Totuus kuningashankkeesta 1918

KruunutonKurko

Suomen kuningashanke 1918 oli aikansa tuote. Sitä on pidetty varsinaisena virheliikkeenä ja suoranaisena hullutuksena.

Vuoden 1918 keväällä ja kesällä hankkeelle oli kuitenkin perustelut. Silloisen tilanteen hankaluutta Suomen kannalta on nykyään vaikea ymmärtää.

Valtion johto ajoi hanketta ja hieman kyseenlaisten menetelmien avulla kuningasmieliset saivat tynkäeduskunnan enemmistön vaalissa 9.10. 1918.

Sitten oli vain löydettävä sopiva kuningas.

36

514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhteistoiminnalle Saksan kanssa oli silloin toki perusteita. Siti useimmat sitä toteuttaneet porvarilliset poliitikkomme (kuten Paasikivi, Svinhufvud) olivat täysin kritiikittömiä ja hyväuskoisia ja tekivät tässä epäitsenäisyydessään vakavia virheitä. Poikkeuksiakin oli, kuten Mannerheim.

      Kuningasseikkailu oli mitä selvimmin tällainen vakava virhe, ja säälittävydessään ei sille löydy mitään puolustusta.
      Se ei ollut tarpeen edes Saksan kannalta. Päinvastoin se aiheutti suoranaista närää Saksan demokraattisten valtiopäivien suunnalla, missä se koettiin erääksi Ludendorffin epämääräisistä operaatioista.

      Itse epämääräisellä "enemmistöllä" valittu kuningas oli sinänsä sivistynyt ihminen, mutta silti onneksi säästyimme Kreivi Paasikiwiltä ja kumppaneilta.
      Surkuhupaisan tarinan kuvaa Lars Huldenin kirja Kuningasseikkailu Suomessa 1918 (Kirjayhtymä, 1988, 340s.)

      • Asiallisin-kuvaus

        tapahtumista Vesa Vareksen "Kuninkaan tekijät" 1998 . Se on kiihkoton tutkimus.

        Huldenin kuvaus on asenteellinen ja epätarkka.


    • Enemmäntaivähemmän

      Mikä se tarkkaan ottaen oli tämä epämääräinen "enemmistö", tuon ajatuksenjuoksun mukaanhan myös vähemmistön täytyi olla epämääräinen "vähemmistö"?

      • Ei-mitenkään

        epämääräinen. Se selviää eduskunnan äänestyksestä. Kaikkiaan 64 monarkistia koostuivat pääasiassa kokoomuksen ja rkp:n edustajista.

        Tasavaltalaiset, joita oli 41, eivät äänestäneet. He olivat maalaisliiton ja edistyspuolueen väkeä.

        "Epämääräisyys" voi tarkoittaa sitä, että jos olisi ensin toimeenpantu eduskuntavaalit, ei mitään kuningashanketta olisi saatu edes pystyyn. Vasemmisto oli ehdottomasti vastaan.


    • Edellä mainitut kirjat selostavat kuningasseikkailun vaiheet, mutta ne eivät ehkä valota täysin sitä hillitöntä painostusta, jota tynkäeduskunnan tasavaltalaisia vastaan kohdistettiin. Aikalaiskirja joka selvittää hyvin ja ymmärrettävästi tämän on Georg Schaumanin Valtiomuototaistelu Suomessa 1918 (WSOY, 1924, 263 s.)

      6.12. on kulunut sata vuotta Suomen julistautumisesta itsenäiseksi TASAVALLAKSI.
      Julistukselle itsenäiseksi ja riippumattomaksi TASAVALLAKSI oli koko eduskunnan YKSIMIELINEN KANNATUS, mutta etenemistapaan tuli hyvin valitettava erimielisyys. Työväen edustajat edellyttivät julistukseen mainintaa neuvottelusta Venäjän kanssa. Porvaripuolueet eivät halunneet tällaista mainintaa.
      Itsenäisyysjulistus ei siksi valitettavasti ollut yksimielinen, vaan enemmistöpäätös.

      Tunnustuksia ulkovalloilta haettiin nimenomaisesti TASAVALTANA, ja tunnustuksia saatiinkin maalle, ja sen NIMENOMAISESTI tasavaltaiselle hallinnon muodolle.
      Kuningasvaiheessa osa tunnustuksista siksi peruutettiin tai jäädytettiin.

      Surullisen kapinan jälkeen demokratiaan niukasti luottava osa tynkäeduskunnasta oli menettänyt uskonsa tasavaltaiseen hallinnon muotoon.
      Se ajoi pitkällisen ja varsin epäsiistin painostuksen avulla 110- jäsenisen tynkäeduskunnan muuttamaan YKSINKERTAISELLA äänten enemmistöllä (110:stä) eduskunnan päätöksen 6.12.1917, siis muuttamaan hallinnon tasavallasta kuningasjohtoiseksi. Totaalinen muutos siis.

      Tasavaltaiset edustajat olivat edellyttäneet tynkäeduskunnan hajoittamista, koska siltä puuttui legimiteetti muuttaa aikaisempaa päätöstä näin ristiriitaisella tavalla.
      Nämä vaativat uusien vaalien järjestämistä.
      Vaatimukselle oli varmasti kansalaisten suuren enemmistön tuki.
      Myös useat ulkovallat esittivät tällaisen vaatimuksen, mm. edellytyksenä avustustoimituksille liki nälänhädässä olevaan maahan.
      Tällainen oli siis tämä kyseenalainen "enemmistö"päätös.

      • VesaVares

        "Aikalaiskirja joka selvittää hyvin ja ymmärrettävästi tämän on Georg Schaumanin Valtiomuototaistelu Suomessa 1918 (WSOY, 1924, 263 s.)"

        Vesa Vareksen mukaan kyseessä on "jälkiviisas ja yleistävä taistelukirja". En ole sitä lukenut.

        Myös Väinö Tanner on hyvin kriittinen vuotta 1918 koskevissa muisteluissaan. Hän tuomitsee kuningashankkeen jyrkästi "farssina" ja mielivaltana. Tannerin jyrkkyys oli ymmärrettävää. Kyseessähän oli ennen kaikkea oikeiston hanke.


    • Naakanketale

      Kuningashanke oli rikollinen vallankaappaus. Ihan samaa juonittelua kuin mitä olivat sodan jälkeen Itä-Euroopan maissa kommunistien vallankaappaukset. Pieni porukka juoni ja käytti tilannetta häikäilemättä hyväkseen vaihtaakseen hallintoa ja valtiomuotoa. Suomi julistettiin ja hyväksyttiin tasavallaksi alunperin joten kuningasmielisten teko oli vallankaappaus ja kapina, raskas rikos siis. Heidän toiminnassaan ei ollut jälkeäkään perustuslain noudattamisesta.

      • Ketaleen-valeita

        Kuningashanketta ajoi laillinen hallitus parin puolueen tuella. Sillä oli kannatusta myös ruohonjuuritasolla.

        Tarkkaan ottaen Suomi oli vieä juridisesti melko lähellä kuningaskuntaa, vaikka itsenäisyysjulistus painotti tasavaltaa. Suomella ei ollut perustuslakia, joten spekulaatioille oli tilaa.

        Tietysti oli hallituksen saksalaismyönteisyys ehdoton edellytys hankkeelle. Saksan romahtaessa kuningashanke menetti pohjansa ja hallitus erosi.


      • Putesestvije_v_arzrum

        nim. "Naakanketale", mikä sinusta sitten oli tai olisi ollut ei- rikollista toimintaa?


      • nolo.esitys.se
        Ketaleen-valeita kirjoitti:

        Kuningashanketta ajoi laillinen hallitus parin puolueen tuella. Sillä oli kannatusta myös ruohonjuuritasolla.

        Tarkkaan ottaen Suomi oli vieä juridisesti melko lähellä kuningaskuntaa, vaikka itsenäisyysjulistus painotti tasavaltaa. Suomella ei ollut perustuslakia, joten spekulaatioille oli tilaa.

        Tietysti oli hallituksen saksalaismyönteisyys ehdoton edellytys hankkeelle. Saksan romahtaessa kuningashanke menetti pohjansa ja hallitus erosi.

        .....Sillä oli kannatusta myös ruohonjuuritasolla....

        Juu, varmaa oli 3, 5 milj. ihmisen joukossa joku kannattajakin. Tietysti se ruohonjuuritason kannatus olisi voitu mitata vaikkapa kansanäänestyksellä tai Eduskunnan laillisella kokoopanolla eikä muutaman puolueen junttauksella ja juonilla.


      • Lakijaperuste

        Naakanketale, meinaat että kuningasvallasta päätettäessä rikottiin perustuslakia. Selvitä kuitenkin alkuun itsellesi, milloin perustuslaki ensimmäisen kerran ylipäätään laadittiin?


    • F_Reudenthal

      Saku-kuninkaan hommaamisen takana oli suomalaisen yläluokan eli käytännössä rantaruotsalaisten halveksunta kansaa kohtaan.Suomalaisia pidettiin liian sivistymättöminä ja "kyvyttöminä muodostamaan valtiota".
      Seuraavina vuosikymmeninä tuo kansa antoi lajissaan lähes ainutlaatuisen vastineen moiselle asenteelle.
      Takapajuinen ja maatalousvaltainen Suomi nousi elintason ja koulutuksen mittareilla maailman kärkijoukkoon!
      Nythän kansalliset etumme on asetettu suurvaltojen pelinappulaksi koska selkärangattomat johtajamme "haluavat istua pöydissä joissa päätökset tehdään".
      Oikeasti Suomi-neito istuu siellä pöydän alla ja saa kerätä palkakseen niitä murusia,joita pöydältä tippuu.
      Niinpä maamme onkin palaamassa asemaan,josta se yli sata vuotta sitten lähti nousemaan,nimittäin itä-Euroopan pienten valtioiden kaltaiseksi.

      • Lykkäät-valetta

        Kuningashankkeen takana olivat rkp ja kokoomus. Tavoite oli saada turvaa Saksalta Venäjää vastaan. Hanke piti toteuttaa ennen eduskuntavaaleja, koska vasemmisto ei kuningasta haluaisi.
        Koko touhu kesti vajaan puoli vuotta.

        #Nythän kansalliset etumme on asetettu suurvaltojen pelinappulaksi koska selkärangattomat johtajamme "haluavat istua pöydissä joissa päätökset tehdään".#

        Suomi liittyi EU:in kansanäänestyksellä.

        "Niinpä maamme onkin palaamassa asemaan,josta se yli sata vuotta sitten lähti nousemaan,nimittäin itä-Euroopan pienten valtioiden kaltaiseksi."

        Mitä höpiset? Suomen asema ei ole millään lailla muuttumassa.
        Euroopan pikkumaat ovat meidän laillamme EU:n jäseniä tai siksi pyrkimässä.


      • VaresValaisee

        "Kuningashankkeen takana olivat rkp ja kokoomus. Tavoite oli saada turvaa Saksalta Venäjää vastaan. Hanke piti toteuttaa ennen eduskuntavaaleja, koska vasemmisto ei kuningasta haluaisi.
        Koko touhu kesti vajaan puoli vuotta."

        Vesa Vares valaisee kirjassaan hyvin aikakauden tilannetta. Kyllä monarkistien logiikka vallitsevassa tilanteessa oli tavallaan ymmärrettäväkin.

        Vuosi 1917 oli ollut suuriruhtinaanmaassa melkoista svobodaa. Elokuussa 1917 venäläisen sotaväen määrä oli Suomessa suurimmillaan, arviot vaihtelevat, koska väkeä tuli ja meni ja siirrettiin aika ajoin rintamalle, Luvut vaihtelevat myös riippuen, luetaanko Itämeren laivaston ja vallitöihin valjastettu venäläinen väki mukaan, mutta se on ollut 100 000 - 120 000 sotilasta.

        Jääkäreitä lähti Saksaan noin 2000 (tarkempi luku 1895) - näistä pääjoukossa palasi 700. Selvää on, että jos tilanne Suomessa olisi pysynyt muuttumattomana, tuo joukko olisi naurettu nurin. Suomen vapauttamiseen venäläisestä sotaväestä se ei olisi riittänyt.

        Bolsevikkivallankumous marraskuussa 1917 muutti tilanteen nopeasti. Suomen "itsenäisyyspäivän" aikaan venäläisiä oli enää 40 000. Loputkin haikailivat pois Suomesta. Maaliskuussa 1918 Brest-Litovskin rauhassa Saksa vaati Venäjää poistamaan joukkonsa Suomesta - myös siviilit. Määrä väheni entisestään ja jääkärien ja lopulta asevelvollisten, vapaaehtoisten suojeluskuntien sekä värvättyjen merkitys kasvoi. Faktana säilyi silti Venäjän suuruus, jota vastaan uskottiin vain Saksan pärjäävän.

        Vares toteaa, että Euroopassa oli 1918 vain muutama tasavalta: mm. San Marino ja Neuvosto-Venäjä. Pohjoismaiset naapurit olivat kuningaskuntia, kuten yhä.

        Monarkistit RKP:ssä ja kokoomuksessa tiesivät myös edellisten vaalien perusteella sosiaalidemokraattien vahvan peruskannatuksen - sodan häviöstä huolimatta se epäilemättä kohta nousisi uudestaan. eduskunnassa SDP olisi kohta taas vahva, joten piti toimia ennen sitä.

        Monarkian ajatus kaatui lopulta siihen, että sosiaalidemokraattien lisäksi myös maalaisliitto asettui sitä vastaan pitkälle kielipoliittisista fennomaanisista syistä.


    • En ole Naakaketaleen tukijoukkoja, mutta kyllä kuningastouhu oli kertakaikkinen virhe, jota ei pidäi puolustella. Sen seuraamuksetkin olivat vakavia.
      Vaikka se ei aiheuttanutkaan aseellista kapinaa SDP:n sosialistien (Kuusinen, Manner & Knit) päätöksien tapaan, oli se monessa suhteessa niitä vastaava.

      Kapinan ohella itsenäisyyden alun toinen tragedia oli näivettymisestä aiheutuneet nälkäkuolemat vankileireillä ja niiden ulkopuolellakin.
      Liki nälänhätä josta tämä johtui oli osaksi seuraus punaisten omista tekemisistä. MUTTA nälänhädän poistaminen aputoimituksilla mm. Yhdysvalloista viivästyi nimenomaan kuningastouhun vuoksi.

      Eivät jenkit halunneet lähettää Wilsonin kylkeä banaanivaltioon, joka harkitsi punavankien lähettämistä pakkotyöhön Saksan kaivoksiin ja touhuili Saksasta kuningasta kansansa mielipiteistä välittämättä.

      Viljalaivat saapuivat kun Paasikivi, Svinhufvud ja kumppanit saatiin syrjään.
      Mutta henkiin jääneet punaiset eivät silti kiittele Mannerheimiä, joka sai laivat tänne.

      • Mitä-höpiset

        "MUTTA nälänhädän poistaminen aputoimituksilla mm. Yhdysvalloista viivästyi nimenomaan kuningastouhun vuoksi."

        Ei viivästynyt. Se johtui tonniston sitoutumisesta sotilaskuljetuksiin loppuvuoteen 1918.

        "Eivät jenkit halunneet lähettää Wilsonin kylkeä banaanivaltioon, joka harkitsi punavankien lähettämistä pakkotyöhön Saksan kaivoksiin ja touhuili Saksasta kuningasta kansansa mielipiteistä välittämättä."

        Jenkkejä ei Suomi kiinnostanut vähääkään. Avustuspyyntö saatiin lopuksi yksityistä tietä perille.

        "Viljalaivat saapuivat kun Paasikivi, Svinhufvud ja kumppanit saatiin syrjään.
        Mutta henkiin jääneet punaiset eivät silti kiittele Mannerheimiä, joka sai laivat tänne."

        Ensimmäiset laivat tulivat tammikuussa 1919 tuoden viljaa Tanskasta ja Ruotsista. Ne saivat aikanaan korvauksen.

        Mannerheimin rooli viljan saannissa oli vähäinen.


      • Mannerheimin rooli Svinhufvudin hallituksen ajauduttua umpikujaan Saksan kaatumisen seurauksena oli vastaanottaa liittoutuneiden hyväksymänä neuvotteluosapuolena näiden vaatimukset Suomelle, ehtoina mm. viljan toimituksille tänne.

        Vaatimuksista hankalia olivat mm. Saksan sotaväen ja vaikutusvallan riisuminen Suomesta. Etenkin edellinen vaati neuvotteluja ja aikaa ja aiheutti uhkia, koska Saksa oli ollut este bolsevikkien toimille Suomea vastaan.

        Vuoden 1918 lopulla Suomea edustajan Rudolf Holstin ja Hooverin välisissä neuvotteluissa syntyi vihdoin sopimus 10000 tonnin viljatoimituksista tänne U.S.A.:n varastoista.

        Ensimmäiset viljalaivat tulivat joulun alla 1918 Ruotsista ja Tanskasta.
        Ne perustuivat kuitenkin Yhdysvaltain takaamiin vastaaviin korvaustoimituksiin. Naapurimaamme edellyttivät niitä Yhdysvalloilta ehtoina toimituksilleen Suomeen.
        Ensimmäiset kolme Yhdysvaltain viljalaivaa Suomeen puolestaan saapuivat satamiimme helmikuussa 1919.
        Tiedot Jaroslaw Suchoples: Finland and the United States 1917-1919 (SKS 2000).

        Oli siis Mannerheimilläkin ansionsa asiassa.


    • karua.historiaa

      Suomella oli 1918 sopimus Saksan kanssa keskitysleirivankien lähettämisestä Saksaan kaivoksille ja tehtaisiin orjatyövoimaksi. Saksan häviö sodassa torppasi tämän hankkeen.

      • Ei-ollut-sopimusta

        Eduskunnassa tehtiin aloite punavankien lähettämisestä Saksaan työvoimaksi.
        Sitä ei kuitenkaan hyväksytty.


      • Einiinkaruahistoriaa
        Ei-ollut-sopimusta kirjoitti:

        Eduskunnassa tehtiin aloite punavankien lähettämisestä Saksaan työvoimaksi.
        Sitä ei kuitenkaan hyväksytty.

        nim. karua.historiaa, sopimusta EI siis ollut!


      • Ei-tietenkään

        Kyseessä on punikkien vale.


    • fgdfgadtgrtaertre

      Ruotsista itsenäistynyt Norja otti kuninkaan Tanskasta vuonna 1905 ja Suomi päätti ottaa kuninkaan Saksasta vuonna 1917. Hyvin näkyy kuninkuus yhä nykyäänkin Norjassa toimivan. Harmi, että erinäisten sattumusten vuoksi kuninkuus ei sitten toteutunutkaan Suomessa.

      Ihme haihattelijoita nuo, jotka eivät ymmärrä asian historiallista perspektiiviä, vaan puhuvat asiasta kapeanäköisesti nykymaailman kantilta, ja puhuvat "kuningasseikkailusta" ja "hullutuksesta". Eivät siis ymmärrä historiaa ja siten ovatkin kirjoittelemassa täällä ihan väärällä palstalla.

    • Euroopassa-oli

      1918 hyvin vähän tasavaltoja. Sodan seurauksina niitä sitten siunaantui monarkioiden hajotessa.
      Suomen oikeiston kaipuussa monarkiaan ei ollut mitään ihmeellistä siihen aikaan. Monarkiassa oli eletty koko tunnetun historian ajan.

      Saksalaisen kuninkaan uskottiin tuovan turvaa Venäjää vastaan.

    • hämeen.hitain

      Koko kuningasseikkailun kruunaa se, että Saksa oli silloin juuri häviämässä sodan. Jos pyyntö olisi tehty keväällä 1918 niin siinä olisi ollut jotain pientä tolkkua.

      • Myöhässä-oltiin

        tietenkin. Toisaalta Saksan nopeaa kukistumista ei osattu odottaa. Länsivallatkin arvioivat sodan jatkuvan ainakin kevääseen 1919.
        Saksan sotilasjohto ( Ludendorff) romahti ensin ja pakotti keisarin luopumaan vallasta. Muu tuli sitten sen seurauksena. Tappio vain oli kaikin puolin totaalisempi kuin kukaan Suomessa osasi arvioida.


    • Kieliruskea

      Hehe, olishan herttua Paasikivi ollut kyllä komea näky.

      • Nuo-aatelisarvot

        olivat leikkipuhetta, mutta vastapuoli käytti ne hyväkseen.
        Kaipa monarkiassa olisi aatelisia ollut.


    • reterertererrt

      Olisi tullut vain kuningas, niin Kekkosen kaltaista isänmaansa myyjää ei olisi ikinä päässyt valtaan.

      • Nyssykkä

        Eli sinä asut jossain sellaisella alueella, jonka juuri Kekkonen myi ulkomaalaisille? En ole tiennytkään Kekkosen myyneen taloja, maita ja mantuja ulkomaalaisille. Kekkonenhan oli vähävarainen mies, ei ollut rikasta sukua taustalla, päinvastoin. Onko sinun nyt vaikeata ja suorastaan turvatonta asua siellä missä asut, ulkomaalaisille myydyllä alueella? Uskotko että kuningaskunnassa sinäkin olisit saanut jotain aikaan, nyssykkä?


    • Millainenkohan kuningas Fredrik Kaarle olisi ollut?

      • qerwrewrwerwr

        Ihan hyvä varmaan. Suomella olisi siis nyt saksalaissukuinen kuningashuone, ja voi sitä saksalaisturistien määrää, joka kävisi vuosittain ihmettelemässä kuninkaanlinnan ulkopuolella. Ja tietenkin turisteja kaikkialta muualtakin maailmasta. Presidentinlinnat sen sijaan ei turisteja kiinnosta.


    • monarkisti

      Norjaan ei perustettu aatelia, vaikka kuningas tulikin 1905 kansanäänestyksen jälkeen. Ja kansa on tyytyväinen. Hintakaan ei päätä huimaa.

      Muistaakseni Ruotsi otti kuninkaan Saksasta parikin kertaa 1700-luvulla (Fredrik I ja Aadolf Fredrik). Ja ensin Tanskasta (putosi hevosen selästä ja kuoli) ja sitten Ranskasta Bernadotte 1800-luvulla. Tämä Suomeen valittu kuningas olisi taustaltaan istunut oikein hyvin Suomen historian pitkään linjaan.

      Suomessa moni kuvittelee että monarkia on jotenkin demokratian vastakohta. Silti Euroopan monarkiat ja esim Kanada, Australia, Japani ovat omilla maankolkillaan niitä parhaita demokratioita, mitä on.

      Monarkia antaa valtiolle oman ulottuvuutensa, mitä vallanhaluiset poliitikot eivät voi korvata. Nykyaikaiset monarkit tuskin haluaisivatkaan poliittista valtaa, koska siitä seuraisi vastaavasti raskas poliittinen vastuu.

      • tiedot-ja-luulot

        Asiaan perehtymätön voi kuvitella, että kuninkaan valinta olisi vienyt Suomen jonnekkin viktoriaaniseen aikaan, eihän se niin mene. Ne ketaleet, jotka eivät osaa hahmottaa kyseistä historiallista ajankohtaa ja sijoittaa tapahtumia oikeaan kontekstiin ( https://fi.wiktionary.org/wiki/konteksti ), voisivat minusta siirtyä kirjoittelemaan jonnekkin Kommunismi -palstalle, jossa voi heitellä huuhaa mielipiteitä lonkalta miten sattuu.

        Historia vaatii muutakin ajattelua kuin pelkän mielipiteen.


    • Per-kel

      Suomess on ollu vaan yks kunkku,Kekkonen :D

    • Gugge.tännekin

      Selkeää maanpetostahan se oli kuten koko touhu Suomen liittämisestä Saksan vasalliksi mikä tehtiinkin sopimuksin ja miehitysjoukko tilaamalla.

      • Tannerin-linja

        Maanpetoksellista harjoitti kommunistinen liike, kuten hyvin tiedämme. Sen tiesi myös Suomen vasemmiston enemmistö, eikä lähtenyt tuohon haihatteluun mukaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      39
      4747
    2. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      47
      3300
    3. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      34
      3266
    4. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      491
      2866
    5. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      221
      2118
    6. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      152
      1979
    7. Romillt veressä

      Miten pystyy ajamaan 4 romillen humalassa
      Suomussalmi
      49
      1749
    8. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      30
      1587
    9. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      6
      1321
    10. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      78
      1273
    Aihe