Äiti ei tee kotona mitään

laitoslapsi

Olen 15 vuotias tyttö joka on asunut lastensuojelulaitoksessa jo 4kk koulukäymättömyyden takia. Minulla on iso sisko joka asuu kotona äitini kanssa. Joka kerta kun äiti tulee töistä, hän käyttää koirat pihalla ja sen jälkeen avaa telkkarin ja kaljan. Sittenkun on muutama kalja mennyt, hän menee nukkumaan ja aamulla herää töihin ja sama toistuu joka päivä. Kotilomilla ollessa äiti herää aamulla 8 aikaa ja lähtee 9 kauppaan ja kun on tullut kaupasta hän avaa taas kaljan. Laitoksessa olen omaohjaalilleni puhunut että äiti ei tee oikeestaan yhtään mitään mutta alkoholin käyttöä en ole vielä maininnut. Olen huolissani siskostani kun viikot asun laitoksessa ja sisko kotona riitelevän alkoholia juovan äidin kanssa.. kertokaa apuja jos niitä enään on saatavilla..

6

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toiveeni

      Sinun on kerrottava ohjaajillesi äitisi alkoholin käytöstä.Sisaresi ,ja myös oman itsesi takia,sinun täytyy kertoa totuus kotioloista. Oma ohjaajasi kyllä tietää kuinka asiassa täytyy edetä ,kun kerrot hänelle että olet huolissasi sisarestasi äitisi alkoholinkäytön takia.
      Toivon todella että sinua kuunnellaan ja saat apua.

    • 6000-päivää

      Äitisi on alkoholisti. Et kerro kokeeko hän itse tilanteensa ongelmalliseksi, ts. tiedostaako tilansa. Toisen ihmisen mahdollisuudet auttamiseen ovat rajoitetut; juopon on itse haluttava lopettaa juominen. Ulkopuolisen puuttuminen juomiseen saa yleensä aikaan vastareaktion, ongelman kiistämisen tai hyökkäyksen auttajan kimppuun.

      Sinä ja sisaresi voitte kuitenkin kertoa äidillenne, silloin kun hän on selvä tai korkeintaan vähän krapulassa, miltä tilanne näyttää ja tuntuu TEIDÄN näkökulmastanne; miten pahalta äidin juominen tuntuu, miltä hänen käytöksensä teistä tuntuu, millainen hän teidän mielestänne on humalassa ja miltä hän näyttää. Kun pitäydytte tiukasti ja ankarasti vain omassa näkökulmassanne ja kerrotte vain omista tunteistanne, hänelle ei jää mahdollisuutta kiistää ongelmaa tai tehdä vastahyökkäystä.

      Tietoisuus lasten pahoinvoinnista, jonka pitäisi kertomasi mukaan kyllä olla muutenkin selvää, saattaa olla auttamassa häntä tilansa tiedostamiseen ja sitä kautta myös juomisen lopettamiseen.

    • aikuinenmukaan

      Tunnetko jonkun aikuisen, (naapurin, sukulaisen, opettajan, tuttavan) jolle voisit puhua asiasta? Tietysti voisi olla lastenkodin hoitaja, mutta ehkä on tehokkaampaa joku ihan ulkopuolinen.
      Sitten ota tämä aikuinen ja sisaresi mukaan ja keskustelkaa äitisi kanssa. Tämä aikuinen antaa tukea ja pontta ja on ulkopuolinen asiassa. Kerrot hänelle, mitä olet kertonut täällä ja lisää.

      Luulisin että kun joku aikuinen ja te molemmat lapset olette yhdessä, niin asia hoituu siitä ja äitisi lähtee hoitoon. On äitisi omalla vastuulla hoitaa ongelmansa.
      Sanokaa hänelle, että vanhempan on hänen velvollisuutensa huolehtia että lapsensa voivat hyvin. Se lasten hyvinvointi menee hänen oman nautintonsa (?)/itsekkyytensä/alkoholisminsa/laiskuutensa (että ei hae apua) edelle. Hänen VELVOLLISUUTENSA on hakea apua!

      On niin että äidilläsi saattaa olla ongelmia (KAIKILLA IHMISILLÄ ON JA EIVÄT SILTI JUO), ja siksi yrittää turruttaa. Mutta hänen on mentävä juttelemaan ongelmistaan jonkun asiantuntijan luo. - Ei siis teille lapsille, te olette syyttömiä ja teidän ei tarvits kantaa hänen ongelmiaan!

      On hyvä että olet ottanut asian esille ja ajattelet isosiskosi parasta!
      Voimia sinulle ja kaikkea hyvää!

    • Toivotan_kaikkea_hyvää

      laitoslapsi, miten sinulla nyt menee? Juttelitko ohjaajan kanssa?

      • Heippa! En ole ohjaajilleni jutellut asiasta, annan äidilleni vielä mahdollisuuden muuttua, mutta ehkä teen sen vain turhaa koska hän uskottelee minulle että on vähentänyt alkoholin käyttöä..


    • kannattaa_etsiä_apua

      Laitoslapsi, oletko ajatellut että voisit mennä käymään Al-Anon tai Alateen ryhmissä? Ne on tarkoitettu alkoholistien omaisille. Alateen on tarkoitettu 10-20 vuotiaille, mutta alaikäiset voivat mennä myös Al-Anon ryhmiin. Ryhmissä on tiukka vaitiolovelvoite. Tässä linkki josta lukemalla voit löytää lisää tietoa: https://www.al-anon.fi/nuorille

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1655
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      17
      1517
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1429
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      40
      1384
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1258
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1102
    Aihe