Kelan käsittelyajat rikkovat lakia

cfcfcd

Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty vuoden alusta saakka 38 Kelaa koskevaa kantelua. Kantelut koskevat toimeentulohakemuksen käsittelyaikojen venymistä laittoman pitkiksi, asiakaspalvelun ruuhkautumista ja sähköisen asioinnin toimimattomuutta.
Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian mukaan sille on tehty vuoden alusta saakka 38 Kelaa koskevaa kantelua, jotka kaikki liittyvät jollain tavalla toimeentulotukihakemuksen jättämiseen.

Hänen mukaansa oikeusasiamies arvioi Kelan menettelyjä tarkemmin maaliskuussa, kun Kelasta on saatu riittävä määrä kanteluista pyydettyjä selvityksiä.
Hän painottaa, että laissa olevat määräajat ovat ehdottomia ja kysymys on tässä viimesijaisesta yhteiskunnan tuesta.

– Siellä on hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä. Ei ole ollenkaan samantekevää heille, missä ajassa nämä käsitellään, Räty toteaa.

Rädyn mukaan kantelut koskevat paitsi toimeentulohakemusten venyneitä käsittelyaikoja, sähköisen asioinnin toimimattomuutta, eli hakemuksia ei ole voitu toimittaa sitä kautta Kelaan, ja lisäksi asiakaspalvelujen täydellistä ruuhkautumista.

– Ihmiset istuvat jonossa 3–4 tuntia, Räty kertoo.

Räty sanoo, että kantelujen perusteella voi päätellä, että Kelassa on mahdollisesti lähdetty toteuttamaan siirtoa liian vähällä henkilökunnalla ja lisäksi sähköiset järjestelmät eivät olekaan toimineet kuten on ennalta suunniteltu.

viivästykset ovat saattaneet aiheuttaa ihmisille merkittävää taloudellista vahinkoa, jos esimerkiksi laskut on erääntyneet ja niistä tulee viivästysseuraamuksia, Räty sanoo.

Tämä on äärimmäisen harmittava tilanne näiden ihmisten kannalta. Siellä on lapsiperheitä, yksinäisiä, sairaita, vanhuksia ja jokainen ajallaan tuleva euro on heille tärkeä. Ihmisillä on oikeus edellyttää, että viranomainen toimii annetussa määräajassa.
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000005096502.html

16

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köyhäkaupunkilainen

      Ei se auta mitään vaikka tekisi 120 kantelua. Ei se nopeuta yhtään sitä kasittelyä. Olen tehnyt tässä kuussa jo kaksi valitusta kelaan koska en ole saanut rahaa. Perivät mun työmarkkinatuen kokonaan koska sain 35 euroa toimeentulotukea. Soitin sossuun ja sanoivat että kela tehnyt vääriä päätöksiä. On se kumma kun samasta asiasta joutuu valittamaan kaksi kertaa.

      • Köyhyys

        Sipilän hallitus kokeilee, joko köyhät ovat oppineet olemaan syömättä.
        Varmaan Sipilä nauttii täysillä, kun köyhät on kyykyssä. Nälässä ja laskut maksamatta,
        Ensin leikattiin vähän ja nyt viedään loput.
        Saako toimeentulotukea takautuvasti?
        Siis jos päätös venyy yli kuukauden.


    • onnistunutbyrok

      Hyvinhän byrokratiaa koitettu järjestää ja onnistuttu, mm vaikeus valituksen tekeminen.

    • t.aina.nälkä

      siksipä AINA kannattaa varautua mm ruuan suhteen. kannattaa opetella siihen myös.

    • Eikivaa

      Sellainen henkilö jonka ainoa tulonlähde on toimeentulotuki on todella kiperässä tilanteessa näiden pitkien käsittelyaikojen takia Kelassa. Vuokranantaja ei useinkaan jaksa odottaa viikkokausia niitä vuokrasaataviaan vaan häätö voi tulla. Jotkut ovat odottaneet lukemani perusteella puolitoistakin kuukautta sitä toimeentulotukeaan.

    • Onpapakkasta

      Ikävä, ettei yhteiskunnillakaan ole varaa köyhäinapuun.

    • röihin-siitä-nyt

      Rahaa saa kun menee röihin. Ei tarvii odottaa kelan rahoja kun tekee töitä. Miksette mene töihin ansaitsemaan omia rahojanne? Laiskoja pummeja olette kun vaan makaatte ja odotatte että rahaa tulee tilille ilmaiseksi. Töitä on kun vaan hakee töitä.

    • Albrecht-von.Meissel

      Ihmiset länsimaissa kasvatetaan lapsesta pitäen tukien varaan koko elämäksi ja istumaan 3D lasit silmillä liikkumatta.
      Muissa maissa lapsetkin osallistuvat jo pienestä pitäen työntekoon saaden vanhemmilta oivan mallin ilman älyhärpäkkeitä.
      Jossain on pakko olla vikaa..
      Tämä tulee kostautumaan huonona kuntona kaikkine lieveilmiöineen joita voi välttää käymällä töissä eikä toisien lompakolla.

    • oravanpyörässsäää

      Hyvin äkkiä lainaus oravanpyörässä kun toimeentulotuki viivästyy, elikä lähipiiriltä lainataan rahoja tai pikavippiä ja sitten tulee maksun aika, mangutaan tukien pienuutta.

    • Mä just äsken laitoin sinne palautetta käsittelyajoista. Pari laskua odottaa maksamista. Onneksi ihan vielä ei eräpäivä ole. Mun piti ostaa pesukone. Katsoin äsken, mitä työmarkkinatukihakemukselle kuuluu? Tietysti vieläkin käsiteltävänä. Palkka meni pesukoneen ostoon, eikä se muutenkaan iso ole, korkeintaan 300 euroa kuussa. Pitää vissiin yrittää elää pyhällä hengellä. Mä keskiviikkona laitoin palkkakuitin sinne ja tein työttömyysajan ilmoituksen. Aina vaan kestää. Kela on menny aivan perseelleen.

    • Mä just äsken laitoin sinne palautetta käsittelyajoista. Pari laskua odottaa maksamista. Onneksi ihan vielä ei eräpäivä ole. Mun piti ostaa pesukone. Katsoin äsken, mitä työmarkkinatukihakemukselle kuuluu? Tietysti vieläkin käsiteltävänä. Palkka meni pesukoneen ostoon, eikä se muutenkaan iso ole, korkeintaan 300 euroa kuussa. Pitää vissiin yrittää elää pyhällä hengellä. Mä keskiviikkona laitoin palkkakuitin sinne ja tein työttömyysajan ilmoituksen. Aina vaan kestää. Kela on menny aivan perseelleen.

    • mitäselätteee

      Mitäs elätte joillakin avustusrahoilla ni laittakaa rahaa sivuun että ruokia saatte ostaa, laskut pystyy järjesteleen kylläkin.

    • eivastaantöitä

      Tuolta välttyy kun ei ota moisia töitä vastaan. Itse en ole ottanut enkä ota, koska tiedän seuraukset. Kyll työttömänä on turvallisempaa kun tietää koska etuus tulee. En lähde pivän duuniin koska siitä kärsii vaan itse.
      Kyllä sipilä keksii kaikenlaista kieroa jotta varattomat kräsii, siitähän hän nauttii.

      Sen verran älliä pitää kaikillä olla ettei rupea hallituksen pomppupalloksi. Napakasti vaan olen työtön niin saat kaikkiedut silloin kun pitää. Pätkätyöt ei ole kuin kiusaamista, ja kiusaaminen on suomessa kielletty.
      Työmmänä on hyvä olla. Työn kanssa tulee aina ongelmia ja palkat viivästyy, korvaukset tulee ajallaan.

    • Paljastus

      Kyllä maahanmuuttaja saa ainakin ajallaan ja sovitusti sekä ylimääräistä kelan korvausta. Ei tarvitse edes todistella millään mitään kun ei ole todisteltavaa kunhan nimi on jotenkin arabiaa ja pankkitilille napsahtaa hyvät rahat pois suomalaisilta köyhiltä.

    • Anonyymi

      Jatkuu vielä 2022 ja tulevaisuudessa, ei niille haluta tehdä mitään.

      • Anonyymi

        Vihreät ministerit pitää huolen, että "vieraat saavat ensin" kaikki edut.
        Äänestitkö tyhmyyksissäsi vihreitä ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe