Sisäilmaa puhdistavia kasveja allergiselle

Muulinhörökorva

Heips
Olen allerginen astmaatikko ja muutin juuri pois home asunnosta ja nyt haluaisin mitä parhaimman huoneilman.

Ostin 3kpl muulinkorvia, 2kpl sirotraakkipuita ja 1kpl kultaköynnöstä.

Asuntoni on 46m ja olkkari/keittiö on yhtenäistä tilaa ja makuuhuone omansa.
Kultaköynnös ja sirotraakkipuu ja muulinkorva ovat olkkari/keittiössä ja makuuhuoneessa on kaksi muulinkorvaa ja yksi sirotraakkipuu.

Onkohan tämä riittävä määrä kasveja jo vaikuttamaan ilman paremmuuteen myrkkyjen poiston osalta?

Koneellinen säädettävä tulo/poisto ilma on asunnossa ja talo on vain muutaman vuoden vanha.Joten puitteet muutoin olisi oletettavan kunnossa.

Onko jotain vinkkejä tai pitäisikö hommata lisää vihreää ilman paremmuutta ajatellen?

Kiitos vastauksistanne jo etukäteen 😊

T.Ei viherpeukaloin.

10

3694

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viherkämmen

      Hei

      Vaikea sanoa, tutkittua tietoa on vähän. Väitetään, että esim. rönsylilja sitoisi ilmasta formaldehydiä. Varmaan riippuu kasvista ja huoneilman myrkyistä, mikä kasvien vaikutus myrkkyjen sitojana todella on.

      Suomalainen viherseiniä valmistava firma väittää, että vain juuret sitovat ilman epäpuhtauksia ja siksi kasvia ei saisi kasvattaa mullassa. Niillä ilmeisesti huoneilmaa kierrätetään juuriston kautta, en ole tarkemmin tutustunut asiaan.

      Mullassa saattaa elää myös homeita, jotka pahasti allergiselle voivat olla haitallisia. Vesiviljely voisi olla sinulle parempi vaihtoehto, jos olet pahasti homeallerginen. Jotkut huonekasvit (esim. limoviikuna) aiheuttavat joillekin pahasti allergisille ihmisille oireita. Joten huonekasvien ja allergian suhde on aika kimurantti. Luultavasti kokeilemalla asia selviää. Astma- ja allergialiitosta voi löytyä myös tietoa. ks.

      https://www.allergia.fi/allergiat/viherkasvit/

      Se on selvä, että kaikki vihreät kasvit sitovat ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat happea. Sillä tavoin ainakin ne parantavat sisäilmaa. Ja tuovathan ne joka tapauksessa vihtyisyyttä ja iloa.

    • bmnds
    • Onttomukulakiurunkannus

      Rönsyliljaa suositellaan nimenomaan makuuhuoneisiin. Kokovihreä taitaa yleensä olla reheväkasvuisempi kuin vaalearaidallinen. Timanttiananas putsaa myös hyvin ilmaa. En ole ihan varma, mutta sen erikoisala taitaa olla asetoni. Putsaa kyllä muutenkin. Myös kaikki traakkipuut ovat hyviä ilmanpuhtauden ylläpitäjiä. Saattaisi olla, että kukkakaupan täti tietäisi näistä hyvin. Yleensä tiedot kyllä kannattaa tarkistaa paristakin eri lähteestä ja varmistaa, että päivitykset ovat uusia.

    • Nasantutkija

      Tuo myrkkyjenpuhdistusjuttu ymmärretään kyllä aika väärin, kuten tässäkin jälleen nähdään... Lukekaa ne tieteelliset tutkimukset älkääkä juttuja "10 parasta puhdistavaa huonekasvia", niin ymmärrätte vähän paremmin mistä on kyse.

      Kun ottaa huomioon, miten vähäisiä määriä kasvit (ja multa mikrobineineen) pystyy kemikaaleja poistamaan ja se että ilma vaihtuu koko ajan, sekä muovit ja käsittelyaineet tuotteissa joiden kanssa elämme jatkuvasti erittävät, niin kasveilla ei tähän ole mitään konkreettista merkitystä. Ja jos se on ainut syy hankkia kasveja, niin siinä ei ole mitään järkeä. Sama pätee "lisähappeen" jota toivoisimme saavamme kasveilta: Määrä on todella pieni, ja ilma vaihtuu ym, ym... lisäksi pimeällä, kasvit käyttävät enemmän happea kuin tuottavat ja nettona saatte hiilidioksidia. Josta siis ei kannata määrän takia houlestua: ei, ette tukehdu nukkuessa.

      Konkreettinen asia, jonka saa kun on kämmpä täynnä kasveja (kuten minulla :)), on huomattavasti kosteampi huoneilma ja talvella varsinkin parempi "fiilis" kun on vihreää. Lisäksi voisin mainita, että homeet ja mikrobit joita terveen kasvin mullassa on, ovat täysin vaarattomia kasville ja ihmisille.

    • hjhhgyyyyy

      Asiantuntijoita on monenlaisia

      "Näin parannat sisäilman laatua" – Katso asiantuntijan vinkit

      Sisäilman laatua voi parantaa monin eri tavoin.

      Instituutin johtaja Kimmo Saarinen Allergia- ja Astmaliitosta pitää ihmisten keksimiä sisäilmaa puhdistavia koneita pääsääntöisesti turhina. Hän uskoo koneiden parantavan ilmanlaatua hieman, mutta hänen mukaansa ne eivät vedä vertoja oikeille ja hyville perusratkaisuille.

      – Luonto on tuottanut jo miljoonia vuosia parempaa ilmaa kuin ihmisen keksimät ilmanpuhdistuskoneet. Luonto on ihmiselle luonnollinen paikka elää, ja ihmisen tulisi hengittää ulkoilmaa keinotekoisesti puhdistetun sisäilman sijaan. Kasvit ovat jalostaneet ulkoilmasta sellaista, että ihmisen keksimä ilmanpuhdistustekniikka ei sitä koskaan lyö, Saarinen toteaa.

      Ihminen hengittää sisäilmaa usein suuren osan päivästä. Saarinen parantaisi ilmanlaatua sisätiloissa tuomalla luonnon omia puhdistusmekanismeja työ- ja kotioloihin.

      – Lähes kaikki viherkasvit puhdistavat ilmaa ja tuottavat siinä sivussa happea. Ainoa poikkeus taitaa olla limoviikuna, joka allergisoi helposti. Kasvien puhdistustehokkuuden välillä ei ole suuria eroja, mutta esimerkiksi kultaköynnös ja erilaiset vehkat ovat hyviä vaihtoehtoja, kertoo Saarinen.

      Huonekasvit kannattaa Saarisen mukaan valita niin, että ne miellyttävät silmää, niitä osaa hoitaa ja niille on kotona sopivat kasvuolosuhteet.

      – Internetissä on listoja kasveista, jotka puhdistavat tutkitusti ilmaa. Tehokkaampi keino parantaa ummehtunutta sisäilmaa on kuitenkin nopea läpivetotuuletus. Tuulettaminen on järkevää silloin, kun ilma tuntuu tunkkaiselta. Sama pätee myös siivoamiseen: mopin varteen kannattaa tarttua silloin, kun lika ja pöly alkavat ahdistaa, Saarinen toteaa.

      Imurin käyttäminen siivouksessa ei ole optimaalisin ratkaisu.

      – On olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että imurointi vähentää elävää monimuotoisuutta sisätiloista. On tutkittu esimerkiksi suomalaisten ja venäläisten kotien "villakoirien" eroja, ja suomalaisessa huonepölyssä on vähän immuunijärjestelmäämme vahvistavia aineksia. Venäjällä pöly taas suorastaan kuhisee hyödyllisiä mikrobeja ja monenlaisia yhdisteitä. Siivoamista ei tule kuitenkaan unohtaa, koska villakoirien pitäminen lemmikkeinä muuttuu lopulta haitalliseksi. Siivouksessa kannattaa suosia perinteistä saippuaa antibakteeristen ja kemikaalipitoisten puhdistajien sijaan, ja imuri on hyvä vaihtaa moppiin tai rikkalapioon ja harjaan – sitten voi hengittää rauhassa, Saarinen toteaa.

      Huoneen lämpötila vaikuttaa myös ilmanlaatuun.

      – Liian kuuma tekee ilmasta kuivaa. Noin 19 astetta voisi olla sopiva sisälämpötila, selvittää Saarinen."


      On myös sitä mieltä, että asenne ratkaisee ja kannattaa ottaa vähän rennommin. No joo, tämä ei päde jos selkeästi huomaa kotona, että esim. jossain huoneessa on huono ilma, kun toisessa on parempi. Tämä voi kyllä päteä aloittajan tilanteeseen sikäli, että jos on päässyt pois homeisesta asunnosta, niin nykyistä asuntoa ei ole pakko viherkasveilla täyttää, jos asunnossa on hyvä hengittää. Jos oireita taas tulee, niin sitten pitää tehdä jotain.

      "Huono sisäilma voi olla harha

      Asuinrakennuksen materiaaleilla ei ole Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarisen mukaan olennaista merkitystä ilmanlaadussa.

      – Betoni- ja puurakenteisissa taloissa on sekä hyvää että huonoa sisäilmaa. Joskus "huono sisäilma" voi olla vain ihmisen mielessä. Esimerkiksi masentuneisuus tai pitkittynyt nuha voivat johtua monesta muustakin tekijästä kuin heikkolaatuisesta hengitysilmasta, hän kertoo.

      Saarisen mukaan monelle ihmiselle tekisi hyvää omaksua positiivisempi asenne.

      – Olo voi kohentua, jos osaa ottaa hieman rennommin. Sitä ei kiistä kukaan, etteikö joissakin rakennuksissa olisi kosteusvaurioista johtuvia sisäilmaongelmia. Kaikki tällä hetkellä julkisessa keskustelussa esille tuodut huonosta sisäilmasta soimatut rakennukset eivät kuitenkaan ole asumiskelvottomia. Sisäilman "hyvyyttä" on vaikea mitata ja sen parantamiseen ei aina ole suoraviivaisia keinoja. Maalaisjärjen käytöllä voi kuitenkin parantaa ilmanlaatua jo paljon, Saarinen toteaa."

      http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/488441-nain-parannat-sisailman-laatua-katso-asiantuntijan-vinkit

    • dcfvawsgvfaesdrgerdtf

      Millaisia oireita sinulla home asunnossa tuli? Olen epäillyt hometta kodissani tai huionosa sisäilmaa epätodellisen olon, jäykkyyden ja ärtyisyyden takia. Voikohan olla vain, ettei ilma liiku tai vaihdu ja huono sisäilma john tarvitsisi huone kasveja. Olen atmaatikko, allerginen sekä atooppisesta ihosta välill kärsivä ihminen, mutta näistä muutettuanu vain astma vaivasi entisen alkuun ja nenän vuotoa johon käytän nyt sumutteita eikä tukkoisuus ole enää ongelma. Asuihian tässä sentään koira ihminen ennen minua.. Muualla ollessani pari päivää olo onkin rennompi. Voisikohan olla vain sisäilman seisomisesta ja siksi huonoimisesta kun ei ainuuttakaan kasvia sisällä. On kokeiltava hommata erilaisia kasveja.

    • jaune

      Siis kasvit käyttävät hiilidioksidia ja tuottavat happea! Allergisoivia kasveja on paljon enemmän kuin limoviikuna.Erilaiset köynnöstävät vehkat ovat erittäin allergisoivia. Muratit ovat allergisoivia. Kannattaa ottaa selvää ihan kunnolla. Rönsyliljoja saa olla 40 kpl makuuhuoneessa että niistä on hyötyä formaldehydin poistossa. Silti olen kasvien käytön puolella. Useimmista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Kasvit voi istuttaa myös hohkakiveen joka on ei-orgaaninen kasvualusta. Vähän kuin vesiviljelyä-periaatteet on samat.

    • ÄläKasteleLiikaa

      Anopinkieli yksi parhaista myrkynpoistajista.

    • HelppoKuinMikä

      Posliinikukka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe