Aihe

Boottaako Linux ulkoiselta kovalevyltä?

UlkoinenKovalevy

Jos Windows-koneella asentaa jonkin jakelun ulkiselle USB-kovolle (onnistuuko se), niin saako siitä boottaavan?

Minne bootti asentuu, eli olisiko ko. "ulkoinen-Linux" naimississa juuri ko. koneen kanssa jolla se on asennettu ulkoiselle kovalevylle?

Ja jos ulkoisella kovalevyllä, niin riittääkö yksi Linuxille tehty osio ja loput voi käyttää miten haluaa, vaikka Windowsilla tehdyllä datalla?

9

102

  Vastaukset

  • Pitäisi toimia.
   Tee kuitenkin kolme osiota, eli /home joka on käyttäjien osio, sitten juuriosio eli / johon jakelu asennetaan ja vielä swap-osio.
   Kyllä nuo nykykoneissa on boottaavia ulkoisella kovollakin, muistaa vaan asettaa biosissa/uefissa tuon ulk. kovon buuttijärjestyksessä ylimmäiseksi.

  • Ei tarvi ite osioida mitään, ne osioi parhaiten itse itsensä. Laita joku live linux usb tikulle, sitten käynnistä se ja valitse "asenna linux" kohta. Asennus kohteeksi valitset usb ulkoisen muistin. Sitten kun haluat käyttää linuxia, valitse joku f1-f9 namikka ja saat näkyville käynnistysvalikon, ja sieltä valitset "USB levy" tai vastaava, ja näin sulla on toimiva USB-linux.

  • Pitää vielä lisätä että kun sulla on se usb live-linux käynnissä, niin kytke se usb-kiintolevy koneeseen, ja näet mikä nimi sillä on esim sdac, ja tiedät että se on se minne asennetaan.

  • "Jos Windows-koneella asentaa jonkin jakelun ulkiselle USB-kovolle (onnistuuko se), niin saako siitä boottaavan?"
   Saa. Siitä tulee boottaava kun asennat ulkoiselle.

   "Minne bootti asentuu, eli olisiko ko. "ulkoinen-Linux" naimississa juuri ko. koneen kanssa jolla se on asennettu ulkoiselle kovalevylle?"

   Bootti asentuu levylle minne grubin asennat. Ei ole riippuvainen tietystä tietokoneesta. Käynnistyy toisessa tietokoneessa plug and play.

   "Ja jos ulkoisella kovalevyllä, niin riittääkö yksi Linuxille tehty osio ja loput voi käyttää miten haluaa, vaikka Windowsilla tehdyllä datalla?"

   Riittää yksi ext4-osio. Toinen voisi olla swap-osio jos koneessa vähän ramia.

   Ainakin ubuntussa voi sitten grubista valita käynnistymään ulkoiselta minkä tahansa käyttiksen, kun ulkoinen on kytkettynä.

  • Onnistuu ja saa.
   Ulkoiseen levyyn. Ei ole.
   Riittää ja voi.

   • Näin on. Mulla on just tollanen viritelmä. Jos on usbi kiinni, niin käynnistyy linuxiin, ja jos käynnistää piuha irti, niin tulee sisäiseltä levyltä w10.


  • Joo, sä oot laittanu BIOS käynnistyslistan ykköseksi USB ja kakkoseksi Win10 levy.

  • tietysti boottaa

  • Turvallisin tapa asentaa on ottaa se Windowslevy irti asennuksen ajaksi. Jotkut asennusmediat asentavat grubin automaattisesti ensimmäiselle levylle. Systeemi ei paljoa vaadi. Järkevämpää pistää koneen levylle.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   42
   5219
  2. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   46
   3923
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   228
   2883
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   43
   1918