Vapaussodan jälkipuinti Rautalampi/Konnevesi

Bror-Erik1974odinnu

Kuinkahan monta henkeä kapina ja sen kukistuminen v. 1918 vaati silloisen
Rautalammin kylän Kärkkäälän alueelta?
-Sain kuulla perimätietona että Istunmäen Näremäkeen olisi teloitettu pu-
nikkeja ihan urakalla ja siellä olisi muistokivi samoin kuin Silmutmäen met-
sästä löytyy punikin muistokivi nimellä mutta ilman teurastajan henkilö-
tietoja.
Pitäjänhistorian valossa nämäkin veriteot ovat dokumentteja siitä pa-
raasta päästä valottamaan nykyhetken tilannetta.

11

621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinullejokakaipasit

      Tutkija Tuulikki Pekkalainen (VTM) on kirjoittanut jo kolmannen sisällissotaa käsittelevän teoksensa, Lapset sodassa 1918 (Kustannusosakeyhtiö Tammi).

      Tällä kertaa hän keskittyy 0–15-vuotiaiden lasten kohtaloihin. Lähteinä hän on käyttänyt Kansallisarkistoa, Suomen sotasurmat -tiedostoa ja ihmisten kertomuksia.

      Yli kolmesataa enintään 15-vuotiasta lasta sai surmansa eri tavoin sodan aikana. Asiakirjojen mukaan vahingonlaukaukset muodostivat suurimman yksittäisen kuolinsyyn, mutta myös taudit ja nälkä tappoivat lapsia. Lisäksi heitä kuoli räjähdyksissä, onnettomuuksissa ja tulipaloissa. Jotkut vain katosivat.

      – Mieleen on jäänyt merkintä kuoliaaksi kuristetusta vauvasta. Ei ole tietoa, miksi hänelle kävi niin, Pekkalainen kertoo.

      Kaksi kolmannesta kaatuneista lapsista oli merkitty punaisiksi. Viimeinen kolmannes muodostui valkoisista ja ei mihinkään ryhmään kuuluvista, joita oli yhtä paljon.

      – On hämmästyttävää, että näitä muitakin oli näin paljon, joten ei voida puhua pelkästään punaisten ja valkoisten sodasta, Pekkalainen sanoo.

      20 lasta teloitettiin

      Noin 1 500 lasta päätyi vankileireille ja yli sata heistä kuoli.

      Lasten saamat syytteet ja heistä annetut lausunnot olivat osittain jopa murhanhimoisia.
      TUULIKKI PEKKALAINEN, TIETOKIRJAILIJA
      Kaksikymmentä lasta teloitettiin ampumalla. Osa lapsista ammuttiin kenttäoikeuden päätöksellä. Lahdessa ja Seinäjoella heitä surmattiin myös joukkoteloituksissa.

      Yleisin syytös lapsia vastaan oli avunanto valtiopetokseen. Kansallisarkiston aineistoa tutkiessaan Pekkalainen hämmästyi siitä, miten ankarasti lapsia valtiorikosoikeudessa syytettiin.

      – Lasten saamat syytteet ja heistä annetut lausunnot olivat osittain jopa murhanhimoisia. Suojeluskuntien esikuntien lausunnoissa esiintyy selviä viittauksia, että lapsi pitäisi tappaa. Ei sitä aivan suoraan sanottu, vaan ne tulivat vinoina ilmauksina. Se oli varsinainen taidelaji, miten ilmaistaan, että vangista halutaan päästä eroon, Pekkalainen sanoo.

      Nuorin leirillä ammuttu vain 9-vuotias

      Teloitetut lapset olivat iältään 14–15-vuotiaita. Eniten teloituksia tapahtui Lahdessa Hennalan vankileirillä, missä viisi poikaa ja kahdeksan tyttöä ammuttiin.

      Nuorin poika ammuttiin Tampereen leirillä. Vartija suuttui yhdeksänvuotiaalle Wilho Kuusijärvelle, kun tämä kurkki ovesta.

      Suomessa oli 62 vankileiriä ja 35 leirillä oli lapsia. Olosuhteet olivat niin huonot, että lapsia menehtyi nälkään ja muun muassa flunssaan, punatautiin ja lavantautiin. Joukossa oli myös vauvoja.

      – Mahtoiko äideilläkään olla enää mitään maitoa rinnoissaan? Nämä olivat vaikeita asioita. Tietysti lapsikuolleisuus oli silloin muutenkin korkea, mutta leirien olosuhteet olivat huomattavasti kehnommat kuin ulkopuolella, Pekkalainen sanoo.

      Monien leireillä olleiden lasten kohtalot ovat jääneet arvoituksiksi.

      – Eräs yksinäinen pikkupoika oli annettu valkoisille sotilaille. Ei tiedetä miksi ja mitä hänelle sen jälkeen tapahtui. Paljon tietoa on mennyt hukkaan, kun näistä asioista ei ole puhuttu, Pekkalainen harmittelee.

      Lapset eivät saaneet erikoiskohtelua

      1900-luvun alussa käsitys lapsesta ei vastannut nykyistä mielikuvaa. Oli tavallista, että lapset tekivät töitä ja osallistuivat perheen elätykseen.

      – Sotaankin lapsia tuupattiin. He joutuivat sinne vahingossa, perheidensä painostamana tai muun porukan mukana pakolaisina. Tämä sopi ajankuvaan. Käsitys lapsesta oli pahasti hukassa sekä perheiden sisällä, yhteiskunnassa että sotakoneistossa ja oikeusprosessissa. Heitä saatettiin kohdella ihan hyvinkin, mutta ei ole mitään näyttöä siitä, että heillä olisi ollut minkäänlaista erikoisasemaa, Pekkalainen sanoo.

      Tilastot lapsivangeista kertovat laajemminkin 1900-luvun yhteiskunnasta. Vain kourallinen heistä oli koululaisia. Suurin osa oli ammatinharjoittajia.

      – Nuorin vankilistaan merkitty ammatinharjoittaja oli viisivuotias puuseppä Kuopiosta.

      Väkivalta jatkui sodan päätyttyä

      Pekkalaisen mukaan perheitä surmattiin myös sodan päätyttyä.

      – Veri kävi kuumana vielä sodan jälkeenkin ja lapsia surmattiin vanhempiensa kanssa, jos he olivat kuuluneet punaisiin. Koskaan ei saada selville, kuinka paljon näitä on loppujen lopuksi tapahtunut.

      Punaisiin kuuluneita ja heidän jälkeläisiään on myös syrjitty eri tavoin sodan jälkeisessä yhteiskunnassa.

      – Lasten kohtelu on ollut julmaa ja käsittämätöntä. Opettajat ja papitkin syrjivät ja pahoinpitelivät näitä lapsia henkisesti ja muutenkin. Tämä on siirtynyt vielä komanteen sukupolveen. Esimerkiksi eräs muusikko oli hyväksytty armeijan soittokuntaan. Hänen äitinsä osti pojalle asun ja tämä lähti Helsinkiin esikuntaan. Siellä huomattiin, että pojan isoisä oli ollut punainen. Pojan ammatti katkesi siihen. Tämä tapahtui 50-luvulla.

      Kyräilevä kansa

      Sodan jälkeen ei uskallettu puhua, kuka oli ollut milläkin puolella. Hävinneet pelkäsivät häpeän leimaa ja syrjintää. Pekkalainen toivoo, että nyt asioista puhuttaisiin avoimesti.

      – Enää kukaan meistä ei ole syyllinen mihinkään. Ei tarvitse ajatella, että ei uskaltaisi kertoa

    • kiviilmanimeä

      Ei kai teurastajan nimeä laiteta HK:n lihatuotteisiinkaan!

    • entii

      Jogo se on loppunt se sota

    • Historiikki

      Konneveden ja Rautalammin osuus sisällissodassa on ollut muutamia seikkailunhaluisia lukuun ottamatta jokseenkin vähäinen. Täällä on sivusta seurattu tilannetta ja keskitytty elämiseen, toivoen ettei tarvitsisi valita kumpaakaan puolta. Sotahan käytiin enimmäkseen Suomen eteläosissa.

      "Lahtari" ja "Punikki" nimitysten käyttö ei minusta kuulu enää asiaan jos vakavissaan halutaan historiaa tutkia, mutta jokainen tietysti taablaa tavallaan.

      Vanhassa Konneveden kuntakirjassa on kaikki oleellinen Itsenäistymistä edeltävältä ajalta ja sen jälkeen. Kysele kirjastosta jos oikeasti asia kiinnostaa.

      • Bror-Erik1974odin

        Juu vanhassa kuntakirjassa varmaan mutta nyt etsinkin uutta muistitietoa
        joka on oleellista niin lahtarien kuin punikkien puolelta. -Vanha vapaussodan
        historian ylistyshän sammahti talvisodan hengen sankaritekoihin ja -vainajiin
        kun uhreja tuli summattomasti.
        Välillisiä kuulopuheita olen silloisen ajan punikeista kuullut ja kapinan jälkei-
        sistä vainoamisistä ja ampumisista ilman tuomiota.
        Maastosta löytyy muistokiviä joissa nimi ja v. 1918 Tästä ei vanha arwokas
        kuntakirja tiedä mitään...


    • entii

      Vielägö varuillaa oltava on,jos hyöggöävät giihgeimmät gimppuu

    • RöhrringerBert

      Käyntiinkö Konneveden-Hankasalmen alueella vapaustaisteluja punaisten ja valkoisten välillä ja jos taisteltiin niin missä päin?

      Kiinnostaisi tietää myös toisen maailman sodan ajoilta tapahtumia näiltä seuduilta, oliko Konnevesi-Hankasalmi alueella mitään joka liittyy sotaan, esim. desanttijahtia tai pommituksia?

      • Mitänuitavanhoja

        Konnevedellä ei 1918 ole taisteluja käyty eikä edes mallattu. Etappireittejä ja vartiopisteitä on saattanut olla. Muistokivi on saatettu tehdä paikalle kuolleelle kulkurille tai muualla kaatuneelle. Koska mitään perimätietoa kertomanne kaltaisesta vainoamisesta ei ole lienee kyseessä sepitetty tarina.

        -Desanttijahtia on on jatkosodan aikaan ollut.
        -Luonetista koelennolla ollut sotasaalis iljushin putosi konneveteen 1941


      • Historiikki

        On nyt sentään mallattu, kun on kerta juoksuhautoja kaiveltu Neiturin kannakselle, vaikkei niillekkään mitään käyttöä koskaan tullut. Sääli että ovat aikojen saatossa ränsistyneet lähes näkymättömiin ja näyttävät lähinnä ojilta. Eivät kylläkään liity sisällisotaan vaan ovat sitä hiukan vanhempaa perua ja Venäläisten teettämiä.

        Konnevedessä on kaksi toisen maailmansodan aikaista pommikonetta ja niille viime kesänä pystytettiin muistomerkki tuonne Pohjois-Savon ja Keski-Suomen rajalle.


    • Reservistätuulee

      Hankasalmen asemalla kait johonkin aikaan oli jotain sotaan liittyvää tapahtumaa.

    • Hehkuttaja

      Kyllähän näitä punikkien muistokiviä löytyy Konneveden maastosta vieläkin.Itse
      muistan kun alle 10 vuotiaana olin vanhempieni kanssa mustikassa erään mäen-
      syrjässä. Siellä oli Kiveen hakattu nimi ja minulle kerrottiin miksi oli.
      Se oli hyvä oppi koskapa sen yhä muistan pilvisenä päivänä kuusivaltaisessa
      mäkirinteessä.- Jos ihmiselle oikeudenmukaisuus ja vapaus ovat tärkeitä a-
      sioita niin em. ihmisoikeuksille kaikenlainen vihapuhe ja törkyturpaisuus
      ovat paperia. :) Always look at the bright side of the Life!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2555
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2213
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1917
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1635
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. 76
      1484
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      112
      1397
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe