yksittäinen testi määrittäisi etenemismahdollisuuksia, mutta jos niitä suoritetaan vaikkapa 20 vuosien kuluessa ja tulokset ovat tietyn tason yli, niin kyllä älykkyysosamäärä silloin on erittäin todennäköisesti ainakin tuolla tasolla, sikäli tietysti, jos testit ovat asianmukaisesti laadittuja.

        Feynmanin tapauksessa tulos kuitenkaan ei olisi välttämättä tarkentunut, koska hänhän väänsi testaustuloksensa tarkoituksella vitsiksi. Korkeita älykkyystestituloksia voidaan käyttää esimerkiksi pyrittäessä korostamaan terveellä tavalla omaa erottuvuuttaan normaaliudesta, mutta jos se on ilmeistä muutenkin, niin sittenhän korostukseen ei edes ole tarvetta.


      • Anonyymi

        Sönköttävä kommunisti ele alennus oli nero, loi täydellisen valtakunnan mielikuvituksessaan.


    • NeroudenOlemuksesta

      "... älykkyysosamääränsä oli hyvin korkea testaustuloksista riippumatta"

      Mitä järkeä sitten IQ-testauksissa ylipäänsä on? Tuli vain mieleen.

      Newton oli toki suurin ja kaunein - siis älykkäin - tieteentekijä, mitä historia tuntee. Moni tieteentekijä ajattelee Newtonia nykyään eräänlaisena kummajaisena, nk. savanttina, jonka IQ oli about 80, mutta omaa älyttömän matemaattisen tms. lahjakkuuden.

      Mielestäni IQ-testaus on äärimmäisen huono kriteeri kun evaluoidaan neroutta. Tuskin kukaan edes tosissaan puhuu esim. Shakespearen tai Beethovenin IQ:sta.

      Nerot ovat pohjimmiltaan tahtoihmisiä - onko muunlaisia ihmisiä edes olemassa? - ja nerous jos mikään edellyttää lähtökohtaisesti voimallista tahtomista ja äärimmäistä keskittymiskykyä.

      Mielestäni aivan muut asiat kuin esim. poikkeuksellisen korkea IQ ovat merkityksellisempiä nerouden olemuksessa (kuten esim. motivaatio, pitkäjänteisyys ja innostus asiaan).

      • Neroista

        "Mitä järkeä sitten IQ-testauksissa ylipäänsä on? Tuli vain mieleen."

        Olen ymmärtänyt, että älykkyystesteillä pyritään mm. approksimoimaan potentiaalia saavutuksiin ja niitä käytetään esimerkiksi keinona todentaa riittävää kyvykkyyttä tilanteessa, jossa saavutuksia ei vielä ole ehditty aikaansaada. Niitähän on käytetty joissakin maissa esimerkiksi keinona lajitella koululaisia ja asevelvollisia pyrittäessä erottamaan ns. jyvät akanoista jaettaessa korkeampaa koulutusta tai vastuullisia tehtäviä. Esimerkiksi kovilla ammuttaessa on hyödyllistä, että käskyjen jakaja ei ole idiootti, sillä idioottikiintiöhän tulee hyvin täyteen jo siitä, että joku noudattaa itseään tyhmempien laatimia käskyjä niitä sen kummemmin kyseenalaistamatta.

        Toisaalta, koulutukseen liittyen olisi tietysti hyvä, jos erikoislahjakkuudet kyettäisiin tunnistamaan mahdollisimman varhain, jotta niille voitaisiin jakaa asianmukaiset resurssit. Neroilla on epäilemättä poikkeuksellisen kehittynyt kognitio erityisesti sen suhteen, että he pystävät keskittymään oleelliseen. Hyvinlaadituissa älykkyystesteissä pyritään tunnistamaan tuo kyky ongelmanratkaisuun liittyen. Jos tehtäväsarja on hyvin pitkä, niin sen menestyksellinen suorittaminen voi myös edellyttää voimallista tahtomista, etenkin jos esimerkiksi maha on kipeä ja testi tuntuu tyhmältä ja täysin tarpeettomalta :)


      • välikommentti

        Armeijassa nero tekee noi testit tahallaan väärin, niin selviää puolella vuodella. Lasten testaamisessa on se ongelma, että toiset kehittyvät nopeammin kuin toiset. Osa älykkäistä on lapsena villkaita ADHD-tyyppisiä, mutta oppii vanhemmalla iällä keskittymään paremmin.


    • noompavaikiaa

      Empä tiijä nuista luvuista; itellä ÄO on 156-159 riippuen testistä ja päivästä.
      Mulla ei oo minkäänlaista kunnianhimua "johtotehtävviin" mutta oon aina joutunu.
      Nuisa hommisa oon aina hommannu jonku enemmän ihimistunetemusta ommaavan johtamaan ja saamaan ihimisistä parraimman irti.
      Mua inspirroi eniten se, että mää mietin asioita ja omasa mielesä pystyn ratkassemmaan vaikka mitä vaikeita ongelmia...
      Eniten ärsyttää nuo kaiken tietävät yrittäjät jotka eivät ymmärrä näköjään mittään asioista, paitti siitä miten saahaan revittyä rahhaa mahollisimman helepollalla, laittomasti ja muita huomioimatta.
      Ainua kunnianhimo mulla oli penskana ku piti urheilusa olla huipulla, ja olin.
      Vuosikauvet mää oon "keskittyny" siihen, että teen hommani hyvin (paitti, että jos ois kerranki ollu pomo joka ois ollu älykkäämpi tai fiksu niin oisin tehny paljo), no tämmöstä tää on.
      No joka tappauksesa, tuosta vuatuksesta jo voi päätellä jotta oon vähä turhautunu, onko samoja kokemuksia?

    • alfa123om22

      Nerot, jos osaan jotakin päätellä huumorintajun perusteella Suomessa ovat mm. tavalliset peruskoulun ja lukion opettajat.
      Opettajan koulutus kaiketi edellyttää monipuolista lahjakkuutta, joka on neroille tyypillistä. Pitää osata reaaliaineita, matematiikkaa, liikuntaa ja musiikkia tasapuolisesti.

      En voi muualta paljoa neron kaltaisia löytää paitsi ehkä sosiaalidemokraattisen puolueen huipputehtävissä. Tai yleensäkin vasemmiston huipputehtävissä. Niin oli ainakin ennen, mutta nykyisin nuo saattavat olla siirtyneet vihreän puolueen leiriin.

      Yliopiston professorit myös saattavat jossain määrin täyttää neron ominaisuuksia.

      Mutta mikäli peräänkuullutat universaalia yleisneroa niin eiköhän 1900-luvun alun kansallissankarit: Leino, Sibelius, Aaltonen, Gallen-Kallela etc. osoita, että Suomessa on taidot eriytyneet eri henkilöille ja UNIVERSAALEJA YLEISNEROJA EI OLE.

      Heitä pitäisi ehkä etsiä ennemmin Intiasta.

      Tyytykäämme siis kansallisiin neroihimme eli opettajiin. Mutta mielestäni universaalilt yleisnerot ovat muutenkin taivaan lähettämiä sekä inkarnaatioita. Heitä tulee :
      Islamiin 100 vuoden välein
      Kristinuskoon 300 vuoden välein
      Hindulaisuuteen 500 vuoden välein

      Juutalaisuuteen vaikuttavimmat hahmot tulevat ehkä sykleissä: 2000 vuotta, 1000 vuotta, 500 vuotta jne.

      Suomessa oli kerran Väinämöinen ja Ilmarinen etc. Väinämöisen palausta odotetaan yhä, mutta saa nähdä kuuluuko häntä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      367
      3258
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      146
      1282
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1188
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      139
      1030
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      833
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      737
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      699
    Aihe