Hyvä saatekirje?

Saatekirje

Yritän raapustaa saatekirjettä kustantajalle ja se on yllättävän vaikeaa.
Olisiko kellään hyviä vinkkejä?
Mitä kannattaa ehdottomasti laittaa ja mitä ei missään nimessä?

6

1725

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Jonkin verran kustantajasta kiinni, mutta yksinkertainen on kaunista. Lyhyt ja ytimekäs on hyvä, eikä liikaa oman tärkeyden suurentelua. Aika pahasti saa kyllä mokata että sillä olisi paljon merkitystä.

   Kysyin tätä itse asiassa suoraan kustantajalta viime syksynä, eli täällä asiasta paljon laajemmin: http://www.kirjailija.blog/2016/11/minkalainen-on-hyva-saatekirje.html

  • saattelua

   Minä taas en usko, että saatekirjeellä on minkäänlaista merkitystä. Miettikää vaikka Tommi Kinnusta, tätä tupla-Finlandiapalkintoehdokasta ja bestseller-kirjailijaa. Haastatteluissaan on kertonut, ettei edes tiennyt, että kaveri on pistänyt tekstin kustantamoon. Ei varmaan ollut muuta saatetta, kuin kaverin "lukekaa tää, tää on hyvä". Ja sai kustannussopimuksen WSOY:ltä.
   Jos itse olisin kustantamossa töissä ja tehtäviini kuuluisi vastaanottaa 1000 käsikirjoitusta joka vuosi yhteen sähköpostiin, niin voisin kuvitella, että minua kiinnostaisi a) kässärin lajityyppi b) kirjoittajan ikä ja c) ehkä lause pari juonesta. Ei muuta.
   Pakkohan niitten on jokaisesta ainakin pari ekaa sivua silmäillä, vaikka saate olisi kuinka huono tai puuttuisi kokonaan.
   Saatekirje on sama kuin osallistuisi laulukilpailuun kertomalla, mitä on laulanut ja minkälaisesta musiikista tykkää, ilman että laulaisi mitään.

   • ensivaikutelma

    Hyvä saatekirje ei auta huonoa kässäriä tai pilaa loistavaa, mutta raakilemaisen kässärin tekijän persoonallisuus voi kääntää pattitilanteessa vaakaa kumpaan suuntaan tahansa.

    Hyvä saate antaa kirjoittajasta persoonallisen, ammattimaisen vaikutelman. Saatekirje on kirjoitusnäyte aivan niin kuin itse kässärikin. Se luetaan ensin, ja kirjojahan myydään myös kirjoittajan kiinnostavan persoonan avulla.


  • kallekynäilijä

   Lyhyt ja ytimekäs. Periaatteessda yhteystiedot (heti vasempaan yläkulmaan!!!), tarjoamasi käsikirjoituksen nimi ja liuskamäärä, päiväys ja allekirjoitus periaatteessa riittävät. Jos käsikirjoitus on osa laajempaa kokonaisuutta, esim. trilogian avaus, mainitse asiasta saatteessa. Jos sinulla on aiempia julkaisuja tai sijoituksia kirjoituskilpailuissa, muutama omasta mielestäsi tärkein kannattaa mainita. Halutessasi voit esitellä itsesi hyvin lyhyesti, esim. ammatti kannattaa mainita, jos se liittyy jotenkin kirjoittamiseen. Samoin ksäikirjoituksesta voi sanoa pari sanaa.

   Eli esim. näin:

   Kalle Kirjailija
   Kirjakuja69
   696969 KIRJALA
   040 123 4567
   kalle.kirjailijakirjailija.fi

   SAATE


   Tarjoan Teille julkaistavaksi liitteenä olevan käsikirjoitukseni Kallen skitsot (189 liuskaa). Kyseessä on humoristinen romaani mielisairaalavuosiltani.

   Opiskelen kirjoittamista Viita-akatemiassa. Voitin Pirkanmaan kirjoituskilpailun vuonna 20XX novellillani Hulluuden usvassa.

   Odotan yhteydenottoanne ja vastaan mielelläni kaikkiin käsikirjoitustani koskeviin kysymyksiin.


   Kirjalassa 22.1.2017

   Ystävällisin terveisin,
   Kalle Kirjailija   Tuollaiset ohjeet sain eräältä kustannustoimittajalta. Sanoi, että kaksi yleisintä virhettä ovat:

   1) Yhteystiedot ovat hankalasti löydettävissä leipätekstin seassa tai ne puuttuvat kokonaan.

   2) Ylipitkä saateteksti.

   • Tämä ansaitsisi olla pysyvästi palstan etusivulla!


  • Saatekirje

   Kiitokset vinkeistä! Kirjoitin noin sivun saatteen, laitoin yhteystiedot ylimmäksi. Lisäksi laitoin tiivistelmän kirjasta. Pitäkää peukkuja :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mikäs muutos Marttiinalla nyt tuli

   On niin salaperäknen päivitys et enteileekö muuttoa johkin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   241
   1703
  2. Ymmärrän jos tää oli nyt tässä

   Mä mokasin ja toivon sulle pelkkää hyvää.
   Ikävä
   89
   1237
  3. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   1205
  4. Hyvää iltaa miehelle

   Mukavalle. Jäi eilen kesken tuo keskustelu.:)
   Ikävä
   162
   979
  5. Lapulais poika.

   Onko tämä Lapualais poika jäänyt naisiin, kun hyvin pidellään ei malta lähtiä kotia. Tavataan sanoa. Mitä sitä äiteelle soittelemaan, kun naiset pite
   Lapua
   12
   765
  6. Perheen äidin kohtalo surettaa Iisalmessa

   Kolmekymppinen mies käynnisti auton keskellä yötä kotonaan Iisalmessa keskiviikkona 16. marraskuuta. Kyydissä oli samaan ikäluokkaan kuuluva nainen. M
   Iisalmi
   18
   701
  7. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   51
   646
  8. Haluaisin kertoa sulle

   Kuinka paljon susta tykkään. Oisko se paha tilanne?
   Tunteet
   46
   624
  9. Sofia ei tee enää lomareissuja

   Jostain syystä häntä ei enää kiinnosta Dubain ja Espanjan lomat eikä edes Leville vaivaudu. Mitä lie tapahtunut?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   571
  Aihe