Perintökysymys

Ilmainen_koulutus

Terve kaikki,

Onko tällainen tilanne mahdollinen:
90v Pariskunta asuu vuokra-asunnossa niin, että eläke kattaa juuri ja juuri elämisen kulut. Heillä ei ole mitään muuta omistuksessa kuin 27,5kg kultaa (arvo n. 1M€). Yhtenä päivänä kuolema koitti kummallekin samanaikaisesti ja nämä kultaharkot siirtyvät ainoalle lapselleen (67v., joka oli juuri päässyt eläkkeelle). Koska arvo oli 1M€, perintöveroa on maksettava 149 700€ perintöverolaskurin mukaan. Tämä lapsi on naimisissa (puoliso myös eläkkeellä) ja he jakavat kaiken omaisuuden puolisonsa kanssa. Perintöveroon heillä ei ole likvidiä varaa, joten he päättävät myydä ainoan omaisuutensa, talon, hintaan 149 700€ ja siirtyä asumaan vuokralle niin, että eläke kattaa kaikki elämisen kulut juuri ja juuri. Kuukauden päästä pariskunta on kävelyllä, liukastuvat mäessä, lyövät päänsä ja kuolevat siihen paikkaan. Heidän ainoa lapsi (44v.) perii kultaharkot ja maksaa perintöveron 149 700€. Tässäkin tapauksessa lapsella on puoliso (44v.) ja he ovat tähän asti jakaneet kaiken omaisuuden ja varallisuuden tasaisesti. He pättävät myydä asuntonsa ja autonsa niin, että käteen ei jää mitään ja palkka menee vuokraan ja muuhun elämiseen.Kuukauden päästä tämä pariskunta on taksissa menossa elokuviin ja taksi ajaa kolarin ja kaikki kuolevat. Suvun omaisuus (kultaharkot, arvo 1M€) siirtyy pariskunnan ainoalle lapselle (21v.) ja perintövero on hänenkin maksettava.

Summa summarum: Kahden kuukauden aikana perintöveroa tälle kyseiselle suvun haaralle kertyi 3 x 149 700€ = 449100€

Arvostan aikaanne jos jaksatte lukea ja kertoa ajatuksia. Voiko näin oikeasti tapahtua? Kiitos!

11

540

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nojopasnyt

      Perintö- ja lahjaverolaki

      17 §

      Milloin samasta omaisuudesta olisi kahden tai useamman, kahden vuoden kuluessa sattuneen kuolemantapauksen johdosta suoritettava perintöveroa, on siitä maksettava veroa vain kerran, sen sukulaisuussuhteen mukaan, mikä näissä tapauksissa on kaukaisin.

      - - -
      Riippuu siis siitä, kuinka pitkä aika kuolemantapausten välillä oli.

      • nojopasnyt

        Niin jäi siis varsinaisesti vastaamatta lopun kysymykseen "Summa summarum: Kahden kuukauden aikana perintöveroa tälle kyseiselle suvun haaralle kertyi 3 x 149 700€ = 449100€... Voiko näin oikeasti tapahtua?"

        Ei ainakaan perintöveroa tule kuin kerran eikä tässä ajassa ehtisi tulla edes perintöveropäätöksiä. Perukirjan tekemiseenkin ilman pidennyksiä on aikaa 3 kk kuolemasta. Hiukan älytön esimerkki sinänsä...... Tuskin noin montaa asuntoakaan tuossa ajassa tulisi myytyä... Enkä oikein ymmärrä, miksi tässä oli mainittu myös iät ja puolisot....haitko ehkä jotain muuta vastausta vielä...?


      • Ilmainen_koulutus
        nojopasnyt kirjoitti:

        Niin jäi siis varsinaisesti vastaamatta lopun kysymykseen "Summa summarum: Kahden kuukauden aikana perintöveroa tälle kyseiselle suvun haaralle kertyi 3 x 149 700€ = 449100€... Voiko näin oikeasti tapahtua?"

        Ei ainakaan perintöveroa tule kuin kerran eikä tässä ajassa ehtisi tulla edes perintöveropäätöksiä. Perukirjan tekemiseenkin ilman pidennyksiä on aikaa 3 kk kuolemasta. Hiukan älytön esimerkki sinänsä...... Tuskin noin montaa asuntoakaan tuossa ajassa tulisi myytyä... Enkä oikein ymmärrä, miksi tässä oli mainittu myös iät ja puolisot....haitko ehkä jotain muuta vastausta vielä...?

        Hmm. Kiitos vastauksesta. Iät ja puolisot mainitsin vain esimerkin vuoksi. Entä jos pidennetään kuolemien aikaväliä kahteen vuoteen, pitäisikö silloin maksaa perintövero kolmeen kertana?


      • nojopasnyt
        Ilmainen_koulutus kirjoitti:

        Hmm. Kiitos vastauksesta. Iät ja puolisot mainitsin vain esimerkin vuoksi. Entä jos pidennetään kuolemien aikaväliä kahteen vuoteen, pitäisikö silloin maksaa perintövero kolmeen kertana?

        Pääsääntöisesti vero maksetaan joka kerta kun jotain peritään.
        Veron määrä riippuu sukulaisuussuhteesta (perintöveroluokka) ja perinnön suuruudesta. Poikkeuksena edellä mainitun 17 §:n mukainen tilanne.

        Jos A kuoli vuonna 2000, hänen lapsensa B maksoi perintöveroa A:lta saamastaan perinnöstä. Jos B kuoli 2001, ei B:n lapsen C:n tarvitse maksaa perintöveroa siitä osasta perintöä, joka oli tullut B:lle A:lta tuolloin vuonna 2000 ja josta oli perintöverot tuolloin jo maksettu. Jos B olisi kuollut vuonna 2003 C olisi joutunut maksamaan koko perinnöstä perintöveron jne.


    • Hmphhhhph

      Aivan varmasti on perintöveroa jouduttu maksamaan moneen kertaan samasta omaisuudesta, sillä niinhän käy aina kun joku sen perii!

      Tämä on eräs syy miksi perintövero pitäisi poistaa. Jo ensimmäisellä kerralla on kyseessä laillistettu ryöstö varsinkin, jos omaisuus on itse säästetty palkasta, josta verotkin on jo maksettu.

      Ikävin on tilanne silloin kun leskellä ei ole varaa maksaa perintöveroa yhdessä säästetystä ja maksetusta omasta asunnosta. Se on valtion määräämä brutaali rangaistus puolison kuoleman takia. Perukirjoituksen poistuminen olisi hyvä parannus ihmisarvoon omaisen kuoltua. Se tehdään vai perintöverotuksen takia ja rikkoo suruaikaa lisäten vaikeuksia entisestään.

      • nojopasnyt

        No kyllä perukirja tehdään ensisijaisesti sen takia, että tiedetään mitä omaisuutta vainajalta jäi, mitä varoja ja velkoja ja mitä omaisuutta vainajan perilliset tulevat perimään. En minä nyt tiedä, mitä perukirjan tekeminen suruaikaan vaikuttaa. Sehän on luettelo omaisuudesta. Ei suru siitä vähene, jos perukirjan tekeminen jää pois. Eri asia on sitten koko perintöverotus, jonka olisi tosiaan pitänyt poistaa jo kauan aikaa sitten. Ja eri asia myös ne mahdolliset perintöriidat, jotka perinnöstä seuraa.


    • Kohtuus

      Kun saa palkkaa työstään tai yrittäjätuloa, maksaa veroa. Kun saa etuja, esim. työttömyyskorvausta tai omaishoidontukea, maksaa siitä veroa. Kun ostaa tavaraa tai palvelua, maksaa yleensä ainakin arvonlisäveroa. Kun ostaa asunnon tai kiinteistön, maksaa veroa, samoin kun ne myy, eräin poikkeuksin. MIKSI siis kun saa ILMAISTA rahaa eli perintöä tai lahjan ei tarvitsisi maksaa veroa?! Tuollainen vaatimus suosii varakkaita, tavallisten ihmisten asemaa helpottaisi enemmän se, että vero maksettaisiin vasta kun omaisuuden saa haltuunsa, ei veron poistaminen.

      Se on toki hankalaa, että veron joutuu maksamaan, ennen kuin esim. perinnön voi realisoida, mutta esim. lesken ei ole mikään pakko ottaa lapsettomalta puolisoltaan tulevaa perintöä vastaan (hänellä on oikeus asua asunnossa muutenkin), toisaalta hän on myös oikeutettu, niin kuin muutkin lesket, saamaan ensinnäkin mahdollisen tasingon verotta, samoin lisäksi hyvät alennukset veroon leskenä, kuten saa alaikäinen lapsikin. Kaikki muutkin voivat saada myös ihan mukavan summan verottomana, ei veronmaksu heti ensimmäisestä peritystä eurosta ala.

      Tuleviin menoihin, kuten hautauskuluihin ja perintöveroihin, on hyvä ja järkevä varautua etukäteen, jos haluaa helpottaa jälkeenjäävien huolia.

      Veroja pitäisi maksaa mm. veronmaksukyvyn mukaan, joten ei ole järkevää eikä kohtuullista, että ilmaiseksi saadusta ei tarvitsisi veroa maksaa. Jos veropohjaa koko alan kavennetaan, mistä varat yhteiskunnan pyörittämiseen?

      • Anonyymi

        Tuo on todella aivan totta ja oikein.

        Kun perii rahaa tai muuta likvidiä omaisuuta niin siitä siivu valtiolle.

        Kun perii perheyhtiön osakkeita niin osa osakekannasta valtiolle.

        Mutta kun saa ison verolapun niin ei sitä voi maksaa kuin rahalla.

        Käytännössä tapahtuu niin, että rikas sisarus ryöstää köyhät kun perheyrityksen
        osakkeita peritään.

        Eikö tämä ole ihan oikein, ei aina vain viedä rikkailta.


    • Ol1ver

      Tämä perintövero on ihan hanurista. Toinen vanhemmistani kuoli pari kuukautta sitten traagisesti ja yllättäen. Olen ihan lamaantunut vieläkin ja murheen murtama suuresta surusta, sitten vielä tuli nämä perukirja-asiat ja huoli kohtuuttomista perintöveroista. Ihan sairas ja epäoikeudenmukainen tämä perintövero! Perintövero tulisi ehdottomasti poistaa.

      • Veronmaksaja_

        Ei kun mieluummin tulovero. Perintövero on rikkaiden ongelma.


      • ojjaa

        Pahoittelen vanhempasi menettämistä, ja vielä yllättäen.

        Jos ei kovin paljon peri, ei tule perintöveroakaan maksettavaksi, alaraja on 20 000€, ihan mukava summa monelle. On vanhempia, joilta ei jää kuin "arkkuraha", jos sitäkään.

        Ongelmasi ei kuitenkaan ole itse vero, vaan se, että jollakulla, esim. vanhempasi leskellä saattaa olla hallintaoikeus ainakin osaan jäämistöä, joten et voi vielä realisoida perintöäsi veronmaksun rahoittamiseen taikka sitten perintösi on muuten hankalasti myytävissä. Onneksi hallintaoikeusvähennys on olemassa ja verottajalta voi saada nykyisinkin maksuaikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8504
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2585
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2303
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe