Skitsofrenisten äänten psykologisesta syystä.

Ohikulkija86

Tarkoitus on selvittää usein skitsofreniaan kuuluvien äänten alkuperää, eli niiden taustalla toimivaa psykologista mekanismia. Toivon että kirjoituksesta on apua vaivasta kärsiville. Itsekin skitsofreniatyyppisesti ääniä kuulleena ja niiden takia pakkohoidossa olleena kiinnostuin psykiatriasta, psykologiasta ja psykoanalytiikasta. Olen lukenut alan kirjallisuutta ja yhdistänyt siihen omia näkemyksiäni.

Aivoperäiset ratkaisut voimme jättää sivuun, sillä niitä on pidettävä pikemminkin kuvauksina eli deskriptioina kuin syyperäisinä eli kausaalisina selityksinä psyykkisiin sairauksiin, sillä selvää elimellistä syytä niille ei ole, toisin kuin esimerkiksi Alzheimerin taudin aiheuttamalle muistinmenetykselle.

Miksi kuullut äänet koetaan ensinnäkin lähtöisin ulkoisesta lähteestä olevina? Selitän sen Sullivanin pohdintojen mukaisesti niin, että jaamme itsemme hyvään minään, ei-minään ja pahaan minään. Väitän, että skitsofreniassa kuultavat äänet ovat ei-minän alueelle tiedostamatta lohkottuja persoonan osia, minkä takia ne vaikuttavat tulevan tietosuuden ulkopuolisesta lähteestä, kuten esimerkiksi psyykkisenä telepaattisena hyökkäyksenä, tai demonien vaikutuksesta. Todellisuudessa äänten lähteenä toimivat on oman monimutkaisen ja osittain pirstaloituneen persoonamme osaset, jotka on suljettu tiedostamattomaan ei-minän alueelle ja tulkittu sitten esimerkiksi mytologisen (demonit) tai maagisen (telepatia) kerrostuman kautta. Usein äänet ovat ei-toivottuja ja vihamielisiä. Ääniä kuulevan on pyrittävä tiedostamaan äänten lähde kuitenkin psyykkisesti vihamielisinä voimina.

Mihin äänten tunnistaminen vihamielisiksi perustuu? Ainakin omassa tapauksessani väitän, että se perustuu omaantuntoon. Omatunto on vastuussa kypsän ideaaliminämme ylläpidosta ja vaatii meitä käyttäytymään esimerkiksi ikämme, sosiaalisen asemamme, jne. mukaisesti. Usein äänten viestit ovat sisällöltään sellaisia, että ne pyrkivät pilkkaamaan, häiritsemään ja turmelemaan omantunnon vaatimusten mukaista minäkuvaamme. Vihamielisyyden kokemus perustuu siten siihen, että äänet ilmaisevat persoonamme osia, jotka eivät ole sillä kehityksen tms. tasolla, joita pidemmälle kehittyneempi ja hallitseva minämme meiltä odottaa.

Äänten alkuperää on kahdenlaista: autogeneettisiä ja allogeneettisiä. Autogeneettiset, kuten esimerkiksi äänten kehotukset mahtailla ovat syntyneet lapsuuden kehityshistorian aikana kaikkivoipaisuusfantasiasta, mutta jääneet syystä tai toisesta kypsymättömiksi ja integroimattomiksi hallitsevaan minään. Tämä johtaa osaltaan niiden torjuntaan hallitsevan minän (itseni) puolelta. Allogeneettiset ovat psyykkisiä malleja jotka olemme oppineet toisilta, mutta jotka myöskään eivät täytä hallitsevan minän vaatimuksia ja jotka karkotetaan siten sille vihamielisinä ei-minän puolelle.

Koska kyseessä on persoonan lohkominen osiin, eikä osien lopullinen hävittäminen, lohkotut osat tulevat osaksi alitajuntaa tietoisuuden sijasta ja alkavat ilmetä tietoisuudelle vihamielisinä ja ulkoisina voimina, jotka tulkitaan henkilökohtaisten tekijöiden perusteella joko esimerkiksi mytologisesti tai maagisesti. Ongelmana on, että lohkomisen takia alitajuntaan karkoitetut persoonan osat ovat myös hallitsemattomia, koska niitä ei koeta tietoisuuden itsensä alaiseksi. Siksi niitä vastaan ei oikeastaan voi menestyksekkäästi kamppailla ennen kuin niitä alkaa käsittelemään psykologisina ilmiöinä.

Ratkaisu ongelmaan on mielestäni klassisen psykoanalyysin mukaisesti tehdä tiedostamatonta tietoiseksi ja pyrkiä sitä kautta tiedostamattomaan karkotettujen persoonan osien hallintaan, mikä integroi ne osaksi ns. pahaa minää ei-minän sijasta, jolloin niiden kokeminen psyykeen ulkopuolisina voimina heikkenee ja opitaan tunnistamaan ne persoonan osina. Sitä kautta päästään myös lähemmäksi kyseisten voimien hallintaa ja rakentamaan eheämpää persoonaa joka kykenee viettämään onnellista elämää.

40

588

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dsafgha

      Itse skitsofreenikkona kärsin seuraavankaltaisista "äänistä": tuttavani ajattelee , että tarvitsenko aamupalaa ja miettii "päässäni", onko minulla allergioita tai harrastanko jotain erityisruokavaliota. Seuraavaksi hän kysyy: "Haluaisitko jotain aamupalaa?" Onko tämä jokin persoonani torjuttu lohko, joka tunkeutuu tietoisuuteeni ulkopuolisena "persoonana"? Minä vain tulkitsen sen siis telepatiaksi, koska olen niin rajusti torjunut syömisestäni kyselevät tuttavani persoonani tietoisesta osasta? Olen pakkohoidossa. Huonetoverinani on nuorehko nainen, joka ajattelee päässäni pakkomielteisesti "kuollutta enkelipoikaansa". Mietin uteliaana, että miksi saan häneltä tällaisia ajatuksia ja löydän hänen tyynynsä alta päiväkirjan, jossa hän kirjoittaa hyvin varhain kuolleesta lapsestaan (pojastaan) melko pakkomielteisesti. Näen unia siitä, miten häntä raiskataan hänen muistoissaan. Onko tämä enkelipoikajuttu ja joukkoraiskauspainajainen jokin minun torjuttu, tiedostamaton persoonan lohko, joka tunkeutuu väkivaltaisesti tietoiseen osaani ja jonka tulkitsen telepatiaksi, vaikka se on vain mielisairauteni oire? Luonko mielenvikaisena päässäni yhteyksiä unieni ja nuoren naisen päiväkirjan välillä vain siksi, että haluan kovasti selittää kummalliset näkyni tästä naisesta? En ole koskaan kokenut väkivaltaa ja elämäni on ollut siinä mielessä varsin hyvää ja turvattua. Mieleni ei tulisi ajatella kuolleita lapsiani tai joukkoraiskausta, edes torjuttuna persoonani osana. Psykoanalyyttinen selitystapa on nähdäkseni rajallinen, vaikka sinänsä tunnistan tuon mekanismin kyllä myös itsessäni. Kaikkea se ei kuitenkaan selitä minun kokemusmaailmastani, vaikka kuinka yrittäisin tunkea sen siihen.

      • OstanSenKirjan

        Minkähänlainen olisi vointisi jos olisit salissa joka on täynnä buddhalaisia munkkeja, jotka tietoisesti ovat kehittäneet taidon lähettää positiivista energiaa ympärilleen? Luulisin ettet haluaisi lähteä pois sellaisesta ympäristöstä... Vaikutat erittäin herkältä.. Ehkä liiankin. Meidän on parasta keskittyä aina vain siihen askeleeseen mikä meillä on seuraavana edessämme...


      • Skitso

        Ohoh. Tunsit siis mielessäsi, että huonekaverisi ajattelee kuollutta poikaansa, ja luit hänen päiväkirjastaan sitten, että hänellä on kuollut poika? Jos tämä pitää paikkansa, niin ehkä sinulla onkin jonkinlainen kyky. Ehkä joillain ihmisillä on ns. "kanavat auki". Ratkaisuna voisi sitten olla se, että opettelee hallitsemaan kykyään.


    • JuonKahvia

      Hyvät tissit noilla muijilla)

    • Minäkäään en kuule muuta kuin ääniä.

    • ei_integraatiolle

      Alkuun meni analyysi jotenkin - ehkä - oikeaan suuntaa, mutta 'Ratkaisu ongelmaan' kyllä ontuu ja vaatii vielä kehittelyä.

    • mietipä_vielä

      Virhe väitteessä?
      "Väitän, että skitsofreniassa kuultavat äänet ovat ei-minän alueelle tiedostamatta lohkottuja persoonan osia, minkä takia ne vaikuttavat tulevan tietoisuuden ulkopuolisesta lähteestä, kuten esimerkiksi psyykkisenä telepaattisena hyökkäyksenä, tai demonien vaikutuksesta."

      Luulenpa ja väitän, että kyse on enneminkin tietoisesta harkitusta lohkomisesta, hylkäämisestä - Ei: "tiedostamatta lohkottuja persoonan osia". Juuri tuolle alueelle on lohkottu, hylätty ei inhimillistä, ei-humaania ajattelua, tuntemusta, hyväksyntää, moraalia,.. ihmiseksi kasvamista. Sitä, mikä erottaa meidät eläimistä.

      Jostain syystä tuo eläimellinen primitiivinen mölyäminen ottaa valtaa ihmisessä. Sitä kai jotkut kutsuu psykoosiksi, kun ihminen ei enää jaksa pitää palikoita kasassa ja pohjimmainen sivistymätön biologia puskee pintaan. Pelko voittaa järjen. Evoluutiobiologialla olisi tässä selvitettävää.

      Ja tuo 'Minkä takia', ei ole väitteessäsi mitenkään perusteltu. Onko ulkopuolinen lähde pään sisällä vai ulkopuolella? Mistä ne äänet tulee?

    • Kuulenääniäsiisolen

      1. Sellaista sairautta kuin skitsofrenia ei tieteellisesti ole olemassa.
      2. Niin kutsuttu 'äänten kuuleminen' on todellisuudessa sisäistä puhetta eli ajattelua. Tämä on todistettu tieteellisin tutkimuksen avulla.
      3. Psykiatritkin myöntävät painostuksen alla kohdan 2. Kohdan 1 he tietävät pitävän myös paikkansa, mutta eivät voi myöntää sitä painostuksenkaan alla, sillä totuuden myöntäminen pudottaisi pohjan koko alalta.

      Kannattaa ihan oikeasti ottaa selvää maailman asioista, jotta ei tule niin helposti vedätetyksi.

      • ei_omia_ajatuksia

        Kohta 2.
        Ei ole mitään ajattelua. Primitiivistä, päätöntä huutelua, sepittelyä, tarinointia, olemattomia ja hallitsemattomia pelkoja. Ei mitään tekemistä järjen ja ajattelun kanssa. Aloittaja on tässä kohtaa oikeassa.

        Kyseessä on ihmiseksi kasvaessa hylättyä virheajattelua. Oikean ja väärän oppimista. Merkityksellisen tiedon valikoinnista.

        Ehkä väsyneenä, tressaantuneena, peloissaan ihminen ei enää hallitse tätä hylättyä peitettyä osa-aluetta?


    • fundeeraja

      olemalla läsnä tässä hetkessä ja tietoinen siitä ei sekään onnistu ihan kokoaika. vie niin paljon energiaa. ja voi tulla takapakkia kahta kauheemmin.

      • Minkä_takia

        Totta. Koko aikaa ei jaksa taistella, sinnitellä.
        Siksi kai ne iskevät iltaisin ja öisin, kun ihminen on väsynyt. Yrittää rentoutua, levätä, antaa mennä. Nukkua. Ilman sinnittelyä olla vaan, ja sitten se alkaa päässä. Nuku siinä sitten.


    • Käy tutustumassa esimerkiksi "kaksikamarisen mielen" teoriaan - sen mukaan ihminen on aikaisemmin elänyt paljon hitaampaa elämää kuin nyt, ja kun maailma ympärillä on kehittynyt, ovat aivot jääneet kehityksestä "jälkeen" siten että puoliskot toimivat hieman eri tavalla, mikä synnyttää epätasapainon joka koetaan harhoina, ääninä ja näkyinä. Esimerkiksi enkelit ja demonit voidaan selittää tällaisellä epätasapainolla, jossa hallitsevampi aivopuolisko koetaan jotenkin "komentavana" puoliskona, "jumalan äänenä" tai jonkinlaisena demonisena äänenä. Pelko, paniikki, kuolemanpelko yms. omalta osaltaan saavat ihmisen panikoimaan, ja paniikin hellittäessä aivojen metabolia ja hidastuvat toiminnot saattavat herkässä mielessä saada aikaan samankaltaisen yrityksen jäsennellä tapahtunutta. Koetaan ikään kuin meneminen toisen ihmisen asemaan, hänen ajatustensa kautta ajattelemista ja tietynlainen telepatian kokemus. On varmaa että moista telepatiaa ei ole kovin todistetusti missään saatu demonstroitua. Mietipä esimerkiksi uniasi, joissa täysin absurdit tapahtumat, kuolema ja pelot ovat läsnä mutta silti et herättyäsi kuitenkaan pidä niitä todena tai tapahtuneena, pelkästään omien aivojesi peilaamisena ympäröivään kulttuuriin, uskontoon ja omiin kokemuksiin. Nykymaailma ei puolestaan kovinkaan arvosta luovuutta ihmisessä, ja kaikki vähänkin poikkeava kokemusmaailma suljetaan helposti ulos sairaana ja poikkeavana, ja sitä jopa pelätään koska sitä ei osata selittää. Jospa oletkin vain luova? Entäpä jos kokeilisit jäsentää kaiken kokemasi vaikkapa piirroksin, tai kirjoittaa jonkinlainen kuvitteellinen tarina näiden tapahtumien ympärille?

      • minkä_takia

        Siinä ei ole mitään luovaa, jos joku päässäsi huutaa aamu kolmelta nukuttuasi vajaat kolme tuntia: Minkä takia? Eikä ikinä saa saatettua kysymystä loppuun, mikä takia mitä? Vaikka kuinka kysyt, esität vaihtoehtoja. Ei, kysymyksestä ei muodostu kokonaista. On vain, minkä takia. Todella luovaa.
        Ja ei kun aamu kuudelta töihin. Ja tiedät, että siellä se sama taas huutaa jo nukkumaan mennessä ilta kymmeneltä. Vihdoin loppuun uupuneena nukahdat ja taas tämä älyn ja luovuuden jättiläinen, on keksinyt unessa jotain ällistyttävää ja herättää sinut parin tunnin unen jälkeen kysymykseen: Minkä takia?

        Montako vuotta tätä ihminen voi jaksaa?


      • hiukan_realismia

        "..tai kirjoittaa jonkinlainen kuvitteellinen tarina näiden tapahtumien ympärille? "
        Voiko mitään vielä älyttömämpää esittää ratkaisuksi aivoille, jotka eivät erota totuutta tarusta? Aivot mitkä eivät koskaan nukahda. Sammu. Tarinoivat vaan täyttä höpönlöpöä päivät ympäriinsä. Alapa itse vielä noiden kanssa tarinoimaan. Yritäpä siinä sitten vielä nukkua. Käydä töissä.

        Täyspäivähullupaperit pitää kai hommata ja ylläpito suljetulta, että tuota voi toteuttaa!


      • halooanybodyhome
        minkä_takia kirjoitti:

        Siinä ei ole mitään luovaa, jos joku päässäsi huutaa aamu kolmelta nukuttuasi vajaat kolme tuntia: Minkä takia? Eikä ikinä saa saatettua kysymystä loppuun, mikä takia mitä? Vaikka kuinka kysyt, esität vaihtoehtoja. Ei, kysymyksestä ei muodostu kokonaista. On vain, minkä takia. Todella luovaa.
        Ja ei kun aamu kuudelta töihin. Ja tiedät, että siellä se sama taas huutaa jo nukkumaan mennessä ilta kymmeneltä. Vihdoin loppuun uupuneena nukahdat ja taas tämä älyn ja luovuuden jättiläinen, on keksinyt unessa jotain ällistyttävää ja herättää sinut parin tunnin unen jälkeen kysymykseen: Minkä takia?

        Montako vuotta tätä ihminen voi jaksaa?

        No sinä mietit koko ajan jotakin, ja kysymys on "minkä takia" - mieti itse miksi haluat koko ajan tiedostamattasikin haastaa itsesi ajattelemaan "minkä takia"?? Ota nyt h-tti soikoon jonkinlainen päiväkirja tms. itsellesi kirjoitettavaksi ja luovi tätä asiaa sen kautta, koska sinä selvästi aina palaat tähän asiaan uudelleen ja uudelleen, ja koska palaat siihen nukkuessasi heräten siihen, se kertoo että se on asiana jokin hyvin tärkeä ja jatkuvasti alitajunnassa mukana oleva asia. Jäsentele! Ei sinulle kuule mikään sellainen guru tule ajatteluasi lopettamaan, ja ehkä meidän pitäisi nykymaailmassa olla tyytyväisiä siihen että aivomme ovat heränneet ajattelemaan ja kyseenalaistamaan tässä niin "valmiissa" maailmassa. Minkä takia olet? Minkä takia heräät yöllä ja kysyt itseltäsi "minkä takia" - ihan suomeksi sanoen eivät näitä kahta sanaa sinulle päähän mitkään demonit tai enkelit laita vaan ne ovat omat ajatuksesi, ne!!


      • mielikuvitusta
        hiukan_realismia kirjoitti:

        "..tai kirjoittaa jonkinlainen kuvitteellinen tarina näiden tapahtumien ympärille? "
        Voiko mitään vielä älyttömämpää esittää ratkaisuksi aivoille, jotka eivät erota totuutta tarusta? Aivot mitkä eivät koskaan nukahda. Sammu. Tarinoivat vaan täyttä höpönlöpöä päivät ympäriinsä. Alapa itse vielä noiden kanssa tarinoimaan. Yritäpä siinä sitten vielä nukkua. Käydä töissä.

        Täyspäivähullupaperit pitää kai hommata ja ylläpito suljetulta, että tuota voi toteuttaa!

        Eivät aivomme yöksi "sammu", vaan ajattelu ja jäsentely jatkuvat myös nukkuessa ja jos uni jostakin syystä on ohutta, sieltä ne vaan pullahtavat yhtenä mylläkkänä asiat esille. Luuletteko oikeasti voivanne "puntata" aivojanne 24/7 siten että välillä ei syntyisi yhtä vähän luovempaa ja absurdimpaa mielleyhtymää? Käsittämätöntä! Eivät kenenkään aivot ole valmis kone, jossa kaikki ilmiöt, unet ja absurdit mielleyhtymät ovat ennalta järjestelty ja lokeroitu. Olisitte onnellisia että sieltä pullahtaa jotakin hassua esiin, tai jotakin odottamatonta. Ne ovat kaikki omia ajatuksia, vaikka kuinka sitä kävisi debattia toisen kanssa omassa päässään. Ihan itse olen jo aivan lapsesta saakka "keskustellut" mielessäni pitkiä keskusteluja, ja usein hyvinkin hedelmällisiä, vaikkapa jonkun tuttavan sanoman asian pohjalta. Niistä voisi kirjoittaa vaikkapa näytelmän joskus, ja monesti herään yöllä vaikkapa siihen että joku tuttavani sanoo minulle unessa jotakin aivan älyvapaata. En ole ainakaan tähän päivään saakka pitänyt kyseistä tapahtumaa mitenkään outona, koska näitä harrastan vain kun "ei ole muuta tekemistä päällä". Jos nämä pätkät ovat jotenkin ahdistavia tai outoja, selitys löytyy varmasti kun alat itse miettiä tätä asiaa aktiivisesti, vaikkapa jäsennellä sitä jotenkin jonnekin, etkä ala kysyä itse itseltäsi samaa asiaa kuin jokin robotti.


      • Älyäppäs

        Enpä kenellekääm toivo mitään pahaa. En sinullekaan - päinvastoin, toivon, että sinäkin heräät kyseenalaistamaan tätä maailmanmenoa. Heräät unesta kysymykseen: minkä takia? Yö toisensa jälkeen: minkä takia? Tunti pari unta ja taas: minkä takia?
        Muutaman vuoden kun tuota mietit. Kirjoittelet päiväkirjaa. Lueakelet päiväkirjaasi, älyät kai: minkä takia?
        Tai älyät vain menettäneesi elämäsi parhaita vuosia kuunnellessasi minkätakia -huutoja.


    • 359

      Tuo "paha minä" jne. muu persoonallisuuden lohkominen lienee kasvatuksen tulosta: lapsena suljit alitajuntaasi sellaisia osia itsestäsi, mitä vanhempasi pitivät "pahana". Viimeistään myöhemmällä iällä alitajuntasi ryhtyy protestoimaan, jos et muuten voi kokea itseäsi kokonaiseksi. Varjominääsi voit integroitua esimerkiksi meditoinnin avulla.

      • ikä_oppia_kaikki

        Ihmisellä pitää olla sääntöjä. Rajoja. Tärkeintä on yksilökehityksen kanalta, että nämä säännöt ja rajat on kerrottu ja asetettu jo alle kolmivuotiaana ja siitä eteenpäin, jos toivotaan, että meistä tulee yhteiskuntakelpoisia vastuullisia henkilöitä.

        Ilman sääntöjä killuisimme kiljuen edelleen puissa.

        On ihan viimeaikaista tutkimustietoa tästä asiasta, mutta enpä laita linkkiä tänne, jottei tämäkin ketju ota ja häviä epäsovivaksisuodatettuna.


      • ikä_oppia_kaikki

        OOO... ei.
        Vanhemmilla on ikää, elämänkokemusta. Onneksi.
        Lapsuuteen, teini-ikään kuuluu protesti.
        Osa ihmiseksi kasvavista on, että ymmärtää ja hyväksyy nämä vaiheet. Sinä muutut. Sinä muutut. Maailmaa ympärilläsi muuttuu.
        Kulttuurihistorilallinen muutos, jopa nyt noin 50 v. -ikäisillä on silmitön. Hessan älyköt ei tiedä mikä on makki. Ei edes landet. Ryöppäämisestä ei kukaan ole kuullut sanaakaan. Oho- mentiin vähän sivuraiteille.

        Kantapäänkautta, syvältä ja sieltä, on nämä asiat pitänyt oppia, hyväksyä, oppia elämään niiden kanssa. Jo tuhansia vuosia. Niin, että kyllä siinä on aikapaljon totuutta sisällä tässäkin todellisuudessa, mitä vanhempamme toistavat ja tietävät - ihan kantapään kautta, ei meidänkään tarvitse kaikkea itse oppia ja keksiä uudestaan, kun kuuntelemme jo elämää nähneitä.


      • 359

        Olen sinänsä täsmälleen samaa mieltä siitä, että "Ihmisellä pitää olla sääntöjä. Rajoja..." ja "Vanhemmilla on ikää, elämänkokemusta", jne. Mutta jos keskustelun otsikkona on "Skitsofrenisten äänten psykologisesta syystä", miettisin vielä toiseenkin kertaan olivatko nuo ihmisen asettamat säännöt ja rajat ja vanhempien elämänkokemus ihan tuosta terveimmästä tuhansien vuosien viisauksien päästä.


      • uuhagahagauu
        359 kirjoitti:

        Olen sinänsä täsmälleen samaa mieltä siitä, että "Ihmisellä pitää olla sääntöjä. Rajoja..." ja "Vanhemmilla on ikää, elämänkokemusta", jne. Mutta jos keskustelun otsikkona on "Skitsofrenisten äänten psykologisesta syystä", miettisin vielä toiseenkin kertaan olivatko nuo ihmisen asettamat säännöt ja rajat ja vanhempien elämänkokemus ihan tuosta terveimmästä tuhansien vuosien viisauksien päästä.

        Millähän säännöillä täällä mentiin tuhansia vuosia sitten, silloin kuin elettiin vielä luolissa? Tuli oli ehkä juuri keksitty?

        Jos tuon aikaisista säännöistä ja tavoista ei olisi päästy yli, oltaisiin kai vieläkin niissä luolissa?

        Jos edelleenkin olisi voimassa samat säännöt ja moraaliset, eettiset käsitykset mitä silloin, kun elettiin luolissa ja savanneilla.. niin mitä sitten? Se on kai sitä ihmiseksi kasvamista, älykkyyttä, ettei olla enää ihan tuolla tasolla - ei ainakaan kaikki.


      • fghju

        Tarkoitat kai tulen kontrollointia? Tuli on vanhempi kuin ihminen.


      • uhagahagauu
        fghju kirjoitti:

        Tarkoitat kai tulen kontrollointia? Tuli on vanhempi kuin ihminen.

        Olipa hyvä huomio.
        Sitä kun opittiin säilyttämään tuli. Vielä ei osattu itse sytyttää. Sitten tuokin opittiin.

        Opittiin kypsentämään lihaa. Saatiin proteiini - sen aminohapot - paremmin kehon hyödynnettävään muotoon. Aivot kasvoi. Järki kasvoi.

        Epäilenpä, että jossain kohtaa tuo järjen kasvu on kyllä pysähtynyt.


    • meitä_on_joka_junaan

      Vai, että pitäisi tässä integroitua varjominään - mikä ikinä se nyt onkaan.

      "
      lapsena suljit alitajuntaasi sellaisia osia itsestäsi, mitä vanhempasi pitivät "pahana".
      "
      Millaisessa demoniperheessä sinä olet asunut, jos et ymmärrä, että ihmiseksi kasvaminen vaatii rajoja, turvallisuutta, kun joku osaa kertoa rajat.

      Tottakai lapsi käy läpi hänelle asetettuja rajoja ja sääntöjä. Niiden perusteita ja oikeudenmukaisuutta. Se on ihmisyyttä. Kasvamista. Älyn, ihmisyyden kehittymistä

      Mitä sinusta olisi tullut, jos olisit hyväksynyt kaiken kielletyn? Toiminut kaikkia sääntöjä vastaan?

      Ja vielä isompi kysymys, mitä jos me kaikki toimisimme näin? Olisimme aina toimineet omaehtoisesti ilman sääntöjä? Ilman muiden kunnioitusta ja sääntöjä?

      Eipä meistä olisi tullut laumaeläintä, ei apinaa.

    • kysynpäsvaan

      Hmm, ehkä elämme jotakin kollektiivisen tajunnan ja ymmärryksen kasvua tässäkin asiassa - aivomme käsittelevät ympäröivää todellisuutta ja informaatiotulvaa oman biologiansa rajoissa, ja kovalevy päivittyy vähän kovemmalla voimalla kuin jossakin rutiini tyylin elämässä, jossa ei ole huolia tai pelkoja, saati kysymyksiä omasta elämästä ja sen tarkoituksesta. Aikaisemminhan esim. uskonto yms. tiukat yhteisön säännöt rajoittivat ajattelumalleja - ajateltiin, että siellä puhuvat enkelit jos mieleen tuli jotakin erikoislaatuista hyvää tai jos kuiske oli ilkeä, se oli demoni. Nyt voisi ottaa vaikkapa biologian, evoluution sekä kemian kirjat ja lukea aivojen fysiologiasta, unen merkityksestä väsyneille aivoille sekä myös kännyköiden, median ym. kaaosmaisesta infotulvasta ja aivojen väsymisestä. Huutavathan ne välillä lihaksetkin "hoosiannaa" kun tarpeeksi väsyvät, mikseivät aivot???

    • Minäenenääälyä

      Minä olen ihan tavallinen ihminen. Asiani olen hoitanut. Opiskeluissa ja työssä olen pärjännyt. Omillani olen selvinnyt.
      Minkä takia -huuto nujertaa minut.
      Minä en jaksa enää kauan.

    • Perayskä

      Ite aattelen että päänsisällä on sellainen vanhanaikainen puinen radiovastaanotin, ja saan itse säädellä mistä kaupungista kyseiset äänet ovat kotoisin. Siinä on paljon kaupunkija. Lisäksi omat ääneni ovat kavereitteni ääniä hyvin todellisia juttelen heidän kanssaan aivoillani. Olen aivojeni sisällä hyvin sosiaalinen ja empaattinenkin. Joskus kavereillani on ongelmia mitä he eivät pysty ääneen kertomaan niin kuvittelen pystyväni auttamaan muita ihmisiä kun makaan sängyllä ja kaivelen muniani. Ei ole ollut tarvetta seksille koska pystyn kuvittelemaan naisen itselleni ja harrastamme seksiä hiljakseen omissa sängyissämme. En ole ihan varma kuka tuo henkinen kumppanini on mutta meillä on hauskaa. Olen siis monenmielestä peräkammarin poika, mutta luulen että olen oikein hyvä mietiskelijä. Ihmiset vaivaantuvat kun otan valmiiksi miettimiäni asioita esille. Yleensä he yllättyvät kuinka oikeassa olin asioissa.

      • Pidäppä-vaan

        mielessä ettei kehosi ja mielesi pääse rapistumaan sillä välin kun puuhaat fantasia-maailmassa.


    • Perayskä

      Ei ajattelen että keho on kokonaan erillaan minusta. Se on nukkumassa. Olen nukkumatin maassa ja pystyn vaan tekemään juuri näin kuin teen. Sitten kun saan kehoni takaisin olen jossain muualla eikä ympärillä pyöri ecoistisia idiootteja. Tästähän valtamedia jauhaa kokoajan, en tiedä mitä teidän televisiossa ja youtubessa pyörii. Itsellä maailma kuvaillaan juuri tälläiseksi mitä olen nyt itsekkin alkanut elää.

      • Pidäppä-vaan

        Joo, tarkoitin että käsittääkseni on tällaisia tapauksia jossa eletään jossain haave-maassa, tai jotkut niinkuin vieraalla planeetalla. Ja vuosien kuluessa, kun kehosta ja mielestä ei pidetä huolta oikeassa maailmassa, ne rapistuvat.


      • Perayska

        Näppäimistössä lukee että olen jo isossa maailmassa. Ei meillä oikeasti ole tälläistä paikkaa missä nyt olen täällä haaveissani enää ollenkaan.


    • Eieieieieiei

      Älkää kukaan ikinä ryhtykö näiden pään sisäisten ilkeiden äänien kaveriksi.

      • Perayskä

        Ei kyllä mun näppäimistöstä ei löydy maaplaneetan kuvaa, siinä on iso planeetta millä on oma kiertokehä. Lisäksi löytyy iso tähden kuva. Lisäksi kerrotaan että olen unitilassa kertaa 2. Oma letterword on suljetussa tilassa. Lisäksi kerrotaan että olen väärinpäin ajatuksissani. Radio on vanha asa jossa on kaupunkeja kuten Bucarest ja Leningrad. Ympärillä pyörii kuitenkin vain suomalaisia ihmisiä Suomesta. Olen kierrättänyt itsäni useita kertoja, en enää muista miksi. Tarkoitus onkin unohtaa.


    • Skitso

      Olen jonkin verran tutkinut asioita. Mielestäni kaikki Freudin teoriat eivät pidä paikkaansa, tosin jotkut ehkä pitää paikkansa.

      Tieteessä ollaan samaa mieltä. Sellaiset teoriat, kuten oidipuskompleksi, kastraatioahdistus, peniskateus tai lapsuuden kehityksen jakaminen anaali-, oraali- tai genitaalivaiheisiin, eivät pidä paikkaansa. Ne tuntuvat lisäksi ainakin minusta jotenkin pervoilta. Yäk.

      Mutta sitten on teorioita, jotka saattavat pitää paikkansa. Näitä on teoriat alitajunnasta, defensseistä ja vieteistä. Tosin vietit nähdään freudilaisuudessa liian negatiivisena, kun taas minun mielestäni niillä on elämää suojeleva tehtävä. Sitten on myös karkeaa jaottelua alitajuntaan ja tietoiseen mieleen. Mielestäni on olemassa myös esitietoinen, joka on tietoisuuden ja alitajunnan välillä. Ja ehkä alitajunta koostuu nopeista opituista reaktioista, joita pystyy arvioimaan, kun niihin kiinnittää huomiota. Defenssejä taas käytetään mielialan säätelyyn. Näin minä ajattelen.

      Freudin teorioissa yliminään sisältyi ympäristöstä omaksuttuja ihanteita, normeja ja vaatimuksia. Jos siis haluaa olla ympäristön vaatimusten mukainen, kyse ei ole omatunnosta, vaan yliminästä. Omatunto liittyy enemmän siihen, onko tehnyt mielestään eettisesti oikein tai väärin. Ympäristön ihanteet ja moraali on eri asioita, joskin niillä on jotain yhteistäkin.

      Enemmän uskon nykyaikaiseen neurotieteeseen. Sitä jonkin verran tutkineena olen sitä mieltä, että psykoosi lähtee välittäjäaineiden epätasapainosta ja vääränlaisista yhteyksistä eri aivojen osien välillä. Näihin taas vaikuttaa yksilön kokemukset elämän aikana ja ajattelutavat, mitä yksilö on omaksunut. Geeneilläkin on vaikutusta hermoverkkojen toimintaan ja rakenteeseen.

      Tarkemmin ajateltuna, uskon, että psykoosi lähtee voimakkaasta ahdistuksesta. Neurologian tasolla kyse on siitä, että ventraalisen tegmentumin alueella, josta lähtevät mesolimbiset ja mesokortikaaliset dopamiiniradat, on liiän vähän inhiboivaa välittäjäainetta, siis GABA:aa. Tämä GABA:n puute johtaa liialliseen dopamiiniratojen aktiivisuuteen. GABA taas liittyy ahdistuneisuuteen ja rauhallisuuteen siten, että ahdistuneena sitä on vähemmän, ja rentoutuneena enemmän. Psykoosipotilaitten pitäisi siis ehdottomasti opetella rentoutumaan ja rauhoittumaan, koska silloin dopamiiniradat eivät lähde "keulimaan". Tätä mieltä minä olen, saa nähdä todistaako tieteellinen tutkimus minun hypoteesini.

      • Skitso

        Lisään vielä, että siis yhden kerran tuleva voimakas ahdistus ei vielä aiheuta psykoosia. Siihen tarvitaan aika voimakasta ahdistuneisuutta pitkän ajanjakson aikana, jolloin ahdistukseen liittyvät hermoradat vahvistuvat liikaa. Sitten, kun tulee voimakas stressaava elämäntapahtuma, nämä liikaa vahvistuneet ahdistusradat aktivoituvat niin paljon, että syntyy itseään ylläpitävä sähkökemiallinen epätasapaino.


      • Anonyymi
        Skitso kirjoitti:

        Lisään vielä, että siis yhden kerran tuleva voimakas ahdistus ei vielä aiheuta psykoosia. Siihen tarvitaan aika voimakasta ahdistuneisuutta pitkän ajanjakson aikana, jolloin ahdistukseen liittyvät hermoradat vahvistuvat liikaa. Sitten, kun tulee voimakas stressaava elämäntapahtuma, nämä liikaa vahvistuneet ahdistusradat aktivoituvat niin paljon, että syntyy itseään ylläpitävä sähkökemiallinen epätasapaino.

        Itselläni ei ole todettu skitsofreniaa mutta koen "sisäistä dialogia" jota käyn tajunnassani. En ihmettelisi jos tilassa mitä pidetään skitsofreniana kyse on samasta ilmiöstä mutta vain sillä erolla että ihminen esim kuulee nämä äänet tai pyrkii torjumaan tätä dialogia kokien siitä ahdistusta. Miksi näin on, en tiedä. Miksi ihminen esim kokee ajatuksensa vieraana, ikävästi tungettelevana, käskevänä tai kuulee ne? Jos maailman hahmottaa psykoosin kautta ei tuttuna, vieraana, ehkä traumoja läpikäyden tämä dialogi voi muuttua vielä hankalammaksi kestää.

        Toisinaan alitajunnasta voi tulla epämieluisaakin sisältöä, joka esim näkyy siinä että joku tourettea poteva huutelee rivouksia jota ei välttämättä haluaisi sanoa oikeasti.

        Voi miettiä onko vapaata tahtoa olemassa? Itse uskon että on joltain osin mutta toisaalta olemme tapojemme orjia, toistamme samoja virheitä ja malleja paljon. Voi myös miettlä mistä ajatukset tulevat ja mitä ne ovat? Tätä ei psykiatritkaan osaa välttämättä sanoa pseudotieteessään. Uskon, että on olemassa joku itse, joku joka suodattaa kaiken sen päässä liikkuvan sisällön (joka rakentuu ihmisen jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristöön tapahtuvien ideoidek pohjalta), joka rakentuu kaikkien kokemuksien pohjalta johon rakentuu myös se oma arvomaailma mikä on rakentunut aikojen saatossa. Ihminen tältä pohjalta suodattaa sisimmästä tulevia yllykkeitä ja valitsee käyttäytymiset ja sanat myöskin oman rakentuneen impulssikontrollin mukaisesti sekä pystyy myös itse tahdonvoimalla ja oppimillaan selviytymiskeinoilla säätelemään tätä prosessia. Esim.jos ahdistaa, osaa hengittää syvään sisään ja ulos ja täten joku osa tietoisuudessa yrittää rauhoittaa itseä. Tämä impulssikontrolli eli kyky hallita ajatteluaan ja toimintaansa sen pohjalta voi vaurioitua esim aivovammojen myötä tai aineissa tai esim kriisitilassa. Itse koin tietyissä lääkkeissä että kykyni prosessoida näitä erilaisia nousseita ajatusketjuja ja yllykkeitä heikkeni niin että olin äkkipikaisempi ja tunsin kuin tuo ajatteluketju olisi jotenkin muuttunut niin että oli hankalampi työstää ajatuksiaan ja yhdessä vaiheessa vieroitusta koin tosi pahoja OCD-ajatuksia mitkä ei ole siinä määrin minulle tuttuja.

        Onko meillä vapaa tahto? Siitä en edelleenkään ole varma miltä osin olemme esim kontrollissa ajatuksista mitä päähämme putkahtelee mutta impulssikontrollin kautta kontrolloimme käytöstämme. Uskon että esim ahdistuksen kanssa voi oppia pärjäämään paremmin erilaisin strategioin.

        En usko että se itse siellä sisällä on monella kovinkaan eheä. Se voi olla täynnä toisestaan ristiriitaisia käsityksiä (ihminen on muuttunut), käsittelemättömiä voimakkaita tunteita(joira pyrkii välttelemäänkin) ja traumoja. Se voi olla pahimmillaan sekava ja pirstaleinen se oma itse mikäli tätä konseptia edes on olemassa. On vain jotain rakentuneita sisäisen dialogin pätkiä jotka toistuu. Pahimmillaan pirstaleunen itse johtaa vierauden tunteeseen omista ajatuksista siinä määrin että esim kuulee ääniä jonkun mekanismin kautta.Jos mukana on yhtään taianomaista ajattelua ja mielikuvitusta ihminen alkaa selittää prosessia ajatusten kautta jotka ei välttämättä vastaa todellisuutta. Ehkä joskus myös todellisuus voi olla tosi hankala kohdata ja mielikuvitusmaailma on se coping mechanism?

        Toisinaan alitajunnan torjutut ajatukset saattaa tulla ikävästikin tietoisuuteen tungetellen tai jopa piinaten. Esim häpeä voi tuntua kontrolloimattomalta tunteelta. Oma itse voi siis tuntua pelottavalta ja vieraalta etenkin jos tuo kumpuaa jostain tosi tukahdetusta kokemuksesta. Uskoisin että jonkintyyppinen mindfulness tyyppinen rentoutuminen saattaisi varmaan auttaa niitä ketkä potee esim juuri äänten kuulemista.


    • HerraAurinkoinen

      Nuole kyrpääs molopää

    • Anonyymi

      SIIRTO: MIND GAME: AMERICNA PSYCHO: DELIAL MOVEMENT MOMENTUM; DELIRUM ABSENSIS CAUSIALOS; PARANOID SCHITSCHOPHRENIC CAUSIALOS LUMBUM NOVOL PASKAPERHE = SINNER = NULL = CAUSIALOS = EYEOLICHE MOVICHOLSCHERT = NULL = ÄÄNI JA NÄKÖHARHAT OMIEN TEKOJESI JA AIKEITTESI KAUTTA JA NIIHIN KUOLET.

    • Anonyymi

      Minkä takia jokainen psykiatri on mielenvikainen ja kognitiivistq taisoitaalta noin 3-cuotias=

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe