Geenimanipulointi

Eräässä mainoksessa sanoo vanhan kansan maajussi, että hänen pellossaan ei kasva geenimanipuloitua viljaa. Olen jäänyt sitä miettimään, että onko Suomessa geenimanipulointi sallittu? Miten olen kuvitellut, että jokaisella suomalaisella pellolla kasvaa luonnonmukaista viljaa?
Onko minulla vanhat tiedot?
Toinen seikka, joka mielessäni velloo, on antibiootilla kasvatettu nautakarja. Takavuosina muissa maissa, ei Suomessa, annettiin teuraskarjalle antibiootteja kasvukauden ajan, että elikot pysyisivät terveinä ja hyvinvoivina, ja pihvit olisivat meheviä ja suuria.
Onko se yhä sallittua ja missä? Tuleeko Suomeen tällaista lihaa?
Millaisia vaikutuksia tällaisesta ruuasta ihmiselle koituu?

69

761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epätietoinen.evert

      Siemenistä se viljakin kasvaa. Jos viljansiemenet on geenimanipuloitu ja sellaista peltoon kylvetään, sato on geenikäsiteltyä.

      Siitä onko geenimanipuloiduata viljasta vahinkoa ihmisille tai eläimille, minulla ei ole varmaa tietoa.
      Olen kouluni käynyt metsänhoitoalalle vaikka olisi ollut mahdollisuus jatkaa isäni työtä matalousyrittäjänä.

      • Anonyymi

        Oman pellon siemenistä monet viljelijät uutta satoa kasvattaa eikä niitä ole manipuloitu geeneillä.


    • En usko geenimanipuloinnin jatkuvan ruokailijassa, aiheuttaen valmiiseen yksilöön mitään muutoksia! Eihän hänen geeneihinsä ole puututtu!
      Syömmehän siemenittömiä viinirypäleitäkin jo pitkään,..tuo nimike "geenimanipuloitu" on sinänsä peloittava, kun emme tajua, että ottamalla dna:sta pois yhden tekijän, muuttuu se helpommaksi joko viljellä, kuljettaa tai syödä vrt. siemenet pois. 😘

      Kyllähän lajien jalostuskin on niiden perimää muuttavaa, ei vain niin nopeaa kuin geeneihin kajoamalla.

      • Joskus.näläkänen

        Se riippuu ihan siitä, mitä sillä manipulaatiolla haetaan. Esimerkiksi Monsanto manipuloi kasveja kestämään rikkaruohomyrkky glyfosaattia (? Roundup) tms, jolla maaperän rikkaruohot tapetaan. Tällaisella manipulaatiolla kasvatetun viljan on todistettu aiheuttavan koe-eläimille todella pahoja kasvaimia. Siitä huolimatta sitä käytetään ja asiasta varoittavat joko maksetaan tai uhkaillaan hiljaisiksi.
        On täällä Suomessa jo vuosikymmeniä sitten ainakin GM-tomaattia ollut myynnissä. Ihan Suomessa kasvatettua. Raakana poimitut tomaatit eivät koskaan kypsyneet niinkuin oikeat tomaatit kypsyvät, vaan säilyivät saman näköisinä kuukausia kunnes sitten homehtuivat. Todennäköisesti muutakin geenimanipuloitua ruokaa meille syötetään. Ainakaan muuta kuin GM-soijaa on mahdotonta Suomesta saada. Kaiken kukkuraksi EUvostoliitto Monsanton lahjomana kielsi joku vuosi sitten mainostamasta ruokaa ei-GM:ksi!


      • osulassa_kuulin_Almalta
        Joskus.näläkänen kirjoitti:

        Se riippuu ihan siitä, mitä sillä manipulaatiolla haetaan. Esimerkiksi Monsanto manipuloi kasveja kestämään rikkaruohomyrkky glyfosaattia (? Roundup) tms, jolla maaperän rikkaruohot tapetaan. Tällaisella manipulaatiolla kasvatetun viljan on todistettu aiheuttavan koe-eläimille todella pahoja kasvaimia. Siitä huolimatta sitä käytetään ja asiasta varoittavat joko maksetaan tai uhkaillaan hiljaisiksi.
        On täällä Suomessa jo vuosikymmeniä sitten ainakin GM-tomaattia ollut myynnissä. Ihan Suomessa kasvatettua. Raakana poimitut tomaatit eivät koskaan kypsyneet niinkuin oikeat tomaatit kypsyvät, vaan säilyivät saman näköisinä kuukausia kunnes sitten homehtuivat. Todennäköisesti muutakin geenimanipuloitua ruokaa meille syötetään. Ainakaan muuta kuin GM-soijaa on mahdotonta Suomesta saada. Kaiken kukkuraksi EUvostoliitto Monsanton lahjomana kielsi joku vuosi sitten mainostamasta ruokaa ei-GM:ksi!

        Joopajoo.... Mielipide muodostetaan tiedossa olevien tosiasioiden perusteella.
        Alunperin esim.peruna oli myrkkyä ihmiselle,sitten sitä hieman jalostettiin.
        Porkkana oli aikoinaan lähes mustä ja maku kitkerä,kunnes ihminen puuttui asiaan.
        Näitähän riittäisi vaikka kuinka.....


    • Ramoona_

      Monta isoa ja tärkeää kysymystä Makriinalla, nuo monasti minuakin huolestuttavat.
      Luonnonmukainen viljely tarkoittaa ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita viljelyä, myös viljelykierto kuuluu siihen. Luulisin myös geenimanipuloimattomuuden siihen kuuluvan . Ainakin muuntogeenistä soijarehua meille tuodaan, ja jotkut ruuantuottajat mainostavat, jos sitä ei ole käytetty. Luomutuotanto on vahvasti tuettua, ovathan sadotkin pienemmät. Minä vuoroviljelen pikkuista perunamaatani vuoroon herneen kanssa, joskus kesannoin sen kokonaan. Vain kompostia käytän, rikkaruohot kitken. Viljelläänkö tai kasvatetaanko Suomessa geenimuunneltuja kasveja, siitä en tiedä. Tavallinen jalostus kuulostaa kyllä turvallisemmalta.

      Suomi ja Ruotsi ovat hyvin maltillisia ihmisten eläinten antibioottien käytössä. Joissakin maissa antibioottia sekoitetaan rehuun varmuuden vuoksi. Viime aikoina on paljon kirjoitettu, miten tämä holtiton käytäntö on aikaansaanut superbakteerien syntymisen.

      • Niin hän minäkin olen ajatellut, että Suomi on suojautunut lääkkeillä kasvatetusta lihasta. Miten se sitten todellisuudessa lienee? Joitakin aikoja sitten puhuttiin kasvuhormooneista, joilla pulskistettiin ulkomailla pihvikarjaa. Huoh. Ehkä siitä sentään on jo luovuttu.

        Pitäisi tietenkin ostaa vain kotimaisia kasviksia ja lihatuotteita. Mutta kukapa niistä marinoiduista suikaleista aina selvän ottaa! Lihatiskit ovat kadonneet, kaikki myytävä pakkauksissa silputtuna ja piilotettu maustekastikkeisiin!


      • jakolasku
        Makriina kirjoitti:

        Niin hän minäkin olen ajatellut, että Suomi on suojautunut lääkkeillä kasvatetusta lihasta. Miten se sitten todellisuudessa lienee? Joitakin aikoja sitten puhuttiin kasvuhormooneista, joilla pulskistettiin ulkomailla pihvikarjaa. Huoh. Ehkä siitä sentään on jo luovuttu.

        Pitäisi tietenkin ostaa vain kotimaisia kasviksia ja lihatuotteita. Mutta kukapa niistä marinoiduista suikaleista aina selvän ottaa! Lihatiskit ovat kadonneet, kaikki myytävä pakkauksissa silputtuna ja piilotettu maustekastikkeisiin!

        Marinoimalla saadaan hintaa muutamalle lihaklöntille jotka muovirasiassa toistaan etsii.


      • jakolasku kirjoitti:

        Marinoimalla saadaan hintaa muutamalle lihaklöntille jotka muovirasiassa toistaan etsii.

        Ja sitten asiaks pesee inhan litkun pois vesihanan alla ja käyttää omia mausteitaan siihen mössöön.


      • jakolasku
        Makriina kirjoitti:

        Ja sitten asiaks pesee inhan litkun pois vesihanan alla ja käyttää omia mausteitaan siihen mössöön.

        Se punainen litku on hirveää, en osta sellaista ollenkaan. Mieluusti itse maustan.


    • botti-otti-hatkat

      joooooo,
      pistelee oikein vihaksi,
      suomesta ei saa enään hyvänmaksuta perunaa, kaikki on geeniviljelty p i l a l l e,

      liikaa on geenimanipuloitu suomen ruokaa,
      erikoisesti p e r u n a
      ennenvahaan oli perunaki hyvän makusta,
      nyt se on ihmeen vetistä ja pahan makusta, väkevää,

      jopa puikulaperunan ne on kehanneet manipuloisa pahan makuseksi,
      sekää ei ole enää aito puikula peruna,
      se on suuri harmi, ja suuri vahinko,
      ostan enään harvoin perunaa
      ku ei saa enään vanhanaikasta hyvä laatuista ja maukasta perunaa mistään,

      • etkuitenkaantajua

        En kyllä uskonutkaan että olisit tietoinen siitä tosiasiasta että peruna oli aikoinaan myrkyllinen ja on osittain vieläkin. Nyt aivot hyrräämään,miten perunasta tuli syötävä?


      • etkuitenkaantajua kirjoitti:

        En kyllä uskonutkaan että olisit tietoinen siitä tosiasiasta että peruna oli aikoinaan myrkyllinen ja on osittain vieläkin. Nyt aivot hyrräämään,miten perunasta tuli syötävä?

        Onko se ollut joskus myrkyllistä, en tiedä, mutta jos perunan mukula saa aurinkoa, niin se muuttuu vihreäksi ja ihmisravinoksi sopimattomaksi. Vihreys on lehtivihreää ja maku kitkeröityy.


      • Sota-ajan.poika

        Se mukuloitten vihreys sisältää solaniinia joka on kitkerää ja jonkin verran myrkyllistä.
        50 v sitten Oulussa oli erityisen pahat perunat. Sitten Tyrnävälle tuli joku perunantutkimuslaitos tms ja siemenperunakasvattamo? Korjatkoon joku joka tuntee asian. Nyt Oulussa on kaupoissa vain erinomaisen hyvää perunaa, joten hyvää työtä ovat Tyrnävällä tehneet!
        Niitä perunan varsia sanovat myrkyllisiksi. Kuitenkin maalla 60 v sitten kun uusia perunoita pellosta kuokin, niin ne naatit annettiin lehmille. Lehmistä ne olivat herkkua, tulivat aidan taakse oikein odottamaan herkkuannostaan.


      • Pottunokka10

        Lannoittamalla väärin perunasta tulee pahanmakuinen. Typellä saa runsaan sadon huononmakuisia perunoita.
        Kun peruna tuotiin Suomeen, ihmiset söivät kukista kehittyneitä siemenkotia, ja ne ovat myrkyllisiä. Samoin vihreissä perunoissa on solaniinia, joka on myrkyllistä.


      • perunaonsoikea

        S-marketista saa hyväaatuista multa-perunaa suht edullisesti. Uutta tuontiperunaa näkyi olleen jo myynnissä.
        Käytän vanhaa niin kauan kuin sitä on vielä myynnissä. Kaiken varalta pidän komerossa muussijauhepakkauksen.
        Kun vielä varaa amerikan pekonia sen 140g, niin ei pääse huolimattomuuden takia päivällinen puuttumaan.
        Amiaiseksi olen joskus syömään kokomaidossa maissihiutaleita tai mysliä mikrossa kuumentamalla.


    • kau.histus

      Eikö se vetisyys johdu liiasta väkilannotteiden käytöstä? Perunat kasvaa liian nopeasti . Ei kai potun viljelyssä geenihommaa ole, kauheeta jos olisi.

      • Kun motkotin eräälle torimyyjälle perunoista, jotka kelluvat kattilassa, hän sanoi sen johtuvan liiallisesta väkilannoitteesta.
        Potuttaa, kun ei tiedä, millaista perunaa ostaessaan saa!


    • Minä en geenimanipuloinnista tavallaan tiedä Ovathan geenit muutuneet itsessämme ja kaikessa muussakin ajan myötä.

      Nyt on sitten joku päättänyt tehdä jotain suurta ja hyvää nopeasti. Tätä voitaisiin nimittää rahan voimalla tehdyksi ja voiton maksimoimiseksi tehdyksi "laatioksi".

      Kyllä me tuon laation seurauksena saamme kaikki jotain erilaista suuhummekin.

      Tänään otin puhelimitse puhutteluun TOK:n "perunajohtajan" Määräsin ihan puhelinpuhutteluun kun s-marketin perunat ovat luvattoman huonoja. Raision lähiseuduilla on "perunat osaavia" sopimusviljelijöitä, joilta paikalliset K- kaupat ostavat hyvät perunansa.

      Jos s-marketteihin ilmestyy parempaa perunaa, on se Ruuneperin ansiota, ettäs tiedätte.

      • Sinä se olet aktiivinen asiakas! Vaikuttaneekohan tuo Uudellamaalla siten, että ne varsinaissuomalaiset kakkoslaadut paiskataan meidän S-markeittemme perunalaareihin!
        Vitsi vitsi. :)


      • Geenitekniikka
        Perinnöllisyystiede
        Keskeisiä käsitteitä

        Kromosomi · DNA · RNA
        Genomi · Perinnöllisyys · Mutaatio
        Perinnöllinen muuntelu · Nukleotidi
        Historia ja aiheet

        Johdatus · Historia
        Evoluutio (molekyylievoluutio)
        Populaatiogenetiikka
        Mendelin perinnöllisyyssäännöt
        Kvantitatiivinen genetiikka
        Molekyyligenetiikka
        Tutkimus

        DNA:n sekvensointi
        Geenitekniikka
        Genomiikka
        Perinnöllisyyslääketiede

        n · k · m

        Geenitekniikka on biotekniikan haara ja yleiskäsite eliön perintötekijöiden eli geenien muuntelulle sekä siinä käytetyille menetelmille. Parhaiten tunnettu ja eniten keskustelua herättänyt geenitekniikan saavutus on geenimuunneltujen organismien tuottaminen viljelykäyttöön.

        Perinnöllisyystieteen nopea kehitys sekä DNA:n rakenteen samanlaisuus kaikilla eliölajeilla on lyhyessä ajassa mahdollistanut ihmisen puuttumisen elämän ja suvunjatkamisen perusmekanismeihin. Geenitekniikan mahdollisuuksien jatkuvasti monipuolistuessa se pakottaa ihmiskunnan myös ottamaan kantaa aivan uudenlaisiin eettisiin ongelmiin.

        Siitä on laaja tieteellinen konsensus, että tarjolla olevasta GM-peräisestä ruoasta ei koidu suurempaa vaaraa kuin perinteisestä.[1][2][3][4][5][6] Ei ole mitään todisteita siitä, että markkinoille hyväksytyn GM-ruoan kuluttamisesta olisi haittoja terveydelle.[7][8][9]

        Geenimuuntelulla olisi voitu ratkaista suuri osa maailman polttavimmista ongelmista kuten kehitysmaiden nälänhädät ja eri ravintoaineiden saanti sekä monet ympäristöongelmat maatalouden aiheuttamasta ympäristökuormituksesta erilaisten myrkkyjen eliminoimiseen ja kasvinsuojeluaineiden vähentämiseen, elleivät Yhdysvaltojen ja etenkin Euroopan tieteellisesti perusteettoman tiukat koevaatimukset tulisi kohtuuttoman kalliiksi tutkimukselle. Professori Teemu Teerin mukaan siksi lähinnä vain suuryritysten kannattaa enää tutkia geenimuuntelua ja heidänkin vain muutamalle suurtuotteelle. [10] Teerin mielestä jalostustekniikan vaikutus lopputuotteiden turvallisuuteen on pieni ja siksi vaatimusten pitäisi olla yhtä lievät kuin muille jalostustavoille.[10] Myös pienempiin ongelmiin geenitekniikka tarjoaisi ratkaisuja, esimerkiksi satoja ihmisiä vuodessa tappavien allergeenien poistaminen kasveista,[11][12] säilyvyys, tuottavuus ja terveellisyys.

        Sisällysluettelo

        1 Geenitekniikan menetelmät
        2 Sovellukset
        3 Johtavien tiedejärjestöjen kannat
        3.1 Suomen tieteilijöiden vetoomus geenimuuntelun puolesta
        4 YK:n ja johtavien viranomaisten kantoja
        5 Tutkimuksen laajuus ja riippumattomuus
        6 Riskit ja mahdollisuudet
        6.1 Argumentteja puolesta ja vastaan
        6.2 Patentit
        7 Poliittiset vaikutukset
        8 Katso myös
        9 Lähteet
        10 Kirjallisuutta
        11 Aiheesta muualla

        Geenitekniikan menetelmät
        DNA:n emäsjärjestystä kopioidaan

        Geenitekniikan tärkeimmät menetelmät ovat DNA:n eristäminen ja pilkkominen, emäsjärjestyksen tunnistus, perintöaineksen yhdistäminen uudelleen halutulla tavalla ja lopulta sen monistaminen. Tällä tavoin eliön ominaisuuksia voidaan kehittää ihmiselle hyödyllisempään suuntaan (viljalajikkeesta voidaan esimerkiksi saada runsassatoisempi) tai jopa saada aikaan kokonaan uusia ominaisuuksia. Voidaan myös tuottaa uudenlaisia entsyymejä ja proteiineja, tästä esimerkkinä ihmisen insuliinin tuottaminen muunneltujen bakteerien avulla.

        Läpimurtona geeniteknologian menetelmien kehityksessä voidaan pitää ns. katkaisu- eli restriktioentsyymien eristämistä. Nämä entsyymit ovat luonnon väline DNA-rihman pilkkomiseen. Daniel Nathans ja Hamilton Smith saivat restriktioentsyymien eristyksestä Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 1978. Vastaavasti tarvitaan keino DNA:n palasten liittämiseksi uudelleen yhteen: sen hoitavat ligaasit, jotka toimivat liittäjäentsyymeinä. Tätä DNA:n katkomista ja uudelleen kokoamista kutsutaan yhdistelmä-DNA-tekniikaksi.
        Sovellukset

        Geenitekniikan sovellusmahdollisuudet lääketieteessä ja teollisuudessa ovat käytännöllisesti katsoen rajattomat. Yleensä geenimuuntelu liitetään geenimuunneltujen elintarvikkeiden tuottamiseen tai kokeiluihin siirtogeenisillä eläimillä, mutta etenkin tulevaisuudessa geenitekniikkaa voidaan käyttää yhä enemmän muun muassa metsäteollisuudessa tai ympäristönsuojelussa kehittämällä kemikaalien hajottamiseen pystyviä entsyymejä.

        Tulevaisuudessa geenitekniikka tulee yhä vahvemmin mukaan myös lääketieteeseen, erityisesti perinnöllisten sairauksien hoitoon. Samoin joudutaan yhä enemmän ottamaan kantaa siihen, missä määrin jos lainkaan ihmisen perimään kajoaminen sallitaan.
        Johtavien tiedejärjestöjen kannat

        Yli 100 riippumatonta tiedejärjestöä on todennut, että GMO-ruoat ovat yhtä terveellisiä tai terveellisempiä kuin perinteiset tai luomuruoat.[13]

        Yhdysvaltain tieteenedistämisjärjestö AAAS toteaa, että GMO-vastustukselle ei ole tieteellistä perustaa, vaan vastustus johtuu "luonnottomuus"-ajatuksesta. "WHO, American Medical Association, U.S. National Academy of Sciences, British Royal Society ja kaikki muutkin arvostetut järjestöt, jotka ovat sama


      • Niili_on_Espoossa

        Hei,hei,hei...tämä on suolikaksneljä !! Täällä ei saa puhua tai lainata asiaa !!
        Vain luulot ja uskomukset kelpaa !!!


    • Mitähän meidän perunaparallemme vielä tapahtuukaan! Onneksi viimeisessä lauseessasi annat rauhoittavan tiedon, että vastustetaan aiheettomasti tätä uutta tutkimusta.
      Niinpä todetkaamme, että aloituksessani mainittu maajussi on niitä vanhan liiton miehiä, joiden mielestä se mikä kelpasi isälle, kelpaa kyllä pojallekin.

      Uusiutukaamme!

      • Uusiutukaamme!
        Kai se näin pitää tehdä ja hyväksyä mitä tiedemiehet todistavat, mutta peruna on nykyisin kyllä huonoa. D

        Muistan kotikylältäni erään, joka kasvatti rehu perunaa ja se oli todella sitä "rehu", siis isoa, vetistä ja mautonta. Joskus tuntuu, että sitä nykyisin kaupoisakin myydään ihmisille, siis sianruokaa!D

        Jos Amerikassa on syöty kauan jo näitä "geenimanipuloita" ja elävät hyvin lihavina, niin ei kai se meitäkään tapa, mikäli se ei aiheuta myös täällä Trumpin kaltaista presidenttiä!DD

        Eniten mietityttää tuo antibioottien määrä lihassa, mutta enhän sitä paljon syö. Varmasti pahempi ja ilmeisesti tutkimaton vaikutus lienee noissa lukemattomissa lisäaineissa? Huoletta kyllä syön, mitä mieli tekee, jopa sokeripitoisia, vaikka diab. lääkitys on jo pillereinä, mutta eihän nuo arvot ole kohonneet muutamasta pullan palasta, saati suklaa palasesta.


      • Väärinsammuttaja

        Lihavina elävät Amerikkalaiset ja syöpään keski-ikäisinä kuolevat. Kukaan ei uskalla puhua mitään ruuan geenimanipuloinnista miljoonakorvausten pelossa. Suoritetuissa kokeissa GM -maissilla ruokitut rotat saivat hirveitä kasvaimia siitä. Kirjoituksia ja kuvia on ollut mm Magneettimediassa, mutta ettehän te sitä lue, vielä vähemmän uskotte. Pää pensaassa on niin mukavaa nukkua!


    • Ramoona_

      Nykyajan ruuanlaiton pitää olla nopeaa ja vaivatonta, siksi suikaloitu ja marinoitu liha tekee kauppansa. Mahtaako kaikissa kodeissa olla kunnon lhaveitsiäkään, ja osaavatko uusavuttomat leikata lihaa oikein syyrakenteen mukaan. Eräskin kokkaaja perusteli, että ei tarvitse ostaa kalliita mausteita, kun ne on valmiina. Asia on kuitenkin niin, että marinadin osuus voi olla jopa 35 % , tuleepa siis kalliit mausteet. Suikaloitu punaisessa litkussa lilluva broilerinliha taitaa olla inhokein, hunajamaustettunkaan en haksahda, possuriekaleet mukakermaisessa mönjässä eivät houkuttele sen enempää. Jopa lohta myydään epämääräiseen muhjuun silvottuna ja kaasutettuna. Kala kannattaisi ostaa kokonaisena ja fileoida itse tai pyytää kalamestaria tiskillä leikkaamaan silmien edessä. Yleensä tiskissä lojuu valmiina iso kasa fileitä, hyvin jäitettynä onneksi.

      Hygienian periaatteiden mukaan leikkauspinnat ovat alttiita pöpöille. Siksipä suikaleet upotetaan mausteita, säilöntä- ja lisäaineita tihkuvaan liemeen, sitten vielä pakataan kaasuun. Tässäpä esimerkki , HK:n marinoitu viljaporsaan lihasuikale 400 g.

      Tuotteen ainesosat:

      suomalainen porsaanliha 65 %, vesi, rypsiöljy, viinietikka, sokeri, jodioitu suola, mausteet (mustapippuri, valkosipuli, sipuli), aromit (mm. kerma, paprika, kurkuma, sitruuna), kermajauhevalmiste (maitoproteiini, maitorasva, laktoosi, auringonkukkalesitiini, kerma-aromi), sakeuttamisaineet (guarkumi, ksantaanikumi), happamuudensäätöaine (omenahappo), kasvikuitu, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, E211), väriaineet (kurkumiini, paprikauute). LAKTOOSITON. GLUTEENITON. RUNSASPROTEIININEN.

      • Lihaa sentään 65 %! Ja loppukin 35 % maksetaan maksetaan saman tien lihan hinnan mukaan.
        Luin joskus jonkun lihapullapaketin kyljestä sisällön, lihan osuus alle 50 %. En ikinä osta niitä eineksiä.
        Tuttavallani oli paprika-allergia. Ihan hirveää olla kaupassa hänen kanssaan, kun ensin piti lukea tuoteselosteet ja sitten hylätä tuote, koska siinä oli paprikaa. Sitä on miltei joka tuotteessa. Hänen kanssaan asioidessani opin käsittämään, millaista on allergioiden kanssa taiteileminen.


      • Sikaasyövä.julkihetero

        Onpa niitä sellaisiakin lihapullia, missä ei ole lihaa ollenkaan. Lähinnä lihaa muistuttava on ollut broilerin nahka. Tuskin on lenkkimakkarassakaan lihaa ollenkaan.
        Taannoinen tuttu oli töissä Kuopiossa makkaratehtaalla ja kertoi, että elukoitten luut jauhetaan luuemulsioksi, siihen sotketaan sekaan rasvaa, perunajauhoja, mausteita, fosfaattia ja vettä. Fosfaatti sen takia, että se sitoo paljon vettä. Ja tästä mössöstä ne lenkit! Kuulemma oikein kilpailevat, että kuka saa eniten vettä mössöön sidottua...
        Kaupassa muoviin pakattu lihakin on omituista vetelää mössöä, mitä oikea liha ei ole. Se mössöliha on täytetty vesiruiskeilla painon lisäämiseksi.
        Taannoin oli monena vuotena kinkkuvertailuja. Aina oli kinkun raaka-aine parasta suomalainen, mutta valmiskinkkuna tanskalainen. Kun tutkivat mistä tämä johtuu, niin totesivat että suomalaiseen kinkkuun oli ruiskutettu eniten vettä. Suolavettä. Ja se vesikään ei ollut läheskään aina ollut puhdasta. Samat tulokset joka vuosi. Sitten ne vertailut lopetettiin vähin äänin. Kyllä, tiedätte miksi.


    • Ulkomailta tulee kyllä, ei sitä voi mitenkään hallita. Gm- rehuilla ruokittua sikaa ja siipikarjaa ainakin.
      Tiedä tuostakaan väitteestä, että maailman ruokaongelma olisi sillä autettu.
      Kuinka paljon länsimaissa pistetään ruokaa roskikseen. Ylikansalliset yhtiöt valtaa kehitysmaissa viljelyalaa omiin tarkoituksiinsa. Tilanne on vääristynyt.
      Lähi- ja luomuruoka on turvallisinta.
      Ainakin täälläpäin tulee kauppoihin esim. muutaman kymmenen kilometrin päästä viljelijältä perunaa ja on hyvää.

    • vhimsf

      Tomaatitkin ovat perunansukuisia kasveja ja niissäkin lajikkeina riittää monenmoisia - uusissa syöpälääkkeissäkin on valmisteita, jotka valmistettu jostain potunkuoriosista, tämmöstä olen jostain lukenut - että kuorissa ovat ne tärkeimmät hoitavat ravintoaineet tai onko se solaniini- myrkyksikin sanottu, mitä pikkuperunoissa ja vihertyneissä pottujen kuorissa on selluloosan ja tärkkelyksen ohella?

      • Sota-ajan.poika

        Just siinä kuoren alla on ne perunan vitamiinit. Jos lienee kuorissakin hyödyllisiä aineita. Joissakin maissa perunat syödään kuorineen ja olen minäkin sellaisia joskus saanut ja ei pahaa ollenkaan. Uudet perunathan perinteisesti syödäänkin kuorineen.
        Niissä vihertyneissä perunoissa on solaniinia joka on lievästi myrkyllistä ihmiselle. Jos lienee kitkerääkin?


      • wanhat.keinot
        Sota-ajan.poika kirjoitti:

        Just siinä kuoren alla on ne perunan vitamiinit. Jos lienee kuorissakin hyödyllisiä aineita. Joissakin maissa perunat syödään kuorineen ja olen minäkin sellaisia joskus saanut ja ei pahaa ollenkaan. Uudet perunathan perinteisesti syödäänkin kuorineen.
        Niissä vihertyneissä perunoissa on solaniinia joka on lievästi myrkyllistä ihmiselle. Jos lienee kitkerääkin?

        Kuulin viime vuonna tosijutun pojasta, jolla oli sitkeä tulehdushaava jalassa. Äiti juotti pojalle perunankeitinvettä Haava parani.
        Minusta tuntui uskomattomalta. Olin kyllä aikaisemmin kuullut että perunankeitinvettä on käytetty iät ajat vanhankansan hoitokorvikkeena.


      • wanhat.keinot kirjoitti:

        Kuulin viime vuonna tosijutun pojasta, jolla oli sitkeä tulehdushaava jalassa. Äiti juotti pojalle perunankeitinvettä Haava parani.
        Minusta tuntui uskomattomalta. Olin kyllä aikaisemmin kuullut että perunankeitinvettä on käytetty iät ajat vanhankansan hoitokorvikkeena.

        Pojalla oli vitamiininpuutos. Ilmeisesti perunankeitinveteen erittyi juuri niitä vitamiineja, joita poika kaipasi. Vanhan kansan hoitotavat olivat monasti viisaita.
        Eräs rajakarjalainen vanha täti kääri haavan ympärille kaalinlehden. Hän oli vakuuttunut kaalin parantavasta voimasta. Ja totta oli, että ruosteiseen naulaan astunut jalka parani kaalin alla terveeksi. Moni muu olisi syöksynyt pyytämään antibiootit.


      • Gmkasveja

        Suomessa viljellään vähintään seitsemää Monsanton gmo-tomaattilajiketta. Muita gmo-kasvejgmo-kasveja ovat viljat, peruna, sokeri, salaatti, rapsi ja maissi. Suomi24:llä on Geenimuunneltu ruoka-palsta halukkaille.


      • hullun_hommaa

        Eikös niiden suomalaisten tomaattien pitäisi olla puhtaita, vanhalla tavalla jalostettuja, ainakaan gmo -siemeniä ei täällä saa myydä. Eikä muutenkaan viljellä gmo -kasveja. Ainakaan vielä. Suurin huolenaihe on eläinten gmo -rehu ja ulkomailta tuleva gmo -lajeja sisältävä ruoka.


    • kybortti-botti

      Perunasta sen verran, enenvanhaan peruna oli todella maukasta herkullista ruokaa,

      oli myös huonolaatuista vetistä perunaa MUTTA SE SYÖTETTIIN ainaki meillä eläimille,
      ei ihmisille ollenkaan,

      siis eläimille viljeltiin aivan oma peruna

      ihmisille maukas herkullinen pito-peruna ,

      meillä isä aikoinaan aina valitsi siemenperunan
      maahan istutettavan perunalajikkeen hyvin tarkoin,

      nyt on toisin,
      kaikki on koelaboratoriossa geeniviljelty pilalle,
      herkullinen maku on kadonnu,
      ihmisille myydään ja syötetään pahanmaksusta "pasakaa "

      ostan enää harvoin perunaa kaupasta,

      • Kat.leija

        Ottakaa huomioon että makuaistinne saattaa olla iästä ja yksilöllisistä syistä muuttunut/rappeutunut. Parhaiten säilyvä on kuitenkin makean maku.
        Ei kaikki muukaan maistu enää yhtä hyvältä kuin ennenvanhaan.


      • makea.maistuu

        Tänään kuulin ettei iäkkäät ihmiset aina saa ravinnossaan riittävästi proteiinejä. Ilmeini etteivät kaikki tiedä hyviä proteiinin lähteitä.
        Näitä nyt ainakin on lihassa, kalassa, juustossa ja munissa. Sanottiin että vanhukset korvaavat proteiineja liikaa sokerilla.
        En ole pitänyt sokeririippuvuuttani kovinkaan pahana.


    • Jokunen vuosikymmen sitten keitetyt kananmunat ja munaruuat yleensäkin olivat kamalia ja kiellettyjä. Kolesterooli riehaantui. Nyt ovat taas ihan suositeltavia ruoka-aineita.
      Kaloissa oli fosforia, kuulemma yhäkin esim. troolisilakassa, koska trooli vetää pohjasta sedimenttiä, joka on imenyt itseensä Tsernobylin laskeumat Itämeressä.
      Ja ylipaino on kohta kansantauti. Niin että onko varoituslistalla juusto, ja voi?
      Entä ruokaöljy! Sitä ei suomalainen osaa vieläkään käyttää, vaan paistaa oliiviöljyssä.
      Voi meitä.

      • kohtuus_kaikessa

        Kananmunat ja kolestroli...joillekkin haitaksi,joillekkin ei....
        http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002908548.html
        Kaloissa on fosforia ihan luonnostaan,sitä tarvitsee kalat ja ihmiset;) Se ympäristömyrkky kaloissa on dioksiini. Tosin,nykyisin altistuminen on niin pientä että kalaa voi syödä huoletta.


      • ennen.sutkakka.mies

        Voita käytän hiukan paistamiseen. Kasvisöljyä lisäksi. Leivälle aina kasviperäistä rasvaa. Jotkut sanovat että nää kasvisrasvat olisivat pitemmän päälle jopa vahingollisia.
        Haluaisin muutaman kilon pois liikkumista haittaavana. Hengästymistä js puhinaa pienestäkin ponnistukseta tulee helpommin.


      • makriinalle.oikaisua

        Kyllä oliiviöljykin on ruokaöljyä ! Sitäpaitsi harva ainakaan minun tutuistani paistaa tai edes ostaa oliiviöljyä, se on kallistakin ja oudon makuista. Minä ostan aina rypsiöljyä jossa paistan ja teen siitä salaatin kastikkeet.


    • Oliiviöljy on erinomaista salaatikastikkeissa, mutta kuten itsekin sanot, paistamiseen on suositeltavampaa käyttää rypsiöljyä, jonka sanotaan kestävän paremmin kuumaa.
      Paistaminen oliiviöljyssä ei tee paistettavasta yhtään sen maukkampaa, ja kallista öljyä on turha käryttää paistinpannulla.
      Öljyjen käyttö ei suomalaisessa keittiössä ole niin luontevaa kuin niissä maissa, joissa oliivit kasvavat.

    • hullun_hommaa

      Kyllä se niin menee, että ennenpitkää ei mistään saa enää puhdasta, luonnonmukaista ruokaa. Viljelyskasvit ristipölyttyvät gm -kasvien kanssa ja eläimille syötetään gm -rehua.

      http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/kauppojen-gm-tuotteet

      Sitten kun korvista alkaa kasvaa parsakaaleja, olisi syytä huolestua. Tai jos tulee kova hinku röhkiä tai kotkottaa. Ja vatsasolut villiintyvät ja tulee syöpä suolistoon. Ja antibioottiresistenssi ja sairaalloinen ylipaino.

      • pellolla_tarvitaan

        Pelkkää apulantaa !!


      • hullun_hommaa

        Amerikka varmistaa geeniruuan maailmanvalloituksen ruoka- ja siemenvilja-avulla köyhiin maihin. Kun gm -vilja on kerran juurtunut maahan, se tuulipölyttää lähellä olevat tavalliset kasvit ja siinä sitä sitten ollaan. Eikä kukaan tiedä, miten gm -ruoka vaikuttaa pitkällä aikavälillä ihmisten terveyteen (ellei katsota amerikkalaisten terveydentilan huononemista). Se saattaa tuottaa uusia vaarallisia viruksia ja tuhota ihmisen immuunipuolustuksen. Se tuhoaa eläinlajeja myrkyllisyydellään. Amerikassa naudat eivät suostuneet syömään gm -maissia, vaan ylittivät pellon jolle sitä oli kylvetty ja menivät syömään puhdasta maissia. Sama tapahtui ruokalaarilla.

        Gm -ruuan ravintosisällöt ovat erilaiset verrattuna puhtaisiin tuotteisiin. Niiden dna -ketjut ovat epävakaita, koska manipulaatio ei koskaan ole ihan tarkkaa, ja koska niihin on siirretty vieraan lajin geenejä, joita ne mahdollisesti eivät osaa käsitellä oikein.

        Entä hormonit. Soijaa on kohta kaikessa, mitä syömme.

        Onkohan joku jo ympännyt tupakkaan riippuvuutta aiheuttavan geenin esim. oopimunikosta? Esimerkki siitä, mitä kukaan ei tiedä eikä ole tutkinut.


      • ennätys
        hullun_hommaa kirjoitti:

        Amerikka varmistaa geeniruuan maailmanvalloituksen ruoka- ja siemenvilja-avulla köyhiin maihin. Kun gm -vilja on kerran juurtunut maahan, se tuulipölyttää lähellä olevat tavalliset kasvit ja siinä sitä sitten ollaan. Eikä kukaan tiedä, miten gm -ruoka vaikuttaa pitkällä aikavälillä ihmisten terveyteen (ellei katsota amerikkalaisten terveydentilan huononemista). Se saattaa tuottaa uusia vaarallisia viruksia ja tuhota ihmisen immuunipuolustuksen. Se tuhoaa eläinlajeja myrkyllisyydellään. Amerikassa naudat eivät suostuneet syömään gm -maissia, vaan ylittivät pellon jolle sitä oli kylvetty ja menivät syömään puhdasta maissia. Sama tapahtui ruokalaarilla.

        Gm -ruuan ravintosisällöt ovat erilaiset verrattuna puhtaisiin tuotteisiin. Niiden dna -ketjut ovat epävakaita, koska manipulaatio ei koskaan ole ihan tarkkaa, ja koska niihin on siirretty vieraan lajin geenejä, joita ne mahdollisesti eivät osaa käsitellä oikein.

        Entä hormonit. Soijaa on kohta kaikessa, mitä syömme.

        Onkohan joku jo ympännyt tupakkaan riippuvuutta aiheuttavan geenin esim. oopimunikosta? Esimerkki siitä, mitä kukaan ei tiedä eikä ole tutkinut.

        "Onkohan joku jo ympännyt tupakkaan..."
        Sen vahvasti riippuvuutta aiheuttavan aineen nimi on nikotiini,jota ei ole ympätty kasviin,se on siinä luonnostaan.
        Ja kaikkeen muuhun; olet harvinaisen väärässä,ihan kaikessa.


      • hullun_hommaa

        Tiedän kyllä nikotiinin, mutta kun kaikkea nykyisin terästetään...

        Kuulutko ehkä gm -tuotteita edustavaan tai käyttävään tahoon? Missä olen väärässä? Oletko esim. varma, että gm -rehua syövän eläimen liha on ihmiselle turvallista? Kun kukaan ei tunnu oikeasti tutkivan asioita, vaan he luottavat rehun tuottajien "tutkimustuloksiin", joita ei ole tehty riittävällä perusteellisuudella tai tulokset on salattu. Ja sitten, kun tuloksiin on päästy käsiksi, tarina on ollutkin toinen. Esim. muuntogeenisiä tomaatteja pakkosyötettiin 40 rotalle, kun ne eivät muuten suostuneet niitä syömään: kahden viikon kuluttua seitsemän niistä oli kuollut. Tomaatit hyväksyttiin markkinoille.

        Me olemme, mitä syömme.

        Luin juuri, että kehitysmaat ovat kieltäytyneet vastaanottamasta gm -tuotteita ruoka-apuna, hyvä niin.

        https://www.soilassociation.org/blogs/2017/january/glyphosate-weedkiller-causes-liver-disease/

        Miksi esim. ruoka-aineiden pitäisi olla antibioottiresistenttejä? Kuten monet gm -elintarvikkeet ovat.


        Nykyisiin gm -ruokiin soveltuu sanonta "Herrain herkku, kuningasten ruoka, ei syö siat, ei koske koirat".


      • tieto-eikä-luulo

        Alkuperäisessä ja tässä vastauksessa olet niin väärässä kuin mahdollista.
        Tuo linkki...sama kuin ölyteollisuuden edustaja kertoisi ettei öljyn poltto saastuta;)
        Kyllä tietoa saa,jopa ihan suomenkielellä. Aloita vaikka tästä:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Geenimuunneltu_organismi


      • hullun_hommaa
        tieto-eikä-luulo kirjoitti:

        Alkuperäisessä ja tässä vastauksessa olet niin väärässä kuin mahdollista.
        Tuo linkki...sama kuin ölyteollisuuden edustaja kertoisi ettei öljyn poltto saastuta;)
        Kyllä tietoa saa,jopa ihan suomenkielellä. Aloita vaikka tästä:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Geenimuunneltu_organismi

        Riippuu täysin, kuka on artikkelin kirjoittanut. Takana voi olla esim. Monsanto.
        Wikipediasta ei ilmene alkuperäistekijän nimeä tai asemaa. Ja lähteet on valittu niinkuin kirjoittajalle sopii. Todennäköisesti on turvallisempaa uskoa vastustajien kirjoituksia. Puoltajien on todistettu olevan hyötymistarkoituksessa asialla. Ja Monsanto on jyrännyt esim. USA:ssa sananvapauden uhkailemalla oikeusjutuilla sanomalehtiä ja tutkijoita, joilla ei ole varaa riskeerata elämäänsä.

        Geeniensiirron haitat voivat ilmetä vasta vuosikymmenten päästä. Terveyshaittoja ei pystytä osoittamaan, koska ei ole olemassa testejä tarkoitukseen. Ellet suorastaan kuolla kupsahda siihen paikkaan. Ja gm -tuottajat, jotka muka testaavat tuotteensa, tekevät sen huitaisten, tekemättä ihmiskokeita ja salaavat epämiellyttävät tulokset. Kansalliset elintarvikelaboratoriot eivät saisi koskaan uskoa heidän tuloksiaan, mutta monessa maassa laboratoriot ovat tuottajien taskuissa.


      • hullun_hommaa

    • manit.puliveivattu.pois

      Markkinamiehet ovat manipuloittaneet tiedemiehillä genitaalejaan jo niin paljon, ettet voi enää tietää koska syöt genitaalimanipuloitua ja koska imet ihan oikeaa luomumunaa.

      Pizzerioissa on joskus aikoja sitten löytynyt genitaalimanipuloitu pizza, jossa oli genitaalimanipuloinnista todisteena munakarva.

      Et voi tietää, koska syöt GM-juustoa tai koska genitaalialueella pyöriteltyä GM- perunaa tai GM-porkkanaa. Jotkut ovat tyäntäneet jopa varsisellerin pyllyynsä.

      • Varotan sinua vakavasti jatkamaan dieettiäsi. Siinä on jokin ihan pielessä. Ehkä myös hörppismiisi nesteisiin olisi syytä kiinnittää huomiota.
        Ympäristösikin alkaa varmasti osoittaa huolestumisen merkkejä.


    • perunalajikkeet-pilattu

      Sen huomion on suureksi surukseni voinu ehdä,
      suomessa kaikki perunalajikkeet on geenimanipuloitu pilalle,
      ennen vanhaan peruna oli tosi maukas, herkullinen, maistuva,
      peruna ei ollu imelä eikä karvas, mauton,
      nykyään ei suomesta juurikaa hyvää perunalajiketta löydä,
      jos löytää se on todella harvinaista,
      jopa puikulaperuna on kehattu manipuloida pahan makuseksi,
      sekää ei enään maistu aidolta puikula perunalaadulta,
      harmittaa kansalaisten puolesta kun kauppiaat myy rehuperunaa ruokaperunna,
      ennen rehuperuna syötettiin vain kotieläimille heinän lisukkeena,

    • Citymaretissa jossa käyn on hyvä perunavalikoima, monia eri lajikkeita eri hinnoin. Kasvutilakin mainittu. Rosamundasta puikulaan, kiinteää ja jauhoista. Itse saa laareista valkata minkäkokoisia haluaa. Mieliperunani olen valinnut ja hyviä ovat.
      Kun lapsuudenkodissani perunoita viljeltiin sanoivat ettei liikaa sovi apulantaa perunapellolle laittaa, perunoista tulee vetisiä.
      Oli aika kun perunat myytiin paperipusseissa, jolloin monta kertaa sai pettyä perunoihin ja heittää pilaantuneita pois.

      • Muistan ne paperipussiperunat. Ihmettelin jo silloin, miksi suomalaiset perunanviljelijät pilaavat ehdoin tahdoin markkinansa myymällä pusseissa puolimätiä perunoita. Siihen saakka olimme ostaneet kesämökkinaapurilta säkillisen perunaa kellariin joka syksy ja siirtyneet kaupan perunaan talvella, mutta oli pakko oppia syömään riisiä ja makarooneja, juureksia ym. ja perunan kulutus väheni. Naapurikaan ei enää sitä viljellyt.

        Perunanviljelijät pilasivat itse perunan, ja nyt yritetään elvyttää asiakkaita eri lajikkeilla, joita käytetään sitten eri tarkoituksiin, laatikoihin, muhennoksiin, kiinteää, jauhoista, puikulaa ja rosamundaa. Nyt pitää olla perunatietämystä!
        Kaiken lisäksi perunat pestään sieviksi ja kiiltäviksi. Eivät ne oikein enää näytäkään samalta kuin vanhoina hyvinä aikoina.


      • Makriinalta: "Perunanviljelijät pilasivat itse perunan, ja nyt yritetään elvyttää asiakkaita eri lajikkeilla, joita käytetään sitten eri tarkoituksiin, laatikoihin, muhennoksiin, kiinteää, jauhoista, puikulaa ja rosamundaa."

        Näin on marjat, mikkään ei ole kuin ennen, mutta se ei koske vain perunaa. Esimerkkinä mainitsen maitotuotteet, niissä sitä lajikkeita riittää joka makuun. Makuasiat ja terveellisyys etusijalla mainostamisessa. Pitää oikein tarkkaan katsoa että tulee valinneeksi semmoisen perusmaidon ilman mitään erikoisuuksia. Kyllä luomumaito parasta, mutta Valio-kevyt ja rasvaton maito kelpaavat itselleni ilman kalsium ym. lisiä. Maitotuotteissa on jo ulkolaisiakin mukana paljon, perunassa vielä vähemmistö ruotsalaisia ja puolalaisia lukuun ottamatta.

        Kun noita Citymarketi hyllyjen väliä kävelen, niin mieleen tulee että tarvitaanko noita lajikkeita noin tuhatmäärin. Sitten ymmärrän että bisnestähän tuokin on. Ihmiset on opetettu näin tosi nirsoiksi, mutta valittamista vain löytyy.


      • ps. tuossa lopussa en tarkoita teitä peruna-arvostelijoita.


      • Kat.leija kirjoitti:

        ps. tuossa lopussa en tarkoita teitä peruna-arvostelijoita.

        Muistan takavuosina, kun viinien hinnat alkoivat laskea tavallisenkin kuluttajan ulottuville. Silloin oli niin trendikästä keskustella viinilaaduista.
        Meikäläinen juuri ja juuri erotti punaisen ja valkoisen toisistaan, ja piti vain kunnioittavasti kuunnella.
        Nyt on tarpeen tietää kaikki eri kasvislaaduista, perunoista ja muista arkipäivän raaka-aineista, ettei osoittautuisi vanhanaikaiseksi perheenemännäksi, joka menee ja ostaa kassin täyteen tarjoustuotteita. Taantumuksellinen, tyylitön asiakas!

        Nyt tiedetään, miten pitkään mitäkin tuotetta paistetaan ja keitetään aidon maun saavuttamiseksi. Grillaaminen onneksi on herrojen spesiaali. Toinen toistaan kommeempi grilli pitää olla pihanurmikolla, ja siinä sitten grillataan toinen toistaan kommeempi sisäfilee ja jätetään sisältä niin raa´aksi, että tämä perinteinen perheenemäntä istuu hiki otsalla ja yrittää niellä niljakasta herkkua.

        P.s. Tässä en minäkään tarkoita palstan peruna- ym. arvostelijoita.


    • pian.80v.pasu

      En osaa pelätä mitään geenimanipuloitua. Viljaa, perunaa tai hedelmiä. Tällä iällä suu saa olla se ylin tuomari. Jos maistuu, se kelpaa.
      Kerran ostin tarjousperunaa. En voinut niitä syödä kun pahanmakuisia rehuperunoita olivat. Kuulemma lannoitus ne tekee pahanmakuisiksi.

    • jalostus.erikseen

      Onko tutkittu että geenimanipuloitu esim. maissi aiheuttaisi ihmisravinnoksi käytettynä mitään haittoja?
      En ole nähnyt tästä mitään tutkimustuloksia, syynä kai se etten usko koko vouhotukseen.

    • Anonyymi

      Lannan mukana peltoihin menee suuret määrät lehmiin ynnä muuhun käytettyjä antibiootteja. onko tutkimusta, siirtyytö ne kasveihin?
      Esim. antibioottimaitoa ei hyväksytä meijeriin lähetettäväksi, onko niin?
      Kannatan geenimanipulointia eläimiin, kaloihin ja kasveihin joitten takia suurempi tuotto.
      Esim. kaloilla saatu hyvä ja nopeampi kasvu ja ominaisuus ettei risteydy muitten samanrotuisten kalalajien kanssa.
      MM. Norsun ravintotalous on edullisempi painoonsa nähden kuin hiiren.
      Lihaeläimissä tämä olisi etu ravinnon sääästämisessä.
      Ja nykyisillä peltoaloilla voitaitiin kasvattaa enemmän tuotteita.
      myös makujen geenimanipulointi olisi tärkeää.

      • """Esim. antibioottimaitoa ei hyväksytä meijeriin lähetettäväksi, onko niin?"""

        Näin on.
        Muistan, että meillä oli lehmällä utaretulehdus ja joutui antibioottikuurille.
        Ei sitä maitoa lähetetty meijeriin, eikä käytetty itsekään. Meni hävikkimaidoksi, mutta minne se kaadettiin, sitä en muista.


    • Anonyymi

      Joitakin suomalaisia lihatuotteita mainostetaan antibioottivapaina. Olen sitä miettinyt, että onko se vain mainostajan keksimä huuhaalause, vai kasvatetaanko Suomessakin lihakarjaa, jolle annetaan antibiootteja!

    • Anonyymi

      Mainostajat käyttävät paljon kikkoja, jotka ovat bluffia,
      jota kuluttaja ei hoksaa.
      Kuluttaja luulee valitsevansa jotain parempaa,
      vaikka muitten tuotteisiin pätee ihan sama fakta,
      vaikkei ne sitä mainosta.

    • Anonyymi

      Maataloustuottajien mukaan antibioottia annetaan Suomessa vain sairaalle eläimelle, ei koko karjalle varmuudeksi.

      Sen sijaan koko altaallinen "kassikirjolohia" saa rehun mukana antibioottia.
      Kasvatettu lohi ei ole antbioottivapaata, olen ymmärtänyt.
      Haitanneeko tuo mittään tällä iällä ?

      • Anonyymi

        Entäs nuoremmat kassilohen syöjät ?
        Ei kai siitä terveyshaittaa ole, Suomessa on kaikki niin tarkkaan tutkittu,
        mutta kun luin tuon saman asian joku vuosi sitten, lopetin kassikirjolohen syönnin,
        ihan vaan siitä syystä kun ei tehnyt mieli syödä sitä "antibioottipakkausta" enää.


      • No ilmankos sitä on näin terveenä pysynytkin, kun on syönyt lohta ja saanut antibiootteja siinä mukana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      96
      4799
    2. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      168
      4343
    3. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      85
      4179
    4. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      116
      2668
    5. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      137
      2658
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      44
      2197
    7. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      28
      2087
    8. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      226
      1870
    9. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      88
      1749
    10. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1737
    Aihe