Kallioniemi..

Kirjasetä

Herkko tullut Kallen kanssa Kallioniemeen Kummun patruunan savotasta 80 v. sitten.. Kalle alkanut saunaa lämmittämään.. Herkko vilkuillut Riitua ja pölläytellyt sätkästä savuja.. Martta mennyt piikomaan viikonlopuksi, kun yksi emäntä tehnyt pieniä.. Manne saanut rihmalla riekkoja, ja polttanut salaa tupakkaa nurkan takana..

80

2863

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MarimaijenLeviä

      Mitä saatanan mölläriä meinaat kirijottaa?

      • Kirjasetä

        Kirjoitan uutta sarjaa Jokijärvestä ja Kallioniemestä.
        Perästä kuuluu...


      • sivusta
        Kirjasetä kirjoitti:

        Kirjoitan uutta sarjaa Jokijärvestä ja Kallioniemestä.
        Perästä kuuluu...

        Todennäköisesti Kalle ei tykännyt Taivalkoskesta ja kärsikö vääryyttä nuorempana ja köyhänä ,jos kalle olisi tykännyt Taivalkoskesta niin olisi veroja maksanut koti pitäjään siirtämällä kynän paperia ja kirjoituskoneen koti pitäjään ,laskeskelin että kallen verotuot olisi ollut ja vastannut samaa kuin 200 työläisen maksamat verot kunnalle .


      • villasukkapari

        Onko tuo ihme, ettei tykännyt.....sairasta isää kohdeltiin kuin vierasta sikaa, anteeksi nyt kielenkäyttö.


    • Kirjasetä

      Keväällä uitossa Iijokeen tekee ison ruuhkan. Kukaan miehistä ei uskalla mennä tutkimaan syytä, vaikka ukkoherra tarjoaa viikon palkan. Kalle menee salaa yöllä padolle - hakkaa pari puomia poikki. Kohta alkaa rytinä ja ryske kuulua pitkin rantoja kun pato laukeaa, ja Kalle juoksee suman päällä kuin ilmassa. Herkko hyppii tasajalkaa rantakivikolla hattunsa päällä ja Hiltu-Jakki imaisee piipustaan viimeisetkin porot kielen mutkaan. Rannalle tultuaan Kallen piirittävät kylän kaikki naiset...

    • Kirjasetä

      Herkko on tulossa savotalta lumisena päivänä.
      - Meneppä Kalle harjaamaan isältäsi selästä ja hartioilta lumet pois, sanoo Riitu.
      Kalle tekee työtä käskettyä.
      - Mitä perkelettä sinä siihen tulet luutinesi, sanoo Herkko.
      - Äiti käski, sanoo Kalle.
      - Mikähän merkitys sillähi mahtaa olla, sanoo Herkko.
      - Varmaan se, että illalla voi pukata taas akan tiineeksi, vastaa Kalle.

    • Hyvänmielentyö

      Kalle ja Herkko tehneet päivän kovasti töitä Kummun patruunan metsässä. Isoja tukkipuita kaataneet justeerilla. Patruuna itse hevosella ajanut lanssiin. Nuotiolla patruuna katsellut kämmeniään ja selittänyt unia. Viimeistä runkoa karsiessa Kallen kirvesvarsi mennyt taas poikki.
      - Ei se perhana pääse edes yhtä päivää, etteikö tahallaan jotain piruutta tee, sanonut Herkko...

    • Kirjasetä

      Kallea alkanut Kummussa pitkästyttää kun ukot puhuvat joka ilta samoja asioita. Niinpä hän lähti kylälle - jos vaikka sattuisi naisiakin tapaamaan. Eikä kauaa mennytkään kun yksi reippaan tuntuinen neitonen tuli vastaan. Kas mikäpä siinä... He juttelivat kotvan aikaa tienposkessa. Sitten Kalle ehdotti, että käydäänpä katsomassa onko tuolla ladossa paljon heiniä. Ladossa Kalle alkoi pussailla tietenkin neitosta, eikä tämä vastustellut yhtään. No Kallella alkoi "jousi" jäykistyä, ja kopeloi jo neitosen hameenhelmoja. Silloin neito irrotti otteen ja tönäisi Kallen ladon nurkkaan.
      - Helevetin jätkän sontiainen kun jäykistyy kuin myllynkivi pakkasessa, sanoi neito...

    • Pekuloija

      Hannu Haipus oli Kallen vaimon aikaisempi miesystävä. Vouvila oli Kallen paras sotakaveri. Vouvila- nimen Kalle oli keksinyt sotakaverinsa kotitalon nimestä.

      Sitten kuuluu kummia: Vouvila ja Haipus- nimiset talot ovat lähes naapureita Ylikiimingissä. Miksi ihmeessä Kalle antoi Tampereella rautatieläisenä toimineelle miehelle sukunimen, joka on paikannimenä yleinen Kiiminkijoen alueella?

      Kun Kalle matkustaa vaimoineen "nuorikkoa näyttämään" Taivalkoskelle, he jumittuvat Ouluun. Vaimo saa raivokohtauksen, jonka aikana hän sättii Kallea tämän menneisyydestä niin oikean osuvilla syytöksillä, että Kalle kertoo epäilleensä tietojen olevan peräsin hänen unissaan puhumisesta. Entäpä, jos Kalle tällä tavoin vihjasi lukijoille, että vaimolla oli joku tietolähde, joka paljasti Kallen menneisyyden hairahduksia?

      Entäpä jos Vouvila ja Haipus olivatkin tuttuja Ylikiimingissä ja Vouvila ehti kertoa Kallesta kotiseutunsa kavereille tarinoita ennen kuin hänelle paljastui, että Kallea ja Haipusta yhdistää sama nainen? Kilpakosijana tappion kärsinyt Haipus saattoi olla tietolähde, joka lähetti kirjeissä tietoa Kallesta tämän vaimolle.

      Jatkakaapa spekulointia...

      • Villasukkapari

        'Tampereella rautatieläisenä toimineelle'= Heikinkallio, onko se tyypillinen Ylikiiminkiläinen paikannimi?
        Totta on, että 'Laina' vihjaili usein Kallen uskottomuudesta jo varhain, mutta pitää huomata kuinka suuria riskejä Kalle otti syrjähypyillään jo Tampereella?


      • ihhgygygyttrrr

        "...Heikinkallio, onko se tyypillinen Ylikiiminkiläinen paikannimi?"

        Kukaan ei ole väittänyt, että Heikinkallio olisi ylikiiminkiläinen paikannimi.

        Tämä Haipus taas mainitaan Kallen kirjoissa rautatieläiseksi ja se nimi taas esiintyy Kiiminkijoen varressa lukuisasti paikannimenä.


      • SaattaaOllaNäinkii
        Villasukkapari kirjoitti:

        'Tampereella rautatieläisenä toimineelle'= Heikinkallio, onko se tyypillinen Ylikiiminkiläinen paikannimi?
        Totta on, että 'Laina' vihjaili usein Kallen uskottomuudesta jo varhain, mutta pitää huomata kuinka suuria riskejä Kalle otti syrjähypyillään jo Tampereella?

        Kun Heikinkallio ja Haipus mainitaan paitsi Lainan aiemmiksi tuttaviksi, myös rautatieläisiksi, on varsin loogista olettaa, että he olivat keskenään tuttuja.

        Lisäksi Kalle kertoo, kun he rauhan tultua menivät ensimmäisiin iltamiin, Lainalta tultiin ennen soiton alkua jo kysymässä lupaa tanssiin. Ja nämäkin miehet Kalle mainitsee rautatieläisiksi.

        Jos Laina oli näin hyvä tuttu ja suosittu rautatieläisten keskuudessa, on syytä olettaa, että heistä useammalle oli Heikinkallion tietoja levittäen kerrottu Kallen menneisyydestä. Joku näistä saattoi alkaa valistaa Lainaa Kallen taipumuksista naisseikkailuihin.


        Ja koska Heikinkalliolle "tuli" menoa juuri Kallen ja Lainan hääpäivänä, voisi kuvitella, että hän katui sitä, että oli johdatellut häntäheikkimäsiä taipumuksia osoittaneen Kallen tuttavansa Lainan kirjeenvaihtokaveriksi ja sitä kautta puolisoksi. Ei ehkä siksi tuntenut suurta iloa mennä nuoren parin häätilaisuuteen.


      • Villasukkapari

        Varsin johdonmukaista, tosin en vielä etsinyt Hannu Haipusta, mihin se sijoittuu?

        Mutta mikä rooli oli Sylvi Vesastolla, ja Salli Lisäkkäällä, ottaen huomioon Kallen harvinaisen 'huolettomat' syrjähypyt?
        Sylvi paljasti oman roolinsa perinpohjaisesti, mutta tiesikö hän enemmän?
        Salli taas kaikkitietävänä imuroi Tampereen seuduilta omilta lähteiltään tietoa ja tietenkin välitti ne 'Lainalle'?


      • SaattaaOllaNäinki

        "...en vielä etsinyt Hannu Haipusta, mihin se sijoittuu?"

        Hannu Haipus-nimi lipsahti Kallen höppänältä anopilta. Hän tokaisi muistaakseni näin: "Se tapahtui silloin, kun Hannu Haipus kävei meillä ensimmäistä kertaa..."

        Kalle huomasi silmäkulmastaan, että Laina antoi ilmeillään ja käsimerkillään äidilleen "turpa kiinni"- viestin.

        Sen raivokohtauksen kuvauksessa, jonka Laina sai Oulussa, Kalle näyttäsi todellakin vihjaavan, että Lainalla oli melko ajantasaista tietoa Kallen aiemmista naisseikkailuista. Sättivä Laina osasi käyttää niin oikeaan osuvia sanavalintoja, että ne kummastuttivat Kallea. Ehkä hän ei halunnut kirjoissaan mainita myöhemmin selville saamaansa totuutta, että juuri hänen parhaat sotakaverinsa olivat lipsauttaneet väärien henkilöiden seurassa näitä tietoja, joita sitten Lainalle alettiin välittää.

        Lainaahan aikakaudelle ominaisesti pidettiin arvostetun kauppa-apulaisen ammatin takia lähes herrasväkeen kuuluvaksi, myös Tampereen seudulla. Ihmisillä on taipumusta puuttua, muka suojelumielessä, tällaisten henkilöiden seurustelusuhteisiin ja kateellisilla kilpakosijoilla varsinkin.

        Nämä em. sotakavereiden lipsahdukset olivat voineet tapahtua jo ennen, kuin ymmärrettiin, että Kallen ja Lainan kirjeenvaihto johtaa parinmuodostukseen. Ehkä Vouvila oli kertonut jotain Haipukselle, tai tämän tutuille Ylikiimingissä. Ja ehkä Heikinkallio oli kertonut jotain hänen ja Lainan yhteisille rautatieläistuttaville, tai jopa Haipukselle itselleen, Tampereella.

        Ja sitten myös Lainan kämppäkaverille "tuli" esteitä juuri Kallen ja Lainan hääpäivänä. Voi kuvitella, että Laina ja hänen kämppiksensä liikkuivat samoissa seurapiireissä, eli näissä rautatieläismiesten seurassa. Sota-aikaanhan ei juuri muita kuta kuinkin terveitä miehiä kotirintamilla ollut. Ehkä myös Lainan kämppis oli tietoinen, millaisen hamesankarin laina oli ottamassa ukokseen ja hänenkin oli kiusallista mennä häihin liiton alkua todistamaan.

        Näin siis sekä Kallen että Lainan parhaat Tampereen seudun kaverit loistivat häissä poissaolollaan. Aika oudolta tuntuva yhteensattuma.


      • jjhggftfddssa

        Joo, senkin voi Kallen logiikasta päätellä, että Hannu Haipuksen oikea etunimi on voinut olla Heikki. Näin siksi, että Heikinkallion oikea nimi oli Hannunkivi. Kallella siis Hannu ja Heikki vaihtavat paikka salanimiä muodostettaessa.

        Kiimingissä/Ylikiimingissä on tietääkseni Haipus paikannimien lisäksi myös sukunimenä. Epäilen kuitenkin, että Haipus on lainattu talonnimestä, koska Kalle menetteli näin myös ylikiiminkiläisen sotakaverinsakin nimeä muodostaessaan, eli teki tästä kotitalonsa nimen mukaan Vouvilan.


      • villasukkapari
        jjhggftfddssa kirjoitti:

        Joo, senkin voi Kallen logiikasta päätellä, että Hannu Haipuksen oikea etunimi on voinut olla Heikki. Näin siksi, että Heikinkallion oikea nimi oli Hannunkivi. Kallella siis Hannu ja Heikki vaihtavat paikka salanimiä muodostettaessa.

        Kiimingissä/Ylikiimingissä on tietääkseni Haipus paikannimien lisäksi myös sukunimenä. Epäilen kuitenkin, että Haipus on lainattu talonnimestä, koska Kalle menetteli näin myös ylikiiminkiläisen sotakaverinsakin nimeä muodostaessaan, eli teki tästä kotitalonsa nimen mukaan Vouvilan.

        Eikö hautakivi ole kuitenkin Vouvila sukunimellä, ainakin kuvan perusteella?


    • SonniMoilanen

      Mikä hannu haipus, ei kalle oo semmosta maininnut, kuten ei lainan entisestä miesystävästäkään? Kummaa lorsaamista...

      • IsonAesanVimpari

        Oot ooikijasa, kaekki Kallan kirijat oon lukenut eikä niisä mittään tuommosesta kirijoteta. Kaeppa ymmärrättä tätä merimaijen levijää...


      • lujetarkemmin

        Hannu Haipus mainitaan Pohjalta ponnistaen-teoksessa s.235 ja 504.


      • pudiksellaasuva
        lujetarkemmin kirjoitti:

        Hannu Haipus mainitaan Pohjalta ponnistaen-teoksessa s.235 ja 504.

        Enpä oo pitkäpiimäisempää tekstiä lukenut mitä päälatokallelta...Haistapaskahommaa koko kirjallisuus, sekin lainausmerkeissä. Kirjallisuus ja päälato, hehheheheeeeehhhheeh. Ja kaikki taivaskeskoset....samaa sakkia. Vesipäitä.


    • Hevospaarma

      Kalle ollut heinäniityllä. Rivakasti niittänyt silloin kun neitoset haravoineet lähellä. Nurkkasilmällä vilkuillut neitosten lantionseutuja, ja ajatellut:
      "Tuota olisi mukana kytkytellä heinäladossa"...

      • SonniMoilanen

        Taivalkoskella "neitosia?" Isoperseisiä roikaleita olleet jo silloin, pitkä selkä ja lyhyet jalat. Naisentunkioita Kallen sanaan. Kalle ei oo mistään kytkyttelystä piitannu, aatteli että pääsispä survomaan jumalantervettä pyrstönjuureen. Kannata stana matkia yrittää, oli vain yksi kalle. Onneksi. Minä se vaan panen vielä kiusallakin kynttä ketoon.


      • kontraatvääränieminen
        SonniMoilanen kirjoitti:

        Taivalkoskella "neitosia?" Isoperseisiä roikaleita olleet jo silloin, pitkä selkä ja lyhyet jalat. Naisentunkioita Kallen sanaan. Kalle ei oo mistään kytkyttelystä piitannu, aatteli että pääsispä survomaan jumalantervettä pyrstönjuureen. Kannata stana matkia yrittää, oli vain yksi kalle. Onneksi. Minä se vaan panen vielä kiusallakin kynttä ketoon.

        Oliko se tuo sonnimoilanen joka lainaa pani siellä sivukylän kaupalla? Oliko joku Polon myymälä? Joku Veikko hoitajana ja oliko Kalleensisko akkana, Eeti?


    • Körmyahven

      Kalle käynyt onkimassa Mannen kanssa körmyniska ahvenia ison kontillisen. Hiltu-Jakki sattunut tulemaan kylään, ja katsellut kaloja.
      - Noita kun viisi pistelee suuhun, niin viisi kertaa jaksaa akkaa pukata yhtenä yönä...
      Herkko puhallellut paksuja savuja sätkästään ja vilkaissut rappusilla olevan Riitun vatsanseutua...

      • vääräkontrahti

        Joku runkkupoika rappusilla....????


    • Kirjasetä

      Satu -setä tullut Kallioniemeen viikonlopuksi. Kalle lämmittänyt vanhan pirtin uunin. Satu-setällä ollut pari pulloa kossua ja saunassa käydessään niitä Herkon kanssa naukkailleet. Kalle kuuntelee tarkkaavaisesti Satu -setän Ruijan kalastusjuttuja ja kirjoittaa kynttilänvalossa ruutuvihkoon. Martta mennyt kylälle ukkoja etsimään kun jalkojenväliä taas kutkuttaa. Riitu alkanut kirnuamaan voita, että aamulla saa silmän kaurapuuroon. Herkko pölläyttelee paksuja savuja suupielestä ja siirtelee saappaita jo uunin päälle...

    • Kirjasetä

      Kalle alkanut puhua, että hän ottaa akan ja alkaa asua vanhassa pirtissä. Riitu heti sytyttänyt piippunsa ja alkanut itkeä; ettei vaan liene käynyt vahinkoa...
      Herkko hupähtänyt penkiltä ylös ja karjaissut:
      - Ei helvetissä. Siitä kompeutuksesta ei tule mittää. Uunihi ihan sökö kun Satu-setä sen pilasi heti alakuunsa. Tähän torppaan ei mittää akkoja kuleteta että tiijätte.

    • Sanonminänyt

      Kalle tehnyt pöllejä pitkän päivän räntäsateessa. Kintaat kastuneet heti aamusta. Saappaat olleet risaiset ja jalkojakin palellut. Pomo käynyt vähän väliä naljailemassa huonoista taapeleista ja vinoon sahatuista päistä. Harakat hyppineet oksilla ja räkyttäneet. Pitkään aikaan ei ole Kalle naistakaan saanut. Kaiken lisäksi sahanterä mennyt poikki ja kirves irronnut varresta. Puukkokin tipahtanut.
      Lopulta Kalle lähtenyt kotia ja tuuminut:

      "Kun minusta tulee aikanaan kirjailija, niin sitten minä näytän hanttihommien tekijöille pitkää nenää..."

    • SonniMoilanen

      Pitkään aikaan naista ollut saanut? Koppimulukkahan poika oli tuolloin. Eka kerran kun kauniinpaikanoajaa pääsi sodan aikana maistamaan , sai Iin Haminassa, keittiöpossuna pimpsaa ruokatarvikkeilla. Kun Ennistä eroon pääsi, sai heti tippurin. En hyväksy tosiasioiden vääristämistä. Olinhan minäkin jollakin lailla asioissa mukana. Tai ainakin asiakkaan haaroissa...

    • Kirjasetä

      Kalle käynyt kylässä päivällä Kummussa ja tehnyt treffit palkollisen kanssa illaksi Kummun saunaan, ja siellä he sitten kohtasivat. Kalle yrittänyt monta tuntia saada palkolliselta sitä, muttei kuitenkaan suostunut edes rintojaan koittelemaan. Sauna alkanut jäähtyä, niin Kalle lähtenyt vihaisesti kotiansa kohti sohjoisella tiellä astelemaan. Pimeässä kompastunut hevosen lantakasaan ja otsansa tiehen lyönyt. Kalle hypähtänyt ylös ja karjaissut:
      "Perkeleen huorareissu..."

    • SonniMoilanen

      Sehän nikkari vei kallelta senkin piian. Sitten tuli eka kerta ennin kaa, kun kalle rosvosi ruokaa ja sai sitä vastaan pimpsa, tai revaa. Sitten tuli puistossa tippari ja armeijassa ollessaan kuppa. Sen jälkeen kalle avioitui ja tuli hulluksi ja vietiin potkurilla hatanpäähän, pääsi akkansa takuita vasteen poijes. Loppu on historiaa, nai aina missä sai, sitten tulin minä ja sen jälkeen leena ja lapset, no toki yksi jalalta tehtykin. Tai eihän se kalle sitä jalalta tehnyt. Tyhjän lorsaaja koko ukko, jankutti ja ittiään toistelin, vaimo osti aina isänpäivänä uuden päätalon, kun olin kymmenkunta lukenut, olisin itteki osannut yhden tiiliskiven väsätä. Taivalkosken "suuri poika." Ainakin suuripäinen.

    • Kirjasetä

      Kalle oli sota-aikana juopotellut kapakassa. Kadulla olivat sotapoliisit yllättäneet, ja lähteneet viemään Kallea putkaan. Kallepa oli alkanut vastustelemaan ja lyönyt yksitellen sotapoliisit kumoon. Mutta kun Kalle oli ollut niin kovassa kännissä, niin lopulta sotapoliisit olivat päässeet niskan päälle ja saaneet Kallen putkaan. Aamulla oli ollut monella miehellä silmät mustana - ja myös Kallella...

    • Kirjasetä

      Kalle käynyt päiväseltään katsomassa Tyrävaaran tyttöjä. Kehunut kuinka kovasti hän tekee tukkeja Kummun patruunan metsässä. Tytöt nauraa tirskuneet kamarin oven raosta ja vilautelleet hameenhelmoja. Puoliseksi tarjonneet keitettyjä rupisia perunoita, kesäytyneitä keitettyjä särkiä, lanttukukkoa ja juoksupiimää.
      Sitten Kalle lähtenyt kotia hiihtämään ja tupissut itsekseen:
      Voi olla viimeinen kerta kun tuossa talossa käyn.
      Mutta sitten hän muisti, että jonkin tytön haarojen välissä voi olla se hänelle tarkoitettu väylä...

      • Nokkanaukaus

        Kummaa lorsaamista ja entiijanpelluuta...


    • Ollipoikaika

      Juttelin aikanaan kallen pojan Sepon kanssa mukava mies.kalle oli joskus antanut 50000 mk.

    • Kirjasetä

      Kalle lämmittänyt vanhan pirtin kun on niin lauha keli. Kirjoittaa ruutuvihkoon mitä miehet savottakämpällä iltaisin ovat jutelleet. Yksi mies oli kertonut vaimonsa tulleen tiineeksi vieraalle miehelle, jolloin Herkko oli lähtenyt sypäkästi ulos. Eräs toinen mies oli kaatanut salaa hirven ja nimismiehelle vienyt repullisen palvattua lihaa. Riitu käynyt torumassa Kallea, kun kirjoittaa kylän asioita muistiin, ja aikonut polttaa ruutuvihot...

      • TauriaisHörkkö

        Siitähän se Riitu alaa moittin, kun huomasi tämän käteensä vetävän, ei vihkoonsa. Näin Riitu mulle aikoinaan kertoi eli tämä tärinä on tosi.


    • Kirjasetä

      Kalle käynyt vaihteeksi kirkossa. Kuunnellut tarkkaavaisesti Jumalan sanaa, ja rukoillut tulevan elämän puolesta. Nuoret naiset vilkuilleet Kallea "ymmärtävästi". Yksi lempeännäköinen nainen tullut Kallen puheille kirkon rappusilla kysellen Jokijärven asioista. Kotimatkalla Kalle arvellut; "Tuosta voisi saada ymmärtävän emännän"...

      • Pammunkatriina

        Sitten kalle meni kotiin ja veti hyyssssä kuivat. Kätteensä.


    • Kirjasetä

      Kalle alkanut korjaamaan talvitallukkaita myrskylyhdyn valossa uunin kupeella. Herkko katsellut sätkä sormissa Kallen touhua ja pölläytellyt poskisavuja. Riitu käynyt navetassa katsomassa vasikoita ja nakannut sonnille heinätukon. Kalle saanut työnsä valmiiksi ja sanonut:
      - Taas säästyi monta markkaa kun itse korjasi. Mitähän niillä markoilla ostaisi morsiamelle?
      - Tulee halvemmaksi ostaa hame itselle, sanoo Herkko.

    • MonniSoilanen

      Sitten kalle meni mökkänän alle ja veteli kouraansa, Taas kerran. Koskaan ei kertonut käsipelihommistaan, vaikka yhdynnät luetteli hyvinkin tarkasti.

    • Kirjasetä

      Kalle käynyt äänestämässä ennakkoon Jokijärven kylätalolla. Tietenkin Paavoa äänestänyt. Äänestyspaikalla vilkuillut näkyykö nuoria neitosia.
      Ulkona tullut Hiltu-Jakki vastaan ja pyytänyt rankoja savotoimaan.

    • Kirjasetä

      Kalle tilannut salaa kirjoituskonemainoksia. Tänään tullut postissa, ja niitähän Kalle on koko illan tutkinut öljylyhdyn valossa hymyssä suin. Ajatellut jo ensimmäisiä lyöntejä ja runonpätkiä. Satu-sedän kertomuksia myös alkanut vatvoa aivoillaan. Mutta kun on huomannut koneiden hinnat, niin mieliala laskenut nollan, kun samalla on juolahtanut mieleen mitä Herkko sanoisi koneen hankkimisesta:
      "Ei perhana. Johan sillä hinnalla saa monta lehmää navettaan..."

    • Läpeensätyytyväinen

      Riitu oli taas ollut pahalla päällä hoksattuaan Kalleressun taas tyydyttäneen itseään.

    • Kirjasetä

      Kalle joutunut yllättäen lähtemään metsäkämpälle hevostietä polkemaan vikurihevosella. Aisoissa ei olisi halunnut olla mitenkään, yrittänyt Kallea potkia ja hampaitaan näytellyt. Kämpässä ollut ahdasta ja pahalle tuoksunut. Kalle sattunut viimeisenä vielä ruokajonoon, eikä ollut enää muuta kuin pari perunaa ja vähän lientä. Miehet viisastelleet naisista ja hyvistä hankkeista. Kalle saanut makuupaikan kylmimpään nurkkaan. Lähes koko yön joutuu valvomaan, kun olettaa, että joku voi hevoselle käydä tekemässä yön aikana piruutta...

    • Kirjasetä

      Kalle jäänyt kämpälle viikonlopuksi ettei kotona tarvitse kuunnella Riitun ja Herkon torailua. Parille hevosmiehelle on myös luvannut, että huolehtii appeenteosta ja muutenkin harjailee niitä. Samalla voi suunnitella uutta kämppäromaania ja kirjoitella ruutuvihkoon jätkien puheita. Saunassa käydessään pyörähdellyt lumihangessa, että karaistuu elämän varsitielle kunnolla...

      • KättenpäällePanija

        Se missään lumihangessa oo rypenyt, saunassa kätteensä veteli.


      • Katsoalemmas
        KättenpäällePanija kirjoitti:

        Se missään lumihangessa oo rypenyt, saunassa kätteensä veteli.

        Taitaa sinulle olla käteen veto aika tuttua puuhaa, kun aina siihen tyyliin vastailet...
        Ja vilttisi teltassa...


    • Kirjasetä

      Kalle saanut opettajalta uusia matemaattisia tehtäviä, Kalle kun kertailee kansakoulua ja aikoo mennä opettajaseminaariin. Siinä samalla Marttakin innostuu rintoja nostelemaan. Manne ei välitä, mieluummin tutkii korttipakkaa. Riitu hymyilee hyvillään Kallen lukuhaluista. Herkko puhaltelee paksuja savuja suupielestä ja huokailee, että kuinkahan kalliiksi lukeminen mahtaa tulla. Vihaisena hyppää ylös ja karjaisee:
      - Ei tule per***************kään...

    • Kirjasetä

      Kalle tullut uitosta kotiin. Saanut ison tilin kun pitkää päivää tehnyt. Kaupasta ostanut repun täyteen kotiin viemiseksi. Huomannut kylällä tutun miehen, jolla ollut Alkon tuotteita, ja Kalle tietenkin osti isä Hermannille yllätyksen. Riitu katsonut vihaisesti Herkkoon ja vuoroin Kalleen.
      - Lähetäänpä Riitu saunaan, sanoo Herkko...

    • ÄlkääplakioikoKallea

      Sanokaa mitä sanotte:Kalle oli JÄTKIEN JÄTKÄ!....Ja piste.

    • Kirjasetä

      Kalle ollut sotaväestä pian pääsemässä siviiliin. Hankkinut jo monta pulloa viinaa juhlintaa varten. Yllättäen tullit tieto, että on jäätävä ylimääräisiin vielä kahdeksi viikoksi. Silloin Kalle oli hermostunut ja alkoi ryyppäämään viinoja kaverien kanssa. Muistikin mennyt, ja kaverit kertoneet, että Kalle oli juovuspäissään käynyt vääpeliä kehumassa, ja sanonet, että jos sota syttyy, niin silloin mennään vaikka Vienanmeren rantaan asti.

    • SonniMoilanen

      Ja kullikalle sai sitten tippurin vai oliko se kuppa, en muista kumman.

      • SyöksyynMars

        Älä aina vastaa samalla "aiheella" koska se tuottaa sinulle tuskaa - tai tuottanut jo elämäsi ajan...


      • SonniMoilanen
        SyöksyynMars kirjoitti:

        Älä aina vastaa samalla "aiheella" koska se tuottaa sinulle tuskaa - tai tuottanut jo elämäsi ajan...

        Kyllä se tuska oli kallipojan heiniä. Minä vein siltä vain akan.


    • Lainatavaraa

      Tutustuin Globenin avajaisissa taivalkoskiseen mieheen, joka tunsi hyvin tuon porukan. Riitu oli kuulemma lihava mätiskö ja haisi paskalle. Kallen jutut olivat suurimmaksi osaksi valhetta ja itsekehua säälin kerjäämisestä huolimatta. Itte oon lukenut jokaisen kirjan ja odottanut, että "kirjailijalla" olisi jotakin uutta sanottavaa. Ähkysäärtä lainatakseni; valitettavasti...

    • Kirjasetä

      Kalle ollut Kummun patruunalle heinänteossa viikon. Rivakasti tehnyt töitä. Piikaa vilkuillut välillä ja suunnitellut sitä sun tätä. Viikonlopuksi Kalle lähtee kotiin, ja patruuna antanut kottia. Nuori emäntä kuitenkin antanut lisää, ja sanonut, että jos naista tarvitset niin minäkin voin "antaa"...

    • Kirjasetä

      Kalle makaillut päivän vanhassa pirtissä kun hammasta särkenyt. Hiltu-Jakki tullut huumori puheille ja sanonut:
      - Auttaisikohan särkyyn jos "Jäävuori" kamiinassa keittäisi korvikkeen, tai "Tulivuori" kamiinassa tekisi hernesopan...

      • HuumoriPuhe

        Kallella sentään kustantajan oikolukija korjasi kielioppi- ja muut virheet...


      • Kirjasetä
        HuumoriPuhe kirjoitti:

        Kallella sentään kustantajan oikolukija korjasi kielioppi- ja muut virheet...

        Kustantaja lienee sanonut, että kirjoita vaikka puuta heinää niin kyllä "pölhökansa" ostaa sen kirjan. Ja niinhän se kirjoitti ja kansa osti. Kirjastotkin osti itselleen niin paljon, että tavan kirjailija olisi jo niillä tilauksilla elättänyt itsensä. Mutta siellä ne nyt rojottaa kirjastojen hyllyssä...


    • Kirjasetä

      Kalle mennyt uittoyhtiöön syystöihin. Tervaa tammiportteja ja uittoveneitä. Lenkit keittää öljyssä ja laittaa kiikkumaan varaston seinille. Ensiviikolla tulee lisää porukkaa, ja alkavat korjata uittoväyliä. Hiltu-Jakki tulee työnjohtajaksi. Kallelle aikoo maksaa hyvän miehen lisää. Kallella on uusi morsiankin kiikarissa...

    • tarpeelinenvillasukka

      Kallea lyödään kuin vierasta sikaa....outoa, kun minulle on Kalle ollut seudulle ainut vetovoima romaanisisältöineen.
      Ymmärrän kyllä että Kalle on kirjoissaan käyttänyt hyväksi kirjailijan vapautta, mutta silti?

      Eikö Kallella ja sen kanssasisarilla, perheellä ollut aika kova maallinen polku kuljettavana?
      Kuten usein meillä kaikilla.
      Kumma kyllä, aika usein taivallan suksilla pitkin kuunvalaisemaa säkenöivää hankea...

      • villasukkapari

        Vai pitääkö korjata....kuunvalaiseman vitivalkoisen lumen säkenöivässä lumossa...


      • villasukkapari

        Eikä nuo Kallen naisjutut niin eriskummallisia ole, vaikka joskus on todella vaikeaa päästä syvälle sisimpään totuuteen?


      • SonniMoilanen
        villasukkapari kirjoitti:

        Eikä nuo Kallen naisjutut niin eriskummallisia ole, vaikka joskus on todella vaikeaa päästä syvälle sisimpään totuuteen?

        Kaveri hommaa pöheikössä kupan, mitä siitä. itte oon saanu puehelkinkopissa satiaiset


      • villasukkapari

        Aika paljon Kalle paljasti omaa itseään ja toilailujaan, mutta kuka heittää ensimmäisen kiven?
        Ketkä ovat täydellisiä ja mitä se tarkoittaa?


    • Transtomies

      Kallen sisko se Martta ollut Lotta -puvussa tosi upean näköinen neitonen...

    • toinenkalle

      Onko tuota sukua vielä Taivalkoskella?

      • TsutsTsuutssMies

        Kyllä täällä niitä vielä on. Tosi upeita neitosia.
        Tssssssttttttttt tsssssssttttttttttttttttt…………...


    • lentänyperssiilleen

      " MINÄ ITE koiranpaska mättäällä" ( vanha Taivalkoskelainen sanonta ).

    • Kirjasetä

      Kalle ja Herkko lähteneet sydänselkoseen talvisavottaan. Hiltu-Jakki tulee myös sinne hevosen kanssa. Riitu ja Martta leiponeet leipiä ja lihakukkoja mukaan. Alkavat huomenna kaatamaan iki-petäjiä ja suuria honkia. Tekevät niistä tukkeja, jotka viedään Saksaan tulevaa "savottaa" varten. Yhtiö antanut urakkaa koko talveksi, ja hyvän hinnan luvannut. Kalle ottanut matkaan iltalukemista ja tietenkin kynän ja vihkopinon. Tällä kertaa ei Herkkokaan asiasta pölläytellyt paksuja savuja. Lieneekö johtunut siitä, kun viime yönä sai Riitulta...

    • Kirjasetä

      Kalle ja Herkko tulleet savotalta kotiin joulun viettoon. Riitu lämmittänyt saunan ja tehnyt vahvaa lihakeittoa. Manne pyytänyt isoja jäniksiä rihmoilla, ja välillä käynyt kylällä opettelemassa kortinpeluuta. Martta saanut sulhaseltaan joulupakkeja, joita mielellään kehuu. Kalle kysellyt; onko urheilulehtiä tullut. Herkko vihaisesti vilkuilee uuniin suuntaan ja pölläyttelee paksuja savuja, ja samalla huomannut, että Riitun vatsanseutu alkanut taas kasvaa...

    • Perukanmies

      Hyviä pätkiä kirjasetä tekstaa. Olisi mukava jos tuollaisia tekstejä olisi koko kirja ---.

    • Kirjasetä

      Kalle lopettanut kirjoittamisen tälle illalle. Satu-Sedän kertomuksista kirjoittaa teosta. Uuninmuurausjuttu venähtänyt yli 30 sivuiseksi. Herkkokin siinä päässyt ääneen ja Riitu. Hiltu-Jakki käynyt katsomassa myös uunintekoa. Pieraissut äänekkäästi niin muurarilta kivi pudonnut kädestä varpaalle.
      - Kas kummajaista, Satu-Setä tuumannut.

    • Anonyymi

      Kalle käynyt aattona katsomassa juhannuskokkoa. Nuoret neitoset tanssineet kansanmusiikkia. Helmat mukavasti heiluneet, joka Kallea tietenkin viehättänyt. Pusikossa miehet kallistelleet pulloja. Sääsket inisseet korvan takana. Lopulta Kalle lähtenyt kuin varkain pois, ja kotimatkalla suunnitellut kirjoituksia. Vanhassa pirtissä nyt makoilee kädet vatsan päällä ristissä...

    • Anonyymi

      Kalle valvoo vielä vanhassa pirtissä. Myrskylyhdyn valossa kirjoittaa kesän aikana koettuja tapahtumia. Monta kertaa ollut Itäpään Keisarilla renkinä. Annin ja Martan kanssa nukkuneet aidassa. Riitu kotona torunut Kallea, ja uumoillut mitä aidassa lie Kalle touhunnut. Herkko pyöräyttänyt sätkän vihaisena. Hiltu Jakki viisastellut veneen kuvioilla, joita Manne piirrellyt lehden nurkkiin.

    • Anonyymi

      Kalle kaivanut koko päivän kaivoa saunarantaan. Puoli metriä meni ihan hyvin mutta sitten alkoi maa muuttua kivisemmäksi ja tiiviimmäksi. Jalkapallon kokoisia kiviä oli vähän väliä. Rautakanki ja lapio tulta iski. Hiki alkoi valua lippalakin alta ja kirveli hiusrajaa. Kalle vaan kaivoi ja kaivoi. Pariin metriin päästyä alkoi voimat jo uupua ja väsymys tulla. Herkko kävi katsomassa: Päätänsä ponnautti ja sätkästä savuja imi. Lähtiessään Herkko sanoi: "Tuo on hullua hommaa. Eihän se järvessäkään vesi pysyisi, jos tuosta kohtaa vettä löytyisi." Lopulta tuli Hiltu-Jakkikin paikalle. Silloin alkoi Kallen alla maa muuttua pehmeämmäksi ja vesi suoraan lorisi kaivon pohjalla. Silloin Jakki pisti tanssiksi ja lauloi:
      - Tralallalalallaaaaa, Kalle se kaivoi kaivon. Tralallalalallaaaaa...

    • Anonyymi

      Kalle lopettanut tälle viikolle propsien teon. Huomenna aikoo lähteä Kekri markkinoille. Vähän on huono mieli kun ei ole tullut urheilulehteä moneen viikkoon. Aikoo markkinoilla tutustua paikallisiin neitosiin. Marttakin aikoo mennä talveksi kirkonkylälle piikomaa, että pääsee useammin käymään tansseissa. Manne saanut jo rihmalla suuria jäniksiä. Satu-setä laittanut Herkolle terveisiä Yliskylältä. Riitu kupannut Lehon -porvarilta selän...

    • Anonyymi

      Kalle ja Herkko tulleet savotalta kotiin viikonlopuksi. Sillä aikana Riitu käynyt kirkolla ja ostanut monta paalia wc -paperia.
      - Missä ihmeen vatsataudissa täällä ollaan, kysyy Herkko vihaisena?
      - Luutiin, että kun siellä kämpällä on kaikenlaista porukkaa, niin tuotte niitä romuskoja tähänkin huusholliin. Niihin tauteihin kun eivät kuppauksetkaan auta, tuumii Riitu.

    • Anonyymi

      Onko siellä Kallioniemessä käyny semmonen iso miehen röpi, jolla on lyhvi paltto?

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe